НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Politico: Доналд Тръмп сравни Виктор Орбан със себе си на среща в Белия Дом

Politico: Доналд Тръмп сравни Виктор Орбан със себе си на среща в Белия Дом

14 Май 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп направи най-големия възможен комплимент на Виктор Орбан - сравнявайки унгарския лидер със себе си, пише европейската редакция на Politico в материал, представен без редакторска намеса.
Орбан е „вероятно като мен“, каза американският президент в понеделник в съвместна поява в Белия дом с гостуващия унгарски премиер. „Малко противоречив, но това е добре ... свършил си добра работа и запази страната ви безопасна“, отбеляза той, като заяви, че Орбан - един от най-противоречивите лидери на ЕС – „е свършил огромна работа“ и е „уважаван в цяла Европа“.
Нито един унгарски премиер не е посещавал Белия дом от 2005 г. насам, а Орбан не е стъпвал в Овалния кабинет повече от две десетилетия. Унгарският лидер беше единственият държавен глава на ЕС, който одобри кампанията на Тръмп по време на изборите през 2016 г., но за повече от две години той не успя да получи покана за Белия дом, което доведе до лобистки усилия на унгарското правителство да се опита да осигури желаната среща.
Носещ оранжева вратовръзка - цветът на управляващата му партия „Фидес“ - Орбан се пошегува за дългото си отсъствие от Белия дом, като казва, че да бъде в сградата го кара да се чувства млад.
Унгарският премиер заяви, че иска да използва срещата с Тръмп за „укрепване на нашия стратегически съюз“ и каза, че е горд да застане редом до САЩ в борбата с незаконната имиграция и тероризма, както и да помага на християнските общности.
Американски официални лица отдавна се притесняват от действията на Орбан за подкопаване на независимите институции у дома, докато все по-приятелските отношения на унгарския лидер с Москва и Пекин предизвикват опасения в целия американския политически спектър. Ролята на китайските и руските държавни компании в Унгария беше сред темите, обсъждани по време на преговорите в Белия дом в понеделник.
Но преди да се срещне с Орбан, Тръмп нарече Унгария „много добър член на НАТО“.
Запитан за опасенията за демократичното отстъпление в Унгария, Тръмп каза пред репортерите, че Орбан е „труден човек, но той е уважаван човек“, който „е направил правилното нещо по имиграцията според много хора. И вие виждате някои от проблемите, които те имат в Европа, които са огромни, защото са го направили по различен начин от премиера“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Independent“: Доналд Тръмп се срещна в Белия дом с Виктор Орбан

„Independent“: Доналд Тръмп се срещна в Белия дом с Виктор Орбан

14 Май 2019 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна в Белия дом с Виктор Орбан, въпреки призивите на някои конгресмени да не приема унгарския премиер и нарастващите притеснения, че неговото правителство упражнява нелиберална демокрация, пише на електронната си страница британският вестник „Independent“.
Американският президент заяви, че Орбан е свършил „огромна работа“, като премиер и двамата си приличат в това, че са „малко спорни“.
„Но няма нищо. Вие свършихте добра работа и запазихте своята страна сигурна“, заяви Тръмп.
Срещата в Овалния кабинет маркира първото посещение на унгарски премиер в Белия дом от почти 14 години.
Поведението на Орбан, като националист, твърдата му линия срещу миграцията и собственото му описание на неговото управление, като нелиберална демокрация, предизвикаха бурна реакция от представители на конгреса, които заявиха, че премиерът подкопава демокрацията в Унгария.
„Работата на президента на САЩ трябва да бъде подкрепа за демократичните ценности, а не прегръдка с лидери, които ги отхвърлят“, написа кандидатът за президент на изборите през 2020 година сенатор Бърни Сандърс.
Демократът Адам Шифт също порица Тръмп за срещата му с унгарския премиер, като заяви, че „вместо да награждаваме Орбан за разрушаването на унгарската демокрация, ние трябва да му оказваме натиск да се откаже от пътя на автокрацията“.
Докато организации за спазване на правата на човека, като „Amnesty International“ описват унгарското „систематично погазване на правата на бежанците и мигрантите“, президентът на САЩ поздрави унгарския премиер за неговия твърд подход към имиграцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп поздрави унгарския премиер Виктор Орбан за работата му

AFP: Доналд Тръмп поздрави унгарския премиер Виктор Орбан за работата му

13 Май 2019 | 22:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави унгарския премиер Виктор Орбан за работата му, като заяви, че мерките предприети срещу миграцията пазят страната му „в безопасност“, предаде AFP.
„Виктор Орбан свърши огромна работа в много направления“, заяви Тръмп пред репортери, преди срещата му с унгарския премиер в Белия дом.
„Уважаван е в цяла Европа. Вероятно, подобно на мен, е малко противоречив, но това е добре. Вие свършихте добра работа и запазихте страната си в безопасност“, допълни Тръмп.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Affairs: Какво иска Виктор Орбан от американския президент?

Foreign Affairs: Какво иска Виктор Орбан от американския президент?

13 Май 2019 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Будапеща/Вашингтон. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан е на посещение във Вашингтон за дългогоочаквана среща в Белия дом с президента на САЩ Доналд Тръмп. Американското правителство официално критикува Орбан за топлите му отношения с Китай и Русия и опитите му да блокира ученията на НАТО с Украйна. По време на посещението си в Унгария през февруари, държавният секретар на САЩ Майк Помпео се опита и не успя да накара Орбан да се върне в трансатлантическото русло. Но точно заради всички тези несъгласия между Вашингтон и Будапеща Орбан ще предложи идеи на Тръмп, които споделят: международен антиимиграционен съюз и разрушаване на Европейския съюз. Тръмп може да открие, че се чувства по-близо до Орбан, отколкото до външната политика на собствената си администрация, коментират в редакцията на американското списание Foreign Affairs.
Съюзът на Тръмп с Орбан ни връща към президентската кампания през 2016 г., когато унгарският премиер стана първият европейски лидер, който подкрепи кандидата на републиканците за поста в Белия дом. В телефонен разговор след изборите двамата един вид се „обвързаха“ с общия си статут на „черна овца”. Но Тръмп и Орбан така и не са се срещали лично - досега.
Те имат много общи неща. И Тръмп, и Орбан са изградили политическото си „състояние“, блокирайки имиграцията, чрез изграждането на гранични стени, отхвърлянето на търсещите убежище и използването на антимигрантска реторика. И двамата твърдят, че поставят своите страни на първо място, като отхвърлят дългогодишните демократични съюзи в полза на работата с диктатурите. Орбан, подобно на Тръмп, идеализира времената преди „политическата коректност“. Той се надява да спечели подкрепата на Тръмп за коалицията, която той изгражда, между десните и крайнодесните партии за предстоящите избори за Европейски парламент.
С приятели като тези
За сметка на всичко, което свързва Тръмп с Орбан в лично отношение, външната политика на унгарския премиер се е превърнала в източник на разочарование за Вашингтон. Унгария сега е най-близкият приятел на Русия в Европа. Орбан, който е възприел политика, която нарича „отваряне към Изтока“, е единственият лидер на ЕС, който многократно приветства руския президент Владимир Путин на официални посещения. През 2015 г. Орбан подписа споразумение с Русия за увеличаване на ядрената мощност на Унгария. Миналия ноември унгарското правителство изпрати двама заподозрени руски търговци на оръжие обратно в Русия, пренебрегвайки молбата на Вашингтон да бъдат екстрадирани в САЩ. През януари Орбан финализира сделката за руската банка за развитие, която откри своя европейски щаб в Будапеща. Унгария дори се опита да ограничи отношенията между Украйна и НАТО, за което някои анализатори обвиняват приятелството на Орбан с Москва.
Китай също стана мощен играч в Унгария. Орбан ентусиазирано подкрепи инициативата „16+1“, която свързва авиатската държава с 16 страни в Централна и Източна Европа, и Китай го възнагради с лъвския дял от инвестициите си в региона. Когато наскоро държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Орбан да отхвърли изграждането на мрежата 5G в Унгария, Орбан не му обърна внимание и вместо това изпрати министъра на финансите на Унгария в Китай за среща с ръководителите на Huawei.
Срещата на Тръмп едва ли ще доведе до хармонизирането на унгарската външна политика с тази на САЩ, но Орбан може да има по-голям успех в спечелването на Тръмп за подхода му към ЕС. Изборите за ЕП, които ще се проведат по-късно този месец, предлагат на Орбан шанс да изгради дясна популистка коалиция в цяла Европа. Орбан вижда одобрението на Тръмп като решаващо за това усилие.
Орбан идва в САЩ с европейския си популистки проект, след като се противопостави на Европейската народна партия (ЕНП), част от която е неговата ФИДЕС. В продължение на години ЕНП, и особено Манфред Вебер, нейният лидер в Европейския парламент, защитаваше Орбан, докато той задушаваше унгарската съдебна система; атакуваше медиен плурализъм; оказваше върху гражданското общество; лиши от независимост централната банка, избирателната комисия и прокуратурата; и след това се подготви за преизбиране. Но Орбан сякаш не премина червените линии на ЕНП и когато правителството му реши да изгони базирания в Будапеща Централноевропейски университет от страната. Но ЕНП се отказа от Будапеща - тази пролет Орбан най-накрая направи нещо, което партията намери за непростимо. Той проведе кампания в Унгария, с която атакува председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, член на ЕНП. През март, изправен пред почти цялостна опозиция, Орбан се съгласи на дистанциране от ЕНП.
Това му позволи по-открито да флиртува с мощния нов европейски популистки съюз, воден от вицепремиера на Италия Матео Салвини. Орбан се среща с него в Будапеща на 2 май. По същото време унгарският премиер се срещна с австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе от крайнодясната популистка „Партия на свободата на Австрия“, за да укрепи новия пакт. Веднага след разговора с австриеца, Орбан обяви пълен срив с ръководството на ЕНП, като обяви, че вече няма да подкрепя стария си приятел Вебер за поста председател на Европейската комисия. Това, че Орбан ще се откаже официално от ЕНП за добро, изглеждаше очевидно.
В интервю миналия понеделник с австрийския вестник Kleine Zeitung, Орбан обясни новата си европейска политическа стратегия. Бъдещето на Европа е „австрийският модел", каза той, като се позова на управляваща във Виена коалиция между Австрийската народна партия и „Партия на свободата на Австрия“. Последният път, в който тя бе част от коалиционно правителство, бе в далечната 2000 г. Поведението й бе толкова токсично, че 14 страни от ЕС санкционираха Австрия. (ЕС вдигна санкциите година по-късно.). В следващите години „Партия на свободата на Австрия“ не се промени много, за разлика от Европа. Крайната десница е нормализирана. И в тази нормализация Орбан вижда възможност.
„Погледнато от Будапеща“, заяви Орбан за Австрия, „това изглежда успешно. Има стабилност, виждам цели в икономиката, данъчни облекчения, и изглежда, че се случват добри неща“. Съюзът между дясното и крайната десница донесе граничен контрол и харизматично лидерство в Европа, твърди Орбан. „Европа трябва да приеме австрийския модел."
Изведнъж математиката сякаш съвпада с амбициите на Орбан. Последните социологически проучвания показват, че популистката партия на Салвини е на път да стане четвъртата по големина партия в Европейския парламент. Ако Орбан спечели очакваните 15 места с ФИДЕС и убеди управляващата във Варшава партия „Право и справедливост" да добави нейните вероятни 22 места, блокът ще нарасне до 113 депутати, като ще го изкачи до трето място в ЕП. Орбан също би могъл да убеди други партии от ЕНП да се присъединят към него. Също така би могъл да извади късмет, ако Обединеното кралство реализира Брекзит и най-накрая напусне ЕС. При подобен сценарий групата на Салвини може да се окаже втората по големина партия в ЕП, а това ще направи Орбан един от кралските парламентаристи.
Европа е на път да се обърне по посока на Орбан и следователно към Тръмп. Бившият стратег на американския президент Стив Банън помага на Салвини и осигурява полезни връзки с Белия дом. Орбан сега идва във Вашингтон, за да получи благословията на Тръмп за този европейски проект.
За Орбан пътуването до Вашингтон означава нещо много по-различно от това за администрацията на Тръмп. Той не възнамерява да бъде порицаван за своето „отваряне към Изтока“ или да бъде разделян от Китай или Русия. Вместо това той възнамерява да помогне на президента на САЩ да изтласка ЕС по-далеч от трансатлантическия съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: „Америка на първо място“ среща „Унгария на първо място“ – но остава неясно колко добре ще бъде посрещната последната

Politico: „Америка на първо място“ среща „Унгария на първо място“ – но остава неясно колко добре ще бъде посрещната последната

13 Май 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Будапеща/Вашингтон. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан пристига на посещение в САЩ, но остава неясно доколко приятелски ще бъде посрещнат в Белия дом, коментират в европейската редакция на изданието Politico.
Когато Доналд Тръмп стана президент на САЩ, европейският лидер, който се противопоставя яростно на имиграцията, видя международна легитимност за своите политики. Но повече от две години унгарският премиер Виктор Орбан - единственият лидер на ЕС, който подкрепи кампанията на Тръмп по време на изборите през 2016 г. - не получи покана да посети Белия дом, въпреки че американският президент бе домакин на много други лидери на държави-членки на Общността. Промените в ръководството на Държавния департамент започнаха да отварят врати за унгарското правителство, уверени са в редакцията, като припомнят за силното лобиране от страна на Будапеща.
И така - Тръмп ще бъде домакин на Орбан, първият унгарски премиер, който ще бъде приет за среща в Белия дом от 2005 г. насам.
Посещението „ясно повишава неговия профил“, каза бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън, който се среща няколко пъти с Орбан и неговите съветници.
„Администрацията на Обама и Държавният департамент напълно изключиха Орбан. Той е човек, когото Тръмп е проследил много отблизо", заяви Банън, който напусна Белия дом през август 2017 г.
Но не е ясно колко приятелски ще бъде приветстван Орбан. Докато ограничителната имиграционна политика и скептицизмът на Орбан относно международните институции отразяват собствената реторика на Тръмп, унгарският лидер е изправен пред критики от страна на ЕС, Държавния департамент и групите на гражданското общество, които твърдят, че управлението на Орбан е разрушило демократичните ценности. Орбан е критикуван за ограничаване на свободата на пресата, подкопаване на независимостта на съдебната власт, преследване на независими неправителствени групи, насърчаване на расистки и антисемитски конспирации и разбиване на Централноевропейския университет, институция, основана от американския милиардер Джордж Сорос. Опасенията за китайското и руското влияние в Унгария също се очаква да бъдат засегнати в преговорите в Белия дом.
Високопоставен представител на Белия дом предупреди, че макар „Унгария да е голям съюзник”, това не означава, че Тръмп не е „обезпокоен” от демократичното отстъпление на управляващите в Будапеща. Все пак, добави източникът, Тръмп е „развълнуван за тази среща. ... Той обича да приема чужди лидери в Белия дом".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Президентът Доналд Тръмп ще приеме Виктор Орбан в Белия дом

The Wall Street Journal: Президентът Доналд Тръмп ще приеме Виктор Орбан в Белия дом

12 Май 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Будапеща. Президентът Доналд Тръмп ще приеме Виктор Орбан в Белия дом, отбелязвайки обръщане на политиката на неговата администрация, обезпокоена от факта, че централноевропейската нация се изплъзва от орбитата на Вашингтон, пише авторитетният американски вестник The Wall Street Journal.
Орбан, бивш антикомунистически дисидент, който е водил Унгария от 1998 г.насам, с изключение на осем години, първо се отвърна от САЩ в началото на 2000-те, а през 2016 г. стана един от малкото европейски глави на правителствата, които подкрепиха президентския пост на Тръмп.
Но зад това привидно затопляне се крие безпокойство. Държавният департамент и съветникът по националната сигурност смятат, че премиерът гледа твърде много към Москва, заявиха представители на САЩ, добавяйки, че е той е приел радушно китайските технологии и инвестиции и се е противопоставил на усилията на Вашингтон да убеди Унгария да купува повече газ от САЩ и по-малко от Русия.
Скоро след атаките от 11 септември президентът Джордж Буш отказа да го покани в Белия дом, след като премиерът не осъди крайно десен депутат, който каза, че САЩ си ги заслужават.
Когато загуби изборите през 2002 г., „Орбан наистина вярваше, че ходът на Буш допринесе за неговото неочаквано поражение “, каза по онова време Геза Йесенски, посланик в САЩ.
Оттогава Орбан лесно печели последните си три последователни вота, а по време на комбинираните си четири мандата обяви за цел да премахне Унгарското общество на социалистите, либералите и глобалистите като част от неговата визия за така наречената нелиберална демокрация, за която той каза, че е вдъхновен от по-авторитарни правителства на Изток.
"Днес най-успешните страни в света са тези с най-стабилните политически системи", каза той през април в Казахстан. "Балансът между Изтока и Запада се е променил."
Въпреки че Унгария е член на Организацията на Северноатлантическия договор и е изпратила войски в Афганистан, президентите на САЩ се опитаха да изолират Орбан, включително, в началото и Тръмп. Междувременно руският президент Владимир Путин се среща с него ежегодно, раздавайки похвали на премиера.
Тази година посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Корнстейн се срещна с Тръмп в частния му клуб във Флорида, за да представи идеята за среща с Орбан, като заяви, че е време за промяна на подхода към премиера, който споделя твърдата позиция на президента за имиграцията.
"В определен момент трябва да се срещнете", казва Елени Куналакис, демократ, която е била посланик на президента Обама в Унгария и сега е губернатор на Калифорния. "Вярвам, че след толкова години без това ниво на контакт, е добре да запазите тези линии на комуникация отворени."
Срещата, за която и двете страни заявиха, че няма вероятност да произведе някакви твърди ангажименти, ще направи Орбан последния ръководител на правителството в своя регион посетил Тръмп в Белия дом.
През последните 18 месеца САЩ се опитаха да успокоят Орбан, като отмениха помощ, която би финансирала независими медии в селските райони, където на практика единственото телевизионно и радиопокритие е про-правителствено.
В замяна на това САЩ настояват премиерът да ратифицира споразумение за отбрана, което включва закупуването на американска ракетна система "земя-въздух", заедно с диверсифицирането на унгарските електроцентрали от руския газ. Корнстейн настоява Орбан да се откаже от кампанията си за експулсиране на Централноевропейския университет за либерални изкуства, основан от милиардера Джордж Сорос.
Тези усилия досега се провалят: Университетът напуска Унгария след години на политика на сплашване, парламентът не е ратифицирал споразумението за отбрана, а Орбан планира да използва нов газопровод, който да донесе повече руски газ.
Макар да е обещал да изпълни един от приоритетите на Тръмп за членовете на НАТО - изразходвайки 2% от брутния вътрешен продукт за отбраната - сега Унгария харчи само половината от тази сума. По време на посещението си тази година държавният секретар Майк Помпео го помоли да ограничи зависимостта на страната от китайската Huawei Technologies Co. за интернет технологията 5G, но неговото правителство отказа.
Орбан посети Пекин през април, за да обсъди две основни железопътни линии, които е обещал да изгради с китайско финансиране. Неговото правителство прие законодателство, което позволява на руската правителствена банка да създаде щаб в Унгария.
„Бих искал да го видя да се приближава към Запада и западните ценности, но имам съмнения“, каза Петър Марки-Зай, бивш съюзник, който стана известен опозиционен лидер. - Просто не бих му вярвал, ако бях господин Тръмп.
Говорителят на Орбан, Золтан Ковач, заяви, че топлото отношение на Орбан към Китай е по-публична демонстрация на политика, която много по-големи западни сили преследват: "Това, което правим открито, в западна Европа правят без много реклама".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Белият дом потвърди посещението на Виктор Орбан

AFP: Белият дом потвърди посещението на Виктор Орбан

7 Май 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Белия дом потвърдиха, че следващата седмица министър-председателят на Унгария Виктор Орбан ще бъде приет за среща от държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, предава AFP.
„Президентът Доналд Тръмп ще приветства премиера Виктор Орбан от Унгария в Белия дом на 13 май 2019 г.", се казва в изявление на администрацията.
„Признавайки дългогодишните връзки между САЩ и Унгария, двамата ще обсъдят начини за задълбочаване на сътрудничеството по редица въпроси, включително търговията, енергетиката и кибернетичната сигурност“, се казва още в текста.
Като ръководители на страни от НАТО, в изявлението се казва, че Тръмп и Орбан ще „проучат и възможностите да отговорят на многото отговорности на двете страни, свързани с националната сигурност".
За визитата на Орбан съобщи миналата седмица говорителят на правителството в Будапеща Золтан Ковач в социалната мрежа „Туитър“. „В дневния ред на визитата са енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на отбраната, двустранните отношения и регионалната сигурност“, пояснява Ковач.
По-рано американският посланик в Унгария Дейвид Корнщайн разкри, че Тръмп иска да развива отношения с Орбан, тъй като го възприема като „силен лидер“.
През юли 2016 г. Орбан стана първият лидер от Европейския съюз, който подкрепи Тръмп в предизборната кампания за президентския пост в САЩ.
След като се върна на власт през 2010 г., Орбан се сблъска с остри критики от страна на администрацията на Барак Обама за отслабването на демократичните механизми за контрол и върховенство на закона, включително по време на посещението през юни 2011 г. в Будапеща на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.
През последните месеци имаше възход в отношенията между САЩ и Унгария, въплътени например в двустранното споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, подписано в началото на април. Появиха се и съобщения за планове на Будапеща за закупуване на ракети със среден обсег от САЩ.
Въпреки това държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди по време на посещението си в Унгария през февруари, че „авторитарната Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките държави". Думите му бяха насочени към Орбан, който е считан за един от основните съюзници в Европейския съюз на руския президент Владимир Путин.
Орбан, който спечели трети поредни избори през април 2018 г., се противопостави на политиката на Брюксел спрямо миграцията и се превърна в модел за подражание на много от европейските националистически и крайнодесни партии.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Тръмп покани Орбан във Вашингтон

The New York Times: Тръмп покани Орбан във Вашингтон

2 Май 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Будапеща. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп покани министър-председателя на Унгария Виктор Орбан на посещение във Вашингтон. Съответното обяви говорителят на правителството в Будапеща Золтан Ковач в социалната мрежа „Туитър“, съобщава популярният американски вестник The New York Times.
Съгласно представената от него информация, Орбан трябва да пътува до САЩ на 13 май. „В дневния ред на визитата са енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на отбраната, двустранните отношения и регионалната сигурност“, пояснява Ковач.
По-рано американският посланик в Унгария Дейвид Корнщайн разкри, че Тръмп иска да развива отношения с Орбан, тъй като го възприема като „силен лидер“.
През юли 2016 г. Орбан стана първият лидер от Европейския съюз, който подкрепи Тръмп в предизборната кампания за президентския пост в САЩ.
След като се върна на власт през 2010 г., Орбан се сблъска с остри критики от страна на администрацията на Барак Обама за отслабването на демократичните механизми за контрол и върховенство на закона, включително по време на посещението през юни 2011 г. в Будапеща на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън.
През последните месеци имаше възход в отношенията между САЩ и Унгария, въплътени например в двустранното споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, подписано в началото на април. Появиха се и съобщения за планове на Будапеща за закупуване на ракети със среден обсег от САЩ.
Въпреки това държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди по време на посещението си в Унгария през февруари, че „авторитарната Русия никога няма да бъде приятел на свободата и суверенитета на по-малките държави". Думите му бяха насочени към Орбан, който е считан за един от основните съюзници в Европейския съюз на руския президент Владимир Путин.
Орбан, който спечели трети поредни избори през април 2018 г., се противопостави на политиката на Брюксел спрямо миграцията и се превърна в модел за подражание на много от европейските националистически и крайнодесни партии.

Превод и редакция: Тереза ГероваПревод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.