НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат кой да е главен прокурор

Премиерът Бойко Борисов: Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат кой да е главен прокурор

8 Октомври 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. За да е обективен изборът направихме промени в закона, съдийската гилдия да си избира ръководството и прокурорската гилдия да си избира ръководството, за да няма пряко вмешателство на политически партии в този избор. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Когато БСП управляваше преди години двамата съветници на президента Георги Първанов, единият стана главен прокурор, другият стана шеф на Върховния касационен съд“, добави премиерът. Борисов коментира, че когато Сотир Цацаров е станал главен прокурор, желание на партията е бил Бойко Найденов. „Тъй като с Бойко Найденов като зам.-главен прокурор бяхме работили много по-дълго. Г-н Цацаров го познавах като съдия в Пловдив, един от най-добрите съдии, да не кажа най-добрият. Изборът беше добър, той направи успешен мандат. Сега прокурорите са си избрали този кандидат за главен прокурор“, обясни Борисов. „Представете си, че ние като правителство бяхме изпратили партиен кандидат да се конкурира с него. Например Емил Радев като наш евродепутат, кандидат за главен прокурор, и вие ме питате сега вашият ли главен прокурор искате да стане главен прокурор, ако стане“, допълни министър-председателят. „Аз и сега работя с Иван Гешев като зам.-главен прокурор с една единствена тема. Особено борбата с контрабандата и виждате колко убийства изкараха. Ако се остави прокуратурата да бъде превръщана в арбитраж, защото сега политиците какво правим, всеки тича и хвърля по един сигнал в прокуратурата и почва да вика сезирана е прокуратурата, чакаме да реши, всички партии това правят. Чакаме тя да ни е арбитър, хубаво де ама, когато арбитърът стане толкова важен, че да може и да решава мачове. Политическите партии трябва да оставят прокурорите да си изберат, който си преценят“, посочи още Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На 14 ноември трябва да стане ясно кой ще бъде следващият главен прокурор

На 14 ноември трябва да стане ясно кой ще бъде следващият главен прокурор

5 Юни 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Кой ще е следващият главен прокурор, трябва да стане ясно на 14 ноември. По предложение на настоящия обвинител номер едно Сотир Цацаров членовете на Прокурорската колегия приеха единодушно времевия график за провеждане на процедурата, предаде БНР. Според него, тя ще бъде открита на 15 юли, а номинации ще могат да се правят до 29 юли, включително. Право да номинират имат най-малко трима членове на Прокурорската колегия и правосъдният министър. В избора обаче участва целият състав на Висшия съдебен съвет.
Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Заради процедурата за избор на негов наследник в средата на миналия месец консултации проведе президентът Румен Радев. Досега правосъден министър никога не се е възползвал от възможността да номинира главен прокурор. Данаил Кирилов вече декларира, че няма да го направи и той.
Законът за съдебната власт разполага избора между третия и шестия месец преди края на мандата на действащия главен прокурор. В конкретния случай – между 10 юли и 10 октомври. Затова и Цацаров, който беше първият участник в президентските консултации преди 20-ина дни, ги определи като прибързани.
Към времето възражение нямаха другите участници в срещите – първите в съдебната система и правосъдния министър. И те, и президентът мотивираха разговорите с високите обществени очаквания както към институцията "главен прокурор", така и към прозрачността и убедителността на процедурата, по която той ще бъда избран.
Предложението на Сотир Цацаров за времеви график на избора, след като бъде подкрепено от Прокурорската колегия, ще бъде внесено в Пленума на Висшия съдебен съвет, където ще се реализира гласуването. За да има избор, трябва поне 17 от 25-членния съдебен кадрови орган да се консолидират около един кандидат. За да има нов мандат, ще е нужен и подписът на президента Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВСС ще обсъди времеви график за провеждане на процедура по избор на нов главен прокурор

ВСС ще обсъди времеви график за провеждане на процедура по избор на нов главен прокурор

5 Юни 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще обсъди времеви график за провеждане на процедура по избор на нов главен прокурор. Това става ясно от програмата на днешното заседание на колегията. Предложението да се изготви график за процедурата е внесено от главния прокурор Сотир Цацаров, чийто мандат изтича на 10 януари 2020.
Според Закона за съдебната власт процедурата за избор на главен прокурор се открива от пленума на Висшия съдебен съвет не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца т. е. най-рано в началото на юли, а най-късно - през септември.
Консултации по темата вече имаше при президента Румен Радев, който назначава главния прокурор с указ. Предложението кой да е следващият първи обвинител прави Висшият съдебен съвет. По Конституция право на номинация има и правосъдният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Груба грешка е, че са ни приели в ЕС с неотработена съдебна система

Европейски избори 2019: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Груба грешка е, че са ни приели в ЕС с неотработена съдебна система

20 Май 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Груба грешка е, че са ни приели в ЕС с неотработена съдебна система. Това каза лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Някога, когато са ни приемали в ЕС преди 10 -11 години е било груба грешка да не се отработи съдебната система. Трябвало е първо да се отработи, така както е по европейски стандарт и критерии и след това да ни приемат, защото виждате сега колко трудно и всеки се бори да влияе в съдебната система“, посочи Борисов. Той добави, че всички европейски партньори и държави-членки признават, че България е изпълнила необходимите критерии за влизане в Шенген. „От 6-те точки на мониторинговия механизъм 3 сме изпълнили. Сега този месец ще внесем промените и се надявам юли месец да финишираме нов вид мониторингов доклад, такъв какъвто е за всички европейски държави“, поясни премиерът. „Полагаме усилия и те ще дадат ефект“, заяви той, като добави, че невлизането на България в Шенгенското пространство е заради егоистични желания на други държави членки. „Очаквам юни-юли да има резултат, всички изисквания и стрес-тестове към нас за сега са много добре“, допълни той.
Според него на всички европейците ни се иска да имаме обща отбрана. Той коментира и темета за енергийната сигурност на България, като посочи, че се стартира изграждането на газовия хъб „Балкан“, както и интерконтектора между България и Гърция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП:  Единствената цел на Бойко Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Единствената цел на Бойко Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това

19 Май 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
София. Единствената цел на г-н Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването "Гласове" по БСТВ. Според нея премиерът Бойко Борисов обикаля предизборно страната и обещава пари. "Така не се управлява държавен и публичен ресурс. Това са парите, събрани от всички българи, и законът казва, че се преразпределят през парламента и там има контрол. Тук всичко е безконтролно и еднолично и с една цел - лично политическо оцеляване. Не е целта, която си поставя един държавник, когато управлява финанси", уточни още Нинова.
На въпрос как ще предизвика БСП предсрочни избори при положение, че премиерът Бойко Борисов е казал, че няма да подава оставка, ако загуби евровота, Нинова заяви: "Предсрочни избори могат да предизвикат избирателите. Аз ги призовавам - излезте и гласувайте. Това е суверенът, който може да предизвика предсрочни избори. Ако ГЕРБ загубят тези избори, вече нямат легитимност. Разбирам, че не искат да напускат властта със всички сили и средства. Това не е, за да дадат перспектива на страната или да увеличават доходите. Единствената цел на г-н Борисов е да остане до избирането на следващия главен прокурор, за да може да си гарантира безнаказаност след това. Така не може да се управлява". Според Нинова алтернативата е политика и поведение. "Не остана време да поговорим за политическата алтернатива - за "Визия за Бълагрия", която има три много големи достойнства", каза Нинова. На въпрос дали в документа има идеи в суров вид, лидерът на БСП посочи, че трите сериозни достойнства на визията са, че за пръв път някоя партия предлага такъв прочит на нещата и на политиката. "Да сложим край на модела на прехода и да започнем да възстановяваме страната. Второто ѝ достойнство е как беше изработена тя. Не просто се затворихме по едни кабинети", каза още Нинова и посочи, че са нахвърляли идеи и са тръгнали да ги обсъждат из страната. По думите ѝ зад този продукт има широка подкрепа. "Третото е, че в нея има конкретни управленски политики. Как да се управлява здравеопазването, държавното и общинското, да не са търговски дружества болниците. Конкретни решения", подчерта още тя. Нинова обърна внимание на доходите, на преизчислението на пенсиите и изтъкна, че всичко това е заложено във "Визия за България".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Има ясно разписани правила за избора на главен прокурор - не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът

Европейски избори: Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Има ясно разписани правила за избора на главен прокурор - не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът

19 Май 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Има ясно разписани правила за избора на главен прокурор - не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на основното предизборно събитие на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Като отиде магистратът сам на тази среща в президентството какво прави, за какво си говори. Има ясно разписани правила – съдиите си избират съдиите, прокурорите - прокурорите. Промените стават в парламента и не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът“, заяви Борисов.
Той призова местните структури на партията да се организират добре за изборите. „Помолете се на хората да ни извинят за слабостите. Извлекли сме си поуки. Много добри неща правим, но това веднага се приема за даденост. Навремето не е имало нито паркове, нито фонтани, нито метро… сега, когато работят, пак са недоволни. Всеки ден трябва да се доказваме. Имаме още много енергия да си изкараме мандата, местните избори. Но помолете се на хората да се върнат в неделя и да гласуват – нека да направят този жест към нас“, коментира Борисов. „Още вечерта на изборите на 26 май ще започнат преговорите между основните политически европейски сили. На 28 май се събираме в Брюксел вече да се взимат решения. И когато партията е победила, имам силата да отида да предлагам моя кандидат. А ако загубим, не е същото. Така че тези избори са важни за нас, за Манфред Вебер, за Европа. Така че, мили мои, максимална концентрация. Помните при предишни избори лъжата – това се готвят да направят пак примерно четвъртък или петък, за да не можем да реагираме. Така че искам да сме максимално концентрирани тогава“, каза още Бойко Борисов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Институциите, ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност

Президентът Румен Радев: Институциите, ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност

19 Май 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Институциите, които са ангажирани с избора на главен прокурор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност. Това каза президентът Румен Радев по време на брифинг в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Той отговори на въпроси, свързани с приключването на консултациите с представителите на съдебната власт относно избора на нов главен прокурор, оценката, очакванията и репликата на премиера, че не е работа на другите власти да коментират и да се бъркат в съдебната власт. „Мисля, че това е една изкуствена драма. Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи”, заяви президентът Радев. Той посочи, че не обсъжда личности и не настоява за имена, а за спазване на закона. „Затова мисля, че тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури за избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, а очаква реална борба с корупцията”, допълни президентът Румен Радев. Той каза още, че това е причина всички институции, които са ангажирани с този избор, да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдия Нели Куцкова: Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор

Съдия Нели Куцкова: Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор

17 Май 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
София. Навременни са консултациите при президента, необходим е и обществен дебат за контрола върху главния прокурор. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ съдия Нели Куцкова от Софийския апелативен съд. Тя уточни, че е хубаво президентът да чуе мнението на различни хора в съдебната система, както и да обсъди необходимостта, принципите и процедурата за избора на главния държавен обвинител. Тя изрази опасения, че следващия избор за главен прокурор ще бъде мотивиран от интереса на тези, които са на власт, но допълни, че опитът през годините показва, че когато бъде избран на такъв пост някой послушен, при смяна на властта, той става послушен към новите силни на деня. Нели Куцкова обясни, че предвид факта, че 25 души ще гласуват, едва ли изборът ще бъде манипулиран. „Но, че е възможно да се упражни влияние върху отделни членове на ВСС, съм абсолютно сигурна. Много от нас, които са били членове на ВСС знаем, как различни хора лобират за отделните кандидатури, член по член от членовете на ВСС. Разчитам, че колегите, които са сега в състава на ВСС, ще подходят почтено и компетентно. Искам да отворя скоба – понякога човек искрено и почтено подкрепя дадена кандидатура, без да знае какво ще произлезе после от нея. Много хората като се сдобият с неограничена власт, престават да бъдат това, което са били към датата на избора“, обясни съдията.
Нели Куцкова определи като глупаво предложението в общ пакет да се поставят двамата председатели на върховните съдилища и главния прокурор. Тримата не са равни по отношение на наказателно преследване – по заплати и ранг – да, но не и по властнически правомощия, обобщи съдия Куцкова.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Прозрачната процедура за избор на главен прокурор ще е най-добрият старт на неговия мандат

Президентът Румен Радев: Прозрачната процедура за избор на главен прокурор ще е най-добрият старт на неговия мандат

17 Май 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. Спазването на законовите критерии и прозрачността на цялата процедура по избора ще бъде най-доброто начало за мандата на следващия главен прокурор. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, която се състоя на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава изтъкна, че междуинституционалният диалог на ангажираните страни в процедурата показва отговорно отношение към избора на следващия главен прокурор. „Консултациите, които инициирах, са в интерес на обществото, което е с изострена чувствителност към справедливостта в правораздаването. Не бива да има и сянка за задкулисие в процедурата по избора, защото това ще рефлектира върху доверието към прокуратурата в следващите седем години“, заяви Румен Радев.
Сред темите на срещата днес бяха ходът на съдебната реформа, преструктурирането на съдебната карта, инстанционният контрол върху съдебните актове. Румен Радев и Боян Магдалинчев обсъдиха и изпълнението на част от препоръките на Европейската комисия и на Венецианската комисия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Магдалинчев, ВСС: Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро

Боян Магдалинчев, ВСС: Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро

17 Май 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-скоро. Това каза пред журналисти представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев след среща с президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Магдалинчев посочи, че консултациите за избор на нов главен прокурор при президента Румен Радев нe го смущават. „Той иска да получи информация за това, има ли нужда да се променят някакви неща – не с оглед на конкретни цели, а с оглед нуждите на съдебната система. Така че това са най-общи консултации“, обясни той.
Представляващият Висшия съдебен съвет заяви, че по отношение на „тримата големи“ президентът има определени правомощия на финалната права, когато трябва да издава указ. „Процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне възможно най-рано след датата 10 юли. Защото през това време има по закон 4 последователни заседания, на които се издигат кандидатурите. След това в 14-дневен срок трябва да се изготвят концепции – т.е. трябва да се даде възможност на общността да вземе своето решение. Така че колкото по-рано, толкова по-добре“, каза още той. Магдалинчев подчерта, че ако нещата се забавят, това ще създаде усещане, че се прибързва.
„Ако се върнем назад във времето след 1991 г., кой от прокуратурата досега е бил главен прокурор? Няма такъв случай. По един или друг начин нещата са били така. Ето защо считам, че това трябва да бъде човек, който има поглед в нещата в дълбочина. Сегашният главен прокурор е наказателен съдия, макар че не се справя никак зле с работата си. Но според мен трябва да е човек от системата, който да познава проблемите“, каза Магдалинчев и посочи, че очакванията от прокуратурата са огромни.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система

Премиерът Бойко Борисов: Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система

17 Май 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Плевен. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Това каза пред журналисти в Плевен министър-председателят Бойко Борисов, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.
На въпрос дали одобрява искането на главния прокурор да бъдат проверявани висши политици, Борисов отговори, че това вече се прави от доста време. „Така че той огласи това, което се прави от много време. Не одобрявам това, че някои от властите се опитват да се бъркат в независимата съдебна система. Нали за това се борихме – съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние, другите власти – президентска, изпълнителна, парламентарна, си гледат своите задачи. Но така са решили – така правят“, коментира министър-председателят.
Попитан кого визира, Борисов заяви, че не той вика магистратите един по един при себе си. Премиерът заяви, че не е работа на никой от изпълнителната власт да следи избора на главен прокурор. „Има Висш съдебен съвет, има си начини, по които да се избира. Президентската институция след това има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля. Още повече, че има много време“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

17 Май 2019 | 07:04 | Агенция "Фокус"
София. На 17 май от 14.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борислав Цеков: Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове

Борислав Цеков: Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове

16 Май 2019 | 20:15 | Агенция "Фокус"
София. Не може да има манипулиране при избора на главен прокурор, това са безпочвени страхове. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ д-р Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика. Той каза още, че като партийно говорене може да се очаква всичко, но хората не трябва да се подават на лобистките внушения. Механизъм за разследване и предсрочно освобождаване на „тримата големи“ трябва да бъде създаден, той е препоръчан от ЕК, а не е плод на вътрешнополитически борби, обясни Цеков. В България всички висши лица трябва да носят отговорност и да няма недосегаеми. Общественото доверие се печели с дела, а не с думи, добави той. „У нас се насади профанска атмосфера от група медийни активисти на икономическа групировка, която през годините е била заинтересована от избора на главен прокурор и активно се е намесвала в този избор, защитавайки своите интереси. Те се опитват за всеки кандидат да извадят връзки с кого ли не. Ако човек има опит и кариера и авторитет в обществото, то неминуемо ще има биография, минало и възгледи, политически, обществени и професионални връзки. Въпросът е тези връзки да не бъдат от такова естество, че да превръщат дейността на магистрата в дейност на зависим човек“, обясни той. Според д-р Борислав Цеков е добре, че преди формално установените срокове за избор на главен прокурор държавният глава предприема консултациите. Президента има своя дял в процедурата по назначаването на „тримата големи“, обясни той и уточни, че окончателното решение е на ВСС.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с представляващия ВСС Боян Магдалинчев на 17 май

16 Май 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. На 17 май от 14.00 часа президентът Румен Радев ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания

Президентът Румен Радев: Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания

16 Май 2019 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Кандидатурите за главен прокурор трябва да са добре аргументирани и да отговарят стриктно на законовите изисквания. Обществото очаква ясни измерители в прилагането на критериите за независимост на кандидатите. Това заяви президентът Румен Радев на среща днес с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. На срещата днес беше отбелязано, че формална процедура и немотивирани, бланкетни аргументи при излъчване на номинациите за нов главен прокурор биха компрометирали избора. Сред темите на разговора бяха и механизмите за контрол, отчетност, както и отговорностите на „тримата големи“ в съдебната власт. Румен Радев и Георги Чолаков обсъдиха също бързината и ефективността на административното правораздаване, както и натовареността на съдилищата, като аспекти от съдебната реформа.
Утре държавният глава ще разговаря с представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Чолаков, ВАС: Трябва да се предвиди хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“, защото там има празнина в закона

Георги Чолаков, ВАС: Трябва да се предвиди хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“, защото там има празнина в закона

16 Май 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. Към момента няма предвидена хипотеза за временно отстраняване на един от „тримата големи“ – това трябва да се предвиди, защото там има празнина в закона. Това каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков пред журналисти след среща с държавния глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Срещата беше много добра, поговорихме си по всички въпроси - във връзка с процедурата, визията за избор на нов главен прокурор, съответно с процедурата как и кога ще започне, кои ще участват. Говорихме за предложението, което е направил министърът за разписване на правила за търсене на отговорност на т. нар. „трима големи“, каза Чолаков. На въпрос как гледа на тези предложения, председателят на ВАС отговори: „По принцип законът в момента предвижда възможности за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи. То е разписано както в Конституцията, така също и в Закона за съдебната власт. Ако обаче допълнително се предлагат някакви нови основания, следва да бъдат обсъдени, за да видим какви са тези основания и съответно кой орган ще прави тази процедура“, допълни Чолаков. Попитан какво мисли за временното отстраняване при проверка, той обясни, че това не е предвидено в закона. „Няма предвидена хипотеза за временно отстраняване. Нещо, което според мен трябва да се предвиди, защото там има празнина. Има такава празнина в закона, подкрепям това, защото действително ако се повдигне обвинение срещу един от „трима големи, той не може да остане да изпълнява функциите си, а следва да бъде отстранен временно до приключване на производството. Това в момента не е уредено“, коментира още Чолаков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков

16 Май 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от 14.00 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков на 16 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВАС Георги Чолаков на 16 май

15 Май 2019 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков от 14.00 часа на 16 май, четвъртък. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Държавният глава Румен Радев призова Инспектората към ВСС да бъде ефективен гарант, че кандидатстващите за главен прокурор магистрати отговарят на необходимите критерии

Държавният глава Румен Радев призова Инспектората към ВСС да бъде ефективен гарант, че кандидатстващите за главен прокурор магистрати отговарят на необходимите критерии

15 Май 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
София. Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да бъде ефективен гарант, че магистратите, кандидатстващи за поста главен прокурор, отговарят на необходимите за това критерии, призова днес президентът Румен Радев на среща с главния инспектор в Инспектората към ВСС Теодора Точкова. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Държавният глава посочи, че отклонения от законовите предписания по отношение на независимостта на кандидатите, техния морал, професионализъм, декларирани доходи и имущество, впоследствие могат да компрометират дейността на прокуратурата.
Разговорът се проведе в рамките на поредицата от срещи, които държавният глава инициира във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Според президента Радев е необходима по-голяма прозрачност при деклариране на доходите и имуществото на магистратите, за да няма различия с режима за деклариране от лицата, заемащи други висши публични длъжности.
Теодора Точкова беше категорична, че Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще изпълни своите правомощия, съгласно закона, при избора на новия главен прокурор. На срещата бяха разменени мнения за дейността на съдебната система и за реформата в българското правосъдие
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев очаква обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура при номинирането и избора на следващия главен прокурор

Президентът Румен Радев очаква обществен дебат, ясни критерии и прозрачна процедура при номинирането и избора на следващия главен прокурор

15 Май 2019 | 18:08 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“2 министъра на правосъдието Данаил Кирилов. Разговорът е част от поредицата срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
По време на срещата президентът акцентира върху професионалната компетентност и изявената независимост като критерии за избора на новия главен прокурор. Държавният глава подчерта и необходимостта от обществен дебат като гаранция за прозрачността на процедурата по номинирането и избора.
Сред темите на разговора бяха също така ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната власт, правомощията и отговорността на „тримата големи“, както и прилагането на Механизма за сътрудничество и оценка.
Утре президентът Румен Радев ще проведе среща с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Данаил Кирилов: Утре в работна група ще представя виждането си за прекратяването на мандата на "тримата големи"

Министър Данаил Кирилов: Утре в работна група ще представя виждането си за прекратяването на мандата на "тримата големи"

15 Май 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Утре ще се проведе заседание на работната група по Закона за съдебната власт. Планирам да представя моето виждане за отговорността на "тримата големи". Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Данаил Кирилов след среща с държавния глава Румен Радев за избора на нов главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моето предложение е за отговорността и евентуалното прекратяване на мандата да важи за "тримата големи“, заяви той. „На срещата с президента подробно дискутирахме дали да се касае за отговорността и разследването само на главния прокурор или режимът трябва да бъде идентичен и за "тримата големи“, обясни Кирилов и уточни, че за базово решение в предложението му е взет статутът на магистрата. „Амбицията ни е да следваме най-дългата законодателна процедура, за да има достатъчно време за обществено обсъждане, а преди това да има и необходимият брой заседания на Съвета за съдебна реформа“, заяви правосъдният министър. „Би било добре, ако до края на тази сесия успеем да извървим подготвителната фаза на законодателната процедура и да стигнем до законопроект, предложен от МС“, коментира той. Данаил Кирилов поясни, че в предложението му няма институция с особен статут, която да разследва главния прокурор.
„Срещата с президента беше изцяло работна. Продължи дълго, защото влязохме дълбоко в детайлите. Не се ограничихме до темата за процедурата за избор на главен прокурор. Говорихме за множество въпроси, свързани с реформата в съдебната система“, каза министърът. „Президентът прояви интерес и към Механизма за сътрудничество и оценка, както и към взаимоотношението на властите във връзка с продължаване на съдебната реформа“, обясни Кирилов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лозан Панов, ВКС: Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България

Лозан Панов, ВКС: Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България

14 Май 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Липсата на контрол върху дейността на главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България. Това каза пред журналисти председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов след среща при президента Румен Радев във връзка с избора на нов главен прокурор, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Благодаря за поканата на президента и считам, че тя е навременна. Защото колкото по-рано започне дебатът за избора на главен прокурор – тема номер 1 за съдебната система за 2019 г., толкова по-ясни ще бъдат критериите“, заяви Панов. Той обясни, че е използвал възможността да поднови своето предложение за промени на Конституцията за място на прокуратурата и за правомощията на главния прокурор. „Един от акцентите беше, че в страна като България главният прокурор с тези правомощия има монопол да повдига обвинения на когото си поиска, когато си поиска и за какво поиска. Наред с това липсата на контрол върху неговата дейност го прави най-силната политическа личност в България“, обясни Панов. Той посочи, че е изразил пред държавния глава мнение, че не са верни опасенията, че ако прокуратурата излезе от съдебната власт, това ще я политизира. „Като говорим за политизиране, с някои свои действия прокуратурата ясно показва, че обслужва управляващите“, коментира председателят на ВКС.
Панов уточни, че макар и наложителни, измененията в правомощията на главния прокурор и засилването на контрола му могат да станат едва след избора на нов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Обществото трябва да получи гаранции за прозрачен избор на следващия главен прокурор

Президентът Румен Радев: Обществото трябва да получи гаранции за прозрачен избор на следващия главен прокурор

14 Май 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава инициира с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
На разговора днес президентът посочи, че обществото трябва да получи гаранции и да бъде убедено в прозрачността на процедурата и спазването на критериите при избора на новия главен прокурор и в неговата независимост.
Отбелязано беше, че доверието на обществото към правосъдието зависи не само от органите на съдебната власт, но и от усилията на другите институции, имащи отношение към правосъдната система. Бяха обсъдени правомощията и отговорността на „тримата големи“ в съдебната власт, ходът на правосъдната реформа, независимостта на съдебната система и ефективността на Механизма за сътрудничество и проверка.
Утре президентът Румен Радев ще проведе две срещи – с министъра на правосъдието Данаил Кирилов и с главния инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет Теодора Точкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов

14 Май 2019 | 07:03 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от 14.30 часа. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев очаква прозрачна и ясна процедура за номиниране и избор на следващия главен прокурор

Президентът Румен Радев очаква прозрачна и ясна процедура за номиниране и избор на следващия главен прокурор

13 Май 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев разговаря днес на „Дондуков“ 2 с главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това е първата от поредицата срещи, които държавният глава ще проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.
По време на срещата държавният глава подчерта високите обществени очаквания към следващия главен прокурор в България като институция от ключово значение в борбата с престъпността, корупцията и упражняване на надзор за законност. Президентът Радев изрази и очакването си за прозрачни и ясни процедури, при които да бъдат направени номинациите и избора на следващия главен прокурор.
Утре президентът Радев ще проведе среща с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов на 14 май

Президентът Румен Радев ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов на 14 май

13 Май 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов от 14.30 часа на 14 май, вторник. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Разговорът е част от поредица срещи, които държавният глава провежда с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров

Президентът Румен Радев ще се срещне с главния прокурор Сотир Цацаров

13 Май 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Първата от работните срещи е с главния прокурор Сотир Цацаров и ще се проведе от 14.00 часа на „Дондуков“ 2.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от “тримата големи“

Министър Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от “тримата големи“

24 Април 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. България работи усилено по отпадането на механизма за сътрудничество и проверка в областта на развитието на съдебната система и борбата с корупцията. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов в интервю за предаването „Преди всички“ на пред БНР. Според него реформата в съдебната система се случва, работи се и по механизъм за разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.
„Главната задача е приключване на механизма за сътрудничество и оценка и респективно неговата трансформация към общия режим, който се прилага по отношение на държавите членки в Европейския съюз“, каза още Кирилов. По думите му оставането на механизма за наблюдение
би било неуспех, но посочи, че не би искал да го пренасям по отношение на екипа и на ведомството“.
„Малко нещо останаха неизпълнени от препоръките в докладите на Европейската комисия. Едно от тези неща е въпросът с отговорността на „тримата големи“ и осъществяване на тази отговорност в детайли“, така министър Кирилов коментира и процедурата за търсене на дисциплинарна отговорност на „тримата първи“ в съдебната система.
„Логиката за „тримата големи“ следва от естеството на техния статут. След като говорим за трима големи, след като техният ред на избор е идентичен, след като техните отговорности по принцип, по Конституция и по закон са сходни, би следвало да имаме идентичност и аналогия и в режима на дирене на тяхната отговорност. На евентуално предсрочно прекратяване“, посочи той.
„Този въпрос е коментиран и назад във времето, включително и аз съм го коментирал. Документите показват следното - още преди повече от година в пътната карта, която е приложение на актуализираната стратегия, е взето решение в Съвета за развитие на съдебната реформа и са вписани „тримата големи“, а логиката тук е следната – така, както прокурор нямало как да разследва главен прокурор, така и съд няма как осъди главния или върховния съдия“, посочи още министъра.
Данаил Кирилов каза, че при встъпването си в длъжност като министър е срещнал „една добре работеща администрация, амбициозна“. „Смятам, че сме готови да изпълним и поставените задачи, които бяха в началото при избора, и тези, които са постоянни пред Министерството на правосъдието като прилагането на актуализираната стратегия за съдебна реформа“, добави той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Михаил Константинов: Избирателите у нас са 5,75 милиона, в чужбина са 1 милион, ще се радвам, ако гласуват повече от 2,2 милиона

Михаил Константинов: Избирателите у нас са 5,75 милиона, в чужбина са 1 милион, ще се радвам, ако гласуват повече от 2,2 милиона

22 Април 2019 | 08:07 | Агенция "Фокус"
София. Избирателите у нас са 5,75 милиона, в чужбина са 1 милион, ще се радвам, ако гласуват повече от 2,2 милиона. Това каза проф. Михаил Константинов, председател на ИО, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
„Предупредихте ме, че имате много важна мисия, тя е от години известна, вие, „Информационно обслужване”, ще броите гласовете на евроизборите”, посрещна водещата своя гост. Михаил Константинов отговори, че „Информационно обслужване” участва само в част от процеса, защото гласовете се броят първо в секциите, след това се извършва обработката. А това, че „Информационно обслужване” ще извършва обработката е факт от 48 часа. „Това, искам да обясните, проверка на достоверността на преброяването в секциите ли ще бъде”, продължи водещата. Събеседникът й отговори, че и този елемент го има, защото всеки секционен протокол съдържа няколко цифрови контроли, които трябва да бъдат изпълнени, за да е вярна аритметиката. Протокол, който не отговаря на тези контроли, се връща на комисията, докато тя не коригира своите технически грешки. „Имате ли такъв капацитет, колко комисии трябва да се обработят”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че техният брой е около 12 000 и при това обработката става два пъти, защото протоколите се обработват веднъж в районните избирателни комисии и втори път копията от тези протоколи се обработват в ЦИК и резултатите се сравняват. Той поясни, че това става в изчислителни центрове към районните избирателни комисии, както и в един доста по-голям изчислителен център с над 80 работни места в ЦИК.
Честността на изборите
„Изкушавам се да Ви попитам, в България още от първите така наречени демократични избори се появиха съмнения, че например БСП е манипулирала тогава изборите и всяка партия, която е на власт, е подозирана, че когато има избори, тя манипулира изборите”, постави водещата въпроса за честността на изборите. Михаил Константинов отговори, че сред обществото ни има много митове и легенди. Той продължи, че изборите за ВНС през 1990 г. са се състояли на 10-ти и 17-ти юни, те са били свободни, но не и честни. Според него тогава е имало масивни фалшификации, извършени от управляващите. След тях обаче в България действа желязна технология за обработка на резултатите. Константинов подчерта, че около 20 години е бил част от ЦИК, но не е бил член на комисията по време на изборите от 1990 г. „Аз имам много критики към работата на онази ЦИК. Тя има и едно оправдание, че беше първата и някои неща просто не ги знаеше”, добави той.
„Говори се непрекъснато и честно казано няма ясни доказателства колко е броят на „мъртвите души” в списъците”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че много хора недоволстват против този термин. Той обясни, че това са имена на хора в списъците, зад които обаче няма реален избирател на територията на секцията. Обикновено този избирател е в чужбина, а в по-редки случаи е починал. Председателят на ИО каза, че общо българските граждани в целия свят са 8 400 000. От тях малко под 7 000 000 живеят на територията на България. От тях избирателите на територията на страната ни са 5 750 000, а тези в чужбина са 1 000 000. „Но как ще убедите „вечните критикари”, че Вие лично не сте главният фалшификатор на изборите”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „Ако някой си мисли така, аз не мога да го разубедя! Няма как!”. „С дела”, продължи водещата. Гостът ѝ отговори, че всеки, който има и най-малка представа от изборния процес, знае, че това няма как да стане. Той продължи, че в изборния процес участват 85 000 души, които са от различни политически сили. Председателят на ИО попита как би било възможно в една секция, където има 7 или 9 души от различни партии, всички се договарят да излъжат. „Това не е възможно, но в отделни секции, където те са се наговорили и където няма наблюдатели и представители на партии и коалиции е възможно да има нещо”, поясни Константинов.
„Но говори се, че, аз сега наистина ставам малко като разпространител на слухове, но нали знаете, че мълвите вземат много бързо превес над истината, говори се, че отделни региони, които са на тази партия, която е на власт, предварително е подготвено как там да има резерв и Вие лично, Михаил Константинов, инжектирате по 100, 200, 300 гласа”, продължи водещата. Михаил Константинов отговори: „Вижте, 15% от населението на Земята вярва, че тя е плоска! Тези хора не могат да бъдат убедени в това, че Земята е кръгла! Сега пак ще правят голяма експедиция, за да видят къде свършва Земята, пожелавам им успех!”. „Харесвам Вашето остроумие, но не ми отговорихте на въпроса”, продължи водещата. Събеседникът ѝ още веднъж подчерта, че когато човек вярва в някаква лъжа, той трудно може да бъде разубеден и заяви: „Тези хора би трябвало първо да ги стресне това, че 7 или 9 души от различни политически сили подготвят един документ. Може ли да се договорят да излъжат? Да, теоретически е възможно. Случва ли се? Много рядко. Променя ли изборния резултат? Не го променя!”. Михаил Константинов обясни, че след 1990 г. у нас са избрани 2160 народни представители и 50 европейски депутати. От тях е касиран един единствен.
Изборният процес в чужбина
„Казват, че секциите в държавите, които не са членове на ЕС, са недостатъчни? Тоест въпросът ми се разширява, каква ще бъде избирателната активност според Вашите лични прогнози, Вие сте добър прогностик, в България, в страни извън ЕС и в страните от ЕС”, попита водещата Илиана Беновска. Михаил Константинов отговори, че в страните извън ЕС ще бъдат разкрити около 100 секции, в които едва ли ще гласуват повече от 30 000 – 40 000 души. А в Турция ще има около 5 000 избиратели. „От колко българи в Турция”, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че тези данни никой не ги знае, но той допуска, че са около 250 000 души. Той обясни, че в закона пише, че на европейски избори се гласува на европейска територия. Това са всички държави от ЕС и посолствата и консулствата на страната ни по света. Михаил Константинов каза, че за всички 9 парламентарни избори досега гласовете от чужбина са донесли 15 мандата. Всички тези 15 мандата ги е спечелило ДПС. Водещата помоли своя събеседник да обясни по-ясно, за да не останат впечатления за някаква машинация. Той поясни, че ДПС е спечелило тези 15 мандата, защото е непропорционално добре представено в чужбина, а не поради манипулации. Тези 15 мандата обаче са нищожна бройка на фона на общо 2160 мандата от всички избори досега. „Аз съм съгласен, че трябва да се гласува в чужбина, това е връзката на българите в чужбина, това е много важно психологически, но няма никакъв електорален ефект! Още веднъж ще го кажа – гласовете на българите от чужбина нямат никакво значение за изборния резултат! Никакво влияние нямат върху президентските избори, нулево влияние имат върху европейските избори”, заяви Михаил Константинов.
Избирателната активност
Михаил Константинов обясни, че за база може да вземем числото 6 750 000, но това ще даде изкривена избирателна активност като процент. Той добави, че би се радвал, ако гласуват повече от 2 200 000 души. Това прави около 30%. Това обаче не е толкова ниска стойност, защото в Европа има страни, в които избирателната активност е около 10%. „В крайна сметка всеки има право да гласува или да не гласува. Активните хора определят съдбата на държавата и своята съдба също”, завърши Михаил Константинов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 21-ви април 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Технологиите разбиха семействеността

Министър Бисер Петков: Технологиите разбиха семействеността

22 Април 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Технологиите разбиха семействеността. Това каза Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването.
Илиана Беновска покани Бисер Петков в студиото и отбеляза, че ресорът му е тежък – труд и социални проблеми. Тя призна, че се е изкушавала да го попита за Европейската трудова палата, но го остави за накрая. Беновска каза, че социалната справедливост е един от болезнените въпроси в обществото и помоли министъра да обясни на разбираем език как промените в Кодекса на труда ще гарантират, че нито един кандидат-пенсионер няма да бъде ощетен при отпускането на пенсията. Преди да отговори на въпроса, Бисер Петков поздрави всички зрители и слушатели на предаването със светлия християнски празник Цветница. Беновска му подари едно от осветените върбови клончета, които Емил Христов ѝ подари по-рано в предаването. По темата гостът заяви, че промените в Кодекса за социално осигуряване, които са приети в Народното събрание в петък, гарантират, че никой бъдещ пенсионер няма да бъде ощетен от новата методика за изчисляване на пенсиите. Това е така, защото текстът дава право на избор на бъдещите кандидат-пенсионери, когато подават заявлението си за пенсиониране, да изберат пенсията им да бъде изчислена по действалата до края на 2018 година методика. За да може пенсионният орган да изпълни това, те трябва да представят документи за три-годишен период, избран от последните 15 преди 1997ма и за периода от 97-а до 99-а година. Чрез тези документи те дават възможност на пенсионния орган да изчисли пенсията по старата методика. Стана ясно, че тя ще бъде изчислена и по новата методика и служебно ще бъде избран по-благоприятния вариант за пенсионера. Беновска попита ако е толкова лесен този път и всеки си пази документите от различните работни места, защо се е събудило такова обществено недоволство и недоверие. „Всяка промяна, особено в една консервативна система, каквато е пенсионната, води до недоволства и разнопосочни реакции“, заяви Бисер Петков и припомни, че тази промяна е била гласувана през 2015 година и е бил даден 3-годишен преходен период до влизането ѝ в сила. Той каза, че от анализа от Националния осигурителен институт, оповестен през март месец, е показал, че все още има немалък брой пенсионери, за които ще е неблагоприятна промяната във формулата за изчисление. Беновска помоли събеседника си да упомене причините. Министърът припомни, че след една среща при премиера Борисов е било заявено, че ще бъде инициирана законова промяна, с която ще се гарантира, че никой няма да бъде неблагоприятно засегнат. Това вече е факт, според Бисер Петков. Причините, за които попита водещата, са първо, че промяната за периода, за който ще се изчислява индивидуалния коефициент, е дошла след като вече има близо 20 годишна история на Регистъра на осигурените лица, в който работодателите подават данни. В него се съдържа информация за осигурителния стаж и доход на пенсионерите след 1997 г. Министърът посочи, че процесът на отпускане на пенсия може да се базира само на тези данни, с което процесът да се ускори и хората да бъдат облекчени като не трябва да представят удостоверения за пенсиониране от минали периоди от предприятия, които вече не съществуват. Това е причината за тази промяна и тя е по-благоприятна за повечето пенсионери и води до по-високи пенсии, заяви Бисер Петков. Той повтори, че с направената промяна се дава възможност за тези, които е по-благоприятно изчисляването по новия начин, да става по него, а за другите, които имат съмнения и изчисляването по старата методика ще води до по-голям размер, да запазят възможността пенсията им да бъде определена на база на периоди, за които ще представят документи.
Национална стратегия за детето
Беновска смени темата и хвърли Бисер Петков във водовъртежа на темата за децата, която чисто морално е болезнено важна за обществото. Тя отбеляза, че в неговия патримониум се оказват деликатни хипотези, които трябва да бъдат решавани освен законово и със сърце. Водещата поясни, че продължава общественото обсъждане на Националната стратегия за детето. В същото време Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца трябва да се по-добре обвързани със социализирането на тези деца и тяхното ходене на училище, както и тези помощи да се ползват именно за децата, а не за алкохол и цигари, допълни Беновска. „Виждате какви обществени дискусии текат – едните защитници на по-голямата либералност, а другите защитници на по-голямата пунктуалност. Къде е златното сечение и каква е конкретиката“, попита водещата. Бисер Петков отговори, че се търси балансът в тези полюсни обществени настроения, защото децата са най-ценния капитал на нацията. С изготвения проект за Национална стратегия за детето, който по време на общественото обсъждане е предизвикал много дискусии в обществото и спорове по отношение на това как да бъдат защитавани правата на децата и да не се губи балансът със семейството и правата на родителите. „Аз честно казано до тук не виждам да се очертава някаква балансирана позиция“, заяви Беновска, защото едните смятат, че дръзко е казано, че трябва да нямат забрана да бият децата си, другите – че държавата се опитва да присвоява децата. Министърът обясни, че изхождат от там, че Националната стратегия за детето, изготвена съгласно Закона за закрила на детето и е документът, по който дългосрочно се развиват политиките по отношение закрила на децата и за да има успех, трябва да е максимално широко подкрепена. С оглед на активността, която тя е предизвикала при дискусиите, е предложено да бъде удължен срокът на обществените консултации, заяви Бисер Петков. Стратегията не е придвижена към междуведомствено съгласуване и съответно разглеждане и приемане от Министерски съвет, макар и срокът да е изтекъл преди повече от месец. Беновска попита какви превалиращи тенденции се очертават. Тя спомена, че има гласове, че се ръководим, незнайно защо, от опита на Норвегия. Министърът не е съгласен с тази теза и сподели, че според него повече се заиграва с някои страхове. Водещата поясни какво е положението в Норвегия, където държавата има страшни права за „конфискация“ на децата, ако установи нарушения. „Няма такъв елемент. Няма дори такъв намек в проектостратегията“, заяви Бисер Петков и каза, че се надява, че удълженото обществено обсъждане ще даде възможност повече хора да прочетат стратегията. „Не усещате ли, че има поставени лица и организации, които се опитват да разклатят възможността този дебат да се проведе принципно и везните да клонят в едната или другата посока“, попита Беновска. Социалният министър отговори, че е възможно да има, но Държавната агенция за закрила на детето и Министерството на труда и социалната политика полагат усилия да чуят всички мнения и да ги отразят в проекта на Стратегията, защото основният принцип е да бъде защитен най-добрият интерес на децата. Той допълни, че в оставащото време от общественото обсъждане чрез различни инициативи ще се търси възможност да се чуят всички становища. Петков подчерта, че самото изготвяне на Стратегията е било резултат от широк конституционен процес, който е продължил няколко месеца и са били ангажирани различни Неправителствени организации. Според него явно има част от обществото, която не се е чувствала част от този процес и затова е направено предложение да продължат обсъжданията. Той се надява, че на база на становището от Светия Синод и Българската православна църква ще бъдат разсеяни страховете, които създава Стратегията. Водещата се включи и каза, че много хора от нейното поколение са писали по какъв закон майка им и баща им са се грижили за тях, водили са ги на училище, не са ги пребивали и оставяли сами и попита: „Не разбирате ли, че Вие дори и да създадете този закон, има други процеси, които и Папа Франциск вчера говори по този въпрос, че настъпва деградация на нравите?“ Бисер Петков отговори, че България е една от държавите, която е ратифицирала Конвенцията за правата на децата, което е станало 1991 година и добави, че тази година се отбелязват 30 години от нейното приемане. „Да, има резон, че при поколенията преди нас не е имало закон, не е имало Конвенция, а в същото време възпитанието на децата е почивало на едни здрави патриархални нрави, на един здрав семеен модел“, заяви министърът. Той допълни, че в днешното общество има много рискове, които разклащат този здрав семеен модел, сред които и новите технологии, затова държавата има за цел да подкрепи семейството в осигуряване на една благоприятна среда за децата и те да развиват своя потенциал. Беновска каза, че се е засмяла иронично при споменаването на новите технологии, но наистина стихийната демократизация в България, особено с нахлуването на социалните мрежи, преформулира ценностите. Тя припомни, че и Красимир Каракачанов е излязъл със Стратегия срещу циганизацията и попита: „Как ще накарате циганите да водят децата си на училище и да не изпиват и изпушват и изхарчват техните детски надбавки и социални помощи?“ Бисер Петков отговори, че тя го е казала с анонса на въпроса ѝ, защото парламентът миналата седмица е приел изменение и допълнение на Закона за социалното подпомагане. Той каза, че е имало дебат в парламента с различни гледни точки, но отбеляза, че почти всички политически сили – опозиционни и управляващи, търсят решение на въпроса за задържане на децата в училище чрез по-строгото обвързване на социалните помощи с посещението на училище. Беновска каза, че според нея това е правилно, а гостът продължи, че 3 законопроекта от началото на годината са внесени за Закона за социалното подпомагане от народни представители от БСП, ОП и ГЕРБ. „Аз лично мисля, че тези опити са обречени на неуспех.“, заяви водещата и допълни, че управляващите могат да приемат колкото си искат закони, но няма сила, която да спре деградационния процес. Според министъра с Механизма за включването и задържането на децата в училището са постигнати реални резултати. Сега по-голямата цел е децата не само да бъдат вкарани в училище, но и да бъдат задържани. „Затова наред с подкрепящите мерки се предвиждат и санкциониращи мерски“, каза г-н Петков и припомни, че с приетия закон в петък миналата седмица ще има по-строго обвързване. Ако до сега детето е имало над 5 неизвинени отсъствия в училище в рамките на месеца, социалната помощ се спира с възможност да се възобнови до следващия месец. Вече повече от 5 неизвинени отсъствия са причина за прекратяване на помощта за една година, с което мярката е по-силна. Беновска попита дали това няма доведе до обратното действие, защото една пружина като я натиснеш, води до обратно по сила действие. Министърът обърна внимание, че има друга съпътстваща промяна, че средствата, които се спират към семейството, детето ще ги получава чрез училището. Беновска повтори въпрос, който е задал Хасан Адемов: „И учителката в междучасието ще отиде да му купи маратонки и тетрадки ли?“ Бисер Петков каза, че от МОН ще предприемат мерки, с които да се регламентира този процес, защото тези изменения влизат в сила от новата учебна година. Водещата коментира, че семейството пак се замества с чужди хора, макар и да са институционално свързани с детето. „В случая става дума за заместване с учителя.“, каза министърът и допълни, че когато семейството е безотговорно, трябва да бъде заместено.
Кандидатурата на България за Европейския орган по труда
Беновска попита за кандидатурата на България за Европейския орган по труда: „Какво значи това?“ Бисер Петков обясни, че това е нова агенция, която се създава с новоприет регламент на ЕС и ЕП. Предложението за този регламент е дошло по време на Българското председателство на ЕС през март 2018 година. Стана ясно, че Европейския орган по труда на практика ще има отношение по регулиране трансграничната трудова мобилност и по отношение координация системите на социална сигурност. По отношение на трансграничната трудова мобилност Беновска попита: „Ние не се ли поласкахме твърде много, че ще бъдем седалище на такъв европейски орган и не ни ли подопъхват под прага Пакета „Макрон“ по този начин?“ Министърът каза, че това, че България е решила да подкрепи кандидатурата на София за седалище на този орган, не значи, че това е гарантирано, защото има още 3 издигнати кандидатури и затова предизвикателството е да се изготви много добро предложение, което да убеди другите държави. Стана ясно, че до 6 май е подаването на предложенията, а на 6 юни на Съвета на министрите би трябвало да се реши въпросът къде ще бъде седалището. Водещата попита дали има вероятност и България да каже нещо по регламента, ако се окаже домакин. Г-н Петков отбеляза, че можем да кажем нещо по прилагането на регламента и допълни, че ние като държава сме направили много за ревизията на важна директива за командироването на работници, по която е постигнато съгласие по време на Българското председателство. Беновска каза, че ще говорят отново, ако това стане факт, защото темата има интересни аспекти. Така завърши разговорът между Бисер Петков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3” и „Радио К2” на 21 април 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Христов: Призовавам за дебат между Габриел и Йончева, но по европейски теми

Емил Христов: Призовавам за дебат между Габриел и Йончева, но по европейски теми

22 Април 2019 | 07:44 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам за дебат между Габриел и Йончева, но по европейски теми. Това каза Емил Христов, заместник-председател на 44-то Народно събрание от ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”, съобщиха от екипа на предаването.
„И предвеликденски, „ГЕРБ – разпънат на кръст или към върха“, удоволствие е за мен да поканя заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов“, посрещна водещата Илиана Беновска своя гост. Той и подари върбови клонки с думите: „Честит празник! Ида с мир от Мъглиж, празник на града е, осветени са от дядо Киприан!“.
Атаките на президента и БСП срещу ГЕРБ. Двойните стандарти
„Сигурно и Вие сте прочел това, което споменах в коментара си и цитирах на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан думите на папа Франциск, който предупреждава за нравствено падение, ще прочета отново думите, които силно ме впечатлиха: „Грехът прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, но оставя само самота и смърт“. Ако го транспонираме в политиката, на терена на битките с Борисов от страна на президента Радев например как ще коментирате, дали не е дошло вече време някой, ще се изразя метафорично, да оглави „чистилището на политиката” и кой“, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че е идвал към студиото с различни мисли, защото все пак е празник и му се е искало да се говори за по-благи, християнски неща. „И на мен ми се щеше, но нали виждате, президентът призовава на битка, на борба, ще цитирам един поет – „Една ближна обща веселба, часът на която е неизвестен“, заяви водещата. Събеседникът ѝ отговори, че ние българите водим твърде много битки един с друг и напоследък дори не знаем кой с кого и за какво воюва. Според него вече е време да се осъзнаем и да се смирим. „Вижте колко пъти протягахме ние от ГЕРБ ръка, и наляво, и надясно, и към президента, но няма кой да я поеме. Няма ли да дойде време да се смирим, да осъзнаем всички, че сме чеда временно на тази земя“, призова заместник-председателят на Народното събрание.
„Да, но няма да отречете, че има страст към притежанието, към апартаменти, към къщи, към облаги и вие ГЕРБ не „минахте метър”! Така че президентът го окриляте да ви поставя тези въпроси! Вие му давате козове в ръцете“, коментира водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че винаги е имало човешки слабости и предположи, че водещата насочва темата на разговора към КСНС. Тя обясни: „Като казахте за КСНС нека да отбележа за протокола, че след като той даде своята интерпретация на заседанието на КСНС, искам да направя сравнението между президента, който за пореден път си говори сам с огледалото, бих се изразила, излезе, каза каквото имаше да казва на журналистите и си замина и не позволи нито един въпрос. Докато Бойко Борисов, не го казвам, за да фаворизирам Борисов, вечерта веднага ни извика в МС, застана, каза своята интерпретация и позволи да му задаваме въпроси“. Водещата посочи, че президентът все още не е показал стенограмата от КСНС и попита какво крие той. Събеседникът ѝ отговори, че тук отново трябва да се върнем към двата морала – на ГЕРБ и на останалите. Той обясни, че когато в ГЕРБ някой нещо е сгрешил, той си тръгва, тоест има наказание. Има и прошка, защото е човешко, но има и наказание. От другата страна обаче не само, че няма наказание, но дори се и отрича всичко онова, което е сторено. „Коя е „другата страна“, кого визирате? Къде се тегли демаркационната линия, да използвам военна терминология“, попита водещата Илиана Беновска. Заместник-председателят на Народното събрание заяви, че когато в БСП някой нещо сгреши, тогава всички застават зад него и го правят например водач на листа. Водещата призова своя гост да говори с имена. Той отвърна, че днес е хубав празник и не му се иска да го прави. Христов продължи, че когато някой в съдебната власт греши, пак нищо не се случва. На повторния призив на водещата да говори с имена, той отвърна, че едва ли има някой в България, който да не знае кой е водачът на листата на БСП и какво се случва около него. Едва ли има и някой, който да не знае името на Лозан Панов.
„Колко трудно беше да го кажете! И какво за Лозан Панов, виждате, че той е безнаказан! Днес слушах представляващият ВСС г-н Магдалинчев, поздравявам го още веднъж за анализа, този човек Панов колегите му от ВСС му задават 11 въпроса, той „се фръцка“ и си отива! Задават му други въпроси, той пак „се фръцка“ и си отива! Какво е това високомерие? Лозан Панов заявява, че няма правосъдие, а неговата съпруга говори още по-страшни думи, не искам да я цитирам! А в същото време това е върховният съдия на България“, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че това наистина е страшно и сме стигнали дотук, защото „мамонът ни е завладял“. „Питах кой ще бъде „Свети Петър-ът на чистилището“, продължи водещата. Заместник-председателят на Народното събрание заяви, че народът е този, който допуска до властта, а властта не е само чистилище, но и светилище. „То е чистилище, защото там се пречистваш и там греховете ти веднага лъсват. Или се полакомяваш и пак греховете ти излизат наяве пред всички! Но там е и светилище, защото народът те допуска да служиш нему“, заяви той. Водещата отбеляза, че не винаги това се случва. Гостът й отговори, че може да е късно, но се случва винаги. „Но ако е много късно, ти можеш да окепазиш историята, да поведеш хората в погрешни посоки“, отбеляза водещата Илиана Беновска. Емил Христов отвърна, че за съжаление в момента в България правим точно това – окепазяваме и миналото, и институциите си, и паметта на предците си, и техните идеали.
„Искам да дам няколко примера – Корнелия Нинова и „Техноимпекс“. Аз лично съм я питала поне 20 пъти“, постави водещата въпроса за лидера на БСП и участието ѝ в приватизацията. Емил Христов и отговори, че едва ли ще получи отговор, а този въпрос е бил поставен и на КСНС. Водещата попита дали този въпрос не е бил повдигнат от председателя на Атака Волен Сидеров. Събеседникът ѝ отговори, че освен него го е поставил и Веселин Марешки. „Да отворя една скоба, понеже не си отговорихме на въпроса коя е другата страна. Не беше ли редно президентът Радев да ѝ зададе този въпрос, ако той наистина иска да разнищи корупцията“, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че явно държавният глава не е счел за необходимо да го направи. „Вторият пример – Лозан Панов! Това е хиперскандално, не знам каква дума да употребя! Ти си най-върховният съдия на България, обаче говориш, че няма законност, а в същото време и ти не изпълняваш закона, който те кара да декларираш имуществото си“, постави водещата и въпроса за председателя на ВКС. Събеседникът й отговори: „Представете си какво би станало, ако Данаил Кирилов беше в такава ситуация! Ами сигурно държавата щеше да гърми и ние тук да горим. Или ако г-жа Габриел беше с повдигнато обвинение, какво щеше да стане? В момента просто нищо не се случва, защото нашата водачка г-жа Габриел е изрядна от всички страни“. „Как си обяснявате това, че не се случва, обществена търпимост“, попита водещата. Заместник-председателят на парламента отговори, че няма обяснение и попита дали някой в българското общество може да обясни защо за едни може, а за други не може. Той беше категоричен, че когато при президента говорим за корупция и справедливост, трябва да гледаме на нещата широко. „Вижте как беше озаглавен КСНС при президента – „Резултати от борбата с корупцията по високите етажи на властта“ – разбирай ГЕРБ! Не трябва ли да гледаме широко, да гледаме от всички страни, във всички посоки, не трябва ли да поставим въпроса за всички пред всички“, попита Христов.
Атаката срещу КП КОНПИ и нейния председател
„Не си спомням кой политик каза, че корупцията трябва да се разглежда и по ниските етажи, защото в Народното събрание сте на първия етаж. Какви са тези литературни реминисценции, „корупцията по високите етажи“, а по небостъргачите“, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че не можем да говорим априори, не може да се снеме доверието от човек, който не е нито осъден, нито обвинен, не може да се снеме доверието от човек, който е имал нещастието да купи някакво жилище, което вече е било преустроено. Това означава атака не срещу самия човек, а срещу институцията, която той представлява. Той продължи, че на заседанието на КСНС президентът е попитал какво толкова прави КП КОНПИ. Всъщност в доклада им ясно е казано, че те са съгласували над 85 закона и имат повече от 100 становища. Според заместник-председателя на парламента за кратко време от КП КОНПИ са свършили огромна работа. „Можем да приемем, че един човек, който работи, особено в началото на своята работа, ще допусне някакви грешки. Но не можем да приемем, че той априори е виновен, не можем да приемем априори, че той нищо не е свършил и да снемем доверието си“, заяви Емил Христов. „За кого говорите, за Пламен Георгиев ли?“, попита водещата. Събеседникът ѝ отговори, че има предвид именно него, но и за самата комисия като цяло. Той добави, че явно комисията е визирана с някаква цел.
„Вие наясно ли сте обаче сякаш, че трябва да сте готови да смените председателя? Или поне така се разчита инструкцията до г-н Кирилов да може да се обсъждат кандидатури не с юридическо образование“, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че в момента не защитава никого, а просто си задава въпроса можем ли да тръгнем да громим председателя или цялата комисия и да отричаме всичко, направено до момента преди нещо да бъде ясно.
Призивът за дебат между водачите на листите на ГЕРБ и БСП
„Отиваме твърде далече! Мисля, че безогледно започваме да рушим всички устои да държавата, когато възпитаваме поколения в недоверие. Обърнете внимание, до този момент от опозицията не сме чули нищо добро за държавата, за тях държавата е нещо толкова затънало, толкова лошо! И какво предлагат тези хора утре! Влизаме в кампания за европейски избори. Много ми се иска да видим дебат между водачите на двете листи, но не да се занимаваме с „гейтове”, огради и разни други битовизми. Те са важни, но са важни тук. Има кога, кой, къде и как да дискутира. Но ние изпращаме посланици в Европа, ние ще се борим за българския интерес. Ние там трябва да се борим заедно за българския интерес и когато изпращаме нашите хора там, те трябва да ни кажат кой какво знае, кой какво може, кой как се е доказал”, посочи Емил Христов.
„Можете ли да ми кажете, това е важно, казахте дебат между водачите на листите, тоест Вие искате да видите Габриел срещу Йончева”, попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че иска такъв дебат, но по европейска тематика. „Извинете, но не можем да откъснем европейската тематика, тя не е автономен организъм, който си живее някъде сам. Ние сме част от Европа, но аз друго искам да питам – Вие подсказвате ли в момента, че ГЕРБ нямате нищо против дебат между Мария Габриел и Елена Йончева”, попита водещата Илиана Беновска. Гостът ѝ отговори, че ГЕРБ никога не са бягали от такива дебат, ако някой бяга, това не е ГЕРБ. „Ето, аз тогава Ви използвам за вестоносец и предлагам дебат между Мария Габриел и Елена Йончева пред всички медии, не пред една телевизия, не пред мен, не някъде си”, предложи водещата Илиана Беновска. Заместник-председателят на парламента отговори, че условието за такова нещо би било да се говори за Европа, за бъдещето на Европа, за скоростите на Европа. „Да не се измъкваме, че г-н Станишев е врял и кипял, той знае и може. Говорим за тези, които са начело на листите”, добави той.
Резултатът на ГЕРБ на предстоящите евроизбори
„Колко сте окрилен, че ще задържите най-малко резултата си”, попита водещата Илиана Беновска. Емил Христов отговори, че за себе си няма съмнения и изобщо не вярва на публикациите, които се тиражират в последните дни. „Но една теза, повторена много пъти, тя става истина”, отбеляза водещата. Събеседникът ѝ отговори, че борбата на ГЕРБ е не само да задържи, но и да увеличи резултата си. „Можем да го направим знаем какво искаме да правим в Европа, знаем как да защитаваме българския интерес в Европа. Изпращаме най-доброто, което имаме, което има България бих казал, в Европа. Вярвам, че българите, ще разберат това, сигурен съм, че ще ни повярват”, завърши Емил Христов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 21-ви април 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Не съм сигурен, че с Лозан Панов имаме еднакви цели в съдебната реформа

Министър Данаил Кирилов: Не съм сигурен, че с Лозан Панов имаме еднакви цели в съдебната реформа

21 Април 2019 | 19:59 | Агенция "Фокус"
София. Това каза Данаил Кирилов, министър на правосъдието, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предеването. Той заяви позиции по следните теми:
Новият председател на правната комисия
Беновска посрещна министъра на правосъдието в студиото с коментар, че в пространството се говори, че „сянката на Кирилов“ е новият председател на правната комисия – Анна Александрова. Водещата попита госта си на кого пречи Анна Александрова. Кирилов отговори, че новият председател на комисията е един от най-добросъвестните членове и винаги е участвала в дейността на комисията. Министърът на правосъдието изрази надеждата си да не се прилагат същите действия срещу нея, каквито са се прилагали срещу него и отбеляза, че завистта и посредствеността са често явление в политиката. Беновска припомни времето, в което Христо Данов е бил председател на конституционния съд и сподели, че са се срещнали на неговия 80-ти рожден ден, а той ѝ споделил - „за този живот разбрах едно нещо – всичко е от злоба и завист“. Кирилов отбеляза, че в политиката се знае кой разчита на костюми и прически, кой търси съдържанието под тях и подчерта, че правната комисия няма как да бъде дефиле за костюми и прически. Министърът на правосъдието призова да има умереност и толерантност към професионализма.
Тримата големи в съдебната система – режим на отговорност; КОНПИ и образователният ценз
„Голям дебат и големи очаквания към Вас. Слушах тази седмица Лозан Панов за пореден път да говори за мракобесие, за отсъствие на правосъдие, да не отговаря на въпросите на колегите си от Висшия съдебен съвет, да пуска жена си по телевизии – тя да постави диагноза на съдебната система и на наличието на диктатура в България. Как ще успеете да промените нормата за тримата големи, ако мога така да се изразя, главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд Панов и председателя на Върховния административен съд? В случая не визираме конкретните личности и субекти – конкретно за Панов ще се изразя – как ще се преборите те да могат да бъдат отвеждани?“ попита Беновска. Кирилов отговори, че темата е въведена преди повече от 2 години от „критиците, опозицията или инакомислещите по отношение на съдебната реформа“, които са изисквали развитие на режима за отговорностите на „тримата големи“. Кирилов обясни, че предпочита да заместят терминологично „предсрочното прекратяване“ с „режим на отговорността“. „Благодарение на тези инициативи темата влезе в дебата за механизма за сътрудничество и оценка – тоест, Европейските ни партньори взеха да проявяват интерес по този въпрос, да искат по задълбочен анализ, така че поне на 3-4 мисии на срещите ни ние сме дискутирали и с екипа от Главна дирекция „Правосъдие“ този въпрос“ коментира министърът на правосъдието. „Къде ще е предпазната стена да не нахлуе желанието за сваляне? Къде тези хора ще бъдат сигурни, че могат да се борят с престъпността като главен прокурор или могат да постановяват съдебни решение към височайши особи?“ попита Беновска. Кирилов отбеляза, че не би следвало да има съмнения, че каквито и промени да се предложат за обсъждане, те ще засегнат независимостта на институцията председател на върховен съд или главен прокурор и ще има специални формулировки при какви условия и нарушения на закона длъжностните лица ще бъдат отстранявани и е важно да се уточни дали лицето се отвежда още при разследването за престъпление, или след влязла присъда, при случайно и непредумишлено престъпление, при престъпление свързано с работата. Той коментира, че управлението на МПС в нетрезво състояние не е толкова обществено значимо нарушение, но би предизвикало отвращение в обществото. Министърът на правосъдието окачестви дебата по въпроса като „вървящ по много субективна, параноична плоскост. Беновска коментира, че Панов се стреми да убеди обществото, че защото именно той пречи на мафията в България сега ще го „скроят“ с тези промени. Кирилов обясни, че Лозан Панов е прав в случая и има правен ред, ако някой желае да коментира неговите нарушения или твърдения за такива, но подчерта, че режимът не се създава заради Панов. „Защо Лозан Панов досега не е поставян в реда на нещата с неговото политическо говорене?“ попита Беновска. Министърът на правосъдието се съгласи, че такова говорене не е съвместимо с позицията му, но няма норма за това, а всеки гражданин може да формира позиция и усещане по този въпрос. „Ако се тръгне със силата на закона, тогава вече ще се каже – свободата на правосъдието, независимостта на правосъдието е засегната, но хората съобразяват“ отбеляза Кирилов. „Понеже Лозан Панов не е под lege fortis и е свободно правораздаващ, той има възможност да създава тълкувателни решения в поверения му съд, които са лобистки“ коментира Беновска. Кирилов отбеляза, че от последните разговори се наблюдава задълбочаване на тенденцията към противопоставяне на тълкувателната дейност със законодателната дейност и в някои от случаите поражда последици и поради тази причина е бил острият сблъсък през декември, когато „аз станах най-ниския, най-отвратителния анимационен герой, но пак ще подчертая дори в този случай законодателят и съдът не трябва да изпадат в състезания, а трябва да търсят максимално допирни точки“. „Така свободният, неограничаван от нормата – Лозан Панов – в качеството си на върховен съдия – може този съд, който му е поверен, да работи в интерес на негови кумове, близки…“ коментира Беновска, а Кирилов добави и „4 кантори, които имат определени политически възгледи“. Кирилов подчерта, че ако това се случва в действителност скоро ще възникне реакция и обикновено в такива случаи се разчита и на вътрешнопрофесионална реакция, защото не всеки върховен съдия би се поставил в угода на подобни интереси и не би желал да бъде в зависимост. „Не бих искал, обаче, да излиза като твърдение от моята уста подобно нещо. Както парламентът е огледало, в което се оглеждат силата и слабостта на народа, така и в съда колкото и да смятаме, че там е тъмно и сиво, всичко се вижда. Аз съм защитник на разбирането, че там голямата реформа ще настъпи тогава, когато имаме пределна светлина. Тогава, когато всичко можем спокойно да говорим за съдебни решения. Когато всички започнем да говорим за справедливостта – в закона и в съдебното решение“ коментира министърът на правосъдието и допълни, че това ще е знак, че обществото вече участва в съдопроизводството и съдебните решения се разбират и пораждат своя ефект върху обществото, а не само спрямо уличения субект. Кирилов сподели, че сега тече дебат по едно забравено дело, което многократно е било преразпределяно – случаят „Чората“ и вчера главна дирекция „Охрана“ е имала много работа по въпроса и от 1 от четиримата осъдени вече е в затвора в Бобов дол, друг е заявил, че доброволно ще се яви, третият е отдавна в. Германия и четвъртият, който продължава да е на полицейска служба, не си вдига телефона. Министърът на правосъдието заяви, че трябва да се знае, че и действащи полицаи са засегнати при подобни ситуации. „Помислете къде е справедливостта – ясна ли е, или е спорна и пак ще има интерпретации – едните ще кажат „полицаите в затвора – причинили са смърт“, а другите ще кажат „те са си вършили работата““ коментира Кирилов. Той подчерта, че се открива проблем в това главният прокурор да бъде разследван от друг прокурор, но по същата логика следва и въпросът как главният съдя ще бъде съден от друг съдия. „Затова колегите ни от Европейската комисия са приели, че за „тримата големи“ трябва да е равен режимът“ заяви Кирилов и обясни, че имат изследване върху законодателната практика във всички европейски и няколко неевропейски държави, което ще бъде огласено в края на следващата седмица. Министърът на правосъдието заяви, че европейските правни системи не стигат до тази степен на „параноя“. „Е, ако е тук Иво Христов той ще каже, че именно защото сме на последно място по свобода на словото, на последно място по правораздаване и т.н. сме параноични“ коментира Беновска. Кирилов смята, че вероятно България е на първо място и по причинени вреди чрез словото, но такава класация няма. Министърът на правосъдието обясни, че ще се започне обществено обсъждане в рамките на 2 месеца и ще се направи всичко възможно работата по дебатите да е интензивна, а не както се е случило с антикорупционния закон. Беновска попита дали има превантивно мислене преди събитията да се промени законът за КОМПИ по отношение на образователния ценз и някои други характеристики на неговите членове, респективно председател и да се намери други правна квалификация така, че евентуално да бъде подменен Пламен Георгиев. „Няма логика в това подозрение, защото в една лодка са и председателят и зам.-председателят, който пък има разследващ професионален опит в службите за сигурност. Това предложение дойде в комисията като дебат, който водихме аз и Християн Митев и той беше, за да не затваряме вратите през всичките други специалности, които могат да бъдат полезни в тази дейност, свързана с разследване, установяване и събиране на доказателства“ отговори Кирилов. Беновска сподели, че някои успешни автори на криминални романи също могат да покриват, а и да надхвърлят изискванията. Министърът на правосъдието се съгласи, тъй като такива хора са креативни, но това са редки случаи.
Панов и Кирилов – еднакви ли са целите им в съдебната система?
„Как ще съжителствате Вие с Лозан Панов във Висшия съдебен съвет?“ попита за финал на разговора Беновска и допълни, че два пъти Кирилов не е взимал страна в опита на колегите му от Висшия съдебен съвет да проведат диалог с Панов. Министърът на правосъдието обясни, че е пристигнал по-рано за заседанието в четвъртък и е усетил голямо напрежение у някои колеги във връзка с предходни изказвания, но разумно са се въздържали и не е имало двубой. „Все пак, той трябва да отговори на този въпрос – вярва ли в законността в България, или не вярва?“ коментира Беновска. „Аз съм сигурен, че винаги има момент, в който става задължително да се отговори на този въпрос, но не мисля, че е необходимо да се ескалира този въпрос“ отговори Кирилов. Беновска заяви, че не може най-висшият съдия в България да говори, че няма законност в страната. Министърът на правосъдието сподели, че разчита на професионалната съвест и етика на всеки един магистрат. Беновска подчерта, че ако Панов притежава такава етика е щял да противопостави въпроса по работещ начин. „Верният за мен въпрос е следният – дали с Лозан Панов имаме еднаква цел по реформата в съдебната система. Моята цел е доверие. Неговата цел не знам каква е“ заключи Данаил Кирилов.
Така приключи разговорът между Данаил Кирилов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 21-ви април 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Митрополит Киприан: Премиерът Борисов помага на хората, а  президентът Радев трябва да представлява България

Митрополит Киприан: Премиерът Борисов помага на хората, а президентът Радев трябва да представлява България

21 Април 2019 | 18:33 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Борисов помага на хората, а президентът Радев трябва да представлява България. Това каза Старозагорски митрополит Киприан, говорител на Светия Синод, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2, съобщиха от екипа на предаването. Той коментира следните теми:
Бди ли Бог над България
Беновска се свърза чрез видеоразговор с Митрополит Киприан и го похвали, че толкова високотехнологичен, което тя определи като добра реклама за църквата. Събеседникът призна, че е необходимо в комуникацията в днешно време. Беновска го попита „Бди ли Бог над България?“ в ден, в който се чества католическия Великден, а в България честваме Цветница, но също така в Шри Ланка са избити около 300 души от терористи.
Митрополит Киприан каза, че ние честваме Цветница по православна традиция и сме удовлетворени. Той пожела на целия български народ мир, здраве, благоденствие. „Този, който призовава Бога, Бог винаги бди над него и може да бди, докато свят светува. Щом имаме молитва, щом имаме вдъхновение, щом имаме общение в името на Господа, той винаги ще бди, винаги ще ни съпътства и вдъхновява да пазим мир и благоденствие.“, каза събеседникът. Митрополит Киприан изрази съжаление за това, което се е случило днес в Шри Ланка и се надява, че това, което Бог праща като изпитание, може да се преодолее. Той допълни, че вярата ни е такава, че и косъм няма да падне от главата на някого без знанието на Бог. Затова сме щастливи и духовно удовлетворени в днешния ден, а от тази вечер и цялата друга седмица всички ще бъдем тъжни, защото „приеха го като цар, но го изпратиха Господ Иисус Христос по допущение Божие.“ Той призова днес да се радваме, защото Господ отива на страдание за нашите грехове.
Как да се справим с нравствената разруха?
Беновска определи думите му като мъдри и го разбра, че призовава за повече хармония. Тя цитира и думите от Великденското бдение днес на Папа Франциск „ Грехът прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, но оставя само самота и смърт.“ и попита как да се преборим със съществуващата и пълзяща нравствена разруха в България и по света. Митрополит Киприан разказа, че онзи ден е имал среща с младежи в Стара Загора, на която е обяснил, че моралната и нравствената разруха тръгва първо от семейната среда. Тя е първата и основна градивна единица за възпитанието в православна вяра. „Православието не е религия, а начин на живот“, каза той и призова това да бъде осъзнато от всеки вярващ християнин. Митрополит Киприан каза, че както Христос е проповядвал и е дал учението си на Светите Апостоли, така всички трябва да приемем, че Христос винаги трябва да бъде в нашето семейство. „Ако ние сме с Христос, никога няма да бъдем сами, ние винаги ще бъдем под неговото благословение.“, заяви той и допълни, че самота изпитва само този, който не познава Бога. Митрополит Киприан обясни, че самотата е трудна за осъзнаване, но когато общуваш с хора и се молиш и възхваляваш Бога, когато осъзнаваш греховността си и търсиш начин да общуваш с Бога, това означава, че не си сам. Той допълни, че Христос е умрял сам на кръста, но не е бил самотен, а в нозете му са били неговите ученици, както и пресветата майка Божия. Митрополит Киприан припомни последните думи на Христос „Боже, прости им, те не знаят какво вършат.“ Това той е казвал на целия свят, както на тези, които са го измъчвали и са го разпънали, така и на тези, които са били с него. „Христос е този, който преодолява самотата и никой човек не може да бъде самотен. Никой човек не може да бъде огнетен тогава, когато вярва и търси съприкосновението с Бога, близките си, тези които трябва да учи и наставлява.“, завърши Митрополит Киприан. Събеседникът каза, че тогава човек не може да бъде самотен, а щастлив, както ние на Пасха ще бъдем щастливи, защото смъртта не е могла да надвие Христа и Христос е победил смъртта. „Адовите врати няма да надделеят над Бога и над човека, стига той да повярва в него, в правия път и в истината.“, заяви Митрополит Киприан.
Борисов работи ли за България?
Беновска попита събеседника си за качеството на политиците и дали от негова гледна точка има смелост да характеризира дали Борисов работи за България. Митрополит Киприан каза, че това е сложен въпрос, но той би казал: „Да, той със всички усилия помага с каквото може, до където му стигат силите.“ Събеседникът разказа, че Борисов винаги се е съветвал с Патриарх Неофит и със Светия Синод на Българската православна църква, когато има изключително тежки проблеми в държавата. Той даде пример с новия Закон за вероизповеданията, с който се е подпомогнало финансирането на свещениците. Това Митрополит Киприан определи като добро дело, което Борисов е извършил, но трябва и да се знае, че всичко е по Божия милост. Митрополит Киприан открои едно нещо, в което всички трябва да вникнем – Христовата църква е оцеляла повече от 2000 години, защото в нея има приемственост. Младите духовници приемат опита на старшите духовници, на изповедниците на църквата, на по-старите ахереи, които са предали правия път и Христовата истина, а младите духовници са я развили в днешно време.
Радев обединява ли хората?
Беновска попита и за президента Радев, който по Конституция е призван да обединява хората и да пази нравствените и националните ценности: „Прави ли го той това?“ По лични наблюдения Митрополит Киприан заяви, че президента извършва това нещо, но трябва да се направи разделение между това кой има властта да направи промените и кой има властта чисто авторитетно да представлява една държава. Той даде пример, че в нашата православна църква неслучайно Иисус Христос е глава на църквата и Светите Апостоли са неговите ученици, които са разпространили словото Божие. „Трябва да отделяме визията на тези хора, които представляват държавата и тези хора, които трябва да взимат определените решения.“, заяви Митрополит Киприан. Той допълни, че нашия патриарх е начело на Светия Синод, но не може да вземе решение без Светия Синод, нито Светия Синод може да вземе решение без него. Беновска попита, ако се пренесе този пример към въпроса й, какво казва в момента на Радев. „Казвам, че трябва да има мир и благоденствие, трябва да има разбирателство и търпение и милосърдие. Трябва да има споделяне на проблемите, защото ако един проблем не се сподели, той ще захване по-голям корен и ще по-голям и това дърво трябва да се отсече след време.“, заяви Митрополит Киприан и допълни, че политиката е мъдрост, но властта е дадена от Бога. Според него, за да можеш да бъдеш политик, трябва да бъдеш мъдър човек, който да продължи делото на своите предшественици. Събеседникът направи сравнение, че Христовата вяра се пази вече 2000 години, но в новото време в момента се свързват чрез видео връзка във Вайбър. Въпреки това, самият той носи завещанието на Христос и повтаря думите му, както и това, което е научил от неговите духовни учители, дори и да го казва през Вайбър.
Как да призовем хората отново в църквата?
Беновска каза, че ще се радва той да й гостува на живо. За финал тя попита не само как да върнем, защото това не е устойчив процес в България и вярващите никога не са били много, но: „Как да призовем хората и особено децата и техните родители отново в църквата?“ Митрополит Киприан отговори, че хората са в църквата, но трябва да се направи така, че да повярват, че православната вяра е начин на живот. Водещата попита с какъв пример да ги накарат да повярват, а събеседникът й отговори с примера на духовниците и с техния призив да дойдат всички в църквата и те ще им помогнат. „Ето сега много деца ходят в църквата по примера на свещениците.“, каза Митрополит Киприан и сподели, че се радва за това. Според него първо трябва да се преподаде опитът на свещениците на родителите, които дълго време са били откъснати. „Ние сме длъжни да помогнем първо на родителите да осъзнаят, че и на техните деца и тяхното място е в църквата. Но най-напред родителите да осъзнаят, че те трябва да бъдат в храма, за да предадат своя опит.“, заяви Митрополит Киприан.
Визитата на папа Франциск
За финал Беновска припомни, че на 5ти май предстои официална визита на Папа Франциск и попита защо православните свещеници няма да присъстват на неговото богослужение. Митрополит Киприан каза, че това посещение е по покана на министър-председателя и президента и Светия Синод ще приеме Папа Франциск и ще се видят с него. „Тази визита е на държавническо ниво, отколкото на църковно.“ отговори събеседникът и допълни, че е по-добре визитата да мине на това ниво и под шапката на тази, които са го поканили. Беновска благодари за светите и честни думи и го покани да се видят на живо с ефир.
Така завърши разговорът между Старозагорски Митрополит Киприан и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2 на 21 април 2019 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров, кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта

Беновска: Г-да Борисов, Радев, Цацаров, кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта

21 Април 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Г-да Борисов, Радев, Цацаров, кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта? Това е въпросът на Илиана Беновска в днешното издание на предаването „Беновска пита“ по Канал 3 и Радио К2, съобщиха от екипа на предаването. На Великденското бдение Папа Франциск „би камбаната“ за пълзящо в света нравствено падение: "Грехът прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, но оставя само самота и смърт". Да погледнем през „лупата“ на папското предупреждение степента на „грехопадението“ в България и кои са отговорните да го овладеят? От министър-председателя Бойко Борисов изискваме да гради по-добър живот. От президента Румен Радев изискваме да брани националните и нравствените ценности. От главния прокурор Сотир Цацаров изискваме престъпността да бъде разкрита. Ако Цацаров разкрива престъпността, тя трябва да бъде осъдена. Защо, обаче, позволяваме върховният съдия Лозан Панов да се провиква на съмнителни сбирки, че в България няма правосъдие и самият Панов да е безнаказан? Ако Борисов строи по-добър живот, защо позволяваме опозиционната Корнелия Нинова да бойкотира НС, да опитва да „приватизира“ за свои нужди не само „Техноимпекс“, а и столетницата БСП, да бламира лидера на партията-майка на БСП, ПЕС, Сергей Станишев и да подменя знамето на социалистите с „червеното флагче“ Елена Йончева - с неясни пари в офшорни фирми и от фалираната КТБ? Ако президентът Румен Радев се бори срещу корупцията и за свободата на медиите, защо позволяваме Радев си говори сам с „огледалото“ на записани интервюта, а не на живо да отговаря на въпроси за себе си пред всички медии, да отнема акредитации на журналисти и да промъква в опозицията собствения си председател на собствения си Стратегически съвет Иво Христов? Ако декомпозираме отговорностите, трябва да признаем, че и всеки от нас е отговорен за процесите. Само че активностите в социалните мрежи ни самоудовлетворява като кръвожадни зрители на „гладиаторските“ битки между овластените от нас самите. Г-да Борисов, Радев, Цацаров, кой от вас ще е „Свети Петър“-а в „чистилището“ на властта? Аз съм Беновска. И питам.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България

21 Април 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Илиана Беновска отново ще пита: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България в предаването си от 17.00 часа, съобщиха от екипа на предаването. Нейни събеседници в днешното издание на предаването ще бъдат: Старозагорският митрополит Киприан, народният представител от ГЕРБ Емил Христов, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и проф. Михаил Константинов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Изборът на нов главен прокурор ще се осъществи по правилата такива, каквито са

Министър Данаил Кирилов: Изборът на нов главен прокурор ще се осъществи по правилата такива, каквито са

19 Април 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Изборът на нов главен прокурор ще се осъществи по правилата такива, каквито са. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Не виждам основания за подозрения, че би могло да има някакви конюнктурни промени. Действително усеща се напрежение в тази връзка и едно деструктивно говорене, което не е полезно за съдебната система като цяло и бих казал, че уронва доверието в правосъдието, което не съответства на целите на актуализираната стратегия и на усилията на хиляди магистрати, които се стремят да укрепят съдебната система“, заяви министърът.
Кирилов коментира и темата за продължителността на мандата на главния прокурор. „За да има стабилност по време на този мандат, смятам, че мандатът трябва да е малко по-голям от типичния. Дали да бъде 7 години, 6 години или евентуално 5 години - би следвало да се направи широк дебат, да се чуят всички становища и тогава да се направи окончателна преценка.
Министърът коментира, че са необосновани твърденията, че с предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система главният прокурор се „пришива“ към председателите на върховните съдилища. Тази теза почива на аргумента, че другите двама големи имало кой да ги разследва и това бил главният прокурор, но по отношение на главния прокурор нямало как това да се случи. Смятам, че това твърдение е нелогично и неподкрепено, заяви Данаил Кирилов. „Би следвало да имаме един ясен регламент, в който да се знае кой орган какъв субект назначава, за да се проведе конкретно разследване“, добави той.
По думите му крайното решение трябва да бъде правно-технически и систематично обосновано. „Пак подчертавам - не се касае за конкретни лица и конкретни случаи. Този режим трябва да действа занапред и трябва да действа с подкрепата и доверието на обществото и на правната гилдия“, каза още правосъдният министър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система ще възстанови справедливостта по отношение на техния статут

Министър Данаил Кирилов: Предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система ще възстанови справедливостта по отношение на техния статут

19 Април 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система ще възстанови справедливостта по отношение на техния статут. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с предложението за разработването на механизъм за разследването и предсрочното освобождаване на т. нар. Трима големи в съдебната система - председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор. Това е един въпрос, който не е нов. Обсъждане е поне през последните 2 години. Съобразяваме се с изискванията на Механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът тримата големи е установен в пътната карта за прилагане на актуализираната стратегия за развитието на съдебната система, която е приета от Съвета за развитие на съдебната система. По този въпрос има консенсус от всички участници в Съвета, който включва и НПО-та, обясни Кирилов. „Това не е толкова нов въпрос, но би следвало в рамките на този доклад и на този период на оценка да го приключим“, добави той.
По думите му промените би следвало да възстановят справедливостта по отношение на техния статут. „Опонентите и сега твърдят, че има режим за предсрочно прекратяване на правомощията, но уточнявам, че това предсрочно прекратяване е на основание обективна невъзможност. Но е вярно, че досега ние нямаме механизъм, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения, нарушения на закона или извършване на престъпление“, отбеляза Данаил Кирилов.
Министърът заяви, че няма връзка между предлаганите от него промени и скандала с апартаментите на властта, в който бе замесено и името на председателя на ВКС Лозан Панов. „Необходимостта от тези промени е правно-систематична, тя е установена и от нашите партньори. Смятаме, че това ще възстанови справедливостта по отношение на тримата големи. Като тук казвам, че този статут би следвало да е идентичен за тримата големи“, добави той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Антон Станков: Намаляване мандата на „тримата големи“ ще ги отърве от чувството им за безсмъртие

Адвокат Антон Станков: Намаляване мандата на „тримата големи“ ще ги отърве от чувството им за безсмъртие

18 Април 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Намаляване мандата на „тримата големи“ ще ги отърве от чувството им за безсмъртие. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият правосъден министър адвокат Антон Станков във връзка с идеята на министър Данаил Кирилов за въвеждането на процедури, при които могат предсрочно да бъдат прекратявани мандатите на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. По думите му тази идея не е нова, но проблемът е основно в дългите мандати, а не в липсата на възможност за разследване. „Липсата на възможност за разследване е основно по отношение на главния прокурор, който и да е той и то по чисто технически причини, защото той оглавява разследващите органи. По-скоро съкращаване на мандатите, това е изходът от актуалния проблем, който правосъдният министър поставя. Колко по-кратки мандати, толкова по-добре. Антон Станков коментира още, че традиционният мандат в съдебната система е 5-годишен, като той може да бъде намален и под този праг.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коментари след идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов за „тримата големи“ в съдебната власт (ОБЗОР)

Коментари след идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов за „тримата големи“ в съдебната власт (ОБЗОР)

17 Април 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Идеята на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за възможност за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, председателя на ВКС и на ВАС предизвика коментари в кулоарите на парламента. Изказаха се и главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов.
В свое телевизионно участие министърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи, че промяната за „тримата големи“ ще бъде една от първите му задачи с оглед наближаване на прегледа по изпълнение на критериите по механизма за сътрудничество и оценка. „Създаването на правен ред във връзка с отстраняването, отзоваването и предсрочното прекратяване на така наречените „трима големи“ беше коментирано и в предходните доклади“, припомни Кирилов. „Искам да направя уговорката, че това няма нищо общо с личността и индивидуалността на тримата“, заяви правосъдният министър. Той обясни, че ЕК е критикувала България, че няма ясни правила, критерии и процедура кога и при какви несъответствия би могъл се прекрати мандатът им, който е 7-годишен. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че предложението на министъра за промени в правосъдната система не е за предсрочно прекратяване на мандати, а за въвеждане на механизъм, при който „тримата големи“, сред които в момента е и той, да могат да бъдат разследвани. Срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинения за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения. Цацаров коментира, че предложението среща разбиране и силна подкрепа от ЕК. Председателят на ВКС Лозан Панов посочи, че пришиването на председателите на ВКС и на ВАС към главния прокурор е изкуствено. Той поясни, че в Закона за съдебната власт има ясно предвидени основания, които включват, както случаите когато мандатът свършва, поради изтичане на определен срок, така и другите хипотези. Лозан Панов заяви, че е против промените, които касаят предсрочното прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната власт, защото законът и сега предвижда кога това може да се случи.
В парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на Правна комисия Анна Александрова посочи, че парламентарната й група принципно подкрепя предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за „тримата големи“ в съдебната система. „Доколкото сме запознати ще бъде свикан съвет на съдебната реформа, на която ще бъдат обсъдени всички гледни точки. За нас е важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт, на хората от неправителствения сектор, както и на колегите ни от парламента“, заяви Александрова и допълни, че след това ПГ на ГЕРБ ще гласува. Заместник-председателят на Правна комисия и член на ръководството на НФСБ Христиан Митев посочи, че предложението да могат да се разследват „тримата големи“ в съдебната система е навременно действие на новия министър на правосъдието „По принцип подкрепям една такава идея“, каза той и също припомни, че тя е част от препоръките за сътрудничество и оценка на ЕК. Другият заместник-председател на Правна комисия и депутат от ДПС Хамид Хамид посочи, че принципно подкрепя идеята на Данаил Кирилов за „тримата големи“ в съдебната система. Според него обаче трябва решението да се вземе с всички гаранции, че няма да има политически разправии и въпросът няма да се политизира. „ПГ на ДПС не е обсъждала този въпрос. Когато видим готови предложения, ще се съберем и сериозно ще ги обсъдим. Това не е нова идея. Тази идея сме я коментирали и с Данаил Кирилов и с членовете на Правна комисия, както и с представители на европейските институции“, посочи той. „Засега е само идея. Няма конкретни текстове. Бихме желали да видим конкретни текстове и да започнем дебат по тях. Ние сме „за“ да има дебат по този въпрос. Трябва да изберем най-подходящия за България и най-добрия в Европа модел по този въпрос. Съгласни сме със същността на идеята, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора както в политиката, така и в съдебната власт. ", заяви Хамид Хамид.
Агенция „Фокус“ припомня: Съгласно Конституцията председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране. Главният прокурор Сотир Цацаров встъпи в длъжност през януари 2013 г., което означава, че мандатът му продължава до 2020 г. Председателят на ВКС Лозан Панов встъпи в длъжност през февруари 2015 г. и считано от тогава той трябва да заема поста си до 2022 г. Последен своята длъжност от „тримата големи“ заема през ноември 2017 г. председателят на ВАС Георги Чолаков. Мандатът му трябва да продължи до 2024 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Принципно подкрепяме идеята на Данаил Кирилов за „тримата големи" в съдебната система, но с всички гаранции, че няма да има политически разправии и политизиране на въпроса

Хамид Хамид, ДПС: Принципно подкрепяме идеята на Данаил Кирилов за „тримата големи" в съдебната система, но с всички гаранции, че няма да има политически разправии и политизиране на въпроса

17 Април 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Принципно подкрепяме идеята на Данаил Кирилов за „тримата големи“ в съдебната система, но това трябва да е с всички гаранции да няма политически разправии и да не се политизира въпросът. Това каза народният представител от ПГ на ДПС и заместник-председател на Правна комисия Хамид Хамид във връзка с предложението на правосъдния министър тримата големи в правосъдната система да мотат да бъдат разследвани, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„ПГ на ДПС не е обсъждала този въпрос. Когато видим готови предложения, ще се съберем и сериозно ще ги обсъдим. Това не е нова идея. Тази идея сме я коментирали и с г-н Кирилов и с членовете на Правна комисия, както и с представители на европейските институции. Засега е само идея. Няма конкретни текстове. Бихме желали да видим конкретни текстове и да започнем дебат по тях. Ние сме „за“ да има дебат по този въпрос. Трябва да изберем най-подходящия за България и най-добрия в Европа модел по този въпрос. Съгласни сме със същността на идеята, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора както в политиката, така и в съдебната власт. Имаме готовност да участваме в този дебат, принципно подкрепяме идеята, но това трябва да е с всички гаранции да няма политически разправии и да не се политизира въпроса", допълни още Хамид. Във връзка с отхвърлянето на това предложение от страна на председателя на ВКС и мнението му, че ЕК стимулирала националсоциализма у нас, депутатът посочи, че няма самочувствието да коментира думите на „моралния стожер“ на обществото у нас. „Само ще напомня, че господинът даже няма смелостта да застане пред парламента да защити собствения си доклад. Това е явно уважение един път към парламента, втори път към закона - да не си подадеш декларацията, когато си морален стожер на обществото, най-малко подхожда на един председател на тази институция в България“, каза още депутатът от ДПС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анна Александрова, ГЕРБ: Подкрепяме предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за тримата големи в съдебната система

Анна Александрова, ГЕРБ: Подкрепяме предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за тримата големи в съдебната система

17 Април 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ принципно подкрепя предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за тримата големи в съдебната система. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на Правна комисия Анна Александрова във връзка с възможността тримата големи в съдебната система да бъдат разследвани и предсрочно освобождавани, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Доколкото сме запознати ще бъде свикан съвет на съдебната реформа, на която ще бъдат обсъдени всички гледни точки. За нас е важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт, на хората от неправителствения сектор, както и на колегите ни от парламента“, заяви Александрова и допълни, че след това ПГ на ГЕРБ ще гласува.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, НФСБ: Предложението да могат да се разследват тримата големи в съдебната система е навременно действие на новия министър на правосъдието

Христиан Митев, НФСБ: Предложението да могат да се разследват тримата големи в съдебната система е навременно действие на новия министър на правосъдието

17 Април 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
София. Предложението да могат да се разследват тримата големи в съдебната система е навременно действие на новия министър на правосъдието. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на НФСБ Христиан Митев във връзка с идеята на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да може да се разследват тримата големи в съдебната система, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По принцип подкрепям една такава идея. Не забравяйте, че тя е част от препоръките за сътрудничество и оценка на ЕК. На база на срещи с нейни представители с Правна комисия ние знаем за това изискване. Смятам, че това е навременно действие на новия министър на правосъдието. Чакаме да видим конкретните текстове“, заяви още Митев.
Във връзка с отхвърлянето на предложението от страна на председателя на ВКС Лозан Панов и с твърдението му, че в Народното събрание са изпратени хора, които не искат да имат допир със съседите си и си купуват апартаменти с асансьор, Митев посочи, че всеки има право на мнение. „Не споделям това негово мнение. Ние в случая трябва да се съобразим с препоръките на ЕК“, допълни депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Предложението за промени на правосъдния министър не е за прекратяване на мандати, а за прозрачност

Главният прокурор Сотир Цацаров: Предложението за промени на правосъдния министър не е за прекратяване на мандати, а за прозрачност

16 Април 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Предложението за промени в правосъдната система на министъра на е за предсрочно прекратяване на мандати. То е за въвеждане на механизъм, при който така наречените трима големи, сред които в момента съм и аз, да могат да бъдат разследвани и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинения за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения. Това каза пред журналисти във Велико Търново, където присъства на 140 години от приемането на Търновската конституция, главният прокурор на България Сотир Цацаров, предаде репортер на Радио "Фокус"-Велико Търново. Коментарът му е по повод приемането на ясни критерии и процедури, при които могат предсрочно да бъдат прекратявани мандатите на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. Той коментира и, че предложението среща разбиране и силна подкрепа от Европейската комисия. "Не става дума за предсрочно прекратяване", допълни още Цацаров. Той честити днешния празник на всички юристи, търновци и българи и призова да сме по-обединени и единни.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.