НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hurryiet: ЕС не трябва да налага санкции на Турция заради Източното Средиземноморие

Hurryiet: ЕС не трябва да налага санкции на Турция заради Източното Средиземноморие

19 Юни 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Анкара. Кипърското гръцко правителство отдавна има планове да превърне текущия спор с Турция в Източното Средиземноморие за запасите от въглеводороди в международна криза в опит за по-нататъшно изолиране на основния си регионален съперник и за привличане на международно признание за едностранните си действия в региона, пише турският ежедневник Hurryiet в материал, представен без редакторска намеса.
Наред с много други инициативи, кипърската гръцка администрация умишлено се възползва от пълния си статут на член на Европейския съюз, за да изправи Брюксел срещу Анкара.
Първото мероприятие за тази цел беше Шестата среща на върха на страните от южната част Европейски съюз (Med7), проведена на 14 юни в Малта с участието на Франция, Италия, Испания, Малта, Португалия, Гърция и кипърската гръцка администрация.
В съвместна декларация, публикувана след срещата на върха, Турция беше призована да спре "незаконните" сондажни дейности в региона, като поиска от ЕС да продължи да се занимава с този въпрос и в случай, че Турция не преустанови незаконните си дейности, да обмисли подходящи мерки в пълна солидарност с Кипър. "
Реакцията на Турция на декларацията беше бърза и ясна: „Тази декларация дава още един жалък пример за това, как гръцката кипърска администрация и Гърция злоупотребяват с членството си в ЕС и как някои от членовете на ЕС станаха инструменти на тези актове.“
Анкара също така подчерта, че ЕС и членовете на ЕС не могат да се разглеждат като безпристрастни и надеждни участници в уреждането на кипърския въпрос.
Няколко дни по-късно Гърция се присъедини към тази кампания с премиера Алексис Ципрас, който призова за санкции на ЕС срещу Турция. Дори гръцката преса реагира срещу Ципрас за използването на Турция като коз в предсрочните избори през юли.
В понеделник на среща на ЕС в Люксембург, гръцкият Кипър заплаши да блокира документ на ЕС за бъдещите перспективи на някои страни от Западните Балкани, желаещи да се присъединят към ЕС, ако Брюксел не затвърди позицията си към турските сондажи в Източното Средиземноморие.
Повече от сигурно е, че Гърция и гръцкия Кипър използват всяка възможност, за да получат това, което искат от срещата на върха на ЕС, за сметка на по-нататъшното засилване на отношенията между Анкара и Брюксел. Именно в този контекст външният министър Мевлют Чавушоглу проведе телефонен разговор с Федерика Могерини, върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.
Факт е, че лошите отношения на Турция с Египет и Израел и други страни от региона отслабват позицията й по отношение на претенциите в Източното Средиземноморие. Също така е очевидно, че Гърция Кипър и Гърция са склонни да използват тази ситуация в опит да максимизират своята икономическа изключителна зона и следователно да създадат свършен факт.
Европейският съюз, по линиите на солидарност, е на страната на гръцкия Кипър в този спор и това, до известна степен, е разбираемо. Но солидарността не надделява над международното право и ЕС няма юрисдикция да определя морските граници на всяка държава-членка. Всякакви санкции или действия в тази насока от страна на ЕС биха задълбочили още повече нестабилността в Източното Средиземноморие и това не би било от полза за никоя от страните.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция няма да позволи на Турция да извършва сондажи в нейната икономическа зона, заяви гръцкият министър председател

Kathimerini: Гърция няма да позволи на Турция да извършва сондажи в нейната икономическа зона, заяви гръцкият министър председател

19 Юни 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция разполага с план за предотвратяване на всякакви опити на Турция да добива природен газ в Изключителна икономическа зона (ИИЗ) между гръцкия остров Кастелоризо и Кипър, заяви министър председателят на Гърция Алексис Ципрас, цитиран от електронното издание на вестник Kathimerini.
В интервю пред телевизия Open премиерът заявяи: „Турция няма да направи това. Ние няма да допуснем турският президент Ердоган да сондира в гръцката ИИЗ. Гърция има предпазен план. Гърция няма да отстъпи“.
Нарастването на напрежението в Егейско море и Източното Средиземноморие не изненадва Ципрас. „Това са действия, които ние предвиждахме преди много време и затова работим активно върху план, с който страната да е готова за отговор на подобни прояви съвместно със съответните съюзници“, подчерта той. Според него всичко, което предприема Турция, нарушаването на международното право и агресивното поведение, не е демонстрация на сила, а на слабост. „Това е в следствие на абсолютния успех на стратегията, предприета в района от Гърция, Кипър и съюзниците. Затова Турция се намира в стратегическа безизходица и се чувства и е изолирана в района“, обясни Ципрас.
Според гръцкия министър-председател провокативното поведение на Турция се дължи на стремежа за „осигуряване на дял“ при евентуален добив на газ в района, но „Кипър не е малка и беззащитна страна, а страна, която принадлежи към ЕС“, като подчерта необходимостта от предприемането на мерки, които „ще принудят Анкара да проумее, че само ще загуби, ако продължи да се държи по този начин“.
Гръцкият министър председател изрази удовлетворение от позицията на Вашингтон и Брюксел относно обстановката в района, като посочи, че се обмисля предприемането на специфични мерки срещу Турция. Според Ципрас линиите за комуникация с Анкара „винаги са отворени“. „Ще говоря с Ердоган, ако е необходимо, но това още не е нужно“, добави гръцкият премиер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на турската опозиция: Анкара трябва да промени политиката си спрямо Кипър

Лидерът на турската опозиция: Анкара трябва да промени политиката си спрямо Кипър

19 Юни 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция трябва да направи промени във външната си политика, които да отразяват националните интереси, включително Кипър, заяви лидерът на основната опозиционна турска „Народно-републиканска партия“ (НРП) Кемал Киличдароглу, цитиран от „Анадолската агенция“.
В изказване на заседание на парламентарната група на фракцията, Киличароглу подчерта важността на военната операция на Турция в Кипър през 1974 г. и заяви, че трябва да бъде призната Турската република Северен Кипър (ТРСК) и Турция трябва да следва нова политика.
„Политиката спрямо Кипър трябва да се промени. Трябва да се направи нов ход. Ако това не се осъществи, ще се изправим пред много по-големи проблеми в бъдеще“, каза той.
Турската държавна агенция припомня, че през 1974 година, след преврат, целящ присъединяването на Кипър към Гърция, Анкара се намесва като страна-гарант. През 1983 година е обявено създаването на т.нар. Турска република Северен Кипър.
В десетилетията от тогава са правени множество опити за разрешаване на спора, като всички завършиха с провал.

Източното Средиземноморие

Киличароглу също говори за сондажните дейности в Източното Средиземноморие и заяви, че Турция е изолирана на международната сцена.
Той отбеляза, че в Източното Средиземноморие има големи находища на нефт и природен газ и посочи сътрудничеството между САЩ, Египет, Израел, Гърция и кипърската гръцка администрация.
„Само една държава не е там: Турция. Всеки има думата ... Само Турция е изключена“, констатира опозиционният лидер.
„Анадолската агенция“ припомня, че турският сондажен кораб „Фатих“ на 3 май започна проучвания в района на 75 километра от западния бряг на остров Кипър. Според медията, този район спада изцяло към турския континентален шелф, регистриран в ООН и за него има издаден лиценз от турското правителство.
Миналата седмица правителството на Република Кипър издаде заповед за арест на екипажа на „Фатих“ и на компаниите, които си сътрудничат с Turkish Petroleum.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: Турция осъди изявлението на Европейския съвет

„Анадолска агенция“: Турция осъди изявлението на Европейския съвет

19 Юни 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция осъди изявлението от вторник на Съвета по общи въпроси (СОВ) на Европейския съюз, като заяви, че в него се правят пристрастни заключения, предава „Анадолската агенция“.
„Съветът изразява сериозна загриженост относно настоящите незаконни сондажни дейности в Източното Средиземноморие“, заявиха от СОВ след среща на министрите в Люксембург.
„Изразяваме съжаление, че Турция все още не е отговорила на многократните призиви на Европейския съюз за прекратяване на подобни дейности. Съветът подчертава сериозното непосредствено отрицателно въздействие, което подобни незаконни действия оказват в рамките на отношенията между ЕС и Турция“.
В отговор на това, от Министерството на външните работи на Турция заявиха: „Тези заключения показват колко далеч е Европейският съюз от разбирането на стъпките, предприети от Турция, независимо от условията, в които се намира и предизвикателствата пред които е изправена“.
Като прие администрацията на гърците киприоти за член на ЕС, „Съюзът сега влошава отношенията Турция-ЕС заради кипърския въпрос и става негов заложник“, отбелязват от дипломатическото ведомство, като добавят, че заключенията на Брюксел са пристрастни и нереалистични.
„Настоящата позиция на ЕС всъщност се основава на неравнопоставените и максималистични искания на Гърция и гърците киприоти по отношение на Егейско море и Източното Средиземноморие, които имат за цел да узурпират правата на Турция и на Северен Кипър (ТРСК) – съсобственикът на остров Кипър. Ние напълно отхвърляме тези твърдения“.
„Турция продължава да се застъпва за мир и стабилност в Егейско море и Източното Средиземноморие и всички околни морета“, отбелязват от турското външно министерство.
„Тези, които предприемат стъпки срещу законните права и интереси на Турция и ТРСК в Източното Средиземноморие и пренебрегват присъствието на Турция в региона, никога няма да постигнат целите си“, категорични са от Анкара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Посланикът на САЩ в Атина призова Турция да престане с провокациите при доставката на 80 бойни хеликоптера в Гърция

„То Вима“ (Гърция): Посланикът на САЩ в Атина призова Турция да престане с провокациите при доставката на 80 бойни хеликоптера в Гърция

19 Юни 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Американският посланик в Гърция Джефри Пайет отправи във вторник ново ясно послание към Турция да спре с провокациите в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър и заяви, че е време за диалог, съобщава гръцкият вестник „То Вима“.
Пайет направи това изявление пред журналисти след церемония във военновъздушната база Стефановикио близо до Волос във връзка с доставката на 70 вертолети Kiowa Warriors и на последните 10 вертолета Chinook, поръчани за гръцките въоръжени сили.
„Сега е време за диалог, а не за по-нататъшна ескалация и провокационни действия“, подчерта той. Помолен да коментира факта, че САЩ проучват възможността за предприемане на ответни мерки спрямо враждебните действия на Турция и нарушаването на международното право в Източното Средиземноморие, Пайет заявява, че САЩ и ЕС „споделят възможност за развитие на действията във водите около Кипър и по-специално за съвместния ни интерес да се избягнат по-нататъшни провокационни действия от страна на Турция“.
Вертолетите Kiowa Warriors се използват за осъществяване на разузнавателни действия в подкрепа на сухопътните сили и могат да играят значителна роля в защитните операции по гръцките острови при евентуален военен инцидент. По описание на военните експерти това са вертолети със съвременна наблюдателна, навигационна, комуникационна и оръжейна система. Това позволява тези вертолети да се използват денонощно при различни метеорологични условия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ЕС ще разгледа „подходящи“ мерки срещу Турция заради Кипър

Kathimerini: ЕС ще разгледа „подходящи“ мерки срещу Турция заради Кипър

18 Юни 2019 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще обмисли предприемането на "подходящи" мерки срещу Турция във връзка с дейностите й по сондиране за газ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, според съобщение за пресата от Съвета по общи въпроси във вторник, цитирано от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Новината идва на фона на оказвания от Кипър и Гърция натиск върху страните от ЕС да предприемат действия срещу Турция във връзка с обявеното от нея намерение за сондиране за газ в изключителната икономическа зона на Кипър.
„Съветът изразява сериозна загриженост относно настоящите незаконни сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие и изразява съжаление, че Турция все още не е отговорила на многократните призиви на Европейския съюз за прекратяване на подобни дейности”, се казва в изявление на Съвета след среща на министрите в Люксембург.
Съветът заяви, че тези действия ще имат „сериозно непосредствено отрицателно въздействие“ в целия спектър от отношенията между ЕС и Турция и призоваха Турция да прояви сдържаност и да зачита суверенните права на държавите-членки на ЕС.
В него се казва също, че ЕС ще следи отблизо развитието на ситуацията и "е готова да реагира адекватно и в пълна солидарност" с Кипър.
„Съветът приканва Комисията и Европейската служба за външна дейност незабавно да представят варианти за подходящи мерки“, се добавя в изявлението.
Турският сондажен кораб „Фатих“ е закотвен на запад от Кипър от началото на май и наскоро започна пробиване. Във вторник бе обявено, че втори кораб, „Явуз“, ще бъде изпратен в района в четвъртък.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кathimerini: Гърция и Кипър призовават ЕС да окаже натиск върху Турция

Кathimerini: Гърция и Кипър призовават ЕС да окаже натиск върху Турция

18 Юни 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Никозия. Кипър и Гърция оказват натиск върху ЕС във вторник да предприеме действия срещу Турция за сондирането за газ в оспорваните води около остров Кипър, след като Анкара заяви, че ще ускори проучването, което би могло допълнително да обтегне връзките със западните страни, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Турция и Кипър имат сериозни противоречия за природните ресурси в Източното Средиземноморие в продължителен конфликт, който ескалира през последния месец, като Кипър заплашва да застраши преговорите за разширяване на ЕС, ако ЕС не предприеме действия срещу Анкара.
Турция, която няма дипломатически отношения с Кипър, твърди, че някои райони в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, попадат в юрисдикцията на Турция или на турските кипърци. Кипър твърди, че определянето на ИИЗ е негово суверенно право.
Турският сондажен кораб „Фатих“ е закотвен на запад от Кипър от началото на май и наскоро започна сондажни дейности. Турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез заяви във вторник, че в четвъртък ще бъде изпратен втори кораб "Явуз".
„Сега сме на около 3000 метра дълбочина. Целта ни е да достигнем до около 5000-5 500 метра дълбочина от морското равнище, ”цитира думите на Дьонмез турската държавна информационна агенция Anadolu Agency . „Имаме 100-120 дни за тази задача. Ще стигнем до целта си в края на юли“, каза той.
Членът на ЕС Кипър и близкият му съюзник Гърция призоваха Брюксел да предприеме действия срещу Турция за това, според тях, явно нарушение на суверенните права на Кипър. В телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск във вторник гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Брюксел трябва "безрезервно да осъди" действията на Турция.
В понеделник Кипър заплаши да блокира всяко споразумение за приемане на нови членове в Европейския съюз, ако Брюксел не укрепи линията си към Турция. Във вторник кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че е убеден, че ЕС ще заеме по-строга позиция спрямо Турция.
Сондажният кораб „Фатих“ се намира в район, който Турция смята за континентален шелф, докато „Явуз“ ще бъде изпратен в област, в която кипърските турци смятат, че имат права.
Североизточната част на Кипър, подкрепяна от Турция, претендира за дял във всяко офшорно богатство като партньор в създаването на Република Кипър през 1960 година.
Съединените щати и Европейският съюз вече изразиха дълбока загриженост относно плановете на Турция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция пуска в експлоатация втори сондажен кораб в четвъртък

Reuters: Турция пуска в експлоатация втори сондажен кораб в четвъртък

18 Юни 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. В четвъртък Турция ще пусне в експлоатация втори сондажен кораб, който ще започне операции по сондиране близо до Кипър в началото на месец юли. Това обяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез, предава Reuters.
Турция и правителството на гръцките киприоти имат имат припокриващи се претенции за юрисдикция за проучванията на нефт и газ в тази част на Средиземно море, област, която се счита за богата на залежи.
Анкара вече има кораб в региона – „Фатих“.
„Вторият ни кораб е на път да бъде готов. Ще изпратим „Явуз“ в четвъртък“, поясни Дьонмез.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция и САЩ са в контакт за спора около С-400, другата седмица Шанахан и Акар може да проведат среща

Hurriyet: Турция и САЩ са в контакт за спора около С-400, другата седмица Шанахан и Акар може да проведат среща

18 Юни 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан и турският му колега Хулуси Акар остават във връзка по повод плановете на Анкара за закупуване на руската зенитно-ракетна система С-400 и може да се срещнат по време на форума на НАТО в Брюксел следващата седмица. Това разкри пред медии американският генерал от Алианса Тод Уолтърс, съобщава турският вестник Hurriyet.
Съгласно думите на Уолтърс заяви, че отношенията между воените на САЩ и Турция остават „абсолютно, положително стабилни", въпреки решението на Вашингтон да отмени доставките на F-35 за Турция, ако Анкара пристъпи към закупуването на руската система за противовъздушна отбрана.
„Знам, че ще има диалог,... между министър Акар и Шанахан. Всъщност може да има възможност да се срещнат следващата седмица на министерските заседания в седалището на НАТО", завяви Уолтерс по време на Парижкото авиационно шоу.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоргос Катроугалос: Гърция настоява за обединен фронт на ЕС за Турция

Йоргос Катроугалос: Гърция настоява за обединен фронт на ЕС за Турция

18 Юни 2019 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция насърчава мерки за деескалиране на напрежението в Егейско море, като в същото време се опитва да изгради общ европейски фронт срещу предизвикателствата на Турция към международното право. Това подчерта министърът на външните работи на южната ни съседка Йоргос Катругалос преди срещата на министрите на ЕС в Люксембург, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Страната ни традиционно провежда външна политика, която се основава на спазването на международното право. Това очевидно не предполага предразположеност. Ние непрекъснато отблъскваме всеки опит за ревизионизиране и настояваме за разрешаване на различията чрез диалог“, пише Катроугалос в статия, публикувана в гръцкия вестник „Та Неа”. В текста се казва още, че ескалацията на провокациите на Турция „не е знак за сила, а за слабост".
Катроугалос обяснява, че Гърция и Кипър се опитват да подтикнат ЕС да затегне линията си срещу турските сондажи в Изключителната икономическа зона на средиземноморския остров.
„Трябва да има потвърждение, че суверенните права на Кипър в ИИЗ са също и суверенни права на ЕС", препоръчва първият дипломат на Атина.
В същото време, пише Катругалос, Атина се стреми да облекчи двустранното напрежение чрез продължаване на преговорите с Анкара за възобновяване на мерките за изграждане на доверие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис: Противопоставянето на Егейско море не е в интерес на Турция

Гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис: Противопоставянето на Егейско море не е в интерес на Турция

18 Юни 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис отхвърли възможността на конфронтация между Гърция и Турция в Егейско море, като заяви, че подобна ескалация няма да бъде в интерес на Анкара, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В интервю за Antenna TV Апостолакис препоръча спокойствие и увери, че енергията на Атина се фокусира върху „спирането на провокативните действия на Турция, където са сега".
Апостолакис отговори на въпрос за възможността Турция да заеме по-агресивна позиция на гръцката територия. Той добави, че Атина прави всичко по силите си, за да предотврати подобен сценарий.
Коментарите на гръцкия военен министър са на фона на засилване на напрежението, след като Атина и Никозия призоваха Европейския съюз да обмисли санкции срещу Турция заради сондажните действия в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас след Съвета за сигурност за действията на Турция: Всички гърци са в пълна безопасност, който наруши суверенните права на Кипър ще си плати

Алексис Ципрас след Съвета за сигурност за действията на Турция: Всички гърци са в пълна безопасност, който наруши суверенните права на Кипър ще си плати

18 Юни 2019 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изпрати съобщение до Турция след приключването на извънредното заседание на правителствения Съвет за отбрана и външни работи (СОВР), предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Който наруши суверенните права на Гърция, който наруши суверенните права на Кипър, страна-член на Европейския съюз, който наруши международното право в региона, трябва да знае, че ще има последствия“, предупреди министър-председателят.
В заявлението си след срещата, която се проведе в резиденцията на премиера, той заяви, че „всички гърци са, и трябва да го знаят и чувстват, в пълна безопасност“.
Ципрас каза, че всички събития в Източното Средиземноморие са били внимателно разгледани по време на срещата, визирайки действията на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) и са „индикация не за сила, а за слабост“.
По неговите думи, Гърция е силна страна и в последно време е успяла да формира много силни съюзи, по-силни от всякога.
Що се касае до телефонния разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадис по време на срещата на СОВР, Ципрас отрбеляза, че те са обсъдили стъпките, които ще последват, в контекста на ЕС, на който са членки и двете страни. „Съгласихме се да се координираме за срещата на върха на ЕС следващата седмица, където да вземем необходимите решения, дори налагане на санкции срещу Турция, ако се потвърди, че е започнала сондажи в ИИЗ на Кипър“.
Освен това, според правителствени източници, по време на срещата са решени следващите стъпки на дипломатическо ниво в координация с Република Кипър и ще има подготовка преди предстоящата среща на върха на ЕС, заедно с поредица от срещи с лидери на страни, които играят ключова роля в региона.
От своя страна външният министър Йоргос Катроугалос ще замине за Брюксел, за да вземе участие в Съвета по външни работи, където ще проведе срещи с европейските си колеги и с външния министър на Кипър.
Правителствени източници също така заявиха, че след срещата на СОВР министър-председателят се е срещнал с министъра на отбраната Евангелос Апостолакис, с когото те са се съгласили последният да не бъде кандидат на националните избори, за да продължат мисията си като глава на гръцките въоръжени сили.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комунистическата партия на Гърция: Опасната политика на Ципрас не само не защитава суверенните ни права, но и подклажда провокативното поведение на нашия „съюзник“ Турция

Комунистическата партия на Гърция: Опасната политика на Ципрас не само не защитава суверенните ни права, но и подклажда провокативното поведение на нашия „съюзник“ Турция

17 Юни 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Четвъртата политическа сила в Гърция – Комунистическата партия (ККЕ), в понеделник поиска официално да бъде информирана за последните събития в региона, които са довели до свикването на извънредната среща на правителствения Съвет за отбрана и външни работи (СОВР) в неделя, предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
Освен това от партията заявиха, че „опасната политика на СИРИЗА, която включва гръцко-турските отношения и кипърския въпрос в жестоката конкуренция и плановете на САЩ и НАТО в региона не само, че не защитава суверенните ни права, но и подклажда провокативната позиция на нашия „съюзник“ Турция и насърчава хората за приключения“.
В своето съобщение ККЕ посочва, че за пореден път изразява своята голяма загриженост относно събитията в региона и ескалацията на турските провокации, докато правителството на СИРИЗА и другите политически сили успокояват гърците, като говорят за „позитивен дневен ред“ в гръцко-турските отношения или оставят целия въпрос на интервенцията на НАТО и САЩ.
И накрая, ККЕ моли официално да бъде информиран за развитието, което изисква извънредното заседание на СОВР.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас след Съвета за сигурност за действията на Турция: Всички гърци са в пълна безопасност, който наруши суверенните права на Кипър ще си плати

Алексис Ципрас след Съвета за сигурност за действията на Турция: Всички гърци са в пълна безопасност, който наруши суверенните права на Кипър ще си плати

17 Юни 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изпрати съобщение до Турция след приключването на извънредното заседание на правителствения Съвет за отбрана и външни работи (СОВР), предава гръцката държавна агенция АНА-МПА.
„Който наруши суверенните права на Гърция, който наруши суверенните права на Кипър, страна-член на Европейския съюз, който наруши международното право в региона, трябва да знае, че ще има последствия“, предупреди министър-председателят.
В заявлението си след срещата, която се проведе в резиденцията на премиера, той заяви, че „всички гърци са, и трябва да го знаят и чувстват, в пълна безопасност“.
Ципрас каза, че всички събития в Източното Средиземноморие са били внимателно разгледани по време на срещата, визирайки действията на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) и са „индикация не за сила, а за слабост“.
По неговите думи, Гърция е силна страна и в последно време е успяла да формира много силни съюзи, по-силни от всякога.
Що се касае до телефонния разговор с президента на Кипър Никос Анастасиадис по време на срещата на СОВР, Ципрас отрбеляза, че те са обсъдили стъпките, които ще последват, в контекста на ЕС, на който са членки и двете страни. „Съгласихме се да се координираме за срещата на върха на ЕС следващата седмица, където да вземем необходимите решения, дори налагане на санкции срещу Турция, ако се потвърди, че е започнала сондажи в ИИЗ на Кипър“.
Освен това, според правителствени източници, по време на срещата са решени следващите стъпки на дипломатическо ниво в координация с Република Кипър и ще има подготовка преди предстоящата среща на върха на ЕС, заедно с поредица от срещи с лидери на страни, които играят ключова роля в региона.
От своя страна външният министър Йоргос Катроугалос ще замине за Брюксел, за да вземе участие в Съвета по външни работи, където ще проведе срещи с европейските си колеги и с външния министър на Кипър.
Правителствени източници също така заявиха, че след срещата на СОВР министър-председателят се е срещнал с министъра на отбраната Евангелос Апостолакис, с когото те са се съгласили последният да не бъде кандидат на националните избори, за да продължат мисията си като глава на гръцките въоръжени сили.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): ЕС може да замрази преговорите за митнически съюз с Турция заради сондажите в Източното Средиземноморие

Kathimerini (Гърция): ЕС може да замрази преговорите за митнически съюз с Турция заради сондажите в Източното Средиземноморие

17 Юни 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Правителствата от Европейския съюз ще повторят осъждането си на „продължаващите незаконни действия на Турция в Източното Средиземноморие“, показва проекто-изявление, което ще бъде публикувано във вторник, твърди Bloomberg, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
Съгласно документа, европейските правителства ще посочат, че преговорите за членство на Анкара в Съюза са спрени и ще добавят, че „не се предвижда продължаване на работата по митническия съюз ЕС-Турция“.
Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос пристигна в Брюксел в понеделник, за да присъства на Съвета по външни работи, където се очаква да проведе редица двустранни срещи с колегите си.
В неделя турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че страната му няма да се откаже от сондажите за енергоресурси около Кипър, независимо от призивите на южноевропейските лидери.
„Продължаваме да проучваме в тези райони, които са наши“, увери той.
„Някой е дал заповед. Очевидно ще арестуват персонала на нашите кораби. Ще ви се случат лоши неща, ако го направите“, предупреди турският лидер.
Неговите коментари дойдоха, след като Никозия издаде заповеди за арест срещу компаниите, служителите на компании и екипажите, които участват в операциите на турския сондажен кораб „Фатих“ в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова без ясно позволение от правителството на гърците киприоти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: И Мицотакис настоя за санкции от ЕС, ако Турция продължи с нарушенията

Kathimerini: И Мицотакис настоя за санкции от ЕС, ако Турция продължи с нарушенията

17 Юни 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция и Кипър трябва да поискат от Европейския съюз да наложи санкции срещу Турция, ако Анкара продължи с нарушения на суверенните права на остров Кипър. Това заяви председателят на основната опозиционна партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В изявление лидерът на Нова демокрация призова за „национално единство и решителност“, но съюо така предупреди и за рисковете от „безотговорната драматизация“ на ситуацията.
Мицотакис подчерта, че решението на министър-председателя Алексис Ципрас да проведе среща на вътрешния кабинет на отбраната и външната политика през уикенда не е било „за националната линия, към която всички трябва да се придържаме”.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Проведено е извърнедно заседание на Съвета за отбрана на Гърция за провокациите на Турция към  Кипър

Protothema: Проведено е извърнедно заседание на Съвета за отбрана на Гърция за провокациите на Турция към Кипър

17 Юни 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Атина. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган не се съобразява с призивите на международната общност да спре сондажите в изключителната икономическата зона (ИИЗ) на Кипър, се подчертава в статия на електронното издание на атинския ежедневник Protothema.
На извънредно заседание на Правителствения съвет по външна политика и отбрана (KYSEA) на Гърция, проведено в неделя (16.06) по искане на премиера Алексис Ципрас, са дискутирани различни сценарии за евентуална ескалация в отношенията между Гърция и Турция, в резултат на провокациите срещу Кипър. За провеждането му Ципрас е прекъснал предизборната си обиколка в Додеканезите и се е завърна в столицата.
В телефонен разговор президентът на Р Кипър Никос Анастасиадис и гръцкият министър-председател са обсъдили обстановката в Източното Средиземноморие, провокациите от страна на Турция и предприемането на координирани действия от двете страни.
Турция отхвърля всички призиви от страна на ЕС, САЩ и страни като Франция и Испания и продължава подготовката си за сондажи в ИИЗ на Кипър. Ердоган дори си позволи лично да нападне френски президент Еманюел Макрон, като заяви пред репортери: „Какво право има Франция да говори за Източното Средиземноморие? Макрон не е в час. Той не знае. Ние имаме права в Кипър и няма да се откажем от тях“.
Държавният департамент на САЩ определи действията на Турция в ИИЗ като провокативни.
Според кипърското правителство има индикации за сеизмическа активност в неговата ИИЗ, но трябва да се докаже дали тя се дължи на сондажните действия на турския сондажен кораб „Фатих“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Министерството на отбраната на Гърция отрича информацията за придвижване на войски

Kathimerini: Министерството на отбраната на Гърция отрича информацията за придвижване на войски

17 Юни 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Атина. Министерството на отбраната на Гърция отрича да е извършвано извънредното придвижване на войски към островите на страната в източната част Егейско море в близост до Турция, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Публикуваната неотдавна информация в уеб сайт, според която гръцки въоръжени сили спешно са били предислоцирани по островите в източната част на Егейско море, не отговаря на истината“, се казва в изявление на МО в Атина. „Оперативното разположение на гръцки въоръжени сили е в нормалните граници. Всички придвижвания, които са направени, са част от учение, завършило в петък, 14 юни“, се подчертава още в разпространеното официално съобщение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Neos Kosmos (Гърция):  Гърция и Кипър искат ЕС да наложи санкции срещу Турция

Neos Kosmos (Гърция): Гърция и Кипър искат ЕС да наложи санкции срещу Турция

17 Юни 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас проведе заседание с Комитета по външна политика и отбрана на страната, съобщава електронното издание Neos Kosmos.
Гърция и Кипър ще предприемат съвместни действия срещу Турция в следствие на нарастващото напрежение в Източното Средиземноморие, продиктувани от намеренията на Турция да започне нелегално сондиране за природен газ западно от остров Кипър. Откриването на значителни залежи в този район през 2011 г. стана източник на напрежение между кипърското правителство и властите в северната част на острова.
По данни на Кипърската информационна агенция правителството в Никозия разполага с информация, че Турция се готви за извършване на сондажи западно от остров Пафос, където сондажният кораб „Фатих“ е закотвен още от месец май насам. Все пак според правителствения говорител на Кипър Продромос Продрому информацията по този въпрос е противоречива.
Според твърденията на Кипър, районът на тази повишена активност влиза в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на страната, но от Анкара твърдят, че той се намира в континентален шелф на Турция. Гърция и Кипър призовават своите европейски партньори спешно да наложат санкции срещу Турция, ако се докаже, че Анкара извършва сондажи там.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас твърди, че действията на Турция в района на Кипър са признак на слабост, призовава за санкции от страна на ЕС

Kathimerini: Ципрас твърди, че действията на Турция в района на Кипър са признак на слабост, призовава за санкции от страна на ЕС

17 Юни 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че „провокацията на Турция и нарушаването на международното право" в Изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) са признак за слабост и призова за налагане на санкции от страна на Европейския съюз срещу Турция, ако се потвърди, че корабът „Фатих“ извършва сондажни дейности в спорния район, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Ципрас потвърди, че е провел разговори с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис за стъпките, които двете страни трябва да предприемат, за да представят случая на Европейския съвет през следващата седмица. Той каза, че ЕС многократно е осъждал нарушенията на международното право от страна на Турция и нейните безкрайни провокации.
Според Ципрас международната позиция на Гърция и Кипър е значително укрепена заради регионалните съюзи, които двете страни са сключили в Югоизточното Средиземноморие, а в случая на Гърция правителството най-накрая е сложило край на десетилетния спор за името на „със своя съсед на север, сега преименуван на Северна Македония, ход, който подобри международната роля и доверието в Гърция".
Опозиционната „Нова Демокрация“ отговори с повторно публикуване на два откъса от телевизионни интервюта, дадени от нейния лидер Кириакос Мицотакис на 14 и 22 май, в които той изрично призова за санкции на ЕС срещу Турция, ако тя продължи със сондажите в ИИЗ на Кипър.
Ципрас направи изявлението си след заседанието на кабинета по въпросите за отбраната и външната политика, което продължи няколко часа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Ердоган заяви, че сондажните дейности край Кипър ще продължат

АFP: Ердоган заяви, че сондажните дейности край Кипър ще продължат

16 Юни 2019 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че Турция няма да се откаже от проучването за газ край Кипър, след като лидерите на Южна Европа призоваха Анкара да спре тези действия, предава AFP.
"Ние продължаваме и ще продължим да търсим в тези области, които са наши," каза Ердоган по време на телевизионно предаване в Истанбул.
"Някой е дал заповед. Те смятат да арестуват персонала на нашите кораби. Ще стане лошо, ако го направите", предупреди Ердоган, след като Кипър е издал заповеди за арест за членове на екипажа на турския кораб за сондиране „Фатих“ миналата седмица.
След срещата на върха на южните страни от Европейския съюз във Валета, седемте държави излязоха със съвместна декларация в петък, в която изразиха "сериозна загриженост относно действителни или потенциални сондажни дейности в рамките на изключителната икономическа зона на Кипър".
Те призоваха ЕС да следи развитието на въпроса "и в случай, че Турция не прекрати незаконните си дейности, да разгледа подходящи мерки в пълна солидарност с Кипър".
Турското външно министерство заяви в събота, че декларацията е "предубедена" и противоречи на международното право, обвинявайки Европейския съюз в пристрастие към членовете на ЕС Кипър и Гърция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Заповедите за арест на свързаните с дейността на "Фатих" дават резултати, твърдят източници от Никозия

Kathimerini: Заповедите за арест на свързаните с дейността на "Фатих" дават резултати, твърдят източници от Никозия

16 Юни 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Никозия. Решението на Никозия от миналия месец за издаване на заповеди за арест в отговор на незаконното присъствие на турския сондажен кораб "Фатих" в Изключителната икономическа зона на (ИИЗ) на Кипър дават резултати. Това твърдят източници от острова, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
Заповедите са издадени срещу компании, ръководители на фирми и екипажи, които участват в операциите на "Фатих" ИИЗ на острова, без изричното или косвено съгласие на правителството на Република Кипър.
Въпреки че турският външен министър Мевлут Чавушоглу отново омаловажи заповедите за арест, източниците твърдят, че те създават проблеми за чуждестранния персонал и компаниите, които работят по свръзката. В тази връзка се подчертава, че персоналът от Норвегия е преустановил дейност.
Според кипърския закон прякото или непрякото участие на която и да е компания в дейностите на ИИЗ на Кипър без изричното съгласие на Никозия представлява тежко престъпление с наказания от над 1 милион евро и / или пет години затвор.
Въпреки това, Чавушоглу вдигна летвата петък, като настоя, че всяка енергийна сделка, сключена от Кипър без съгласието на Анкара е "нищожна".
"Ние няма да отстъпим и ще предприемем всички необходими стъпки... гръцките киприоти трябва да знаят докъде може да стигнат", припомня изданието думите на първия дипломат на Анкара.
В същото време остава неясно дали "Фатих", който се намира на 36,6 морски мили от полуостров Акамас в Западен Кипър, е започнал дейности по сондиране.
Турция, която планира да изпрати още един сондажен кораб в района, игнорира критиката, изразена от международната общност, особено от Вашингтон и Европейския съюз.
Анкара настоява, че част от ИИЗ на Кипър принадлежи към континенталния шелф на Турция и обвини Никозия в експлоатацията на природните резерви на острова, без да се консултира с турските киприоти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Доставките на С-400 ще започнат през първата половина на юли

Реджеп Тайип Ердоган: Доставките на С-400 ще започнат през първата половина на юли

16 Юни 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че доставките на руските зенитно-ракетни системи С-400 ще започнат през първата половина на юли. Съответното той заяви пред репортери на борда на самолета му на връщане от Душанбе, където участва в срещата на върха на конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия, предава TACC.
"Обсъдихме темата за С-400 с Русия, това е завършен случай. Няма проблеми. Мисля, че доставките ще започнат през първата половина на юли", предава думите му турската телевизия NTV, на която се позовава агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: „Фатих“ е започнал сондажи западно от Кипър

Мевлют Чавушоглу: „Фатих“ е започнал сондажи западно от Кипър

15 Юни 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че сондажн ият кораб на страната „Фатих“ е започнал проучвания за газ във водите западно от остров Кипър, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
„Преди се занимавахме със сеизмични проучвания, защото нямахме сонда за пробиване. Сега нашият „Фатих“ започна сондажи точно на запад от Кипър“, каза той в коментар за турската държавна информационна агенция „Анадолу“.
Чавушоглу добави, че Турция също изпраща втори кораб в района, защото „въпреки всичките ни предупреждения от години гръцката страна започна едностранно проучване около Кипър, сеизмични проучвания и сега сондажни операции“.
Чавушоглу добави, че всяко кипърско споразумение за проучване на нефт и газ в Източното Средиземноморие, което изключва Турция, е "невалидно".
„Няма да отстъпим и ще предприемем всички необходими стъпки. Гърците киприоти трябва да знаят своите граници“, подчерта министърът.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Еманюел Макрон застана на страната на Кипър в спора с Турция

Reuters: Еманюел Макрон застана на страната на Кипър в спора с Турция

15 Юни 2019 | 01:04 | Агенция "Фокус"
Валета. Президентът на Франция Еманюел Макрон призова Турция да спре „незаконните дейности“ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър и увери, че Европейският съюз няма да се откаже от тази си позиция, предава Reuters.
Членовете на Европейския съюз оказват натиск върху Турция да оттегли плановете си за офшорно сондиране за природен газ в район, заявен от кипърските власти като част от тяхната изключителна икономическа зона около острова.
„Искам да потвърдя солидарността си с Кипър и моята подкрепа и уважение към нейния суверенитет. Турция трябва да спре незаконните си дейности в изключителната икономическа зона на Кипър“, каза Макрон след срещата на върха на южноевропейските държави Европейския съюз в Малта.
„Европейският съюз няма да покаже слабост по този въпрос“, увери той.
Отделно, френският президент заяви, че реформите в еврозоната ще продължат, след като финансовите министри на блока предприеха стъпки към по-тясна интеграция, без да постигнат съгласие по горещо оспорвани въпроси, като общия бюджет на зоната.
„Тази първа стъпка не е достатъчна и трябва да отидем много по-далеч“, призова френският лидер.
„Нуждаем се от стабилна функция за еврозоната, европейска гаранция за депозитите“.
Финансовите министри ще провеждат още дискусии относно източниците на финансиране и общия бюджет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Еманюел Макрон застана на страната на Кипър в спора с Турция

Reuters: Еманюел Макрон застана на страната на Кипър в спора с Турция

14 Юни 2019 | 22:13 | Агенция "Фокус"
Валета. Президентът на Франция Еманюел Макрон призова Турция да спре „незаконните дейности“ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър и увери, че Европейският съюз няма да се откаже от тази си позиция, предава Reuters.
Членовете на Европейския съюз оказват натиск върху Турция да оттегли плановете си за офшорно сондиране за природен газ в район, заявен от кипърските власти като част от тяхната изключителна икономическа зона около острова.
„Искам да потвърдя солидарността си с Кипър и моята подкрепа и уважение към нейния суверенитет. Турция трябва да спре незаконните си дейности в изключителната икономическа зона на Кипър“, каза Макрон след срещата на върха на южноевропейските държави Европейския съюз в Малта.
„Европейският съюз няма да покаже слабост по този въпрос“, увери той.
Отделно, френският президент заяви, че реформите в еврозоната ще продължат, след като финансовите министри на блока предприеха стъпки към по-тясна интеграция, без да постигнат съгласие по горещо оспорвани въпроси, като общия бюджет на зоната.
„Тази първа стъпка не е достатъчна и трябва да отидем много по-далеч“, призова френският лидер.
„Нуждаем се от стабилна функция за еврозоната, европейска гаранция за депозитите“.
Финансовите министри ще провеждат още дискусии относно източниците на финансиране и общия бюджет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Лидерите на южноевропейските страни изразиха подкрепа за Кипър на фона на енергийните амбиции на Турция

Kathimerini: Лидерите на южноевропейските страни изразиха подкрепа за Кипър на фона на енергийните амбиции на Турция

14 Юни 2019 | 22:07 | Агенция "Фокус"
Валета. Лидерите на Франция, Италия, Малта, Португалия и Испания изразиха безрезервната си подкрепа за правото на Република Кипър да извършва проучвания за газ в изключителната си икономическа зона и призоваха Турция да спазва международното право и принципите на добросъседските отношения, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
На срещата в Малта за VI среща на върха на южноевропейските страни от ЕС, петимата лидери, както и тези на Гърция и Кипър, изразиха съжаление във връзка с това, че Турция не отговаря на призивите на Брюксел относно нейните продължаващи операции в Източното Средиземноморие и Егейско море, като добавиха, че са загрижени относно плановете на Анкара за сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър.
Те призоваха Европейския съюз да продължи да работи по въпроса и да проучи възможността за предприемане на мерки срещу Турция, в случай че Анкара не отговори на опасенията.
Тяхното изявление повтори коментарите, направени по-рано от гръцкия премиер Алексис Ципрас, който каза, че Брюксел трябва да предприеме „специфични мерки“ срещу Турция, ако Анкара продължи с „незаконното си поведение“ в Източното Средиземноморие.
„Основният стълб на нашата позиция е зачитането на международното право и че всеки, който не го спазва, трябва да се изправи пред последствията“, заяви Ципрас на срещата, като добави, че това „не е двустранен въпрос между Кипър и Турция, нито са такива тези между Гърция и Турция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ципрас ще обсъжда назначенията в ЕС на VI Южноевропейска среща на върха

Kathimerini: Ципрас ще обсъжда назначенията в ЕС на VI Южноевропейска среща на върха

14 Юни 2019 | 20:22 | Агенция "Фокус"
Валета. Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще присъства на 6-тата среща на високо равнище за ЕС, която се проведе в петък във Валета, Малта, където лидерите на Кипър, Франция, Гърция, Италия, Малта, Португалия и Испания ще се съберат, за да обсъдят регионални и глобални въпроси, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Основните теми ще са лидерските позиции в ЕС след изборите в края на май, отношенията на ЕС с Турция и нейните дейности в изключителната икономическа зона на Кипър, разширяването на ЕС в Западните Балкани и събитията в Близкия Изток с акцент върху Либия, съобщава обществената агенция АНА-МПА.
Сред другите обсъждани въпроси ще са мигрантската криза, многогодишната финансова рамка на Европейския съюз за 2021-2027 година и климатичните промени.
Очаква се Ципрас да говори за значението на прилагането на споразумението за стабилност и просперитет в Югоизточна Европа и да изрази подкрепа за бърз старт на преговорите за присъединяване към ЕС за Северна Македония.
Очаква се той да подкрепи съвместно с кипърския президент строгите предупреждения на ЕС за Турция във връзка с неотдавнашните неразрешени действия в Егейско море и кипърската ИИЗ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган: Турция няма да намали военното си присъствие в Северен Кипър

Ердоган: Турция няма да намали военното си присъствие в Северен Кипър

14 Юни 2019 | 19:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция има право да държи военни части в т.нар. Турска Република Северен Кипър, заяви в петък президентът Реджеп Таийп Ердоган пред журналистите преди да замине за визитата си в Душанбе, където ще участва на V среща на върха на Конференцията за диалог и мерки за изграждане на доверие в Азия (CICA), предава „Анадолската агенция“.
„Турция не съкращава военното си присъствие в Северен Кипър“, заяви Ердоган, като добави, че страната „няма нужда от позволение от никой“ по този въпрос.
Коментирайки нападението срещу турски военен наблюдателен пункт в сирийската провинция Идлиб в четвъртък, в резултат от която бяха ранени трима войници, Ердоган каза: „Турция няма да мълчи, ако сирийският режим продължи да атакува наблюдателните пунктове в Идлид“.
Що се касае до сътрудничеството между САЩ и Турция в Манбидж, държавният глава заяви: „Нашият партньор, САЩ, не спази обещанието си за Манбидж ... Но това не означава, че ние се предаваме по въпроса за Манбидж, пазим всичките си планове и ще продължим да го правим“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Всяка енергийна сделка с Кипър, която изключва Турция, е невалидна

Мевлют Чавушоглу: Всяка енергийна сделка с Кипър, която изключва Турция, е невалидна

14 Юни 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлут Чавушоглу заяви, че всяко кипърско споразумение за проучване на нефт и газ в Източното Средиземноморие, което изключва Турция, е "невалидно", предава електронното издание на турския вестник Kathimerini, като се позовава на публикации в турската преса.
„Няма да отстъпим и ще предприемем всички необходими стъпки“, заяви турският министър. „Гърците киприоти трябва да знаят границите си“.
Междувременно, в изказване по време на инспекция на гръцката флота в петък, гръцкият президент Прокопис Павлопулос призова Турция да спазва международното право и правото на ЕС.
Павлопулос заяви, че зачитането на правилата е условие за добросъседски отношения с Гърция, както и за амбициите на Анкара за членство в ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция обеща отговор на евентуални санкции на САЩ заради С-400

Daily Sabah: Турция обеща отговор на евентуални санкции на САЩ заради С-400

14 Юни 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще „предприеме реципрочни стъпки", ако САЩ й наложат санкции заради закупуването на руските зенитно-ракетни системи С-400. Това предупреди министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, коментирайки последната стъпка на противопоставяне между съюзниците в НАТО, съобщава турският вестник Hurriyet.
„Ако САЩ предприемат някакви негативни действия спрямо нас, ние също ще преминем към реципрочни мерки. Турция никога няма да се откаже от сделката за закупуване на руски системи за противоракетна отбрана С-400", категоричен бе Чавушоглу пред репортери в Анкара.„Няма да отстъпим назад. Ще продължим, за да бъдем независима и свободна нация", допълни първият дипломат на Анкара.
Чавушоглу припомни защо Турция се насочи към С-400, като заяви, че Анкара се е опитала да купи американските системи „Пейтриът“, но не е успяла да постигне споразумение. „Тогава търсехме алтернативни [за отбранителни системи] и получихме най-добрата оферта и най-добрите технологии - от Русия".
Турските власти подчертаха, че Русия е предложила трансфер на технологии със сделката С-400. „Дори и да постигнем споразумение [със САЩ] относно цената и процеса на доставка, може ли [САЩ] да гарантира, че то ще бъде прието от Конгреса? Не, не може", добави Чавушоглу.
Твърдейки, че НАТО може да защити само 30% от въздушното пространство на Турция, Чавушоглу коментира: „Това със сигурност е национална кауза".
Неговите забележки дойдоха, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган отново подчерта, че Турция вече е купила руската система С-400 и е готова да поеме доставката през следващия месец.
Ердоган каза, че ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония, насрочена за 28-29 юни, където се очаква двамата лидери да обсъдят спорния въпрос.
Напрежението между САЩ и Турция се увеличи през последните месеци заради сделката между Москва и Анкара. Вашингтон твърди, че ще тя ще постави под въпрос ролята на Турция в американската програма за изтребители F-35 и може да доведе дори до налагане на санкции.
Миналата седмица Пентагонът предупреди, че ще прекъсне доставките на изтребители F-35 в Анкара, ако турското правителство продължи с плановете за закупуване на руската система за противоракетна отбрана.
В писмо до министъра на отбраната Хулуси Акар миналата седмица, американският му колега Патрик Шанахан заяви, че обучението на турски пилоти ще приключи на 31 юли, а на Турция няма да бъде позволено да придобие четирите самолета F-35, договорени по-рано. Шанахан също предупреди, че закупуването на руската система от Анкара може да попречи на бъдещите двустранни отношения. Турция критичен партньор на САЩ по отношение на военни бази и участие в операции, включително във войната в Сирия.
и база за бойни операции, включително за войната в Сирия.
"Прекратили сме някои от дейностите по отношение на обучението. Не сме спрели нито една дейност по поддръжката", каза Шанахан. Но Пентагонът заяви във вторник, че американските военновъздушни сили са прекъснали продължаващото обучение на турски пилоти по F-35 преди крайната дата заради „сигурността".
В телефонен разговор в четвъртък Акар подчерта пред Шанахан, че езикът и подходът в писмото не отговарят на духа на НАТО. Двамата министри се договориха да разговарят на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, която ще се проведе на 26-27 юни.Анкара също така увери, че ще отговори на писмото на Шанахан през следващите дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ердоган се надява да убеди Тръмп да не изключва Турция от програмата за F-35

AFP: Ердоган се надява да убеди Тръмп да не изключва Турция от програмата за F-35

12 Юни 2019 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заяви в сряда, че се надява да убеди Съединените щати да не изключват Турция от участие в програмата за изтребители F-35, преди срещата му с президента Доналд Тръмп по-късно този месец, предава AFP.
Турският лидер, който ще се срещне с президента на САЩ по време на срещата на върха на Г-20 в Япония на 28-29 юни, заяви в телевизионно изявление, че преди форума той "би искал да обсъди този въпрос по телефона и да го обърне от сегашната ситуация обратно към началното положение".
Вашингтон даде време на Анкара до края на юли да се откаже от придобиването на руските системи за ПВО С-400, които смята, че са несъвместими с участието на Турция в програмата за F-35.
Пентагонът обяви в петък, че ако до 31 юли Турция не се откаже от системата S-400, Анкара ще бъде блокирана от закупуването на изтребители F-35 и турските пилоти, които в момента се обучават в САЩ, ще бъдат изгонени.
Ердоган обеща да търси отговори за "изключването на Турция от проекта F-35 по причини, които нямат рационална или легитимна основа", като добави, че Турция не е само клиент, но и партньор по програмата F-35.
"Досега сме платили 1,250 милиона долара", каза той.
Турция планира да закупи 100 F-35.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Източното Средиземноморие ще бъде в обсега на турските С-400

Yeni Safak: Източното Средиземноморие ще бъде в обсега на турските С-400

12 Юни 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Увеличаването на напрежението в Източното Средиземноморие придоби ново измерение, след като администрацията на кипърските гърци издаде заповед за арест на моряците от сондажния кораб „Фатих“, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
Най-голямата заплаха за Турция е вероятно да излезе от Източното Средиземноморие, тъй като чуждестранните сили се опитват да изключат Анкара от енергийното уравнение в региона, твърдят експерти пред вестника.
На този фон, Турция може да разположи руските зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400 така, че в техния обсег да влезе целия спорен район на Източното Средиземноморие.
Първият сеизмичен кораб на Турция, Барабарос Хайреддин Паша, закупен от Норвегия през 2013 г., провежда проучвания в Средиземно море от април 2017 г.
В интервю пред „Ени Шафак“, президентът на Турската асоциация за енергийна икономика професор Гюркан Кумбароглу отбеляза, че бойното поле на новата „Студена война“ е Източното Средиземноморие.
„По-належащият въпрос е това да не се превърне в „гореща“ война“, добави той.

Напрежението ще продължи да нараства

„През юли Гърция ще отиде на избори. Следователно е много малко вероятно Гърция и Южен Кипър предприемат стъпки за разсейване на напрежението“.
Турция иска чрез енергията да се постигне политическо разрешение за острова и мир за по-широкия регион на Средиземноморието, вместо тя да се превръща в катализатор за бъдещо напрежение.

Регионалното развитие ще бъде от ключово значение за разполагането на С-400

Като подчерта, че бъдещите развития извън изборите в Гърция през юли ще бъдат ключови, Кумбароглу посочи, че „доставката на ЗРС С-400, които са ключови не само за отношенията на Турция със САЩ, но също и за тези с Русия и НАТО, се очаква през юли“.
„При сегашните условия отбелязваме, че най-голямата заплаха за сигурността срещу Турция е в Източното Средиземноморие. Това е регион, в който всеки момент може да избухне горещ конфликт. В района има разположени сухопътни и въздушни сили. Освен това ние сме гарант за присъствието на турците на острова. Ако рисковете за сигурността в тази значителна област се увеличат до такава степен, тогава Турция може да обмисли разполагането на една от батериите С-400 в точка, която да обхване целия източносредиземноморски регион. Оттук лесно можем да кажем, че развитието на регионално ниво ще играе голяма роля в разполагането на С-400“, заключи професор Кумбароглу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Вашингтон изпрати писмо на Анкара за F-35, турците го определиха като в разрез с духа на Алианса

Reuters: Вашингтон изпрати писмо на Анкара за F-35, турците го определиха като в разрез с духа на Алианса

12 Юни 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахън изпрати писмо до турския си колега Хулуси Акар, в което очерта как Анкара ще бъде изтеглена от програмата за изтребители F-35, ако не промени плановете си за закупуване на руската система за противоракетна отбрана С-400, предава Reuters.
Езикът, използван в писмото, не отговаря на духа на Алианса, предупреди турският министър на отбраната, коментирайки последния ход на Вашингтон по въпроса.
Акар, цитиран от Министерството на отбраната в изявление, уверява, че Турция подготвя отговор на писмото и че то бъде изпратена в САЩ в близките дни. Очаква се в четвъртък той да проведе телефонен разговор с американския си колега.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия доставя С-400 на Турция през юли

Reuters: Русия доставя С-400 на Турция през юли

12 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Русия съобщи във вторник, че планира да достави зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400 на Турция през юли, предава Reuters.
Британската агенция припомня, че в последно време Турция и САЩ са в публичен конфликт относно намерението на Анкара да придобие С-400, които, според Вашингтон, не са съвместими с трансатлантическите военни системи.
Вашингтон заплаши да извади Турция от програмата за изтребителите F-35, ако не се откаже от сделката с Москва и постави краен срок до 31 юли за това. Ако Анкара приеме доставката на руските системи, това ще предизвика санкции от САЩ, които могат да удължат икономическата рецесия на страната и да предизвикат преразглеждане на продължаващото 67 години членство на Турция в НАТО.
В отговор на приетата в понеделник резолюция на Палатата на представителите на САЩ, в която се осъжда придобиването на С-400 и се призовава за санкции, Турция заяви, че тя е неприемливо заплашителна.
По-късно във вторник в Москва помощникът на руския президент Юрий Ушаков каза пред репортери: „Споразуменията, постигнати между Русия и Турция, се изпълняват навреме в дадения контекст. Няма двустранни проблеми“.
Запитан дали ракетите "земя-въздух" ще бъдат доставени през юли, той каза: „Да, планираме да стане така“.
Коментарите дойдоха дни след като ръководителят на руския държавен конгломерат Ростех Сергей Чемезов заяви, че Москва ще започне доставката на С-400 в Турция след два месеца. Турските власти заявиха, че доставката може да се извърши още през юни.
Резолюцията на САЩ, изготвена през май и озаглавена „Изразяване на загриженост за алианса Съединените щати — Турция“, бе одобрена в Конгреса в понеделник.
В отговор на това, външното министерство на Турция съобщи във вторник, че външната политика и съдебната система са подложени на "несправедливи" и "неоснователни" твърдения в резолюцията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия доставя С-400 на Турция през юли

Reuters: Русия доставя С-400 на Турция през юли

11 Юни 2019 | 19:59 | Агенция "Фокус"
Анкара/Москва. Русия съобщи във вторник, че планира да достави зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400 на Турция през юли, предава Reuters.
Британската агенция припомня, че в последно време Турция и САЩ са в публичен конфликт относно намерението на Анкара да придобие С-400, които, според Вашингтон, не са съвместими с трансатлантическите военни системи.
Вашингтон заплаши да извади Турция от програмата за изтребителите F-35, ако не се откаже от сделката с Москва и постави краен срок до 31 юли за това. Ако Анкара приеме доставката на руските системи, това ще предизвика санкции от САЩ, които могат да удължат икономическата рецесия на страната и да предизвикат преразглеждане на продължаващото 67 години членство на Турция в НАТО.
В отговор на приетата в понеделник резолюция на Палатата на представителите на САЩ, в която се осъжда придобиването на С-400 и се призовава за санкции, Турция заяви, че тя е неприемливо заплашителна.
По-късно във вторник в Москва помощникът на руския президент Юрий Ушаков каза пред репортери: „Споразуменията, постигнати между Русия и Турция, се изпълняват навреме в дадения контекст. Няма двустранни проблеми“.
Запитан дали ракетите "земя-въздух" ще бъдат доставени през юли, той каза: „Да, планираме да стане така“.
Коментарите дойдоха дни след като ръководителят на руския държавен конгломерат Ростех Сергей Чемезов заяви, че Москва ще започне доставката на С-400 в Турция след два месеца. Турските власти заявиха, че доставката може да се извърши още през юни.
Резолюцията на САЩ, изготвена през май и озаглавена „Изразяване на загриженост за алианса Съединените щати — Турция“, бе одобрена в Конгреса в понеделник.
В отговор на това, външното министерство на Турция съобщи във вторник, че външната политика и съдебната система са подложени на "несправедливи" и "неоснователни" твърдения в резолюцията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Русия ще достави ракетните системи С-400 на Турция до два месеца

АFP: Русия ще достави ракетните системи С-400 на Турция до два месеца

7 Юни 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия ще започне да доставя системи за въздушна отбрана С-400 в Турция до два месеца, заяви в петък ръководителят на държавния отбранителен конгломерат „Ростех“, цитиран от AFP.
"Всичко върви добре с турците. Надявам се, че ще започнем да изнасяме (системите) до около два месеца," каза Сергей Чемезов по руския телевизионен канал NTV.
"Предвидените пари са изразходвани, технологията е произведена. Ние завършихме обучението на необходимия брой военнослужещи", каза той.
Покупката на С-400 от Турция предизвика остри реакции в САЩ, а представители на Пентагона предупредиха за "опустошителни последици" за членката на НАТО, която също така планира да закупи изтребители F-35 от САЩ.
Вашингтон иска Турция да избере американските ракети "Пейтриът" вместо системата С-400, но президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Русия е направила по-добро предложение.
Той каза тази седмица, че Турция е "решена" да купува от Русия.
Руските агенции съобщиха, че покупката се отнася до четири системи на стойност 2,5 милиарда долара.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ са взели решение да прекратят приема на турски пилоти за обучение на изтребителите F-35

Reuters: САЩ са взели решение да прекратят приема на турски пилоти за обучение на изтребителите F-35

7 Юни 2019 | 05:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са взели решение да прекратят приема на военни пилоти от Турция, по програмата за обучение за пилотиране на изтребителите F-35, във връзка с решението на Анкара да закупи от Русия зенитни ракетни системи С-400, предаде агенция Reuters.
По-рано агенцията съобщи, че властите в САЩ сериозно разглеждат възможността за пълно преустановяване на обучението на турски военни пилоти, за полети на F-35, но официално решение засега не е последвало.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Пентагона заявиха за катастрофалните последствия от придобиването на ракетните системи С-400 от Турция

ТАСС: В Пентагона заявиха за катастрофалните последствия от придобиването на ракетните системи С-400 от Турция

30 Май 2019 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Завършването на придобиването от страна на Турция на Русия противовъздушни ракетни системи С-400 ще има катастрофални последици за осигуряването на отбраната на НАТО, заяви заместник-министъра на отбраната на САЩ по въпросите на международната сигурност Катрин Уилбъргър, говорейки пред Атлантическия съвет във Вашингтон, предава TACC.
"Нарастващото сътрудничество на Русия с Турция в Сирия, въпреки че отношенията често остават напрегнати, засяга и Европа, и по-специално НАТО", каза тя. "Това е особено забележимо в предложението от Русия до Турция да придобие нейните зенитни ракетни системи С-400. Напълно е възможно нуждата на Турция от руска помощ на южната й граница да засегне отношенията в областта на отбраната с Русия. Завършването на тази сделка да има катастрофални последици не само за самата програма F-35 (програмите на изтребител-бомбардировач от пето поколение), но и да доведе до факта, че Турция няма да може да взаимодейства със съюзниците на НАТО, което е ключов аспект, за да се гарантира защитата на Алианса, "- каза Уилбъргър.
"Нека си го кажем: С-400 е руска система, предназначена специално за свалянето на самолети като F-35. Би било немислимо, ако Русия не използва тази възможност за събиране на данни", добави тя
САЩ активно се опитват да попречат на Турция да закупи руската зенитна ракетна система С-400. Във вторник, CNBC, позовавайки се на източници в Държавния департамент, каза, че на Анкара е дадено малко повече от две седмици, за да вземе окончателно решение за закупуването на американски F-35 или руски C-400. Вашингтон настоява Анкара да се откаже от сделката до края на първата седмица на юни, заплашвайки Турция с негативни последици.
С-400 „Триумф“ е противоракетна ракетна система със среден и далечен обсег, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети. Освен това системата може да се използва и срещу наземни цели. През декември 2017 г. изпълнителният директор на „Ростех“ Сергей Чемезов съобщи, че цената на снабдяването на Турция със С-400 е 2,5 милиарда долара.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Ердоган ще обсъди С-400 и заплахите на САЩ на среща за сигурността на високо равнище в Анкара

Yeni Safak: Ердоган ще обсъди С-400 и заплахите на САЩ на среща за сигурността на високо равнище в Анкара

29 Май 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Анкара. На среща на високо равнище за сигурността на Турция, председателствана от президента Реджеп Таийп Ердоган в четвъртък ще бъдат обсъдени последните развития около придобиването на руски зенитно-ракетни системи С-400, произведени от Русия и заплахите от САЩ за санкции, направени с цел осуетяване на споразумението, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
Месечната среща на Комитета по национална сигурност ще бъде проведена в президентския комплекс в Анкара и на нея ще бъдат обсъдени още започналата във вторник в Северен Ирак турска военна операция „Нокът“, както и международните отношения и вътрешните и външните въпроси в сферата на сигурността.
В дневния ред ще бъде и обезпечаването на сигурността на предстоящите местни избори в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ може да преустановят обучението на турски пилоти за управление на F-35

Reuters: САЩ може да преустановят обучението на турски пилоти за управление на F-35

29 Май 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. САЩ сериозно обмислят преустановяването на обучението на турски пилоти за управление на изтребителите от пето поколение F-35, след като Анкара продължава с плановете си за закупуване на руската система за противоракетна отбрана С-400, въпреки възраженията от страна на Вашингтон, предава Reuters.
Двама източници, които са запознати с ролята на Турция в програмата на F-35, увериха, че все още не е взето окончателно решение по въпроса. Разискването следва признаците, че Турция напредва с финализирането на сделката за С-400. Министърът на отбраната на страната Хулуси Акар обяви по-рано този месец, че турските военни се обучават в Русия за опериране със С-400, и подчерта, че руски персонал може също да бъде изпратен в Турция.
Турски пилоти се обучават и във военновъздушната база „Люк" в американския щат Аризона. Не е ясно дали решението за преустановяване на обучението им ще означава, че те ще трябва да напуснат страната, или ще им бъде позволено да останат в базата, докато не бъде взето окончателно решение за бъдещето на Турция в програмата F-35.
САЩ ясно заявиха, че Турция не може да има С-400 и да бъде част от програмата за F-35. Ако Анкара бъде извадена от нея, това ще бъде един от най-значимите разриви в близката история на отношенията между двамата съюзници, твърдят експерти.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ройтерс: САЩ разглеждат възможността да преустановят обучението на турски военни пилоти на изтребители F-35

Ройтерс: САЩ разглеждат възможността да преустановят обучението на турски военни пилоти на изтребители F-35

29 Май 2019 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Властите в САЩ разглеждат възможността да преустановят обучението на турски военни пилоти на изтребители F-35, във връзка с решението на Анкара да закупи руски зенитни ракетни системи С-400, предаде агенция Ройтерс.
В средата на май командващият на военновъздушните сили на САЩ Хедър Уилсън заяви, че Вашингтон продължава обучението на турски пилоти в базата Люк, в щата Аризона. По нейните думи, във Вашингтон се съмняват, че ще могат да дадат изтребители F-35 на страна, „имаща комплекс С-400, който е създаден, за да се опита да нанесе поражения на подобни самолети“.
САЩ предприемат активни усилия да не допуснат Турция да закупи системи С-400. По-рано Вашингтон вече предупреди Анкара, че в случай на закупуване на тези въоръжения, САЩ може да откажат да подадат изтребители F-35 на Турция.
Към момента Турция е поръчала от САЩ 30 изтребители F-35, от възможни 100, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Анкара разкритикува антитурските настроения в американския Конгрес

Daily Sabah: Анкара разкритикува антитурските настроения в американския Конгрес

23 Май 2019 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Анкара разкритикува антитурските настроения в американския Конгрес в изявление на турското външно министерство, цитирано от турското англоезично издание Daily Sabah
Анти-турските кръгове в Съединените щати наскоро засилиха дейността си в Конгреса на САЩ, изданието.
"Ние наблюдаваме, че анти-турските кръгове в Съединените щати наскоро засилиха дейността си в Конгреса на САЩ. Проекторезолюцията, озаглавена" Изразяване на загриженост за съюза между Съединените щати и Турция ", е нов пример за това, заяви говорителят на Министерството Хами Аксой в изявление.
Той добави, че Турция и САЩ имат дълбоко вкоренени съюзнически отношения, основани на общи ценности и взаимни интереси. Те работят заедно, за да допринесат за мира и сигурността в различни региони по света.
"Резолюциите като тази, които подкопават този факт и основателните причини за предприетите от Турция мерки за нейната национална сигурност, са несъвместими със съюзническите отношения между нашите страни," каза Аксой, позовавайки се на резолюцията, одобрена от Комисията по външни работи на Камарата на представителите.
Той също така каза, че няма нужда от загриженост от страна на американския народ и техните представители, чието приятелство Турция цени.
"Всъщност приятелството и съюзът изискват да се демонстрират конструктивни и искрени усилия, като бъде подкрепена предложената (от Турция) работна група (по въпроса)", добави Аксой.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР нас Турция опроверга информацията за ултиматум от САЩ за С-400

ТАСС: МВнР нас Турция опроверга информацията за ултиматум от САЩ за С-400

23 Май 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Заместник-министърът на външните работи на Турция Явуз Селим Киран опроверга информацията на медиите, че Вашингтон е поставил ултиматум на Анкара да се откаже от покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400 до края на първата седмица юни. Както съобщава в четвъртък телевизионният канал A Haber, дипломатът е заявил това по време на визитата си във Вашингтон, предава ТАСС.
„Не е имало нищо такова на официално ниво. През март САЩ обновиха своето предложение за доставка на зенитно-ракетни системи „Пейтриът“. Всъщност, ние смятаме, че е ставало въпрос именно за това предложение“, подчерта Киран.
По време на срещата с представители на турските медии в американската столица, заместник-министърът на външните работи посочи, че Анкара не е съгласна с използването на американски санкции съгласно закона CAATSA („За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“), тъй като договорът с Москва за доставката на С-400 е сключен преди приемането на този закон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турските военни започнаха обучение за експлоатацията на С-400 в Русия

ТАСС: Турските военни започнаха обучение за експлоатацията на С-400 в Русия

22 Май 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че Анкара е изпратила военен персонал в Русия за провеждане на обучение по експлоатация на зенитно-ракетните системи (ЗРС) С-400, предава ТАСС.
„Изпратихме наши специалисти в Русия за обучение по експлоатацията на С-400, обучението започва от днес и ще продължи няколко месеца.
Числеността на персонала постоянно се променя заради различната специфика на екипите. Обичението вече започна и ще продължи в близките месеци“, отбеляза министърът, цитиран от вестник Milliyet.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Франция предложи да разположи средства за ПВО в Турция

ТАСС: Франция предложи да разположи средства за ПВО в Турция

22 Май 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Франция е предложила временно да разположи на територията на Турция средства за противовъздушна отбрана (ПВО) – системите SAMP-T, съобщи в сряда министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, предава ТАСС.
„Достигнахме определен етап в преговорите по тази тема. Те (Франция) предложиха да разплоложат в Турция системи SAMP-T. Ние продължаваме работата в това направление“, заяви министърът, цитиран от „Хюриет“.
Той посочи,че в момента „в база Инджирлик е разпложена испанска система „Пейтриът“, а в Кахраманмараш – SAMP-T на Италия“.
По думите на Акар, френската страна е предложила да се изучат възможностите за разполагане на системи за ПВО в Инджирлик и Кахраманмараш. „Ако президентът на Турция сметне този вариант за приемлив, ние ще продължим работата в тази посока в потвърждение на добрата воля в отношенията с Франция“, съобщи министърът, като отбеляза, че в момента става дума за разполагане на една френска система.
ТАСС отбелязва, че SAMP-T е система за ПВО от ново поколение на френско-италианския консорциум Eurosam. По-рано Турция е разглеждала заявка на компанията в хода на впоследствие отменения търг за закупуване на средства за ПВО. Но Анкара е продължила вече в двустранен формат да изучава вариантите за сътрудничество в производството на тези системи.
Във връзка с това Акар заяви, че „се водят (предварителни) преговори с Eurosam“ за купуване и производство на SAMP-T. „Те ще продължат до октомври. Ако подготвителната работа се окаже успешна, след това ние ще започнем преговори за произовдството на системите“, съобщи министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл счита за недопустим ултиматумът на САЩ към Турция за С-400

ТАСС: Кремъл счита за недопустим ултиматумът на САЩ към Турция за С-400

22 Май 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл счита за недопустими исканията на САЩ Турция да се откаже от покупката на руски зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400 и оценява сделката като свършен факт, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в коментар за информацията на американския телевизионен канал CNBC, че Вашингтон е дал на Анкара две седмици, за да се откаже от С-400, предава ТАСС.
„Принципно се отнасяме към ултиматумите изключително негативно“, заяви представителят на Кремъл. По неговите думи, Москва изхожда от това, че турското ръководство, включително президентът Реджеп Таийп Ердоган, нееднократно са казвали, че тази сделка е необратима.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet (Турция): Анкара вижда подобрение в разговорите за С-400 и F-35 със САЩ

Hurryiet (Турция): Анкара вижда подобрение в разговорите за С-400 и F-35 със САЩ

22 Май 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар вижда подобрение в разговорите със САЩ относно придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400 и американските изтребители F-35, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
Турция и Съединените щати са в противоречие с решението на Анкара да закупи С-400, които не могат да бъдат интегрирани в системите на НАТО.
Говорейки пред репортери късно на 21 май, Акар заяви, че Турция изпълнява задълженията си по проекта F-35 и че Анкара е очаквала програмата да продължи както е планирано. Той каза, че разговорите с САЩ все още са в ход.
Министърът отбеляза, че Турция оценява оферта на САЩ за закупуване на системи Raytheon Co. Patriot, добавяйки, че Анкара и Вашингтон работят по въпроса за цените, трансфера на технологии и съвместното им производство според последните предложения американски длъжностни лица.
„Правим всичко, което предполагат нормалните двустранни отношения. Въпреки че отвреме на време има някои проблеми, ние сме доволни, че досега не е имало резки завои... Освен това Турция се готви за потенциално въвеждане на санкции според CAATSA“, заяви той.
"В разговорите ни със Съединените щати виждаме общо облекчаване и сближаване по въпроси, включително за района източно от Ефрат, F-35 и „Пейтриът.“
Акар каза, че свързването на С-400 с F-35 е „още едно препятствие“ и отбеляза, че девет партньора от НАТО имат участие в програмата.
„Никъде в споразумението за F-35 няма клауза, според която един ще бъде изключен от партньорството заради закупуване на С-400“, каза той. „Турция е платила 1,2 милиарда долара, ние също произвеждахме частите, поръчани от нас навреме. Какво повече можем да направим като партньор?“
В опит да убедят Турция да се откаже от руските ракети, Съединените щати предложиха да продадат аналога си на Raytheon Co. - системите за противоракетна отбрана „Пейтриът“, което по думите на Акар, Турция в момента обмисля. Той заяви, че турски и американски. длъжностни лица са работили по въпросите на цените, трансфера на технологии и съвместното производство от края на март.
Министърът каза също, че се очаква концептуалната работа по отбранителните системи SAMP-T на френско-италианския консорциум EUROSAM да приключи през октомври. Акар заяви, че EUROSAM е предложила да се инсталира батария SAMP-T в Турция и че ще бъдат извършени проучвателни дейности.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ дадоха на Турция две седмици, за да се откаже от С-400

ТАСС: САЩ дадоха на Турция две седмици, за да се откаже от С-400

22 Май 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция трябва срок от малко повече от две седмици да се определи окончателно по въпроса за придобиването на американски изтребители F-35 вместо руските зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400. В противен случай Вашингтон заплашва Анкара с най-негативните последствия, съобщи във вторник американският телевизионен канал CNBC, позовавайки се на източници от Държавния департамент, предава ТАСС.
Според информацията, САЩ искат от Турция до края на първата седмица на юни покупката на С-400 да бъде анулирана. Това предложение на Вашингтон е окончателно и няма да има повече отсрочки, подчертават източниците на CNBC.
По думите на един от събеседниците на телевизионния канал, страните-членки на НАТО трябва да използват техника, която се съчетава със системите на Алианса, а руските ЗРС не отговарят на тези стандарти.
Източникът подчертава, че Анкара ще се сблъска с негативни и реални последици, ако завърши процедурата по получаване на системите. Сред тях са изключване от програмата за F-35,възстановяване на стойността на 100 поръчани, но недоставени изтребители и въвеждане на американски санкции и наказание по линията на НАТО.
В петък Истанбул бе домакин на среща между турския президент Тайип Ердоган и председателя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко. Според нея турският лидер е уверил, че Анкара ще изпълни договора за закупуване на С-400 от Руската Федерация, въпреки безпрецедентния натиск върху републиката.
Първите съобщения за преговори между Турция и Русия за закупуване на ЗРС се появиха през ноември 2016 година. Фактът на сключване на договора беше потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г. Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза, че разполагането на С-400 ще започне през октомври 2019 година. Както генералният директор на Ростех Сергей Чемезов съобщава през декември 2017 г., разходите за снабдяване на Анкара със системи С-400 са $ 2,5 млрд. Турция е първата държава-членка на НАТО, която получава такива системи за самолети от Русия.
САЩ активно се опитват да попречат на Турция да закупи руските системи. По-рано Вашингтон вече предупреди Анкара, че в случай на придобиване на тези оръжейни системи Съединените щати могат да откажат да продадат Турция на F-35. С-400 „Триумф“ са ракети с далечен и среден обсег, предназначени да унищожават самолети, крилати и балистични ракети. С-400 може да се използва и срещу наземни цели.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 19 юни 2019 година
Пробойна в японския танкер, атакуван в Оманския залив. Снимка от обследването. 1...

ВИДЕО
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Агенция „Фокус“ бе отличена в петото издание на „Компания на годината“
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.