НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

На официална церемония в село Тамарино ще бъде направена първа копка на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас

На официална церемония в село Тамарино ще бъде направена първа копка на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас

14 Май 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Ямбол. На официална церемония в село Тамарино ще бъде направена първа копка на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Електроенергийния системен оператор. Събитието ще се състои на 15 май от 14.30 часа в с. Тамарино, област Ямбол
На официалната церемония в присъствието на представители на Министерството на енергетиката, ръководството на ЕСО, членове на Комисията за енергийно и водно регулиране, народни представители от региона, областния управител на Ямбол Димитър Иванов и представители на местната власт ще се даде старт на строителството на новия вътрешен електропровод. На събитието ще присъстват представители на Изпълнителната агенция „Иновации и мрежи“ към Европейската комисия.
Електропроводът е с дължина 150 километра и свързва подстанция Марица Изток с подстанция Бургас. Той е част от вътрешната 400-киловолтова преносна електрическа мрежа на България. Въздушната линия е част от Група проекти „България – Гърция“, които са от общ интерес, съгласно Регламент 347/2013. Проектът е от ключово значение за реализацията на приоритетния електроенергиен коридор “Север – Юг” и за изграждане на трансевропейската енергийна инфраструктура. Електропроводът е от общосистемно значение за Република България и повишава сигурността на работа на преносната система. За осъществяване на инвестициите е привлечено финансиране от европейския „Механизъм за свързване на Европа“ в размер на 60 млн. лева за изграждане на новия вътрешен електропровод 400 kV между п/ст Марица Изток и п/ст Бургас. Трасето на новата ВЛ 400 kV преминава през територията на осем общини Гълъбово, Тополовград, Тунджа, Елхово, Стралджа, Карнобат, Камено и Бургас.
Вътрешният електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас е един от петте проекта от общ европейски интерес, които Електроенергийният системен оператор осъществява в рамките на Регламент 347/2013 за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура. Другите четири проекта са междусистемният електропровод между Република България и Република Гърция от п/ст „Марица Изток“ до п/ст „Неа Санта“ и вътрешните електропроводи 400 kV между п/ст „Марица изток и п/ст „Пловдив“, между п/ст „Марица изток“ и „ОРУ на ТЕЦ Марица изток 3“ и между п/ст „Варна“ и п/ст „Бургас“. Представителите на Изпълнителната агенция „Иновации и мрежи“ към Европейската комисия ще посетят и подстанция „Бургас“, за да се запознаят с напредъка на строителството на съоръженията за присъединяване на вътрешен електропровод 400 kV между Добруджа и Бургас. Неговото начало беше поставено през месец ноември 2018 година.
Със старта на строителството на вътрешен електропровод 400 kV между Марица Изток и Бургас и изграждането на съоръженията за присъединяване на електропровода 400 kV между Добруджа и Бургас Електроенергийният системен оператор решително продължава реализацията на петте проекта от общ европейски интерес, които дружеството осъществява в рамките на Регламент 347/2013 за развитие на трансевропейската енергийна инфраструктура.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.