НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Египетски лешояд остана в района на Гоце Делчев за около седмица и половина

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Египетски лешояд остана в района на Гоце Делчев за около седмица и половина

12 Юни 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Египетски лешояд остана в района на Гоце Делчев за около седмица и половина. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ (БДЗП) – Гоце Делчев. По думите му Българско дружество за защита на птиците полага изключителни грижи за опазването на този така ценен вид не само за българската природа, но и за света. „Ние работим по проект за опазването на египетския лешояд. Всяка година си сътрудничим с различни международни организации с цел подпомагане на неговото опазване. Причината е, че този вид лешояд е застрашен от изчезване. Той е застрашен и по време на неговия прелет като причината е, че това е мигриращ вид, който прекарва зимата в Северна Африка“, посочи Димитър Попов. Той уточни, че затова е важно да се следи какво се случва по време на миграцията на египетския лешояд. „За съжаление малките птици трудно преживяват като причината е липса на по-възрастни, които да ги преведат през откритите водни площи“, добави Попов. Той коментира, че в това отношение дружеството си сътрудничат с различни зоопаркове. „Например Пантелей беше излюпен в зоопарк в град Херес в Испания. Лешоядът е докаран през 2018-та година и е освободено в района на Източните Родопи близо до Маджарово. След това Пантелей отива да зимува на остров Крит и връщайки се от зимната квартира преди около седмица, посети района на Гоце Делчев, където се задържа около седмица и половина“, допълни Димитър Попов.
„Египетският лешояд намалява драстично не само в Европа, но и на балканите. Това е световно застрашен вид и по този повод искам да припомня някои неща, които са свързани с времето още през 80-те години, когато в България се тровят хищници и за целта се поставят отровни примамки. Тези отровни примамки са повлияли на популациите на основните видове лешояди, които се срещат в България“, коментира Димитър Попов.
Орнитологът отбеляза, че в България са се срещали четирите вида лешояди, а сега сред природата в страната ни са разпространени само два от тях. „Това показва, че брадатият и черният лешояд са напълно изчезнали, тъй като фермерите са поставяли отровни примамки за хищниците. Тези отрови повлияват и на други животни, не само на хищниците, защото такива птици като лешоядите започват да се хранят от труповете на умрелите животни“, каза още Димитър Попов. Той заяви, че това е тяхната ценна роля в природата като те почистват труповете на животните и така предпазват от разпространението на болести.
Денис НИКИФОРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стартираха теренните проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита живота на птиците

Стартираха теренните проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита живота на птиците

26 Май 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Стартираха теренните проучвания по проект „Живот за птиците“, изпълняван от ЧЕЗ Разпределение България, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Това е една от най-ключовите дейности в проекта, от която ще бъда получена допълнително информация за рисковите за птиците електрически стълбове и въздушни електропроводи в западната част на страната, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.
Първият етап на теренните проучвания стартира през 2018 г., когато бяха обхождани рискови електропроводи в Специално защитени зони: „Свищовско-Беленска низина“, „Комплекс Беленски острови“, „Никополско плато“, „Златията“ и „Кресна“.
През настоящия сезон проучванията са съсредоточени в няколко Натура 2000 зони, които също са част от проекта – „Места“, „Славянка“, „Кресна“, „Раяновци“ и „Понор“. До края на месец ноември полевите експерти ще обхождат ежемесечно рискови за птиците въздушни електропроводи, които бяха предварително определени в специален анализ, изготвен от ГИС експерти на БДЗП и ЧЕЗ Разпределение България. Често в природата птиците стават жертви на токов удар при кацане върху необезопасен електрически стълб, или от директен сблъсък с проводници. Eкипите констатираха и първите жертви по време на проучването – черношипа ветрушка (керкенез), голям ястреб, обикновен мишелов и др.
Проучването ще продължи 3 години, като зоните на конфликт между птиците и електропреносната мрежа ще бъдат обезопасявани поетапно. Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ е съфинансиран от програма Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дългосрочната политика на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и БДЗП за опазването на биологичното разнообразие – защита живота на птиците и осигуряване на възможност за безопасно гнездене. Времетраенето на проекта е 63 месеца от 01.10.2017 г. до 31.12.2022 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: До ноември ще установим опасните участъци за птиците в съвместния ни проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: До ноември ще установим опасните участъци за птиците в съвместния ни проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“

20 Май 2019 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До ноември ще установим опасните участъци за птиците в съвместния ни проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ (БДЗП) – Гоце Делчев. По думите му проектът цели да се определят рисковите места за птиците като електропроводите, които са опасни за тях. „Обикаляйки определени райони, ние търсим загинали птици, вследствие на токов удар или сблъсък с електрическите жици. До момента сме изминали около 200 км от клон Гоце Делчев с автомобил и около 50 км пеш. До сега сме открили шест загинали птици като 4 от тях са грабливи. Това е статистика, която е доста висока сравнение с останалите райони на България“, добави Димитър Попов.
Той заяви, че тези трасета се обхождат на всеки 20 дни и се търсят жертви. „Надяваме се, че няма да има повече жертви от тези, които сме намерили. Ние ще продължим работата си до ноември, когато ще знаем със сигурност кои са опасните участъци за птиците като ще продължим да обхождаме местата, където сега не сме успели да проучим добре“, каза още Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: В събота ще се състои инициативата „Ние, броим врабчетата“

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: В събота ще се състои инициативата „Ние, броим врабчетата“

13 Май 2019 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. На 18 май ще се проведе инициативата „Ние, броим врабчетата“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ (БДЗП) – Гоце Делчев. Той посочи, че от 10.30 в събота участниците в преброяването ще се съберат в село Баничан, където има гнездо с видео-камерата. „Така че всеки, който желае може, да се включи в инициативата „Ние, броим врабчетата“ на 18 май. Времето на самото броене ще е до 12.00 часа на обяд“, уточни Димитър Попов. „Ще наблюдаваме по-тихите и по-спокойните места, които са при малките улички на Баничан. Доста от врабчетата се срещат там, където се отглеждат селскостопански животни, като част от тях живеят на полето, а друга част се придържат до населените места“, отбеляза Попов. По думите, му колкото по-малко е едно населено място, толкова по-голяма е вероятността да се преброят повече врабчета там.
Димитър Попов заяви, че в страна ни са разпостранени четири вида врабчета, като трите най-често срещани врабчета са испанско, полско и домашно. „Четвъртият вид, който се среща в България, е планинското врабче, което живее високо в планината“, каза още Попов.
Той коментира също, че вече не е на мода обстрелването на врабчета с прашки, но сега съществува проблемът с въздушните пушки и пистолети, които са много разпространени и понякога родителите оставят тези оръжия в ръцете на децата, като по този начин може да пострада дори и човек. Попов отправи апел за упражняване на изключителен контрол от страна на родителите в това отношение.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Основните фактори за намаляването на броя на врабчетата са мръсният въздух, звуковото и шумното замърсяване

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Основните фактори за намаляването на броя на врабчетата са мръсният въздух, звуковото и шумното замърсяване

13 Май 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Причините за намаляването на броя на врабчетата са комплексни. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев. Той посочи, че основният фактор е замърсяването както на въздуха така и звуковото и шумното замърсяване. „Това е замърсяване причинено от автомобили или заводи и фабрики. Важни са и климатичните промени и използването на отрови и пестициди в селското стопанство“, коментира Димитър Попов. По думите му в предстоящата доброволческата инициатива за преброяване на врабчетата ще се включат доста хора. „Ние провеждаме организирано броене. За трета поредна година ще броим врабчета в Баничан с читалище „Изгрев – 1930“. В броенето ще се включат и нашите малки приятели от групата „Буболечки“ от Детска градина „Джани Рудари“ като ще поканим и ученици от някои от основните училища“, коментира Димитър Попов. Той посочи, че с всяка изминала година отчитат все по-малко врабчета. „Миналата година броят на испанските врабчетата беше около 20, а останалите бяха още по-малко на брой. Причината е, защото испанските врабчета използват гнездата на щъркелите за гнездене понякога. Така, че когато имаме повече гнезда на щъркели, съответно можем да отчетем и по-голям брой на испански врабчета“, каза още Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Врабчетата са намалели с 30% за последните 10 години

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Врабчетата са намалели с 30% за последните 10 години

13 Май 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Гоце Делчев. Врабчетата са намалели с 30% за последните 10 години. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев. Той посочи, че за трета поредна година организират инициатива „Ние, броим врабчетата“. По думите му инициативата се провежда от „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев и е под името „Ние, броим врабчетата“, като в нея участват доброволци.
„Искам да оспоря мнението на хората, които мислят, че специално се заплаща, за да се броят врабчетата. Кампанията се осъществява основно от доброволци, чиято цел е да се броят врабчета в рамките на 10 минути в точно определен ден“, посочи Димитър Попов. По думите му доброволците сами избират мястото като ние съветваме това място да е едно и също през всичките години. „Имаме доброволци, които ще се включат в инициативата за трета поредна година. Не става дума за някакво точно броене на врабчетата, защото ние не искаме точна цифра, а искаме да разберем кои врабчета преобладават и кои места предпочитат“, каза още Попов. Той коментира, че по този начин по-лесно ще се запознаят със заплахите за врабчетата. „Разбрахме, че врабчетата избягват големите населени места и се придържат към по-малките като причината за това е шума, тъй като те не могат да чуват гласовете на своите малки и съответно не могат да ги нахранят. Това е причината те да умират от глад“, добави Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: За проекта „Живот за птиците“ ще имаме нужда от доброволци

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: За проекта „Живот за птиците“ ще имаме нужда от доброволци

20 Април 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За съвместния проект „Живот за птиците“ с ЧЕЗ – България ще имаме нужда от доброволци. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев. Той посочи, че ще е необходимо и съдействието на кметовете по населените места. „Те ще трябва да ни предоставят информация дали имат наблюдения за рискови участъци и сблъсък на птици с електропреносната мрежа“, каза още Попов. По думите му статистиката показва, че има къси съединения и загинали птици по тази причина. „За щастие в нашия район птиците, които са се сблъскали с електропреносната мрежа са малко и не са били защитени видове. Има загинали птици в други части на страната като египетски лешояди, орли и други грабливи птици, които са изключително редки и застрашени“, допълни Димитър Попов. Той коментира, че все още се обмисля какво точно трябва да се прави по проекта и в кои райони. „Възможно е да направим проучвания в други райони, които са далеч от общините, които изброих“, добави Попов. Той коментира и въпросът свързан с трудностите по проекта. „Трудностите започват с доста бюрократични проблеми както и проблеми свързани с организацията, тъй като всеки екип е необходимо да сформира хора, които да помагат и да участват в проекта“, заяви Димитър Попов. По думите му една от най-голямата е това, че през цялото време екипите са на терен. „Част от трасетата са изключително трудно проходими като под далекопроводите има доста гъста и обрасла растителност. Преминаването е доста трудно и отнема повече време“, призна Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Някои гнезда на птиците причиняват къси съединения, които водят до пожари и огромни щети не само за тях, но и за домакинствата

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Някои гнезда на птиците причиняват къси съединения, които водят до пожари и огромни щети не само за тях, но и за домакинствата

20 Април 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Някои гнезда на птиците причиняват къси съединения, които водят до пожари и огромни щети не само за тях, но и за домакинствата. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев.
По думите му проектът, който са стартирали с ЧЕЗ – България ще помогне да се опазят птиците и домакинствата. „Смъртността на птиците ще бъде намалена чрез тези дейности и това включва обезопасяване на стълбове чрез монтиране на защитни продукти, които да предпазят птиците от токови удари при кацане“, посочи Димитър Попов. Той заяви, че ще бъдат маркирани въздушни електропроводи с дивертори, което прави проводниците видими за птиците, защото в противен случай те са невидими за тях. „Благодарение на проекта ще бъдат обезопасени рисковите щъркелови гнезда чрез монтиране на метални платформи“, каза още Димитър Попов. Той коментира, че във всяка една община има поне по пет рискови гнезда, които се нуждаят да бъдат повдигнати на изкуствена платформа. Той допълни, че късите съединения причиняват пожари и огромни щети като проектът цели да се намалят тези къси съединения. „Също така доста често птиците се сблъскват с електропреносната мрежа, което крие рискове за тях по време на техните дълги пътувания“, добави Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Съвместният ни проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“, цели опазване на застрашените видове птици чрез въздушни електропроводи в защитени зони

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Съвместният ни проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“, цели опазване на застрашените видове птици чрез въздушни електропроводи в защитени зони

20 Април 2019 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Съвместният ни проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“, цели опазване на застрашените видове птици чрез въздушни електропроводи в защитени зони. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев. По думите му проектът е стартирал още миналата година като е с продължителност от 63 месеца. „Първите дейности по него вече са осъществени. Тази година ще бъдат идентифицирани опасните за птиците електропроводи в общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово“, посочи Димитър Попов. Той коментира, че заедно с това ще бъде разработена и създадена ГИС база данни за рисковите участъци от електроразпределителната мрежа. „Ще извършим и теренни проучвания за смъртността на птиците, която е причинена от въздушните електропроводи“, каза още Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.