НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Президентът Румен Радев и унгарския министър-председател Виктор Орбан обсъдиха необходимостта от реформа в миграционната политика на ЕС

Президентът Румен Радев и унгарския министър-председател Виктор Орбан обсъдиха необходимостта от реформа в миграционната политика на ЕС

14 Юни 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Партньорството между България и Унгария е изградено върху дълбоки исторически, културни и духовни връзки и е независимо от политическите промени, в която и да е от двете държави. Това беше общата позиция на държавния глава Румен Радев и унгарския министър-председател Виктор Орбан, които проведоха среща в Будапеща в рамките на официалната визита на българския президент в Унгария, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.
Двамата бяха категорични, че Европейският съюз все още няма кризисен план в случай на внезапен миграционен натиск по външните европейски граници и това трябва да се промени.
Обсъдено беше и двустранното сътрудничество в сферата на енергетиката, подходите в двете държави за енергийна диверсификация и по-голяма сигурност в доставките на енергийни ресурси.
Българският държавен глава оцени високо активната политика на унгарското правителство, насочена към създаването на перспективи за професионална реализация на младите хора в Унгария и за предоставянето на социални и данъчни облекчения на семействата.
Във втория ден от официалната визита в Унгария президентът Румен Радев се срещна и с председателя на парламента Ласло Кьовер. По време на разговора беше откроено доброто междупарламентарно сътрудничество, което разкрива благоприятни перспективи за последващо задълбочаване на приятелските връзки между България и Унгария.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентите Румен Радев и Янош Адер: Икономическото и социално сближаване между Източна и Западна Европа е залог за единството и дееспособността на Европейския съюз

Президентите Румен Радев и Янош Адер: Икономическото и социално сближаване между Източна и Западна Европа е залог за единството и дееспособността на Европейския съюз

14 Юни 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Икономическото и социално сближаване между Източна и Западна Европа е залог за единството и дееспособността на Европейския съюз както във вътрешен, така и в международен план. Това беше позицията на президентите на България и Унгария Румен Радев и Янош Адер, които проведоха днес среща в Будапеща, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Българският държавен глава е на официално посещение в Унгария по покана на своя колега. Двамата президенти бяха единодушни, че са необходими политическа воля и финансов ангажимент в рамките на ЕС за подобряването на транспортната и енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа като най-ефективна мярка за преодоляване на дисбалансите в развитието на отделните държави-членки.
„Трябва да работим така, че независимо от увеличената фрагментарност в Европейския парламент, по-бързо да преодолеем различията си, да формираме ефективни институции, като работим за социално и икономическо сближаване между Севера и Юга, Изтока и Запада“, подчерта Румен Радев.
Конкурентоспособността на отделните страни в Европейския съюз не трябва да бъде поставяна под административен натиск, подобно на Пакeта „Мобилност“, защото това насърчава разделението, беше подчертано още на срещата в Будапеща. Президентът Радев открои необходимостта от придържане към заложените в Римската декларация принципи за по-силна кохезия в ЕС, а Янош Адер открои необходимостта от запазване на институционалния баланс в Европа като се спре постоянното разширяване на компетентностите и правомощията на европейските институции и се спазват общите договори, гарантиращи четирите основни принципа за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали.
България и Унгария ще работят за по-ефективна европейска политика по отношение на миграцията, опазването на външните европейски граници, ясното разграничаване на бежанците от икономическите мигранти и тяхното връщане, както и много по-интензивно сътрудничество с тези държави, от които произхождат мигрантите, стана ясно още на срещата. Румен Радев благодари на Янош Адер за своевременната подкрепа на Унгария, оказана на България по линия на ФРОНТЕКС и за осигуреното допълнително европейско финансиране за охраната на външните граници на страната ни.
Румен Радев и Янош Адер направиха преглед и на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество. През последните години, благодарение и на активната българска общност в Унгария, унгарските инвестиции в българската икономика достигат 2 млрд. евро, а годишният стокообмен вече надхвърля 1,6 милиарда евро. Увеличава се и броят на българите, които избират да почиват в Унгария, както и на туристите от Унгария у нас.
На срещата Румен Радев изрази признателност на Янош Адер и за активната подкрепа на унгарската държава за българската общност в страната за съхранение на нейния роден език, национална идентичност и историческа памет. Президентът Радев изрази увереност, че този европейски подход, който сближава още повече двете приятелски държави, ще продължи и в бъдеще да създава благоприятни предпоставки за всестранното партньорство между България и Унгария. Президентът Адер посочи, че българската общност в Унгария е известна и ценена за своя честен труд и припомни традициите на българите-градинари. „Ние ценим българите тук, а много унгарски туристи обичат да посещават България“, каза още президентът Адер и посочи, че не само интересът на туристите е голям към България, но и на унгарските предприятия.
По-рано през деня президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от унгарския държавен глава Янош Адер и съпругата му Анита Херцег.
В Будапеща българският президент проведе срещи и с министър-председателя Виктор Орбан и с председателя на парламента Ласло Кьовер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев разговаря с унгарския си колега Янош Адер и с министър-председателя Виктор Орбан

Президентът Румен Радев разговаря с унгарския си колега Янош Адер и с министър-председателя Виктор Орбан

14 Юни 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Държавният глава Румен Радев разговаря с унгарския си колега Янош Адер и с министър-председателя Виктор Орбан по време на посещението си в Унгария, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Унгария българският президент и неговата съпруга Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от президента Янош Адер и съпругата му Анита Херцег.
Двамата президенти имаха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между официалните делегации на България и Унгария.
Във втория ден от визитата Румен Радев разговаря и с министър-председателя Виктор Орбан.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев към българите в Будапеща: С активната си обществена позиция вие сте живата връзка между България и Унгария

Президентът Румен Радев към българите в Будапеща: С активната си обществена позиция вие сте живата връзка между България и Унгария

14 Юни 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Държавният глава изрази признателност за подкрепата на Унгария за запазването на езика, националната идентичност и историческата памет на българската общност
Българите в Унгария не само пазят своята идентичност, но активно участват в обществено-политическия живот на страната и са живата връзка между народите на България и Унгария. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на българската общност в Будапеща, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава е на официално посещение в Унгария по покана на президента на страната Янош Адер.
Държавният глава изрази признателност за активната политика и подкрепата на Унгария за запазването на езика, националната идентичност и историческата памет на българската общност в страната. „Бих искал да изкажа благодарност и към българското самоуправление и Дружеството на българите в Унгария, които запазват родния дух и култура и издигат авторитета на България“, заяви още Румен Радев в приветствието си към представителите на българската общност в Будапеща, срещата с които се състоя в първия ден от посещението му в унгарския град.
Президентът подчерта приноса на българите от всяко поколение в Унгария, които вече над 100 години изграждат една малка България в тази приятелска страна. Държавният глава приветства и инициативата на сънародниците ни за обявяването на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство, която е получила безрезервна подкрепа от българските и унгарските власти и се е превърнала в символ на приятелските отношения между двата народа.
По-рано държавният глава и съпругата му Десислава Радев посетиха етнографското градче Сентендре.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.