НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Видин: Въведен е в изпълнение първи етап „Повишено внимание“ от Плана за провеждане на високите води на река Дунав в областта

Видин: Въведен е в изпълнение първи етап „Повишено внимание“ от Плана за провеждане на високите води на река Дунав в областта

10 Юни 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Видин. Въведен е в изпълнение първи етап „Повишено внимание“ от Плана за провеждане на високите води на река Дунав в област Видин. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от Областната администрация. Днес нивото на Дунав в началото на българския участък на реката при Ново село е 732 см, като за изминалото денонощие е отчетен спад с 13 см, при Видин е 785 см, спадът е 8 см, а при Лом е 810 см, като няма промяна в нивото на реката.
Съгласно издадената заповед при въведения първи етап „Напоителни системи“ ЕАД клон Видин организира всички мероприятия по наблюдението на защитните съоръжения по река Дунав, включващи ежедневно наблюдение на състоянието на дигите и корекциите на вливащите се в Дунав реки, въвеждането на денонощно дежурство в помпените станции и отводняването от подпочвени води при необходимост.
Директорът на РДПБЗН – Видин организира измерването на нивото на Дунав при рейката на Видин три пъти в светлата част на денонощието – в 08.00, в 12.00 и в 18.00 часа. Кметовете на общините по поречието на Дунав – Видин, Брегово, Ново село и Димово организират изпълнението на превантивните мероприятия, заложени в съответните общински планове за защита в част „Наводнения“.
Във връзка с обявяване на първи етап „Повишено внимание“ от Плана за провеждане на високите води на река Дунав в област Видин, областният управител е провел работна среща с представители на ОДМВР – Видин, РДПБЗН, „Напоителни системи“ ЕАД – клон Видин, База гранични полицейски кораби – Видин и дирекция „Морска администрация“.
Обстановката по всички Дунавски диги в област Видин към момента е спокойна, докладваха от „Напоителни системи“ ЕАД – клон Видин. Извършват се ежедневни наблюдения и обходи на Дунавските диги, отводнителните полета и отводнителните помпени станции. В работен режим са четири помпени станции, които отводняват /предимно през нощта/. Дружеството има готовност при необходимост в работен режим да влязат и други помпени станции.
Няма получени сигнали и данни за опасност за населението и инфраструктурата, към настоящия момент, обобщиха от РДПБЗН.
Въвеждането на първи етап „Повишено внимание“ е превантивна мярка, чрез която се цели засилване на наблюдението на състоянието на дигите и корекциите на реките, за да се гарантира безопасното провеждане на високите води в случай, че продължи повишаването на Дунав.
При рязка промяна на обстановката се информира Оперативния център на РДПБЗН – Видин и областния управител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Плевен: Обявена е първа степен на готовност за общините по поречието на река Дунав на територията на областта

Плевен: Обявена е първа степен на готовност за общините по поречието на река Дунав на територията на областта

7 Юни 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Плевен. Обявена е първа степен на готовност за общините по поречието на река Дунав на територията на област Плевен. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Областният управител Мирослав Петров издаде заповед за обявяване първа степен на готовност за общините по поречието на река Дунав на територията на област Плевен, считано от 12.00 часа на 07.06.2019 година. Решението е взето на основание Закона за защита при бедствия, във връзка с повишаването на нивото на река Дунав при Никопол над кота 668, за изпълнение на областния план за защита при бедствия в част „Защита при наводнение” и приложение №44 към областния план за защита при бедствия. Областният управител нарежда кметовете на общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене и управителят на „Напоителни системи” ЕАД-клон СД-гр.Плевен да определят длъжностни лица за наблюдение на застрашените участъци на предпазните диги на река Дунав и реките Искър, Вит и Осъм до хкм 5+000 от устията им нагоре по течението. Длъжностните лица да извършат подробен оглед на застрашените участъци на дигите и да поддържат връзка с ОбСС на общините и ОЦ на РД ПБЗН-Плевен. При констатиране наличието на непроходими участъци по короната на дигите в следствие на прорасла храстовидна и дървесна растителност управителят на „НС” ЕАД-клон СД- гр.Плевен и кметът на община Белене (за дигата в регулация) незабавно да предприемат дейности за почистване и осигуряване на достъп на длъжностното лице за наблюдение. При констатиране наличие на дупки от земеровещи животни в тялото на предпазните диги, наличие на неизправни колектори и др. ХТС преминаващи през дигите, управителят на „Напоителни системи” ЕАД - клон СД- гр.Плевен и кметът на община Белене незабавно да предприемат дейности за тампонирането им. Управителят на „Напоителни системи „ЕАД”-клон СД- гр.Плевен привежда в готовност изградените отводнителни системи: ОПС, отводнителни канали и други отводнителни съоръжения. Кметовете на общините да организират проверка относно обезпечеността с материали, техника и хора на общинските планове за защита при бедствия – част наводнение. При необходимост се предприемат мерки за допълване на липсващите материали, техника и хора. Управителят на „НС” ЕАД-клон СД- гр.Плевен да организира проверка относно обезпечеността на аварийните планове на съоръженията с материали, техника и персонал. При необходимост да се попълнят аварийните складове с липсващите материали и инструменти, да се извършви ремонт на аварирала техника. Ръководството на всички мероприятия да се извършва от кметовете на общините Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене и управителят на „Напоителни системи” ЕАД-клон СД- гр.Плевен в съответствие с правомощията им.Заповедта се изпраща и по електронна поща за сведение и изпълнение до общините Белене, Гулянци, Долна Митрополия и Никопол, РД ПБЗН-Плевен и управителят на „Напоителни системи” ЕАД-клон СД- гр.Плевен.
Контрол по изпълнение на заповедта ще осъществява областният управител съвместно с Директора на РД ПБЗН - Плевен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Борисов, Община Лом: Нивото на река Дунав продължава да се покачва, но не толкова осезаемо

Борислав Борисов, Община Лом: Нивото на река Дунав продължава да се покачва, но не толкова осезаемо

7 Юни 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Нивото на река Дунав продължава да се покачва, но не толкова осезаемо. Това съобщи за Агенция „Фокус“ експертът от Комисия по устройство на територията, местно развитие, инвестиции и транспорт към Община Лом Борислав Борисов. „В момента нивото на река Дунав е 780 см, което означава, че се е повишила с 14 см от предния ден“, заяви Борисов. По думите му нормалното ниво е до 700 см, а трета степен на „Опасност от преливане“ се въвежда при ниво от 820 см. Той посочи, че критичното ниво на реката е 850 см и има потенциална възможност да бъде достигнато. „Всичко зависи от количествата, които се изпускат от хидровъзела „Железни врати“. Все пак имаме още 70 см. В Ново село за 24 часа вчера нивото на река Дунав се е покачило само с 10 см. Най-вероятно, ако евентуално има критично ниво на покачване на реката, то но няма да бъде утре“, посочи Борисов. Той поясни, че вече има спад на покачването на нивото на река Дунав и не е толкова осезаемо, колкото е било вчера. Експертът подчерта, че продължава денонощното следене на дигите на реката. „В момента нямаме залети къщи и залети зони. Моята прогноза е, че нивото на реката ще продължи да се покачва, но не с тези темпове, с които беше до сега. В Ново село преди 1 ден се беше покачило нивото с 50 см, а вчера само с 10 см. Това означава, че темповете не са толкова високи. Ние сме предприели всички мерки, съвместно плана за безопасност“, увери още той.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Кметът на Видин Огнян Ценков: Има вероятност нивото на река Дунав да се повиши още

Кметът на Видин Огнян Ценков: Има вероятност нивото на река Дунав да се повиши още

6 Юни 2019 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Видин. Има вероятност нивото на река Дунав да се повиши още, в зависимост от това дали ще има дъждове или вливания на реките от водосбора. Това съобщи за Агенция „Фокус“ кметът на Видин Огнян Ценков. "Има план, който Община Видин, заедно с Областна администрация и „Напоителни системи“ спазва", посочи той. "Нивото на реката се наблюдава", заяви Ценков и уточни, че по информация към 10.00 часа нивото на река Дунав е било 756 сантиметра. "Има още 1,50 м до критичните нива на обем", обясни Огнян Ценков и подчерта, че от общината ще бъдат взети всички необходими мерки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Борисов, Община Лом: Нивото на река Дунав е 766 см, има опасност от повишаване

Борислав Борисов, Община Лом: Нивото на река Дунав е 766 см, има опасност от повишаване

6 Юни 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Лом. Нивото на река Дунав в момента е 766 сантиметра. Това съобщи за Агенция "Фокус" експертът от Комисия по устройство на територията, местно развитие, инвестиции и транспорт към Община Лом Борислав Борисов. Той обясни, че се изпълнява Общинският план за действие при наводнение. "Има опасност за повишаване на нивото на река Дунав, защото се изпуска доста вода от хидровъзела „Железни врати"", обърна внимание Борислав Борисов. Той обяви, че на този етап всички необходими мерки са взети, а дигите са в изправност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Монтана: Въведена е втора степен на наблюдение на река Дунав при Лом заради високи води

Монтана: Въведена е втора степен на наблюдение на река Дунав при Лом заради високи води

6 Юни 2019 | 21:06 | Агенция "Фокус"
Монтана. Със заповед на кмета Пенка Пенкова е въведена втора степен „Денонощно наблюдение“ на река Дунав от Общинския план за защита при бедствия и аварии. Това съобщиха от Община Лом. Денонощното наблюдение на реката се извършва на пет поста, разположени на дигите в района на селата Орсоя, Станево-Долни Цибър, и в района на ломското пристанище. Засега няма опасност водата да навлезе в града, няма и наводнени участъци. Прогнозите обаче са нивото на Дунав да продължи да се покачва през близките дни и ако се наложи, ще бъде въведена трета степен „Опасност от преливане“, при ниво на река Дунав от 850 см и в района на жп-линията на пристанището ще се изгради защитен земен насип.
През пролетта на 2006 г. Дунав достигна рекордните 985 см при Лом. Реката заля крайбрежната зона, под водата останаха митницата, два хотела, жилищни и административни сгради, а пристанището преустанови работа за повече от месец. Централната градска част на Лом бе спасена от наводнение благодарение на спешно изградените четири насипни диги в района на пристанището, откъдето водата би могла да нахлуе в центъра на града. През 2010 г. Дунав отново преля, нивото стигна 870 см и наводни част от Дунавския парк и пристанищния комплекс, но реката се укроти и не се стигна до заплаха от наводнение на града. За укрепване на свлачищната крайречна градска зона и възстановяване на българска територия, през декември 2008 г. започна изграждането на 800-метрова кейова стена в участъка от митницата до „Морска администрация“, която окончателно бе завършена през лятото на 2011 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Обявена е първа степен на готовност заради високи води на река Дунав

Видин: Обявена е първа степен на готовност заради високи води на река Дунав

6 Юни 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
Видин. По информация на Изпълнителната агенция „Проучване поддържане на река Дунав“ към 7.45 часа нивото на река Дунав при рейката на Видин е 754 см, поради което се налага обявяване на първа степен на готовност при високи води. Това съобщиха от Община Видин. Предвид получената информация и във връзка с възложените от Закона за защита при бедствия функции кметът на общината свика Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия за предприемане на превантивни мерки за намаляване на риска от наводнение на територията на общината. Те включват денонощно наблюдение на нивото на реката и хидротехническите съоръжения. Превантивните мерки са свързани с дейността на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия и се предприемат с цел ограничаване на рисковете, без да са налице предпоставки за възникване на ситуации, застрашаващи населението и инфраструктурата към настоящия момент. По данни на Напоителни системи състоянието на защитните диги във Видин е добро, всички защитни съоръжения по поречието на реката са в изправност. Има готовност за евакуация при необходимост, описани са републиканските и общински пътни участъци, които може да бъдат залети и маршрутите, по които се пренасочва движението. Центърът за спешна медицинска помощ е в готовност за действие при кризисни ситуации Общинският щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия ще проследява обстановката и е в повишена готовност за реакция при възникване на извънредни ситуации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.