НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Интерфакс: Във Венецуела има руски войници, обяви американски генерал

Интерфакс: Във Венецуела има руски войници, обяви американски генерал

10 Юли 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Каракас. Във Венецуела има руски войници, които подкрепят режима на Николас Мадуро, това обяви главнокомандващия на Южната част на американските военни сили Крейг Фулър, предава Интерфакс.

Във вторник, по време на изслушване в Комитета за въоръжените сили към Сената на САЩ, Фулър заяви, че „във Венецуела има руски военни части и руски военни съветници, които подкрепят режима на Мадуро“. Това е отговор на думите на руския президент Владимир Путин в интервю за „Файненшъл Таймс“, в рамките на което държавният глава отрече да има руски части в южноамериканската държава.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: ООН обвини властите във Венецуела в използването служите по безопасност за извършването на репресии в страната

Интерфакс: ООН обвини властите във Венецуела в използването служите по безопасност за извършването на репресии в страната

5 Юли 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Каракас. Броят на гражданите на Венецуела, загинали по време на операции на служите по безопасност на страната през 2018 г. са над пет хиляди души, такова е заключението на доклада относно южноамериканската страна, изготвен от Върховния комисар по правата на човека към ООН, съобщава Интерфакс.

Докладът се основава на показанията на над 550 души – пострадали и очевидци на „нарушенията на правата на човека и влошаването на икономическата ситуация“ във Венецуела, които са анкетирани в периода от януари 2018 г. до май 2019 г. Заради данните в доклада, ООН изрази загриженост, че властите в Каракас използват службите за сигурност за да „внушат страх в населението и поддържат контрола над обществото“.

В документа се говори също така за „шокиращото“ количество убийство в страната през 2018 г., които са изчислени на над 5200 души, като представителите на ООН се опасяват, че имат и случаи, които са успешно прикрити от властите.

Съгласно документа, полицията във Венецуела използва множество методи, които нарушават правата на арестуваните, в това число побой, удари с пластмасови палки, лишаване от храна и вода, излагане на екстремни температури и др. Очаква се по-късно в петък да бъде публикуван целия доклад.
Превод и редакция:Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Венецуела е осуетило опит за преврат

AFP: Правителството на Венецуела е осуетило опит за преврат

26 Юни 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Каракас. Правителството на Венецуела съобщи в сряда, че е осуетило опит за преврат, който предполагаемо е организиран от САЩ, Колумбия и Чили и е предвиждал убийството на президента Николас Мадуро от военни, които след това да поставят начело на страната генерал, предава AFP.
Както заяви министътрът на комуникациите на Венецуела Хорхе Родригес, в плана са били замесени както активни офицери от въоръжените сили на южноамериканската държава, така и такива в оставка. Заговорът е трябвало да бъде осъществен в неделя срещу понеделник тази седмица.
Министърът обвини колумбийският президент Иван Дуке, че „замисля заговори и убийството на президента“, а освен това посочи ролята на чилийския държавен глава Себастиан Пинера и съветника по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън в заговора.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в НАТО: Засега нямаме защита от руските крилати ракети

Посланикът на САЩ в НАТО: Засега нямаме защита от руските крилати ракети

25 Юни 2019 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. САЩ засега нямат защита от руските крилати ракети, които нарушават Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), заяви във вторник посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчисън в Брюксел, предава руската агенция EA Daily.
Заявлението прозвуча в навечерието на срещата на министрите на отбраната от страните-членки на НАТО на 26-27 юни.
„В момента нямаме системи за защита от тези ракети, но ще искаме отговор за нарушенията на Русия на ДРСМО, конкретно в сферата на новите разработки“, заяви тя.
По думите на Хътчисън, САЩ разучават възможен отговор на прекратяването на действието на ДРСМО в сферата на конвенционалните оръжия.
„Русия все още има пет седмици, за да се върне към спазване на договор, но, ако тя не направи това, разглеждаме няколко варианта как да реагираме и обсъждаме този въпрос с нашите европейски партньори по НАТО“, съобщи дипломатът. „Разбира се, става въпрос за няколко варианта с използване на обикновено оръжие“.
САЩ обявиха, че излизат от ДРСМО на 2 февруари тази година. След това започна да тече шестмесечен преходен период, в рамките на който договорът може да бъде спасен. Президентът на Русия Владимир Путин на 4 март подписа указ за спиране на участието на Русия в договора от 1 март заради позицията на САЩ по този въпрос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Рябков: Появата на американски ракети до границите на Русия ще доведе до криза, подобна на Карибската

Сергей Рябков: Появата на американски ракети до границите на Русия ще доведе до криза, подобна на Карибската

24 Юни 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Възможното разполагане на американски ракети на сушата близо до руските граници може да доведе до ракетна криза, подобна на Карибската. Това заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, който говори в понеделник в Съвета на Федерацията при разглеждането на Закона за суспендиране на участието на Русия в Договора за премахването на ракетите със среден и по-малък обхват (ДРСМО).
"Що се отнася до американските планове, тогава, разбира се, представители на Белия дом и администрацията на Пентагона и представители на международния секретариат на НАТО вече ни дават уверения, че САЩ и Алиансът нямат планове или намерения за разполагане на бъдещи системи от такъв обхват на сушата в Европа", заяви дипломатът. - Но това, което се случва по-специално с Основополагащия акт Русия-НАТО, който съдържа формулировката, че съюзът няма планове, намерения или причини за разполагане на значителни сили в близост до руските граници, на територията на новите страни-членки на НАТО показват, че всичко това се променя лесно."
"Трябва да се подготвим за най-лошия сценарий. Няма планове, но в случая с ракети-носители Mk-41 това вече е станало реалност", отбеляза заместник-министърът. "Намеренията на НАТО бяха и останаха агресивни. Ако става въпрос за реално разполагане на сушата на подобни системи, ситуацията не само ще бъде сложна, но ще се утежни до краен предел и можем да се окажем в ситуация на ракетна криза, подобна на Карибската,“ заяви Рябков.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: В своя подход САЩ се връщат към концепцията за „ограничена ядрена война“

МВнР на Русия: В своя подход САЩ се връщат към концепцията за „ограничена ядрена война“

22 Юни 2019 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Москва. В своя подход към използването на ядреното оръжие, САЩ се връщат към концепцията на „ограничената ядрена война“ и заради това, най-вероятно, възнамеряват да се откажат от спазването на Договора за цялостна забрана на ядрените изпитания (ДЦЗЯИ). Това се казва в разпространен в събота коментар на заместник-директора на департамента за информация и печат към Министерството на външните работи на Русия Артьом Кожин, предава ТАСС.
„Налага се с огромна загриженост да се констатира отново, че в своя подход САЩ се връщат към ядреното планиране от преди 60 години, когато „ограничената ядрена война“ между свръхдържавите се е смятала за допустима и оставяща шансове за победа“, подчерта Кожин. „Именно с това, изглежда, са свързани увеличаващите се признаци за желанието на Вашингтон да се откаже от задълженията си по ДЦЗЯИ“.
САЩ са готови да направят ядрените бойни глави с ниска мощност средство за изнудване на държавите и глобална проекция на американската военна мощ, отбеляза Кожин.
"Изявленията на американските служители очевидно са предназначени да оправдаят разширяването на арсенала от ядрени оръжия на Пентагона“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Държавната дума прие закон за прекратяване на ДРСМО

РИА Новости: Държавната дума прие закон за прекратяване на ДРСМО

18 Юни 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавната дума на Руската федерация прие закон за прекратяване на действието на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), подписан между СССР и САЩ, предава РИА Новости.
Законът бе внесен за разглеждане на 31 май от държавния глава Владимир Путин. Документът бе подкрепен от съответната комисия по международни въпроси и две съизпълнителни комисии - по сигурността и отбраната.
ДРСМ между СССР и САЩ е подписано през 1987 г. С него страните се ангажираха да унищожат всички балистични ракети и ракети със зададен обхват, а също да не произвеждат, да не тестват и да не ги използват в бъдеще.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В ЕС обсъждат възможността за въвеждане на санкции срещу Мадуро

ТАСС: В ЕС обсъждат възможността за въвеждане на санкции срещу Мадуро

16 Юни 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Редица страни от Европейския съюз разглеждат възможността за въвеждане на санкции по отношение на президента на Венецуела Николас Мадуро, съобщи агенция AP, предава ТАСС.
По думите на дипломатически източници, сред държавите, които особено активно обсъждат налагането на рестрикции, влизат Великобритания, Франция, Германия, Испания и Нидерландия.
Става въпрос за финансови санкции по отношение на определени лица, както и забрана за тяхното влизане в ЕС. Като основание за санкциите се посочва лишаването на редица депутати от депутатски имунитет от властите на Венецуела.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Венецуела: Николас Мадуро скоро ще посети Русия

МВнР на Венецуела: Николас Мадуро скоро ще посети Русия

12 Юни 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските власти обявиха, че в скоро време се очаква визита на президента Николас Мадуро в Русия, предава ТАСС.
„Скоро ще видим президента Николас Мадуро в Русия, където ще подпише нови споразумения за доброто на народа“, се казва в съобщение на венецуелското външно министерство в „Туитър“.
Първият дипломат на Каракас Хорхе Ареаса взе участие в мероприятията по случай Деня на Русия във венецуелската столица, по време на които „благодари на Москва за нейния принос за запазването на мира (в Боливарианската република)“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Властите във Венецуела са взели решение да отворят границата с Колумбия

ТАСС: Властите във Венецуела са взели решение да отворят границата с Колумбия

8 Юни 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Каракас. Властите във Венецуела са взели решение да отворят границата с Колумбия на 8 юни, предаде ТАСС.
„Аз заповядах да отворим граничните пунктове с Колумбия в щата Тачира, започвайки от събота, 8 юни“, написа венецуелският президент Николас Мадуро в Twitter.
Държавният глава отбеляза, че венецуелците са „мирен народ, който твърдо защитава своята независимост и право на самоопределение“.
В края на февруари Мадуро заповяда напълно да бъде затворена сухопътната граница на Венецуела с Бразилия и Колумбия, както и морската и въздушна граница с разположените в Карибско море острови Аруба, Кюрасао и Бонайре.
Това решение беше взето, след като венецуелската опозиция обяви своите намерения да достави чуждестранна хуманитарна помощ.
В началото на май властите във Венецуела обявиха, че отварят границите с Бразилия и Аруба.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: Русия няма да промени поведението си по искане на Великобритания

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: Русия няма да промени поведението си по искане на Великобритания

7 Юни 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия не възнамерява да променя поведението си по искане на Обединеното кралство, тъй като не то нанася щети на двустранните отношения. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
Песков отбеляза, че Русия иска взаимноизгодни отношения с Великобритания, които се основават на отчитането на интересите на другия, „а в тази линия на поведение няма нищо осъдително".
„Но има други прояви, те вредят на двустранните отношения и виждаме последствията, а именно състоянието на руско-британските отношения", подчерта говорителят на Кремъл.
В четвъртък представител на британския премиер заяви, че отношенията между Лондон и Москва зависят от руската страна и може да се променят, само ако Русия „преразгледа поведението си".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Русия допуска увеличаването на броя на военните специалисти във Венецуела

ТАСС: МВнР на Русия допуска увеличаването на броя на военните специалисти във Венецуела

7 Юни 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия може да увеличи броя на военните специалисти във Венецуела в случай на подобно искане от страна на Каракас. Това заяви директорът на Латиноамериканския департамент на Министерството на външните работи на Руската федерация Александър Щетинин в кулоарите на Петербургския международен икономически форум, предава TACC.
„Имаме договори, работа по поддръжката на това, което е доставено на Венецуела. Тя изисква известно участие на хора - понякога повече, понякога по-малко. Ако възникне нужда от повече (специалисти), ще изпратим повече“, подчерта Щетинин.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Гърция: Ние сме мост между ЕС и Русия

Външният министър на Гърция: Ние сме мост между ЕС и Русия

6 Юни 2019 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Гърция иска да подобри отношенията между Европейския съюз и Русия, заяви министърът на външните работи на страната в четвъртък, като добави, че Москва е ключова за стабилността в региона, предава електронното издание на вестник Kathimerini.
„Опитваме се да играем ролята на мост между ЕС и Руската Федерация“, заяви Катругалос след срещата с руския си колега Сергей Лавров в Санкт Петербург, където участва в Международни икономически форум.
„В края на краищата, всяка регионална система за сигурност в Европа, която не включва Русия, не може да има перспективи за успех и стабилност“, добави първият дипломат на Атина.
По неговите думи, двамата министри са обсъдили двустранни и регионални въпроси, както и руските инвестиции в Гърция.
„Имаше големи инвестиции, стотици милиони, от руските бизнеси, особено в сектора на туризма и хотелиерството“, обясни Катругалос, като припомни, че Гърция е първата страна, подписала меморандум за сътрудничество с оглавявания от Русия Евразийски икономически съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лондон: Различни отношения с Русия са възможни само ако промени поведението си

Лондон: Различни отношения с Русия са възможни само ако промени поведението си

6 Юни 2019 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания обяви в четвъртък, че пренастройването на връзките с Русия зависи от промяната в поведението на Москва, часове след като руският президент Владимир Путин заяви, че е време да се "обърне страницата" на трудните отношения, предава AFP.
„Можем да имаме различни отношения с Русия само, ако тя промени поведението си“, заяви говорител на премиера Тереза Мей, като отбеляза, че предполагаемото отравяне на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания, за което Лондон вини Москва, е било „ужасяващ акт“.
„Бяхме ясни, че моделът на агресия и дестабилизиращо поведение на Русия подкопават претенциите й да бъде отговорен международен партньор", добавиха от Даунинг стрийт.
„Ще продължим да работим с Русия по въпросите на международната сигурност, тъй като това е национален интерес на Обединеното кралство“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Свръзвуковите оръжия на Русия ще я защитят дори при прекратяване на СТАРТ

Владимир Путин: Свръзвуковите оръжия на Русия ще я защитят дори при прекратяване на СТАРТ

6 Юни 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Най-новите свръхзвукови оръжия на Русия могат да я защитят дори в случай на прекратяване на действието на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения (Новия СТАРТ). Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с ръководителите на международните информационни агенции, отговаряйки на въпроса на генералния директор на ТАСС Сергей Михайлов.
Руският лидер напомни, че през 2002 година САЩ са излезли от Договора за ограничаване на системите за противоракетна отбрана. „А това беше първата стъпка към фундаментално разграждане на цялата рамка на международните отношения в областта на глобалната сигурност и много сериозна стъпка“, каза Путин. „Скъпи госпожи и господа, искам да се обърна към вас - някой от вас протестирал ли е активно, излизал ли е на улицата с плакати? Не, мълчание, така и трябва“, каза президентът на Руската Федерация.
Той добави, че сега Съединените щати всъщност едностранно са решили да прекратят участието си в Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). Нещо повече, както отбеляза Путин, ако в случая с Договора по ПРО те „се държат честно - просто си тръгват едностранно, и това е всичко“, сега, очевидно разбирайки, че ще трябва да поемат отговорност за това, те се опитват да прехвърлят [отговорността за това] на Русия“.
Путин припомни разпоредбите на ДРСМО относно забраната за разполагане на ракети-носители с малък и среден обсег на сушата, като подчерта, че въпреки това САЩ вече разположиха такива системи в Румъния и имат намерение да разположат в Полша. „Това е пряко нарушение (на ДРСМО)“, заключи ръководителят на руската държава. Той обърна внимание на други разработени оръжия. „Всички се преструват, че не виждат, не чуват, не могат да четат, че са глухи и слепи. Но ние сме принудени да реагираме по някакъв начин“, заяви президентът.
Руският лидер подчерта, че в случай на прекратяване на СТАРТ-3 през 2021 г., „няма да има никакви инструменти за ограничаване на надпреварата във въоръжаването“, но никой все още не води преговори с Русия за удължаването му, въпреки че Москва многократно е потвърждавала готовността си за този процес. „Е, може да не бъде продължен. Имаме най-новите системи, които гарантират сигурността на Русия за доста дълга историческа перспектива - имам предвид, че сме направили значителна стъпка напред и, трябва да кажем директно, ние задминахме конкурентите си в създаването на хиперзвукови оръжия“, каза Путин.

Международна дискусия

Както отбеляза президентът, световната общност трябва да бъде включена в дискусията около контрола на стратегическите въоръжения, тъй като евентуалното демонтиране на тази система е повод за безпокойство.
„Дълбоко съм убеден, че това трябва да бъде предмет на открита, прозрачна, абсолютно професионална дискусия, а световната общност трябва да бъде участник в този процес, доколкото е възможно по въпроси от този вид“, заяви руският лидер, коментирайки темата за международните отношения в областта на контрола над стратегическите оръжия. „Във всеки случай хората имат право да знаят какво се случва в тази област“, добави руският президент.
„Готови сме за това, уверени сме в сигурността си, но, разбира се, съществува безпокойство, че целият този механизъм е напълно премахнат в областта на контрола върху стратегическите оръжия и неразпространението. Какво е решението? Единственият изход е да работим заедно“, подчерта държавният глава.

„Определен оптимизъм“

Путин каза също, че телефонният му разговор в началото на май с американския президент Доналд Тръмп е вдъхнал оптимизъм по отношение на развитието на ситуацията около контрола на въоръженията.
„Трябва да кажа, че последният разговор, който имах с президента Тръмп, все пак вдъхва определен оптимизъм, , защото Доналд ми каза, че той също е загрижен за това, той разбира какви са разходите на Съединените щати и на всички останали страни за въоръжения, тези пари могат ще бъдат насочени към други цели. Напълно съм съгласен с него“, каза Путин.

Разширен диалог

Според президента всички страни, притежаващи ядрено оръжие, трябва да участват в преговорите за ограничаване и контрол на стратегическите оръжия.
„Ние трябва да включим в преговорите за контрол на въоръженията всички ядрени държави. Всички те са официални или неофициални [ядрени сили]“, каза Путин. Той обясни, че ако в преговорите участват само онези държави, които официално са признати за ядрени сили и че ако те не включват онези, които притежават ядрени оръжия неофициално, то последните ще „доразвият“ съответните оръжия и това в крайна сметка ще забави процеса на преговори между официално признатите ядрени сили.
„Следователно трябва да създадем широка платформа за обсъждане и вземане на решения“, заключава руският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Путин заяви, че Русия е готова да излезе от СТАРТ

AFP: Путин заяви, че Русия е готова да излезе от СТАРТ

6 Юни 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Санкт Петербург. Президентът на Русия Владимир Путин заяви в четвъртък, че Москва е готова да излезе от ядреното споразумение със САЩ, известно като Новия СТАРТ, ако Вашингтон няма интерес в удължаването му, предава AFP.
„Ако никой не иска да удължи споразумението - Нов СТАРТ - добре, няма да го направим тогава“, каза Путин на икономически форум в Санкт Петербург, позовавайки се на Договора за намаляване на стратегическите оръжия, който ограничава броя на ядрени бойни глави на страните.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The American Conservative: Венецуелската халюцинация на Доналд Тръмп

The American Conservative: Венецуелската халюцинация на Доналд Тръмп

5 Юни 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Остин, Тексас. На американският президент Доналд Тръмп много му се искаше да се похвали с това, че Москва е отзовала своите военни от Венецуела, но по-късно се изясни, че той или някой в неговата администрация, просто е измислил всичко, пише електронното издание на списание The American Conservative.
„Във вторник, 4 юни, Кремъл съобщи, че не знае откъде президентът на САЩ Доналд Тръмп е взел информацията, че Москва е отзовала от Венецуела голяма част от своите военни специалисти, които, както твърдят представители на Кремъл, продължават да работят там“.
„В понеделник, 3 юни, Тръмп написа в „Туитър“, че Русия е информирала американските власти за изтеглянето „на голяма част от своите хора“ от Венецуела, където Москва поддържа тесни военни и икономически връзки с режима на президента Николас Мадуро“.
Политиката на Тръмп за Венецуела е напълно непоследователна и Москва вече отхвърли искането му да изтегли всички руски военни от тази страна. Никой не е изненадан, че Тръмп се опитва да използва всякакви промени в ситуацията в негова полза, но в този случай изглежда, че той просто е изобретил всичко от нулата, така че политиката му да не изглежда толкова неефективна. Въпреки че не е постигнал никакви значителни резултати, с които да може да се похвали, сега му остана само да измисля победи. „Туитът“ на Тръмп и досега стои в лентата му: „Русия информира американските власти за изтеглянето на по-голямата част от своите хора от Венецуела“.
Твърдението, че „Русия го е информирала“ за това, което не е вярно, звучи още по-глупаво, защото руското правителство бързо обяви, че не може да информира Тръмп за това, което не се е случило. Сега, когато Русия опроверга изявлението на Тръмп, президентът стана още по-смешен от обикновено.
Самият този епизод не е особено значителен, но доказва колко лесно Тръмп може да бъде убеден в реалността на събития, които не са се случили, и с каква готовност вярва в каквито и да било истории, независимо колко неоснователни, ако те утешават самолюбието му или осъществяват целите му. В резултат на това Тръмп може лесно да бъде манипулиран и това го прави изключително удобна цел за дезинформация. Така естеството на решенията на президента зависи изцяло от позициите на неговите съветници, които контролират това, което той вижда и чува.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия не е уведомявала САЩ за изтегляне на своите специалисти от Венецуела

ТАСС: Русия не е уведомявала САЩ за изтегляне на своите специалисти от Венецуела

4 Юни 2019 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва не е изпращала официално уведомление на Вашингтон за изтегляне на своите технически специалисти от Венецуела, в своя „Туитър“ президентът на САЩ Доналд Тръмп е реагирал на вестникарски източници на информация, заяви пред журналистите прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки публикацията на американският лидер в социалната мрежа, предава ТАСС.
„По всичко изглежда, че това е косвено позоваване на някакви вестникарски източници на информация“, заяви Песков. Защото от руска страна не е имало никакви официални съобщения по този повод, а и не може да има“.
Говорителят на президента Владимир Путин уточни, че във Венецуела“ Има специалисти, които се занимават с обслужване на доставена по-рано техника“. „Този процес върви според плановете, а какво означава, „е изтеглила своите хора“, ние не знаем“, коментира той съобщението, появило се в „Туитъра“ на Тръмп. При това представителят на Кремъл не пожела да коментира защо именно е реагирал по този начин президентът на САЩ. „Не зная на какво е реакция това, по-добре попитайте американската страна“, заяви той.
В понеделник Доналд Тръмп написа в „Туитър“ следното: „Русия ни информира, че е изтеглила повече от хората си от Венецуела“. Вестник The Wall Street Journal по-рано публикува материал, в който се твърди, че Русия е съкратила рязко броя на техническите си специалисти във Венецуела. В тази публикувана в неделя статия се казва, че в продължение на последните няколко месеца броят на специалистите на корпорация „Ростех“, която, според информацията на вестника, отговаря за подготовката на венецуелските военни и консултациите по договорите за доставка на въоръжение, е съкратен от около хиляда до няколко десетки. Изданието предполага, че това може да е свързано с „отсъствието на нови договори и признание, че режимът на Мадуро повече не разполага със средства, за да продължи да плаща другите услуги на „Ростех“, свързани с предишни контракти“.
В коментар за публикацията, представител на „Ростех“ заяви пред ТАСС, че съставът на представителството на корпорацията във Венецуела остава непроменено от много години и числата, посочени от WSJ, са завишени в десетки пъти.
От своя страна пресслужбата на "Рособоронекспорт" добави, че специалният износител продължава да работи в страната, реализирайки сключените по-рано споразумения. "Рособоронекспорт" подчерта, че и други руски компании, участващи в руско-венецуелското военно-техническо сътрудничество, също "остават ангажирани със задълбочаването на сътрудничеството с Министерството на отбраната и други държавни ведомства на Венецуела".

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че Русия е съобщила, че е изтеглила по-голямата част от своя персонал във Венецуела

AFP: Доналд Тръмп заяви, че Русия е съобщила, че е изтеглила по-голямата част от своя персонал във Венецуела

3 Юни 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Русия е съобщила, че е изтеглила по-голямата част от своя персонал във Венецуела, предаде AFP. Изявлението на Тръмп идва два месеца, след като той призова Москва „да се изтегли“ от разкъсваната от криза латиноамериканска държава.
„Русия ни информира, че е изтеглила по-голямата част от своя персонал във Венецуела“, заяви Тръмп от Лондон, където се намира на официално посещение.
Напрежението между САЩ и Русия се увеличи, във връзка с продължаващата месеци криза във Венецуела, където Вашингтон насочи усилията си в кампания за сваляне от власт на подкрепяния от Москва президент Николас Мадуро.
Тръмп призова Русия „да се изтегли“ от Венецуела през март, след като Москва изпрати около 100 военнослужещи, за да подкрепи режима в Каракас, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин внесе законопроект за преустановяване на действието на ДРСМО

ТАСС: Путин внесе законопроект за преустановяване на действието на ДРСМО

30 Май 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин в четвъртък внесе за разглеждане от Държавната дума проектозакон за преустановяване на действието на Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), съобщи пред журналистите председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.
„В течение на един час Съветът на Държавната дума ще обсъди този законопроект и ще определи сроковете за неговото разглеждане“, продължи председателят на палатата. Той обърна внимание, че в съответствие с проектозакона „на президента се предоставя правото да вземе решение за възобновяване на действието на договора“. Документът влиза в сила от момента на официалното му публикуване, уточни Володин.
Договорът между СССР и САЩ беше подписан във Вашингтон на 8 декември 1987 г. и влезе в сила на 1 юни 1988 г., под неговото действие попадат ракети с малък (от 500 до 1000 км) и среден (от 1000 до 5500 км) обсег с наземно базиране. Задълженията по договора бяха изпълнени до юни 1991 г: СССР унищожи 1846 ракети, САЩ - 846.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Време е за тежки ракетни тестове

„Коммерсант“: Време е за тежки ракетни тестове

15 Март 2019 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Съединените щати официално обявиха оттеглянето си от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) на 1 февруари 2019 г. и шестмесечният срок за уведомяване, по време на който споразумението продължава да работи, изтича на 1 август. Така тестът на САЩ на нови ракети през август ще бъде легален, но не по-малко неочакван от това: руските и чуждестранни политици и експерти, анкетирани от „Коммерсант“ през последните месеци, предполагат, че това няма да се случи толкова бързо. Настоящото изявление допълва съобщението, публикувано от Пентагона на 11 февруари. В него министерството на отбраната на САЩ заяви, че е започнало „производство на ракетни компоненти за тестване“.
Пентагонът ще тества наземно базирана крилата ракета на разстояние от около 1000 км, каза източникът. Той добави, че само неядрени ракети ще бъдат тествани, няма планове за тестване на ракети с ядрени глави. Що се отнася до местата на предлаганото разполагане на ракетни установки, все още няма информация. „Ние не обсъждахме с нашите съюзници перспективите за разгръщане на ракетите“, Reuters цитира източника. „Честно казано, ние не помислихме за това, защото стриктно спазихме договора“.
Източник от Пентагона заяви също, че най-вероятно ще бъдат тествани наземни версии на крилати ракети „Томахоук“. „Просто ще я пуснем, ще проверим идеята, че може просто да поставим „Томахоук“ на влекач и да я пуснете“, добави събеседникът на американските медии. „Томахоук“ - най-масовата американска крилата ракета, широко използвана от американския флот през последните три десетилетия: от Ирак през 1991 г. (операция „Пустинна буря“) до Сирия през 2018 г. Ракетата е произведена в началото на 80-те години на миналия век и има диапазон от 465 до 2,5 хил. км и скорост от около 900 км/ч. Тя може да има както ядрено, така и неядрено оборудване.
Източникът каза, че „ако Русия се върне към изпълнението на ДРСМО, тестовете ще бъдат отменени“. Напомняме, че от гледна точка на Москва, отговорността за нарушаване на договора е именно в САЩ, докато Русия е изпълнила всичките си задължения. Документът за оттегляне от Договора в отговор на действията на САЩ Владимир Путин подписа на 4 март.
Говорителят на президента Дмитрий Песков, коментирайки новината за предстоящите тестове, ги нарече очаквани. „Категорично не сме съгласни с каквито и да било упреци по наш адрес, че не сме оставали верни на този Договор“, каза той. „Именно САЩ, а не Русия, нарушиха разпоредбите на договора“.
Началникът на Генералния щаб на Руската федерация Валери Герасимов остро разкритикува американските планове. „Последните събития показват, че Съединените щати, като разчитат на НАТО, започнаха да разрушават стратегически споразумения за ядрени ракети; Не без външно влияние в различни части на света възникват огнища на напрежение и регионална нестабилност“, каза той на заседание на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на страните от ОНД.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг публикува годишен доклад за дейността на Алианса, в който той отново призова Москва да изпълни договора. „НАТО призовава Русия да се върне към прилагането на Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег без забавяне и с възможност за проверка“, се казва в документа. „Продължаващото неспазване от страна на Русия на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) също подкопава ролята на този документ по въпросите на контрола на конвенционалните оръжия в Европа“. Припомняме, че Москва наложи мораториум върху прилагането на ДОВСЕ от 1990 г., тъй като страните от НАТО отказват да подпишат актуализирана версия на този документ от 1997 г., който отчита реалностите от разпадането на СССР и Варшавския договор.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО призова Русия да се върне към изпълнение на ДРСМО и ДОВСЕ

ТАСС: НАТО призова Русия да се върне към изпълнение на ДРСМО и ДОВСЕ

14 Март 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Москва/Брюксел. НАТО още веднъж призова Русия да се върне към изпълнение на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО) и Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), адаптираната версия на който страните от Алианса не са ратифицирали, отбелязва TACC, като отбелязва, че съответното се подчертава в годишния доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за дейността на военния съюз.
„НАТО призовава Русия незабавно да се върне към прилагането на ДРСМО без отлагане и по подлежащ на проверка начин. Продължаващото неспазване от страна на Русия на ДОВСЕ също подкопава ролята на този документ по въпросите на контрола на конвенционалните оръжия в Европа", се казва в доклада.
На 1 февруари 2019 г. САЩ обявиха започването на процедура за прекратяване на ДРСМО, обвинявайки Русия в нарушаването му.
Що се отнася до ДОВСЕ, подписан през 1990 г. и адаптиран през 1997 г., страните от Алианса не ратифицираха адаптирания вариант на документа, като продължават да се придържат към този от 1990 г., който съдържа норми за конвенционалните оръжия, основани на баланса между НАТО и Варшавския пакт. Новите източноевропейски страни от Алианса, които преди това бяха членове на Варшавския блок, изобщо не се присъединиха към този договор. В резултат на това Русия едностранно обяви мораториум върху изпълнението на споразумението през 2007 г.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: НАТО не планира разполагане на ядрени ракети с наземно базиране в Европа

Йенс Столтенберг: НАТО не планира разполагане на ядрени ракети с наземно базиране в Европа

7 Март 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Варшава. НАТО не планира разполагане на ядрени ракети с наземно базиране в Европа след изтичане на срока на дейстие на Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). Това увери генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в рамките на пресконференция във Варшава, където пристигна по повод 20-годишнината от присъединяването на Полша към военния съюз на Запада, предава TACC.
„Не планираме да разполагаме нови ядрени ракети с наземно базиране в Европа“, подчерта норвежецът.
При това Столтенберг допълни, че НАТО „е длъжно да започне да планира свят без ДРСМО“. Съгласно думите му, следва да се отчете възможността за увеличаването на броя на ракетите на Русия. „Отговорът ни ще бъде координиран, премерен“, увери Столтенберг.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: След излизането от ДРСМО: САЩ нямат план как да попречат на Русия да разработи нови ракети

The Washington Post: След излизането от ДРСМО: САЩ нямат план как да попречат на Русия да разработи нови ракети

7 Март 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Командващият американските сили в Европа генерал Къртис Скапароти призна, че САЩ все още нямат план как ще се противопоставят на разработването на руски ракети със среден обсег след изтичането на срока, след който Договорът за ракети със среден и малък обсег на действие (ДРСМО) ще бъде прекратен. Този изтича след пет месеца, припомнят от редакцията на водещото американско издание The Washington Post.
„Казахме на нашите съюзници от НАТО, че ще разработим такъв план в сътрудничество с тях. Започнахме да работим в тази насока. Но днес нямаме план“, обясни Скапароти, говорейки пред сенатската комисия по въоръжените сили, като поясни, че Вашингтон и съюзниците му обмислят различни варианти за действие.
Американският генерал сподели мнението си, че САЩ трябва да помислят за нов договор с Русия или за преразглеждане на съществуващия, за да се определят граници и да гарантира стабилност.
„Според мен, когато имаме равностоен на нас съперник като Русия, която се модернизира и ни предизвиква, трябва да вземем предвид договорните възможности, за да осигурим известна стабилност, канали за комуникация и да установим разбираеми ограничения, с които можем да работим”, предложи Скапароти.
Русия отправя предизвикателства към САЩ в Европа не само в ядрената област. Москва сключи сделка с Турция за снабдяването с противоракетната система С-400, като по този начин предизвика гнева и раздразнението Вашингтон, който възприе споразумението като посегателство срещу член на НАТО. В тази връзка Скапароти предложи САЩ да се въздържат от доставките на изтребители F-35 за Турция, докато Анкара не се откаже от покупката на С-400 от Русия.
Този проблем се превърна в неразделна част от мащабната конфронтация с Русия в Европа, а ДРСМО е само пореден източник на напрежението. Договорът бе подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов. Той забранява производството, тестването и разполагането на ракети с наземна база в ядрено или конвенционално оборудване с обхват от 500 до 5 500 километра.
Миналия месец САЩ се оттеглиха от договора, заявявайки, че Русия го е нарушила, заради разгръщането на крилати ракети 9M729, които според Вашингтон не отговарят на условията на ДРСМО. Русия опроверга тези твърдения и на свой ред обвини САЩ за нарушаване на споразумението заради разполагането на системи за противоракетна отбрана. Държавният департамент също отрече обвиненията.
Белият дом обяви оттеглянето от договора по настояване на съветника по националната сигурност Джон Болтън, не само защото Русия нарушава споразумението, но и защото Китай не участва в производството на ракети със среден обсег.
В началото на седмицата държавният глава на Руската федерация Владимир Путин, в отговор на оттеглянето на САЩ от ДРСМО, официално прекрати участието на Москва в него. Путин предупреди, че Русия ще бъде принудена да отговори, ако САЩ разгърнат допълнителни ракети в Европа. Това предизвика разговори за началото на нова ракетна надпревара на континента.
Излизайки от договора, администрацията на Тръмп заяви, че не обмисля разполагането на нови ядрени ракети в Европа. Белият дом обмисля дали да удължи Третия договор за Ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3), който ограничава броя на ядрените оръжия и е последният важен пакт за контрол над въоръженията, в който участват Вашингтон и Москва. Споразумението, подписано от президента Обама, изтича след по-малко от две години, но има разпоредба за автоматично подновяване, ако и двете страни се споразумеят.
Ако СТАРТ-3 не бъде удължен, за първи път от 1972 г., светът ще се върне към ера, в която двете най-големи ядрени сили не са ограничени от никаква правна и задължителна рамка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Игра с черните: Москва иска да използва излизането на САЩ от ДРСМО, за да задълбочи трансатлантическия разкол

„Експерт“ (Русия): Игра с черните: Москва иска да използва излизането на САЩ от ДРСМО, за да задълбочи трансатлантическия разкол

5 Март 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Отказът на САЩ да съблюдава условията на Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) е нанесъл сериозни вреди на националните интереси на Русия. Но Москва е намерила способ да компенсира тези вреди, пише електронното издание на руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.

На 4 март, със своя указ Владимир Путин преустанови изпълнението на ДРСМО от Русия. Това решение бе отговор на заявлението на Вашингтон, че излиза от договора и ще действа „до отстраняване на допуснатите от САЩ нарушения на ангажиментите по този договор или до прекратяването на неговото действие“. И съдейки по това, че Вашингтон не признава факта, че нарушава споразумението и няма намерение да започне да го изпълнява, указът на Путин фактически ще доведе до излизане на Москва от ДРСМО. Т.е., по думите на сенатора Андрей Климов, ще фиксира обективната реалност.
В Държавния департамент, разбира се, са нещастни.. Те твърдят, че декретът на Путин е още едно доказателство за липсата на готовност на Русия за диалог, че Москва просто не желае да върви по пътя на поправяне на поведението си и сътрудничеството със следствието. Интересно е обаче, че американската експертна и журналистическа общност се придържа към малко по-различен тон.
Те признават, че ДРСМО е несъвършен.Твърдят, че Русия го е нарушила и тези нарушения поставят САЩ в неизгодно положение. Те напомнят, че Китай - третата ядрена сила на света - не е подписала Договора и може свободно да създава ракети, а тази възможност поставя САЩ и Русия в неизгодно положение. Въпреки това се обяснява, че оттеглянето на Съединените щати от ДРСМО създава само проблеми за Вашингтон.

Излизането от ДРСМО не си струваше за САЩ

Защо Тръмп излиза от ДРСМО? За да може, на първо място, да премахне всякакви ограничения за САЩ да използват сила и да заплашват със сила в международните отношения – два ключови инструмента на външната политика на 45-ия президент на САЩ. На второ място, за да може да оказва натиск над Пекин. И или да го застави да влезе в новия вариант на споразумението (в което Китай не иска да влиза, защото ракетите със среден и малък обсег на действие са основата на ядрения му арсенал), или да го въвлече в надпревара във въоръжението и да покаже с конкретен пример неспособността на „претендента“ да оспори хегемонията на САЩ по света.
Целите, безспорно, са важни и нужни, но те не са толкова значителни, за да бъде разрушено заради реализацията им споразумение, което е основа на глобалната стабилност. Договор, който защитава принципа на гарантиран ответен удар (т.е., всяка страна разбира, че съперника има достатъчно време и възможности за нанасяне на този удар и ответно унищожаване на агресора), който, на свой ред, спасява света от ядрена война. Още повече ,че тези цели не са достатъчни, за да бъдат компенсирани вредите, които ще нанесе на САЩ излизането от договора (даже без да отчитаме възможността за ядрена война).
На пръв поглед изглежда, че излизането на Америка от ДРСМО няма да нанесе големи вредуи на нея лично. И действително, може ли Русия да съкрати времето на полета до американския материк за сметка на разполагането на ракети с наземно базиране в непосредствена близост до най-големите градове на САЩ? Не. Москва не може да разположи ракети нито в Куба, нито в Никарагуа, нито във Венецуела (тъй като тя не е готова да защити тези места, поне във вида, в който ги защитава по време на Карибската криза). Но срещу Европа може. „Когато говорим за тактическо ядрено оръжие и ракетите със среден и малък обсег, ние говорим за сигурността на европейските страни и Русия“, напомня посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов. И това вече е проблем за Вашингтон. Може би основният проблем, свързан с оттеглянето им от ДРСМО.

Гросмайстор Владимир

Работата е в това, че излизането се случи в период на разкол в трансатлантическите отношения. Заради агресивната, егоистична и в някои отношения абсолютно безпардонна линия на Доналд Тръмп спрямо Европа (чиито интереси вече отдавна се разминаха с американските по някои въпроси), Вашингтон трябва да поставен на място. И цяла редица европейски страни (преди всичко Германия) започнаха активно да защитават своите национални интереси, опитвайки се публично да се противопоставят на американския натиск. Дори това да означава изнасяне на скандала от трансатлантическата изба. В определени неща Европа загуби битката за своите интереси (например, в опитите да спаси ядрената сделка с Иран и интересите на европейския бизнес в нея), а в други, напротив, спечели – например сблъсъка около съдбата на „Северен поток 2“. Опитът показва, че колкото по-важен е въпросът за националните интереси на европейските страни, толкова повече те са склонни да защитават тези интереси - и какви интереси могат да бъдат по-важни от баналното оцеляване? От стремежа да не се окажат под прицела на руските ракети?
Владимир Путин разбира това – и именно по тази причина (противно на предложенията на ура-патриотите) той действа така внимателно.Умишлено играе в партията ДРСМО само с „черните“ фигури – не проявява инициатива и само реагира на действията на САЩ. Именно затова руският президент само спря изпълнението на споразумението от Русия и посочи, че е готов да се върне към спазването му в случай, че САЩ премислят и изведнъж си спомнят както за безопасността на целия свят, така и за спокойствието поне на своите най-близки съюзници в Европейския съюз. . Ето защо Владимир Путин още по-рано - в посланието си към Федералното събрание - се обърна отделно към европейските страни и даде ясно да се разбере, че Москва няма да разположи ракети срещу Европа, ако последната не разположи американски ракети на своята територия. Всъщност Кремъл открито работи за задълбочаване на трансатлантическото разделение. Макар и малка, но все пак компенсация за руските национални интереси от изтеглянето на САЩ от ДРСМО.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комсомольская правда“: Поспри, договор, ракети, недейте да излитате

Комсомольская правда“: Поспри, договор, ракети, недейте да излитате

5 Март 2019 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Москва. На 4 март Владимир Путин подписа указ, с който преустанови действието на Договора със САЩ за ракетите със среден и малък обсег на действие (ДРСМО). Какво означава това и до какво ще доведе? На тези въпроси отговора военният наблюдател на «Комсомольская правда“ Виктор Баранец.

ИА „Фокус“ ги публикува без редакторска намеса.

1. В какво е същността на ДРСМО?
Този Договор е подписан между СССР и САЩ от Горбачов и Рейгън в 1987 година. В съответствие с него държавите се задължават да унищожат всички сови комплекси от балистични и крилати ракети с наземно базиране при среден (1000—5500 км) и малък (от 500 до 1000 км) обхват, а така също и да не произвеждат, да не изпитват и да се разполагат такива ракети в бъдеще.
2. Защо Русия прави това именно сега?

Отговорът на този въпрос се съдържа в Указа на Путин. Москва прави това, като „изхожда от необходимостта да се предприемат неотложни мерки във връзка с нарушението от страна на САЩ на поетите от тях задължения по Договора ».
3. Москва завинаги ли снема от себе си отговорностите?
Не. Русия прекратява участието си в ДРСМО «до отстраняване от САЩ на допуснатите от тях нарушения на задълженията по ДРСМО или до прекратяване на неговото действие ».

4. Какви нарушения на САЩ предизвикаха нашите претенции?
Имаме три претенции. Това са комплексите от американската противовъздушна отбрана, окито са разположени в Европа. САЩ ги обявиха за отбранителни оръжия. Но при желание от страна на американците, те съвсем леко могат да ги заредят с ударни ракети «Томахок», които на територията на Русия могат да достигнат до наземни цели на разстояние над 2500 км. Т.е. – покриват цялата територия, чак до Урал. Освен това Москва смята, че американските ракети-мишени и безпилотни носят всички белези на оръжия, които са забранени по ДРСМО.

5. Възможно ли е все още да се спаси съглашението?
Да, има такива шансове. При условие, че и Москва, и Вашингтон ще продължат да търсят компромис. Но позицията на САЩ е твърде категорична. Те смятат, че руската ракета 9М729 лети на повече от 500 км. И макар че Русия специално покани на демонстрацията на тази ракета всички „заинтересовани държави“, американците (както и други техни „подгласници“ от НАТО) не се появиха на нея. На САЩ просто търсят повод, за да излязат от Договора. Защо? Защото Русия през последните години извърши сериозен напредък в разработката на уникални свръхзвукови въоръжения, които не попадат в рамките на ДРСМО. Американците разбраха, че този Договор спира разработката на цял клас въоръжения, с които Русия вече разполага (между другото, подобни разработки прави и Китай). Но и на Русия в този случай „ръцете са вързани“. Най-добрият изход от положението е да се сключи нов Договор, който да не дава старт на нова надпревара във въоръжаването и към който да се присъединят ядрените държави.

Превод: Ивелина Ватова

br />
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Путин подписа указ за спиране на изпълнението на ДРСМО от Русия

РИА Новости: Путин подписа указ за спиране на изпълнението на ДРСМО от Русия

4 Март 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Владимир Путин подписа указ, с който Русия ще спре да изпълнява Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), съобщи пресслужбата на Кремъл, предава РИА Новости.
Документът влиза в сила от деня на подписването му.
Отбелязва се, че Русия спира да изпълнява договора до отстраняването на допуснатите от АСЩ нарушения на ангажиментите по споразумението или до прекратяването на неговото действие.
При това Русия не планира да разполага попадащи под действието на ДРСМО ракети на погранични територии, заяви пред руската агенция първият заместник-председател комитета на Съвета на Федерацията по международните работи Владимир Джабаров.
„Преустановяването на ДРСМО не означава още, че тези ракети ще бъдат разположени от нас, но ако ракети от този клас се появят в Европа, ние незабавно ще разположим такива ракети от нас“, подчерта сенаторът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая
Специалният прокурор Катица Янева се яви като свидетел по случая "Рекет". 20 авг...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.