НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Габрово: 18 броя държавни горски разсадници с обща площ от 3500 хектара функционират на територията на Северноцентрално държавно предприятие в града

Габрово: 18 броя държавни горски разсадници с обща площ от 3500 хектара функционират на територията на Северноцентрално държавно предприятие в града

19 Май 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Габрово. 18 броя държавни горски разсадници с обща площ от 3500 хектара функционират на територията на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-директорът инж. Тодор Бонев. Четири от разсадниците са от национално значение. Те са с обща площ 1000 дка и се намират в лясковското село Джулюница, в русенското село Хотанца и в свищовското село Вардим. В село Джулюница на площ от 192 дка се произвеждат широколистни и иглолистни фиданки в контейнери, с покрита коренова система, което гарантира прихващането почти на 100%. Разсадникът в Хотанца е с площ 346 дка и в него се произвеждат фиданки от топола, а този в село Вардим е с обща площ 470 дка, на които се осъществява масовото производство на фиданки от топола –евроамериканска топола, бяла върба. Инж. Бонев съобщи, че средногодишно в разсадниците се произвеждат 650 000 броя фиданки и 500 000 броя резника. Видовете са основно летен дъб, зимен дъб, благун и цер, сребролистна липа, явор, ясен, акация и черен бор и обикновена ела. Всеки, който желае да се сдобие с фиданки може да го направи като се обърне към съответния разсадник или към горското стопанство. При поръчка на големи количества е необходимо да бъде направена заявка една година по-рано, за да могат фиданките да бъдат отгледани . Инж. Бонев посочи, че интересът в сравнение с предходните години е намалял.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Около 3000 дка годишно залесява Северноцентрално държавно предприятие – Габрово

Габрово: Около 3000 дка годишно залесява Северноцентрално държавно предприятие – Габрово

19 Май 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Габрово. Около 3000 дка годишно залесява Северноцентрално държавно предприятие – Габрово. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-директорът на предприятието инж. Тодор Бонев. Той отбеляза, че 2/3 от площите се залесяват с топола, предимно по поречието на Дунав и Янтра. Останалата 1/3, или около 1000 дка, се заемат от местни дървесни видове като дъб, бук, акация, бор. „Залесяване се налага само на местата, които се освобождават след провеждането на т. нар. санитарни сечи – там, където гората загива в много кратък период поради нападение от насекоми или гъбни вредители, от ветровали и снеговали и където няма естествено възобновяване на местните видове. Залесяването е една крайна мярка и с прилага там, където природата не може естествено да възобнови гората. Само там се извършва изкуствено залесяване“, посочи инж. Бонев.
Той отбеляза, че в миналото са се залесявали в десетки пъти повече площи, но обясни това с различната нормативна уредба. Тогава буковите гори са смятани за плевел и са се изсичали масово, след което регламентирано са били залесявани иглолистни видове. Сега нормативната уредба разрешава гола сеч само на топола и акция, които се възстановяват издънково. Всички други голи сечи са забранени. Инж. Бонев съобщи, че от 246 000 хектара, които стопанисва Северноцентрално държавно предприятие – Габрово, 15% или над 32 000 хектара са с гори на възраст над 100 години.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Наднормено съдържание на ешерихия коли е установено във водата от два източника на територията на областта

Габрово: Наднормено съдържание на ешерихия коли е установено във водата от два източника на територията на областта

19 Май 2019 | 14:40 | Агенция "Фокус"
Габрово. Наднормено съдържание на ешерихия коли е установено във водата от два водоизточника на територията на област Габрово. Това съобщиха за Радио Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция. За периода 13 – 17 май са направени изследвания на вода за питейно-битови цели от 12 водоизточника в община Габрово и 4 – в община Севлиево. Несъответствие с изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, е установено в пробите вода от Централен водоизточник-връх „Шипка” (ресторант в град Габрово). Количеството ешерихия коли е 25 КОЕ/100 ml при норма 0 КОЕ/100 ml, а на колиформи – 40 КОЕ/100 ml при норма 0 КОЕ/100 ml. Съдържанието на ешерихия коли в пробите от централния водоизточник в село Градище е 8 КОЕ/100 ml, а на колиформи - 10 КОЕ/100 ml.
Във водата от централния водоизточник в село Агатово е установен неприемлив мирис и остатъчен хлор в количество 0.60 mg/l при норма от 0.3 до 0.4 mg/l.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.