НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

РСЕ (Македония): Пендаровски приема във Водно председателя на парламента в Скопие

РСЕ (Македония): Пендаровски приема във Водно председателя на парламента в Скопие

20 Май 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новият държавен глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски ще приеме за среща в резиденцията си във Водно председателя на парламента в Скопие Талат Джафери, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Очаква се на срещата да се обсъдят законите, приети в Събранието, включително онези, които все още не са подписани от президента или са подписани единствено от председателя на парламента.
Пендаровски вече подписа законите, които са приети с две трети от гласовете на депутатите или са част от реформите в правосъдието. За тази седмица той обяви, че ще подпише и онези, които са върнати за трето четено от бившия македонски президент Георги Иванов.

Превод и редакция: Тереза ГероваОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Стево Пендаровски подписа закони, неподписани от Георги Иванов

„Нова Македония“ (Македония): Стево Пендаровски подписа закони, неподписани от Георги Иванов

18 Май 2019 | 10:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на държавата, Стево Пендаровски, подписа днес укази за обнародване на Закона за съдилищата, Закона за административните спорове, Закона за нарушенията и Закона за изменение и допълнение на Закона за организацията и дейността на органите на държавната администрация, пише македонският вестник “Нова Македония“.
Според информацията от неговия кабинет, това са системни закони, чиито укази за обнародване не са били подписани от президента Иванов, и се добавя, че Пендаровски също така е подписал указ за публикуване на Закона за енергетиката.
„Президентът смята, че приемането на тези закони и тяхното бъдещо прилагане е от жизненоважен интерес за гражданите на Република Северна Македония. С приемането на закона за съдилищата се изпълнява едно от основните изисквания на Европейския съюз, с цел да се определи датата за започване на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония. Разпоредбите на Закона за съдилищата съдържат ясни и точни процедури за назначаване и повишаване на съдиите, както и за уволнението на съдиите и тяхната дисциплинарна отговорност. С новия Закон за административните спорове гражданите получават ефективна правна защита на правата си по административни спорове. Повишава се прозрачността и публичността на процедурите чрез задължително публично изслушване. С новия Закон за престъпления гражданите ще плащат по-ниски глоби. Този закон пряко засяга бюджета на гражданите, тъй като предвижда предупреждение преди присъдата, но и значително намаляване на санкциите, се казва в изявлението.
Той добавя, че Законът за изменение и допълнение на Закона за организацията и работата на органите на държавната администрация ще подобри функционирането на държавата в областта на политиката, свързана с прилагането на Охридското рамково споразумение, а новия закон за енергетиката осигурява подмяна на изкопаемите горива с енергия, получена от възобновяеми източници.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.