НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Община Велинград: Кметът няма нищо общо с къщите за гости в града

Община Велинград: Кметът няма нищо общо с къщите за гости в града

12 Юли 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Велинград. Приключиха проверките на къщите за гости от земеделското министерство и ангажираните с тях институции, съобщиха от Община Велинград. В тази връзка министър Десислава Танева обяви, че кметът на Велинград д-р Костадин Коев няма нищо общо с внушението, че е имал участие в къща за гости във Велинград. Д-р Коев коментира, че истината е излязла наяве и очаква публични извинения от медиите и служителите на фонд „Земеделие“, които намесиха името му в този казус.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: 4,5 млн. лв. ще бъдат върнати от бенефициентите на 15 къщи за гости, които не са функционирали като такива

Министър Десислава Танева: 4,5 млн. лв. ще бъдат върнати от бенефициентите на 15 къщи за гости, които не са функционирали като такива

12 Юли 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. 4,5 млн. лв. ще бъдат върнати от бенефициентите на 15 къщи за гости, които не са функционирали като такива. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в интервю за предаването „Тази сутрин“ на бТВ. Министър Танева припомни, че къщите за гости, които не са се ползвали по предназначение са 15 от общо 288. По думите й, къщите на кмета на Община Долна Баня и Луковит са работили като къщи за гости. „Единият проект в Луковит имаше наличие на отклонения от заявени показатели,“ поясни тя, като уточни, че ще се наложи финансова корекция на къщи, които имат отклонения в изискванията. „74 са такива. Те работят като къщи за гости, но имат отклонение и нарушения, за които по методика за 5 до 15 % ще получат финансова корекция“, уточни тя. Министър Танева поясни, че информацията от проверките ще бъде предадена на прокуратурата. От тези проверки, които са с 100% изискуема субсидия и има данни, че не работят като къщи за гости сумата е 4,5 млн. Пак казвам, това представлява 5,2 % от всички къщи. Бенефициентът трябва да ги плаша“, заяви тя. По думите на Танева, няма как държавата да плаща за тези къщи.
Министър Танева уточни, че в края на 2018 г. също е имало открити нарушение в къщи за гости, по които е трябвало да бъдат върнати близо 10 млн. лв. „Доброволно има върнати 700 хил. Всичко останало е обект на съдебни дела“, коментира тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От 295 проверени къщи за гости 15 не функционират като такива (ОБЗОР)

От 295 проверени къщи за гости 15 не функционират като такива (ОБЗОР)

11 Юли 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
София. След започналата проверка на къщите за гости, построени с европейско финансиране, нашумяла с повдигнатото обвинение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за източване на еврофондове в размер на 391 160 лв., Министерството на земеделието храните и горите изнесе данни, че през последните 2 седмици на месец юни екипи на Държавен фонд „Земеделие“ са проверили общо 295 къщи за гости. 15 от общо проверените обекти за селски туризъм от Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) не функционират по предназначение. От тях 288 са в мониторингов период и 7 в извън мониторингов период, по сигнали на представители на медиите. Това представлява 5,2% от всички проверени къщи за гости. Общата субсидия за всички 288 къщи за гости възлиза на 81 млн. лв.
Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обясни, че за тези къщи има съмнения, че не се спазват подписаните договори по ПРСР - липсват счетоводни документи, категоризации и регистри за посещаемост. Финансовата помощ, която са получили е в размер на 4,5 млн. лв. и същата ще бъде изискана от бенефициентите, защото те ще подлежат на 100% финансова корекция и ДФЗ ще си изиска обратно платените субсидии.
Къщите, които не функционират по предназначение са в Област Благоевград – 2 проекта; Област Варна – 1 проект; Област Ловеч – 1 проект; Област Пловдив – 1 проект; Област София – 4 проекта; Област Видин – 1 проект; Област Разград – 1 проект; Област Пазарджик – 2 проекта; Област Шумен – 1 проект и Област Добрич – 1 проект.
От всички проверени къщи са установени други 74 къщи за гости, за които са констатирани в различна степен отклонения от заявения бизнес план. Проектите са получили субсидия от ДФЗ на стойност 18 млн. лв. Санкцията за тях зависи от вида на нарушенията и варира от 5 до 15% от стойността на платената субсидия. 24 от проектите са проверени на база на риск анализ преди издаване на заповедта. Това представлява 8% от останалите в мониторинг къщи, т.е. преди заповедта са проверени близо два пъти повече проекти от изискуемите по регламент. По европейски регламент, Разплащателната агенция трябва да проверява между 1 и 5 % от изплатените проекти в период на мониторинг.
На организирания от Министерството брифинг стана ясно, че докладите от проверките се финализират и ще бъдат представени на Прокуратурата в тяхна подкрепа.
Изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков съобщи, че е установена свързаност между служители на фонда и собственици на къщи за гости при 2-ма експерти. Едната от служителките няма пряк достъп до одобряване на проекти, а за другата също не е установена директна свързаност. От двете служителки са снети обяснения и предстои дисциплинарен съвет да реши ще има бъдат ли наложени наказания и какви. А 3-ма кметове на общини, които се свързват с къщи за гости, са били проверявани за нарушения, но такива не са установени. Това са кметовете на Долна баня, Луковит и Борино. Открито е нарушение при къща за гости на бизнесмен, близък до кмета на Велинград, но според Министерството кметът нямал нищо общо с проекта. Изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков отбеляза, че няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности. Това е така защото това е отворен процес. След издаването на решение за финансовата корекция от страна на ДФ „Земеделие“, бенефициентът, който е получил това подпомагане, има право на обжалване.
"Фокус" припомня: Във връзка със скандала за къщи за гости на 1 май оставка подаде и зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Причината е информация, че телефонът ѝ е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. Междувременно държавата наложи санкции за над 10 млн. лв. седмица след началото на масовата проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства. На 14 май земеделският министър Румен Порожанов напуска правителството заради скандала с къщите за гости.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Живков, ДФ „Земеделие“: Няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности

Живко Живков, ДФ „Земеделие“: Няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности

11 Юли 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Няма срок, в който трябва да бъдат върнати парите за къщите за гости, при които са установени нередности. Това каза изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Живко Живков по време на брифинг по повод представянето на резултатите от проверките на 288 къщи за гости в мониторинговия период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това е така защото това е отворен процес. След издаването на решение за финансовата корекция от страна на ДФ „Земеделие“, бенефициентът, който е получил това подпомагане, има право на обжалване НАП“, посочи Живко Живков. „Ако бенефициентът няма пари и съдът постанови, се предава за събиране на НАП. От там нататък се процедира по общия ред за имуществото“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Къщата за гости на Александър Манолев не функционира като такава и е дадена на прокуратурата

Министър Десислава Танева: Къщата за гости на Александър Манолев не функционира като такава и е дадена на прокуратурата

11 Юли 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Къщата за гости на Александър Манолев не функционира като такава и е дадена на прокуратурата. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на брифинг по повод представянето на резултатите от проверките на 288 къщи за гости в мониторинговия период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз съм в качеството си на министър и проверките на къщи за гости бяха извършени, на всички, които са в мониторинг и на тези за които беше поискано от представители на медиите. Всичко, което бе поискано от нас бе направено, без значение кой е бенефициента. Проектите, които се свързват с кметовете на общините Долна Баня, Луковит и Борино са от партия ГЕРБ“, заяви Десислава Танева. Тя подчерта, че не желае да политизира проверките. „Те бяха обективни спрямо всички, без значение от политическата сила. Установили сме всички, което ни влиза в правото, всичко останало, както за Велинград, така и за други кметове е само по медийни публикации“, посочи Танева. По думите й проверките са били извършени абсолютно безпристрастно. „Всеки, който е кандидатствал, той е имал някакъв бизнес план и проект и е искал да направи някаква инвестиция, за да осигури доход за себе си и за хората, за които е нает, трябва да може да се защити пред обществото, че е постигнал тези цели. Аз не съм имала притеснение от медии за това“, подчерта министърът.
„По отношение на всички други публикации, относно бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, къщата му за гости не функционира, като такава. Това бе установено и с нея се занимава прокуратурата. Това беше установено още от предната проверка“, каза още тя.
На брифинга стана ясно, че субсидията за 5-те къщи за гости, които не функционират като такива, е в размер на 4,5 милиона лева и ще бъде изисквана в този размер обратно.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: 3-ма кметове на общини, които се свързват с къщи за гости, са били проверявани за нарушения, но такива не са установени

Министър Десислава Танева: 3-ма кметове на общини, които се свързват с къщи за гости, са били проверявани за нарушения, но такива не са установени

11 Юли 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. 3-ма кметове на общини, които се свързват с къщи за гости, са били проверявани за нарушения, но такива не са установени. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на брифинг по повод представянето на резултатите от проверките на 288 къщи за гости в мониторинговия период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ДФ "Земеделие“ първо проверява проектите и изпълнението им по отношение на декларациите, за конфликт на интереси и проверките на къщи за гости, свързани с кметове, са други органите, които проверяват това. По документите, които ДФ "Земеделие“ установява, такива къщи за гости са свързана само с 3-ма кметове на общини от всички проверявани. Името на кмета на община Долна Баня се свързва с къща за гости, която функционира, като такава. Тя не е негова, а на негова снаха. Тя си функционира по всички показатели, като къща за гости“, заяви Десислава Танева. Тя посочи, че тази къща е сред проверените и тя е в мониторинг. „Кметът на община Луковит също се свързва с къща за гости и тя си работи като такава. И тя е била обект на проверка. Третата, която се свърза с кмет е на този на село Борино“, каза Танева.
„Другите къщи се свързват само медийно с кметове и не искам да влизам в детайл, защото може да се окаже, че не е така. По медийни публикации се свързваше името на кмета на община Велинград, но той няма установена собственост или на негови роднини, които са бенефициент по програмата за къщи за гости“, посочи министърът. Тя подчерта, че се е оказало, че къщата е на негов приятел, който е местен бизнесмен. „Така се артикулира в медийното пространство. Той си е бенефициент по програмата. Там, проверката на място, установи данни, че тази къщата не функционира, като къща за гости и тя е в тези 15 къщи, на които във връзка с проверката ще бъде изискана субсидията. За други кметове поне аз нямам такава информация“, посочи още тя.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Костадинов, ДФ „Земеделие“: При къщите за гости, които не работят по предназначение, липсват документи, категоризация за функциониране и регистри

Калоян Костадинов, ДФ „Земеделие“: При къщите за гости, които не работят по предназначение, липсват документи, категоризация за функциониране и регистри

11 Юли 2019 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. При къщите за гости, които не работят по предназначение, липсват документи, категоризация за функциониране и регистри. Това каза зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“, който отговаря за прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) Калоян Костадинов по време на брифинг по повод представянето на резултатите от проверките на 288 къщи за гости в мониторинговия период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В рамките на 2 седмици (от 13.06) се извърши обширна проверка на всички 288 къщи за гости, които са в мониторинг. Бяха назначени 113 екипа от цяла България, които за 2 седмици обходиха абсолютно всички къщи за гости. Всички договори, които са подписани по мярка 311 и 312 са 1 062 проекта на обща стойност 299 млн. лв“, заяви Калоян Костадинов. Той посочи, че от тях само 746 проекта са със изплатена субсидия на обща стойност 202 млн. лв. „От тези 746 проекта, всички, които бяха останали в мониторинг до края на тази година, има и такива, които приключват през 2020 година, общо 288 бяха проверени от служителите на ДФ„Земеделие“, подчерта зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“.
„15 от къщите за гости се установи, че не работят по предназначение. При тях липсват документи и категоризация за функциониране на самата къща за гости и регистри. Това са индикаторите, които на нас ни дадоха правото да считаме, че те не работят по предназначение и се използват за лични цели. Тази бройка от 15 къщи ще подлежат на 100% финансова корекция и ДФ „Земеделие“ ще си изиска обратно платените субсидии. За останалите 261 къщи за гости, които са също в мониторинг, в момента се извършва анализ за изпълнението на самите бизнес планове. Те функционират по предназначение, но тук трябва да се изследват, дали покриват заложените изисквания, които са представени при подаването на проекта“, изтъкна Костадинов.
По думите му през тези 2 седмици е имало и моменти, в които не са осигурявали достъп до обектите самите бенефициенти, а други са осигурявали достъп, но са нямали необходимите документи. „За тях в законно установения срок им беше изискано да се представят допълнително документи. Анализът показва, че от 288 проверени къщи за гости, които са в мониторинг, едва 5,2% не функционират по предназначение“, каза още той.
„15 от къщите за гости, които са установени при неизпълнение на проекта и работят не по предназначение, 4 от тях са в София област, 2 са в област Благоевград, 2 са в Пазарджик, в област Варна, Добрич, Видин, Шумен, Ловеч, Пловдив и Разград има по 1 къща за гости“, посочи още зам.-изпълнителният директор.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: От всички 295 проверени къщи за гости, 15 не функционират като такива по данни и факти, които са установени на място

Министър Десислава Танева: От всички 295 проверени къщи за гости, 15 не функционират като такива по данни и факти, които са установени на място

11 Юли 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. От всички 295 проверени къщи за гости, 15 не функционират като такива по данни и факти, които са установени на място. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на брифинг по повод представянето на резултатите от проверките на 288 къщи за гости в мониторинговия период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бяха проверени общо 288 къщи в мониторинг и 7 извън мониторинг, които бяха поискани да бъдат проверени от различни представители на медии, които присъстваха на тези проверки, или общо 295 къщи за гости“, заяви Десислава Танева.
Тя подчерта, че за първи път такива проверки се извършват с покана и присъствие на медии. „Това беше изпитание и за проверяващите и за собствениците и управителите на къщите за гости, които посрещаха екипа на Държавен фонд „Земеделие“. От всички тези проверки, общо 295, на около 50 от тях са присъствали и медии. От тези 295 къщи за гости, по стандартната проверка, която прави ДФ "Земеделие" по проверка на база на риска, бяха вече проверени 24. От всички проверки 15 къщи за гости не функционират, като такива по данни и факти, които са установени при проверка на място“, посочи министърът. Тя отбеляза, че това представлява 5,2% от всички проверени къщи за гости. „Субсидията, която е платена по тях е 4,5 млн. лв. Тя, разбира се, ще бъде изискана в този й размер обратно. От проверката на екипите на ДФ "Земеделие" други 74 къщи за гости, при които са установени и са в такъв процес, има различни други отклонения от заявените за изпълнение различни дейности, за постигане на цели в проектите“, изтъкна Танева.
По думите й санкцията, която би била наложена, според вида нарушения по правилата на фонда, варира от 5 до 15% максимум от стойността на платената подкрепа. „Докладите от тази проверка, след като се финализират, ще бъдат представени на прокуратурата по повод извършената от тях проверка в тяхна подкрепа. Нашата проверка се извършва за функционирането на проектите, като къщи за гости за изпълнение на целите, а прокуратурата извършва проверка по повод на спазването на съвсем различно законодателство. Ние сме работели в синхрон, колегиално и имаме комуникацията“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева и ръководството на ДФЗ ще представят резултатите от проверките на 288 къщи за гости

Министър Десислава Танева и ръководството на ДФЗ ще представят резултатите от проверките на 288 къщи за гости

11 Юли 2019 | 09:42 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ ще представят резултатите от проверките на 288 къщи за гости в мониторинговия период, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Брифингът ще се проведе от 15.00 часа, в Голям колегиум на МЗХГ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Приключват проверките на къщите за гости

Министър Десислава Танева: Приключват проверките на къщите за гости

28 Юни 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Боровец. Приключват проверките на къщите за гости. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на Заключителната конференция за мандат 2015-2019 г. на Националното сдружение на общините в Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По темата за къщите за гости вчера или днес приключват проверките на малко над 250 договора. Поканихме медиите, за да видят дали бенефициентите си изпълняват бизнес плановете и те работят като къщи за гости. Започнахме с 14 проекта, които бяха за одобрение по подхода Лидер. Те бяха добри и бенефициентите и кандидатите без всякакво притеснение отговориха на всички въпроси, от които медиите се интересуват. Това показва увереност, че средствата отиват и са предназначени точно за това, за което ги дава Брюксел“, заяви Танева.
По думите ѝ натискът към ДФ „Земеделие“ от различни НПО и обществото по отношение как се разходват средствата и има ли злоупотреби, е огромен. „Ние отворихме широко вратите на всеки, който има интерес към това какъв е ефектът от прилагането на програмата и как се управляват проектите“, каза още Танева. „В мандата си ще продължа тази политика, защото всяко позоваване на законодателство или правила, които ни позволяват да откажем достъп до тази информация, създават репутационна щета, оттам съмнение в обществен план за това как се управляват европейските средства, което не е в полза нито на местната, нито на централната власт“, допълни министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Проверки на къщи за гости се извършват в селата Цар Петрово и Рабиша

Видин: Проверки на къщи за гости се извършват в селата Цар Петрово и Рабиша

24 Юни 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Видин. Проверки на къщи за гости се извършват в село Цар Петрово, община Кула, и село Рабиша, община Белоградчик, съобщиха от ДФ „Земеделие“. Къщите са финансирани по ПРСР 2007-2013 г. Къщата в село Рабиша се стопанисва от ЕТ „Магура – Виктория Стефанова“ и е по проект за развитие на интегриран, устойчив туризъм чрез изграждане на семеен хотел в близост до пещера Магура. Втората къща се стопанисва от ЕТ „Хобит Свят – Диана Маринова Маринова“ и се намира в село Цар Петрово, община Кула.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: По проверките на къщите за гости се работи активно, излизат интересни неща за злоупотреби с евросредства и други документи

Зам. главният прокурор Иван Гешев: По проверките на къщите за гости се работи активно, излизат интересни неща за злоупотреби с евросредства и други документи

24 Юни 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. По проверките на къщите за гости се работи активно, излизат интересни неща за злоупотреби с евросредства и други документи. Това каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Решенията на КПКОНПИ са в сегмента, който касае тяхната компетентност – а именно конфликт на интереси. А при нас има проверки, които са възложени също на тази комисия и при които извършваме събиране на данни за престъпления от компетентността на прокуратурата“, заяви Гешев. Той посочи, че са били възложени данъчни проверки и на НАП, които към този момент не са приключили. „Поддържаме постоянен контакт с колегите от НАП. Процедурите по данъчния кодекс са доста по-тежки и тромави, което забавя тези проверки“, каза още зам. главният прокурор. Иван Гешев посочи, че по къщите за гости се работи активно. „Излизат интересни неща, за които ще бъдете уведомени. Те са в сегмента извършени престъпления – т.е. злоупотреба с евросредства и други документи. Прокурори от ВКП са възложили проверка на ГД „Национална полиция“ в тази насока за множество случаи“, обясни той и посочи, че резултатите от тях се очакват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: 288 къщи за гости са обект на проверка

Министър Десислава Танева: 288 къщи за гости са обект на проверка

21 Юни 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Бяла Слатина. Относно проверките на къщите за гости може би сме след половината от проверките – 288 обекта са в мониторинг. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с проверките на къщите за гости, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Танева допълни, че проверките продължават до края на юни. „Ще излезе доклад, ще информираме обществеността“, допълни тя. По думите й само в 7 от 170 проверки собствениците са отказали достъп. Танева допълни, че всички медии са поканени да присъстват на проверките. „Всички са свободни да видят това, което и нашите експерти откриват като отидат на проверка на място“, допълни тя.
Във връзка с оставката на председателя на Селскостопанската академия Васил Николов, министър Танева отбеляза: „Като се върна в Министерството на земеделието ще видя оставката на Васил Николов. Информирана съм за нея. Тя е по лични причини. Няма какво да коментирам“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Айрие Ибрямова, ДФ „Земеделие“: Проверяваме 13 къщи за гости във Варна, Добрич и Шумен

Айрие Ибрямова, ДФ „Земеделие“: Проверяваме 13 къщи за гости във Варна, Добрич и Шумен

20 Юни 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Варна. Държавен фонд „Земеделие“ във Варна проверява общо 13 къщи за гости в областта, и в Добричко и Шуменско, които са били финансирани със субсидии по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна директорът на звеното във Варна Айрие Ибрямова. По думите й, проверяваните обекти в Добрич са четири, две са в Шумен, а останалите са в морския град. Проверките продължават. Крайният срок за приключването им е до 30-ти юли. Днес експертите от Варна са били на инспекции в комплекс за гости в село Гроздьово. След като приключи крайният срок за мониторинга, от ДФ „Земеделие“ предстои да изготвят доклад, който ще изпратят на министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Освен в селата Изгрев и Гроздьово, край Варна се проверяват още къщи в село Искър, Вълчидолско и в село Генерал Кантарджиево. За цялата страна проектите са 746, а общата сума, платена през този програмен период е близо 82 млн. лева, уточни Айрие Ибрямова, но не се ангажира с точна сума за къщите във Варна. В момента се проверяват 288 туристически обекта в мониторингов период. По време на инспекциите се следи и за документи за плащане на данъци и такси. Проверяват се преминалите гости.

Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: ПРСР беше опорочена, може да последват санкции от ЕС и спиране на средства

Румен Христов, СДС: ПРСР беше опорочена, може да последват санкции от ЕС и спиране на средства

19 Юни 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Една добра програма беше опорочена. Смисълът й е да задържим хората в малките населени места. Може да последват санкции от ЕС и спиране на средства. Това каза в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия Румен Христов – председател на СДС и бивш министър на земеделието, по повод злоупотребите със средства за къщите за гости по ПРСР. „Само че тези, които са на високи нива, няма да отидат да работят там, да разкриват работни места, обикновено злоупотребяват и тези къщи ги ползват за лични нужди. Това не трябва да се случва. Това е лошо за репутацията на програмата в България, но и в ЕС”, допълни още Румен Христов. „При одобряването на разходите проверка има. Въпросът е какво се случва после. Една добра програма, насочена към запазване на традиции, развитие на туризъм в малки населени места, се опорочава”, заяви Румен Христов. „Очевидно е, че са виновни не само тези, които са се възползвали от средствата, а и онези, които са им позволили да се възползват. Налага се становище в обществото, че без помощта на хора от ДФ „Земеделие” това не може да се случи”, каза бившият министър на земеделието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани

Министър Десислава Танева: Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани

17 Юни 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани от Министерството на земеделието и държавен фонд "Земеделие". Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева.
От днес започват повсеместните проверки в останалите 288 къщи, които подлежат на такива. Те ще бъдат готови през първата седмица на юли, съобщи министърът. "В голямата си част проектите функционират като такива, за каквито са планирани, кандидатствали за финансиране и построени. Има обаче и изкривявания. Има и злоупотреби", отбеляза тя. Танева цитира къща в село Лиляково, чийто собственик не е отворил на проверяващите и е предоставил документи за къщата със закъснение. Тя увери, че нарушителите ще възстановят взетите за финансиране на проектите суми. Всички нарушители ще получат актове за административни нарушения.
През миналия програмен период 2007-2013 г. са построени общо 746 къщи за гости. От тях в момента на проверка подлежат 288. В настоящия финансов период, който изтича през 2020 г. мярката за финансиране на къщи на гости не е отваряна и такива не са финансирани, каза още министър Танева. Министърът на земеделието заяви, че процентът на грешките с използването на европейски средства за строителството на къщи на гости не е най-висок в България и увери, че няма сигнали от Брюксел за санкции заради тях. "Ние не сме най-черните. Повечето къщи за гости работят като такива", коментира още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Експерти провериха проектно предложение за преустройство на етаж от съществуваща сграда в къща за гости в гр. Белослав

Експерти провериха проектно предложение за преустройство на етаж от съществуваща сграда в къща за гости в гр. Белослав

14 Юни 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Експерти от Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ извършиха проверка на проектно предложение за преустройство на етаж от съществуваща сграда в къща за гости в гр. Белослав.
Това съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Бенефициентът кандидатства за субсидия от 105 375 лв. Проектното предложение на този етап е одобрено от Местната инициативна група "Аврен-Белослав и предстои да се разгледа от ДФЗ.
Собственикът на имота заяви, че една от основните причини да кандидатства за изграждането на къщата за гости, е че в Белослав няма изградено до момента място за настаняване. Проектът включва основно ремонт на етажа, обзавеждане на осем стаи, ремонт на покрива и монтиране на фотоволтаична система.
Съвместните проверки на експертите от двете институции имат за цел да удостоверят съответствието между подадения проект и инвестиционното намерение на кандидата. Протоколът от днешната проверка ще бъде предаден на ДФЗ.
Предстои да бъде проверен само още един от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във фейсбук страницата на министър Танева и могат да бъдат гледани тук:
https://www.facebook.com/desitanevagerb/.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Експерти провериха проектно предложение за изграждане на къща за гости в град Нови пазар

МЗХГ: Експерти провериха проектно предложение за изграждане на къща за гости в град Нови пазар

13 Юни 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Нови пазар. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършиха проверка на проектно предложение в град Нови пазар. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Исканата финансова помощ е за преустройство на съществуваща сграда в къща за гости и ресторант, както и изграждане на детски кът. Общият размер на субсидията е 165 152 лв.
Проектът е одобрен от Местната инициативна група "Каспичан-Нови пазар" и предстои да се разгледа от Държавен фонд „Земеделие“. Съвместните проверки на експертите от двете институции имат за цел да удостоверят съответствието между подадения проект и инвестиционното намерение на кандидата.
Собственичката на обекта обясни, че къщата е построена със собствени средства и не се е използвала. Тя посочи, че на първия етаж е предвидено да има кухня, складово помещение, ресторант и остъклен детски кът на двора. На втория етаж е предвидено да има 5 стаи за настаняване с общ капацитет от 10 места.
В резултат от днешната проверка се установи, че на терена има съществуващ обект, който не се ползва от кандидата за лични нужди. Резултатът от проверката ще бъде предаден с доклад на ДФЗ, който ще разгледа проектното предложение за допустимост и одобрение.
Предстои да бъдат проверени още 2 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във „Фейсбук“ страницата на министър Танева и могат да бъдат гледани тук.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължават проверките на  МЗХГ и Държавен фонд „Земеделие“ на къщи за гости по ПРСР

Продължават проверките на МЗХГ и Държавен фонд „Земеделие“ на къщи за гости по ПРСР

11 Юни 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Хасково. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ извършиха три проверки на проектни предложения, подадени чрез МИГ „Минерални бани-Черноочене“. Това съобщиха от Министерството. Два от обектите са в с. Минерални бани, а другият е в с. Паничково. Проверките целят да се установи на място дали обектите, които кандидатстват за финансиране, работят по предназначение и дали съответстват на исканата от кандидата инвестиция по проекта. Резултатите от тези три проверки ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие“, след което ще бъдат разгледани и вероятно одобрени.
Първата проверка бе на кандидат, подал проектно предложение за преустройство и смяна на предназначение на съществуващ семеен хотел, в център за обучение за кадри в сферата на туризма. Обектът се намира в с. Минерални бани. Стойността на исканата субсидия е в размер на 142 666 лв. Собственичката на обекта изрази надежда, че сградата ще се превърне в център за професионално обучение по 20 професии за хора от региона. „Туризмът в с. Минерални бани се развива и има нужда от нови работници“, каза собственичката на обекта. В проекта са заложени инвестиции за изолация на къщата, смяна на покрива, обзавеждане на кабинетите и една голяма зала за обучение.
Вторият подаден и одобрен от Местната инициативна група проект е за интегрирано предоставяне на услуги в туризма и спорта - изграждане на басейн за възрастни хора и деца. Субсидията е на обща стойност от 193 894 лв. Двете къщи за гости са изградени по ПРСР 2007-2013г. и сградите се използват по предназначение. При проверката се установи, че двете къщи са посещавани от туристи. През последните три години има реализирани по около 2000 нощувки, за което по време на проверката бяха предоставени регистри и попълнени декларации. Проектът е в процес на мониторинг от ДФЗ. Проектното предложение за изграждане на басейн с прилежащи помещения е с цел подобряване на туристическите услуги, които се предоставят от двете къщи.
На територията на МИГ „Минерални бани-Черноочене” беше проверен и още един проект. Той е за изграждане на къща за гости - център за настаняване на възрастни хора. Предвидени по проекта са строително-монтажни дейности, като стойността на исканата от бенефициента субсидия е в размер на около 100 000 лв. Представител на архитектурно бюро, изготвил проектната документация за инвестиционния проект заяви, че на терена ще бъдат простроени три къщи за гости, като от страна на бенефициента се иска субсидия само за една от къщите.
Предстои да бъдат проверени още 7 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Проверените днес обекти бяха подадени от БНР.
Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във фейсбук страницата на министър Танева и могат да бъдат гледани тук: https://www.facebook.com/desitanevagerb/.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Експерти провериха два обекта, подали проектни предложения чрез МИГ "Берковица и Годеч"

МЗХГ: Експерти провериха два обекта, подали проектни предложения чрез МИГ "Берковица и Годеч"

10 Юни 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ провериха два обекта, подали проектни предложения чрез МИГ "Берковица и Годеч". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Проверките целят да се установи на място дали обектите, които кандидатстват за финансиране работят по предназначение. Извършва се преглед на документи, доказващи реалното функциониране на обекта като място за настаняване. Резултатите от тези две проверки ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие“. От Фонда ще разгледат проектите за допустимост и ще извършват допълнителни проверки.
Вторият проверен обект днес е за проектното предложение на хотел в гр. Берковица. Кандидатът е подал проектно предложение чрез „МИГ Берковица и Годеч“ за финансиране на проект „Развитие на туристическия потенциал на хотел в гр. Берковица” – оборудване и ремонт по „Програма за развитие на селските райони“ (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е 179 157,00 лв.
Хотелът е построен през 2009 г. и до момента съществува като хотел за туристическо настаняване. Установено е, че през всяка от годините на съществуване има реализирани нощувки от български и чуждестранни граждани, водени в отделни регистри. Документите са изрядни и хотелът се използва за настаняване на туристи. До този момент обектът не е ползвал финансиране с европейски средства. Направените към момента проверки и заключения могат да се използват за становище, че хотелът ще използва предвидените в проектното предложение инвестиции по предназначение, а именно, за настаняване на туристи, а не за собствени нужди.
Експертите извършиха проверка и на друго проектно предложение подадено чрез „МИГ Берковица и Годеч“. То е за финансиране на проект „Създаване на център за деца скаути за нощуване на палатки”. Стойността на исканата субсидия е в размер на 197 626, 52 лв.
По думите на кандидата, проектът цели провеждане на тренировъчни лагери за деца от региона и е изцяло ангажиран за работа с тях. Кандидатстващият за финансова помощ заяви, че няма свързаност с местната власт, както и роднински или бизнес отношения с Местната инициативна група.
Собственичката на имота, която е кандидат за инвестицията, е член на българско скаутско сдружение. Тя посочи, че в България има 20 скаутски клуба и след извършване на инвестицията в с. Ягодово ще бъде открит 21-вия скаутски клуб в страната.
„На този етап не можем да направим заключение за използването на инвестицията, тъй като тя не е извършена“, съобщи Спасов след извършената проверка.
Трите обекта, които бяха проверени днес - два на територията на община Берковица и един в с. Гургулят, бяха избрани от бТВ. Първият проект бе избран от Нова телевизия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДФЗ: Къщата за гости на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” в село Гургулят  е 100% лошо вземане

ДФЗ: Къщата за гости на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” в село Гургулят е 100% лошо вземане

10 Юни 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. Къщата за гости на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” в село Гургулят е 100% лошо вземане. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) във връзка с публикация във „Фейсбук“ страницата на „Биволь“, уведомяваме, че проверката на място на 10 юни 2019 г. в село Гургулят, направена от МЗХГ, е на „Алексиевата къща“. Обектът няма нищо общо с проекта на ЕТ „СТОЛИЧАНИ – Даниела Гергова”, зад който по информация на „Биволь“ стои секретарката на община Сливница Ани Иванова, Това
Проектът на ЕТ „СТОЛИЧАНИ – Даниела Гергова” по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” от ПРСР 2007 – 2013 г., е за изграждане на къща в село Гургулят”. Одобрената субсидия е 391 160 лв., а заявените разходи - 559 904.45 лв. Проектът е с подписан договор на 3 октомври 2014 г.
Във връзка с възникнали съмнения за нередност по проекта на ЕТ „СТОЛИЧАНИ – Даниела Гергова”, е извършена проверка на място след плащане от ДФЗ-РА. Резултатите от нея, както и направените допълнителни административни проверки, са констатирали нередности. Въз основа на тях, Държавен фонд „Земеделие“ е издал акт за установяване на публично държавно вземане на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” от 9 май 2019 г. Бенефициентът следва да възстанови на 100% цялата получена по договор субсидия от ДФЗ – РА (391 160 лева). Актът е връчен на бенефициента на 23 май 2019 г.
Провереният днес проект от МЗХГ в с. Гургулят е на „Алексиевата къща“, кандидатствал чрез МИГ Сливница-Драгоман и е за „Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)” по ПРСР 2014-2020 г. Предстои ДФЗ да разгледа проектното предложение. Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв. Този хотел е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и е платен през 2008 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието, храните и горите  извършиха проверка на хотел в с. Гургулят

София: Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието, храните и горите извършиха проверка на хотел в с. Гургулят

10 Юни 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието, храните и горите извършиха проверка на хотел в с. Гургулят. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Кандидатът е подал проектно предложение чрез МИГ Сливница- Драгоман за финансиране на проект „Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)” по ,,Програма за развитие на селските райони‘‘ (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв. Този хотел е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и е платен през 2008 г.
„След построяването през 2008 г., обектът функционира като предоставя туристически услуги. Бил е проверяван от ДФЗ преди да бъде изплатено окончателното финансиране по Програма САПАРД. В периода 2009 – 2013 г., в рамките на мониторинговия период, са извършени пет последователни проверки. Обектът функционира, като предоставя туристически услуги“. Това обяви Стефан Спасов, началник отдел в Министерството на земеделието, храните и горите след извършената проверка. Той поясни, че хотелът действа като туристически обект и не се използва за лични нужди. Има собствен интернет сайт, в който са обявени цени на услуги и форма за резервация, има договор с интернет сайт за резервации. „При изписване на името на туристическия обект, той фигурира и в други сайтове, които предоставят хотелски услуги. По данни на собствениците, средната заетост на обекта на месец е около 25 нощувки“, каза още той.
Г-жа Николинка Миланова, която е собственичка на хотела коментира, че е кандидатствала по програма САПАРД и е била одобрена. Обектът се посещава от гости основно през почивните дни. „Кандидатствам за отопление, защото се изгарят по 100 кубика дърва за 1 година и е трудно да се поддържа отопление“, каза. Тя заяви, че проверката не я притеснява, защото не използва хотелът за собствено жилище.
Стефан Спасов уточни, че 14-те обекта, чиято проверка започна от вчера, са свързани с туристически дейности и проектните им предложения са подадени през новия програмен период. „Проверяваме дали това са обекти, които реално функционират или се използват за лични нужди“, коментира експертът. Преди тяхното одобрение от ДФЗ ние извършваме проверката. Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на Фонда и същите те ще бъдат взети предвид от тях при разглеждането на проектното предложение“, каза още Стефан Спасов.
Предстои да бъдат проверени още 12 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Започнаха проверките на къщите за гости по ПРСР

МЗХГ: Започнаха проверките на къщите за гости по ПРСР

9 Юни 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Лясковец. Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието, храните и горите извършиха проверка на къща за гости, съобщиха от пресцентъра на министерството. Кандидатът в подал проектно предложение чрез МИГ Лясковец-Стражица за финансиране на проект ,,Създаване и развитие на нови туристически услуги в къща за гости „ЕПОХИ ОТ 1871” по Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е в размер на 74 804 лв.
„Къщата за гости в Лясковец, която днес бе проверена, е напълно изрядна и отговаря на всички изисквания. Тя съществува от 2015 г. и се използва по предназначение, има регистър на нощувките и гостите“, обяви след извършената проверка Стефан Спасов, началник на отдел в Министерство на земеделието, храните и горите. Той добави, че къщата е посещавана от български и чуждестранни туристи - от Португалия, Франция и Румъния. На месец са регистрирани около 150 нощувки, което средно е около 5 нощувки на ден. При проверките са установени документи за нощувки от ноември 2015 г. до настоящия момент, което означава, че къщата функционира по предназначение. Представени са документи за платени данъци за всички години - от 2015 до 2018 г. Платени за 2019 г. са и туристическите такси към Община Лясковец.
„Къщата като разходи отговаря на Стратегията за местно развитие на МИГ Лясковец - Стражица, към която собствениците й са кандидатствали през миналия програмен период и към която са подали проектно предложение за настоящия”, каза още Стефан Спасов. „Изготвените от проверяващите протокол и доклад от проверката ще бъдат предоставени на ДФЗ. От Фонда ще разгледат проекта за допустимост и ще извършат допълнителни проверки“, допълни експертът.
Медии определиха къщата да бъде първата посетена, като предстои да бъдат проверени още 13 проекта кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността на посещенията на останалите 13 проекта отново ще бъде определена от медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Започват проверки на 14 договора по ПРСР

Министър Десислава Танева: Започват проверки на 14 договора по ПРСР

7 Юни 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Започват проверки на 14 договора по ПРСР. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. "Заварвам 14 договора, който са за одобрение и предоставяне в Държавен фонд „Земеделие“ в края на миналата и началото на година от управителните органи на местните инициативни групи – за допълнителни дейности към къщи за гости за туристически атракции – това са потенциални бенефициенти “, обясни тя. „Всичко това е допустимо по Програмата за развитие на селските райони по плановете на местните инициативни групи. Големият въпрос е дали тези предоставени за одобрени инвестиции, които ще бъдат направени с европейски пари, ще бъдат ползвани по предназначение“, заяви тя. Танева посочи, че собственици на къщи са търсили финансиране за изграждане на басейни и джакузита. „На място ще се отиде. Още от неделя всички проекти ще бъдат проверени", обяви Десислава Танева. "Всеки ще има възможност на място да прецени бенефициента“ добави тя. Танева отбеляза, че за тези 14 обекта ще се проверяват дали функционират като къща за гости. „От неделя ние ще сме в готовност“, заяви Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Глобите по издадените актове за къщи за гости няма да се платят от българския данъкоплатец

Министър Десислава Танева: Глобите по издадените актове за къщи за гости няма да се платят от българския данъкоплатец

7 Юни 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Глобите по издадени актове за къщи за гости няма да се плащат от българския данъкоплатец. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод глобите за къщите за гости. „Ще положим всички усилия те да се платят точно от лицата, които са нарушили правилата“, заяви Танева. „Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби”, обяви министърът. Тя посочи, че проверките на къщите за гости показват, че по старата програма 2007- 2013 година са сключени 1030 договора, като 746 къщи за гости се изграждат. „И в предния мандат, когато бях министър, имаше индикации за възможни злоупотреби. Проверките при Държавен фонд „Земеделие” са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира Танева. По думите й от 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане. По повод методиката за налагане на размера на санкциите за нарушения при къщите за гости, Танева посочи, че всеки може да претендира за големината за глобата, която ще плати. „Европейското законодателство е ясно и точно и по него са изградени и тези къщи за гости, то казва, че нарушителят плаща. Тя подчерта, че Върховният административен съд посочва, че има различна степен на нарушенията. „5 от къщите за гости, които са били по проверките не са по предназначение и сумата е изцяло изискана. Направени са постъпки за промяна в законодателството, не със задна дата, защото това няма как да стане“, каза още тя. Министърът изтъкна, че изпълнителният директор може да определи правила, с които да определи размера на тази санкциите, а актът ще бъде издаден наново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДФ „Земеделие“: Решението на ВАС за определяне на санкциите по ПРСР ще бъде изпълнено

ДФ „Земеделие“: Решението на ВАС за определяне на санкциите по ПРСР ще бъде изпълнено

29 Май 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
София. ДФ „Земеделие“ ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ „Земеделие“. По този начин ще бъдат избегнати бъдещи претенции от страна на бенефициенти, санкционирани съгласно отменената методика. Също така всички проекти по ПРСР 2007 – 2013г., намиращи се в етап на мониторинг на изпълнението, ще продължат да бъдат под контрол на методиката, която отговаря на разпоредбата на съда. ДФЗ ще предприеме всички необходими действия, за да гарантира и защити в максимална степен държавния интерес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВАС обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите по програмата за къщи за гости

ВАС обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите по програмата за къщи за гости

29 Май 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие". Toва съобщиха от пресцентъра на ВАС.
Административно дело № 1757/2019 г. беше образувано по касационна жалба на ДФ „Земеделие“, след като през декември м. г. тричленен състав на ВАС също обяви за нищожна методиката за налагане на финансови корекции по проекти по ПРСР.
Касационната съдебна инстанция потвърждава изводите на тричленния състав, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна. Съгласно чл. 76, ал. 1 и 2 от АПК нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ не е овластен нито то Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове. Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.
Израел попадна под ракетен обстрел от Ивицата Газа. 12 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.