НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Екзитполът в Холандия показва победа за Партията на труда на вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс

AFP: Екзитполът в Холандия показва победа за Партията на труда на вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс

23 Май 2019 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Хага. Партията на Труда на вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс спечели изненадваща победа, според данните от екзитпола, като вероятно ще получат най-много места в изборите за Европейски парламент в четвъртък, побеждавайки партията на премиера Марк Рюте и нова популистка партия, предава AFP.
Левите на Франс Тимерманс се очаква да спечелят пет мандата от общо 26-те, които се полагат на Холандия.
Либералите на Рюте взимат четири места, а десния Форум за демокрация на популисткия лидер Тиери Боде се очаква да спечели три места.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Назначиха нов лидер на Камарата на общините във Великобритания

РИА Новости: Назначиха нов лидер на Камарата на общините във Великобритания

23 Май 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Заместник-министърът на финансите на Великобритания Мел Страйд беше назначена на длъжността лидер на Камарата на общините, след оставката на Андреа Ледсъм, предаде РИА Новости, позовавайки се на телевизия Sky News.
По-рано стана известно, че лидерът на Палатата на общините в британския парламент Андреа Ледсъм е подала оставка, заради разногласия с британския премиер Тереза Мей около Брекзит.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гласуването за европейските избори във Великобритания започна

AFP: Гласуването за европейските избори във Великобритания започна

23 Май 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Гласуването на изборите за Европейски парламент във Великобритания започна – вот, който страната не очакваше, след като преди три години гласува за излизане от Европейския съюз, предава AFP.
Избирателните секции отвориха в 08:00 българско време и ще затворят в 23:00, като резултатите ще бъдат обявени късно в неделя, веднага щом гласуването в останалите 28 страни-членки приключи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Европейските избори започват с гласуване във Великобритания и Нидерландия

FAZ: Европейските избори започват с гласуване във Великобритания и Нидерландия

23 Май 2019 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Лондон/Хага. Изборите за следващия състав на Европейския парламент започват с гласуване в Обединеното кралство и Нидерландия, припомня германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
До неделя около 418 милиона души в 28-те държави-членки на Европейския съюз ще бъдат призовани да гласуват за 751-мата нови евродепутати. В Германия и повечето от останалите страни-членки на Общността вотът ще се проведе на 26 май. Резултатът от изборите ще определи разпределението на местата в Европейския парламент и шансовете на Манфред Вебер за избирането му на поста председател на Европейската комисия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Найджъл Фарадж потърси убежище в автобус на кампанията си от преследвачи, "въоръжени" с млечни шейкове

The Guardian: Найджъл Фарадж потърси убежище в автобус на кампанията си от преследвачи, "въоръжени" с млечни шейкове

23 Май 2019 | 02:41 | Агенция "Фокус"
Кент. Найджъл Фарадж е бил принуден да потърси убежище в автобуса на кампанията си, след като е бил преследван от група хора, "въоръжени" с млечни шейкове, пише британският национален ежедневник The Guardian, като уточнява, че инцидентът се е случил в Кент.
"Лидерът на Партия "Брекзит" и неговият екип от кампанията изглеждаха решени да избегнат повторение на събитията от Нюкасъл от понеделник, когато той беше облян в бананов и карамелов млечен шейк след изнасянето на реч", пише вестникът.
След обиколка на Дартфорд и Грейвсенд преди изборите за Европейски парламент, нещата се объркаха за Фарадж в Рочестър, където трима млади мъже, носещи качулки, бяха забелязани да се приближават към него с шейкове. Поради тази причина Фарадж е останал блокиран в автобуса. "В крайна сметка той слезе от него, но остана близо до превозното средство", поясняват от редакцията.
Говорейки пред репортери в Кент, Фарадж заяви: "Утре (четвъртък, 23 май) е голям ден... Не знам дали проучванията на общественото мнение са правилни, но ако са, то Партия "Брекзит" може да спечели и то много силен вот.Това може да промени целия политически дневен ред, смятам, че е доста вълнуващо". Той обаче отказа да отговори на журналистически въпрос дали носи със себе си резервен костюм.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: След оставката на Андреа Ледсъм - опозицията призова за провеждането на избори

The Daily Express: След оставката на Андреа Ледсъм - опозицията призова за провеждането на избори

23 Май 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската опозиция призова за провеждане на предсрочни парламентарни избори в страната, като подчерта, че оставката на Андреа Ледсън показва, че "авторитетът на премиера (Тереза Мей) е подронен, нейното време изтече", пише евроскептичният британски ежедневник The Daily Expess. Съответното заяви Иън Лейвъри от Лейбъристката партия. "В името на страната, Тереза Мей трябва да си отиде, нуждаем се от незабавни общи избори", категоричен бе опозиционният политик.
Във вечерните часове на сряда лидерът на Камарата на общините Андреа Лeдсъм подаде оставка поради разногласия с премиера Тереза Мей относно Брекзит. Решението й да се откаже от поста бе обявено в навечерието на европейските избори, които се очаква да донесат унизителни резултати за Консервативната партия след провала й да реализират Брекзит в предвидените срокове, подчертават от редакцията.
Последните проучвания на общественото мнение показват, че Лейбъристката пария води с 29%, Консервативната партия събира 17%, но двете партии, подкрепящи Брекзит - ЮКИП и Партия "Брекзит" заедно може да разчитат на 25 на сто от гласоподавателите. Либералдемократите имат 10%.
Изборите за Европейски парламент в Обединеното кралство се провеждат на 23 май. Резултатите от вота ще бъдат обявени в неделя вечер, след затварянето на всички избирателни секции на континента. Последните проучвания на общественото мнение показват, че Лейбъристката пария води с 29%, Консервативната партия събира 17%, но двете партии, подкрепящи Брекзит - ЮКИП и Партия "Брекзит" заедно може да разчитат на 25 на сто от гласоподавателите. Либералдемократите имат 10%.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Гражданите на Великобритания гласуват на избори за ЕП

The Telegraph: Гражданите на Великобритания гласуват на избори за ЕП

23 Май 2019 | 00:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Гражданите на Обединеното кралство са сред първите в Европейския съюз, които ще гласуват за новия състав на ЕП, припомня британският вестник The Telegraph в статия, в която се опитва да обясни защо вотът е важен за страната.
Изборите в Обединеното кралство ще се проведат на 23 май. Избирателите в Ирландия излизат на следващия ден; тези в Чешката република, Латвия, Малта и Словакия гласуват на 25 май, а гражданите на останалите 21 държави от Общността ще упражнят правото си на глас на 26 май. Всички резултати ще бъдат обявени вечерта на 26 май, след като последната избирателна секция на континента бъде затворена.
Брекзит бе отложен с шест месеца, което означава че Великобритания трябва да участва в гласуването за следващия състав на ЕП. От редакцията подчертават, че изборите са важни, защото - с оглед хаоса около излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността, все пак остава неясно колко точно време британските депутати ще останат в ЕП. Възможно е те дори да не заемат местата си, ако Брекзит стане факт по време на лятната пауза на органа.
"Парламентът не се събира официално след лятната ваканция до 16 септември и ще прекара следващите два или три месеца в дейности, свързани с назначаването на нова комисия. През цялото това време Обединеното кралство е свободно да напусне, веднага след като е финализирало сделката за развода с Брюксел", обясняват от редакцията.
Сегашният ЕП има 751 места, от които 73 са за депутати от Обединеното кралство. Ситуацията няма да се промени до излизането на страната от ЕС. След като това стане факт, ЕП ще стане орган със 705 места, а за да бъде възстановен балансът местата, предвидени за Великобритания, ще бъдат разпределени между други държави от Общността. Испания и Франция ще получат по още пет места, Италия и Нидерландия - по три, Ирландия - две, а Германия, Дания, Естония, Хърватия, Швеция, Румъния, Словакия, Австрия, Полша - по още едно място. Отделните страни имат различни начини за запълване на тези допълнителни места, което означава, че някои членове на ЕП, избрани на 23-26 май, ще останат в чакалнята, докато Обединеното кралство не напусне ЕС.
От британска политическа гледна точка изборите не са без значение. Те биха могли да бъдат обосновка за множество други вътрешнополитически въпроси, включително жизнеспособността на новите политически партии - и устойчивостта на установените.
Последните проучвания на общественото мнение показват, че Лейбъристката пария води с 29%, Консервативната партия събира 17%, но двете партии, подкрепящи Брекзит - ЮКИП и Партия "Брекзит" заедно може да разчитат на 25 на сто от гласоподавателите. Либералдемократите имат 10%. Накратко, изборите ще бъдат огледало за все по-раздробения политически пейзаж във Великобритания.
Проблемът с Брекзит също означава, че избирателната активност може да се увеличи от 35,6% през 2014 г. до стойности, по-близки до средните в ЕС (около 43%), подчертава изданието.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Еврокомисарят Веря Йоурова: Фактът, че не знаем нищо за голяма атака за дезинформация за изборите за ЕП, не означава, че такава няма

FAZ: Еврокомисарят Веря Йоурова: Фактът, че не знаем нищо за голяма атака за дезинформация за изборите за ЕП, не означава, че такава няма

22 Май 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В навечерието на изборите за Европейски парламент комисарят по правосъдието Вера Йоурова подчерта, че е налице заплаха от изборна манипулация чрез мащабни фалшиви новинарски кампании, които не са забранени, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
"Фактът, че към момента не знаем нищо за голяма атака за дезинформация, не означава, че такава няма", заяви чехкинята пред германска медия, като допълни: "Може би такава атака просто не е била открита досега".
Йоурова също така посочи, че европейските избори далеч не са приключили. "Остават ни още няколко дни. Това не е параноя, това е малко предпазливост. Важно е да се подготвите. Европейските избори ще започнат този четвъртък във Великобритания и Нидерландия, а в неделя приключват във всички 28 страни от ЕС", припомни еврокомисарят.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.