НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: Сезирах КЗК и КЕВР за свободния пазар на електроенергията

Министър Теменужка Петкова: Сезирах КЗК и КЕВР за свободния пазар на електроенергията

9 Юли 2019 | 18:02 | Агенция "Фокус"
София. Комисията на защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране, с молба на създалата се ситуация да бъде извършена проверка, за да може на всички да бъде ясно, какво всъщност се случва и дали има някакъв проблем. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика по повод състоянието на свободния пазар на електрическа енергия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От началото на годината на 30 юни дружествата от групата на Български Енергиен Холдинг (БЕХ)- Националната електрическа компания (НЕК), АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", от платформа „Ден напред“ са предложили 2 789 180 мегават часа електрическа енергия, от тях са продадени 2 461 481 мегават часа. Тоест 327 699 мегават часа е реализираната енергия“, заяви министърът на енергетиката. Тя подчерта, че на платформата за двустранни договори, групата на БЕХ е предложила 3 502 162 мегават часа електрическа енергия, от тях са продадени 2 231 400 мегават часа. „Или непродадените количества електрическа енергия са близо 1 270 000 мегават часа. Спрямо 30 юни 2018 година групата на БЕХ увеличава продажбите на платформата „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса с приблизително 511 000 мегават часа. Това са данните и фактите, които всички ние трябва да знаем“, отбеляза Теменужка Петкова.
По думите й от миналата година с промяната в Закона за енергетиката, на база на нея трите дружества в държавната енергетика, стриктно изпълняват промените, които предвиждат, че цялото количество произведена електрическа енергия за всички производители трябва да продават своята електрическа енергия на Българската независима електроенергийна борса. „Готова съм да заявя и да декларирам, че няма нито един мегават електрическа енергия, произведен от тези три държавни дружества, който да е продаден извън Българската независима електроенергийна борса. Факт е, че в последно време се създаде известно напрежение, но на лице са определени пунктуации в цената на електрическата енергия в платформа „Ден напред“. Ние се опитваме на направим своите анализи и своя прочит на ситуацията. Аз казах, какво е предлагането от страна на енергийните дружества. За да няма подобно напрежение и за да разсеем всякакви съмнения по отношение на пазара, аз днес сезирах Комисията на защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране, с молба на създалата се ситуация да бъде извършена проверка, в рамките на компетентността на тези два регулатора, за да може на всички да бъде ясно, какво всъщност се случва и дали има някакъв проблем“, посочи още Петкова, като изтъкна, че ако има някакъв проблем, то той трябва всички с общи усилия да търсят начин той да бъде преодолян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Не смятам, че моментът е подходящ за приемането на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев

Министър Теменужка Петкова: Не смятам, че моментът е подходящ за приемането на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев

27 Юни 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Не смятам, че моментът е подходящ за приемането на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Петкова посочи, че Съветът на директорите на БЕХ е решил, че оставката на Петър Илиев не трябва да бъде приета. „Г-н Илиев е професионалист в областта, в която се занимава, той е директор вече пета година. Премина се през много тежки моменти, знаете какво беше състоянието на НЕК. Сега то е стабилизирано. Така че смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки“, заяви Петкова.
Тя подчерта, че диалогът с българския бизнес е много добър. „Имало е тежки моменти, в които заедно сме търсили решения и сме ги намирали“, уточни енергийният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БЕХ: Петър Илиев запазва поста си като изпълнителен директор на НЕК ЕАД

БЕХ: Петър Илиев запазва поста си като изпълнителен директор на НЕК ЕАД

26 Юни 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
София. На заседание днес Съветът на директорите на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД не прие подаденото от Петър Илиев заявление от 19 юни за освобождаването му от длъжност като изпълнителен директор на „Национална Електрическа Компания“ ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на "Български енергиен холдинг" ЕАД.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Тарифният дефицит в НЕК е свит до  възможния минимум

Министър Теменужка Петкова: Тарифният дефицит в НЕК е свит до възможния минимум

17 Май 2019 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Петкова коментира и думите на Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум, който заяви, че 5 млрд.лв. е дупката в енергетиката. „Не знам г-н Иванов откъде борави с такива данни. Знаете ние с какъв дефицит поехме енергийния сектор през ноември 2014 г., знаете какви мерки предприехме. Беше създаден и Фонд „Сигурност“ на електроенергийната система, което беше една от най-успешните мерки, свързани със стабилизиране на енергийния сектор на България“, обясни Петкова и посочи, че тя е била високо оценена и от Световната банка и от ЕК. „Тарифният дефицит в НЕК е свит и намален до минимално количество – това, което е възможно да се получи на базата на настоящата ситуация в НЕК. Оттук нататък трябва да се върви към пълната либерализация на електроенергийния пазар и да бъдат изведени всички производители на свободния пазар, както и да бъдат предприети мерки по отношение на тарифния дефицит“, каза още Петкова.
Енергийният министър обърна внимание и на темата за АЕЦ „Белене“. „Като информация от ЕК сме получили, че процедурата за АЕЦ „Белене“ трябва да бъде преведена на всички официалния езици на държавите-членки на ЕС, а това отнема време. Очакваме до края на май или най-късно в първите дни на юни поканата ни да бъде публикувана на официалния вестник на ЕС. Тогава ще започне да тече и срокът за подаване на заявленията, който е 90 дни от датата на публикуване“, обясни Петкова. Тя посочи, че преди да бъде даден официалният старт на процедурата няма как да се работи с евентуални стратегически инвеститори. „В рамките на стартиране на фазата на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори трябва да бъде ситуирана и проектната компания, в която ние да заявим с какво точно участваме, да видим какво точно ще предложат и евентуалните инвеститори“, обясни Петкова и подчерта, че това е по-добрият за България вариант.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изпълнителният директор Петър Илиев: НЕК е отговорна компания и спазва законите

Изпълнителният директор Петър Илиев: НЕК е отговорна компания и спазва законите

10 Май 2019 | 14:16 | Агенция "Фокус"
София. Твърдя, че НЕК е отговорна компания и спазва законите в страната, най-вече Закона за енергетиката, решенията на КЕВР и ангажиментите към ЕК във връзка с делото „БЕХ Електричество“. Това каза на брифинг изпълнителният директор на НЕК ЕАД Петър Илиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изговориха се доста неща, не само против мен, оставката е най-малкият проблем, но и за организирана престъпна група, което просто е доста неприятно“, коментира той. „За първи път от доста години преминахме не напълно, но към свободен пазар. Този пазар се оказа голямо предизвикателство, както за производителите, така и за големите потребители и търговците на електрическа енергия“, заяви Илиев. „До преди приемането на закона се работеше на платформи на производителите, на АЕЦ „Козлодуй“, НЕК и „Марица Изток“ 2. Сключваха се двустранни договори“, припомни той. „От 1 януари 2018 година вече се забрани това със закон. Цялата енергия се търгува на Българската независима енергийна борса“, поясни изпълнителният директор на НЕК. „Голяма част от потребителите и производителите се оказаха в едно тежко положение. На нас ни беше вменено да продаваме на свободния пазар на ВЕИ, които не можеха да си продават сами енергията. НЕК трябваше да ги реализира на свободния пазар, не на регулирания“, обясни Петър Илиев. „Това за нас беше голямо предизвикателство. Мисля, че се справихме добре“, каза още той.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЕВР поиска от Българската независима енергийна борса да предостави информация за сключените сделки през последните дни

КЕВР поиска от Българската независима енергийна борса да предостави информация за сключените сделки през последните дни

10 Май 2019 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с резките изменения през последните дни на цените на електроенергията на свободния пазар председателят на КЕВР доц. Иван Иванов днес проведе среща с изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса ЕАД /БНЕБ/ Константин Константинов. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР. В изпълнение на законовите правомощия на КЕВР за мониторинг и контрол на пазара на електроенергия на едро по искане на енергийния регулатор ръководството на БНЕБ ще предостави подробна информация за сключените сделки през този период във всички сегменти на борсовата търговия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Ръководството на НЕК ЕАД ще даде пресконференция във връзка с отворено писмо на работодателските организации

София: Ръководството на НЕК ЕАД ще даде пресконференция във връзка с отворено писмо на работодателските организации

10 Май 2019 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Ръководството на НЕК ЕАД ще даде днес (10 май 2019г.) пресконференция във връзка с отворено писмо на работодателските организации. Това съобщиха от пресцентъра на „Национална електрическа компания“ ЕАД.
Пресконференцията ще състои от 13.30 часа в зала 559 в сградата на Централно управление на НЕК ЕАД на ул. Веслец №5.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АОБР сигнализира за високи цени на електроенергията в България и настоява за преструктуриране на НЕК

АОБР сигнализира за високи цени на електроенергията в България и настоява за преструктуриране на НЕК

9 Май 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) сигнализира за високи цени на електроенергията в България и настоява за преструктуриране на Националната електрическа компания (НЕК), съобщиха от АОБР.
В съобщението на АОРБ се посочва, че Национално представителните работодателски организации - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, чийто членове осигуряват работа на 82% от наетите в България и създават 86 % от брутната добавена стойност в страната, с тревога следят случващото се в рамките на свободния пазар на сегмента „Ден напред" на електроенергийната борса. „Нашите производства са изложени на силен конкурентен натиск на европейските и международни пазари. Случващото се с цените на електроенергията допълнително поставя под риск производството, растежа, инвестициите и конкурентоспособността на индустрията. Липсват каквито и да било усилия за намаляване на разходите на държавните централи в АЕЦ, "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и НЕК ЕАД, както и осигуряване на тяхното поне средносрочно бъдеще. Крайно неефективното управление на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга - до високи загуби на някои от централите. Категорично заявяваме, че комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България“, се посочва още се съобщението.
От АОБР заявяват, че високите цени от последните дни са породени от резки спадове на предлагането на електроенергия от страна на НЕК ЕАД. „За 07.05.2019 г. предлагането от НЕК е за 13 477 МВтч, цената е 79,41 лв. за МВтч. За 08.05.2019 г. предлагането от НЕК е за САМО 4 309 МВтч, което формира цена от 164,60 лв. За 09.05.2019 г. НЕК отново предлага 4 309 МВтч и цената е 130,56 лв. Какво наложи свиването на предлагането на енергия от страна на НЕК над три пъти? Защо НЕК продължава да предлага количества, които са крайно недостатъчни? Наистина, дружествата от състава на Български енергиен холдинг спазват ангажиментите пред Европейската комисия за осигуряване на минимална ликвидност, но формалното им ограничаване до утвърдените нива при съкратено дългосрочно предлагане очевидно води до дефицити в търгуваните количества на свободен пазар и до неаргументирано високи цени. Всъщност цените на електроенергия в България за последните 2 дни са НАЙ-ВИСОКИТЕ в целия ЕС!“, се казва в съобщението.
Според АОРБ съществуват бариери пред вноса на електроенергия. „Забавя се въвеждането на интегриран пазар „В рамките на деня" и потребителите са оставени на гравитацията на настроенията в държавните електроцентрали и по-специално в НЕК ЕАД. Цените варират от 100 до 210 лв./МВтч за пикова електроенергия в рамките на два последователни работни дни на пазар „Ден напред", а при „компенсиращия" незадоволеното търсене пазарен сегмент „В рамките на деня" се стигна на 08.05.2019 г. и до цени, надхвърлящи 247 лв./МВтч при едва 451 МВтч търгуван обем за 24 часа. Като представители на работодателите от индустриалния сектор ние:
1. Категорично се противопоставяме на неадекватното поведение на НЕК ЕАД, което е системно и очевидно няма да се промени без смяна на ръководството.
2. Настояваме да се преодолее изкуствения дефицит като дружествата от БЕХ оферират на сегмент „Ден напред" адекватни количества при ценова структура, аналогична на утвърдената по ангажимента с Европейската комисия. Оценяваме този дефицит на около 80-100 МВт, което е дори под капацитета на малък блок от "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД.
3. Настояваме за преструктуриране на НЕК ЕАД чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия с цел избягване на манипулации.
4. Настояваме за създаване на условия за реална конкуренция между производителите на електроенергия, предприемане на мерки за преструктуриране на държавния сектор в енергетиката, пазарна интеграция със съседни страни във всички пазарни сегменти.
5. Настояваме за адекватни компенсации за индустрията, вкл. за индиректните разходи за емисии.
6. Предвид необходимостта от издаването на Заповед Е-РД-16-193/09.04.2019 г. на министъра на енергетиката, с която вместо да се обезпечи електроенергия за свободен пазар, се ангажират 600 000 МВтч до 30.06.2019 г. от "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД за регулиран пазар, което само за два месеца изземва десетки милиони лева от Фонд „Сигурност на електроенергийната система", настояваме да се организира задълбочена проверка в НЕК и ЕРП-тата (вкл. сигнализирайки КЕВР и прокуратура) на реалните причини, довели до преждевременното изчерпване на квотно предвидената електроенергия за регулиран пазар“, се посочва още в съобщението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.