НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Здравка Чимева, туроператор: Организирането на еднодневно плажуване в Гърция ще продължи до 15 септември, но при хубаво време и интерес периодът може да бъде удължен

Здравка Чимева, туроператор: Организирането на еднодневно плажуване в Гърция ще продължи до 15 септември, но при хубаво време и интерес периодът може да бъде удължен

16 Юни 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Организирането на еднодневни екскурзии за плажуване в Гърция ще продължи до 15 септември, но при хубаво време и интерес периодът може да бъде удължен. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Здравка Чимева, туроператор от Благоевград. „Обикновено приключваме до 15 септември, защото след това децата тръгват на училище, отпуските и лятото свършват. Макар, че септември месец Бяло море е прекрасно. Морето е топло и спокойно, времето приятно. Ако има туристи готови сме да правим подобен вид екскурзии и до края на месеца“, каза още Чимева. Тя добави, че през последните години се стремят да предлагат този вид туристическа услуга всяка събота и неделя през летните месеци. „По принцип се опитваме да предвидим времето, още повече, че вече имаме достъп до голям обем информация в интернет. Специално нашата фирма винаги се опитва да обгрижва и го прави – всички туристи. Естествено на 50 – 100 човека трудно може да се угоди на всеки по отделно, но за щастие до този момент не сме имали оплаквания. Самите туристи често ни се отблагодаряват за грижите, които полагаме, което всъщност е показателно. Ако все пак времето е лошо, а ние сме в Гърция правим различни неща“, допълни Чимева. Тя уточни, че една година са били на екскурзия до Кавала, друга до пещерата Елистрати. „Това са бонуси и са за сметка на фирмата, защото ако завали дъжд, въпреки че ние нямаме вина, се стремим да зарадваме хората, които са избрали да пътуват с нас. Друго, което сме правили е да посетим Серес или големи търговски вериги. По принцип вече избягваме да ходим по магазините и търговските вериги, защото такива си имаме и в Благоевград. В общи линии какво ще правим зависи от ситуацията и времето, с което разполагаме“, уточни Чимева.
Тя посочи също, че по-солената морска вода оказва много благоприятен ефект върху човешкото здраве. Здравка Чимева отбеляза, че организира еднодневни плажове в Гърция вече 10 – 15 години и за този период почти не е боледувала. „Само тази година заболях от вирусен грип, но това е. Говорила съм по темата и с личният ми лекар. Попитах го дали може морската вода да е влияе, като трябва да имате предвид, че там солеността на водата е около 37 промила, докато тук е около 28 – 29. От своя страна той ме попита дали си спомням как едно време възрастните хора са съхранявали месото – слагали са го в сол, за да го запазят. Същото се получава и с морето – ти седиш там, осоляваш се и микробите загиват“, каза още Чимева. Според нея категорично може да кажем, че водата лекува. „Бих казала също, че да се отиде за 1 ден на плаж не е никак досадно или неприятно, защото съгласете се, че ако имаме два почивни дни, то в единия можем да си свършим домашната работа, а на следващия ден да се отдадем на заслужена почивка“, обясни Чимева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравка Чимева, туроператор: Много добра организация е направена от страна на „Гранична полиция“ на ГКПП „Кулата“, преминаването на туристическите автобуси става без забавяне

Здравка Чимева, туроператор: Много добра организация е направена от страна на „Гранична полиция“ на ГКПП „Кулата“, преминаването на туристическите автобуси става без забавяне

16 Юни 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Много добра организация е направена от страна на „Гранична полиция“ на ГКПП „Кулата“, преминаването на туристическите автобуси става без забавяне. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Здравка Чимева, туроператор от Благоевград. По думите ѝ при провеждането на еднодневни екскурзии за плажуване в Гърция организираният превоз тръгва от Благоевград в 06.00 часа, а пристигането на плажовете зависи от това колко време е нужно преминаване през границата. „В тази връзка бих искала да изкажа специални благодарности към служителите на „Гранична полиция“, защото много добре са организирали работата си и почти не се бавим при преминаването на ГКПП „Кулата – Промахон“. При добро стечение на обстоятелствата, ако няма някакво напрежение на границата, около 09.00 – 09.30 часа най-късно сме на плажа. Тръгването е между 17.00 и 17.30 часа, което означава, че прекарваме 7 – 8 часа на плажовете. Съгласете се, че повече от това никой не би могъл да издържи“, добави Чимева.
Според нея условията за плажуване в Гърция са отлични. „За ползване на чадър и шезлонг трябва да се поръча някаква консумация – кафе, фрапе, бира или сладолед. Цената им варира в порядъка 2.00 – 3.50 евро, като се определя от конкретното място, което хората са си избрали за плажуване. Срещу тази сума се получава правото да ползваш шезлонг и чадър през целия ден“, каза още туроператорът. Здравка Чимева коментира, че също са добри цените на бутилираната водата, която струва по-малко от 1.00 лв., и на хранителните стоки. „Много туристи си закупуват и перилни препарати, въпреки че аз лично не съм привърженик на това, защото смятам, че е по-редно да подкрепяме родната икономика, а не гръцката“, отбеляза Чимева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Здравка Чимева, туроператор: Еднодневните посещения на плажове в Гърция са особено популярен вид туризъм за област Благоевград

Здравка Чимева, туроператор: Еднодневните посещения на плажове в Гърция са особено популярен вид туризъм за област Благоевград

16 Юни 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Еднодневните посещения на плажове в Гърция са особено популярен вид туризъм за област Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Здравка Чимева, туроператор от Благоевград. По думите ѝ времето вече е подходящо за този вид екскурзии, тъй като е слънчево и добро за плажуване. „Ние всъщност вече направихме откриване на Лято '2019 г. На 8 юни ходихме организирано на еднодневен плаж в Гърция. Групата беше от около 60 души. През последните години за този вид екскурзии избираме плажовете на Офринио или Тузла. Причината е, че това е най-близкото място до нас. Там също се намира най-голямата плажни ивица, където може да се полазват чадъри и шезлонги или пък диви плажове с камъни и без камъни. Говорим за 17 км плажна ивица с големи възможности за избор“, посочи Чимева. Тя добави, че по протежението ѝ има също много заведения за хранене, търговски обекти и др.
„Организирането на подобен вид екскурзии наистина се превърна в традиция и предпочитан вариант за почивка за много хора от Благоевград и региона. Все пак нека не забравяме, че областния център е на около 90 км от ГКПП „Кулата – Промахон“, след което се изминават още около 100 км до плажовете. За по-близките общини като Гоце Делчев, Петрич и Сандански разстоянията са още по-малки така, че съвсем нормално е жителите им да ходят на плаж на Бяло море“, коментира Чимева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Нормализира се трафикът на ГКПП „Кулата – Промахон“ в посока Гърция

Благоевград: Нормализира се трафикът на ГКПП „Кулата – Промахон“ в посока Гърция

16 Юни 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Нормализира се трафикът на ГКПП „Кулата – Промахон“ в посока Гърция. Това съобщи слушател на Радио „Фокус“ – Пирин. Към момента преминаването през пункта се извършва без забавяне.
В периода 08.30 – 09.00 часа преди граничния пункт се бе образувала километрична колона от леки и товарни автомобили, а придвижването се извършваше изключително бавно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Интензивен е трафикът на ГКПП „Кулата” към Гърция

Благоевград: Интензивен е трафикът на ГКПП „Кулата” към Гърция

16 Юни 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Интензивен е трафикът на леки и товарни автомобили на ГКПП „Кулата” в посока Гърция, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин. Автомобилите се придвижват изключително бавно. Колоната започва на няколко километра преди граничния пункт, като до него се достига за около час. На пункта работят три гишета за леки и едно за товарни автомобили. Струпването на превозни средства се увеличава и през различни интервали от време се налага те да спират.
„Фокус” отправя апел към водачите на МПС да шофират разумно и да бъдат търпеливи.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.