НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: С научен семинар „От зърното до хляба“ започнаха проявите в града по повод Международния ден на очарованието на растенията - 18 май

Шумен: С научен семинар „От зърното до хляба“ започнаха проявите в града по повод Международния ден на очарованието на растенията - 18 май

16 Май 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. С научен семинар „От зърното до хляба“ започнаха проявите в Шумен по повод Международния ден на очарованието на растенията - 18 май, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Събитието се проведе в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В началото всички присъстващи бяха поздравени с музикално изпълнение от класа по гайда на СУ „Сава Доброплодни“. Инициативата „Пети международен ден на растенията“ беше представена от проф. Димчо Захариев. Началото е поставено през 2012 година, като 29 държави от Европа и други 10 от различни части на света се обединяват с идеята да отбележат колко важно е присъствието на растенията в нашия живот. През 2014 година е взето решение този ден да се отбелязва през две години. В проявите се включват различни институции, организации, отделни личности. През 2017 година събитията бележат над 1000, а целта на организаторите тази година е да подобрят този рекорд.
Проф. Захариев припомни, че Шуменският университет се включва в инициативата през 2015 година. Тази година събитията, организирани от Факултета по природни науки, са под мотото „Никой не е по-голям от хляба“. Докладчици на научния семинар бяха ас.Пламен Чамурлийски от Колеж Добрич, гл. ас. д-р Мария Касчиева, Галин Ганчов, 9 клас на СУ“Сава Допроплодни“ и проф. Димчо Захариев. Пламен Чамурлийски представи историческите аспекти и постижения в селекцията при хлебната пшеница в Южна Добруджа. „Проблеми пред българската селекцията на пшеница няма, има такива по скоро пред реализирането на български семена, на български сортове на пазара и причините за това са основно високонкурентен пазар, бързо налагане на западноевропейски сортове, интензивна технология на отглеждане и не на последно липса на добра реклама“, заяви Пламен Чамурлийски.
Презентация за „Брашното- между зърното и хляба“ представи гл. ас. д-р Мария Касчиева. Тя посочи, че първите сведения за получаване на хляб са от късния неолит, а приготвянето на хляб е едно от най- старите занимания в историята на човечеството. „ Брашно е нещо, от което се получава хляб, но не само. Брашно може да се получи както от зърнени храни, така и от бобови култури, от някои видове дървета и храсти“, посочи г. ас. д-р Мария Касчиева. Любопитен акцент в презентацията бяха различните видове модерни и екзотични брашна и тяхната хранителна стойност. За обредните хлябове, за ритуалите по приготвянето им и мястото им на трапезата в празничните дни разказа деветокласникът Галин Ганчов. Хлебни изделия от различни части на света представи проф. Димчо Захариев. Интересен беше разказът за традицията в Уелс за печене на хляб в глинени саксии. В специална изложба са подредени отличените рисунки, постери и пана в обявените тематични конкурси. Ще бъде показана и кулинарна изложба. Ще бъде отчетен и литературният конкурс за есе и кратък разказ „Най-вкусният хляб“. Награждаването на победителите ще се състои в следобедните часове.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.