НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Дечо Дечев: В никакъв случай НЗОК не трябва да остава в този формат – трябва да се редуцира броят на регионалните каси

Д-р Дечо Дечев: В никакъв случай НЗОК не трябва да остава в този формат – трябва да се редуцира броят на регионалните каси

13 Юли 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. В никакъв случай НЗОК не трябва да остава в този формат – трябва да се редуцира броят на регионалните каси. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо относно предложенията за отпадане на монопола върху НЗОК в интервю за предаването „Тази събота“ на бТВ. Искаме, не искаме трябва да направим промени, които от много време трябваше да се извършат в работата на Касата, но до момента не се позволяваха. Тя в никакъв случай не може да остане в този формат“, отбеляза управителят на Касата. „Задължително ще трябва да се приемат предложенията – да се редуцира броят на регионалните каси, да се концентрира екипът върху дейности, които гарантират правилното разходване на средствата“, допълни той.
Според него обаче предложението от Министерството на здравеопазването няма да реши напълно проблемите на НЗОК. Тя трябва да се подготви за една неравностойна конкуренция. Тежестта на проблемите ще останат на гърба на Касата. Големият контингент болни ще останат в нея“, поясни д-р Дечев.
„В общите разходи, които правим като общество има една част, която се покрива от Касата. Това са тези 4 млрд. които даваме под формата на осигуровки. Има още едни 4 млрд., които като общество ги вадим от джоба си и ги плащаме“, обясни той, като уточни, че сегашното предложение за промяна се акцентира само в тези допълнителни средства, които пациентите плащат отделно.
Според него изготвяната реформа има вероятност да намали ресурса на Касата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Генчо Начев: Нагласата на обществото е да има демонополизация на НЗОК

Проф. Генчо Начев: Нагласата на обществото е да има демонополизация на НЗОК

10 Юли 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. Има няколко социологически проучвания, в които около 75% от хората изразяват недоволство от това как се харчат парите им в НЗОК. И на всички е ясно, че тези пари не се харчат по един ефективен начин. Причините са много. Което значи, че нагласата на обществото е да има демонополизация на касата. Това каза в интервю за предаването на БНТ „Сутрешен блок“ проф. Генчо Начев – изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Екатерина“.
„Реформа в здравеопазването не може да има в година, в която има избори. Но може да се подготви в тази година и както виждаме, това се прави в момента. Дали ще се реализира, зависи от политическите сили. Но така, както се предлага, мисля че може да се намери консенсус, защото вече е крайно време“, допълни още професорът.
„Най-положителното е, че застрахователите не обичат да плащат, защото касата обича да плаща и плаща за неща, за които не трябва да плаща. И това е основният проблем и това хората са разбрали. Затова парите в касата не стигат. Никой не може да каже дали парите в касата са много, или малко, защото направена оценка. Реалната цена на медицинските услуги няма, няма остойностяване“, заяви проф. Генчо Начев по повод разпространена информация в медиите частни фондове да са в конкуренция с касата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Пробойните на Касата са добре известни

Д-р Дечо Дечев, НЗОК: Пробойните на Касата са добре известни

15 Юни 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Пробойните на Касата са добре известни. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „По закон Националната каса, освен че трябва да подсигури определени медицински услуги, медицински препарати и т.н., е задължена и да подсигури мерки и действия с оглед най-рационално използване на тези средства. И в момента прокуратурата именно това проверява – доколко Националната каса е правила това, което е длъжна по закон. И иска да получи информация какви проверки са направени, доколко те са били ефективни и така, коментира той. Според него проблемите са комплексни - проверява се по документи, но документът е попълнен изрядно.
По думите му достъпът до здравна услуга е без съмнение в България. Във времето някой е определил пакета от дейности, които осигуреното лице има право. Всички тези дейности, изделия, лекарства, струват пари. Тук става целият конфликт, коментира д-р Дечев.
„Пациентът казва „Аз имам право на това нещо“, а този, който предоставя дейност, казва - „Да, но това струва пари“, отбеляза управителят на НЗОК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.