НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сашо Миловански, организатор: Около 10 картини са завършени на казармената стена на улица „14-ти полк“ в Благоевград в рамките на 3D Арт-фестивала

Сашо Миловански, организатор: Около 10 картини са завършени на казармената стена на улица „14-ти полк“ в Благоевград в рамките на 3D Арт-фестивала

23 Юни 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Около 10 картини са завършени на казармената стена на улица „14-ти полк“ в Благоевград в рамките на 3D Арт-фестивала. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин организаторът на художниците Сашо Миловански. По думите му картините са с внушителни размери – около 3 метра височина на 6 метра дължина. Според него 3D изкуството е много трудно, тъй като всичко се изпипва в детайли и се рисува само с четка, като всеки един детайл се повтаря многократно, за да се получи желаният ефект. „Картините изобразяват гледки от Благоевград. Изобразена е старата часовникова кула, която е емблема за града; театърът; парк „Бачиново“; Кръста; водното колело с лебеда от парк „Бачиново“ и т.н. Във фестивала участваха 10 художника, двама от които са сърби – Браниша Джорджевич и Драган Илич. Всички останали са българи, като имаме дори и двама представители от Благоевград“, посочи той. Миловански допълни, че след този фестивал ще рисуват във Варна от 2 до 7 септември, където ще се включат във фестивала „Таляна“, който миналата година се е побратимил с фестивала „Капана“ в Пловдив. Той каза още, че взимат участие в подобни фестивали и в чужбина, като дори 2 от техните художнички са поканени да рисуват в Италия.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Международният 3D арт фестивал започна в града

Благоевград: Международният 3D арт фестивал започна в града

10 Юни 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Стартира десетдневният Международния 3D арт фестивал в Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Утвърдени творци вече започнаха работа по изрисуване на картините върху стената на казармата по ул. „14 полк“. За тях се използва специална фасадна боя, а самите изображения са тематично свързани с историята на града. Проектът се финансира по Фонд „Култура“ към Община Благоевград.
3D уличното изкуство, познато още като паважно, теренно, анаморфично, е художествен стил, създаващ оптична илюзия, която се получава от наблюдението от една единствена гледна точка. Използвайки анаморфозата, художниците създават изображения, които изглеждат триизмерни, а получените произведения на изкуството дотолкова създават илюзия за реалност, че застанал човек до тях изглежда наистина погълнат от изображението.
3D изкуството е мощна платформа за достигане на обществено любопитство и интерес, буди нови различни емоции, отваря духа и обединява хората в името на нещо ново, като създава свят, в който главната идея е не само изкуството да присъства в живота на хората, но и да ги провокира да станат участници в самото изкуство.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.