НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Съдът остави в ареста полицая, обвинен за производство и разпространение на цигари без бандерол

Съдът остави в ареста полицая, обвинен за производство и разпространение на цигари без бандерол

16 Юни 2019 | 19:49 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд остави в ареста полицая, обвинен за производство и разпространение на цигари без бандерол, предаде Нова телевизия. Заедно с униформения, наказателна отговорност ще бъде търсена на още 10 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе в съда искане за задържане под стража на задържания с половин тон нелегален тютюн служител на МВР

Специализираната прокуратура внесе в съда искане за задържане под стража на задържания с половин тон нелегален тютюн служител на МВР

16 Юни 2019 | 13:54 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на задържания с половин тон нелегален тютюн служител на МВР, обвинен за участие в организирана престъпна група за прозводство и разпространение на акцизни стоки без бандерол. Това съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура. Очаква се съдът да насрочи час за делото по мярката за неотклонение днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Престъпна група за разпространение на тютюн е ощетила бюджета с 3 млн. лева невнесен акциз, участвал е и жандармерист (ОБЗОР)

Престъпна група за разпространение на тютюн е ощетила бюджета с 3 млн. лева невнесен акциз, участвал е и жандармерист (ОБЗОР)

16 Юни 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. При мащабна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура на 12 юни в областите Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград беше неутрализирана група за незаконно производство и разпространение на тютюневи изделия. На 15 юни като участник в групата е задържан и служител на МВР, в Дирекция „Жандармерия“ към ГД „Национална полиция“. Задържането му е било в момент на транспортиране с личния му автомобил на 30 чувала тютюн за пушене. Установено е, че в повечето случаи полицаят е транспортирал тютюна с униформа, за да не бъде забелязан и спиран от колегите си. Той дори е паркирал автомобила с тютюна на паркинга на жандармерията, докато е бил на работа.
11 са привлечените към наказателна отговорност, сред тях е и полицаят. Говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева заяви, че групата е ощетила държавния бюджет с 3 млн. лева невнесен акциз. Има периоди, в които групата, е имала печалба от над 100 хил. лева. Действала е от началото на 2017 година на територията на цялата страна. Организирани са били три нелегални цеха с машини и съоръжения за омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично. Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови прозрачни кофички с надписи „Давидоф“, „Карелия“, Марлборо“ и „Кемъл“. По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени десетки адреси и автомобили. Иззети са над 360 кг готов тютюн за пушене, както и неголямо количество наркотични вещества. Тютюнът се е продавал за 45 лева на кг, при 152 лева акцизна ставка за кг по закон. Парите се изплащали към ръководителя на групата лично, в по-редки случаи по банков път или чрез системите за бързо разплащане. Установена е книжарница в Гоце Делчев, където се поръчвали етикети с надписи на известни марки тютюнопроизводители.
Прокурор Сийка Милева посочи, че по отношение на петима от лицата е поставена мярка „задържане под стража“, за двама мярката е „домашен арест“. По преценка на наблюдаващите прокурори по отношение на трима от членовете на групата е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“. Днес ще бъде внесено искане до Специализирания наказателен съд за искането за задържане под стража и на служителя от МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сийка Милева, Специализирана прокуратура: С 3 млн. лева е ощетен държавният бюджет от престъпната група за незаконно производство и разпространение на тютюн

Сийка Милева, Специализирана прокуратура: С 3 млн. лева е ощетен държавният бюджет от престъпната група за незаконно производство и разпространение на тютюн

16 Юни 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата счита, че с дейността на организираната престъпна група държавният бюджет е ощетен с 3 млн. лева. Това каза на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Сийка Милева за разбитата организирана престъпна група за незаконно производство и разпространение на тютюневи изделия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Установено е, че за периоди има печалба за групата от над 100 хил. лева месечно. Печалбата се е разпределяла между членовете на групата съобразно ролята и функциите им“, обясни тя и съобщи, че групата е действала от началото на 2017 година на територията на цялата страна. „В състава на групата влизат лица, живущи в различни населени места на страната. Между тях е изградена строга организация и разпределение на функциите и ролите им в организираната престъпна група“, коментира Сийка Милева. Тя припомни, че на 12 юни беше проведена мащабна специализирана полицейска операция под надзора на Специализираната прокуратура в областите Русе, Велико Търново, Смолян и Благоевград, където беше неутрализирана престъпната група. „Ръководителят на групата беше създал строга организация по закупуването на голямо количество тютюн на листа. След което този тютюн се омекотявал, ароматизирал и нарязвал от резачи. Транспортирането се е осъществявало от други лица в групата, които са изпълнявали куриерски функции“, обясни прокурорът. „Тютюнът се е продавал в разфасовка от 1 кг на цена 45 лева“, поясни Милева и допълни, че по закон акцизната ставка за кг тютюн е 152 лева. „Парите се изплащали към ръководителя на групата лично, в по-редки случаи по банков път или чрез системите за бързо разплащане. Установена е книжарница в Гоце Делчев, където се поръчвали етикети с надписи на известни марки тютюнопроизводители“, каза още говорителят на Специализираната прокуратура.
„Фокус“ припомня: На 14 юни Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 10 лица за участие в организирана престъпна група за държане, разпространение и производство на акцизни стоки без бандерол – тютюневи изделия. Участниците са се занимавали с нелегално производство на тютюн за пушене и разпространението му на крайни клиенти в цялата страна. За целта са организирали три нелегални цеха с машини и съоръжения за обработка - омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично.
Част от обвинените са задържани в момент на производство на нелегалната стока. Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови прозрачни кофички с надписи „Давидоф“, „Карелия“, Марлборо“ и „Кемъл“. По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени десетки адреси и автомобили. Иззети са над 360 кг готов тютюн за пушене, както и неголямо количество наркотични вещества.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на десет души за нелегално производство на тютюн за пушене

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на десет души за нелегално производство на тютюн за пушене

14 Юни 2019 | 15:41 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 10 лица за участие в организирана престъпна група за държане, разпространение и производство на акцизни стоки без бандерол – тютюневи изделия. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. Те са задържани на 12 юни 2019 г. при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Благоевград, Русе и Сливен.
Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2017 г. Участниците са се занимавали с нелегално производство на тютюн за пушене и разпространението му на крайни клиенти в цялата страна. За целта са организирали три нелегални цеха с машини и съоръжения за обработка - омекотяване и ароматизиране на тютюна, както и за нарязването и опаковането му. Там е бил произвеждан средно по 1 тон тютюн за пушене седмично.
Част от обвинените са задържани в момент на производство на нелегалната стока. Готовата продукция е била разпространявана в разфасовки по 1 кг – в пластмасови прозрачни кофички с надписи „Давидоф“, „Карелия“, Марлборо“ и „Кемъл“.
По време на операцията по неутрализиране на групата са претърсени десетки адреси и автомобили. Иззети са над 360 кг готов тютюн за пушене, както и неголямо количество наркотични вещества.
С прокурорски постановления на 7 от обвинените е наложено задържане до 72 часа. Днес Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.