НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Стойността на проекта по разширението на парк „Възраждане“ е малко над 9,5 млн. и се финансира от общинското дружество „Софийски имоти“

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Стойността на проекта по разширението на парк „Възраждане“ е малко над 9,5 млн. и се финансира от общинското дружество „Софийски имоти“

12 Юни 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Стойността на проекта по разширението на парк „Възраждане“ е малко над 9,5 млн. и се финансира от общинското дружество „Софийски имоти“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на дейностите по разширението на парк „Възраждане“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Басейнът на парк „Възраждане“ ще е с минерална вода. Преди няколко години започнахме да планираме и проучваме. Това ще бъде първият общински обект, в който минералната вода ще се ползва по предназначение за басейни и спа процедури“, заяви Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че заедно с това в момента се възстановява изцяло банята в Банкя, в която също ще се използва минералната вода. „Очаквам следващата година и този обект да е готов. Заедно с това предстои буквално до дни да се обяви процедурата за възстановяване на банята в "Овча купел". Първият общински обществен аквапарк, заедно с възстановяване на две бани е отчетения резултат до този момент по отношение на минералните води на София. Ясна е позицията ни - много отговорно да се възползваме от богатството на София, но разбира се това ще става поетапно. Проблемите навсякъде бяха огромни - и със собственост, и с прехвърляне на собствености, и с финансиране“, посочи столичният кмет.
По думите й стойността на проекта е малко над 9,5 млн. и се финансира от общинското дружество „Софийски имоти“. По време на събитието стана ясно още, че от тях 5 млн. и 300 хил. са проектно финансиране през мениджър от финансовите услуги в България. Останалите услуги се осигурени от дружеството със собствени средства. Те са от търговската дейност на дружеството, което се занимава основно със стопанисване и даване под наем на имоти. Предвиден е и водоналивен кът, който ще бъде разположен пред обслужващата сграда. То ще бъде денонощно със свободен достъп.
"Това, което ние очакваме от чисто търговските дружества, каквото е „Софийски имоти“, са инвестициите", каза още кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че утре ще се гледат отново резултатите на търговските дружества и на общинската икономика. „Аз лично не очаквам дивиденти и директно постъпило финансиране в Общината, въпреки, че зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов не се сърди, когато това се случва. За мен по-важна е промяната в градската среда“, посочи Фандъкова. По думите й чисто търговските дружества трябва да помогнат на Община София да промени средата и да я направи по-добра за живеене. На събитието стана ясно, че целият парк е финансиран от общински дружества. „Вече е наложена и процедура за избор на изпълнител за парк „Дружба“, за който са отделени 1 млн. и 200 хил. лв. Тази процедура включва и проектирането. Процедурата е „Инженеринг“, подчерта столичният кмет.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Над 60% от дейностите по разширението на парк „Възраждане“ са изпълнени

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Над 60% от дейностите по разширението на парк „Възраждане“ са изпълнени

12 Юни 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. Над 60% от дейностите по разширението на парк „Възраждане“ са изпълнени. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на дейностите по разширението на парк „Възраждане“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В момента изграждаме нови около 25 декара парково пространство на територията на новия парк „Възраждане“ в София. 19 декара е реално парковата част, която предстои да бъде завършена, заедно с настилката и насаждането на над 600 нови дървета, пейки, кошчета, чешми и всичко както си му е редът за един парк“, заяви Йорданка Фандъкова. Тя отбеляза, че за първи път в София се изгражда обществен аквапарк. По думите й има и около 6 декара със сграда, която има подземно ниво. „Там ще има закрит басейн с минерална вода около 25 метра дължина и съответно със СПА зона, в която ще има различни процедури. В сградата се предвижда на второто ниво да има ресторант за бързо хранене. На покрива ще започнат и стартовите площадки за възрастните. В зоната на аквапарка ще бъдат изградени 5 открити басейна“, посочи столичният кмет. Тя подчерта, че това е комплекс за цялото семейство. „Предвиждат се детски басейни, бебешки и всичко, което е необходимо за една почивка на семейството. Възложител на проекта е общинското дружество „Софийски имоти“, което е скандално известно в миналото за всички, които се опитват да забравят от къде тръгнахме. То изгради до този момент първия етап на парк „Възраждане“ и го стопанисва. В момента изгражда, като възложител тази част“, изтъкна кметът на София.
Фандъкова припомни, че на това място е имало много сериозни проблеми със собствеността. „Това, което направи екипът на „Софийски имоти“, заедно с подкрепата на колегите от Общинския съвет, това е че успяхме да защитим собствеността на тези около 25 декара. Именно за това беше възможно да започнем изпълнението на парка. Очаквам до края на годината да бъде приключен, независимо от климатичните условия, защото в момента се работи в график. Над 60% от дейностите са изпълнени. Някои от тях не се виждат, защото цялата подземна инфраструктура е готова, с всички мрежи. Това ме информираха изпълнителите и възложителят. Тук е и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова. Тя съдейства с всичко“, каза още Фандъкова, като подчерта, че очаква да има голям интерес към парка.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.