НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Андреев: Невалидните бюлетини - ИК не разрешава изрично отваряне на чувалите и анализ на бюлетините

Александър Андреев: Невалидните бюлетини - ИК не разрешава изрично отваряне на чувалите и анализ на бюлетините

20 Май 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. Невалидните бюлетини - ИК не разрешава изрично отваряне на чувалите и анализ на бюлетините. Това каза Александър Андреев, говорител на ЦИК, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
„Посрещам последния гост, Александър Андреев, говорител на ЦИК. В разговора ни нека да има и малко информационен елемент, защото това е важно, но преди да ми кажете какво сте ми донесли за нашата библиотека”, посрещна водещата Илиана Беновска своя гост. Той отговори, че носи няколко книги. Първата е Изборният кодекс с подписите на всички членове на ЦИК и мотото „Гласувай, ти си част от Европа”. Той продължи, че носи и методическите указания на ЦИК, защото процесът на гласуване и правилно отчитане е свързан и с правилното обучение на секциите. Третата книга представлява бюлетин с изборните резултати от 2014 г., където могат да се проверят недействителните гласове.
Проблемът с недействителните гласове
„Нека да напомня, че просто се получи един естествен блок с шефа на ИО проф. Михаил Константинов на темата честни ли са изборите, аз го подхванах и той каза, че с машинното гласуване, подкрепи президента Радев, който бил го заявил това, че машинното гласуване ще изчисти много от невалидните вотове. И се роди една идея, аз попитах дали можем да направим ние като медия, „Канал 3” и „Радио К2”, едно изследване какви са грешките, които правят бюлетините невалидни, за да може да се покаже на хората какво да не правят, защото досега това не сме го виждали на практика, само се говори, че има! Та той каза, че от вас зависи, от ЦИК, да ни дадете достъп до тези протоколи. Сега да Ви попитам, говорителю на ЦИК, възможно ли е това след тези избори, когато всичко приключи като резултат, ние да погледнем невалидните бюлетини”, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че по отношение отварянето на чувалите и разглеждането и анализа на бюлетините, това не зависи само от ЦИК, защото тези изборни книжа се съхраняват в различните общински администрации и СИК-ове. Това трябва да бъде обсъдено като въпрос дали и до каква степен може да се отворят, тъй като в Изборния кодекс не се съдържа текст, който да разрешава след края на изборите отваряне на чувалите и анализ на бюлетините.
„Вие сте юрист, хайде да говорим юридически, това, че няма текст, който да позволява, не означава, че има забранителен текст”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че това, че няма текст, който да позволява, ограничава възможността ЦИК да се произнесе и да разреши отварянето на чувалите. „Добре, но нали всичко това вече е преброено, оповестено, видяно е къде има невалиден вот, какъв процент и колко, обобщени са резултатите и примерно казваме в община Х можем ли да погледнем в тези и тези секции, където има много невалидни бюлетини”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че съхраняването и ползването на тези книжа е фиксирано в определени срокове, тоест до рамките на следващите избори те се съхраняват под определен режим. Той поясни, че има предвид следващите европейски избори, а не следващите избори изобщо. В тази връзка евентуално при архивирането на книжата, които са от изборите от 2014 г, би могло да се направи такъв анализ, ако трябва да се разглеждат отделните изборни книжа, които са в чувалите. В противен случай такъв анализ би могъл да бъде направен и въз основа на протоколите на СИК-овете. „Демек ще ни омотаят в административни пречки, ако поискаме! Защото сега давате бюлетинът за 2014 г, но ние не можем да ги видим на живо”, заяви водещата.
Как трябва да се попълва бюлетината?
Александър Андреев обясни, че избирателят трябва в някое от квадратчетата на партията, коалицията или независимия кандидат, които е избрал, да сложи знака Х или V с химикал, пишещ със син цвят. Ако не желае да подкрепи нито една политическа сила, най-отдолу има квадратче „не подкрепям никого”. Той продължи, че бюлетината се откъсва от горната си част от кочана. Откъсването на бюлетината трябва да стане пред самия избирател. След това член на СИК поставя един от печатите на гърба, сгъва я съгласно решението на ЦИК, за да може да се запази в тайна вота на избирателя, и я подава на самия избирател. „Защо не е симетрично сгъната”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че една част трябва да остане свободна, защото на нея е изписан номерът на бюлетината и при излизането на избирателя от кабинката за гласуване този номер се сверява с кочана. След това член на СИК поставя втория печат и откъсва отрязъка. Отрязъкът се пуска в отделна кутия за отрязъците и вече самата бюлетина се пуска от избирателя в избирателната кутия.
Александър Андреев обясни, че след като е отбелязал партия или коалиция избирателят може да даде своето предпочитание и за отделен кандидат. Преференциите за кандидатите за евродепутати ще са с номера от 101 до 117 в бюлетината. „А как ще стане ясно на избирателя, че този кандидат съответства на този номер”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че на информационно табло пред секцията е поставен списък на всички кандидати.
„Мисля, че много добре направихте този нагледен урок, за да може на хората да им станат ясни детайлите, независимо от всички клипове, които вие излъчвате и ние медиите излъчваме”, заяви водещата Илиана Беновска. Говорителят на ЦИК отговори, че това е важно, защото правилното подаване на гласа е една от най-важните предпоставки да нямаме недействителни гласове.
Жабите на БСП срещу Бойко Борисов и на ГЕРБ срещу президента.
„Сега малко „пясък в стомаха на кокошките”, колко жалби получихте, ако мога да се изразя с онзи термин, който въведе прокурорът Филчев – „от обществен интерес”, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че жалбите продължават да се подават и това ще става до последния ден на изборната кампания. „Какво стана с жалбата на БСП, че Борисов прави агитация”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че ЦИК са разгледали жалбата и са постановили, че няма нарушение от страна на министър-председателя. „Същото огледално направихте и по жалбата на ГЕРБ срещу президента Радев!”, отбеляза водещата. Гостът й отговори, че това наистина е така, още повече, че има решение на Конституционния съд за президента и премиера, че могат да изразяват становища по отношение на различни политики и това не представлява предизборна кампания. „Демек няма да им се налага да излизат в отпуск”, поясни водещата. Андреев потвърди.
Жалбата на СДС срещу „Демократична България”, че използва нейни символи
„Какво стана с жалбата на СДС срещу, вече не знам как се казва тази коалиция от партии, дайте бюлетината, „Демократична България” обединение „Да, България” и ДСБ? Какво стана с тази жалба, СДС протестират доста вдъхновено, че използвали лъвчето”, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев обясни, че жалбата е по отношение на това, че в един от предизборните клипове, качени във фейсбук, се използват символи на СДС. Това обаче се случва в социалните мрежи, а там ЦИК не осъществява контрол, защото по силата на Изборния кодекс те не представляват медийни услуги. „И те не могат по никакъв законен начин тези социални мрежи да бъдат включени под контрол, нали така, заради американските стандарти”, продължи водещата. Говорителят на ЦИК отговори, че това наистина е така.
Установените нарушения при Веселин Марешки
„Какво стана с жалбите срещу Марешки, искахте на него пък да му затворите аптеките и бензиностанциите, той се оплакваше”, попита водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че такава дискусия изобщо не се водила в ЦИК. Той продължи, че по случая е установено нарушение за това, че в рамките на търговска реклама е имало политическо внушение, тоест предизборна агитация. „Вярно ли е, че го е глобил областният управител, предписахте областният управител на Варна да го глоби”, попита водещата. Гостът й обясни, че са били установени две нарушения, едното е за това, че има нарушаване на условието за обозначаване на предизборен афиш. Второто е по отношение на това, че в търговска реклама се прави агитация. Според закона два са органите, които налагат наказания – ЦИК или областният управител. По едното нарушение наказанието ще наложи ЦИК, а за другото областният управител на Варна. „Ако той не ги протестира съдебно”, продължи водещата Илиана Беновска. Александър Андреев отговори, че Веселин Марешки би могъл да подаде възражение, ако желае.
Липсата на обозначаване платени или неплатени са материалите
Александър Андреев обясни, че основните нарушения, които се констатират, са липсата на отбелязване, когато материалът е платен. Също така понякога при цитиране на резултати от социологически проучвания не се съобщава кой го е финансирал. „Да Ви кажа ли за медиите кратка забележка за в бъдеще, може би трябва да се каже и на законодателите. Стана вече маниакално желанието за отразяване на платено-неплатено и някои от колегите тръгнаха да подписват договори да излъчват неплатени репортажи! Това е юридическо безумие”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Говорителят на ЦИК обясни, че с изменението от 2016 г. са били включени и така наречените безвъзмездни договори, които също трябва да бъдат обявявани на страницата на медиите. „Но можем да имаме и редакционна независимост, ние по наш редакционен избор, нали така”, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че това е така.
В какъв срок ще бъдат обявени резултатите?
„Чухте Михаил Константинов каза, че от вашата организираност зависи колко по-рано ще се обявят валидни изборни резултати”, помоли за финален коментар водещата Илиана Беновска. Говорителят на ЦИК отговори: „Ние се надяваме в рамките на 5 дневния срок, който ни е предоставен, да обявим окончателните резултати”. „5 дни кой ще Ви чака, г-н Андреев”, отвърна водещата. „Такъв е срокът и в тази връзка и ние ще се съобразим със срока по закон”, завърши Александър Андреев разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 19-ти май 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Гласуването в чужбина няма електорален ефект, има огромен морален ефект

Проф. Михаил Константинов: Гласуването в чужбина няма електорален ефект, има огромен морален ефект

20 Май 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. Гласуването в чужбина няма електорален ефект, има огромен морален ефект. Това каза проф. Михаил Константинов, председател на Информационно обслужване, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Илиана Беновска покани проф. Михаил Константинов в студиото и го представи като любим анализатор. Тя каза, че преди малко го е прекръстила като шеф на Информационно общество, но гостът каза, че няма лошо, защото като цяло сме информационно общество. „Като шеф на Информационно обслужване, как тълкувате изявлението на Борисов в Арена Армеец, че в четвъртък или петък може да бъде използван вариант Констинброд и да има подготвени атаки“, попита Беновска, а проф. Михаил Константинов предположи, че това е възможно и Борисов сигурно има някаква информация. Той Михаил Константинов подчерта, че в България изборите са свободни и честни и това са условията те да бъдат демократични – „Free and fair”, допълни професорът. „Честни ли са изборите в България? Докажете го“, попита водещата, а събеседникът й категорично заяви, че те са честни. „Основна гаранция за честността на изборите е съставът на изборните комисии на всички нива – секционни, районни и централни“, каза проф. Михаил Константинов. Водещата припомни, че е имало много „гафове“ с тези комисии, но гостът подчерта, че говори за принципа и ако всички си гледат работата ще бъде окей. Той припомни, че в момента има 5 парламентарно представени партии и още 2, които имат евродепутати, без да съществуват като партии. От тези 7 политически сили всяка една има право на представител в предизборните комисии. Проф. Михаил Константинов поясни, че двете партии са „България без цензура“ и „Реформаторски блок“. Беновска го попита дали има смелост да каже дали тези 2 партии имат шанс, но гостът категорично заяви, че не може да говори за шансове, защото всичко е в ръцете на българския народ. Той повтори, че няма по-голям гарант за честност, когато всички партии и особено двете големи имат представители във всяка изборна комисия, защото те буквално си гледат в ръцете някой да не направи нещо. „Нечестни работи се вършат на тъмно, а там нещата са светли“, завърши проф. Михаил Константинов.
Машинното гласуване
Беновска попита за машините, които са 3000, а събеседникът ѝ каза, че се надява да работят добре. Водещата изрази мнението си по въпроса, което не е само нейно. Тя попита дали не е твърде скъпа тази процедура само за 3000 машини и какво значи това – че започваме да въвеждаме нещо, което от други държави отдавна е изведено от методология. Проф. Михаил Константинов отговори, че е ясно, че в Европа няма такова гласуване, но изрази съгласието си с Радев, че недействителните гласове на изборите у нас са много голям процент. Той каза и колко точно са те – 5,2% на евроизборите през 2014 година. Проф. Михаил Константинов сравни това число с 1,6% в Германия и 3-4% средно за света, което означава, че Радев е прав. Той допълни, че през 2014 година са били лоши избори заради големия процент на недействителни гласове. Гостът каза, че през 2007 и 2009, когато е имало евроизбори, тези гласове са били 1%, което е било по-нисък процент от Германия. Хипотезата на проф. Михаил Константинов е, че през 2014, когато се е приел този вариант на Изборния кодекс, са се въвели много строги критерии за инвалидизиране на гласа – ако се драска по бюлетината или се пишат „пожелания за майката и лелята на политиците“. Той каза, че българските избиратели мислят, че след като отбележат верния за тях номер на бюлетината, могат да пишат всичко, каквото мислят, за политиците, но всъщност не могат, защото секционните комисии правят този глас недействителен. Проф. Михаил Константинов каза в заключение, че това рязко е повишило процента на недействителните гласове. Затова той апелира българските избиратели да гласуват както е по закон, отбелязвайки партия, коалиция или независим кандидат, без да пишат друго по бюлетината. След тези негови думи, Беновска се сети, че двамата не са си набелязали обща инициатива, какъвто обичай тя има с гостите си в предаването. Тя попита дали е възможно след като приключат изборите, преброят се гласовете и всичко е ясно, да бъдат погледнати тези недействителни бюлетини, за да се разбере какво точно ги прави недействителни. Проф. Михаил Константинов отговори, че е правен такъв анализ и ако иска да ги покаже на зрителите, трябва да ги поиска от ЦИК. Той препоръча да се направи случайна извадка на такива бюлетини особено от секциите, където има голям процент на недействителни гласове, защото те се знаят. Трябва да се поиска отваряне на чувалите и да се види причината за големия процент недействителни гласове. На Беновска й хрумна, че може да е друга причината – ако някой им е дал указания какво да правят. Проф. Михаил Константинов обясни какво се прави, но в малки мащаби – ако част от членовете на секционната комисия „си бъркат в носа, гледат в тавана или са им дали по 10 лева да пият по едно кафе“, тогава може някой да инвалидизира бюлетината с техния глас като задраска второ квадратче. Затова той призова те да си отварят очите на четири. Професорът допълни, че квалифицираните представители на партии като орлици бдят над гласовете.
Беновска попита дали проблемът е по-голям в големите или малките населени места, а събеседникът й отговори, че не може да си спомни какво е било положението през 2014 година, но процентът е бил по-висок в махалите с по-необразовано население. Там хората правят грешки не само защото пишат глупости по бюлетината, а защото просто правят повече грешки.
Ефектът от машинното гласуване
Водещата отново се върна на темата с машините и попита какъв е смисълът от тях. „Единственият ефект е да се намали броят на недействителните гласове“, отговори проф. Михаил Константинов, но Беновска попита с тези 3000 машини колко хора ще гласуват. Гостът продължи с числата – изчислението от изборите през 2014, когато е имало 500 машини показва, че с една машина се подават около 90 и 93 гласа. Това прави около 20-23% от гласовете в една секция. „В секциите ще продължава да се гласува с хартия и това в обозримото бъдеще няма да бъде отменено“, подчерта проф. Михаил Константинов. Причината за това е, че дори и да има една баба в една секция, която да не иска да гласува с компютър или не може, за нея трябва да има осигурена бюлетина. Тъй като предварително не се знае колко ще бъдат тези хора, се печатат пълен набор бюлетини. Беновска попита това колко е като разход, а проф. Михаил Константинов обясни, че това не е много голям разход. Той каза, че в момента са отпечатани над 7 милиона бюлетини с резерв, тъй като избирателите са 6,8 милиона, но от тях налични в България са 5,8 милиона. Гостът предположи, че ако пита в момента някой политик колко българи има в чужбина, той ще каже 2, 3 или 5 милиона, което е „bullshit” според професора. Той заяви, че в чужбина има 1,4 милиона българи, от които 1 милион са гласоподаватели. Освен това има почти 7 милиона българи в България, от тях 5,8 милиона са избиратели. „Да си го запишат всички политически партии, всички социолози и всички, които се занимават с това нещо“, допълни проф. Михаил Константинов. Той отбеляза, че има много хора по света, които биха се нарекли българи, но те не са гласоподаватели и български граждани.
Беновска попита дали с тези 3000 машини ще се намали с около 20% невалидният вот, а гостът каза, че тепърва ще видим. Според него друго оправдание за машинно гласуване няма. „Целта е благородна, въпросът е до колко ще се постигне“, допълни той. Проф. Михаил Константинов каза, че когато изборът е направен, сме длъжни да подкрепим своята държава и пожела машинното гласуване да бъде успешно, въпреки че има някои неща наум.
„Възможно ли е, Вие сте доста технологичен човек, софтуеърни измами, дистанционна манипулация“, попита водещата. Според проф. Михаил Константинов това е възможно, ако има интернет гласуване, но стана ясно, че Беновска пита за машините и попита дали те са като касов апарат. „Има нещо такова, те са като някакъв компютър, неособено сложен“, каза гостът. Той припомни и защо холандците са се отказали – няма тайна на вота и вотът може да бъде манипулиран, тоест изкуствено създаден. Във връзка с тайната на вота Беновска попита дали с машинното гласуване не нарушаваме конституцията. Проф. Михаил Константинов отрече и каза, че само интернет гласуването се счита, че може да нарушава конституцията. Неговото мнение е, че рано или късно ще има интернет гласуване, но има тежки проблеми за преодоляване. Беновска предположи, че това ще бъде епидемично и попита как ще се контролира хакването.
Чисти ли са списъците от „мъртви души“
„Ние имаме конкретна задача – избори след една седмица. Важни избори и за България, и за Европа“, припомни проф. Михаил Константинов. Водещата го попита дали са чисти списъците или „мъртви души“. Той отговори, че има 1 милион имена на хора, които не са тук и затова според него не са чисти списъците. „Няма как да се изчистят, като това никой не иска да го направи“, допълни проф. Михаил Константинов. Водещата се намеси, че него често го обвиняват, че не иска да го направи. Гостът заяви, че от 25 години апелира за това нещо. Той добави, че това се прави с активна регистрация и трябва да има закон за активната регистрация. На въпрос защо не го правят политиците, професорът каза, че те трябва да бъдат попитани. Беновска попита за какво могат да бъдат използвани, ако не за манипулация, тези мъртви души. „Общо взето ако изборната администрация си гледа работата, мъртвите души нямат значение“, отговори проф. Михаил Константинов и допълни, че лошото е, че те сриват доверието в изборния процес дори когато „не участват в гласуването“.
Гласуване на българите в чужбина
Гостът адресира и друга „легенда“, която се повтаря с упоритост, а е тотално невярна. От 1991 година насам е имало 9 парламентарни избори, 6 президентски и 3 европейски, на които се гласува в чужбина и се вдига много шум къде ще бъдат открити секции. Според него гласуването в чужбина има някакъв ефект – за 30 години и 27 избора резултатът сумарно е 15 депутати, а при евроизборите и президентските няма никакво значение. Проф. Михаил Константинов обобщи, че това прави средно по мандат и половина на едни избори и всички тези мандати са спечелени от ДПС. Беновска попита дали това е безсмислено гласуване, а събеседникът й отрече, защото това е връзката между българите в чужбина и в България. Водещата каза, че е много слаба тази връзка, а проф. Михаил Константинов отново отрече, защото това е много важно, това е психология според него. „Гласуването в чужбина няма никакъв електорален ефект, има огромен морален ефект“, обобщи той. Според него това свързва българите с родината, а ние искаме те да се върнат. Дори той определи това да е част от причините, поради които някои българи са се върнали в България – защото те са се чувствали свързани през цялото време с родината си. Беновска припомни, че има и много противници на тази теза, защото щом искат са свързани с родината си, да дойдат тук и да живеят този живот. Според госта не може да се спори по този въпрос, защото конституцията гарантира право на глас на всички. Той смята, че е хубаво, че има възможност българите в чужбина да гласуват единствено заради връзката им с родината.
Трудности, които биха срещнали избирателите в гласуването
„Какви още трудности биха срещнали избирателите, които Вие сте обезпечели да не се случат във Вашата компетенция, при гласуването“, попита Беновска. Проф. Михаил Константинов призова всички към търпение и даде пример с възрастни хора, които имат проблем със зрението или работят по-бавно с машините и могат да се забавят при гласуване. Той припомни, че датата на изборите 26 май е край на ваканционен период и призова пътуващите да тръгнат навреме – 10-11-12 часа, а не следобяд, защото ще има задръствания и опашки пред секциите, а изборите са много важни. „Политическите изводи, които ще си направим от това гласуване, трябва да бъдат подкрепени. Ако излезнат под 2 милиона, какъвто и да е резултатът, всички ще кажат: Абе майната му, те и хората не гласуваха. Ако излязат 2 милиона и половина, което би било добре, можем да кажем, че това е волята на българския народ. Гласувайте“, каза проф. Михаил Константинов. Беновска попита дали той прогнозира, че от тези 5,8 милиона, ще гласуват 2 – 2,5 милиона, а гостът отговори, че ако бъдат 2,5 милиона, ще бъде доволен. Той отново се позова на фактите – на първите избори са гласували под 2 милиона, на вторите, грубо казано, 2,5 милиона и на третите – 2,3 милиона. „Не можем да очакваме нито особено повишение, нито кой знае какъв срив. 2 милиона и половина ще бъде един прекрасен резултат“, допълни проф. Михаил Константинов.
Негативната кампания, която се води за евроизборите
„Тази негативна кампания, която се води, как ще повлияе според Вас“, попита водещата. Събеседникът й припомни, че България праща 17 души отбор в Брюксел. „Ако това е един футболен отбор, можете ли да си представите те в съблекалнята да се бият помежду си и да си правят свински номера и после да играят на терена единно? Няма да стане“, каза проф. Михаил Константинов и допълни: „Те трябва да знаят, че 5 години ще представляват България там и затова нека не късат мостовете, нека запазят приятелство, нека запазят приличие“
Обработка на първите резултати на 26 май
Беновска каза, че тази година за изборите отново има възможност евентуално да се видят някои от партиите и коалициите на пресконференция в БТА, ако си я насрочат и попита: „Ако гласуват 2 милиона, да речем, според Вас технологично за колко време ще могат да бъдат обработени резултатите, така че да може да се твърди плюс-минус, че еди кой си пречели?“ Професорът каза, че първото напрежение ще падне на 26ти в 8 часа вечерта и ще се знае горе-долу резултатът, а след полунощ данните, които се получават от ЦИК ще бъдат достатъчни, за да се съди за крайния резултат в голяма степен. Той увери българските избиратели, че всичко, което зависи от дружеството, което той представлява, ще бъде изпълнено по този перфектен начин, както го правят без изключение през последните години. Беновска попита какво точно ще изпълнят, за да бъдат разграничени от ЦИК. Г-н Константинов каза, че досега няма нито едно оплакване за тяхната дейност, която включва обработка на изборните резултати след съставяне на секционния протокол и бъде получен. Той допълни, че всички протоколи на небето и всеки може с два клика да види протокола в собствената му секция. „Българската изборна машина почти няма аналог сред други системи. Повечето хора даже не подозират, че такива мерки може да има“, каза гостът. „Много сте щедър на похвали“, отбеляза Беновска, но проф. Михаил Константинов заяви, че това са фактите. Водещата попита защо българската изборна машина няма аналог, а събеседникът ѝ каза, че от 1990 година, когато са ни излъгали много, знаем как да си пазим по железен начин с двойна обработка на протоколите, представители на всички политически сили в секциите, публикуване на всички резултати. Той каза, че може да провери как е гласувано в неговата изборна секция и да сравни дали съответства с видяното от него. Според него е много хубаво, че една партия се кани да прави проверка. Проверката е много проста, обясни професорът – взима се копие от протокола на края на изборния ден, снима се с телефона и се прави елементарна обработка на данните. „Нека да го направят, за да се убедят, че всичко е точно“, каза още той. Беновска благодари, каза, че е звучал окуражаващо, ще се видят след изборите и пожела да е за добро. Така завърши разговорът между проф. Михаил Константинов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 19 май 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юлиан Ангелов: След изборите внасям законопроект за отпадане на таксите за детските ясли и градини

Юлиан Ангелов: След изборите внасям законопроект за отпадане на таксите за детските ясли и градини

20 Май 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. След изборите внасям законопроект за отпадане на таксите за детските ясли и градини. Това каза Юлиан Ангелов, организационен секретар на ВМРО, народен представител, 2-ри в листата за евроизборите, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
Има ли реален шанс да влезе в ЕП?
„Каня следващия гост - Юлиан Ангелов, организационен секретар на ВМРО, народен представител, 2-ри в листата за евроизборите. Имате ли реален шанс, г-н Ангелов, да влезете в ЕП”, попита водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов отговори, че реален шанс има. Той продължи, че от обиколките си в страната вижда, че към листата на ВМРО и лицата в нея има голяма подкрепа. Социологическите изследвания също показват един или двама представители на формацията в ЕП.
Демографската политика на ВМРО
„И веднага по важните теми, преди малко Вие влязохте, когато разговаряхме с кмета на Бургас, но всъщност той не е само кмет на Бургас, той е и заместник-председател на ГЕРБ и заместник на ИК, Димитър Николов. Аз му съобщих това, което ще повторя и пред Вас, не знам дали ме чухте, от 1-ви юли мисля че беше Виктор Орбан започва да дава финансова помощ на млади хора, които са учили, които са на работа и които се осигуряват, които сключват брак, които раждат едно, две или три деца и тя е следната хипотеза – 30 000 евро безлихвен кредит при сключване на съюза помежду им, опрощава се от него 10 000 при първото, 10 000 при второто и 10 000 при третото дете и им се дава 8 000 евро помощ да си купят 7 местен ван, защото семейството става голямо. Това кореспондира пряко със стратегията, която вашият лидер Красимир Каракачанов предложи за циганизацията или как да го нарека деликатно? За решаването на циганските въпроси. Той я забави заради изборите, но това предстои. Ще добавите ли и Вие някакви подобни предложения”, попита водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов отговори, че всяка държава е способна да отдели средства за решаването на подобен проблем. Проблемът в България е, че 3 десетилетия политиците не могат да намерят консенсус по този въпрос, да се отделят нужните средства и да се направи съответната програма. „Защо”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че самият той няма отговор на въпроса, може би за политиците са били по-важни останалите проблеми или политическите борби и търканията. В същото време от ВМРО многократно са предлагали различни мерки за решаването на проблема, но те не са били приемани. „Предлагали сме и диференцираното подоходно облагане, предлагали сме също така при детските надбавки да няма изисквания за доходите на семейството. В момента държавата всъщност наказва образованите и работещи семейства да не получават нищо, което е безумие. Редица други неща сме предлагали за решаване на демографската криза, включително облекчаване на режима на достъп за българи зад граница, които идват в България да работят, живеят или учат. Под наше въздействие и разговори с МОН за две години успяхме от 450 български студенти от чужбина, които да учат безплатно в България, да ги направим около 2500. Стипендията на месец от 100 стана на 200 лева. Така че ние работим за това да може млади българи не само от старата общност, но и от новата емиграция, да могат да учат и да се завръщат в България. Така че ние работим по тези неща”, заяви народният представител. Той добави, че подготвя законопроект, който ще бъде внесен след изборите, за освобождаване от такси на всички родители, чиито деца са в детски ясли или градини. „Това няма ли да се отрази на регионалните бюджети”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че няма такава опасност, става дума за 70 милиона лева, които държавата може да поеме. Държавният бюджет и в момента отпуска средства, но те са около 50%. Юлиан Ангелов подчерта, че отново можем да вземем пример от Унгария, където преди време Виктор Орбан е направил безплатни всички учебници и учебни помагала. „Изгони и Сорос и външните идеологически и религиозни влияния, както в образованието, така и в морала на хората, така и в съдебната система”, добави водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ се съгласи и продължи, че се водят разговори с министъра на образованието да се направят учебните помагали и у нас безплатни и дигитализирани, за да може да се облекчат бюджетите на семействата.
Юлиан Ангелов обясни също така, че предложението за отпадане на таксите за ясли и детски градини цели не само да подпомогне бюджетите на работещите семейства, но и да направи така, че децата от малцинствените групи също да посещават детски градини. Така те ще научат добре български език, ще се социализират и когато отидат в първи клас няма да изпитват трудности. „Съмишленик ли ви е финансовият министър Горанов, консултирали ли сте се”, попита водещата Илиана Беновка. Събеседникът ѝ отговори, че на един от коалиционните съвети е говорил за това пред премиера и финансовия министър, Бойко Борисов е откликнал, докато Владислав Горанов е бил малко скептичен. Народният представител от ВМРО подчерта, че това предложение ще има дългосрочен ефект за бъдещите поколения. „Когато се говори за образование, то трябва да започне, както казват старите хора, от първите 7 години! Ако изтървем децата през първите 7 години, не можем да ги гоним 70 години след това”, добави Юлиан Ангелов.
Предложенията на ВМРО за разширяване обхвата на неизбежната самоотбрана.
„И веднага да скоча на една друга тема – неизбежната самоотбрана. Няма да отречете и сигурно знаете в по-точни числа какъв е, макар че аз не можах да получа това и пак ще питам, малко е дискриминационен въпросът, какъв е процентът на циганската престъпност? Ето последният случай – един циганин сгазен в нивата, в имота на кипърец, който живее в България и развива бизнес. И веднага възниква въпросът ама той сгазил ли го е нарочно, какво щял да прави? Много е смешно онова, което съществува в закона, че ако някой влезе с ножче вкъщи, аз трябва да отида до кухнята и да потърся нож, за да съм адекватна с неговата заплаха. Докъде ще стигнем с този закон”, попита водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов отговори, че по отношение на нахлуването в къщата нещата не стоят точно така, законът е променен и практиката вече не е такава. „Няма нито едно съдебно решение, което да уважава, ако има прекомерна, поинтересувайте се, ако има различния оръжия”, отбеляза водещата.
Юлиан Ангелов обясни, че от ВМРО са внесли предложения, засягащи неизбежната самоотбрани и маломерното престъпление. Предлага се разширяване на обхвата на неизбежната отбрана, както и редица мерки, включително и това човек да има право да защити собствените си живот и имущество, когато нахлуят в дома му, без след това да му се търси сметка за това, че го е направил. Предлага се също така да можеш да се защитиш и в светлата част на дена, когато си нападнат от повече от едно лице. В тъмната част на деня хората да имат право да се защитят, дори и ако ги нападне само едно лице. Когато нападението е с цел изнасилване също да не се търси сметка от жертвата какви действия за самозащита е предприела. „Така че ние сме предложили по-разширен обхват на неизбежната самоотбрана – не само дома, не само имуществото, а и закрила на самата личност, дори и по улиците когато се движи”, заяви народният представител.
„Да, но срещнахте много противници и в самия парламент, и в публичното пространство – юристи, неправителствени организации и т.н.”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Ами ако тези юристи и тези политици, които не одобряват тези мерки, или тези неправителствени организации не ги одобряват, защо те не са направили нещо адекватно да се случи в държавата, за да се промени това нещо, което се случва вече 30 години?”. Той продължи, че от ВМРО не са за това държавата да абдикира от задължението да охранява гражданите. Народният представител обясни, че през миналата година са назначени 1000 нови полицаи, през настоящата още 1000, които са включени в мобилни групи, обикалящи населените места, където има висока битова престъпност. Той добави, че голяма част от тази битова престъпност е именно циганска престъпност, въпреки че няма точни данни какъв процент от битовите престъпления се извършват от представители на тази общност. „Вие може би, като народен представител, може да получите по-точни данни, защото се смята, че е етническа дискриминация, ако се раздели престъпността на циганска, българска, турска и не знам каква”, отбеляза водещата Илиана Беновска. Народният представител отговори, че такава статистика трудно може да бъде направена, защото най-малкото в българските лични документи няма графа етнос. „Така че такава статистика е трудно да се направи, но всички знаят, че огромната част от битовите престъпления се извършват именно от такива асоциални групи от циганските махали и гета”, заяви Юлиан Ангелов.
Има ли „воеводи” в политиката?
„Има ли „воеводи” в политиката?”, така съм озаглавила нашия разговор. Звучи абстрактно, но мисля, че ще разберете какъв е скритият въпрос. С кои политици могат да се правят политики в интерес и за България и с кои политици това е противопоказно”, попита водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов отговори, че за ВМРО винаги е било важно да отстояват своите принципи и политики без да се съобразяват с това кой е на власт и кой в опозиция и това е доказано през годините. „Когато кажете „воевода” аз си представям един свят човек, който се бори за кауза и за нещо висше. Аз не мога да направя за мен сравнение подобно или за някой друг от ВМРО, защото в крайна сметка тези хора, които са били воеводи навремето, наистина са били хора на честта, хора, които са дали живота си за свободата на България и е нелепо да се сравняваме с тях”, добави той.
Президента Радев
„Веднага да се хвана за Вашите думи, „хора на честта” ли са например президентът Радев, който в момента се опитва под формата на неутралитет може би да повлияе върху правилата за избор на главен прокурор и контрола върху тримата големи в съда”, попита водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов отговори, че се съмнява, че държавният глава може да окаже такова влияние. Той продължи, че президентът може да кани когото поиска. Според него обаче през последните 30 години всички президенти са били обвързани политически.
„Добре, „воевода” ли е ген. летец Радев”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че за политици от ВМРО не може да прави такива сравнения, пък камо ли за хора, които не познава. „Не го познавате, така ли”, попита водещата. Народният представител отговори, че следи действията на президента откакто е бил избран за държавен глава преди 2 години, а това е твърде кратко време, за да може да направи някаква обобщена оценка. „Но мога да кажа, че в определени случаи, когато той предприема определени действия или изказвания, на мен не са ми симпатични, защото прозира обслужването само на една част от политическите възгледи на хората в България, а другите ги няма. Това е, което мога да кажа, иначе сравнения не мога да му дам нито с воеводи, нито с герои”, посочи народният представител.
Политическите противници на ВМРО за евроизборите.
„Тоест Вие не искате да влизате в кампания на отрицанието на вашите политически полюси, така да кажем, на противопоставими партии – БСП и Радев, за съжаление на техния фланг”, продължи водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов отговори, че всички участници в евроизборите са политически противници и работят усърдно против ВМРО. „Кои, и ГЕРБ ли”, попита водещата. Събеседникът й отговори: „В това число влизат и кръгове от ГЕРБ, и кръгове от БСП, и ДПС, „Воля”, там разни отломки, бивши журналисти, станали после партийци и евродепутати, да не им споменават имената да им вдигам рейтинга. Като Бареков и Байрактаров, които цялата кампания водят, плюейки от сутрин до вечер по ВМРО. И защо го правят? Защото ВМРО показва сила, показва мощ и показва, че може да промени нещата! Но нас не ни притесняват”.
„Може би сте добър батут, като отскачат”, отбеляза водещата. Гостът ѝ отговори, че тези противници на ВМРО обслужват определени интереси в България и чужбина. Той продължи, че неслучайно е споменал и ГЕРБ, защото техни феодали по места правят доста нередни неща. „Все пак те са наши коалиционни партньори в управлението на държавата и аз се надявам след евроизборите те наистина да вземат мерки и хора, които се държат като феодали по места, да нямат никакъв шанс”, заяви народният представител. „Това е обръщението Ви към ГЕРБ”, попита водещата. Ангелов отговори, че е така и вижда ежедневно тези практики.
Водещата помоли своя гост да бъде по-конкретен. Той разказа, че във Велико Търново ВМРО разполага с напълно легална предизборна шатра, разрешена от кмета, който е от ГЕРБ, но е видял как служител на общината е идвал няколко пъти, за да провери дали това разрешение отговаря на истината. „На третия път му казах – ако вие в общината нямате разрешителните, които сте издали, каква община сте”, заяви народният представител. „Той един и същ ли е и едно и също ли проверяваше”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че служителят на общината е бил един и същ. Той продължи, че в други общини заплашват хора, които раздават материали на ВМРО, че няма да им пуснат канализацията. Помолен да бъде по-конкретен той поясни, че става дума за община Костинброд. „Казали ли сте това на Борисов?”, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че не е говорил с премиера, но още веднъж подчерта, че въпросните хора не могат да се държат като феодали. „Според мен трябва да го кажете на Борисов, той не е провидец, за да знае какво се случва”, отбеляза водещата. Юлиан Ангелов каза, че има хора, които за съжаление наистина се държат като феодали и те не са само в ГЕРБ, а и в БСП, ДПС и други партии. „Ние понасяме много удари, но ВМРО 126 години е удряно многократно и то от чужди държави и пак е оцеляло. Така че на всички тези, които от сутрин до вечер ни плюят и ни правят мръсни номера, мога да им кажа, че ставаме все по-силни благодарение на тях и няма как да ни сломят”, добави Юлиан Ангелов.
Предложението на ВМРО за затвор за политици, които лъжат.
„Даже се опитвате да внесете и закон за политическите лъжи. Дали ще има успех това нещо, не е ли твърде наивно, как ще го доказвате, че Корнелия Нинова например лъже, като говори против Красимир Каракачанов”, попита водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов отговори, че в съответно дело биха се приложили доказателства и биха се направили проверки, за да стане ясно дали казаното е истина или не. „Но то и сега може това да се направи, но не е квалифицирано като „политически лъжи”, отбеляза водещата. Събеседникът ѝ отговори, че това е така, но в момента единственото, което може да се случи, е да се наложи глоба на този, който говори неистини и да плати разноските по делото. „А вие искате затвор или обществено полезен труд най-малкото”, продължи водещата. Народният представител отговори: „Тези хора, когато са влезли в политиката, когато са на определени позиции, те трябва да имат отговорността да говорят истината, а не да говорят лъжи”.
„ГЕРБ подкрепя ли тази идея”, попита водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов отговори, че не знае, такива разговори все още не са водени, още повече, че през идната седмица няма да има заседания на парламента. „А вие класифицирали ли сте лъжи, които са конкретни, произнесени от конкретни политици, за да имате портфейл за бъдещи дела, ако този закон влезе”, продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „За Марешки например около 1000 дела трябва да се образуват, защото той от сутрин до вечер не спира само да лъже”. „И ако сме американско правосъдие, ако го осъдят по една година за всички 1000 дела, ще го осъдят за 1000 години”, отбеляза водещата. Юлиан Ангелов отговори: „След като той е политик не може да излиза да лъже”.
Каква политика трябва да се води по отношение на миграцията?
„Какво ще направите за миграцията, ако отидете в ЕП или дори Вие да не отидете, а само Ангел Джамбазки да отиде, какъв ще бъде новият момент? Знаете, че се появиха и не необективни съмнения, че и папа Франциск призова по един по-деликатен начин да приемаме бежанци и нека да Ви припомня, че в Италия през миналата седмица започна една инициатива от Католическата църква именно да се приемат бежанци”, попита водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов отговори, че всяка една държавата сама трябва да си води политиката по миграцията. Според него трябва да се помага на хората, които действително бягат от военен конфликт и искат хуманитарна закрила. Но ВМРО е против приемането на хора, които мигрират по икономически или религиозни причини с цел да променят Европа. Народният представител попита защо ние трябва да приемаме бежанци, след като те са се настанили в околни държави, където никой не заплашва живота им.
„Съществува ли опасност именно от Турция, при напрежението, което в момента цари там около местните избори и други проблеми, по някакъв начин да се отпуши потокът от мигранти към България”, попита водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов отговори, че потокът от мигранти от Турция се прави по политически причини. Затова трябва да очакваме всичко от Ердоган и неговата клика.
„Борисов твърди, че сме готови, но е доста напрегнат, Вие какво мислите", продължи с въпросите си водещата. Събеседникът й отговори, че с министър на отбраната Красимир Каракачанов България е готова да отблъсне такова нашествие. Той продължи, че очаква в следващия ЕП да има съвсем друга конфигурация и да се даде по-сериозен отпор на нелегалната миграция. „Така че аз съм оптимист в тази посока, че европейската политика ще се промени и това, което е допуснато като грешки, не само последната огромна вълна, а и десетилетия назад във времето да привличат мигранти от трети държави, са го осъзнали всички”, заяви той.
Защо избирателите да гласуват за ВМРО?
„Хайде сега кажете кратко и знаково защо хората трябва да гласуват за ВМРО”, попита в края на предаването водещата Илиана Беновска. Юлиан Ангелов заяви: „Моята логика е следната, 30 години българите избираме между по-голямото или по-малкото зло, време е за ВМРО! Браним България!”. „Вие сте по-голямото добро ли”, продължи водещата. „Аз така считам”, отговори той. „Благодаря Ви за този разговор, опитахме се наистина да погледнем в политиката на ВМРО като цяло, защото не оправим ли българската политика, трудно ще бъдем борбени и силни в Европа”, завърши Илиана Беновска своя разговор с Юлиан Ангелов в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 19-ти май 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов: Борисов не ни е казал има ли нещо конкретно предвид, че очаква „Костинброд 2“

Димитър Николов: Борисов не ни е казал има ли нещо конкретно предвид, че очаква „Костинброд 2“

20 Май 2019 | 07:30 | Агенция "Фокус"
София. Борисов не ни е казал има ли нещо конкретно предвид, че очаква „Костинброд 2“. Това каза Димитър Николов, зам.-председател на ГЕРБ и ИК, кмет на Бургас, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
„Какво е впечатлението Ви от днешното голямо събитие на ГЕРБ, в което Манфред Вебер, кандидатът на ЕНП за председател на ЕК, беше представен на близо 15 хиляди души от ГЕРБ?“. С този въпрос Беновска посрещна Димитър Николов. Зам.-председателя сподели, че това е най-голямото събитие в края на кампанията и съвпада с посещението на водещия кандидат на ГЕРБ, който е единодушно избран от партията да представлява ЕНП. „Когато се обсъждат кандидатурите за председател на ЕК Манфред Вебер беше своеобразно обобщение на до момента проведените срещи в регионите. Имахме възможност да се видим с колегите, кметовете, областните и общинските отговорници, да уеднаквим посланията“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.
Беновска припомни, че в коментара си в началото на предаването е споменала, че в речите на Томислав Дончев, Владислав Горанов, Йорданка Фандъкова и неговата са се откроили няколко послания – призив на Дончев да се гласува на тези избори и да не се развенчава ролята на Европа, Горанов е подсказал за икономическия растеж, БВП и средствата, които ще се инвестират до края на мандата на ГЕРБ, което означава, че няма да има предсрочни избори, а Николов е съобщил, че общините получават 3 пъти повече свобода. Николов обясни, че това е трети програмен период, който надгражда предходните 2 и ЕК и управляващите фондове в страната категорично са се убедили, че местните власти имат максимално високо качество на управление на тези процеси и се дава по-голяма самостоятелност и приоритет, когато местните власати решават кои да са водещите сфери, в които да се инвестира. „Досега водещо беше масовата и тежка инфраструктура. Знаете, много се изграждаха пречиствателни станции, канализации, водопроводи, пътища. Сега ще се дава свобода спрямо изискванията и нуждите на регионите“, обясни Николов, като наблегна на това, че целта е повишаване на доходите и да не се привличат инвестиции само заради ниската цена на труда, а да водят до реализиране на иновативни технологии и процеси, което ще повиши компетентността на работниците и ще носи по-висок личен доход.
„В каква кондиция е ГЕРБ – на вишката на успеха ли е, или е „затворник“ в „къщите за гости и на собствените си грешки“, попита Беновска. Николов изрази мнение, че партия ГЕРБ е влязла смутено в тази кампания заради скандалите, но имайки предвид големината на партията и регионалната представителност, ГЕРБ е успяла да влезе и в малките населени места и общински центрове. Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че на финалната права ГЕРБ е в добра кондиция и днешната среща е била навреме и е нямало да окаже голям ефект, ако е била проведена дни преди вота. В тази седмица преди вота всеки ще има възможност да свърши това, което не е успял, да проведе още срещи и агитации.
Опитват ли се БСП да развенчае Борисов?; Скандалът с апартаментите и къщите за гости
„Защо се наложи, ако мога да цитирам опозицията – Борисов да е по-активен? На какво стана заложник той“, попита Беновска. Зам.-председателя на ГЕРБ сподели, че това му е естественото състояние, деен е и би се чувствал некомфортно и не на себе си, ако трябва да стои на едно място и да се занимава с по-битови теми или само със заседания в министерски съвет, или „вадене на горещи картофи от жаравата“.
Беновска отбеляза, че общуването с хората му е силната част и неслучайно е цитирала реплика на Ален Делон в коментара си, отнасяйки я към Борисов – „Харесват ли ме, или не ме харесват – някой може ли да ми оспори кариерата?“. „Могат ли опозицията – Радев, силно вече политизиран към БСП, Корнелия Нинова и нейните съдружници – да му оспорят кариерата, личната харизма“, попита водещата. Николов сподели, че в началото на годината на работно заседание техен колега е казал, че за разлика от другите партии на ГЕРБ на тези избори ще ѝ бъде по-лесно, защото другите ще трябва много да обясняват, а ГЕРБ ще показва. „За да го показва, Борисов трябва да е страната, в региона. Не всичко се случва в София и не е нужно. Виждате как се развиват регионите, как се отварят непрекъснато всяка седмица нови производства, нови мощности, нови активности в страната. Основна заслуга за това има климатът в страната, стабилността и условията, за да се привлекат почти на 100 % чужди инвеститори. Направили са много силен маркетингов анализ и преценка в каква държава отиват, с какви правила, с каква устойчивост, с каква политика, какви са политиците, могат ли да разчитат на дълъг период на тази инвестиция, без да има резки колебания или сътресения в тази държава. Това, което прави правителството и държавата, косвено се отразява и пряко върху настроението на инвеститорите и затова се случва в последните 6-7 месеца или 1 година да бъдат в толкова динамичен порядък тези предприятия“, каза Николов. Беновска отбелязва, че Николов като опитен политик се е научил да избягва от въпросите по тангентата.
„Знаете, че Европейската сметна палата ще ни проверява по програмата „Развитие на селските райони“, по която са изграждани тези къщи за гости. Това може да доведе и до други проверки. Има ли опасност „апартамент-гейт“, „къщи за гости-гейт“ и поисканите от Цацаров сведения за офшорни сметки и фирми да продължат тренда, както казахте, на неувереността в началото, който започна от апартамента на зам.-председателя на ГЕРБ – Цветанов“, попита Беновска. Николов отговори, че работата на Европейската сметна палата е да проверява и колкото по-качествено се провери, толкова по-сигурни ще бъдем, че резултатите ще са обективни, а времето без проверки е по-опасно, защото интерпретациите могат да бъдат повратни и многообразието на мнения ще обърква избирателите.
„Засенчи ли се репутацията на ГЕРБ от апартаментните скандали и ако можете, разбира се, да си кажете откровеното мнение за апартамента на Цветанов“, попита Беновска. Зам.-председателят на ГЕРБ отново каза, че в началото партията е била объркана и смутена, но Цветанов достойно е обяснил всичко и е поел отговорност и колкото повече се връщаме към тези теми, толкова по-объркващо за структурата ще бъде, защото живеем в бъдещето и си правим изводи от миналото, които ако са качествени, водят до повече ефективност, безгрешност и обективност. „Да разбирам ли, че Вие в момента ми казвате непряко, че въпросът с апартаментът на Цветанов за ГЕРБ е приключен? Не стана ясно, между нас казано, на кого Борисов ще даде прошка, или на него някой ще му даде прошка, на 26-ти май на Евроизборите. Борисов даде ли прошка на Цветанов, или това предстои да се случи с резултатите на Евроизборите“, попита водещата.
„Другият акцент е по-важен – Борисов и ръководството на ГЕРБ искат прошка от избирателите, от нашите симпатизанти. Това е най-важното в случай. Няма толкова голям смисъл помежду си членовете на ръководството на партията как си прощават, по какъв начин и как го артикулират“. Беновска обясни, че хората искат да разберат дали възтържествува справедливостта на всички нива, особено на високите. Зам.-председателят на ГЕРБ съобщи, че справедливостта вече е факт, защото няма човек, който не си е понесъл отговорността. „Дали избирателите са простили и как ще реагират те – тепърва предстои да видим, затова казвам, че това е по-важно за нас“, обобщи Николов.
Сценарият „Костинброд“ ще се повтори ли?; Очерняща кампания на БСП срещу ГЕРБ
Беновска помоли да бъде пуснат запис с последните думи на Борисов от днешната му реч в Арена „Армеец“, за да коментират със събеседника ѝ казаното.
Борисов: „Четвъртък и петък ще ни правят Костинброд. Вариант някакъв такъв ще има. Лъжата, нали си я спомняте? Пак същите кандидати са там. Когато отидоха и казаха, че в Костинброд се правят фалшиви бюлетини, че има автобуси с двойни дъна. Помните ли? Чудовищна история! Сто процента лъжа, измама. Това се готвят да направят в четвъртък или петък. Там ще гледат да ни ударят с някаква лъжа, да няма време да реагираме. Или тогава ден за размисъл – не може да се реагира. После вече като всички се освестят – ще кажат „да, малко сме излъгали, ама това не ни е за първи път“, но пораженията ще ги има. Затова искам максимално да сте концентрирани за тогава. Желая Ви приятен път!“
Беновска допълни, че след аплодисментите Борисов е казал – „карайте внимателно, спазвайте правилата за движение по пътищата“ и прозвучало доста иносказателно и не е било призив към шофиращите. Николов обясни, че това означава да се спазват всички правила и затова е станало въпрос за случая в Костинброд, защото изборният закон е забранявал в деня на размисъл да се реагира по някакъв начин, защото всяка казана дума се е считала за политическа агитация, а ГЕРБ не е имала никакъв опит с толкова добре организирани комплоти.
Беновска попита госта си дали знае за какво предупреждава Борисов, очаква ли нещо, или това е превантивна мярка. Зам.-председателят на ГЕРБ коментира, че около 24 май хората са настроени за кратка ваканция, има балове и 4 почивни дни, което ще ги накара да предпочетат ходене на море или планина. Николов обясни, че не знае дали Борисов очаква нещо конкретно в четвъртък и петък, и не са обсъждали въпроса.
Водещата определи изборите като „терен за разчистване на бивши сметки и за изграждане на бъдещо бъдеще на някои от политиците – визирам Корнелия Нинова и Румен Радев“. „Ще бъдат ли техните усилия възнаградени според Вас? Кажете го обективно и не пропагандирайте сега за ГЕРБ“, попита Беновска. Николов отговори, че от неважни и немобилизиращи избори преди Евроизборите сега са се превърнали в изключително важни за всички политически партии. Той сподели, че е убеден в мобилизацията на ГЕРБ. Беновска отново попита дали Нинова и Радев набират сила в агитацията срещу ГЕРБ, защото това е оръжието им в момента. Зам.-председателят на ГЕРБ обясни, че не следи кампанията на БСП, защото има повече ангажименти към кампания на ГЕРБ, която е позитивна и проевропейска и ГЕРБ не е излизала с очерняща и дискредитираща кампания към нито една политическа формация. „Радев и Нинова се жалват в ЦИК, че Борисов …“, каза Беновска, но бе прекъсната от Николов с коментара „това не значи, че ГЕРБ трябва да отговаря по същия начин“. Беновска припомни, че и ГЕРБ са подали оплакване срещу Радев, а Николов обясни, че това не означава негативна и очерняща кампания и ГЕРБ няма да изневери на своята политика и темперамент, затова ще бъдат позитивни до последния ден на вота. Беновска съобщи, че до момента на разговора има едно заглавие – Борисов не е съобщавал какво очаква да се случи в четвъртък и петък и попита „Какво ще стане ако не се увенчаят с успех очакванията за повече представителите на България от страна на ГЕРБ в ЕП? Нали, човек трябва да е подготвен и за най-добрия вариант, и за най-лошия? Това обсъждали ли сте го?“. Николов отрече да са обсъждани подобни сценарии, защото основно се коментира как да бъдат увеличени гласовете и как да бъде запазена и увеличена бройката на европейските демократи от ГЕРБ. Според зам.-председателя на ГЕРБ мисълта за увеличаване на бройката е обективно, но не може да се каже каква ще бъде избирателната активност, тъй като почивните дни са притеснителен факт и затова няма как да се направи съпоставка с други избори.
Предстоящите местни избори
„Някой може да каже, че местните избори са далече, но мисля, че те вече започнаха по някакъв начин, успоредно с Евроизборите, защото Вие – кметовете, областните управители, областните и общинските ръководства трябва да активизирате до степен почти на сто процента, поне Вашата гласоподавателна активност на ГЕРБ“, коментира Беновска. Николов съобщи, че на националното съвещание Борисов е съобщил, че процедурата по номинация на органи за местна власт ще стане след като се видят резултатите на Евровота и в този смисъл може да се мисли, че местните избори са стартирали. „Ако тези кметове искат да продължат мандатите си или има други, които искат да се кандидатират – трябва да се борят, за да си осигурят мнозинство, присъствие, както и добър резултат на вота“, подчерта Николов. На въпроса на Беновска каква е мобилизацията в Бургас за европейските избори, кметът на града отговори, че са в добра кондиция, но за местния вот ще започне подготовка в края на лятото, защото летният сезон в града е силен и всички са ангажирани в туризма.
Беновска сподели на госта си, че от изказвания на Борисов, може би, се разбира, че е най-добрият кмет или един от най-добрите. Кметът на Бургас коментира, че има много кметове, които се справят успешно и той се радва за тях. Водещата направи заключение, че като добър кмет Николов ще бъде издигнат за пореден път, но той подчерта, че това зависи от резултата на Евровота. Беновска подчерта, че има много съпътстващи обстоятелства покрай Евроизборите и няма да бъде той виновен. „Какво искате да кажете – че Вие ще бъдете обявени за „чистачи“, жаргонно, на сътвореното от други Ваши колеги съпартийци – с придобивки и ред други неща“, попита Беновска. Николов призова да се изчака Евровотът и след резултатите ще може да се правят по-категорични изводи и планове. „Дълбоките планове не винаги са били верните в България“, заключи Николов, а Беновска коментира, че ако това бяха написани думи, щяха да бъдат обградени от кавички и след тях щеше да бъде поставен авторов коментар – „обиграно каза той – кметът на Бургас“. Кметът на Бургас каза, че е по-важно в каква кондиция е държавата и според него България в момента е стабилна, със стабилни финанси, инвестиционен интерес от външни инвеститори и добре работещи институции.
„Фолксваген“ в България
„Не разклати ли малко един предстоящ бъдещ инвестиционен процес за идването, евентуално, на „Фолксваген“ в България. Президентът Радев не разклати ли малко това идване като каза „аз, аз съм поканил „Фолксваген“ и наруши мълчанието, за което беше помолил Борисов, за да може „Фолксваген“ да реши? Той избираше между Румъния, България и Турция“, попита Беновска. Николов отговори, че такива огромни инвестиции се случват бавно, с достатъчно добра пазарна и политическа преценка и обикновено са невидими за медиите и на есен се очаква ново решение. Зам.-председателят на ГЕРБ подчерта, че всякакви шумове по този въпрос не се отразяват добре на процеса с „Фолксваген“, както и на други възможни инвестиции. „Добре е след като този процес се случи в Централна Европа в държави като Чехия, Словакия и Унгария – тези сериозни инвестиции да се случат и на Балканите“, коментира Николов.
Как да стимулираме младите българи да раждат деца и да останат в България?
Беновска отвори темата за младите и инвестицията в тяхното настояще и бъдеще като припомни, че Виктор Орбан – „лошото момче на ЕС“ от 1 юни започва официално процедурата, която е обещал преди около година – при сключване на брак между двама осигуряващи млади, се отпуска безлихвен кредит от 30 000 евро, при раждане на първо дете им се опрощават 10 000, при раждане на второ – още 10 000, при трето дете се опрощава останалото и им се дават 8 000 евро за покупка на 7-местен ван. „Хрумна ми като Ви слушах за свободата на общините за европейските пари да Ви попитам - дали ако това не стане държавна политика Вие бихте имали средства да направите нещо подобно в Бургас“, попита Беновска. Кметът на Бургас каза, че в Унгария са държавни средства, но Беновска обясни, че са от туризъм, чужди инвестиции, износ и други. Николов отговори, че в страната има общини, които се борят с демографската криза и се опитват да привличат млади семейства като им осигуряват субсидии за всяко родено дете – от 1000 до 5000 лева, но лично той не е усетил увеличаване на населението или супердемография в малките общини. Според него демографската криза ще спре, ако стабилността и икономиката накарат младите хора в чужбина да се върнат в страната и качественото образование направи така, че младежите да бъдат конкурентни, защото образованието има по-пряко отношение върху икономиката, отколкото „плащането на калпак“. Беновска подчерта, че плащания се извършват при образовани, работещи и осигуряващи се родители. Николов заяви, че в такъв случай това би стимулирало знаещите и можещите да раждат деца. Водещата отново попита дали Бургас има „мускул“ да подаде ръка на млади, учени и работещи, които сключват и граждански брак. Кметът на града обясни, че водят политика за инвестиране в добро образование и наскоро е имал среща с Теодосий Теодосиев – един от най-добрите учители по физика в страната, който му е казал, че „простотата е смъртоносна, затова учете децата, инвестирайте в образование“. Според него трябва да се изготвят атрактивни програми още от ранна детска възраст, за да го възприемат качествено и именно това ще доведе до високи резултати. Беновска съобщи, че ще продължат тази тема и в Бургас съвсем скоро.
Беновска подари на кмета на Бургас червена, здрава, българска ябълка и тениската на предаването с въпроса „Защо?“ и го попита „Защо хората трябва да гласуват за ГЕРБ?“. „Заради България, заради Европа, защото Европа е едно необикновено място за живот, а ГЕРБ подсигурява тази стабилност“, каза Николов. Водещата подари и книгата с интервюто ѝ с Ахмед Доган от 1992 година, преиздадена пред 2016 година, в унисон с това, че и Доган също като Борисов иска прошка и преконфигурацията в българската политика ще доведе до по-добри обстоятелства.
Така завърши разговорът между Димитър Николов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 19-ти май 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илиана Беновска: Радев и Нинова, ако Борисов каже, като Делон - никой не може да оспорва кариерата ми, как ще отговорите

Илиана Беновска: Радев и Нинова, ако Борисов каже, като Делон - никой не може да оспорва кариерата ми, как ще отговорите

19 Май 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
София. Радев и Нинова, ако Борисов каже, като Делон: "Никой не може да оспорва кариерата ми", как ще отговорите? Това е въпросът на журналиста Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита” по Телевизия „Канал 3” и Радио „К2”, съобщиха от екипа на предаването.
7 дни преди евроизборите ГЕРБ, в „Арена Армеец“, на среща кандидата на ЕНП за председател на ЕК, инженерът от малко баварско селце Манфред Вебер информира ,че БВП ще расте, общините ще решават сами къде да инвестират парите от Европа, обещават да са по-отговорни управленци.
Лидерът на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов ,пък, призова ГЕРБ да помолят хората да ги „извинят за слабостите“ и да ги помолят да гласуват на евро изборите. Той предупреди, че дните четвъртък и петък ще бъдат използвани за „вариант Костинброд“ и подготвена атака. Борисов пръв заяви и че 26 май, денят на евро изборите, може да е ден на прошка и иносказателно заяви, на финала на речта си:“ Карайте внимателно, спазвайте правилника за движение по пътищата“.
В същото време Корнелия Нинова не може да преглътне, че президентът на ПЕС, партията-майка на БСП - Сергей Станишев - е в листата на БСП за ЕП, против нейната лична воля. И Нинова, вместо да направи среща на БСП в „Арена Армеец“ с левия европейски лидер Станишев, тя скришно препятства кампанията му. И ръка за ръка с имотната си дружка Йончева хейти Борисов всеки ден.
Успоредно с евро изборите , пък, президентът на БСП Румен Радев, реди правила за избора на главен прокурор и контрола на 3-мата големи в съдебната система, напада , за пореден път Борисов , самовлюбено внушава, че той поканил „ Фолксваген“ и съветва за самолетите
7 дни преди изборите, пък, почетният председател на ДПС Ахмед Доган пие кафе с кандидатите на ДПС, обещава повече младост и благоденствие и писмено поиска прошка, ако някой е засегнат за нещо.
Беновска: Радев и Нинова, ако Борисов каже, като Ален Делон: "Никой не може да оспорва кариерата ми, независимо, дали, ме харесват или не!", как ще отговорите?
Аз съм Беновска. И питам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.