НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Емил Радев, ГЕРБ: Гласувах за една по-силна България и  Европа без двойни стандарти

Европейски избори 2019: Емил Радев, ГЕРБ: Гласувах за една по-силна България и Европа без двойни стандарти

26 Май 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
София. Гласувах за една по-силна България. За Европа без двойни стандарти, за България в Шенген и за това бъдещият европарламент още от първия ден да започне с опитни и успешни хора, които да защитят интересите на страната. Това каза кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС Емил Радев, след като упражни правото си на вот в морската столица, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Той допълни, че приоритетите в новия ЕП ще са да се защитят по-голям бюджет и повече средства за България. "Успяхме да договорим в предния мандат с 4 млрд. евро повече за страната. Трябва да успеем да защитим и през новия мандат тези 18 млрд.,които ще получи България през следващите 7 години. Още в тази година трябва да продължим битката за Шенген, за да можем да се похвалим, че сме страна-член в Шенгенското пространство. Защото пазим най-добре външните европейски граници, еврозоната, свалянето на мониторинга и, разбира се, присъствието на България в Европейския съюз да бъде много по-забележимо", каза още Емил Радев. Той допълни, че страната трябва да достигне европейските стандарти, както по доходи, така и по конкурентоспособност. Днес, когато празнува рождения си ден, той пожела живот и здраве за всички и успех на страната. Попитан за това дали варненци са европейци и доколко осъзнават важността на тези избори, Емил Радев отговори, че жителите на града са заклети европейци. Той добави, че Варна е град, който е туристически посещаван и, че неговата кауза винаги е била да популяризира Варна и най-старото злато. "Винаги, когато мои колеги са питали за Варна, аз съм казвал, че тя не е само красиви плажове и море. Варна е много древна култура и история и много забележителности. Така че аз смятам, че Варна стои достойно на европейската карта", каза още Емил Радев.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Мария Габриел, ГЕРБ: Гласувах за силна България в обединена Европа

Европейски избори 2019: Мария Габриел, ГЕРБ: Гласувах за силна България в обединена Европа

26 Май 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Гласувах за силна България в обединена Европа. Това каза водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел, след като гласува в Хаджидимово, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пирин. "Гласувах за уважавана България така, каквато е начело с премиера Борисов. За България, задаваща приоритети в европейския дневен ред.За Европа, която се грижи за най-отдалечените училища, за най-малкото населено място - Европа, която носи полза в ежедневието", заяви Габриел.
"Затова обединени, в диалог с един прекрасен, позитивен дух да направим своя принос към тази Европа", добави тя.
Пускайки своята бюлетина Габриел си пожела "На късмет да е за България и Европа".
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019:ГЕРБ-Благоевград подаде жалба до РИК, зам.-кметът на Хаджидимово от БСП агитира пред секциите и води списък на гласувалите

Европейски избори 2019:ГЕРБ-Благоевград подаде жалба до РИК, зам.-кметът на Хаджидимово от БСП агитира пред секциите и води списък на гласувалите

26 Май 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Благоевград. ГЕРБ-Благоевград сезира РИК Благоевград за грубо нарушение на изборното законодателство от страна на БСП. В сигнала се посочва, че зам.-кметът на община Хаджидимово Димитър Баханов от БСП агитира и раздава агитационни материали пред изборни секции в с. Копривлен, общ.
Хаджидимово, съобщиха от пресцентъра на партията. В сигнала се посочва още, че зам.-кметът на община Хаджидимово отмята гласувалите избиратели в списък и всява ненужно напрежение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: В 7 секции е преустановено машинното гласуване

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: В 7 секции е преустановено машинното гласуване

26 Май 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
София. В 7 секции е преустановено машинното гласуване. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев по време на първия брифинг на специализирания орган в изборния ден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че случаите, в които има спиране на машинното гласуване поради технически причини са прекалено малко като процент в съответствие с общия брой на машините. Другият говорител на ЦИК Таня Цанева уточни, че към момента е отменено машинното гласуване в 29-та секция във Видин, в 52-ра в Кърджали, в 32-ра секция Дупница, 4-та в Своге и в 84-та в Хасково има техник. "Чакаме информацията дали ще бъде отстранен проблемът. По отношение на 24-ти избирателен район - София по-конкретно в "Подуяне", като в две секции 22-ра и 25-та са разменени машините за гласуване. За съжаление при откриване на изборния ден и при първоначалния протокол нулевият, не е обърнато внимание нито от техниците, нито от секционната избирателна комисия, че машините са разменени. Това означава, че когато флашпаметите пристигнат в изчислителния център в РИК в края на изборния ден, те няма да могат да бъда разчетени. Независимо, че имаше много малко гласували с машини ЦИК прие да бъде преустановено гласуването с машини. Да се продължи на хартиени в тези две секции в "Подуяне", обясни още говорителят на ЦИК. Цанева уточни, че за гласувалите машинно до момента в проблемните секции ще се наложи ръчно преброяване.
Агенция „Фокус“ припомня:
За пръв път у нас ще може да се гласува с машини в 3000 секции във всички райони на страната. Машините са произведени няколко месеца преди изборите, специално за България. Списъкът със секциите, където са разположени машините, е публикуван на интернет страницата на ЦИК. В секциите с машини избирателите имат право да изберат как да гласуват - машинно или с хартиена бюлетина. Ако предпочетат гласуването с бюлетина те трябва да помнят, че тя се попълва със знак "V" или "X", задължително със син химикал. Ако гласоподавател допусне грешка и отбележи една партия или коалиция, но две преференции, бюлетината ще бъде валидна, но само в частта си за съответната политическа сила.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019:  Димитър Данчев, "БСП за България": Гласувах за една обединена, социална и справедлива Европа

Европейски избори 2019: Димитър Данчев, "БСП за България": Гласувах за една обединена, социална и справедлива Европа

26 Май 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Гласувах за една обединена, социална и справедлива Европа. Избрах справедливост сега. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на "БСП за България" Димитър Данчев, след като упражни правото си на глас, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Гласувах, защото моят глас днес е оценка за това, което се случва в България и Европа. Гласувах, защото вярвам, че мога да променя България и Европа", каза още той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Румен Христов, СДС: Гласувах за обединена Европа и за по-добър живот на българите

Европейски избори 2019: Румен Христов, СДС: Гласувах за обединена Европа и за по-добър живот на българите

26 Май 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Гласувах за обединена Европа и за по-добър живот на българите. Това каза пред журналисти председателят на СДС Румен Христов след като гласува на изборите за Европейския парламент,предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гласувах за обединена Европа, за стабилна новоформираща се Европа, за членство на България в Еврозоната и Шенген и за това българите да живеят по-добре“, посочи той.
„Аз съм уверен, че десницата ще спечели. Има нужда от това, защото Европа трябва да се развива икономически. В основата на икономическото развитие винаги са били десните партии,“ добави Христов. „Добре е десницата отново да има мнозинство, което да позволи да излъчим председател на ЕК в лицето на подготвения, харизматичен и диалогичен Манфред Вебер“, изтъкна той. По думите му избирателната активност на евровота не е висока. „Този път сблъсъкът беше много голям. Станахме свидетели на грозна кампания. Беше се превърнала в опит да стане вот на недоверие към сегашното управление и затова бяха изместени евротемите. Европерспективата не беше коментирана. Може би това ще вдигне малко активността, но да не забравяме, че са няколко поред почивни дни, а българинът обича да си почива, когато те са слети, “ допълни Христов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: 27 са жалбите и сигналите в изборния ден

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: 27 са жалбите и сигналите в изборния ден

26 Май 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. 27 е общият брой на жалбите и сигналите в изборния ден. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев по време на първия брифинг на специализирания орган в изборния ден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му от тях 20 са сигналите, постъпили в ЦИК, а 2 са чрез телефонно обаждане. Андреев уточни, че 5 са жалбите, подадени в изборния ден към този момент. „Тяхното разпределение и основно е свързано с организацията на гласуването и на упражняването на избирателните права. От тях само 5 са за машинното гласуване“, обясни Андерев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: 6.84 % е избирателната активност към 10.00 ч.

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: 6.84 % е избирателната активност към 10.00 ч.

26 Май 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. 6.84 % е избирателната активност към 10.00 ч. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев по време на първия брифинг на специализирания орган в изборния ден, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към този час вече имаме избирателната активност, тя е изчислена за гласувалите до 10.00 ч. Броят на гласувалите е 439 088 души“, каза той. „Сравнена с предходните избори тя е малко по-ниска за този час, а именно 10.00 ч., когато през 2014 г. в изборите за членове за ЕП е била 7.62 %“, каза още Андреев. По думите му най-висока е била в Кърджали.
Агенция „Фокус“ припомня: На изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2014 г. избирателната активност към 10.00 часа е 7.62%. На изборите за членове на Европейския парламент през 2009 г. избирателната активност към 10.00 часа е 7.36 %.На изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2007 г. избирателната активност към 10.00 часа е 4.03%.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Красимир Каракачанов, ВМРО: Гласувам за евродепутати, които да защитават българския интерес

Европейски избори 2019: Красимир Каракачанов, ВМРО: Гласувам за евродепутати, които да защитават българския интерес

26 Май 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Гласувам за евродепутати, които да защитават българския интерес. Това каза вицепремиерът и председател на ВМРО – БНД Красимир Каракачанов пред журналисти след като гласува в 27-ма секция в 134 СУ „Димчо Дебелянов“ в столицата, предаде репортер на Радио "Фокус". "Истината е проста. Големите държави гонят своя интерес, а по отношение на малките проявяват двоен стандарт и лицемерие. Видяхте какво стана с храните и с пакета "Мобилност". Ако евродепутатите ни продължават да се кланят на големите партии в Брюксел, България няма полза от тях. Ние изпращаме в ЕП хора, които не свеждат глава и се борят за българския интерес", добави той. Каракачанов каза още, че е крайно време да излезем от приспивната песен, че всички сме равни и обясни, че това е така само на книга.
Биляна БОЗИНАРЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Сергей Станишев, "БСП за България": Гласувайте, защото днес е денят, в който можем да повлияем върху развитието и на България, и на Европейския съюз

Европейски избори 2019: Сергей Станишев, "БСП за България": Гласувайте, защото днес е денят, в който можем да повлияем върху развитието и на България, и на Европейския съюз

26 Май 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. Гласувайте, защото днес е денят, в който можем да повлияем върху развитието и на България, и на Европейския съюз. Това каза пред журналисти кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Сергей Станишев след като даде своя глас на изборите за европейски парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Ситуацията у нас е пряко свързана с това, което ще се случи в ЕС. Гласувайте за това Европа да бъде единна. Да бъде Европа на солидарността, без скорости и без страни първа и втора категория. Европа, която е социална най-вече, защото това е големият дефицит в ЕС през последните 10 години“, каза още той. „Промяната към социална Европа може да се реализира. Това се видя на изборите в Холандия. Има шанс за промяна, така че гласувайте за промяна. Мисля, че много хора в България не харесват статуквото и у нас, и в ЕС. То трябва да бъде променено, така че неговият живот и неговите доходи, качеството на живот, бъдещето на децата да бъде осигурено в центъра на вниманието на европейската политика“, допълни той. „ Има такава възможност и европейският социален стълб да стане от една декларация план за действие с инвестиции в реалната икономика, със създаване на работни места, със социална защита. Има такава защита с европейският младежки план, така че младите хора да видят цялостна концепция за тяхното бъдеще, което да бъде по-добро, а не толкова тежко като днес. Има такава възможност и за България“, призова той. „Аз видях последните седмици изключително много мъка и безверие и се опитвах да убедя хората, че една промяна към една социална България, в която политика на доходите е първи приоритет. Това е ключа и към икономическия успех на България“, каза още Сергей Станишев.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Председателят на „Коалиция за България“ Румен Петков упражни правото си на глас

Европейски избори 2019: Председателят на „Коалиция за България“ Румен Петков упражни правото си на глас

26 Май 2019 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на „Коалиция за България“ и лидер на АБВ Румен Петков упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Петков пусна своя глас във Втора английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“ в столичния район „Триадица“. Той гласува с традиционна хартиена бюлетина.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Ловеч: 8.35% е избирателната активност в областта към 10.00 часа

Европейски избори 2019: Ловеч: 8.35% е избирателната активност в областта към 10.00 часа

26 Май 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Ловеч. 8.35% е избирателната активност в областта към 10.00 часа. Това съобщиха за Радио „Фокус“ от РИК - Ловеч. До 10.00 часа са гласували 10 180 избиратели от общо 121 947. Сутринта има един сигнал за злоупотреба, препратен до прокуратурата в Троян.
Виолета КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Вяра Церовска, кмет на Перник: Гласувах за европейската солидарност и за европейските перспективи

Европейски избори 2019: Вяра Церовска, кмет на Перник: Гласувах за европейската солидарност и за европейските перспективи

26 Май 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Перник. Днес гласувах за европейската солидарност и за европейските перспективи ”.Това обяви кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска, която упражни правото си на глас за избор на Европейски парламент в 115 секция, помещаваща се в сградата на НЧ „Елин Пелин”, съобщиха от общината.
„Гласувах за общия икономически и политически съюз, в който ние българите да достигаме европейските стандарти. Да имаме своето самочувствие и сила като равни на европейските ни приятели", посочи Вяра Церовска, която беше придружена от нейния екип и пожела успех.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: 8.73% е избирателната активност във Видинска област към 10.00 часа

Европейски избори 2019: 8.73% е избирателната активност във Видинска област към 10.00 часа

26 Май 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Видин. 8.73% е избирателната активност във Видинска област към 10.00 часа, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от Районната избирателна комисия. Гласували са 7 757 души. Най-висока е избирателната активност в община Бойница – 22.92%, а най-ниска - в община Видин – 6.42%.
Анна Лозанова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Елена Йончева, "БСП за България": Тази вечер България и Европа ще бъдат променени, ние ще успеем

Европейски избори 2019: Елена Йончева, "БСП за България": Тази вечер България и Европа ще бъдат променени, ние ще успеем

26 Май 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Тази вечер България и Европа ще бъдат променени, ние ще успеем. Това каза пред журналисти водачът на листата на "БСП за България" за европейските избори Елена Йончева след като гласува на изборите за Европейски парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Тези избори не са само за Европейски парламент, те са и за България. Тази вечер България и Европа ще бъдат променени и ние ще успеем да извоюваме достойни европейски доходи и справедливост. Ние ще успеем“, заяви Йончева. „Всеки един от нас може да бъде част от тази промяна. Утре ще бъде късно. Днес е един прекрасен ден за България. Гласувайте,“ добави тя. „Убедена съм, че България ще тръгне по нов път след тези избори. Ние ще имаме реален шанс и ще се преборим за достойни европейски доходи и справедливост. Всичко това, което сме казали по време на предизборната кампания ние ще го изпълним. Бъдете сигурни в това,“ изтъкна Йончева. Според нея колкото по-голяма е избирателната активност днес, толкова по-голям е шансът България да успее. „Действително да бъдем част от Европа и да имаме съпоставими европейски доходи, да живеем достойно,“ добави водачът на листата на БСП за евровота.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Над 400 полицейски служители ще охраняват изборните секции в област Монтана

Европейски избори 2019: Над 400 полицейски служители ще охраняват изборните секции в област Монтана

26 Май 2019 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Монтана. Над 400 служители на ОДМВР - Монтана, Зонално жандармерийско управление Монтана, ГД „Гранична полиция”, РДПБЗН - Монтана и базата на ГДНП в Берковица ще охраняват реда и изборните секции по време на вота в областта. Това съобщиха от ОДМВР – Монтана. Органите на реда са поели охраната на секциите на 25 май и приключват работата си след обявяване края на изборния ден и транспортирането и предаването на изборните книжа в РИК и ЦИК.
В изборните помещения няма да бъдат допускани хора, носещи оръжие или други опасни за живота и здравето предмети.
В група „Български документи за самоличност“ е създадена е организация за своевременно издаване на лични карти за гласуване в деня на вота, за да могат гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас. Мерки за своевременно обслужване на гражданите на Европейския съюз и издаване на удостоверения за пребиваване на територията на Република България във връзка с изборите за членове на Европейския парламент са предприети и в звено „Миграция“.
Работни групи във всяко от районните управления ще реагират на място при получаване на всякакъв сигнал, отнасящ се до изборния ден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Общинският ръководител на ПП ГЕРБ – Троян Иван Миховски подаде сигнал за купуване на гласове

Европейски избори 2019: Общинският ръководител на ПП ГЕРБ – Троян Иван Миховски подаде сигнал за купуване на гласове

26 Май 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Троян. Сигнал до Районна избирателна комисия – Ловеч и Районна прокуратура –Троян подаде общинският ръководител на ПП ГЕРБ – Троян Иван Миховски. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.
На 25 май 2019 г. в предизборния щаб на ПП ГЕРБ за провеждане на избори за Европейски парламент в град Троян се получи сигнал, че лицето Лалка Маринова Колева, която живее в кв. "Велчевски", обикаля свои близки и познати и раздава пари, за да гласуват за БСП. "Имайки предвид гореказаното, молим да извършите проверка на сигнала и вземете необходимото по закон отношение. Ако имате нужда от допълнителна информация, можете да се обърнете към мен или хората от щаба на ПП ГЕРБ", пише в жалбата до институциите.
В област Ловеч изборният ден стартира нормално, всички секции са отворени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Проф. Анна Кръстева, политолог: Няма да има радикални промени след евроизборите, три са големите предизвикателства пред тях

Европейски избори 2019: Проф. Анна Кръстева, политолог: Няма да има радикални промени след евроизборите, три са големите предизвикателства пред тях

26 Май 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има радикални промени след евроизборите, три са големите предизвикателства пред тях. Това каза за Изборното студио на Радио „Фокус“ проф. Анна Кръстева, политолог и експерт по европейски политики. Според нея евроизборите тази година са уникални поради огромния интерес към тях. 1300 са акредитираните журналисти в Брюксел, съобщи тя. Климатичните промени, популистката вълна и младите хора ще повлияят пряко върху Европейските избори, уточни тя. „По отношение на климатичните промени виждаме безпрецедентни мобилизации и протести. Огромен граждански гняв и загриженост, но дали той ще намери електорален израз и дали ще се изяви в подкрепа за партии, чиято основна цел е промяната в климата, предстои да видим. На второ място е популистката вълна и до къде ще стигне тя. На трето място са младите, които са най-негласуващи. Те искат да живеят в свят, в който промените в климата няма да разрушат планетата. В същото време се мобилизират лесно за улицата, но трудно се мобилизират да отидат до урните“, каза тя. Проф. Анна Кръстева каза още, че по отношение на избирателната активност България попада в златната среда. Според нея средното ниво ще се покачи, но няма да промени радикално очакванията. България няма да бъде нито сред отличниците, нито сред изоставащите, добави политологът.
Евелина БРАНИМИРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Видин: В секция номер 29 машината за гласуване е повредена и там гласуването ще е само с хартиена бюлетина

Европейски избори 2019: Видин: В секция номер 29 машината за гласуване е повредена и там гласуването ще е само с хартиена бюлетина

26 Май 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
Видин. В секция номер 29 машината за гласуване е повредена и там гласуването ще е само с хартиена бюлетина. Това каза на пресконференция Емил Емилов, председател на РИК - Видин, предаде репортер на Радио "Фокус". Емилов посочи, че тази сутрин се е наложила подмяна в 7 секционни избирателни комисии.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева упражни правото си на глас

Европейски избори 2019: Водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева упражни правото си на глас

26 Май 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Водачът на листата на БСП за европейските избори Елена Йончева упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя гласува в 36-то СУ "Максим Горки", район "Красно село". Елена Йончева беше придружена от столичния общински съветник от групата на БСП Николай Николов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019 г: Кметът на Свищов Генчо Генчев забрани продажбата и консумацията на алкохол и провеждането на масови прояви в изборния ден

Европейски избори 2019 г: Кметът на Свищов Генчо Генчев забрани продажбата и консумацията на алкохол и провеждането на масови прояви в изборния ден

26 Май 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
Свищов. Кметът на Свищов Генчо Генчев забрани продажбата и консумацията на алкохол и провеждането на масови прояви в изборния ден, съобщиха от пресцентъра на Общината. Продажбата и консумацията на спиртни напитки във всички магазини, заведения и други обществени места е забранена в продължение на целия изборен ден от 00.00 часа до 24.00 часа. Това важи и за провеждането на масови прояви, създаващи предпоставки за нарушаване на обществения ред. Забраната не се отнася за обществени заведения, в които ще се провеждат семейни тържества, празнични срещи и обредни ритуали. При провеждането им организаторите се задължават да вземат съответните мерки с оглед да не се нарушава обществения ред в изборния ден. Със заповедта са запознати ръководители на държавни, общински и частни фирми, извършващи търговия със спиртни напитки на територията на общината и кметствата. Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на началника на РУ МВР – Свищов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Изборният ден на територията на област Ямбол започна нормално и без нарушения, открити са всички секции

Европейски избори 2019: Изборният ден на територията на област Ямбол започна нормално и без нарушения, открити са всички секции

26 Май 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Изборният ден на територията на област Ямбол започна нормално, открити са всички секции, без нарушения съгласно закона. Това съобщи за Агенция „Фокус“ председателят на РИК – Ямбол Екатерина Янева. На територията на Ямбол имат право да гласуват 111 955 избиратели. Няма сигнали за проблеми с машинно гласуване.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Проф. Мариела Модева: Гласувах за нов старт на социална Европа

Европейски избори 2019: Проф. Мариела Модева: Гласувах за нов старт на социална Европа

26 Май 2019 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Гласувах за нов старт на социална Европа, където има повече солидарност и справедливост, а българският народ е равнопоставен на другите европейски народи. Това заяви кандидатът за евродепутат от "БСП за България" проф. Мариела Модева, след като упражни правото си на глас, съобщиха от пресцентъра на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Гласувах за промяна и за справедливост

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Гласувах за промяна и за справедливост

26 Май 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Гласувах за промяна и за справедливост. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след като гласува в 48-ма секция в столицата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова посочи още, че е гласувала за една обединена и по-социална Европа. „Българите да имаме своето достойно място там, да бъдем равни с другите европейски народи, да не ядем второ качество храна, да получаваме европейски доходи, да имаме европейски стандарт на живот. Разбира се, гласувах и за промяна и в България и за справедливост тук. На добър час на всички за промяната и за справедливостта“, допълни лидерът на БСП. Попитана дали очаква висока избирателна активност, Нинова посочи: „Да и призовавам да се гласува. Виждам, че тук дори е засега ниска избирателната активност. Вярвам, че в следобедните часове ще бъде по-висока. Много е важно всеки да даде гласа си“, каза Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Изборният ден във всички 287 секции на територията на област Монтана започна в спокойна обстановка, няма регистрирани нарушения на обществения ред

Европейски избори 2019: Изборният ден във всички 287 секции на територията на област Монтана започна в спокойна обстановка, няма регистрирани нарушения на обществения ред

26 Май 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Монтана. Изборният ден във всички 287 секции на територията на област Монтана започна в 07.00 часа в спокойна обстановка. Това съобщиха от ОДМВР – Монтана. Няма регистрирани нарушения на обществения ред преди началото на изборите.
Създадена е организация звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят днес от 08.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документ с изтекъл срок ) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. В седмицата преди вота група БДС при ОДМВР - Монтана е издала 27 удостоверения за гласуване на граждани.
В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника, с цел заснемане начина на гласуване.
Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на ред, когато е необходимо и има съответното решение на избирателната комисия.
Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойното протичане на изборния ден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Осигурена е полицейска охрана във всички избирателни секции на територията на Областна дирекция на МВР – Благоевград

Европейски избори 2019: Осигурена е полицейска охрана във всички избирателни секции на територията на Областна дирекция на МВР – Благоевград

26 Май 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Осигурена е полицейска охрана във всички избирателни секции на територията на Областна дирекция на МВР – Благоевград. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин ст. ком. Николай Хаджиев, директор на Дирекцията. По думите му на места са били командировани служители от други сектори на МВР, тъй като се изисква голям ресурс за охрана на изборите. „Чисто организационно обезпечаването на изборите минава в няколко етапа. Първият е подготвителен на самите избори, предизборните мероприятия, подготовка на секциите там, където ще се гласува. Колегите ми от полицията, съвместно с пожарната извършват охранително обследване във всички помещения, където ще се гласува“, каза още ст. ком. Хаджиев. Той добави, че ангажимент на органите на реда е също охрана на изборните книжа, доставката на бюлетините и списъците. „Освен това ние охраняваме секциите в самия изборен ден, след това охраняваме и ескортираме транспортирането на изборните книжа от всички СИК-ове към РИК – Благоегврад, която ще се помещава в ДТ „Никола Вапцаров“. Това са етапите, които ние трябва да обезщетим, за да гарантираме спокойствие на гражданите при предстоящите избори“, подчерта ст. ком. Хаджиев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас

Европейски избори 2019: Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас

26 Май 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова пусна своя глас в урната на 48-а секция в 25 ОУ „Петър Берон“ в ж. к. „Лагера“. Заедно с нея е съпругът й Димитър Нинов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: 355 полицейски служители ще охраняват изборните секции в област Видин и ще осигуряват обществения ред в изборния ден

Европейски избори 2019: 355 полицейски служители ще охраняват изборните секции в област Видин и ще осигуряват обществения ред в изборния ден

26 Май 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
Видин. Оперативен щаб в областната дирекция ръководи управлението на силите и средствата за опазване на обществения ред и сигурността в региона във връзка с провеждането на изборите, съобщиха от ОДМВР – Видин. 355 полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще охраняват СИК и РИК, ще обезпечават реда и безопасността на движение в област Видин. Служителите на МВР са поели охраната на секциите в 18.00 часа на 25 май, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК в РИК.
В секциите за гласуване не се допускат въоръжени, в нетрезво или неадекватно състояние, лица.
Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР - Видин и паспортните звена в РУ - Белоградчик и РУ - Кула ще работят от 08.30 до 19.30 часа. Гражданите, които нямат валидни документи /лична карта или личен /зелен/ паспорт/, ще могат да упражнят правото си на глас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Изборният ден в област Видин започна спокойно, отворени са всички 259 секции

Европейски избори 2019: Изборният ден в област Видин започна спокойно, отворени са всички 259 секции

26 Май 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Видин. Изборният ден започна спокойно, преди началото му няма регистрирани нарушения на обществения ред в областта, съобщиха от ОДМВР – Видин. Отворени са всички 259 секции, от които една е в Дома за стари хора в с. Кутово, една в специализираната институция в Ново село и една в ареста в РПУ - Видин. Подвижните секции по общини са 17. Общият брой избиратели в област Видин към момента по предварителни списъци е 88 952 души. В 45 избирателни секции в област Видин ще може да се гласува машинно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Изборният ден в област Враца започна спокойно, предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред

Европейски избори 2019: Изборният ден в област Враца започна спокойно, предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред

26 Май 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Враца. Изборният ден в област Враца започна спокойно, предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред. Това съобщиха от ОДМВР - Враца. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.
Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail izbor@mvr.bg.
Създадена е организация и звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ при ОД МВР - Враца ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.
В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.
Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019 г: Не са регистрирани сериозни престъпления или нарушения на обществения ред преди началото на изборния ден в Русе

Европейски избори 2019 г: Не са регистрирани сериозни престъпления или нарушения на обществения ред преди началото на изборния ден в Русе

26 Май 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Русе. В Русенска област изборният ден започна в спокойна обстановка. Няма регистрирани сериозни престъпления или нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщиха от ОДМВР – Русе.
ОДМВР - Русе реализира редица мерки за обезпечаване на сигурността, обществения ред и спокойствието на гражданите на територията на региона във връзка с провеждащите се днес избори за членове на Европейския парламент. Охраната на изборните места през изминалата нощ протече нормално, тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК без нарушения. Няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите на територията на областта.
Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия в Министерството на вътрешните работи – 02/982 22 32 и на e-mail – izbor@mvr.bg.
Създадена е организация и звената на сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Русе ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.
От 8.30 до 19.30 часа ще работят и служителите от звено „Миграция“ в областната дирекция на МВР в Русе, които ще обслужват приоритетно гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства, като при необходимост ще издават удостоверения за пребиваване на територията на Република България, във връзка с изборите за членове на Европейския парламент.
Цялостната дейност по обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден и след приключването му се ръководи от Оперативен щаб, създаден със заповед на директора на ОДМВР - Русе старши комисар Теодор Атанасов. Щабът ще поддържа връзка с всички поделения на МВР на територията на областта и с всички организации, имащи отношение към вота.
Над 350 служители от ОДМВР - Русе, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” - Русе, "Жандармерия" и "Гранична полиция" са пряко ангажирани със сигурността на местата за гласуване и други дейности, свързани с вота. Те ще осъществяват и охраната на стационарните и мобилни избирателни секции във всички населени места в областта.
В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.
Служителите на МВР се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.
Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Изборният ден в област Търговище започна в спокойна обстановка, предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред

Европейски избори 2019: Изборният ден в област Търговище започна в спокойна обстановка, предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред

26 Май 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Търговище. Изборният ден в област Търговище започна в 07.00 часа, съобщиха от ОДМВР - Търговище. Снощи охраната на всичките 261 избирателни секции бе поета от служители на ОД МВР и РДПБЗН - Търговище. Не са регистрирани нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойно протичане на деня за избори за членове на Европейския парламент от Република България, като с това са ангажирани над 250 служители на МВР в областта. Създадена е организация и сектор„Български документи за самоличност“ в областната дирекция и звената му в РУ - Попово и РУ - Омуртаг ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. Днес ще работят с граждани и служители на група „Миграция“ в областната дирекция – от 10.00 до 16.00 часа.
В сектор “Български документи за самоличност” в областната дирекция и в паспортните звена в РУ - Попово и РУ - Омуртаг от 21 май 2019 г. до момента са издадени общо 7 удостоверения на граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, с които те да упражнят правото си на глас.
В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Служителите на ОД МВР-Търговище ще се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. Гражданите на областта могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail izbor@mvr.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Варна: 637 полицейски служители са ангажирани с осигуряването на безпроблемното протичане на изборния ден

Европейски избори 2019: Варна: 637 полицейски служители са ангажирани с осигуряването на безпроблемното протичане на изборния ден

26 Май 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Варна. Изборният ден в града започна в спокойна обстановка. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Варна. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ е протекла нормално.
Към 07.30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите.
За осигуряване на безпроблемното протичане на изборния ден, както и за гарантиране на реда и спокойствието в града и региона, са ангажирани 637 полицейски служители.
Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Варна ще приемат заявления за издаване на удоствоерения за гласуване на граждани с откраднати, изгубени или повредени документи за самоличност, от 08.30 до 19.00 часа днес.
В Областна дирекция на МВР – Варна работят денонощни телефонни линии за приемане на сигнали за нарушения на изборния процес. Гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес, на телефон 112 или на телефони: 052/615 166, 052/652 324 и 052/652 323.
От полицията припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени и лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Кърджали: Нормално започна изборният ден в областта, в две от секциите машините за гласуване са повредени

Европейски избори 2019: Кърджали: Нормално започна изборният ден в областта, в две от секциите машините за гласуване са повредени

26 Май 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Изборите започнаха нормално в 9-ти Избирателен район, в две от секциите машините за гласуване са повредени, от Момчилград все няма сведения. Това съобщи за Радио Фокус Петър Захариев, председател на РИК-Кърджали за 9 Избирателен район. В две избирателни секции в СУ „П.Р.Славейков“ са отказали да работят машините за гласуване, които не могат да бъдат заменени и в тях ще се гласува само с хартиени бюлетини. Има сигнали за една секция в Крумовград за разлепени плакати, които са били отстранени. Няма още информация от Момчилград.
По предварителните избирателни списъци гласоподавателите в Област Кърджали са 149 829 души. 509 са секционните избирателни комисии , като в тях се включват и 15 подвижни избирателни урни. В 64 секции ще се гласува машинно. От ОДМВР-Кърджали информираха, че паспортните звена работят днес за издаване на удостоверения за гласуване. Работното време на паспортните служби е от 8,30 часа до 19,30 часа, заявления се приемат до 19 часа. Изборният ден област Кърджали започна в спокойна обстановка. На територията на областта няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Сектор „Български документи за самоличност“ в Кърджали и паспортните звена в РУ на МВР ще работят в днешния ден от 8.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. Заявления за издаване на удостоверения за гласуване ще се приемат днес до 19 часа. В сектор „Български документи за самоличност“ в Кърджали и в паспортните звена в полицейските управления от 21 май до днес са издадени 17 удостоверения за гласуване, а в периода от 20 до 23 май включително са изработени и връчени 519 лични карти.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019 г: ОДМВР – Велико Търново е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред в изборния ден

Европейски избори 2019 г: ОДМВР – Велико Търново е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред в изборния ден

26 Май 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Изборният ден във всички 417 секции на територията на област Велико Търново започна в 07.00 часа в спокойна обстановка. Няма регистрирани нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщиха от ОДМВР – Велико Търново.
Създадена е организация звената на Дирекция „Български документи за самоличност“ ще работят днес от 08.30 до 19.30 часа. Те ще издават удостоверения (за изгубени/откраднати/повредени/унищожени лични карти и документ с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите.
В изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане начина на гласуване.
Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на ред, когато е необходимо и има съответното решение на избирателната комисия.
Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойното протичане на изборния ден.
Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия 02/9822232 и на e-mail: izbor@mvr.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019 г: Спокойно протича изборният процес на територията на Русенски избирателен район, не са постъпвали жалби и сигнали за нарушения

Европейски избори 2019 г: Спокойно протича изборният процес на територията на Русенски избирателен район, не са постъпвали жалби и сигнали за нарушения

26 Май 2019 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Русе. Спокойно протича изборният процес на територията на Русенски избирателен район. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на Районната избирателна комисия Мирослава Маркова. Изборният ден е започнал без проблеми във всички 336 избирателни секции на територията на областта. 218 секции са отворили врати на територията на община Русе.
До момента не са постъпвали сигнали и жалби за нарушение на изборното законодателство. Извършени са две замени на членове на СИК – един на територията на община Русе и един на територията на община Иванова. Всички машини за гласуване работят без проблеми. В секциите, в които се осъществява машинно гласуване, има техници, които отстраняват проблеми при наличие на такива. В 95 секции на територията на Русенска област избирателите имат възможност да гласуват машинно. Броят на избирателите е 205 025 души.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Спокойно е започнал изборният ден на територията на област Кюстендил, на места се попълват съставите на секционните комисии

Европейски избори 2019: Спокойно е започнал изборният ден на територията на област Кюстендил, на места се попълват съставите на секционните комисии

26 Май 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Спокойно е започнал изборният ден на територията на област Кюстендил, на места се попълват съставите на секционните комисии. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Красимир Петров, председател на Районната избирателна комисия в Кюстендил. По думите му към момента няма промени относно провеждането на изборите за членове на Европейския парламент. В началото на изборния ден на места са липсвали членове на някои от секционните избирателни комисии, поради което се налага попълването на съставите, но това не възпрепятства процеса по гласуване. Всички машини за гласуване са включени и работят. Няма подавани жалби и сигнали за нарушения на изборния процес.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Определени са дежурни звена в прокуратурите при Шуменски съдебен окръг, до които могат да се подават сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

Европейски избори 2019: Определени са дежурни звена в прокуратурите при Шуменски съдебен окръг, до които могат да се подават сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

26 Май 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Шумен. Шуменската окръжна прокуратура уведомява гражданите, че в изборния ден в прокуратурите при Шуменския съдебен окръг, съгласно указания на Главния прокурор на България са определени дежурни звена, до които могат да се подават сигнали за нарушения и престъпления свързани с изборния процес. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Шумен. За района на Районна прокуратура - Шумен в деловодство на етаж втори в сградата на Съдебната палата - Шумен. Сигнали могат да се подават и на e-mail: rp_clerk@sh.prb.bg. Телефон за връзка: 054/874 647.
За района на Районна прокуратура - Нови пазар - в деловодство в сградата на Съдебната палата - Нови пазар. Сигнали могат да се подават и на e-mail: np_clerk@sh.prb.bg. Телефон за връзка: 0537/24 377.
За района на Районна прокуратура - Велики Преслав - в деловодство в сградата на Съдебната палата - Велики Преслав. Сигнали могат да се подават и на e-mail: vp_clerk@sh.prb.bg. Телефон за връзка: 0538/48-346.
За Окръжна прокуратура - Шумен - в деловодство на етаж трети в сградата на Съдебната палата - Шумен. Сигнали могат да се подават и на e-mail: izbori@sh.prb.bg. Телефони за връзка: 054/874 659.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нормално започна изборният ден в цялата страна (ОБЗОР)

Нормално започна изборният ден в цялата страна (ОБЗОР)

26 Май 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. Изборният ден започна нормално в цялата страна. По информация на ЦИК до момента няма данни за нарушения и забавяне по места. Секциите навсякъде вече работят и гласуването протича нормално. „Денят започна и протича нормално“, увери говорителят на ЦИК Александър Андреев. Полицейското присъствие в цялата страна е засилено с оглед сигурността в изборния ден. Над 2500 наблюдатели от 14 неправителствени организации наблюдават изборния процес. Общият брой на избирателните секции в страната е 11 661, а общият брой избиратели - 6 355 633. В 3000 секции във всички райони ще се гласува с машини. Изборният ден трябва да приключи в 20.00 часа. Ако има опашка от чакащи пред секция след крайния час, гласуването може да продължи най-късно до 21.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019 г: Нормално е започнал изборният ден във всички 417 секции на територията на област Велико Търново

Европейски избори 2019 г: Нормално е започнал изборният ден във всички 417 секции на територията на област Велико Търново

26 Май 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Нормално е започнал изборният ден във всички 417 секции на територията на област Велико Търново. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова. Гласоподавателите на територията на Великотърновски избирателен район са 213 945 души. До момента не са постъпвали данни и сигнали за нарушение на изборното законодателство. Във всички избирателни секции изборният процес е започнал в 7.00 часа. Под 10 е броят на неявилите се членове на секционни избирателни комисии.
В момента РИК осъществява връзка с партии и коалициите, които са излъчили съответните лица и в рамките на един до два часа ще бъдат извършени промени, за да бъде запълнен целият състав на комисиите.
Не са постъпвали сигнали за неработещи машини за гласуване или проблеми с осъществяване на машинното гласуване. 104 са секциите във Великотърновски избирателен район, в които се осъществява машинно гласуване.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Общо 148 избирателни секции са образувани в община Пазарджик за изборите за членове на Европейския парламент

Европейски избори 2019: Общо 148 избирателни секции са образувани в община Пазарджик за изборите за членове на Европейския парламент

26 Май 2019 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Общо 148 избирателни секции са образувани в община Пазарджик за изборите за членове на Европейския парламент. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Районната избирателна комисия. От тях 94 са в град Пазарджик и 54 в кметствата на общината. Разкрити са и по една секция в МБАЛ – Пазарджик, държавната психиатрична болница и затвора.
Броят на избирателите по предварителните избирателни списъци за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент за община Пазарджик е 103 586, като за град Пазарджик са 68 609, а за кметствата – 34 977.
Справка относно мястото си на гласуване всяко лице може да направи на безплатен телефон: 0800 18809 и в Центъра за гражданска регистрация (ЕСГРАОН) на бул. „България” 2.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Търговище: Всички избирателни секции в областта са отворени и работят нормално

Европейски избори 2019: Търговище: Всички избирателни секции в областта са отворени и работят нормално

26 Май 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
търговище. Всички избирателни секции в област Търговище са отворени и работят нормално. Това съобщи за Радио „Фокус“- Шумен Гергана Цонева, председател на Районната избирателна комисия- Търговище. На територията на областта функционират 263 СИК, като три от общия брой секционни избирателни секции са подвижни- по една в общините Омуртаг, Търговище и Опака. Възможност за машинно гласуване има в 50 секции. Според избирателните списъци, предадени от РИК на секциите, с право на глас в област Търговище са 110 594 души. От началото на изборния ден няма постъпили жалби или сигнали в РИК. През вчерашния ден е имало жалба за разлепени агитационни материали.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Добрич: На територията на областта има 76 секции с възможност и за машинно гласуване

Европейски избори 2019: Добрич: На територията на областта има 76 секции с възможност и за машинно гласуване

26 Май 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Добрич. Общо на територията на област Добрич има 76 секции с възможност и за машинно гласуване, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. По общини броят на секциите, където може да се избира между стандартното гласуване с интегрална бюлетина или чрез машина, са: община Балчик – 4 секции, община Генерал Тошево – 2 секции, община Каварна – 5, община Тервел – 3, в община Шабла машинно гласуване има в 1 секция. Най-голям брой секции с възможност за избор на машинно гласуване има в община град Добрич – 41 на брой. По една секция за машинно гласуване има също в селата Безмер, Бенковски, Българево, Ведрина, Житница, Коларци, Кардам, Кранево, Крушари, Оброчище, Овчарово, Орляк, Плачидол, Пчеларово, Септемврийци, Соколово, Спасово, Стефаново и Честименско.
Община град Добрич посочва като подходящи за гласуване на хора с увреждания: Детска ясла №4 на ул. “Л. Каравелов“ 55А; СУ „П. Славейков“ на ул. „А. Кънчев“ 2; Общински младежки център на пл. „Стария орех“ 1; СУ „Св. Кирил и Методий" на ул. „Велико Търново“ 2; ПГ по туризъм „П.К. Яворов“ на бул. „25 септември“ 36; ОУ „Хан Аспарух“ в ж.к. „Добротица“; Дирекция “Социално подпомагане“ на бул. „Добруджа“ 8; ДГ №18 „Дора Габе“ в жк. „Дружба“ до бл. 44; СУ „Д. Талев“ на ул. „Ген. Г. Попов“ 16 (секции №90 и №91).
Хората, нуждаещи се от транспорт за придвижване до избирателните секции в деня на изборите, могат да подават заявки в Общината на тел: 058/600 416 и 058/ 600 702, в самата Община или на електронен адрес: dobrich@dobrich.bg.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Казанлък: Нормално протича изборният ден в общината

Европейски избори 2019: Казанлък: Нормално протича изборният ден в общината

26 Май 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Казанлък. Нормално протича изборният ден в община Казанлък, каза за Радио „Фокус” секретарят на Общината Ваня Иванова. Всичките 88 избирателни секции са отворени от 7.00 часа сутринта и работят нормално. Една от секциите е подвижна – за хора със зрителни увреждания и със затруднения в придвижването.
В 27 секции избирателите ще гласуват и машинно. За втори път в Казанлък се гласува и по този начин, при предишните избори, за президент, в 4 секции бе въведено и машинно гласуване.
Броят на избирателите в община Казанлък е 66 471 души. От последните избори за президент през 2017 година досега броят на младите хора, които са придобили право на вот е 1 656 души.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Нормално започна изборният ден на територията на област Пазарджик

Европейски избори 2019: Нормално започна изборният ден на територията на област Пазарджик

26 Май 2019 | 08:41 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Нормално започна изборният ден на територията на област Пазарджик, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от РИК - Пазарджик. Всички секции са отворени. Налице са и членовете на комисиите, като и към момента продължава актуализацията на инструктажа за изборния ден. За първия час от гласуването не са постъпили жалби в РИК – Пазарджик. Наблюдава се и интерес от страна на гражданите към евровота. На територията на 13 Пазарджишки избирателен район са организирани 357 избирателни секции. Най-много са избирателните секции в град Пазарджик – 148, като там са обособени и 3 специализирани – в затвора, психиатричното отделение и Областната болница. Въведен е и специален регистър за жалби по време на предизборната кампания и самите избори. Определени са и секциите за гласуване на хора с увреждания в отделните населени места.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Стара Загора: Всички секционни комисии в областта работят нормално, няма подадени жалби в РИК

Европейски избори 2019: Стара Загора: Всички секционни комисии в областта работят нормално, няма подадени жалби в РИК

26 Май 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Спокойно протича изборният ден във всички избирателни секции на Старозагорски избирателен район. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на Районната избирателна комисия в Стара Загора Теодора Крумова. Към момента няма подадени жалби в РИК.
Общо 487 са секциите на територията на Старозагорски избирателен район, в 120 от тях ще се проведе и машинно гласуване.
Изборният ден започна в 7.00 часа сутринта и ще приключи в 20.00 часа вечерта, като според разпоредбите на Изборния кодекс, ако в 20.00 часа през изборните помещения има все още чакащи избиратели, за да гласуват, ще им бъдат събрани личните карти и ще бъдат допуснати до гласуване.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Варна: 625 са избирателните секции във Варна, всички секции са отворени

Европейски избори 2019: Варна: 625 са избирателните секции във Варна, всички секции са отворени

26 Май 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Варна. 625 са избирателните секции във Варна, всички секции са отворени Това заяви на пресконференция в Двореца на културата и спорта председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Велин Жеков, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Всички секции са отворили врати в 07.00 часа, като гласуването ще продължи до 20.00 часа, или с удължен срок, ако пред секциите все още има струпване на хора. 11 са временните секции за гласуване в града – в лечебни заведения, домове за стари хора, ареста и затвора. 3 са подвижните избирателни секции в момента в областта – в Дългопол, във Вълчи дол и във Варна. 173 секциите в целия изборен район с възможност за машинно гласуване. От тях 126 са разположени в град Варна.
От РИК съобщиха, че изборният ден е започнал по план. По думите на Велин Жеков, в някои от секциите липсва по един член, но въпреки това е постигнат кворум и секциите са отворени. Той допълни, че от началото на деня са получени два сигнала за нарушения, които се проверяват. До момента към РИК са подадени 23 сигнала, но според Велин Жеков, те не са сериозни.
Общо 400 897 души са имащите право на глас на Европейски избори 2019 г. във Варненска област, като малко над 293 000 са избирателите само във Варна. Общият брой на Секционните избирателни комисии (СИК) в областта е 639.
На сайта на Комисията може да бъде проверен и списъкът с избирателни секции, където могат да гласуват хора с увредено зрение или затруднения в придвижването.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Добрич: Изборният ден в областта е започнал навреме, всички секции са отворени

Европейски избори 2019: Добрич: Изборният ден в областта е започнал навреме, всички секции са отворени

26 Май 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Добрич. Изборният ден в областта е започнал навреме, всички секции са отворени. Това съобщиха от Областна администрация – Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Към момента няма постъпили сигнали за нарушение в изборния ден. По предварителните списъци имащите право на глас в неделния ден на територията на област Добрич са 165 177 души, които могат да упражнят правото си на вот в общо 382 секционни избирателни комисии, в това число са включени и подвижните такива, където са сформирани. По общини броят на избирателите и секционните комисии е: Община Балчик – 17 122 гласоподаватели, 37 секционни избирателни комисии, Община Генерал Тошево – 12 417 избиратели, 47 секционни избирателни комисии, Община град Добрич – 82 519 избиратели, 130 секционни избирателни комисии, Община Добричка – 17 879 избиратели, 67 секционни избирателни комисии, Община Каварна - 12 909 избиратели, 33 секционни избирателни комисии, Община Крушари – 3 839 избиратели, 18 секционни избирателни комисии, Община Тервел – 14 489 избиратели, 34 секционни избирателни комисии, Община Шабла – 4 003 избиратели, 16 секционни избирателни комисии. За област Добрич общият брой на бюлетини, доставени за изборния ден е 182 100 броя.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Всички изборни секции в област Шумен са отворени и работят

Европейски избори 2019: Всички изборни секции в област Шумен са отворени и работят

26 Май 2019 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Шумен. Към 08.00 часа всички изборни секции в област Шумен са отворени и работят. Това съобщи Дилян Нанев, говорител на Районната избирателна комисия. Изборният ден започна без проблеми. Всички секции са били отворени без забавяне и при необходимия кворум на членовете. Гласоподавателите в областта са над 165 000. 76 е броят на машините, чрез които също хората могат да дадат своя вот. В община Шумен с машини ще се гласува в 37 секции. В Каолиново те са 7, в Нови пазар – 9, във Велики Преслав – 5, във Върбица и Венец – в по 4 секции, в Хитрино – 3, в Смядово – 2 и в Никола Козлево е една. В областта работят 302 секции. В седем от общините в областта са образувани подвижни избирателни секции (ПСИК). За ПСИК не са постъпили заявления само в общините Шумен, Нови пазар и Смядово. 181 000 бюлетини за изборите за членове на Европейския парламент са доставени в Шуменска област. В секционните избирателни комисии са ангажирани 2121 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Пазарджик: Изборният ден в областта започна в спокойна обстановка

Европейски избори 2019: Пазарджик: Изборният ден в областта започна в спокойна обстановка

26 Май 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Изборният ден на територията на област Пазарджик започна в спокойна обстановка, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мирослав Стоянов, говорител на ОД МВР-Пазарджик. Тази сутрин всички изборни секции бяха предадени на секционните избирателни комисии от охраняващите ги полицейски служители. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. „Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/982 22 32 и на e-mail izbor@mvr.bg. Създадена е организация в звено „Български документи за самоличност“, което в днешния ден ще обслужва граждани от 8.30 до 19.30 часа. При необходимост там ще се издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. От 21 май до момента в структурите на ОДМВР-Пазарджик са издадени общо 18 удостоверения за гласуване. Припомням, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване“, уточни Стоянов. Той допълни, че служителите на МВР се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. Предприети са всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.