НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

А1 On (Македония): Евангелос Венизелос напуска гръцкия парламент

А1 On (Македония): Евангелос Венизелос напуска гръцкия парламент

7 Юни 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Бившият председател на ПАСОК Евангелос Венизелос напуска гръцкия парламент след 26 г. в политиката, предава скопската електронна медия A1 On.
Въпреки че партията му „Движение за промяна“ реши да отсъства от заседанията, на които се гласуват законите, Венизелос присъства и поиска да говори с колегите си за последен път.
„Дами и господа, днешното заседание е последното, в което участвам като член на гръцкия парламент, защото е сигурно, че в следващия законодателен период няма да бъда в парламента“, заяви бившият председател на ПАСОК Евангелос Венизелос в прощалната си реч пред депутатите.
„Напускам гръцкия парламент след 26 години непрекъснат мандат. Бях избран за депутат от Солун в десет различни избирателни процеси, много пъти бях и първи в списъка на гражданите. Бях 17 г. на постове в правителството и заемах различни министерски постове“, припомни Венизелос в прощалната си реч. Той благодари на всички и заяви, че макар да не бъде част от следващия парламент, той винаги ще бъде „борец и активен гражданин”.
В събота бившият президент на ПАСОК, след среща с лидера на „Движение за промяна“ (коалиция ПАСОК), Фофи Генимата обяви, че напуска партията заради разногласия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Избори на 7 юли, гласуването за данъчните облекчение ще е ден преди разпускането на парламента

Алексис Ципрас: Избори на 7 юли, гласуването за данъчните облекчение ще е ден преди разпускането на парламента

5 Юни 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас разясни графика за предсрочните избори: те ще се проведат на 7 юли, а ден преди разпускането на парламента ще бъдат гласувани и данъчните облекчения, съобщава електронното издание на атинския ежедневник To Vima.
Ципрас увери, че правителството ще продължи да изпълнява задачите си, както е предвидено в Конституцията и закона, и че до разпускането на парламента, то ще насърчава законопроектите в полза на социалните нужди.
В този контекст Алексис Ципрас обяви, че следващия петък, в деня преди разпускането на законодателния орган в Атина, ще бъде въведен регламент за данъчното облекчаване и призова лидерът на опозиционната „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис да влязат в парламента и да подкрепят мярката.
Ципрас направи опит да анализира причините за поражението на СИРИЗА на европейските избори. Този път той представи две версии: освен добре познатия аргумент, че хората не са почувствали положителните мерки, предприети от правителството, премиерът на Гърция подчерта, че партията му печели избори от 2012 г. и е дошло времето да загуби вот.
В интервю, което той даде пред ERT, Ципрас заяви, че „голямата грешка", довела до поражението, е, че „не осъзнахме дълбочината на умората на хората, които се отдръпнаха" от СИРИЗА.
Министър-председателят на южната ни съседка отбеляза обаче, че правителството е било задължено да приложи конкретни политики през първите три години, които не са били в съответните техни искания. Той призова мнозинството от гръцките граждани, средната класа, както той го описа, да разберат избора, направен от правителството.
На въпрос дали арогантното поведение на правителствени служители или македонския въпрос са причина са поражението на СИРИЗА, Ципрас не се колебае да характеризира тези сериозни и чувствителни въпроси като „вторични".
По-конкретно, що се отнася до спора за името на Македония, той отбеляза, че има политически загуби, но също така и че не вижда катастрофа на СИРИЗА в Северна Гърция, както обявиха от избирателните секции. Той също така настоя, че Преспанското споразумение е „смело политическо решение", с което той се гордее.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис: „Нова Демокрация“ няма да си сътрудничи нито със СИРИЗА, нито с крайно-десните след парламентарните избори

Кириакос Мицотакис: „Нова Демокрация“ няма да си сътрудничи нито със СИРИЗА, нито с крайно-десните след парламентарните избори

4 Юни 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Атина. „Нова Демокрация“ няма да участва в процедурите в гръцкия парламент през тази седмица, заяви лидерът на основната опозиционна партия в страната Кириакос Мицотакис в понеделник вечерта, като отбеляза още, че няма намерение да си сътрудничи със СИРИЗА или крайно-десните партии след предстоящите в страната предсрочни парламентарни избори, предава държавната агенция АНА-МПА.
В интервю за телевизия ANT1 Мицотакис каза, че не се фокусира върху това, което премиерът Алексис Ципрас и неговата партия СИРИЗА ще представляват в деня след изборите и отбеляза, че „моята първа грижа е да имам възможно най-силен мандат“.
Мицотакис каза, че неговата партия ще обясни във вторник причините да не влиза в парламента и е възложила на правителството да се опита да ускори регламентите преди официалното обявяване на изборите. (Ципрас заяви, че ще уведоми гръцкия президент за насрочването на избори, които правителственият говорител каза, че ще се състоят на 7 юли).
Лидерът на НД заяви, че неговата кампания в страната няма да включва големи обществени събирания, а по-скоро той ще организира открити дискусии. Единственото изключение, по неговите думи, ще бъде последният митинг на открито близо до датата на изборите. "Трябва да се свържем с хората и младежите", каза той, като подчерта, че НД е на първо място сред възрастовата група 17-24 години и сред гръцките представители в Европарламента.
Мицотакис поясни, че неговата партия няма да си сътрудничи нито с Евангелос Венизелос, нито с Янис Варуфакис, след разрива на първия с „Движение за промяна“ (КИНАЛ) и последните заявления на Варуфакис за възможно сътрудничество с НД.
Фракцията няма да си сътрудничи и с крайнодясната телевизионна личност Кириакос Велопулос, който успя да получи 4,2% на европейските избори на 26 май със своята партия „Гръцко решение“, заяви той, като изрази желание Велопулос и екстремно-дясната партия „Златна Зора“ да не влязат в гръцкия парламент, последната за втори път, и подчерта, че няма никаква възможност за сътрудничество със СИРИЗА след изборите.
Той добави, че няма желание за отмъщение и че е готов да участва в дебат с Ципрас и други партийни лидери.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евангелос Венизелос: „Движение за промяна“ извърши политическо самоубийство

Евангелос Венизелос: „Движение за промяна“ извърши политическо самоубийство

4 Юни 2019 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Ветеранът-социалист Евангелос Венизелос обвини лидера на „Движение за промяна“ (КИНАЛ) Фофи Генимата, че е извършила политическо самоубийство, като си сътрудничи с „Нова Демокрация“ и отхвърли категорично слуховете, че гледа към някаква форма на коопериране с дясноцентристката опозиция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В интервю пред местния телевизионен канал „Скай“ в понеделник вечерта, след като си подаде оставката от КИНАЛ преди втория тур от местните и регионалните избори през почивните дни и след като лявоцентристката коалиция се класира на трето място на европейските избори през май, Венизелос изрази „дълбоката си тъга“ от начина, по който са се развили събитията, като заяви, че те са нанесли „дълбока рана“ на партията. „Надявам се щетите да не са непоправими“, заяви политикът.
Венизелос, член на стълба на КИНАЛ – ПАСОК в продължение на близо три десетилетия и министър в две правителства по време на кризата – включително това на финансите, когато Гърция приложи дълбоко непопулярната схема за реструктуриране на дълга чрез размяна на частни облигации – заяви, че Генимата го е обвинила, че символизира „усилията за спасяване на страната“, че се опитва да получи по-голяма роля в партията и в това, че преследва различна стратегия от тази на ръководството.
Венизелос призна, че се е почувствал обиден от решението на Генимата да постави бившия кмет на Атина Георгиос Каминис на върха на списъка на кандидатите за националния партиен списък (епикратиите) на националните избори, вместо него, като каза, че преди шест месеца той е дал ясно да се разбере, че нямаше намерение да се кандидатира за депутат.
„Почитам тази позиция, но я изпълнявам вече от 27 години. Въпросът е, дали КИНАЛ вярва, че трябва да ме има в парламента, да ме има като глас в редиците си. Ако го искаше, щях да съм го направил. Затова, цялото действие е послание. Послание, че има друг КИНАЛ – без Венизелос“, заяви той. „Цялата афера бе създадена, за да се изпрати съобщение“.
Също така политикът обвини Генимата, че играе играта на „Нова Демокрация“, с което й гарантира, че ще спечели достатъчно голямо мнозинство, за да формира правителство. „Борих се и продължавам да се боря „Нова Демокрация“ да не може да формира правителство“, заяви Венизелос, като опроверга категорично слуховете за възможен негов съюз с консервативната партия.
Стратегията на Генимата е „извършване на политическо самоубийство за партията“, добави ветеранът-социалист, като отказа да коментира, дали в КИНАЛ не се оформя битка за лидерството.
Коментарите на Венизелос дойдоха, докато КИНАЛ провеждаше среща на парламентарната си група и организираше комитет в центъра на Атина във вторник, за да обсъди стратегията преди парламентарните избори следващия месец.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): „Нова демокрация“ може да състави еднопартийно правителство, показва проучване

„Локално“ (Македония): „Нова демокрация“ може да състави еднопартийно правителство, показва проучване

3 Юни 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Опозиционната „Нова демокрация“ има преднина от девет процента пред управляващата в Атина СИРИЗА и ще успее да сформира еднопартийно правителство. Това показва ново проучване на агенция „Пулс" за гръцката телевизия Скай, проведено преди предсрочните парламентарни избори в Гърция на 7 юли, предава скопското електронно издание „Локално“.
Според анкетата, която е първата след европейските избори миналата седмица, „Нова демокрация“ събира между 31,5 до 36,5%, а СИРИЗА - 22,5 до 27,5%. Следва „Движение за промяна“, Комунистическата партия, „Златна зора“и „Гръцко решение“.
Изследването също анализира два възможни сценария за разпределение на партиите в гръцкия парламент и по този начин възможността за формиране на еднопартийно правителство. И в двата случая, според анкетата, „Нова демокрация“ си осигурява необходимите 151 депутати, за да формира самостоятелно правителство.
Според първия сценарий след изборите на 7 юли в гръцкия парламент ще влязат седем партии. Най-много места -151 – ще има партията на Кириакос Мицотакис. СИРИЗА ще бъде със 74, „Движение за промяна“ -23, Комунистическата партия -16, „Златна зора“ – 15. Девет места ще получи партията на Янис Варуфакис.
Вторият сценарий предвижда шестпартиен парламент, т.е. партията на Янис Варуфакис остава извън парламента. Според тази прогноза „Нова демокрация“ ще има 154 депутати, СИРИЗА-77, „Движение на промяна“ - 25, Комунистическа партия - 17, „Златна зора“ – 15, а „Гръцко решение“ – 12.
За 31% от анкетираните най-добре за страната би било след изборите „Нова демокрация“ да сформира еднопартийно правителство. 17 на сто са подкрепили оставането на СИРИЗА, а 16 на сто са на мнение, че най-добре би била коалиция с опозицията. 15% си пожелават еднопартийно правителство на СИРИЗА, а 10% - коалиция с „Нова демокрация“ и други партии.
37% от респондентите посочват на въпроса кой е най-подходящ за премиера лидера на „Нова демокрация“ Киракос Мицотакис, а около 27% подкрепят сегашния лидер на гръцкото правителство Алексис Ципрас. „Никой от двамата" е отговорът, избран от 31% от респондентите.
Изследването е проведено между 30 май и 1 юни сред 1358 души.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: „Нова Демокрация“ печели местните и регионалните избори в Гърция

Kathimerini: „Нова Демокрация“ печели местните и регионалните избори в Гърция

3 Юни 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Атина. Дясноцентристката опозиционна „Нова Демокрация“ спечели пълна победа на балотажите на местните и регионалните избори в Гърция в неделя, като нейните кандидати взеха кметството в Атина и губернаторството в почти всички региони на страната, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В неделя вечерта Георгиос Патулис, подкрепяният от Нова Демокрация кандидат за регионален губернатор на Атина, детронира левия си опонент, сегашният кмет Раура Дуру, спечелвайки 65,75% от гласовете срещу нейните 34,2%, а Костас Бакояни, също консерватор получи 65,26% от гласовете срещу 34,75% за Насос Илиопулос от левицата СИРИЗА и стана новият кмет на столицата.
В Солун независимият кандидат и член на „Нова Демокрация Константинос Зервас спечели изборите за градоначалник с 66,76% срещу 33,24% за официалният кандидат на консерваторите Никос Тахиаос.
В основният гръцки пристанищен град – Пирея, настоящият кмет и независим канидадт Янис Моралис спечели балотажа с 57,84% от гласовете срещу 42,16% за Николас Влахакис от „Нова Демокрация“.
Като обяви „голяма победа“, новият кмет на Атина Патулис призова тези, които са го подкрепили в кампанията сега да помогнат за справянето с регионалните проблеми. „Помолих ви да дадем ново начало на Атика и ние го постигнахме“, каза той на празнуващата тълпа. „Заслужаваме по-добро и ще подобрим нещата“.
В оправдание за поражението си Дуру заяви, че „ние се изправихме срещу дезинформацията и експлоатацията на две национални трагедии с нашите убеждения“, визирайки наводненията в Мандра, Западна Атика, през 2017 година и пожара в източно-атическия курорт Мати през миналото лято.
По-рано вечерта лидерът на НД Кириакос Мицотакис, чичото на Бакоянис, заяви, че изборните резултати предвещават голяма политическа промяна за страната. "Картата е боядисана в синьо, но в този случай, синьото не е цветът на нашата партия, а на нашата страна", каза той. Политикът също така описа предстоящите предсрочни парламентарни избори като "критични", като каза, че тези избори ще доведат до това "надеждата да стане реалността, която искаме в Гърция".
Премиерът Алексис Ципрас също говори пред журналистите в неделя вечерта, като обяви, че в политиката и в живота „е важно освен да можеш да печелиш, да знаеш също как да губиш“. Той подчерта, че СИРИЗА ще събере всичките си сили за „битката на битките – парламентарните избори“. В изказване по-рано през деня, след като пусна бюлетината си, Ципрас призова гражданите да изберат „прогресивните“ кандидати и изтъкна новата система на пропорционално представителство, която правителството въведе като насърчаваща сътрудничеството, но критиците определиха като опит за запазване на влиянието на СИРИЗА.
В статия за „Катимерини“ в неделя, бившият консервативен премиер Андонис Самарас отбеляза, че СИРИЗА е на път да и бъде свалена „след четири и половина години токсично правителство“.
„Обществото трябва да изцери раните, които остави СИРИЗА“, заяви той, като добави, че левицата е направила и нещо позитивно. „Тя унищожи мита, че в Гърция левицата също се срина и разруши мита за т.нар. „прогресивност“. Тя доказа, че в същността си е дълбоко реакционна. Че няма визия за бъдещето. Че живее с призраците от миналото.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас призна поражението си на местните избори: „Човек трябва да знае не само как да печели, но и как да губи“

Алексис Ципрас призна поражението си на местните избори: „Човек трябва да знае не само как да печели, но и как да губи“

3 Юни 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас призна поражението на кандидатите на своята партия СИРИЗА във втория кръг на регионалните и общинските избори в Гърция, като заяви, че „човек трябва да знае как да печели, но и как да губи", отбелязва електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
От столичния площад „Синтагма“ Ципрас подчерта, че важното е партията „да се върне обратно“ на пътя на успеха. Той поздрави победителите, като посочи, че между власт и опозиция може да има обща позиция по някои въпроси.
„Сега обединяваме силите си за най-важната от всички битки, тази за националните избори", добави гръцкият премиер. Вотът ще се проведе в началото на юли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Опозиционната партия „Нова Демокрация“ печели местните избори в Гърция

AFP: Опозиционната партия „Нова Демокрация“ печели местните избори в Гърция

2 Юни 2019 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Консервативната опозиционна партия „Нова Демокрация“ печели местните избори в Гърция, включително кметските места в най-големите градове Атина и Солун, предаде AFP.
Кандидати на „Нова Демокрация“ печелят в 11 от 13 региона на страната, включително в Атика, където се намира гръцката столица.
Кандидатът на „Нова Демокрация“ Костас Бакояни води в Атина с 65% от подадените гласове, след преброяването на половината от избирателните секции в столицата.
Опозиционната партия „Нова Демокрация“ повтаря своето представяне от изминалите европейски избори, когато спечели 33% от гласовете, с 9% повече от управляващата партия „Сириза“.
На първия тур от местните и регионални избори през май, „Нова Демокрация“ спечели пет от 13-е региона в Гърция, а управляващата партия на премиера Алексис Ципрас спечели само в един регион, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Първи резултати от втория тур на местните и регионални избори в Гърция

Кathimerini: Първи резултати от втория тур на местните и регионални избори в Гърция

2 Юни 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Атина. Станаха ясни първите официални резултати в най-големите общини, на втория тур от местните и регионални избори в Гърция, предаде изданието Кathimerini.
Костас Бакояни, независим кандидат, подкрепен от „Нова Демокрация“ печели изборите за кмет на гръцката столица Атина с 65,26% от подадените гласове, срещу 34,74% за кандидата на управляващата партия „Сириза“ Насос Илиопулос.
В Солун Константинос Зервас от „Нова Демокрация“, но неподкрепен от партията, печели с 66.83% от гласовете, срещу 32,8% за друг кандидат на „Нова Демокрация“ Никос Тахиаос.
В главното гръцко пристанище Пирея кметските избори печели независимия кандидат Янис Моралис с 57,88% от подадените гласове, срещу 42,12% за кандидата на „Нова Демокрация“ Никос Влачакос.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Опозиционната „Нова демокрация“ запазва преднината от девет процента

Кathimerini: Опозиционната „Нова демокрация“ запазва преднината от девет процента

2 Юни 2019 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Основната опозиционна партия "Нова демокрация" (НД)води с девет процента пред управляващата СИРИЗА, според проучване на общественото мнение, проведено от Pulse за телевизионния оператор SKAI, публикувано в неделя и цитирано от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Проучването установи, че НД ще спечели между 31,5 и 36,5 процента от гласовете на националните избори, в сравнение с 22,5 до 27,5 процента за СИРИЗА, а социалистическото движение за промяна (КИНАЛ) е на трето място с 6,5 до 9,5 процента.
Комунистическата партия се класира на четвърто място с 4,5 до 6,5 процента, следвана от неонацистката "Златна зора" с 4 до 6 процента и националистическта, про-християнска "Елиники лиси" привлича между 3 и 5 процента.
Очаква се бившата партия на финансовия министър Янис Варуфакис, MeRA25, да събере между 2 и 4 процента.
Партията „Реката“ (То Потами) и Съюзът на центристите не се очаква да влязат в парламента.
Проучването е проведено между 30 май и 1 юни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Алексис Ципрас и Кириакос Мицотакис призоваха гражданите да гласуват

„Република“ (Македония): Алексис Ципрас и Кириакос Мицотакис призоваха гражданите да гласуват

2 Юни 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Призив към гражданите да излязат на изборите за кметове и префекти бе отправен от гръцкия премиер Алексис Ципрас и председателя на „Нова Демокрация“ (НД) Кирякос Мицотакис, след като упражниха правото си на глас във втория тур на местните избори в Гърция, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция (МИА) в Атина, цитиран от скопското издание “Република“.
„Днес призоваваме гражданите да избират прогресивни кандидати за кметове и префекти, където гласуват. Прогресивни кандидати срещу консервативни представители, но също и кметове и префекти, които имат авторитета и сериозността да се справят с нарастващите проблеми, с които се сблъскват местните общности. Аз съм оптимист, че хората ще направят най-доброто за местните общности, за общините и за перифериите“, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас.
За Мицотакис местното самоуправление е стълб на демокрацията.
„Призовавам гражданите да излязат днес и да избират кметове и префекти. Да участват в този празник на демокрацията, особено в случаите, в които има само едно гласуване, т.е. когато резултатът на периферно или общинско ниво е решен в първия кръг“, заяви президентът на Нова демокрация Кирякос Мицотакис.
И гръцкият премиер, и лидерът на опозиционната партия бяха посрещнати от аплодисменти от своите поддръжници, които се събраха пред училищата, в които гласуваха днес. Ципрас гласува в квартал в централната част на Атина, а Мицотакис в северната част на града.
Мицотакис пристигна на избирателната секция, придружен от сина си и съпругата си, и преди това присъства на литургия в църквата.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Управляващи и опозиция се срещат на втори тур на изборите

Кathimerini: Управляващи и опозиция се срещат на втори тур на изборите

2 Юни 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Управляващи и опозиция се срещат на втори тур на изборите, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
Най-внимателно наблюдаваните състезания ще бъдат за кметското място в Атина, където Костас Бакояни, подкрепян от „Нова Демокрация“ (НД), се изправя срещу Насос Илиопулос и за областен управител на Атика, където настоящият управител Реуро Дуру от управляващата коалиция излиза срещу Йоргос Патулис от НД.
Други ключови състезания включват главното гръцко пристанище Пирея, където сегашният Янис Моралис ще се изправи срещу Никос Влачакос, подкрепен от НД, и за северното пристанище Солун, където Никос Тахиаос от НД се състезава срещу Константинос Зервас, също от НД, но неподкрепен от нея.
Говорейки по време на пътуване до Коринт в Пелопонес, където НД има за цел да разшири влиянието си, консервативният лидер Кириакос Мицотакис описа изборите за местните и регионалните власти в неделя като „втората голяма стъпка за политическа промяна“, като добави, че „окончателната ще се случи“ на 7 юли.
Лявото правителство, от своя страна, се надява да компенсира част от загубите, които е претърпяло по време на европейските избори, загубени с повече от девет процента.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: След изборите в Солун ще е сложно

Kathimerini: След изборите в Солун ще е сложно

2 Юни 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Солун. След изборите в Солун ще е сложно заради новата пропорционална система, коментира електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Няма съмнение, че Никос Тахиаос или Константинос Зервас ще бъдат избрани за кмет на Солун в неделя. Въпросът е дали ще може да контролира общинския съвет. Системата на простото пропорционално представителство, въведена съгласно плана за преструктуриране на местното самоуправление, заплашва да парализира Община Солун, основно в ущърб на града.
Като начало, за първи път в историята Солун ще има слаб кмет с малцинство в съвета. Сегашният Янис Бутарис има 29 от своите хора в 49-членния съвет; Тахиаос има 11, а Зервас само седем, според изхода на първия кръг миналата неделя. При такъв малък екип нито кметът, нито партията ще могат да вземат решения без сериозно противопоставяне. Започвайки с председателя на общинския съвет, втория най-овластен след кмета, всяка отделна политика и решение ще бъдат предмет на договаряне. На кого трябва първо да угоди кмета? Математиката не помага. За всяко решение, той ще трябва да слезе по стълбата - и в този случай, това е наистина дълга стълба, с рекордни 16 политически партии, представени в общинския съвет на Солун. Повечето, ако не и всички, ще поискат нещо в замяна на подкрепата за всяко решение, а председателят на съвета ще се изправи пред постоянна несигурност.
Да кажем, че кметът разреши проблема с председателя и може да избере осемте му заместници. Съветниците, избрани с листата на Зервас, ако той все пак спечели, не са достатъчни, за да покрият всичките осем места. Ако междувременно Тахиаос се раздели с осем от своите съветници и един председател, той няма да има достатъчно избрани представители, които да работят в други области. А това означава повече пазарлъци, за да може кметът да намери кандидати от другите партии. След като кметът успее да изгради йерархия, той ще трябва да изпълни програмата, за която е избран.
Дали някой честно вярва, че някой от тези длъжностни лица ще може да взима решения - понякога решаващи - своевременно и да ги прилага, когато всяка сесия ще е за жонглиране на различните парчета от политическия пъзел и хора със собствени интереси? Ако представителите на всичките партии заявят позицията си в рамките на определеното им време, това означава, че всяка сесия ще надхвърли определеното й време.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна гласуването на втория тур на изборите в Гърция

ТАСС: Започна гласуването на втория тур на изборите в Гърция

2 Юни 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Започна гласуването на втория тур на изборите в Гърция, предава TACC.
Избирателните секции в Гърция бяха отворени в 7:00 часа местно време (съвпада с българското). Избирателите трябва да гласуват за кметове на градове и глави на региони, където те не бяха избрани по време на първия тур на изборите на 26 май, който се проведе едновременно с избори за Европейски парламент.
Днес се гласува в общо 13 региона и 332 общини. Броят на областните съветници ще бъде 703, общинските съветници - почти 10 000. Кметовете, управителите, членовете на общинските и регионалните съвети се избират за 4 години с мандат от 1 септември 2019 г. до 31 август 2023 година. По време на първия тур вече бяха избрани кметове на повече от 100 общини в страната.
Избирателните секции ще работят до 19:00 часа, след което се очакват първите резултати от екзит пола. Разпространяване на изборни резултати преди това е забранено.
По закон гласуването е задължително, въпреки че санкциите за тези, които не гласуват, не се прилагат. Законодателството освобождава лицата, навършили 70-годишна възраст от задължителното гласуване, както и тези, които живеят в изборния ден на разстояние повече от 200 км от избирателната секция, в която трябва да гласуват.
Гражданите на ЕС, които имат право на глас, трябва да предоставят лична карта или паспорт.
Правителството обяви, че в деня на изборите, за да се улесни движението на избирателите, тол-таксата за всички платени пътища в страната е отменена.
Организацията на гръцките железници осигурява 30% отстъпка от билетите за онези избиратели, които ще стигнат до избирателната секция с влак, а междуселищната компания за автомобилен транспорт дава 25% отстъпка, ако използвате услугите й за това.
Основният фокус на страната е върху изборите в трите най-големи града в страната - Атина, Солун и Патра, където нито един от претендентите не е спечелил повече от половината от подадените гласове.
Най-важният от 13-те региона на страната, в която се провеждат изборите за управители, е столичният регион Атика, в който живее почти половината от населението от 11 милиона души. В края на първия тур на местните избори кандидати от основната опозиционна партия, Нова демокрация, бяха водещи в изборите в повечето части на страната.
В гръцката столица в първия тур Костас Бакояни, син на Дора Бакояни и внук на Константинос Мицотакис от Нова демокрация спечели 42,65% от гласовете, а неговият опонент от СИРИЗА Насос Илиопулос - 16,98%.
Николаос Тахиаос и Зервас Константинос, и двамата от Нова демокрация, но втория без подкрепата на партията, ще се борят за кмет на Солун. Разликата между тях миналата седмица беше 7.47% в полза на Тахиаос, подкрепен от най-голямата гръцка опозиционна партия.
Кандидатът на СИРИЗА за кмет на Солун Катерина Нотопулу не успя да достигне до втори тур, тъй като според гласовете на гражданите миналата седмица завърши на четвърто място.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019
Протестен митинг в Киев пред офиса на президента. 8 декември 2019

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.