НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Костадин Нушев, богослов: Светият дух се чества непосредствено след Петдесетница, защото от този момент присъства в църквата като божествена личност

Костадин Нушев, богослов: Светият дух се чества непосредствено след Петдесетница, защото от този момент присъства в църквата като божествена личност

16 Юни 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Светият дух се чества непосредствено след Петдесетница, защото от този момент присъства в църквата като божествена личност. Това каза в интервю на Агенция „Фокус“ богословът Костадин Нушев. „За Светия дух в библейските писания се говори на много места, например още при Сътворението на света в книга Битие. Там се казва, че Духът Божи се носи над бездната. Също така на много други места в Стария завет още се говори, че Светият дух вдъхновява пророците. Пророците чрез силата и действията на Светия дух са проповядвали Божието слово. В Новия завет при кръщението на Исус Христос на река Йордан виждаме също Богоявлението, слизането на Светия дух във вид на гълъб над Христос“, обясни той. Костадин Нушев допълни, че плодовете на Духа, за които говори Св. Апостол Павел в неговото послание до галатяните в Новия завет са на първо място радост, вътрешен духовен мир, любов в сърцата на хората, благодатна сила, духовно просвещение, очистване, благодатна мъдрост, сила и мъжество, които укрепват волята за борба с греха и злото и напредване в добродетелите. „Много и различни са даровете на Светия дух и затова много пъти и Св. Апостол Павел говори за това, че Духът, който изпълва църквата е един, но неговите дарове и харизми са много и различни. Затова от тази истина в православието произтича принципа за съборност в православната църква. Той означава единство на църквата и Светия дух, но и разнообразие, богатство на различните дарби, дарове на християните в църквата“, разказа още Нушев. Той обясни, че Светият дух се изобразява символично във вид на гълъб. „Това изображение идва от Богоявление, от кръщението на Исус Христос на река Йордан. Също така имаме едно православно иконографско изображение на Старозаветната света троица под вид на тримата ангели, които са посетили Авраам в Стария завет. Това е една много известна икона на преподобния Андрей Рубльоф в руската иконописна школа“, обясни той. „Понякога в православните храмове се изобразява и така наречената новозаветна троица, при която Бог Отец и Сина Божи, който седи отдясно на Отца се изобразяват заедно с образа на гълъб, който изобразява третото лице на Света троица – Светия дух“, каза още Костадин Нушев.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит отслужи празничната литургия за Петдесетница в катедралата „Св. Александър Невски“

Патриарх Неофит отслужи празничната литургия за Петдесетница в катедралата „Св. Александър Невски“

16 Юни 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
София. В деня, когато Православната църква отбелязва снизхождането на Св. Дух над апостолите и основаването на Църквата Христова, в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" бе отслужена тържествена св. литургия и празнична вечерня, съобщиха от Българската православна църква. Богослуженията бяха възглавени от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който бе в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ставр. ик. Ангел Ангелов, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев, свещ. Костадин Тренев, прот. Иван Петков, прот. Александър Нешев, йеродякон Вартоломей и дякон Деан Коруновски.
На причастния канон проповед за празника произнесе прот. Антоний Милушев, който говори върху значението на големия господски празник. Десетки бяха и православните християни, които се приастиха с Тялото и Кръвта Христови.
По време на вечерното богослужение над богомолците бе спусната от купола на катедралата орехова шума, символизираща слизането на Светия Дух над Пресвета Богородица, св. апостоли и първите християни през 33 г. На богослужението бяха прочетени полагащите се три коленопреклонни молитви към Бога, в които се измолват прошка на прегрешенията, просвещение и очистване на сърцата и придобиване на благодатни сили.
Според древната практика днес се отбелязва т.н. рожден ден на Христовата Църква, основана от Самия Христос и призвана да води всеки човек към Небесния Йерусалим - Царството Божие. В края на тържествените богослужения бе изпято и многолетие за Светейшия патриарх, Св. Синод и всички празнуващи днес православни християни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Костадин Нушев, богослов: Празникът Петдесетница възпоменава слизането на Светия дух над апостолите след Възнесението на Исус Христос, с него се отбелязва рождения ден на църквата

Костадин Нушев, богослов: Празникът Петдесетница възпоменава слизането на Светия дух над апостолите след Възнесението на Исус Христос, с него се отбелязва рождения ден на църквата

16 Юни 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Празникът Петдесетница в църковния календар на православната църква възпоменава слизането на Светия дух над апостолите след Възнесението на Исус Христос. С него се отбелязва рожденият ден на църквата. Това каза в интервю на Агенция „Фокус“ богословът Костадин Нушев. „Църквата е като тяло Христово, но също така и изпълнена със Светия дух. Тя започва своята мисия в света като продължение на Христовото спасително дело. Ето защо този празник е един от големите в календарите на православната църква и се чества особено тържествено", обясни той. „След Възнесението на Христос, той обещал да изпрати от небесата Светия дух, който да напълни с благодатна сила апостолите, за да започват те да проповядват евангелието в целия свят и за да продължи Светия дух спасителното дело на Сина Божи на земята чрез църквата“, допълни богословът. „Апостолите се събрали заедно в Йерусалим и пребивавали там до този петдесети ден. Докато не се удостоили да получат именно тази благодатна сила от небесата чрез слизането на Светия дух. Православната църква акцентира много силно върху това присъствие на Светия дух в църквата, който я изпълва с благодатни сили и който дава началото на историческото и спасителното дело на земята“, каза още Костадин Нушев. „На този ден църквата винаги извършва Света божествена литургия – това е едно тържествено богослужение по време, в което нашата църква има традиция за благославяне на орехова шума, която по символичен начин се пуска от купола на храма върху вярващите християни като символ и възпоменаване на слизането на огнените езици на Светия дух“, посочи Нушев.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Празнична Литургия за Петдесетница беше отслужена в храм „Св. Успение Богородично“ от отец Боян Саръев

Кърджали: Празнична Литургия за Петдесетница беше отслужена в храм „Св. Успение Богородично“ от отец Боян Саръев

16 Юни 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Празнична Литургия за Петдесетница беше отслужена в храм „Св. Успение Богородично“ от отец Боян Саръев в квартал „Гледка“ в Кърджали, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ от Кърджали. Отец Саръев разкри в тържественото си поучително слово същността на Петдесетница като ден, който се счита за рожден ден на църквата на Исус Христо.
Ето какво каза той: „Братя и сестри, това е чудесен празник от историята православната църква, а именно слизането на Светия дух над вярващите. Това събитие е описано в Апостолските деяния четвърта глава, от първи до четвърти стих. Днешната света неделя се нарича също Света Троица, защото на този ден се проявява Св. Троица и делото на спасението на човешкия род е в ръцете на Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети. В моята проповед днес накратко ще спра внимание върху три основни въпроса. Кога слезе, как слезе и как се проявява Св. Дух? Когато Исус Христос изведе своите ученици на Елеонската планина и преди да се възнесе, им каза да не се отдалечават от Йерусалим и да очакват да се облекат със сила отгоре. „И ще ми бъдете свидетели в Ерусалим, и по всички предели“. След това той се възнася и учениците Христови седят в селската горница и там пребивават в молитва, заедно с Богородица, децата на Йосиф и някои други, като Никодим. Тогава всички чуха свръхестествен звук. Този шум трябваше да е от криле на ангели или на херувими“, каза Отец Саръев и поясни, че Св. Дух се вселил във всеки от присъстващите, и те са започнали да говорят на различни езици.
„Това е деня на еврейската Петдесетница – когато небето се отваря и Божия дух посещава хората, които са в чистота. Така и става с последователите на Исус Христос, които започват да говорят всички чужди езици. Сърцата им бяха разтворени, както цветята разцъфват, за да приемат Св. Дух. Апостолите се били разбягали и скрили, а на Петдесетница те вече са съвсем други, затова първата Петдесетница се счита за рожденния ден на църквата“, отбеляза отец Боян Саръев и допълни, че забраните не могат да спрат разпространението на учението. Той заяви, че пророческото послание за църквата е, че тя ще преживее големи изпитания и само със силата на Свети Дух ще могат да отидат при други народи с чужди езици, за да могат да проповядват на техния роден език на тези народи.
„Апостол Петър трикратно се отрече от него като казваше, че не познава този човек, а на света Петдесетница с дръзновено сърце той произнася реч и пленява 3000 сърца за вярата, затова и първата Петдесетница се счита за рожден ден на Христовата църква. Преобразени от Светия Дух те шестват по земята, стават чудеса, където минават апостолите, болни и прокажени се изцеляват, мъртви възкресяват, и винаги там, където те отидат, стават чудеса. Никой не може да ги спре, Господ беше свършил своето чудно ден дело и беше изпратил Светия Дух, който преобрази и преобърна душите и сърцата на милиони хора, на цели народи. Нека празнуваме днес слизането на Светия Дух да му се помолим за благослов“, завърши отец Боян Саръев и призова всички на смирена молитва към Св. Троица. На обед беше направено освещение с водосвет и бе предоставена празнична трапеза, в която участваха енориашите и гостите на празненството.
Дарина ДЕЕНИЧИНА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Петдесетница се отбелязва от древни времена и се смята за рождения ден на Христовата църква

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: Петдесетница се отбелязва от древни времена и се смята за рождения ден на Христовата църква

16 Юни 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Денят на света Петдесетница се отбелязва от древни времена и се смята за рождения ден на Христовата църква. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. „Тя е създадена не от суетата на човешките тълкувания и размисли, а по божествената благодат“, заяви Стефанова. Тя добави, че на този ден не се празнуват именни дни, но Петдесетница е велика и чудесна, затова е хубаво да се посети църква, да се запали свещичка и да се благодари на Исус Христос, на Светия дух, на Апостолите, на светците, които ни закрилят.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: На Петдесетница славим тържеството на Света Троица

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ – Благоевград: На Петдесетница славим тържеството на Света Троица

16 Юни 2019 | 11:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На Петдесетница славим тържеството на Света Троица. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, църковен уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. По думите ѝ затова празниците Петдесетница и Свети Дух са неимоверно свързани. „Празникът се нарича Петдесетница, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник, който отбелязва 50-тия ден след юдейската Пасха. В много християнски страни, включително и у нас е известен като Света Троица. На 50-тия ден от Господното възкресение, Свети Дух слязъл сред апостолите и ги дарил с благодатните си дарове“, каза още Стефанова. Тя добави, че след Възнесението на Христос в 10,00 часа сутринта по еврейско време настанал голям шум от небето, като че ли вихрушка се спуснала над къщата, където били събрани всички апостоли.
„Явиха им се огнени езици, които се разделяха и седнаха над всеки от тях. Те всички се изпълниха със Светия дух, казва Библията. Това бил видимият знак на благодатните дарове на Светия дух. Бидейки безтелесен Светия дух избрал чувственото знамение, но никой не бива да си мисли, поучавал ги Светия Лъв Велики Император, че в това което било видимо за телесните очи, се явило божественото същество на Светия дух“, допълни Стефанова. Тя отбеляза, че човешкият взор, както не може да вижда Отца и Сина, така не може да види и Светия дух. „Получавайки огненото кръщение и чрез Светия дух, апостолите придобиват и дарбата да говорят езици, които не владеели дотогава, за да могат да разпространят Библията и Евангелието на всички езици по целия свят. И тръгнали тогава по цялата земя да проповядват учението на Христос на всички тези знайни и незнайни езици. След този ден Апостолите установили празникът Петдесетница и наставили християните да споменават Светия дух всяка година“, посочи Стефанова.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Празнична света Литургия се отслужва по повод Петдесетница в храм „Св. св. Кирил и Методий“

Бургас: Празнична света Литургия се отслужва по повод Петдесетница в храм „Св. св. Кирил и Методий“

16 Юни 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Бургас. Празнична света Литургия се отслужва по повод Петдесетница в храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Бургас от архиерейския наместник отец Севастиян. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Бургас от храма.
Православната църква отбелязва 50-тия ден след Възкресение Христово, познат като „рожден ден на Христовата църква“. Вярва се, че на този ден Христос основал църквата си на земята, като изпратил Светия Дух, чийто ден църквата ще отбележи в понеделник.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: По повод Петдесетница в църковните храмове се отслужва Света Божествена Литургия

Велико Търново: По повод Петдесетница в църковните храмове се отслужва Света Божествена Литургия

16 Юни 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. По повод един от най-големите християнски празници – Петдесетница в църковните храмове във Велико Търново се отслужва Света Божествена Литургия, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Рано тази сутрин църковните камбани на православните храмове в града възвестиха началото на празника. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Божествена Литургия. Стотици миряни днес се молят за здраве и благоденствие.
Празникът прославя явяването на Светия дух върху апостолите на 50-тия ден след Възкресението (след Великден). Той се явил във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове. Тогава апостол Петър произнася първата християнска проповед в Сионската горница, в която прославил величието на Исус Христос. В този ден над 3 хил. души приемат християнството и създават първата християнска общност.
Празникът се нарича Петдесетница, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница, който отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха. Руската православна Църква го нарича Ден на светата Троица.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: На Петдесетница в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена архиерейска света литургия

София: На Петдесетница в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена архиерейска света литургия

16 Юни 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. На Петдесетница в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде отслужена архиерейска света литургия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тази неделя е големия християнски празник Петдесетница, рожден ден на Христовата Църква. На този ден Светият дух слиза над Христовите апостоли. По повод на Петдесетница във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична света Литургия. В Патриаршеската катедрала "св. Александър Невски" ще бьде отслужена Архиерейска света Литургия. Очаква се с благословението и при молитвеното присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, тя да бъде отслужена от Техни преосвещенства Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква , Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, други висши клирици, храмовото духовенство и гости. Начало: 9.30 часа.
Никола ПЕТКОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Православната църква чества един от най-големите християнски празници – Петдесетница

Православната църква чества един от най-големите християнски празници – Петдесетница

16 Юни 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. Православната църква чества днес един от най-големите християнски празници – Петдесетница. Денят се счита за рожден ден на Христовата църква. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Божествена Литургия.
Празникът прославя явяването на Светия дух върху апостолите на 50-я ден след Възкресението (след Великден). Той се явил във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатните дарове. Тогава апостол Петър произнася първата християнска проповед в Сионската горница, в която прославил величието на Исус Христос. В този ден над 3 хил. души приемат християнството и създават първата християнска общност.
Празникът се нарича Петдесетница, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница, който отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха. Руската православна Църква го нарича Ден на светата Троица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.