НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Емил Караниколов: Не сме отпаднали от състезанието за завода на "Фолксваген"

Министър Емил Караниколов: Не сме отпаднали от състезанието за завода на "Фолксваген"

23 Юли 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Състезанието за новия завод на „Фолксваген" в региона не е приключило и не сме отпаднали от него. България продължава да работи и да прави всичко възможно тази голяма инвестиция да е у нас. Това заяви в интервю за предаването „Тази сутрин” на бТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.
„През последните години автомобилният клъстер поиска среща с държавата и на нея ни убеди, че България е готова да произвежда цели автомобили. Последните няколко месеца се говори за сериозен интерес от един от най-големите стратегически инвеститори. България има капацитета да произвежда автомобили”, заяви икономическият министър.
Амбициите са да се разкрият нови около 120 000 работни места, да има около 500 компании и по-големи обороти. По отношение на новите изтребители F-16 ще получим това, което плащаме и което искаме. Ще има обаче и надграждане с допълнителните 8 самолета, каза министър Караниколов. Той уточни, че приоритет на правителството е модернизирането на всички сили. „Това, което са поискали военните експерти, това ще получим. Авиацията иска да е модерна, развита и да отговаря на нуждите. Сигурен съм, че това е предвидено от тях”, каза Караниколов.
„Министерството на икономиката не разбира от самолети, но имаме пълното доверие на нашите военни експерти, които са заявили параметрите”, допълни той.
„Работихме по това България да придобие квалификация и способности да извършва ремонти на определени елементи от тези самолети. При последващи ремонти ще имаме капацитета те да се извършват от българската индустрия, тоест държавни и частни фирми, които тепърва ще се избират. Ще имаме възможността да развиваме пилоти и инженерен състав”, обясни министърът на икономиката. Това именно е индустриалното сътрудничество – български фирми да извършват ремонтите. По този начин оборотите ще остават в България.
„Ако през годините успеем да развием този сектор като конкурентен по отношение цени и качество, ще може да участваме в процедури”, каза още министър Караниколов. Той заяви, че няма конфликт с Красимир Каракачанов по отношение на ремонта на самолетите Су-25. Министърът на икономиката призна, че България остава страната с най-ниски заплати в ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП няма да подкрепи сделката за придобиване на F-16

БСП няма да подкрепи сделката за придобиване на F-16

17 Юли 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
София. БСП няма да подкрепи сделката за придобиване на F-16. Това каза народният представител от БСП Таско Ерменков по време на заседанието на Комисията по отбрана във връзка с ратификацията на сделката за придобиване на нов самолет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Безкрайно съжалявам, че това се случи така. Че ние си купуваме една скъпа играчка, едно „Ламборджини“ с чип за ограничение на скоростта“, каза Ерменков. Той посочи, че не е ясно как това „Ламборджини“ ще се държи на пътя.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Не са правени компромиси с качеството и способностите на самолета F-16

Министър Красимир Каракачанов: Не са правени компромиси с качеството и способностите на самолета F-16

17 Юли 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. Не са правени компромиси с качеството и способностите на самолета F-16. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на заседанието на Комисията по отбрана, предаде репортер на Агенция "Фокус". Министърът посочи, че когато сделката започне да противоречи на интереси и сигурността на американците, те могат да я прекратят. "Ние нямаме намерение да го разваляме, а да го изпълним", каза още Каракачанов. "Чуха се спекулации, че едва ли не ВВС и техният командир ген. Стойков са направили компромиси. Такова нещо няма. В самото начало на преговорите ВВС се опитаха да получат повече от това, което беше заложено в първоначалния проект. Това искане повече няма как да мине безплатно", каза още Каракачанов. Той посочи, че в рамките на преговорите са се опитали да получат повече за сметка на цената, но това е довело до допълнителното й увеличаване. "Това допълнително, което беше поискано просто беше отказано", уточни министърът.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Ние сме за модернизация на Българската армия, но тя да не надхвърля 2% от БВП

Корнелия Нинова, БСП: Ние сме за модернизация на Българската армия, но тя да не надхвърля 2% от БВП

14 Юли 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Шумен. Ние сме за модернизация на Българската армия, но тя да не надхвърля 2% от БВП, да е обвързана с индустриално сътрудничество, което да дава възможност на българската икономика и предприятия да се развиват и да не е за сметка на други социални, недофинансирани сектори като здравеопазване, образование, социална политика и т.н. Това каза пред журналисти в Шумен лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос относно закупуването на нови бойни самолети, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Тя припомни, че БСП има принципна позиция по темата вече една година. „След като мине утре решението на Министерски съвет, ще свикаме отново нашия съвет по външна политика и отбрана, ще го запознаем с конкретната сделка и ще решим какво да бъде парламентарното ни поведение. Ако плащането е накуп, веднъж това надхвърля 2% от БВП тази година и ще се наложи актуализация на бюджета, т.е. едно от условията, които нашата партия е заложила в решението си ще бъде нарушено, но нека коментираме, когато решението на Министерски съвет стане факт“, каза Корнелия Нинова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Категорични сме, че трябва да има незабавен мораторуим върху сделката за новите самолети – правителството да спре да лъже

Румен Петков, АБВ: Категорични сме, че трябва да има незабавен мораторуим върху сделката за новите самолети – правителството да спре да лъже

14 Юли 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Категорични сме, че трябва да има незабавен мораторуим върху сделката за новите самолети – правителството да спре да лъже. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". „ПП АБВ е категорична, че трябва да има незабавен мораториум върху сделката на доставка на нови самолети. Трябва да се направи сериозен анализ на техниката, която разполагаме, защото по думите на експертите, в това число и на военния министър 30 изстребителя наши могат да бъдат вдигнати във въздуха с много по-малко средства. Взеха се две решения на НС, които са взаимноизключващи се. Второто е пряко посегателство върху националната сигурност на страната.
Сделката на безумните 2,2 млрд. и правителството лъже цинично. Парите са 2, 7млн., защото в тях не е включено ДДС. Българският гражданин трябва да знае, че правителството лъже и че става дума за 2 млрд. и близо 700 млн. лв. Българинът трябва да знае, че всяка резервна част, която внасяме след това ще бъде с плащане на мита. Това ще оскъпи изключително много поддръжката. Българинът трябва да знае, че единственият ангажимент на нашите партньори е да докарат тренажори. Друг ангажимент към нашата икономика те нямат. И никой не бива да очаква да имат, защото това е политиката на САЩ. Няма заради нашите 8 самолета да променят политиката си“, каза още Петков. „Правителството трябва да спре да лъже. В личен план настоявам, понеже онзи ден това недоразумение Запрянов – заместник-министърът на отбраната, каза, че предложението за F-16 е направено от експертна група на ВВС. Искам да кажат поименно експертите“, подчерта още Петков. Той посочи, че не познава кой знае колко пилоти и нито един не е казал добра дума за F-16. Петков обърна внимание, че тяхно е становището, че тези самолети са най-скъпите прахосмукачки. „В четвъртък ще организираме тази дискусия със сериозна експертиза а на базата на тази дискусия ще задълбочим и разширим мнението си“, допълни още лидерът на АБВ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителното бюро на БСП ще проведе изнесено заседание в Шумен

Изпълнителното бюро на БСП ще проведе изнесено заседание в Шумен

14 Юли 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Шумен. Изпълнителното бюро на Националният съвет на БСП ще проведе свое изнесено заседание в Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. В Областния предизборен център на БСП - гр. Шумен, бул. „Симеон Велики” 40, в 18.30 часа ще се проведе пресконференция за представителите на медиите. На 15 юли 2019 (понеделник) Изпълнителното бюро ще проведе изнесено заседание във Варна. В Клуба на стопанския деятел, гр. Варна, у.л „Драгоман” 25 от 14.30 часа ще се проведе и пресконференция. В 17.00 часа ръководството на БСП ще се срещне с хората във Фестивалния и конгресен център във Варна.
Фокус припомня:
Настоящата обиколка на членовете на Изпълнителното бюро по страната е свързана с местния вот през октомври. Първото изнесено заседание на БСП за тази година се проведе в Ямбол. „Взехме решение Изпълнителното бюро да заседава извън София, да правим срещите си в страната. Желанието, амбицията ни е до септември да посетим всички области и да обсъдим с всички общински организации проблемите на всяка община и да начертаем възможните решения. Започнахме с Ямбол, символно, защото искаме да поздравим всички, които тук работиха така усърдно на европейските избори и имаме този прекрасен резултат. В над 60 общини БСП сме първа политическа сила, което е много добър старт за местната власт и за изборите, които ни очакват“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на бюрото в Ямбол. Тя посочи, че БСП ще прави паспорт на всяка община. Изнесените заседания на Изпълнителното бюро не са нова практика за ръководството на БСП. През 2018 г. ръководният орган проведе заседания в Кърджали, Пазарджик и Благоевград. Бедствието в град Брегово през март 2018 г. също бе причина за изнесено заседание на Изпълнителното бюро на БСП в града. Подобни заседания бяха правени и през 2016 г. в Благоевград и в Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов, бивш министър на отбраната: Ограниченият боен комплект, който България ще получи, не намалява възможностите на изтребителите F-16

Ангел Найденов, бивш министър на отбраната: Ограниченият боен комплект, който България ще получи, не намалява възможностите на изтребителите F-16

13 Юли 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Ограниченият боен комплект, който България ще получи, не намалява възможностите на изтребителите F-16. Това каза за седмичното публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Ангел Найденов, председател на Центъра за изследване на отбраната и сигурността и бивш министър на отбраната. По думите му става въпрос за количества боеприпаси, които биха могли да бъдат доставяни на следващ етап в последващи договори. Според него всичко онова, което са преценили участниците в преговорния екип като минимално и необходимо за експлоатацията на самолетите, е включен в комплекта, който страната ни получава. „Предварително са били договаряни два резервни двигателя, от тях е отпаднал един – това не пречи на експлоатацията на бойните самолети F-16. Вероятно имаме намаляване, в хода на преговорите, на комплекта от резервни части, но той, по отношение на самия проект за инвестиционен разход, е определен като „Запазва в рамките на тригодишна експлоатация“ – всичко това, което е необходимо за началника на оперативни способности на бойните ни самолети. Това, че се намалява броят на обучаваните пилоти от 16 на 12 или на инженеро-техническия състав – от 75 на 65, няма да се отрази драматично на експлоатацията на бойните ни самолети“, обясни бившият министър на отбраната. Ангел Найденов заяви, че възражението против F-16 е и възражение срещу проектите за модернизация на българската армия. Чрез реализацията на този проект се получава възможност за превъоръжаване и модернизация на ВВС при добро съотношение на цената и способностите, които притежават изтребителите, обобщи той.
Росица АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: България ще увеличи бюджетния си дефицит заради покупката на осем нови F-16

Reuters: България ще увеличи бюджетния си дефицит заради покупката на осем нови F-16

12 Юли 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. България планира за увеличи своя бюджетен дефицит за 2019 г. до около 2% вместо заложените по-рано 0,5 на сто, за да финансира покупката на осем нови изтребителя F-16 от САЩ, това заяви финансовият министър Владислав Горанов, предава Reuters.

Според Горанов, правителството ще предложи промяна в бюджета в понеделник. Той се надява за добра икономическа ситуация и стабилен и силен бюджет, които ще позволят на София да плати еднократно и пълно за самолетите. Агенцията отбелязва, че средствата не са били заложени в плановете на правителството.

Това е най-големият разход за военни нужди на България от падането на комунизма в страната насам, отбелязва агенцията.

Мнението на Горанов е, че „това еднократно усилие няма да доведе до сериозно нарушаване на фискалната дисциплина“.

Новият дефицит все още ще бъде под тавана от 3%, който е заложен от ЕС и не се очаква да повлияе на желанието на България да влезе в еврозоната. Страната достигна излишък, равен на 2,6% от БВП след месец май, което е благодарение на по-ефективно събиране на данъци. Икономическото министерство очаква ръст в икономиката от 3,5% през 2019. Миналата година той беше 3,1 на сто.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: ДПС не е коалиционен партньор в сянка

Министър Владислав Горанов: ДПС не е коалиционен партньор в сянка

12 Юли 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. ДПС не е коалиционен партньор в сянка, заяви в интервю за дневния блок на Радио „Фокус“ „Добър ден“ финансовият министър Владислав Горанов. Той допълни, че в сегашния парламент темата за нова коалиция не стои, с Обединени патриоти ГЕРБ има разписано коалиционно споразумение до 2021-ва година и Горанов не вижда причина да се дебатира друг коалиционен формат. „Движението за права и свободи е партия с ясно изразени атлантически ценности, 16% подкрепа на последните избори, винаги по теми, свързани с финансовата стабилност, данъчната система, модернизацията на въоръжените сили, са заставали на позиция, която споделяме и от ГЕРБ, в този смисъл винаги сме благодарили и разчитали на тяхната подкрепа за важни за държавата решения, без това по никакъв начин да дава повод за спекулации за колаборация. Има теми, по които системните партии трябва да работят в интерес на българските граждани и на българското общество“, подчерта министър Владислав Горанов. Той изрази надежда, че всеки от членовете на малката коалиция е опитен политик и противоречията в нея ще бъдат изгладени. „Всеки един от нас осъзнава, че по-добър формат на управление от този, който в момента подкрепя управляващото мнозинство и коалицията е невъзможен в рамките на този парламент“, каза още Горанов и допълни, че се надява вътрешните противоречия в коалицията да не застрашават по никакъв начин общото мнозинство.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Фискалният резерв е в достатъчно добри равнища, очакваният бюджетен дефицит е около 2% по план

Министър Владислав Горанов: Фискалният резерв е в достатъчно добри равнища, очакваният бюджетен дефицит е около 2% по план

12 Юли 2019 | 12:14 | Агенция "Фокус"
София. Фискалният резерв е в достатъчно добри равнища и страната ни може да си позволи да финансира сделката за изтребителите F-16 наведнъж. Това каза в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ министърът на финансите Владислав Горанов. По думите му бюджетният дефицит след актуализацията ще бъде около 2% по план, което съответства и е под 3% по Маастрихтски критерии. „Не смятам, че това еднократно усилие би трябвало да се разглежда като сериозно разхлабване на фискалната дисциплина. Искаше ни се сделката да бъде форматирана с финансов модел за плащане на части, но понеже това е първата подобна сделка между българското и американското правителство, на този етап ще трябва да се финансира накуп, а когато придобием история в отношенията с Агенцията за въоръжение на САЩ, ще може да договаряме и по-гъвкави схеми в бъдеще“, каза още министърът на финансите. Той бе категоричен, че пари за сделката има и това няма да засегне останалите сфери. „Това е значително фискално усилие, когато се прави в рамките на една година, но добрите перспективи пред икономиката и доброто изпълнение на бюджета позволява това усилие да се случи еднократно“, обясни министър Горанов. Той уточни, че заем за плащане на сделката няма да бъде ползван. „В годишния закон за държавния бюджет е разчетен един милиард вътрешни емисии. Не трябва да се търси пряка връзка между тях, те служат за запълване на фискалния резерв и за покриване на падежиращи плащания. Нашето намерение е да продължим да изпълняваме стратегията за поемане на дълга така, както е гласувана в края на миналата година“, каза още Владислав Горанов.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: България може да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16, в понеделник предстои заседание на МС за актуализация на бюджета

Министър Владислав Горанов: България може да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16, в понеделник предстои заседание на МС за актуализация на бюджета

12 Юли 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. България има готовност да плати наведнъж сумата по сделката за изтребителите F-16, в понеделник предстои извънредно заседание на Министерския съвет за актуализация на бюджета. Това каза в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ министърът на финансите Владислав Горанов. Той подчерта, че фискалният резерв е в достатъчно добри равнища и страната ни ще може да си позволи да плати сделката накуп. „Сумата, която трябва да платим по договора за закупуването на новото въоръжение за българската армия, е значителна. Плащането, което трябва да се осъществи накуп, съгласно разговорите ни с американската страна, е за около 1,2 млрд. долара, които в целия си обем не са разчетени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл планираме в понеделник на извънредно заседание да разгледаме вече сключените договори между българската и американската страна, като ги предложим на Народното събрание за ратификация. Успоредно с това планираме да предложим актуализация на Закона за държавния бюджет, за да увеличим разходната част и да осигурим необходимото финансиране за този проект“, обясни министърът на финансите. Владислав Горанов допълни, че физическата доставка на новата техника се очаква да бъде през 2023 година. Страната ни работи и по още два проекта, свързани с придобиването на нови способности - на сухопътните войски и на флота, каза още той. Финансовият министър увери, че България има пари за сделката с първите осем изтребители и за придобиването им няма да взима заеми.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Одобреният доклад за покупка на изтребители F-16 е стратегически важна и правилна за България стъпка

СДС: Одобреният доклад за покупка на изтребители F-16 е стратегически важна и правилна за България стъпка

12 Юли 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
София. Одобреният от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили е стратегически важна и правилна за България стъпка. Това се посочва в позиция на СДС по темата. От партията посочват, че страната ни е част от НАТО, но трябва да има и собствен ресурс да обезпечава националната сигурност и да защитава българските граници не само по суша и вода, но и по въздух. "Темата с изтребителите за българската армия не може да бъде разглеждана само в икономически или технически аспект, както се опитва БСП. Тази тема е свързана със стратегическо партньорство и политическа воля да го продължим с нашите съюзници от Северноатлантическия пакт. Опитите да се дискредитира сделката от страна на опозиционните сили не е безобиден и ни кара да се съмняваме, че са убедени евроатлантици, за каквито се представят", допълват от СДС. Според тях националните интереси на България не трябва да имат политически цвят. "Докато БСП и сателитите й не го осъзнаят, не можем да постигнем това, от което се нуждаем най-много – национално съгласие по стратегическите за държавата въпроси. Сагата с постоянното отлагане на закупуването на бойни самолети трябва да приключи веднъж завинаги", се посочва още в позицията. "Опитът за провал на сделката от страна на русофилските партии ни кара да си мислим, че тяхното желание е да продължим да наливаме пари в поддръжката на старите руски самолети с изчерпан ресурс и несъвместимост с евроатлантическите стандарти", допълват становището си от СДС. Те изтъкват още, че може би F-16C/D Block 70 са най-скъпите, но и най-добрите и масово използвани в Алианса. "Тези самолети, по мнение на експерти, са по-добри от "Грипен-С", които ни предлагаше Швеция, най-вече с най-съвременния си радар. Освен това могат да носят по-голям тонаж въоръжение, повече точки за подкачване на въоръжение, много по-голяма скороподемност. Американските изтребители имат и много по-голям жизнен цикъл - на Ф-16 блок 70 се дават 12 000 часа, а на "Грипен-С" - 8000 часа", заявяват от СДС. "На призивите на някои политици – русофили, които иронично призовават „Големия брат“ да ни подари тези самолети, припомняме, че Варшавският договор също не ни е подарявал нищо, напротив – плащахме си прескъпо не само с пари, но и с нещо много по-ценно – с отнетата ни свобода зад Желязната завеса!", допълват те.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16

Министър Красимир Каракачанов подписа договорите за закупуване на осем самолета F-16

11 Юли 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. На основание Решение на Министерския съвет № 398/10.07.2019 г. министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа международни договори (LOAs) BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Мunitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги” (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment) на обща стойност $1,256,153,980 USD. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. С тях се договаря доставката от Правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение. Съгласно Конституцията на Р България и редът на Закона за международните договори на Република България, за да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.
Отчитайки финансовите ограничения на Р България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на Р България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Със сделката за F-16 САЩ показаха, че стимулират политическата корупция на най-високо ниво у нас

Румен Петков, АБВ: Със сделката за F-16 САЩ показаха, че стимулират политическата корупция на най-високо ниво у нас

11 Юли 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Варна. Със сделката за F-16 САЩ показаха, че стимулират политическата корупция на най-високо ниво в България. Това коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. В подкрепа на твърдението си той посочи, че разследването за продаване на паспорти на македонски граждани, водено срещу служители в агенцията за издаване на удостоверения за български произход, е спряло веднага, след като военният министър е заявил, че F-16 са най-добрите самолети.
„Македонският премиер тогава беше декларирал, че е готов да съдейства на разследването. Това е циничен пример как се стимулира политическа корупция, която на нас ни струва 2.2 млрд. лева“, заяви Петков. Според него изплащането на повече от 200 млн. долара на самолет е много по-висока цена от тази, при която страни като Румъния, Чехия и Бахрейн са направили сделки. Той определи като цинизъм твърдението на външния ни министър, че е договорена отстъпка от 60 млн. долара. „Предупрежденията, които правихме, че тази цена ще бъде съпътствана от непълно въоръжение, се оказаха правилни. Установи се, че един от зам.-министрите на отбраната казва, че едно от въоръженията ще бъде намалено наполовина и то ще е достатъчно. А и никой не коментира публично, дали ДДС влиза в крайната сума“, добави още лидерът на АБВ. Според него ясно трябва да се заяви пред обществото, че сделката ще струва много повече от обявеното.
Румен Петков добави, че самолетите ще започнат да се получават от 2023 година нататък, но не се знае кой ще поеме поддръжката за милиони левове на сега действащите самолети. „Някой сметнал ли е какви инвестиции трябва да се направят в инфраструктурата? Сумата е много над 2.2 млрд. лева. Много сме далеч от тази сума. Продължавам да твърдя, че ще купим най-скъпите прахосмукачки. Никой не желае да отговори колко от самолетите в Румъния летят“, посочи още Румен Петков и коментира, че в северната ни съседка 50% от самолетите F-16 не летят заради проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Той поиска и поименно да бъде обявен съставът на експертите от Военновъздушните сили, които са казали, че това са най-добрите самолети. Това, според него, е престъпно твърдение. „Ако при тези условия бяха поканени за участие европейски компании, поне два самолета повече можеха да се купят, а при доставката на резервни части нямаше да има и плащане на ДДС“, отбеляза той. Според Румен Петков управляващите, с мълчаливото участие на БСП, ДПС, „Патриотите“ и всички останали партии, са „загробили“ страната ни и са я изправили срещу Европа. „В Народното събрание имаме „Коалиция F-16“. Нейният гръбнак са ГЕРБ и БСП“, каза още лпредседателят на АБВ.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Атанас Запрянов: Ще купим още 8 изтребителя на разсрочено плащане

Зам.-министър Атанас Запрянов: Ще купим още 8 изтребителя на разсрочено плащане

11 Юли 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Ще купим още 8 изтребителя на разсрочено плащане. Това каза зам.-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов в интервю за предаването „Тази сутрин” по бТВ във връзка със сделката за закупуване на изтребителите F-16. „Никой не си представя, че България ще има осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета. Вторите осем ще ги купим при разсрочена схема на плащане, защото България вече ще има кредитна история. Това няма да бъдат нови 2 милиарда, защото голяма част от устройствата са доставени на първия етап”, обясни ген. Запрянов. Той уточни, че е рано да се говори каква ще бъде цената на вторите осем самолета.
Зам.- министърът разясни защо се е стигнало до по-ниска цена на сделката за закупуване на изтребителите F-16. „Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет”, поясни ген. Запрянов.
По думите му не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности. Поискани са още един резервен двигател, както и повече бойни припаси. Атанас Запрянов допълни, че няма повод да се твърди, че сегашният пакет е коренно различен от този в началото на преговорите.
„Единственото чувствително намаление на бройките на оръжията е на ракетите за близък бой, които от 24 са намалени на 12”, каза още зам.-министърът на отбраната. В хода на обучението в перспектива ще се наложи да се закупуват повече ракети, което е неизбежно, тъй като пилотите ще стрелят, поясни той.
„Нито една държава не си купува пълен комплект от въоръжение, защото това е една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а те имат срок на годност и изискват техническо обслужване. Експертите прецениха, че този пакет, който искаме ние, не е пакет от такива количества, които да ни позволят да създаваме така наречените оперативни и технически запаси от оръжия”, обясни ген. Атанас Запрянов.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри сделката за закупуване на 8 нови американски изтребители F-16 за 1,25 млрд. долара (ОБЗОР)

Правителството одобри сделката за закупуване на 8 нови американски изтребители F-16 за 1,25 млрд. долара (ОБЗОР)

11 Юли 2019 | 03:25 | Агенция "Фокус"
Правителството одобри сделката за закупуване на 8 нови американски изтребители F-16 блок 70 за 1,256 млрд. долара. На своето заседание в сряда кабинетът прие доклада, подписан от 4 министри, и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият – ракетите „въздух-въздух“ и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление. В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение, въоръжение, което прави самолета многофункционален. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. В цената е включено и наземното оборудване. Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г., но плащането няма да бъде разсрочено. Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. и реално цената, която ще заплати България ще падне под 1,2 млрд. долара.
„Най-после се случи една дългогодишна мечта на Военновъздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса – да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военно-морските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях“, заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот – той ще се чувства като равностоен партньор, заяви ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили.
Освен че Военновъздушните сили на България ще придобият едни нови и качествени самолети, България ще придобие капацитет да започнем развитието на самолетния сектор, добави министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обясни, че в хода на преговорите е получено съгласие и предстои да се подпише споразумение за шест позиции за индустриално сътрудничество. Първата позиция е за създаване на базови способности във връзка с хидравличната система. Другите са: Създаване на базови способности за поддръжка за кацане, което включва ремонт и основен ремонт на 25 компонента; Създаване на базови способности за поддръжка на електрическата система; Логистична поддръжка и управление на веригата за доставка, необходими при жизнения цикъл на флотилията F-16 в България, включително проект Viber view; Подкрепа за развитие на национални способности, свързани с безпилотни летателни средства и дронове. Най-важното за мен – подкрепа за изграждане на национални тренировъчни центрове за пилоти и инженери, технически състав за поддръжка, каза Караниколов. Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната. Следващата седмица проектът за договора ще бъде обсъден в Комисията по отбрана, а след това процедурата ще бъде придвижена за одобрение от парламента в пленарна зала.
„Локхийд Мартин“ приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70. От компанията заявяват, че това е много важна крачка по пътя към придобиване на самолетите, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, „Локхийд Мартин“ и българската индустрия и академичната общност.
Агенция „Фокус“ припомня: Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1, 8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена. В началото на юни американският Конгрес одобри „таван“ на сделката в размер на 1,6 млрд. долара.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Проектът за придобиване на нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности

Президентът Румен Радев: Проектът за придобиване на нов изтребител губи смисъл, ако самолетът е лишен от способности

10 Юли 2019 | 19:38 | Агенция "Фокус"
София. Моята позиция е ясна отдавна, от самото начало на този процес - правителството е длъжно да осигури оперативните способности и техническата поддръжка на този самолет така, както те бяха разработени от Министерството на отбраната, приети от Министерски съвет и утвърдени от Народното събрание. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за одобрения от правителството доклад за покупка на изтребители F-16 за българските Военновъздушни сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Радев посочи, че към момента има чувствително разминаване с първоначално заложените от страната ни параметри и способности. Налице е тотална доминация на политическите мотиви над оперативните способности, а условията за техническа поддръжка на този самолет, които се отлагат във времето и ще се оскъпяват значително, могат да обезсмислят проекта.
Запитан дали обявената цена от 1.256 млрд. долара е голяма или малка за покупката на 8 изтребителя, президентът коментира, че това зависи от включеното в тази цена. „Ако вътре има всичко необходимо така, както е разработено и изпратено от нас в искането за предоставяне на оферта и така, както беше публикувано от американското правителство с всички пакети и пълни способности - цената е приемлива, но ако ги няма тези неща – проектът губи смисъл“, заяви държавният глава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри сделката за закупуване на 8 нови американски изтребители F-16  за 1,25 млрд. долара (ОБЗОР)

Правителството одобри сделката за закупуване на 8 нови американски изтребители F-16 за 1,25 млрд. долара (ОБЗОР)

10 Юли 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри сделката за закупуване на 8 нови американски изтребители F-16 блок 70 за 1,256 млрд. долара. На своето заседание в сряда кабинетът прие доклада, подписан от 4 министри, и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият – ракетите „въздух-въздух“ и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление. В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение, въоръжение, което прави самолета многофункционален. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. В цената е включено и наземното оборудване. Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г., но плащането няма да бъде разсрочено. Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. и реално цената, която ще заплати България ще падне под 1,2 млрд. долара.
„Най-после се случи една дългогодишна мечта на Военновъздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса – да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военно-морските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях“, заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот – той ще се чувства като равностоен партньор, заяви ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили.
Освен че Военновъздушните сили на България ще придобият едни нови и качествени самолети, България ще придобие капацитет да започнем развитието на самолетния сектор, добави министърът на икономиката Емил Караниколов. Той обясни, че в хода на преговорите е получено съгласие и предстои да се подпише споразумение за шест позиции за индустриално сътрудничество. Първата позиция е за създаване на базови способности във връзка с хидравличната система. Другите са: Създаване на базови способности за поддръжка за кацане, което включва ремонт и основен ремонт на 25 компонента; Създаване на базови способности за поддръжка на електрическата система; Логистична поддръжка и управление на веригата за доставка, необходими при жизнения цикъл на флотилията F-16 в България, включително проект Viber view; Подкрепа за развитие на национални способности, свързани с безпилотни летателни средства и дронове. Най-важното за мен – подкрепа за изграждане на национални тренировъчни центрове за пилоти и инженери, технически състав за поддръжка, каза Караниколов. Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната. Следващата седмица проектът за договора ще бъде обсъден в Комисията по отбрана, а след това процедурата ще бъде придвижена за одобрение от парламента в пленарна зала.
„Локхийд Мартин“ приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70. От компанията заявяват, че това е много важна крачка по пътя към придобиване на самолетите, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, „Локхийд Мартин“ и българската индустрия и академичната общност.
Агенция „Фокус“ припомня: Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1, 8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена. В началото на юни американският Конгрес одобри „таван“ на сделката в размер на 1,6 млрд. долара.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Одобрен е докладът на министъра на икономиката за индустриалното сътрудничество във връзка с проекта за придобиване на нов тип боен самолет

Одобрен е докладът на министъра на икономиката за индустриалното сътрудничество във връзка с проекта за придобиване на нов тип боен самолет

10 Юли 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри доклад от министъра на икономиката за предоставяне на обобщена информация за индустриалното сътрудничество във връзка с проекта за придобиване на нов тип боен самолет и за упълномощаване на министъра на икономиката да проведе преговорите и да сключи Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за промишлено сътрудничество F-16 блок 70. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
След като правителството на Република България направи своя избор и реши да проведе преговори с правителството на САЩ за доставка на F-16 V Блок 70, със заповед на министър-председателя R-26/20.02.2019 г. беше създадена организация за провеждане на преговорния процес. В изпълнение на заповедта на министър-председателя бяха проведени разговори на няколко етапа – както в София, така и във Вашингтон, с компанията производител на придобивания отбранителен продукт Локхийд Мартин по осъществяването на индустриално сътрудничество. (Правителството на САЩ по закон не може да поема ангажименти за индустриално сътрудничество, но не възпрепятства американските компании производители да предлагат и изпълняват проекти за такова сътрудничество.)
По време на разговорите Министерството на икономиката отстояваше гледната точка и очакванията на българската страна от индустриалното сътрудничество в следните три области:
• Изграждане на национални способности за логистична поддръжка на самолетите на междинно ниво на експлоатация (National Level-2 Сapabilities).
• Дългосрочно коопериране с българската индустрия с цел развиване на индустриални и технологични способности в Република България.
• Изграждане на способности в областта на сигурността и отбраната.
От съществено значение е проектите да водят и до комерсиализиране на придобитите способности, да допринасят за усвояването на продукти и услуги, които са с потенциал да бъдат конкурентни и търсени на международния пазар от други оператори на F-16.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локхийд Мартин“: Приветстваме решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие от САЩ за осем изтребителя F-16

„Локхийд Мартин“: Приветстваме решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие от САЩ за осем изтребителя F-16

10 Юли 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Приветстваме решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие от САЩ за осем изтребителя F-16. Това се посочва в изявление от „Локхийд Мартин“ по повод одобрението на българското правителство на сделката за закупуване на 8 многоцелеви изтребителя Ф-16 Блок 70.
„Локхийд Мартин“ приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, „Локхийд Мартин“ и българската индустрия и академичната общност“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на „Локхийд Мартин“ за Европа и Израел.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри доклад относно преговорите по изпълнение на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“

Правителството одобри доклад относно преговорите по изпълнение на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“

10 Юли 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри доклад относно преговорите по изпълнение на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Министерският съвет прие доклада на министрите на отбраната, външните работи, финансите и икономиката относно проведени консултации и преговори с американската страна по изпълнение на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ и получените на 17.06.2019 г. в Министерството на отбраната Проект на международен договор (LOA) BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), Проект на международен договор (LOA) BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16“ (Munitions in support of the F-16), Проект на международен договор (LOA) BU-P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“ (Sidewinder AIM 9Х Block II Missiles, associated material and services) и Проект на международен договор (LOA) BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).
C настоящото решение се приема доклада на министрите на отбраната, икономиката, външните работи и финансите, участници в преговорния екип, съгласно Решение на Народното събрание от 2019 г. (ДВ бр. 6 от 18.01.2019 г.) за започване на преговорен процес по придобиване на нов тип боен самолет и заповеди № Р-26/22.02.2019 г. и № Р-58/15.04.2019 г. на министър председателя на България. Към решението са приложени за приемане докладите на министъра на икономиката относно индустриалното сътрудничество и министъра на финансите относно въпросите по осигуряване на финансовите средства за реализиране на инвестиционния проект.
В резултат на проведените консултации с американската страна, на България са предложени четири оферти, отнасящи се до самолетите, въоръжението и свързаното оборудване и системи, които са проекти на международни договори със страни Правителствата на двете държави.
Към тях е направено предложение за сключване на споразумение за индустриално сътрудничество между водещия доставчик от американска страна и Министерство на икономиката на България.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Съгласно Закона за международните договори на Република България, тези проекти трябва да бъдат одобрени от Правителството, което следва да упълномощи определени длъжностни лица за подписването им от България. Предвижда се договорите да се ратифицират от Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Емил Караниколов: Освен че Военновъздушните сили на България ще придобият нови и качествени самолети, България започна развитието на самолетния сектор

Министър Емил Караниколов: Освен че Военновъздушните сили на България ще придобият нови и качествени самолети, България започна развитието на самолетния сектор

10 Юли 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Освен че Военновъздушните сили на България ще придобият едни нови и качествени самолети, България ще придобие капацитет да започнем развитието на самолетния сектор. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов след днешното заседание на Министерския съвет по повод обявяването на крайната оферта за закупуване на самолетите F-16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерство на икономиката отговаряше за т. нар. индустриално сътрудничество. Щастлив съм, че българската държава успя да защити и ще ви посоча какво България, във връзка със споразумението за индустриално сътрудничество ще може да прави оттук нататък“, допълни още министърът.
В хода на преговорите беше получено съгласие и това е предмет на споразумението, които предстои да подпишем, това са шест позиции. „Първата е създаване на базови способности във връзка с хидравличната система. Създаване на базови способности за поддръжка за кацане, което включва ремонт и основен ремонт на 25 компонента. Създаване на базови способности за поддръжка на електрическата система. Логистична поддръжка и управление на веригата за доставка, необходими при жизнения цикъл на флотилията F-16 в България, включително проект Viber view. Подкрепа за развитие на национални способности, свързани с безпилотни летателни средства и дронове. Най-важното за мен – подкрепа за изграждане на национални тренировъчни центрове за пилоти и инженери, технически състав за поддръжка“, каза Емил Караниколов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара

Министър Красимир Каракачанов: Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара

10 Юли 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на „Агенция „Фокус“. По време на брифинга стана ясно, че общата цена в четирите пакета за изтребителите и оборудването е 1,256 млрд. долара, но се намираме в процедура Конгресът на САЩ да поеме около 60 млн. долара допълнително. „Ако тези приблизително 60 млн. бъдат одобрени от американския конгрес, реално цената, която ще заплати България ще падне с милиони долари. Което на практика ще доведе до една цена под 1,2 млрд долара“, заяви военният министър. Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г. В цената е включено и наземното оборудване. Следващата седмица офертата ще бъде обсъдена в Комисията по отбрана, а след това процедурата ще бъде придвижена и към пленарната зала.
„Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса – да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военно-морските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях“, заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.
С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот – той ще се чувства като равностоен партньор, заяви ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили. „Една дългогодишна мечта за военно-въздушните сили е на път да се осъществи“, допълни той.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството даде мандат на министъра на отбраната да подпише договор за доставка на изтребители F-16 и необходимото оборудване

Правителството даде мандат на министъра на отбраната да подпише договор за доставка на изтребители F-16 и необходимото оборудване

10 Юли 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. Правителството даде мандат на министъра на отбраната да подпише договор за доставка на изтребители F-16 и необходимото оборудване. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Днес Министерският съвет прие доклада изготвен от преговорните екипи и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора: един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, вторият договор касае бойни припаси за самолета, третият – ракетите въздух-въздух, последният договор касае доставката на система за визуализация, наблюдение и управление“, обясни той. Запрянов посочи, че в рамките на четири документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакетна система F-16, Блок 70 с необходимото оборудване за обучение и въоръжение. „Общата цена в четирите пакета е 1,256 млрд. долара“, заяви Запрянов. В същото време има нотификация в Държавния департамент и се намираме в процедура Конгреса на САЩ да поеме около 60 млн. долара допълнително.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велизар Шаламанов: Не трябва да си затваряме очите пред развитието на новите технологии и киберпространството, които крият рискове

Велизар Шаламанов: Не трябва да си затваряме очите пред развитието на новите технологии и киберпространството, които крият рискове

4 Юли 2019 | 20:37 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва да си затваряме очите пред развитието на новите технологии и киберпространството, които крият рискове. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на Надзорния съвет по комуникация и информация на НАТО Велизар Шаламанов. Той каза още, че разширяването на евроатлантическия алианс създава стабилност, но остават и опитите на страни, които имат интереси и виждат възможност за влияние в Европа чрез Балканите. „Не трябва да си затваряме очите пред развитието на нови технологии и новите рискове, свързани с използването на киберпространството за цели за военна доминация и за различни измерения на хибридни заплахи, които действат под нивото на чл. 5 за колективна отбрана от Атлантическия договор. Те са именно областите, където трябва да търсим повече сигурност и капацитет за преодоляване на дисбаланси и на създаване на впечатление, че някой може да се възползва от временно предимство и да дестабилизира темата за сигурност на Балканите“ каза Велизар Шаламанов. Той каза още, че Балканите и Черноморският регион дълго време са били подценявани, но сега идват на дневен ред в полезрението на НАТО. Шаламанов обясни, че силата на съюзния отговор на рисковете и заплахите в сферата на сигурността е в бързата реакция, високата готовност, високата степен на свързаност и оперативна съвместимост, така че дори и страните с малък капацитет да могат да се добавят в колективната система. Според него не само бройката въоръжена техника, а и степента на нейната модерност и оперативна съвместимост и киберзащита са определящи. Експертът коментира и очакваният боен самолет F-16. По думите му това е най-бойния самолет, чийто комплект с въоръжения гарантира високи бойни способности. Цената му, според Шаламанов, е много по-изгодна от тази за поддържането на самолетите, с които разполагаме, които пък нямат модерна електроника и изолират страната ни от НАТО и ЕС. Придобиването на нови самолети всъщност е икономисване на средства от поддръжката на старите и ще е от полза за страната, каза още той и заключи, че силна България е добре за НАТО и за ЕС, а всяко забавяне и изоставяне води до загуба в трите измерения.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ: Срам от коалиция F-16,  резултатът САЩ-България е 17:0

АБВ: Срам от коалиция F-16, резултатът САЩ-България е 17:0

30 Юни 2019 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. 2,2 млрд. За да се продадем за пореден път. Или за първи път, както никога досега. Загърбвайки първата процедура на Народното събрание, която покани участници срещу 1,4 млрд. Днес ние от АБВ казваме, че това е грубо погазване на първото решение на Народното събрание. И ако искаме да бъдем дотам почтени към себе си и Европа, нека да кажем – заповядайте всички на 2,2 млрд. За да си купим най-скъпите прахосмкачки. Това се посочва в позиция на лидера на АБВ Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. "И първо да кажем – ние европейци ли сме или слуги. Аз слуги съм виждал много, ни никога не съм бил сред тях. И ще се борим срещу слугинажа и за гръбнака на Република България. Защото 2 млрд за борба с градушките означава гарантирана продукция на българското селско стопанство. 2 млрд инвестиции в малките и средните общини, за малки и средни предприятия означава съхраняване на живота на тези общини. А 2,2 млрд, дадени на американската икономика, означава още 1 млрд, разсипан в последствие за резервни части, един груб слугинаж, който е насочен против националната сигурност на Р България. Ако арестуват още шест души, които продават паспорти на македонци, купуваме и четири американски подводници. Очевидно е, че Щатите намериха ваксата.
Поздрави на патриотите.
Петков от Плевен", се посочва още в съобщението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Атанас Зафиров, БСП: Вместо да подаде оставка заради скандала със самолетите, Каракачанов влиза в обяснения

Атанас Зафиров, БСП: Вместо да подаде оставка заради скандала със самолетите, Каракачанов влиза в обяснения

30 Юни 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. За моя изненада, вместо да подаде оставка след изнесените данни от президента Румен Радев за бойните самолети, които ще закупуваме, военният министър влезе в обяснителен режим и за пореден път не доизказа истината. Фактите са, че за парите, които ще дадем, ще получим самолети, които няма да изпълнят целите, заложени с решението на Народното събрание. Това каза Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, пред БСТВ, съобщиха от пресцентъра на БСП. По думите му, от изнесените данни от държавния глава, самолетите няма да могат да изпълняват функциите „въздух-земя” заради отсъстващото въоръжение.
Атанас Зафиров наблегна на реплики от интервю на Красимир Каракачанов, които са убегнали на анализаторите, а именно, че сега даваме 2,2 млрд. за изтребители, но са нужни още толкова за бомбардировачи. „Той потвърди казаното от президента, че с пакета, който получаваме за самолетите F-16, няма да позволим те да са многофункционални с една от най-важните си функции – наземна поддръжка”, каза Зафиров. Той заяви, че очаква задълбочен дебат по въпроса в Народното събрание и да се даде отговор защо за толкова много пари ще получим продукт за авиошоу. „Този допълнителен един милиард, за който говори президентът, а Каракачанов определи като хипотетичен, е напълно реален и трябва да се даде, за да придобият самолетите своите пълни бойни готовности. Каракачанов и укрива информация, и лъже”, потвърди Зафиров въпрос на водещия. Експертът от БСП обясни още, че със закупуването на многофункционалните бойни самолети е трябвало да отпадне поддръжката във времето на старата ни летателна техника. В този случай, с орязаните функции на бъдещите ни изтребители, страната ни ще трябва да дава милиони за ремонт и поддръжка на наличната авиационна техника, обясни още Атанас Зафиров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Намаляването на цената за F-16 е за сметка на многофункционалните му способности

Президентът Румен Радев: Намаляването на цената за F-16 е за сметка на многофункционалните му способности

29 Юни 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Намаляването на цената за закупуване на F-16 е за сметка на многофункционалните способности на самолета. Това каза президентът Румен Радев, който присъства на летателен ден в авиобаза „Граф Игнатиево“ във връзка с закупуването на новия боен изтребител, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За да бъде този самолет многофункционален, да може да се експлоатира тук надеждно и да бъде в оперативна готовност, това означава, ако имаме 8 самолета да летят поне 6-7 от тях. За да стане това, тази начална цена, която беше предложена в началото на месеца трябва да се плати. Оттам надолу разликата, която имаме в цената, е за сметка на многофункционални способности, въоръжение, оборудване и оперативна готовност на самолета“, отбеляза президентът. „В този вид той не може да ни върши работа, така както е приело Народното събрание по проекта за инвестиционния разход, така както са заложени минимални бойни възможности за този самолет. Ние трябва да ги постигнем“, заяви той. „Правителството трябва така да направи, че по някакъв начин да запълва тази разлика в цените, за да гарантира целия този пакет и най-малкото трябва да бъде откровено. Ако нещо от това не се осигури да каже колко струва, кога смята да се доставя, какво ще остави на следващите правителства да плащат, защото плащане ще има и то ще бъде голямо“, заяви президентът Радев. Държавният глава припомни, че първоначалната ценова оферта е била за пълен пакет на стойност 3 450 млрд. с ДСС, а сега говорим за 2 200 млрд. без ДДС. „Вие си направете сметка, но имаме сериозно орязване“, заяви президентът. „Надявам се, американските партньори още са тук, правителството не само да отчете политическия ход, че сме закупили изтребители от нашия стратегически партньор САЩ, а да направи така, че този самолет да има способности“, добави държавният глава.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев: Предстои окончателно подписване на договора за изтребителите F-16, ако бъде одобрена цената и начинът на плащане

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев: Предстои окончателно подписване на договора за изтребителите F-16, ако бъде одобрена цената и начинът на плащане

29 Юни 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Предстои окончателно подписване на договора за изтребителите F-16, ако бъде одобрена цената и начинът на плащане. Това каза в интервю за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Преди дни са проведени разговори с представителите на правителството на САЩ, добави той. „Продължаваме да поддържаме бойната авиация. Знаете, че в момента вървят ремонтни дейности на МиГ-29. И да се сключи договор за F-16 по оперативна съвместимост ще влязат след 4-5 години най-рано, така че ние трябва да поддържаме авиацията си, която може да се използва до 30-та година“, посочи генерал Андрей Боцев. Той допълни, че има сключен договор и за поддръжката на СУ-25. За Су – 25 той коментира, че е единственият бомбардировач за поддръжка на сухопътни и на морски операции, затова е много полезен за армията ни. „Бойният вертолет МИ-24 също е много ценен за нас, защото той е също така служи за поддръжка в сухопътни и морска операции“. В момента имаме два изправни такива. Надявам се до края на годината да получим още два, а останалите периодично да се ремонтират и поддържат. Също така септември месец трябва да влезе в строя още един вертолет МИ-17, който очакваме да излезе от ремонт и да се включи в изпълнение на бойните задачи, а също и при гасенето на пожари“, обясни Андрей Боцев. Той посочи, че днешното авиошоу в Граф Игнатиево е преминало впечатляващо за многото зрители, дошли да наблюдават демонстрациите. Президентът Румен Радев, който също присъства на летателния ден, е изразил голямо задоволство от подготовката на летателния състав и от подобренията, които са направени на летище Граф Игнатиево, добави генерал Андрей Боцев.
Евелина БРАНИМИРОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Цената на изтребителите е 2,2 млрд. лева и президентът е информиран за това

Министър Красимир Каракачанов: Цената на изтребителите е 2,2 млрд. лева и президентът е информиран за това

29 Юни 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Троян. Реално цената на изтребителите F-16 е 2,2 млрд. лв. Аз не знам от къде президентът Румен Радев твърди, че са 3,2 млрд. лв., след като още преди 10 дни ние сме му изпратили, по негово искане, предложението за договор. Това каза пред журналисти в Троян вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде БНР. В местността "Хайдушкото сборище" край троянското село Балканец вицепремиерът участва в традиционния празник на планината, билките и туризма. По думите му в договора ще има определени корекции, но президентът е бил информиран за всеки етап, когато той е поискал. Според Каракачанов ако се стигне до подписване на договора, до края на юли процесът ще е приключил. "Ние ще направим своя доклад до Министерския съвет, той трябва да вземе решение и да го вкара в Народното събрание. Парламентът ако одобри това предложение, до края на юли той може да се сключи", обясни Красимир Каракачанов. "Аз не знам от къде излезе този 1 млрд. лева, по принцип самият преговорен процес, независимо за каква техника е, не е проста работа. Ако беше лесно, самият президент Радев, още когато беше командващ на ВВС, щеше да реши проблема. Само че той не се решава вече 10-12 години, сега сме на крачка да сключим договор", коментира военният министър. По думите му има неща, които в този договор и на него не му харесват и това е заявено. "Президентът можеше чрез ранга, който заема, да потърси контакт със своя американски колега и ако има някакви съображения, да ги каже и да помогне малко в този процес, защото е лесно да критикува, трудно е да се върши работа", добави Каракачанов.
По отношение спора между министрите Каракачанов и Караниколов и председателя на парламента Караянчева за ремонта на руските самолети Су-25 Красимир Каракачанов зави: "Аз няма какво да се разбирам, има закон и съм длъжен да го изпълнявам". По думите му в България има немалко чиновници, "които, като чуят държави извън ЕС, почват да треперят, страх ги е да не им се скара някой чиновник в посолство в София, Брюксел или НАТО". "Парите за ремонта на самолетите са преведени, така че трябва да имаме договор с Беларус, отбеляза министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: За да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу

Президентът Румен Радев: За да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу

28 Юни 2019 | 21:19 | Агенция "Фокус"
София. За да бъдем пълноценни съюзници трябва да имаме боеспособен самолет, а не самолет за авиошоу. Това каза президентът Румен Радев за сделката за закупуване на изтребителите F-16 в предаването „Панорама“ по БНТ. „За съжаление, дебатът за самолета отдавна се „изроди“ и излезе извън обхвата на обективните критерии. След опорочената процедура за избор с мотив малко на брой, скъпи, но с големи възможности самолети, сега се движим към малко на брой, все още скъпи, но със жестоко орязани способности“, коментира той и уточни, че F-16 е самолет с високи съвременни способности, а с такива също са „Юрофайтър“ и „Грипен“ „Самолетът е само на върха на огромна пирамида, на сложен пакет, който включва и самолетите, и въоръжението, и спомагателното оборудване, и наземното оборудване за поддържка и логистика, за анализ и подготовка на мисиите, обучението на летците и техниците. Ако един от тези компоненти не е пълноценен, бойните възможности драстично се свиват“, обърна внимание държавният глава. „Реалностите разкриват непрекъснато наивността и неподготвеността на правителството по отношение на американското законодателство“, посочи Румен Радев. „За да влезем в някаква приемлива цена, правителството предприе ход за сваляне на цената чрез единствения възможен начин- орязване на пакета, и то жестоко“, подчерта той. „Оттук нататък какви са възможните действия. Ето при нас са американските партньори за последни уточнения на пакета. Силно се надявам, че правителството няма да допусне за тази цена, да вземе самолет без способности, иначе това ще бъде безотговорно“, изтъкна Радев. Той уточни, че се явява скрит разход от около още 1 млрд., който правителството трябва да даде. „Ако не го даде сега, тези 3 млрд., изникват много въпроси. Кога този самолет ще придобие пълни многоцелеви възможности, пълния пакет въоръжение, така както сме заявили, и много други въпроси. Рискуваме и поддръжката му, защото липсват редица важни елементи от неземния пакет оборудване“, каза още държавният глава.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Росица Велкова: Емитирането на дълг от страна на правителството е във връзка с евентуално разплащане при условие на сделка за самолетите F-16

Зам.-министър Росица Велкова: Емитирането на дълг от страна на правителството е във връзка с евентуално разплащане при условие на сделка за самолетите F-16

20 Юни 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. Емитирането на дълг от страна на правителството е във връзка с евентуално разплащане при условие на сделка за самолетите F-16. Това каза заместник-министърът на финансите Росица Велкова пред журналисти във връзка с емитиране на дълг от близо 300,6 млн. лв. от страна на правителството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й сумата на сделката е все още е в процес на договаряне. "Така или иначе тя не е разчетена в Закона за бюджета. При условие, че има сделка ще бъдат предприети действия за актуализация на Закона за бюджета“, посочи Велкова. Заместник-министърът поясни, че се очаква такава актуализация евентуално през юли. „Най-вероятно до края на месец юли трябва да бъдат разгледани от парламента пакета от документи, ратификацията и актуализация, ако се стигне до сделка“, каза още заместник-министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности в договора със САЩ за F-16

Президентът Румен Радев: Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности в договора със САЩ за F-16

19 Юни 2019 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности според заявеното от нас и българските данъкоплатци няма да дават парите си на хаос. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев за договора със САЩ за закупуване на изтребителите F-16 след като присъства на Националното тактическо учение „Ответен удар 2019“ на полевия учебен полигон „Ново село“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Сливен. „Всяко едно „мърдане“ надолу и орязване на този пакет вече води до невъзможност за реализация на оперативните възможности на самолета“, коментира президентът. „Всеки момент очаквам параметрите на предложението на американската страна“, съобщи Радев. „Правителството многократно декларира, че ще постигне разумна цена, близка до определената от Народното събрание, че ще има разсрочено плащане и офсет и индустриално сътрудничество, и високи бойни способности“, посочи държавният глава. „Най-важното в този проект, което често се пропуска, и не се разбира докрай е че не самият самолет е най-важното в проекта, а цялостният хомогенен пакет е важен“, обърна внимание Румен Радев. „Той се състои от самолета, оборудването, въоръжението, допълнителното оборудване към самолета, наземното оборудване, което е огромно и обучението на личния състав“, уточни той. „Българските ВВС и Министерството на отбраната разработиха един много добър хомогенен пакет, максимално „изстискан“, на минимум, но гарантиращ надеждни способности и оползотворяване на бойните възможности на самолета“, заяви президентът.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на отбраната: Предложението на САЩ за сключване на договор за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70 е внесено

Министерство на отбраната: Предложението на САЩ за сключване на договор за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70 е внесено

17 Юни 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
София. Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално внесе в Министерството на отбраната предложениe за сключване на договор между България и САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Предстои окончателно финализиране на предложението на американската страна съгласно националните процедури и внасянето му в Министерския съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посолството на САЩ в София представи предложение за сключване на договор за придобиване на осем изтребителя F-16

Посолството на САЩ в София представи предложение за сключване на договор за придобиване на осем изтребителя F-16

17 Юни 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
София. Днес Отделът за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в София официално представи на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал. Това се посочва в официално изявление от САЩ, публикувано на сайта на Посолството на САЩ в София.
Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили. Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация

Премиерът Бойко Борисов: Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация

11 Юни 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация. Това каза пред журналисти в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан как ще коментира развоя на сделката за нови изтребители със САЩ Борисов заяви: „Има изисквания – ако искаме да сме в НАТО, 2% от БВП трябва да влиза за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, трябва да имаш надеждна система за сигурност. Така че купуваме и се пазарим“.
Борисов посочи, че нищо в преговорите не е приключило. „Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация. Защото, когато имаш голям клас изтребители, тогава влизаш в други планове на НАТО. Примерно нашата фрегата всички я знаят в НАТО и където има учения, тя е винаги там“, коментира премиерът.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов, Център за изследване на отбраната и сигурността: Намаляването на цената на изтребителите F-16 не трябва да е за сметка на военните способности на самолетите

Ангел Найденов, Център за изследване на отбраната и сигурността: Намаляването на цената на изтребителите F-16 не трябва да е за сметка на военните способности на самолетите

8 Юни 2019 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Намаляването на цената на изтребителите F-16 не трябва да е за сметка на военните способности на самолетите. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ Ангел Найденов – министър на отбраната в кабинета „Орешарски“ и председател на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. Според него промяната на цената за F-16 зависи от това на какво ще държи и от какво ще се откаже България от предварително заявения пакет. Обект на преговорите с американската страна са поне 4 от параметрите на сделката – цена, схема на плащане, срокове за доставка и индустриално сътрудничество, обясни той. „Сумата, посочена в уведомлението, е 1 млрд. 670 млн. долара, което прави малко над 2 млрд. 920 млн. лв. Това надхвърля с близо 1 млрд. сумата, която беше гласувана от Народното събрание. Същевременно вероятно е и доста над допусканията, които бяха направени с последващо изменение на решението от Парламента, което разреши в хода на преговорите правителството да се отклони от вече предварително зададените параметри по отношение на цената“, обясни Ангел Найденов. Според него това не е окончателната цена за изтребителите, които България ще закупи от САЩ. Това е своеобразен таван на целия пакет, който предлага американската страна, обясни той, като уточни, че има възможност за преговори по отношение на крайната цена.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България може да плати наведнъж изтребителите F- 16 (ОБЗОР)

България може да плати наведнъж изтребителите F- 16 (ОБЗОР)

7 Юни 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че най- вероятно България няма да успее да договори с американската страна разсрочено плащане за изтребителите F- 16. Той заяви, че въпреки голямата сума, страната ни може да си позволи да плати наведнъж. „Със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие. Убеден съм, че F- 16, Блок 70 е най-оптималният за нас вариант“, посочи министърът. Горанов обърна внимание, че преговорите със САЩ за постигане на оптималната цена, определена от българския парламент, продължават. „2 млрд. лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО вероятно това усилие трябва да бъде направено“, коментира финансовият министър. Той прогнозира, че до есента всичко по сделката за новите изтребители трябва да бъде ясно. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов изтъкна, че първоначално предложената от САЩ по-висока сума може да бъде намалена. Той уточни, че цената, дадена от Американския конгрес, не е крайната сума, а таван, до който американското правителство може да сключи договор с България. „Така че не това е стойността на тези 8 самолета с оборудването и въоръжението. Мога да кажа това, че офертата при първоначалните разговори във Вашингтон беше значително по-малка от това, което гласува Конгреса. И въпреки това беше по-висока от нашите представи“, коментира Каракачанов и поясни, че впоследствие се е стигало до намаляването ѝ. „Когато мине 14-дневен срок, ще получим оферта. И ако тя не ни удовлетворява, разговорите ще продължат, за да търсим онази цена, която е разумна и приемлива“, заяви Красимир Каракачанов. Според него има възможност сумата да бъде свалена от първоначално предложената от САЩ, но не за сметка на въоръжението и на характеристиките на самолета.
Във връзка с придобиването на два кораба за Военноморските сили той посочи, че вече са отворени технически предложения и предстои да се извърши оценка. Ще бъде оценявана както цената, така и това доколкото те ще повишат конкурентоспособността на българската отбранителна индустрия. На оценка подлежи и показателят за логистична поддръжка, като ще се търси възможно по-нисък разход. Каракачанов обясни, че се очаква скоро оценката да приключи и да започнат преговори за договор до края на годината. „Очаква се първият кораб да бъде доставен до края на 2020 г., а вторият – до края на 2024 г. Общата стойност е 820 млн. лв.“, уточни той. Относно модернизацията на Сухопътните войски Каракачанов обясни, че до 7 юли е срокът, в който трябва да бъдат представени проектите за бронирана машина и те да бъдат изпратени на фирмите. Той уточни, че четири фирми са проявили интерес към изработката на бронирана машина.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Преговорите със САЩ за изтребителите ще продължават, тъй като първоначално предложената по-висока сума може да бъде намалена

Министър Красимир Каракачанов: Преговорите със САЩ за изтребителите ще продължават, тъй като първоначално предложената по-висока сума може да бъде намалена

7 Юни 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Преговорите със САЩ за изтребителите ще продължават, тъй като първоначално предложената по-висока сума може да бъде намалена. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Каракачанов информира депутатите за проектите за модернизация на българската армия. Във връзка с придобиването на два кораба за Военноморските сили той посочи, че вече са отворени технически предложения и предстои да се извърши оценка. Ще бъде оценявана както цената, така и това доколкото те ще повишат конкурентоспособността на българската отбранителна индустрия. На оценка подлежи и показателят за логистична поддръжка, като ще се търси възможно по-нисък разход. Каракачанов обясни, че се очаква скоро оценката да приключи и да започнат преговори за договор до края на годината. „Очаква се първият кораб да бъде доставен до края на 2020 г., а вторият – до края на 2024 г. Общата стойност е 820 млн. лв.“, уточни той.
Относно модернизацията на Сухопътните войски Каракачанов обясни, че до 7 юли е срокът, в който трябва да бъдат представени проектите за бронирана машина и те да бъдат изпратени на фирмите. Той уточни, че четири фирми са проявили интерес към изработката на бронирана машина.
По отношение на придобиването на нов тип боен самолет за ВВС министърът на отбраната поясни, че цената, дадена от Американския конгрес, не е крайната сума, а таван, до който американското правителство може да сключи договор с България. „Така че не това е стойността на тези 8 самолета с оборудването и въоръжението. Мога да кажа това, че офертата при първоначалните разговори във Вашингтон беше значително по-малка от това, което гласува конгреса. И въпреки това беше по-висока от нашите представи“, обясни той и уточни, че впоследствие се е стигало до намаляването ѝ. „Когато мине 14-дневен срок, ще получим оферта. И ако тя не ни удовлетворява, разговорите ще продължат, за да търсим онази цена, която е разумна и приемлива“, заяви Каракачанов. Той обясни, че разговорите ще продължат и има възможност сумата да бъде свалена още от първоначално предложената от САЩ, но не за сметка на въоръжението и на характеристиките на самолета.
Цветилена СИМЕОНОВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Най- вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане за F- 16, можем да си позволим да платим наведнъж

Министър Владислав Горанов: Най- вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане за F- 16, можем да си позволим да платим наведнъж

7 Юни 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. В преговори сме все още. Най- вероятно няма да успеем да договорим разсрочено плащане. Това каза пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов за преговорите със САЩ за изтребителите F- 16, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан може ли държавата да си позволи да плати наведнъж, Горанов заяви: „Може да си позволи да плати наведнъж. Сумата е доста сериозна, но за радост може“. „Със сигурност военните проекти са скъпо за фиска усилие. Убеден съм, че F- 16, Блок 70 е най-оптималният за нас вариант“, посочи министърът. „В преговори сме с американската страна, за да постигнем оптималната цена, която е определена от парламента“, обясни Владислав Горанов. „2 млрд. лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО вероятно това усилие трябва да бъде направено“, каза министърът. „Обсъждаме сроковете с американската страна. Най- вероятно до есента трябва да сме наясно със всичко“, допълни Горанов.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов ще информира депутатите за проектите за модернизация на армията

Министър Красимир Каракачанов ще информира депутатите за проектите за модернизация на армията

7 Юни 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще отговаря на въпроси за проектите за модернизация на армията. Това се посочва в програмата за петъчния парламентарен контрол. Министърът ще даде информация за проектите за инвестиционен разход за Военноморските сили, за Сухопътни войски и за Военновъздушните сили. Красимир Каракачанов ще отговори и на въпрос за осигуряването на военни психолози в армията. В петъчния парламентарен контрол ще участва и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той ще даде отговор на депутатско питане за липса на данни за България по Натура 2000.
Преди парламентарния контрол в пленарна зала ще се гласуват на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Промените са технически и целят отразяване на извършени промени във фирмени наименования на дружества.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната: Много е важно договорът за F-16 да бъде сключен в периода, определен от американската страна, всяко отлагане ще има негативен ефект

Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната: Много е важно договорът за F-16 да бъде сключен в периода, определен от американската страна, всяко отлагане ще има негативен ефект

6 Юни 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Много е важно договорът за изтребителите да бъде сключен в рамките на периода, определен от американската страна, всяко отлагане на сделката за F-16 ще има негативен ефект. Това каза в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната, заместник директор в Института по информационни и комуникационни технологии по е-Инфраструктура и сигурност. „Много е важно този договор да бъде сключен и то в рамките на периода, който се определя от американска страна - 60 дни. Това не е въпрос само на начало на превъоръжаване на военновъздушните сили, но е и знак за цялостната трансформация на нашата армия и всяко отлагане ще има негативен ефект върху мотивацията и върху всички други проекти, които трябва да вървят ускорено след първата стъпка по отношение на самолетите“, каза още той. По думите на Велизар Шаламанов в процеса на изграждане на нови способности са хората и първо този негативен ефект ще е върху военнослужещите, които очакват старта на реалната модернизация, придобиването на нова съвместима техника вече доста година. „Негативен ефект ще има и сред съюзниците ни, тъй като ние от години говорим за придобиването на нов самолет и невъзможността да направим тази крачка се отразява на доверието към нас, не просто политическо доверие, но доверието към способността ни да планираме, да управляваме риска и ангажимента ни реално да харчим пари за нови технологии. Ще има негативен ефект и върху очакването на българската индустрия чрез такава мащабна програма за превъоръжаване да бъде включена във високотехнологични проекти, съпътстващи процесите на превъоръжаване в регионален и европейски мащаб. Не ми се иска тази сделка да бъде политизирана във висока степен, тъй като тя беше вече използвана за допълнително внасяне на противопоставяне в страната. Такъв тип крачка, която включва на първо време придобиване на осем модерни изтребителя, трябва да бъде взета с високо ниво на съгласие, защото тази крачка отваря възможност за процес на трансформация, включващ допълнителни самолети, извеждане на старата техника, придобиване на зенитно-ракетни комплекси и радари, интеграция на всичко. Това са много пари и ангажимент на много хора, свързано е с отношенията ни с много страни, включително стратегическото партньорство със САЩ и е крайно време то да бъде сложено пред скоби в политическите процеси в страната“, заяви експертът.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Има шанс да няма сделка между САЩ и България за изтребителите, но той е не повече от 25%

Министър Красимир Каракачанов: Има шанс да няма сделка между САЩ и България за изтребителите, но той е не повече от 25%

6 Юни 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. Има шанс да няма сделка между САЩ и България за изтребителите, но той е не повече от 25%. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос как ще коментира разминаването между това, което американският конгрес е гласувал, и това, което българският парламент е дал като мандат за изтребителите, Каракачанов подчерта, че конгресът е гласувал разрешението, което той дава на американското правителство като таван. „Това не е сумата, на която да бъде сключен договорът. Американският конгрес дава максималната сума, на която правителството може да сключи договор с България“, обясни той. Министърът на отбраната даде пример със Словакия, за която конгресът е гласувал 2,8 млрд. долара, а словашкото и американското правителство подписаха договор за 1,8 млрд. долара.
Каракачанов посочи, че очаква оферта под началната, получена в края на мината година. „Смятам там да се срещнат двете страни“, заяви той. По думите му максималната нормална сума, която България може да си позволи, е 2 млрд. лв. „Няма да режем нито от бройката, нито от способностите на самолета“, уточни той.
На въпрос дали има шанс да няма сделка между САЩ и България Каракачанов посочи, че такива шансове винаги има. „Ако двете страни не намерят приемлива среда, на която да се срещнат, има такъв шанс. Но го оценявам на не повече от 25%“, заяви той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: В 14-дневен срок трябва да получим официално предложение за цена на изтребителите от САЩ

Министър Красимир Каракачанов: В 14-дневен срок трябва да получим официално предложение за цена на изтребителите от САЩ

6 Юни 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. В 14-дневен срок трябва да получим официално предложение за цена на изтребителите от САЩ. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на заседанието на парламентарната комисия по отбрана, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Каракачанов посочи, че дадена от Конгреса финансова рамка е за тавана на сделката, която американското правителство може да сключи договор с България. „Надяваме се да постигнем цена, която е приемлива и съобразена с тази, дадена от парламента. Не искам да влизам в прогнози каква би могла да бъде тази цена“, каза още той и посочи, че в 14-дневен срок трябва да бъде получена цената. „След това ще получим официалното предложение за цената и ще продължим разговорите, ако то се разминава с нашите очаквания“, обясни Каракачанов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Андрей Боцев: До 2022 г. се очакват първите доставки по трите проекта за модернизация на Българската армия

Ген. Андрей Боцев: До 2022 г. се очакват първите доставки по трите проекта за модернизация на Българската армия

4 Юни 2019 | 20:09 | Агенция "Фокус"
София. До 2022 г. се очакват първите доставки по трите проекта за модернизация на Българската армия. Това каза за обзорното предаване „Това е България“на Радио „Фокус“ началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. По думите му с финансовата рамка за големи проекти, какъвто е този за закупуването на многоцелеви изтребители F-16, сумата ще надхвърли цената, която може да се договори, за да не може проектът да влиза пак в Конгреса на САЩ за ново договаряне. Очакванията са от преговорите, които се водят между военното министерство на САЩ и родните преговорни екипи, съставени от представители на четири министерства, цената значително да се понижи – до 1.1 млрд. долара. Ген. Боцев обясни, че в ход са останалите проекти за модернизацията на армията. „За многоцелевите изтребители срокът е три години – въпрос на договаряне. Ние искахме по-бързо Конгреса на САЩ да приеме това решение, защото има доста кандидати за този вид и версия изтребители и ако се закъснее във времето – срокът за придобиване се удължава. За модулните кораби – срокът, заложен за първия кораб, е 2 години, както е и за бойната техника на армията. Надяваме се, ако до края на годината сключим договори, вече в края на 2021 или 2022 г. да почнем да придобиваме новото въоръжение“, допълни началникът на отбраната. Ген. Боцев поясни, че военната експертиза държи изтребителя да има всички способности необходими на армията ни. Понижението на цената няма да е за сметка на тези способности, каза още той и допълни, че ако има клаузи, които не удовлетворяват България – страната ни може да се оттегли от преговорите. Началникът на отбраната бе категоричен, че е заложено в разговорите за проектите за ВМС и Сухопътните войски участие да имат военнопромишления ни комплекс и родната отбранителна индустрия.
Цоня СЪБЧЕВА.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

САЩ одобриха доставката на изтребители F-16 за България (ОБЗОР)

САЩ одобриха доставката на изтребители F-16 за България (ОБЗОР)

4 Юни 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
София. САЩ одобриха доставката на изтребители F-16 за България. Продажбата на осем изтребителя и свързаното с тях оборудване е одобрена от Държавния департамент на САЩ, който оценява политическите рискове при подобни сделки. Дипломатическото ведомство е достигнало до извода, че продажбата на самолетите „ще спомогне за осъществяване на задачите на външната политика и националната сигурност на САЩ, ще помогне за укрепване на сигурността на НАТО и сигурността на ключов партньор на САЩ“. България иска да закупи осем самолета модел F-16 C/D Block 70/72, десет двигателя за тях, десет комуникационни системи, както и друго оборудване и боеприпаси. Финансовата рамка е сделката е 1,6 млрд. долара. Одобряването на сделката от властите в САЩ не означава, че тя задължително ще се състои. Преговорите се водят между правителството на България и производителя на самолетите Локхийд Мартин.
От този момент започва да тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор. Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.
„Стойността на одобрената сделка е 2,9 млрд. лв. по днешния курс на долара. Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи“, коментира военният министър Красимир Каракачанов. Той уточни, че тази цена е таван и ще се преговаря за намаляването ѝ. „Имаме една рамка, която ни е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. Той ни е гласувал и възможност да се отклоним леко. Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България – около 2 млрд. лв“, посочи той.
На пресконференция от ПП АБВ поискаха незабавен мораториум върху сделката за изтребителите. Лидерът на партията Румен Петков заяви, че САЩ гледат на нас като на портмоне, в което могат да бръкнат и да вземат близо 3 млрд. лв. за 8 „изключително скъпи прахосмукачки“. Той припомни, че одобрената финансова рамка за сделката вече е била завишавана и посочи, че с обявените 1,6 млрд. долара сметката отива към 2,7 млрд. лв., което по думите му е безумна цена. Петков поиска Министерство на отбраната да оповести колко такива самолета има в Румъния и колко от тях летят и настоя за отговор на въпроса защо си купуваме нещо изключително скъпо, което няма да можем да експлоатираме и което по никой начин няма да отговори на потребностите на въздушната защита на Република България.
„Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават и ние сме уверени, че F-16 Блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски разходи за експлоатационния цикъл и цялостни разходи за програмата, която ще отговори на изискванията на българските военновъздушни сили в бъдеще“, коментираха от американската компания „Локхийд Мартин”, производител на изтребителите F-16. Компанията отбелязва, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена, като по този начин се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес. От компанията обаче уточняват, че тази цена не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин.
От американското посолство у нас също обявиха, че посочената финансова рамка не крайна цена за продажбата на изтребителите. Те поясняват, че действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания. „Нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за чуждестранни военни продажби. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена“, допълват от Посолството.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посолството на САЩ: 1,6 млрд. долара не е крайната цена за продажбата на F-16

Посолството на САЩ: 1,6 млрд. долара не е крайната цена за продажбата на F-16

4 Юни 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
София. Американското законодателство изисква изпълнителната власт да уведоми Конгреса за потенциална продажба на въоръжениe на съюзници в НАТО, стойността на коeто надхвърля 50 милиона долара. Планираната от България придобивка на осем изтребителя F-16 попада в тази категория. Това се посочва в изявление на Посолството на САЩ във връзка с нотификацията до Конгреса за закупуването на F-16. "Вчерашната нотификация до Конгреса е рутинна процедура и ние не очакваме възражение от негова страна", допълват от Посолството. От там уточняват още, че нотификациите са въпрос на обществено достояние. "Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата", се казва още в позицията. "Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва необходимостта от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необходимо за приключване на чуждестранна военна продажба", заявяват от американското посолство. Те обясняват още, че нотификацията за продажбата на F-16 на България включва като цена на програмата 1,6 милиарда долара, но това не е крайната цена. От Посолството поясняват, че действителните окончателни разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания. "Нотификацията, изпратена до Конгреса, е само една стъпка в процеса за чуждестранни военни продажби. След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена", допълват още от Посолството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов за сделката за F-16: Разумната цена е около 2 млрд. лв.

Министър Красимир Каракачанов за сделката за F-16: Разумната цена е около 2 млрд. лв.

4 Юни 2019 | 14:31 | Агенция "Фокус"
София. Имаме една рамка, която ни е гласувал парламентът – 1,8 млрд. лв. Той ни е гласувал и възможност да се отклоним леко. Смятам, че може да се отклоним в рамките на разумното и изгодното за България – около 2 млрд. лв. Това каза военният министър Красимир Каракачанов по повод новината, че американският Конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя F-16 Блок 70 от България – 1,6 млрд. долара, предаде бТВ. Стойността на одобрената сделка е 2,9 млрд. лв. по днешния курс на долара. Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи. Каракачанов уточни, че тази цена е таван и ще се преговаря за намаляването ѝ.
Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор (LOA), в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара. Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.
Схемата за плащане според България трябва да е разсрочена, а САЩ иска еднократно плащане. След изтичане на двуседмичния срок и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.
„Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават и ние сме уверени, че F-16 Блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски разходи за експлоатационния цикъл и цялостни разходи за програмата, която ще отговори на изискванията на българските военновъздушни сили в бъдеще“, коментираха от американската компания „Локхийд Мартин”, производител на изтребителите F-16.
„Процесът по чуждестранни военни продажби (FMS) е функция на политиката на правителството на САЩ, но е важно да се уточни, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена. Така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес. Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин. Одобрението на Конгреса е важна стъпка в процеса по чуждестранни военни продажби. То е необходимо условие преди правителството на САЩ да може да изпрати финалната си оферта до правителството на България“, заяви Джон Нилсън, директор Комуникации на „Локхийд Мартин” за Европа и Израел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Настояваме за незабавен мораторуим върху сделката за F-16 и за преустановяване на безумната политика спрямо българската авиация

Румен Петков, АБВ: Настояваме за незабавен мораторуим върху сделката за F-16 и за преустановяване на безумната политика спрямо българската авиация

4 Юни 2019 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме за незабавен мораторуим върху сделката за F-16 и за преустановяване на безумната политика спрямо българската авиация. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Петков коментира покупката на многоцеливите изстребители F-16. „Това, което беше обявено в публичното пространство и потвърдено от Министерството на отбраната, е поредното доказателство, че на нас се гледа като на портмоне от страна на партньорите ни от САЩ. Те са преценили, че могат да бръкнат в портмонето и да си вземат близо 3 млрд. лв. за 8 изключително скъпи „прахосмукачки“, както специалистите наричат самолетите F-16“, каза Петков. „Първоначалната финансова рамка беше 1,5 млрд. лв. След това, за да угодим противопоставяйки се на нашия бюджет, на интересите на националната ни сигурност и на България, Народното събрание увеличи бюджетът до 2,1 млрд. лв. С вчерашно обявените 1,6 млрд. долара тази сутрин потвърдени в средствата за масова информация, ние отиваме на 2,7 млрд. лв. Това е безумна цена, която българският данъкоплатец ще трябва да плати. Продължаваме да питаме кой ще поеме отговорността за самолетите, в които няма да бъдат необходими резервни части. Кой ще поеме отговорността за бюджета, който ще трябва ние да плащаме за резервните части и кой ще поеме отговорността за боеспособността на самолетите, или прахосмукачките, които ще си купим. На този въпрос продължава да няма отговор“, каза Петков. Той припомни, че е настоявал многократно да се изиска информация колко самолета F-16 има Румъния и колко от тях летят. „Институционално Министерство на отбраната на Република България да оповести: Румъния има толкова самолета, например 12, от тях летят толкова, например 4 и да излязат и да кажат защо другите не летят и защо си купуваме нещо изключително скъпо, което няма да можем да експлоатираме и което по никой начин няма да отговори на потребностите на въздушната защита на Република България“, каза още Петков.
Деница КИТАНОВА

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ одобриха възможната доставка на изтребители F-16 на България

ТАСС: САЩ одобриха възможната доставка на изтребители F-16 на България

4 Юни 2019 | 02:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрация на САЩ взе решение да предаде на България изтребители F-16 C/D Block 70/72 и съпътстващото оборудване към тях, на обща стойност 1,673 милиарда долара, предаде ТАСС. Това съобщиха от Управлението към министерството на отбраната на САЩ за отбранително сътрудничество и сигурност, което отговаря за доставките на военна техника и въоръжения зад граница, по междуправителствени договори.
Дадено е разрешение за продажба на осем самолета, както и съпътстващото оборудване и боеприпаси.
От гледна точка на американското военно ведомство, изпълнението на договора отговаря на интересите „на външната политика и националната сигурност на САЩ“.
„Предлаганата продажба ще подпомогне възможностите на България да отбранява своето въздушно пространство, обезпечаването на регионалната сигурност, както и възможностите за взаимодействие със САЩ и НАТО“, се подчертава в документа.
„Предполагаемата продажба на това оборудване няма да доведе до промяна на военния баланс в региона“, твърдят американските власти.
Разрешението за изпълнение на тези договорености, което в съответствие с националното законодателство издава Държавния департамент на САЩ е получено. Американската администрация официално уведоми Конгреса на САЩ за взетото от нея решение. Сега законодателната власт в САЩ има 30 дни за проучване на този военен договор и неговото възможно блокиране, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.