НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Десислава Кузманова, Община Благоевград: „Литера Експо“ продължава със среща с писателите Добромир Банев и Маргарита Петкова

Десислава Кузманова, Община Благоевград: „Литера Експо“ продължава със среща с писателите Добромир Банев и Маргарита Петкова

17 Май 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Литера Експо“ продължава със среща с писателите Добромир Банев и Маргарита Петкова. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Десислава Кузманова от отдел „Култура“ към Община Благоевград. Тя уточни, че определеният час за начало на срещата е 18.00 часа. По думите ѝ в рамките на книжното изложение се представят 17 издателства. Кузманова посочи, че утре книжното изложение ще бъде закрито. Тя припомни, че шатрите отново са разположени на площад „България“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Кузманова, Община Благоевград: „Литера Експо“ продължава със среща с писателя Димитър Тонин

Десислава Кузманова, Община Благоевград: „Литера Експо“ продължава със среща с писателя Димитър Тонин

15 Май 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Литера Експо“ продължава със среща с писателя Димитър Тонин. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Десислава Кузманова от отдел „Култура“ към Община Благоевград. Тя уточни, че определеният час за начало на срещата е 18,00 часа. По думите й в рамките на книжното изложение ще се представят 17 издателства. Кузманова допълни, че утре ще се проведе среща със Здравка Евтимова. Тя каза още, че на 17 май ще ще се проведе среща с Добромир Банев и Маргарита Петкова, а на 18 май книжното изложение ще бъде закрито. Десислава Кузманова припомни, че шатрите отново са разположени на площад „България“ и всеки, който иска да направи преглед на най-новите книги може да заповяда.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христина Шопова, Община Благоевград: „Литера Експо” привлича все повече читатели и възпитава любов към книгите

Христина Шопова, Община Благоевград: „Литера Експо” привлича все повече читатели и възпитава любов към книгите

14 Май 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Шестото книжно изложение „Литера Експо”, което се организира от Асоциация за култура и книжовност и община Благоевград, бе официално открито днес от зам.-кмета на община Благоевград – Христина Шопова. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Любителите на книгите ще могат да се сдобият с най-добрите заглавия на пазара. Шатрите с най-различна литература са разположени на площад „България” пред търговския център „Ларго Мол”.
„Изключително ми е приятно за шеста поредна година да открия „Литера Експо” в Благоевград. Изложението е едно от събитията, които се наложи в културната програма на града. Целта на това събитие винаги е една и съща – да привлечем колкото се може повече хора, деца да четат, да се докоснат до красотата на книгите и буквите. Каквото се прочете в книгите, винаги остава, а любовта към книгите се възпитава в много ранна детска възраст. Радвам се, че има много деца и съм сигурна, че те ще се сдобият с по една книжка от своите родители. Благодаря на Асоциация за култура и книжовност, които въпреки трудностите в първите години, не се отказаха да са в Благоевград. Тази година фокусът е към българската литература, има с какво да се гордеем, какво да прочетем, ще има много срещи с български автори, възползвайте се от това, което предлага изложението. Сигурна съм, че това събитие винаги ще присъства и занапред в културната програма на община Благоевград”, каза в словото си зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности.
Христина Шопова не скри емоциите си при награждаването на писателя Владимир Караджов, който е от Благоевград и е автор на „Етиопска приказка”. Книгата, замислена, написана и създадена в Благоевград, е преведена на английски, френски, немски и испански. Продава се в 180 държави на 6 континента и е най-превежданата родна книга за 2018 година. „Няма как да не се вълнувам да наградя от името на кмета д-р Атанас Камбитов един човек, с който съм имала честта да работя в едно училище, където бяхме учители. Едно момче от Благоевград, което доказа, че може да пише. Връчвам му грамота за принос към развитието на българската литература и култура. Много сме горди с теб, Влади, благодаря ти”, каза още зам.-кметът.
Венка Рагина от Асоциация за култура и книжовност благодари на община Благоевград и на културния отдел. И призна, че все повече заобичва града, защото всеки ден предлага нови и нови преживявания. Възпитаници от балетна формация „Кроазе“ и вокална група „Мая“ към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, представиха артистична прогарама, вднага след официалното откриване на книжното изложение. „Литера Експо” продължава до 18 май. Жители и гости на града ще могат да се срещнат с известни писатели и поети като част от програмата на изложението. Разговор с писателя Димитър Тонин и представяне на новите му книги ще се проведе утре от 18,00 часа. На следващия ден по същото време е срещата със Здравка Евтимова, чийто разказ „Кръв от къртица” бе включен в американски учебник по литература за 8 клас. Интересна ще е и срещата на благоевградчани с поетите Добромир Банев и Маргарита Петкова на 17 май от 18,00 часа. Инициативата е част от стратегията на община Благоевград за развитие и популяризиране на културния живот в града, както и стимулирането на младите хора да четат повече книги.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.