НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: ЦИК представи машините за гласуване на евровота (ОБЗОР)

Европейски избори 2019: ЦИК представи машините за гласуване на евровота (ОБЗОР)

16 Май 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Централната избирателна комисия (ЦИК) представи машините за гласуване на изборите за Европейски парламент на 26 май. Доставчик на устройствата е фирмата „Сиела Норма“ АД. Машините са 3 300 и се съхраняват в склад в София. Стойността на проекта е 7,5 млн. лв. Компанията има и задължение за обучение на персонал за работа с устройствата.
Изпълнителният директор на фирмата Веселин Тодоров изтъкна, че машините са напълно готови за работа. Те вече имат актуализиран софтуер и подадената от ЦИК бюлетина е заложена в устройствата. Той отбеляза, че машините са изцяло с нов дизайн. Произведени са тази година в Тайван и са специално изработени за изборите в страната. На 24 май ще бъдат експедирани към цялата страна. Веселин Тодоров определи съвместната им работа с ЦИК като успешна.
Относно твърденията, че с такива машини се е гласувало на последните президентски избори във Венецуела, като са отчетени голям брой манипулирани гласове, Тодоров увери, че изборите във венецуелската страна са били перфектни от гледна точка на гласуване. По думите му нарушенията са направени след гласуването.
Представители на ЦИК и учени от БАН също изразиха увереност, че машинното гласуване на европейските избори ще бъде с високи стандарти на сигурност и надеждност на вота. „Убедени сме, че по организацията и подготовката на изборите, всичко ще протече нормално. Това е видимо, публично и това създава доверието в общество“, заяви говорителят на комисията Александър Андреев. Той коментира и въпроса за редуцирането на мъртвите души в избирателните списъци, като уточни, че той няма общо с машинното гласуване. „Той е свързан с изготвянето на избирателните списъци. Избирателните списъци се изготвят от бази данни на население от общинските администрации по постоянен адрес на съответните лица. ЦИК няма правомощията и задължение да поддържа регистър на избирателите“, добави той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Убедени сме, че организацията и подготовката за изборите на 26 май ще протекат нормално

Европейски избори 2019: Александър Андреев, ЦИК: Убедени сме, че организацията и подготовката за изборите на 26 май ще протекат нормално

16 Май 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
София. Ние от ЦИК сме убедени, че по организацията и подготовката на изборите, всичко ще протече нормално. Това е видимо, публично и това създава доверието в общество. Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали ЦИК има напредък за редуцирането на мъртвите души в избирателните списъци, той отговори: „Въпросът за мъртвите души няма общо с машинното гласуване. Той е свързан с изготвянето на избирателните списъци. Избирателните списъци се изготвят от бази данни на население от общинските администрации по постоянен адрес на съответните лица. ЦИК няма правомощията и задължение да поддържа регистър на избирателите“, добави той. „До момента действащото законодателство не предвижда такава компетентност на ЦИК“, поясни говорителят на комисията.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Ерхан Чаушев, ЦИК: Машинното гласуване ще бъде с високи стандарти на сигурност и надеждност на вота

Европейски избори 2019: Ерхан Чаушев, ЦИК: Машинното гласуване ще бъде с високи стандарти на сигурност и надеждност на вота

16 Май 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
София. Машинното гласуване ще бъде с високи стандарти на сигурност и надеждност на вота. Това каза по време на брифинг Ерхан Чаушев, член на ЦИК, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще се извършат последващи проверки с цел оптимизиране на процеса за защита. Машинно гласуване, така както е заложено в закона, с висока надеждност и сигурност, ще се осъществи", изтъкна Чаушев.
На въпрос каква е гаранцията за изборния вот и как ще коментира информация, че при президентските избори на Венецуела е имало манипулирани гласове, подадени от такива машини, изпълнителният директор на „Сиела Норма“ АД Веселин Тодоров отговори: „Едва ли има българин, който да се закълне, че изборите в България са 100% честни и в същото време едва ли ще намерите доказателства за изборни престъпления и нарушения, които да са толкова мащабни, че да са повлияли на крайните изборни резултати. Това, което се случи в последните избори във Венецуела е, че те са проведени перфектно от гледна точка на гласуване и единствено и само благодарение на нашите партньори „Смарт матик“ имат 100 %-ви доказателства, че изборите са преправени, грубо казано манипулирани. „Ние сме чували за изборни нарушения, но трудно се доказват. Именно на технологията, която „Смарт матик“ е осигурила има надеждни доказателства за изборните нарушения, които са се случили там“, добави той. „Машинното гласуване и изборите, които са проведени там, са направени по перфектен начин. Някой след това е направил нарушение или престъпление, но е доказано именно благодарение на технологията на „смарт матик“, каза още Веселин Тодоров.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Веселин Тодоров, „Сиела Норма“ АД: Машините за гласуване на европейските избори са доставени и напълно готови за работа

Европейски избори 2019: Веселин Тодоров, „Сиела Норма“ АД: Машините за гласуване на европейските избори са доставени и напълно готови за работа

16 Май 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. Машините за гласуване на европейските избори са доставени, напълно готови за работа. Това каза изпълнителният директор на „Сиела Норма“ АД, фирмата доставчик на машините за гласуване на европейските избори Веселин Тодоров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Машините са 3300, те са в София в склад. Имат актуализиран софтуер, а бюлетината, както е подадена от ЦИК, е заложена в машините. Те са напълно готови за работа“, заяви той. „Машините са изцяло с нов дизайн. Те са произведени тази година в Тайван и са специално за България“, уточни той. „На 24 май ще бъдат експедирани към цялата страна. Имаме сложната задача да поддържаме процеса в много големи, малки населени места и села“, коментира Веселин Тодоров. Той отбеляза, че съвместната им работа с ЦИК към момента е успешна.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: ЦИК представи машините за гласуване на европейските избори

Европейски избори 2019: ЦИК представи машините за гласуване на европейските избори

16 Май 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Централната избирателна комисия (ЦИК) представи машинните за гласуване на изборите за Европейски парламент на 26 май, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Обществената поръчка за наемане на устройствата бе спечелена от „Сиела Норма“ АД. В конкурса участваха още „Български машини за гласуване“ ООД и „Лекс. БГ“ АД. Победилата компания трябва да достави 3 000 броя специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно машинно гласуване, както и логистично осигуряване и обслужване на устройствата до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за провеждане на избори. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 7,5 млн. лв.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.