НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Елена Поптодорова, Асоциацията на атлантическия договор: Ще се засилват усилията на Русия за влияние в държави с нестабилни политически процеси

Елена Поптодорова, Асоциацията на атлантическия договор: Ще се засилват усилията на Русия за влияние в държави с нестабилни политически процеси

13 Юни 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
София. Ще се засилват усилията на Русия за влияние в държави с нестабилни политически процеси. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на атлантическия договор и бивш посланик в САЩ по повод думите на бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа 1997-2000 ген. Уесли Кларк, че руският президент Владимир Путин може да предизвика война на Балканите. Тя допълни, че РФ ще продължи с поддържането на напрежение в държави около България, като даде пример с усилията на Кремъл да саботира между Атина и Скопие промяната на името на Македония, както и обвинението на руски агенти в Черна гора в опити за преврат срещу министър-председателя в период на избори. „Поведението на руските служби в тези зони са от тревожна значимост дотолкова, доколкото преследват своя цел: Македония да не бъде лесно допусната в ЕС и НАТО. Разбира се, Сърбия да остане като политически, военен и дипломатически анклав в Западните Балкани. Отношенията на Русия с Турция също се развиват в тази посока – Турция като член на НАТО да бъде раздвоена в своите лоялности. И като добавим ситуацията в Черно море, където военното натрупване - то е необратимо, то върви във възходяща степен, едностранно е от страна на руските въоръжени“, обясни бившият посланик в САЩ. Елена Поптодорова допълни, че във военната доктрина на Русия НАТО е посочена основна заплаха на Руската федерация. Оттам действията й се водят като враждебна политика, която, по думите й, не е обоснована. До момента, в който не се приемат корекции в дадени политики, заради които са наложени санкциите, ще продължат предубежденията, предпазливостта и тотална липса на доверие между Руската федерация и ЕС и НАТО, обобщи, вицепрезидент на Асоциацията на атлантическия договор.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK: Ръководител на сръбското разузнаване отправи "заплаха към Бил Клинтън"

RTK: Ръководител на сръбското разузнаване отправи "заплаха към Бил Клинтън"

13 Юни 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Боян Димич, един от ръководителите на сръбската разузнавателна служба, отправи в социалната мрежа "Фейсбук" „открита заплаха към бившия президент на САЩ Бил Клинтън“, предава косовоската RTK.
Димич пише: „Благодаря Ви, бивш президенте на САЩ Бил Клинтън, който току-що кацнахте на летището в Прищина. Албанците му благодарят; той изгони сърбите от Косово и времето ще покаже дали този човек има ключова роля в обективната оценка на агресията на НАТО срещу Съюзна република Югославия!"
Медията отбелязва, че Димич е израснал в Прищина и според сръбски медии е замесен в многобройни злоупотреби и участия в престъпни дейности.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генерал Уесли Кларк: Путин би могъл да предизвика война на Балканите

Генерал Уесли Кларк: Путин би могъл да предизвика война на Балканите

13 Юни 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Пенсионираният американски генерал Уесли Кларк е уверен, че има риск от избухването на нова война на Балканите, която може да бъде предизвикана от държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
„Балканите са един от регионите, в които руският президент Владимир Путин може да предизвика нова криза“, заяви американският генерал пред прищински медии. Съгласно думите му, има „кризи, които чакат подходящия момент“, и когато той дойде, Путин ще насърчи отприщването на някоя от тях.
„Може да е тук (в Косово), може би в Украйна, а може и в балтийските страни“, предупреди Кларк.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бил Клинтън в Прищина: Две десетилетия мир и хармония

Бил Клинтън в Прищина: Две десетилетия мир и хармония

12 Юни 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. „Развили сте свободни избори, изградили сте правосъдна система и сте осъществили икономически растеж“, заяви бившият президент на САЩ Бил Клинтън в Прищина, където е почетен гост на мероприятията по повод 20-тата годишнина от интервенцията на НАТО в Косово, предава електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
Бившият държавен глава отбеляза, че Америка последователно подкрепя Косово през последните две десетилетия, без значение коя партия управлява Белия Дом или Конгреса.
Той каза, че народът на Косово трябва да бъде благодарен за факта, че живее „в мир и хармония“ 20 години след войната, и също така похвали лидерите на Косово, че са „свършили огромна работа“.
„Донесохте мир за цялото поколение само 20 години след войната. Когато провъзгласихте независимостта на Косово, американският президент Джордж Буш знаеше това. Оттогава сте развили свободни избори, създали сте правосъдна система и сте осъществили икономическо развитие“, заяви Клинтън.
По неговите думи, проблемите, с които се сблъсква днес Косово ги имат и други страни и никой не може да реши всичките си проблеми.
Бившият държавен секретар на САЩ Медлин Олбрайт каза, че гражданите на Косово имат основание да се гордеят.
Тя заяви, че решението за намесата на НАТО в Косово не е било лесно решение, но че светът е показал какво е възможно, когато „дипломацията и властта действат единно“.
„Този 12 юни е основата на нашата идентичност като гражданин, като нация, като Косово, като неразделна част от Европа и Запада“, заяви косовският президент Хашим Тачи.
„Искаме да станем член на Европейския съюз и НАТО. Хвалим се, че днес ние сме най-проамериканските и проевропейски хора в тази част на света. Но ние сме убедени, че заедно трябва да можем да се движим по-бързо към интеграцията на Косово в Организацията на Северноатлантическия договор и Европейския съюз. Заслужаваме го“, цитира думите на Тачи агенция „Бета“.
На събитието присъстваха и министър-председателят и председателят на парламента на Косово, както и заместник-помощник държавния секретар Матю Палмър.
Сред гостите са и бившият хърватски президент Стипе Месич, албанският премиер и министър-председателят Илир Мета и Еди Рама, представители на дипломатическия корпус и личности от обществения и политическия живот в Косово.
За сряда са планирани „Движението за свобода“, когато ще бъде открит бюст на Мадлин Олбрайт на едноименния площад в Прищина, засаждане на 50 дървета на площад „Бил Клинтън“ и международна конференция „20 години свобода - визия за устойчив мир“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Палмър: Горд съм, че НАТО се намеси в Косово, за да спре геноцида на Милошевич

Матю Палмър: Горд съм, че НАТО се намеси в Косово, за да спре геноцида на Милошевич

12 Юни 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър говори пред гражданите на Косово по време на церемония по повод 20-тата годишнина от интервенцията на НАТО в Косово в центъра на Прищина, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Дипломатът подчерта, че е горд, че НАТО се е намесило в Косово, за да спре геноцида, осъществяван от сръбския президент Слободан Милошевич.
Той добави, че 20 години по-късно Косово трябва да работи повече върху диалога със Сърбия за взаимно признаване между двете страни.
„На тази годишнина, ние си спомняме многото войници, които загубиха живота си по време на служба. Днес ние препотвърждаваме нашата клетва да изградим мир и благоденствие. Прищина и Белград трябва да работят заедно в памет на всички жертви. САЩ са близко до Косово и насърчават неговия прогрес. Косово и Сърбия трябва да продължат диалога за взаимно признание“, заяви Палмър, като добави, че сега е най-добрият момент за постигане на споразумение.
„Няма по-добро или по-удобно време от сега. Неотдавна Гърция и Северна Македония постигнаха споразумение и това беше постигнато от далновидните им лидери чрез забравяне на конфликтите от миналото. Косово и Сърбия винаги ще бъдат съседи и двете страни трябва да деблокират европейските си перспективи и да се съсредоточат върху стабилността и напредъка“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мадлин Олбрайт: Горда съм! Войната в Косово беше сблъсък с варварските престъпления срещу цивилното население

Мадлин Олбрайт: Горда съм! Войната в Косово беше сблъсък с варварските престъпления срещу цивилното население

12 Юни 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт в речта си на церемонията по случай 20-годишнината от влизането на силите на НАТО в Косово заяви, че е горда от това, което направиха американците преди две десетилетия, заедно със съюзниците на Алианса, с намесата срещу тогавашната СР Югославия, предава скопското електронно издание „24 инфо“.
На централната демонстрация на площада Скендербег в Прищина, Олбрайт заяви, че е „щастлива, че Косово се освободи“ и че „каузата беше праведна“.
„Горда съм от това, което направихме заедно. Войната в Косово беше сблъсък с варварските престъпления срещу цивилното население. Най-важното е, че успяхме - каузата ни праведна“, заяви Олбрайт.
Тя припомни момента, когато казала на президента на САЩ Бил Клинтън, че „за Косово трябва да направи всичко необходимо“.
В чест на Облрайт и по повод 20-тата годишнина от интервенцията на НАТО, която в Косово се празнува като Ден на освобождението, привечер в центъра на Прищина ще бъде открит неин бюст на площад, който ще носи нейното име.
Като държавен секретар на САЩ, Олбрайт, заедно с тогавашния американски президент Клинтън и няколко други западни лидери, беше основният защитник на намесата на НАТО в СР Югославия през 1999 година. След 78-дневната въздушна кампания в Куманово беше подписано военно-техническо споразумение между НАТО и Югославската армия и полицията, а три дни по-късно сухопътните сили на Алианса влязоха в Косово и създадоха международната военна мисия КФОР.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): КФОР се гордее с 20 години сигурност в Косово

Koha Ditore (Косово): КФОР се гордее с 20 години сигурност в Косово

12 Юни 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. На церемония за 20-годишнината от разполагането на силите на НАТО в Косово командващият КФОР ген.-майор Лоренцо Д`Адарио заяви, че Алиансът са осигурили сигурност и свобода на придвижване за всички граждани на най-младата страна на Балканите в сътрудничество с други международни организации и мисии, създадени в следствие на Резолюция 1244 на СС на ООН, съобщава прищинският ежедневник Koha Ditore.
В резултат на тази дейност Косово се променило значително през последните 20 години на мир и прогрес, съгласно думите на Д‘Адарио. Той подчерта, че пътят не е бил лесен: през този период повече от 200 войници на КФОР загубили своя живот. Тези години са били изпълнени с предизвикателства и все още съществуват много проблеми за преодоляване. „Когато се обърна назад, не виждам вече хора, опитващи се да се спасят, да оцелеят, а виждам хора, готови да изградят просперитета и бъдещето на своите деца“, заяви Д`Адарио.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бил Клинтън в Прищина: Косово заслужава да е в НАТО и ЕС

Бил Клинтън в Прищина: Косово заслужава да е в НАТО и ЕС

12 Юни 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Бившият държавен глава на САЩ Бил Клинтън, който е в Прищина по повод 20-та годишнина от влизането на силите на НАТО в Косово, заяви, че страната заслужава да е част от НАТО и Европейския съюз, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
„Мисля, че целият свят може да вземе Косово като пример за това как страната се развива и живее в мир със своите съседи. Винаги ще се гордея, че бях президент на САЩ, когато имаше нужда някой да се изправи и да каже: няма вече етническо прочистване, няма вече изоставяне на родината и убийства на невинни цивилни, трябва да има по-добър начин“, цитира медията думите на Клинтън.
Президентът на Косово Хашим Тачи удостои бившия държавен глава на САЩ с „Ордена на свободата", като поясни, че Клинтън е символ на доверие, оптимизъм и надежда за гражданите на Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Бивш президент на Косово призова гражданите да засвидетелстват благодарност на Бил Клинтън

Zeri (Косово): Бивш президент на Косово призова гражданите да засвидетелстват благодарност на Бил Клинтън

12 Юни 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Бившият президент на Косово Атифете Яхяга призова гражданите на страната да изкажат благодарност на Бил Клинтън, който е на посещение в Прищина по повод 20-та годишнина от влизането на силите на НАТО, съобщава електронното издание на местния вестник Zeri.
„Отбелязваме 20-та годишнина от влизането на войските на НАТО в Косово. За да отпразнуваме тази историческа годишнина на Косово, поканихме нашите приятели и съюзници, с които споделяме общите ценности на мира, свободата и демокрацията“, написа Яхяга в социалната мрежа „Фейсбук“, като припомни, че по повод събитието в Прищина пристига и бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт.
Обръщайки се към косоварите, Яхага подчерта: „Вашето присъствие е най-голямата благодарност за това, което Клинтън, Олбрайт и други приятели направиха за нашата страна! Ще се видим утре на площад „Скандербег!"

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Косово отбелязва 20-годишнина от влизане на силите на НАТО, Бил Клинтън е в Прищина за церемонията

РТС (Сърбия): Косово отбелязва 20-годишнина от влизане на силите на НАТО, Бил Клинтън е в Прищина за церемонията

12 Юни 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косово отбелязва 20-годишнина от влизане на силите на НАТО, предава Радио-телевизија Србије (РТС).
По повод събитието във вторник в Прищина пристигна бившият американски президент Бил Клинтън. Той бе посрещнат на летището в косовската столица от вицепремиера на страната Беджет Пацоли и бившия държавен глава Атифете Яхяга.
Бившият лидер на Белия дом ще присъства на церемония за отбелязване на 20-та годишнина от влизането на НАТО в Косово с цел – както твърдят в Прищина – „освобождаване на страната от сръбските нашественици".
Клинтън заемаше поста на държавен глава на САЩ през 1999 г. и е един от решаващите участници във взимането на решение за бомбардировките на НАТО в тогавашната СР Югославия, по повод на кризата в Косово и Метохия.
Клинтън ще проведе среща с министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай и президента Хашим Тачи, след което ще говори пред медии.
По повод годишнината в Прищина пристига и бившият американски секретар на Клинтън Мадлин Олбрайт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Бил Клинтън пристигна в Прищина

РТС (Сърбия): Бил Клинтън пристигна в Прищина

11 Юни 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Бившият американски президент Бил Клинтън пристигна в Прищина, предава Радио-телевизија Србије (РТС).
Клинтън бе посрещнат на летището в косовската столица от вицепремиера на страната Беджет Пацоли и бившия държавен глава Атифете Яхяга.
Бившият лидер на Белия дом ще присъства на церемония за отбелязване на 20-та годишнина от влизането на НАТО в Косово с цел – както твърдят в Прищина – „освобождаване на страната от сръбските нашественици". Тя ще се състои в сряда, 12 юни.
„Днес Косово е успешна история за изграждане на държавата. Вашето ръководство преди 20 години срещу тирани в полза на свободата и демокрацията беше от решаващо значение за отварянето на нова глава в човешката история. Вие дадохте на международното право и политика човешко измерение“, написа Пацоли в социалната мрежа „Туитър“.
Клинтън заемаше поста на държавен глава на САЩ през 1999 г. и е един от решаващите участници във взимането на решение за бомбардировките на НАТО в тогавашната СР Югославия, по повод на кризата в Косово и Метохия.
Клинтън ще проведе среща с министър-председателя на Косово Рамуш Харадинай и президента Хашим Тачи, след което ще говори пред медии.
По повод годишнината в сряда в Прищина ще пристигне и бившият американски секретар на Клинтън Мадлин Олбрайт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“: Бил Клинтън и Мадлин Олбрайт ще присъстват на отбелязването на 20 години от влизането на силите на НАТО

„Макфакс“: Бил Клинтън и Мадлин Олбрайт ще присъстват на отбелязването на 20 години от влизането на силите на НАТО

10 Юни 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Бившият американски президент Бил Клинтън и бившият държавен секретар във втория му мандат Мадлин Олбрайт ще присъстват на честването на 20-годишнината от влизането на силите на НАТО в Косово, предава македонската агенция „Макфакс“.
Както е предвидено в сряда, 12 юни, Клинтън и Олбрайт ще изнесат реч по време на основното събитие в центъра на Прищина. Организаторите казват, че Косово празнува тази годишнина с приятели и съюзници, споделяйки демократични ценности.
Силите на НАТО влязоха в Косово на 12 юни 1999 г. след въздушната кампания на НАТО над Югославия, която продължи 78 дни. По това време президент на Съединените щати беше Бил Клинтън.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.