НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Главният прокурор поиска информация за имотите, сметките и офшорните фирми на лица, заемащи висши публични длъжности (ОБЗОР)

Главният прокурор поиска информация за имотите, сметките и офшорните фирми на лица, заемащи висши публични длъжности (ОБЗОР)

15 Май 2019 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от ДАНС цялата налична информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица.
В отговор председателят на агенцията заяви, че в ДАНС ще изпълнят искането изцяло, като ще проверяват всичко в годините назад в координация с всички държавни институции, които имат отношение. Димитър Георгиев обясни, че по искането ще бъде работено в кратки срокове без оглед на предстоящите избори за Европейски парламент.
Правосъдният министър коментира действията на главния прокурор Сотир Цацаров като необходими. Данаил Кирилов изрази надежда, че ДАНС има достатъчно аналитична и разузнавателна информация, по която могат да се съберат доказателства. „Надявам се ДАНС да има достатъчно аналитична и разузнавателна информация, която да послужи за идентификацията на данни, по които да започне събиране на доказателства за такива сметки или връзки“, посочи Кирилов. В отговор на въпрос има ли връзка между искането на президента Радев да започне проверка на офшорките и писмото на Цацаров с искане на информацията от ДАНС, министърът коментира: „Не мога да се произнеса компетентно. Нямам лично виждане по този въпрос“.
В неделя държавният глава поиска разследване на офшорните сметки и имотите на политиците. Тогава Румен Радев призова премиерът и компетентните органи да се разровят в задграничните офшорни сметки, вимотите и фирмите на политици чрез подставени лица по същия начин, по който се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари. Той посочи, че „Апартаментгейт“ е само началото и вододел, който ще покаже на къде ще върви държавата.По думите му не можем да градим модерна България, ако оставим нещата по старому - да се вихри безнаказаност и беззаконие и затова трябват разкрития, трябват присъди, конфискация, връщане на парите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Подкрепям главния прокурор в искането му за информация от ДАНС за лица на висши публични длъжности

Министър Данаил Кирилов: Подкрепям главния прокурор в искането му за информация от ДАНС за лица на висши публични длъжности

15 Май 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Гледам изцяло положително и подкрепям главния прокурор в това му действие. Смятам, че то е необходимо. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов след среща с държавния глава Румен Радев за избора на нов главен прокурор по повод изисканата от главния прокурор Сотир Цацаров информация от ДАНС за недекларирани сметки, имоти и инвестиции на лица на висши публични длъжности, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се ДАНС да има достатъчно аналитична и разузнавателна информация, която да послужи за идентификацията на данни, по които да започне събиране на доказателства за такива сметки или връзки“, посочи Кирилов. В отговор на въпрос има ли връзка между искането на президента Радев да започне проверка на офшорките и писмото на Цацаров с искане на информацията от ДАНС, министърът коментира: „Не мога да се произнеса компетентно. Нямам лично виждане по този въпрос“.
Попитан кога смята, че трябва да започне процедурата за нов главен прокурор, Данаил Кирилов обясни: „Имаме ясно разписани правила. Смятам, че това че сега започваме да говорим не вреди на срочното провеждане на процедурата“. „Радвам се, че с президента изразихме еднакво мнение, че решаващият орган, който ще вземе същностните решения за процедурата е ВСС. Нито президентът, нито министърът на правосъдието имат амбиции или желание да се намесват“, изтъкна правосъдният министър. В отговор на питане би ли номинирал главен прокурор, каквото правомощие има, Кирилов каза: „Не знам дали е необходимо в този момент да обявявам подобно намерение, в толкова ранна фаза. Смятам, че министърът на правосъдието би следвало да се въздържи от номинация. Номинациите би следвало да бъдат от ВСС“.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Георгиев, ДАНС: В кратки срокове ще направим проверката за недекларирани сметки, имоти и инвестиции на лица на висши служебни длъжности

Димитър Георгиев, ДАНС: В кратки срокове ще направим проверката за недекларирани сметки, имоти и инвестиции на лица на висши служебни длъжности

15 Май 2019 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. В кратки срокове ще направим проверката по искането на главния прокурор за предоставяне на информация за лица на висши служебни длъжности. Това каза пред журналисти председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Димитър Георгиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Във връзка с искането на главния прокурор Сотир Цацаров ДАНС да предостави информация за недекларирани сметки, имоти и инвестиции на лица на висши служебни длъжности, Георгиев отговори, че ДАНС ще извърши всичко, което е необходимо, в координация с всички държавни институции, които имат отношение. „Когато сме готови с информацията, ще я предоставим на главния прокурор. Не е малко времето, което трябва да се провери. Надявам се в максимално бързи срокове да успеем да направим това, което е необходимо, и да извършим тази проверка“, каза още той. Георгиев обясни, че по искането ще бъде работено в кратки срокове без оглед на предстоящите избори за Европейски парламент.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров изисква от ДАНС информация за недекларирани сметки, имоти и инвестиции на лица на висши публични длъжности

Главният прокурор Сотир Цацаров изисква от ДАНС информация за недекларирани сметки, имоти и инвестиции на лица на висши публични длъжности

15 Май 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров изиска от Председателя на ДАНС Димитър Георгиев цялата налична в агенцията информация (включително и от финансовото разузнаване) относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.