НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Нено Димов: Непречистени отпадъчни води на три фирми са попаднали във водите на река Струма в Перник, общината е заявила готовност за извършване на проверка

Министър Нено Димов: Непречистени отпадъчни води на три фирми са попаднали във водите на река Струма в Перник, общината е заявила готовност за извършване на проверка

28 Юни 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Непречистени отпадъчни води на три фирми са попаднали във водите на река Струма в Перник, общината е заявила готовност за извършване на проверка. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В резултат на получен сигнал на 11 юни 2019 г. за бяла пяна в коритото на река Струма в Перник е извършена незабавна проверка. Локализирано е изпускане на вода с бяла пяна от дъждовен бетонов колектор, находящ се на левия бряг на реката“, обясни Димов. Той посочи, че не е установена миризма на химични или гнилостни процеси, не е констатирано и наличие на измряла риба. „С цел установяване на източника на замърсените води са направени проверки на производствените обекти в района, през които минава колектора. Не са констатирани следи от пяна в ревизионните шахти на площадките им. Установено е обаче, че по документи фирмите имат договор с ВиК в Перник за доставка, отвеждане и пречистване на отпадните води. Непречистените отпадъчни води на три от тях обаче попадат в река Струма. За една от фирмите с дейност производство на козметични продукти не е установено място за заустване на промишлените отпадъчни води, но от информацията е видно, че дружеството плаща такива на ВиК и за заустване, и за пречистване. Във връзка с това са дадени предписания на Община Перник за предприемане на действия с цел преустановяване на заустването на отпадните води. Общината е заявила готовност за извършване на проверка“, обясни той.
Министър Димов коментира и темата за подадени сигнали за неприятна миризма, излъчвана от завод за преработка на какаови зърна в Първомай. Той обясни, че за периода от 2017 г. до 2018 г. в РИОСВ-Пловдив са получени три сигнала за миризми, като при проверки не са установени нарушения. Димов посочи, че през юни е извършена и внезапна проверка, при която отново не е установено наличие на остра задушлива миризма на какао. Той подчерта, че РИОСВ - Пловдив ще продължава да извършва нужните проверки.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.