НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Без палатки, чадъри и шезлонги върху пясъчните дюни (ОБЗОР)

Без палатки, чадъри и шезлонги върху пясъчните дюни (ОБЗОР)

13 Юни 2019 | 18:49 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът одобри окончателни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които се забранява разполагането на плажни принадлежности като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушение предвидените глоби са в размер от 500 до 1000 лв. Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.
По отношение на промените министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че министерството има капацитета да проверява всички пясъчни образувания и да отговори на всеки един подаден сигнал за нарушения. Тя увери, че всички дюни по морето са описани подробно в кадастралните карти, а мобилни групи от проверяващи ще извършват контролната дейност. По отношение на протестиращите организации, според които не всички видове дюни са включени в закона, Ангелкова подчерта, че е забранено строителството върху всички дюни, които са включени в Закона за защитените територии и са в защитена зона по „Натура 2000“.
Депутатите приеха и текстове, с които за първи път се регламентира дивото къмпингуване. С измененията се въвежда законова възможност извън територията на морските плажове и местата за официално къмпингуване да се създават зони, в които е разрешено временното разполагане на палатки, кемпери и каравани. Вносителят на промените – народният представител от ВМРО Искрен Веселинов, посочи, че предстои да бъде изготвена наредба с правила за определяне на местата и регламентиране на глоби. Той обясни, че санкциите ще влязат в сила една година след определянето на местата за къмпингуване. Законът предвижда още и в местата, които не се категоризират като къмпинги, да се разрешава поставянето на обекти за обслужване на отдиха и туризма без търговско предназначение като кътове за отдих, беседки, заслони, пейки, маси, информационни табла, чешми, дървени огради, скари и други, които не представляват строителство. От своя страна, министър Николина Ангелкова подчерта, че наредбата за определяне на местата за къмпингуване ще бъде изготвена от четири министерства – Министерството на туризма, МРРБ, МОСВ и МЗХГ, като до окончателното ѝ съставяне ще се води непрекъснат диалог с неправителствения сектор. Това трябва да се случи в рамките на 6 месеца.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Имаме капацитет да проверяваме дюните за незаконни дейности

Министър Николина Ангелкова: Имаме капацитет да проверяваме дюните за незаконни дейности

13 Юни 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Имаме капацитет да проверяваме дюните за незаконни дейности. Това каза пред журналисти в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитана дали Mинистерството на туризма има нужния капацитет да проверява всяка дюна, Ангелкова обясни, че забраната за поставяне на палатки и плажни принадлежности върху тези формирования е била още в предишната редакция на Закона за устройството на черноморското крайбрежие. „В момента това е скрепено с доста строги санкции, за да има и превенция. Самите дюни са отбелязани в кадастралните карти, в специализираните карти, така че контролните органи изключително обективно, лесно и с имайки необходимия експертен потенциал, ще могат да си свършат работата“, заяви Ангелкова.
Тя посочи, че контролните органи, определени за такива по отношение на дейностите върху морските плажове, изпълняват изключително стриктно своите функции. „Имаме телефон за сигнали и нередности и при всеки един сигнал реагираме. Така че когато има нещо конкретно, ние сме незабавно на място. Нашите мобилни групи са винаги и на север и на юг по нашето Черноморие и правят както плановите проверки, така и извънредни и по сигнал. Така че можем да работим по този начин“, заяви Ангелкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: В диалог с неправителствения сектор ще изготвим наредбата за определяне на местата за къмпингуване

Министър Николина Ангелкова: В диалог с неправителствения сектор ще изготвим наредбата за определяне на местата за къмпингуване

13 Юни 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
София. В диалог с неправителствения сектор ще изготвим наредбата за определяне на местата за къмпингуване. Това каза пред журналисти в парламента министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да благодаря на народните представители, че подкрепиха предложените промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие най-вече в частта с административно-наказателните разпоредби и всичко, свързано с това да опазим дюните, природата и да се създаде ред по отношение на стопанисването и управлението на неохраняемите плажове“, заяви Ангелкова.
Тя посочи, че по отношение на промените, свързани с къмпингуването, е необходимо да има правила, които да позволят това да се случва по начин, по който се опазва природата. „Много е важно да имаме диалог с неправителствения сектор и ние като Министерство на туризма винаги сме изразявали тази позиция. Факт е, че народните представители дадоха изключително дълго време за дебатиране на наредбата, която ще организира всички места, където това би могло да се случи и ще даде възможност на всички участници в този процес да изразят становище. Заедно с колегите от четирите министерства – Министерството на туризма, МРРБ, МОСВ и МЗХГ, ще стартираме работа с изпращане на покани за участие до всички заинтересовани страни“, обясни Ангелкова. Тя изрази надежда това да успее да се случи в рамките на поставения от Народното събрание 6-месечен срок.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Въвеждат се глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности върху дюни

Въвеждат се глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности върху дюни

13 Юни 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С измененията се въвеждат глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания. Те ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони.
С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плажове без осигурен път за обществено ползване ще може да се отдават под наем или да се възлагат на концесия

Плажове без осигурен път за обществено ползване ще може да се отдават под наем или да се възлагат на концесия

13 Юни 2019 | 11:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие окончателни промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Промените предвиждат да има възможност да се възлагат на концесия или да се отдават под наем морски плажове, които граничат със защитените територии и до тях не е осигурен достъп чрез отворен за обществено ползване път. Както и морски плажове, независимо от местоположението им, за които няма възможност за енергоснабдяване и водоснабдяване, както и за отвеждане или съхранение на отпадъчните води.
Предложение за промени беше направено от лидерa на НФСБ Валери Симеонов и депутати от партията, които предложиха отдаването на тези плажове а концесия и под наем да се забрани. Предложението на НФСБ беше отхвърлено от депутатите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: До всички плажове трябва да има път за обществено ползване

Валери Симеонов, НФСБ: До всички плажове трябва да има път за обществено ползване

13 Юни 2019 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. До всички плажове трябва да има път за обществено ползване. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите за промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смисълът на предложението ни е на всеки плаж да има достъп до превозни средства до него. До всеки плаж да има пътен достъп - може да е черен път, може да е чакъл. Но в случаите, в които няма пътна връзка, когато има удавяне или инфаркт, линейката не може да стигне до плажа. А това е крайно необходимо. Или ако в заведение на плаж възникне пожар, пожарната не може да отиде. Ако имаме сбиване, полицията също не може да отиде до там. А понякога минутите решават въпроса за смъртта и живота на хората. Така че път до всеки плаж трябва да има“, заяви Симеонов.
Той посочи, че друга причина за предложението е, че тези плажове се взимат от концесионери, за да се слагат някакви обекти, от които да се печели. „Но тези заведения например генерират боклуци. Как те могат да се извозят? По никакъв начин. Т.е. когато няма път до плажа, той е обречен на необслужване, зариване с боклуци и на риск от смърт. Това са аргументите да направим това предложение“, обясни Симеонов. Той уточни, че тези плажове, граничещи със защитени територии и няма път до тях, са десетина и всичките са на юг от Царево.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември 2019
Матео Салвини проведе протестен митинг в италианския град Понтида. 15 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.