НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе ще се срещне с Патриарх Неофит

Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе ще се срещне с Патриарх Неофит

18 Юни 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе е на официално посещение в България начело на парламентарна делегация. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Днес Иракли Кобахидзе ще се срещне с Негово Светейшество Неофит – Патриарх български и митрополит Софийски. По-късно делегацията ще посети Велико Търново, където ще разгледа музея „Възраждане и Учредително събрание“ и Архитектурно-исторически резерват „Царевец“ и ще се срещне с кмета на Общината Даниел Панов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе обсъдиха енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион

Президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе обсъдиха енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион

17 Юни 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев и председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе обсъдиха подобряването на енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Черноморския регион. Кобахидзе, който е на официално посещение в България, беше приет от Румен Радев на „Дондуков“ 2. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Президентът Радев посочи, че свързаността и общите действия, както за политическите решения, така и в икономиката, е ключовата дума за успеха на нашия регион. Той отбеляза, че България и Грузия имат стратегическо положение на двата бряга на Черно море и това трябва да се използва активно. Транспортните коридори от Азия и Близкия Изток към Европа вече са във фокуса на редица държави и България и Грузия трябва да бъдат част от тези общи усилия, посочи Румен Радев.
„Идеите за създаване на дигитален коридор между Грузия и България, за полагане на кабел за пренос на електроенергия по дъното на Черно море са от съществена значимост“, добави държавният глава.
България гледа на Грузия като на приоритетен партньор в региона на Черно море и Южен Кавказ, заяви Румен Радев. По думите му Грузия има своето важно място за укрепване на сигурността в региона, за гарантиране на енергийните доставки и диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на енергийни ресурси. Президентът изрази и подкрепата на страната ни за по-тясно сближаване на Грузия с Европейския съюз и НАТО и оцени високо усилията на страната в тази насока.
Обща беше позицията за позитивната тенденция в развитието на икономическите отношения между България и Грузия. Стокообменът достига 600 млн. долара, но е далече от възможностите на двете държави. Румен Радев отбеляза интереса на българския бизнес за разширяване на инвестиционното си присъствие в Грузия и призова за повече информация за възможните проекти в страната, в реализацията на които могат да участват и компании от България.
Иракли Кобахидзе благодари за силната подкрепа на България за присъединяване на Грузия към Европейския съюз. „Вярваме, че членството на Грузия в Европейския съюз ще бъде от стратегическа важност и за двете страни“, посочи той. Кобахидзе открои и добрите исторически и културни връзки между народите на Грузия и България.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе: Изключително мотивирани сме да използваме целия потенциал с България за развитие на народите ни

Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе: Изключително мотивирани сме да използваме целия потенциал с България за развитие на народите ни

17 Юни 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Изключително мотивирани сме да използваме целия потенциал между Грузия и България за развитие на народите ни. Това каза председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе, който е на официално посещение у нас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За мен е изключително удоволствие, че сме тук и водим ползотворни дискусии за развитието на отношенията между нашите два парламента и народи. От името на грузинската парламентарна делегация искам да благодаря на председателя на парламента на България за отличната среща, която проведохме“, поясни той. „Целта на визитата е да задълбочи и да продължи да се развива сътрудничеството между парламентите и народите на България и Грузия“, добави той. „Приятелството между нашите два народа, две държави, има дълготрайни традиции. Ние носим отговорност за това да продължим да развиваме и да задълбочаваме това сътрудничество“, посочи председателят на грузинския парламент. Той благодари на страната ни за подкрепата по отношение на суверенитета на Грузия и нейната териториална цялост. „Много сме благодарни за подкрепата, която получаваме от България във връзка с нашия стремеж за присъединяване към ЕС и НАТО“, добави той. По думите му европейската и евроатлантическата интеграция са цели на Грузия. „Интерпарламентарното сътрудничество е един изключително важен аспект между двете държави“, изтъкна Кобахидзе. „България е горда с членството си в ЕС и НАТО и ние очакваме да споделим опита и помощта от това членство", добави той. Според него подкрепата на България за присъединяване на Грузия към ЕС и НАТО ще благоприятства регионалния мир и благоденствие. „По време на срещата споменахме, че има много неизползван потенциал в отношенията между двете държави в много и различни области. Ние сме изключително мотивирани да използваме този потенциал, особено в контекста на Черноморския регион“, поясни Иракли Кобихадзе. „Ние заедно можем да служим като мост между Запада и Изтока, между Европа и Азия. Трябва да се използва потенциална на този мост. Това ще доведе до повече просперитет и по-голяма динамика в между нашите граждани“, допълни той. Според него близостта между двата народа, произтичаща от общата православна култура, трябва да се цени и да се използва като основа за засилване и подобряване на отношенията.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Грузия е ключов външнополитически партньор на България

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Грузия е ключов външнополитически партньор на България

17 Юни 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Грузия е ключов външнополитически партньор на България. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева след среща с грузинския си колега Иракли Кобахидзе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "По време на срещата обсъдихме отличните си отношения и сме удовлетворени от интензивния диалог на най-високо ниво. Точно преди година подписахме споразумение за сътрудничество, с което беше изразено нашето желание за съвместни срещи между председателите на двата парламента, представителите на отделните комисии и групите за приятелство“, припомни Караянчева. „За укрепване на институционалните способности и за помощ на Грузия за нейната евроатлантическа и европейска интеграция“, добави тя. „Изразяваме пълна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Република Грузия и поздравяваме грузинския народ за избора му да включи в Конституцията си желание за европейска интеграция и членство в НАТО“, изтъкна председателят на парламента. „Грузия е ключов външнополитически партньор на България, както в Черноморския регион, така и в Южен Кавказ, така и в Източното партньорство“, уточни Караянчева. „България приветства задълбоченото сътрудничество в инфраструктурната свързаност между Европа и Азия“, заяви тя. Според нея това ще доведе до укрепване на стабилността и икономическото благосъстоянието между двете страни. „Грузия е стратегически партньор на ЕС по отношение на повишаване на сигурността на енергийните доставки и диверсификацията“, добави Караянчева. „Развитието на Южния газов коридор и разширяването му в Южен Кавказ и на територията на Грузия са много важни за доставката на Каспийски и енергийни ресурси за Западна Европа“, поясни председателят на НС. Тя отбеляза, че по време на срещата с грузинския си колега са разговаряли за икономическото сътрудничество между двете страни, сътрудничество в областта на образованието и културата. „Надявам се, че сътрудничеството между двата парламента ще доведе до по-нататъшно развитие на отношенията между двете държави и за благосъстоянието на двата народа,“ допълни Цвета Караянчева.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе положи венец на Паметника на незнайния воин

Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе положи венец на Паметника на незнайния воин

17 Юни 2019 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе положи венец на Паметника на незнайния воин, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Кобахидзе е на официално посещение в страната ни начело на парламентарна делегация. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Грузинската парламентарна делегация ще се срещне и със заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев. По-късно те ще разговарят с президента Румен Радев.
В утрешния ден председателят на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе ще се срещне с Негово Светейшество Неофит – Патриарх български и митрополит Софийски. По-късно грузинската делегацията ще посети Велико Търново, където ще разгледа музея „Възраждане и Учредително събрание“ и Архитектурно-исторически резерват „Царевец“ и ще се срещне с кмета на Общината Даниел Панов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с посещението на председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе

София: Въвежда се временна организация на движението във връзка с посещението на председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе

17 Юни 2019 | 08:19 | Агенция "Фокус"
София. Въвежда се временна организация на движението във връзка с посещението на председателя на парламента на Грузия Иракли Кобахидзе. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. От 8.00 до 11.00 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на северозападната дъга на пл. „Свети Александър Невски“ между ул. „Оборище“ и ул. „11-ти август“ и на ул. „Оборище“ между ул. „Георги Сава Раковски“ и пл. „Свети Александър Невски“
От 9.00 часа до 11.00 часа се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Оборище“ между ул. „Георги Сава Раковски“ и ул. „11-ти август“ само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост в Барселона. 15 октомври 2019 г.
Сблъсъци между полиция и протестиращи по време на демонстрациите за независимост...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.