НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Според турския посланик Хасан Улусой думите му за изучаването на турски език у нас са били погрешно интерпретирани (ОБЗОР)

Според турския посланик Хасан Улусой думите му за изучаването на турски език у нас са били погрешно интерпретирани (ОБЗОР)

13 Май 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Турция в Република България Хасан Улусой бе извикан в МВнР, за да обясни изказването си от 11 май 2019 г., в което призовава българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната. По време на срещата пред посланика беше изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. От МВнР подчертават, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика. От своя страна, посланик Хасан Улусой заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Той обясни, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. По думите му турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения със страната ни.
Изказването на турския посланик стана повод за множество коментари. Президентът Румен Радев заяви, че всеки опит за намеса отвън в българската образователна система и семейство трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно. Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че не е работа на посланика да дава съвети за изучаване на език и посочи, че икономическата и финансова стабилност на България дават резултати, а инвестиционният интерес е голям. От БСП определиха предложението на турския посланик като неприемливо и опит за чужда намеса във вътрешните ни работи. От ВМРО бяха категорични, че казаното от Хасан Улусой е поредна провокация, недопустима намеса и агресия срещу Конституцията. Председателят на „Коалиция за България“ и кандидат за евродепутат Румен Петков коментира, че би било изключително добра идея в Турция да започнат активно преподаване на български език и чак тогава може да се водят разговори в други посоки. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов отговори на искането на посланика за изучаване на турски език с думите: „Не ви щем ни меда, ни жилото“. Бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов заяви, че Хасан Улусой се прави опит за промяна и моделиране на цивилизационния код на българите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Посланикът на Република Турция заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите

МВнР: Посланикът на Република Турция заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите

13 Май 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Посланикът на Република Турция заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Турция в Република България Хасан Улусой бе извикан днес в Министерството на външните работи от директора на Дирекция „Югоизточна Европа“ Деян Катрачев, за да обясни изказването си от 11 май 2019 г., в което призовава между другото българските власти да насърчат изучаването на турски език като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната.
Пред посланика беше изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения. Беше подчертано, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език, а следва да се основават на икономическа логика. Изтъкнато беше, че турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България и по-подходящо би било те да подкрепят подготовката на кадри, владеещи български език. В същото време в България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин, а условията за това са налице.
Бяха изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи на които се базират двустранните ни отношения, а именно добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.
Посланикът на Република Турция от своя страна заяви, че думите му са били погрешно интерпретирани от медиите. Предостави текста на своето изказване, като обясни, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани. Посланик Улусой заяви, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на Република България, а в дейността си той се ръководи изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Ангел Джамбазки, ВМРО: МВнР ще връчи на турския посланик у нас Н. Пр. Хасан Улусой остро възражение срещу поведението му

Европейски избори 2019: Ангел Джамбазки, ВМРО: МВнР ще връчи на турския посланик у нас Н. Пр. Хасан Улусой остро възражение срещу поведението му

13 Май 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Още в събота официално поискахме министърът на външните работи на България Екатерина Захариева да привика турския посланик Н. Пр. Хасан Улусой заради изказването му за изучаване на турски език в училищата у нас. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин кандидатът за евродепутат и водач на листата на ВМРО Ангел Джамбазки. Той отбеляза, че по-късно днес посланикът е привикан в българското външно министерство, където ще му бъде връчено остро възражение срещу поведението му. „Трябва да разберат турските посланици, ние вече изгонихме един, а ако трябва ще изгоним и този, че ние не сме вилает. България е независима държава, освободена 1878 година, независима от 1908 година, затова те не могат да си мислят, че сме някакъв вилаетски град, в който ще идват и ще ни дават задачи, казвайки ни какво да правим и какво да не правим. Поведението им е нахално, провокативно и недопустимо. Мисля си, че правят всичко това, защото в момента Ердоган има проблеми вътре в Турция и напрежението ескалира“, каза още Джамбазки. Той припомни, че в момента президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се опитва да отмени изборите в големите европейски градове, където загуби. Според Джамбазки – за пореден път, когато турският президент има проблеми, ескалира напрежението срещу нас. „На това ние ще отговорим много твърдо и много еднозначно“, коментира кандидатът за евродепутат и водач на листата на ВМРО.
На въпрос можем ли да сезираме в тази ситуация опит за намеса от страна на Турция в европейските избори у нас, Джамбазки заяви: „Можем. Това само показва, че Турция не е европейска държава. 5 години в Европейския парламент застъпвах тази теза, говорил съм я десетки пъти от трибуната на парламента. Казвал съм, настоявал съм, подписвал съм петиции, предлагал съм резолюции за спиране на преговорите с Турция за членство в Европейския съюз, защото тя не е европейска държава. Докато ние, докато ВМРО имаме позиции в българското общество и то ни гласува доверие, Турция няма да бъде част от Европейския съюз и преговорите ще бъдат прекратени“, подчерта Джамбазки. Според него Турция не е европейска държава нито политически, нито икономически, нито традиционно, нито културно, нито цивилизационно.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: С изказването на Н.Пр. Хасан Улусой се прави опит за промяна и моделиране на нашия цивилизационен код

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: С изказването на Н.Пр. Хасан Улусой се прави опит за промяна и моделиране на нашия цивилизационен код

13 Май 2019 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. С изказването на Н.Пр. Хасан Улусой – турският посланик у нас, се прави опит за промяна и моделиране на нашия цивилизационен код. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин. Той добави, че призивът за задължително изучаване на турски език в българските училища се случва насила, под диктат и под контрола на една външна сила. Според Георги Димов това е очевидна провокация, с която се търси международен отзвук на проблемите в Турция. „Ние сме работили и ще продължим да се стремим към добросъседство, а ако е възможно и за изграждане на здрава основа за приятелски отношения. Думите на Негово превъзходителство драстично се разминават с виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения от 1961 г. И какво иска той да ни каже. Цитатът е, че Анкара има желание за по-ефективно изучаване на турски език. Тоест, това изучаване да стане задължително, насила, понеже не се търси, не се котира турският език, не е на мода. Съжалявам, но е факт. Не е като английския, немския, френския, китайския, японския, руския, иврит и т.н. Това още един път трябва да ни бъде като една сигнална лампа наистина да вземем решителни действия, защото ако не го направим, много жалко за нас“, коментира Георги Димов. Той каза още, че страната ни не трябва да допуска намеса във вътрешните си работи. Бившият генерален консул на България в Одрин призова приятелски, но твърдо да отстояваме позициите си.
Йоланда ПЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Посланикът на Турция ще бъде извикан, за да даде обяснение за думите си за изучаването на турски език

МВнР: Посланикът на Турция ще бъде извикан, за да даде обяснение за думите си за изучаването на турски език

13 Май 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Турция в Република България ще бъде извикан в МВнР, за да даде обяснение за думите си, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
От МВнР посочиха, че думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит.
В тази връзка МВнР подчертава, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система и семейство трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно

Президентът Румен Радев: Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система и семейство трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно

12 Май 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство, за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си, трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Асеновград във връзка с изказването на турския посланик Хасан Улусой за изучаване на турски език в училище, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос как ще коментира изказването на турския посланик и дали ще вземе отношение по него, държавният глава посочи, че вече е взел. "Вчера докато мнозина дебатираха кой какво е казал и какво е искал да каже, с подкрепата на президентската институция сдружението на моята съпруга проведе финалната част на състезанието „Пазим езика си“ – говорим за българския език. В него взеха участие хиляди български деца от всички етноси", каза още Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Посланикът Хасан Улусой ще обяснява във външно министерство думите си за изучаването на турски език у нас (ОБЗОР)

Европейски избори 2019: Посланикът Хасан Улусой ще обяснява във външно министерство думите си за изучаването на турски език у нас (ОБЗОР)

12 Май 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
В деня, в който православната църква почита паметта на светите братя Кирил и Методий, в Кърджали турският посланик у нас Хасан Улусой заяви: „Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата“. Посланикът обяви готовността на Турция да съдейства в тази посока. Според него колкото повече нараства броят българите, които освен български, владеят и добър устен и писмен турски език, толкова повече ще се увеличат турските инвестиции в страната ни. На откриването на специализирания завод на „Теклас“ край Кърджали Хасан Улусой обърна внимание, че „в приятелска и съюзническа България“ има над 300 фирми с турски капитал. „Турция е третият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ близо на 5 млрд. долара. Вярвам, че тези цифри могат да се увеличат“, изтъкна посланикът. Той благодари на премиера Борисов за подкрепата за икономическите отношения между Турция и България, които според него са спойката на приятелството между страните и народите им.

Министър- председателят Бойко Борисов заяви, че ще поиска веднага турският посланик да изясни думите си за изучаването на турски език в българските училища, за да няма спекулации. По думите му не е работа на посланика да дава съвети за изучаване на език. „Който желае може да учи турски по всякакъв начин“, отбеляза премиерът Борисов. Той акцентира, че икономическата и финансова стабилност на България дават резултати, а инвестиционният интерес е голям.

От БСП определиха предложението на турския посланик да се изучава турски език като неприемливо и опит за чужда намеса във вътрешните ни работи. Лидерът на левицата Корнелия Нинова изтъкна, че днес честваме делото на Кирил и Методий, азбуката, езика си и приноса ни към другите славянски народи. От ВМРО бяха категорични, че казаното от Хасан Улусой е поредна провокация, недопустима намеса и агресия срещу Конституцията. Водачът на листата на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки подчерта: „Да искаш задължително изучаване на турски език в суверенна страна с официален език български, и то в деня на българските просветители – Светите братя Кирил и Методий, е висша форма на наглост и политически цинизъм". От ВМРО обявиха, че ще настояват външно министерство да вземе категорично отношение по казуса.

Председателят на „Коалиция за България“ и кандидат за евродепутат Румен Петков коментира: „Би било изключително добра идея в Турция да започнат активно преподаване на български език, тогава можем да водим разговори в други посоки. Да започнат преподаване на българска история, на 500 години турско робство". Той посочи, че ако е вярно, че в учебници пише, че еничарството е било възможност за българите да правят военна кариера по време на 500-годишното турско робство, то авторите трябва да бъдат съдени.

„Ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция – „Благодаря!“, коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „И аз, подобно на видния български държавник Драган Цанков, който каза на Русия, която се опитваше в края на 19 век да налага агресивно своята политика в България, ще кажа ясно: „Не ви щем ни меда, ни жилото!“, заяви той.

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Турция ще бъде извикан в МВнР на 13 май. От външно министерство обявиха, че думите на посланика за изучаването на турски език в България, звучат смущаващо, тъй правителството никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. От МВнР подчертаха, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на страната ни за това по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения.

От посолството на Турция в София заявиха, че изопачаването на частта от изказването на посланик Хасан Улусой за владеенето на турски език и последвалият отзвук са причина за разочарование. От посолството изтъкнаха, че в изказването на посланика се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България. „Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Това се отнася за всяка чужда инвестиция“, коментираха от посолството. „Колкото е по-голям броят на българските граждани, които редом с български, владеят и правилен устен и писмен турски език, толкова повече това ще насърчи турските инвестиции в страната. Пожелавам усилията на българските власти за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни, да продължат, и бих искал да подчертая, че сме готови на сътрудничество в тази насока“, цитираха от посолството посланика Хасан Улусой.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посолство на Турция в София: Изопачаването на частта от изказването на посланик Хасан Улусой за владеенето на турски език и последвалият отзвук са причина за разочарование

Посолство на Турция в София: Изопачаването на частта от изказването на посланик Хасан Улусой за владеенето на турски език и последвалият отзвук са причина за разочарование

11 Май 2019 | 20:18 | Агенция "Фокус"
София. На церемонията по откриване на новата инвестиция на фирма „Теклас България“ в Кърджали, в качеството си на поканен гост, посланикът на Република Турция в София д-р Хасан Улусой направи изказване. В изказването, в което се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование. Това се посочва в съобщение на сайта на Посолството на Турция в София. „Турция отдава голямо значение на икономическите си отношения с България. Приемаме със задоволство подкрепата на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов и на съответните членове на правителството и институции, както в много други сфери, така и за развитието и на икономическите ни отношения в полза на двете страни“, заявяват от посолството. „Очевидно е, че редом с българския, доброто научаване на устния и писмен турски език от страна на българските граждани е повод за предпочитание при наемането им в турски фирми. Това се отнася за всяка чужда инвестиция“, се заявява в съобщението и се допълва, че посланик Хасан Улусой е акцентирал именно върху това и декларирайки своето доверие в българските власти, е споделил готовността ни за сътрудничество.
От посолството прилагат текста на изказването на посланика в Кърджали, като частта на изучаването на турски език е следната: „Бих искал да изкажа и едно общо желание на турските фирми, които инвестират в България. Както ви е известно, когато турските фирми инвестират тук, те искат да наемат български граждани, които освен български владеят и турски език. В тази връзка, смятам, че колкото е по-голям броят на българските граждани, които редом с български, владеят и правилен устен и писмен турски език, толкова повече това ще насърчи турските инвестиции в страната. Пожелавам усилията на българските власти за надлежното изучаване на турски език от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни, да продължат, и бих искал да подчертая, че сме готови на сътрудничество в тази насока“. „Като посланик на Република Турция, увеличаването на турските инвестиции в съседна, приятелска и съюзническа България, за нас е изключително радващо. Благодарим на министър-председателя г-н Бойко Борисов и неговото правителство за оказаната подкрепа за развитието на икономическите отношения, които са от обща полза за двете страни. В България развиват дейност над 3 хил. български фирми с турски капитал. Днес, Турция е 3-тият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ на близо 5 млрд. долара. Една от най-големите чуждестранни инвестиции в страната също е турска. Вярвам, че тези цифри могат да се увеличат много повече. Икономическите ни отношения са спойката на нашето приятелство и на културата на съжителство между страните и народите ни“, цитират още от турското посолство у нас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Посланик Хасан Улусой ще обяснява във външно министерство думите си за изучаването на турски език у нас (ОБЗОР)

Европейски избори 2019: Посланик Хасан Улусой ще обяснява във външно министерство думите си за изучаването на турски език у нас (ОБЗОР)

11 Май 2019 | 19:25 | Агенция "Фокус"
София. В деня, в който православната църква почита паметта на светите братя Кирил и Методий, в Кърджали турският посланик у нас Хасан Улусой заяви: „Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата“. Посланикът обяви готовността на Турция да съдейства в тази посока. Според него колкото повече нараства броят българите, които освен български, владеят и добър устен и писмен турски език, толкова повече ще се увеличат турските инвестиции в страната ни. На откриването на специализирания завод на „Теклас“ край Кърджали Хасан Улусой обърна внимание, че „в приятелска и съюзническа България“ има над 300 фирми с турски капитал. „Турция е третият по големина търговски партньор на България с годишен търговски стокообмен между двете страни, възлизащ близо на 5 млрд. долара. Вярвам, че тези цифри могат да се увеличат“, изтъкна посланикът. Той благодари на премиера Борисов за подкрепата за икономическите отношения между Турция и България, които според него са спойката на приятелството между страните и народите им.
Министър- председателят Бойко Борисов заяви, че ще поиска веднага турският посланик да изясни думите си за изучаването на турски език в българските училища, за да няма спекулации. По думите му не е работа на посланика да дава съвети за изучаване на език. „Който желае може да учи турски по всякакъв начин“, отбеляза премиерът Борисов. Той акцентира, че икономическата и финансова стабилност на България дават резултати, а инвестиционният интерес е голям.
От БСП определиха предложението на турския посланик да се изучава турски език като неприемливо и опит за чужда намеса във вътрешните ни работи. Лидерът на левицата Корнелия Нинова изтъкна, че днес честваме делото на Кирил и Методий, азбуката, езика си и приноса ни към другите славянски народи. От ВМРО бяха категорични, че казаното от Хасан Улусой е поредна провокация, недопустима намеса и агресия срещу Конституцията. Водачът на листата на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки подчерта: „Да искаш задължително изучаване на турски език в суверенна страна с официален език български, и то в деня на българските просветители – Светите братя Кирил и Методий, е висша форма на наглост и политически цинизъм". От ВМРО обявиха, че ще настояват външно министерство да вземе категорично отношение по казуса.
Председателят на „Коалиция за България“ и кандидат за евродепутат Румен Петков коментира: „Би било изключително добра идея в Турция да започнат активно преподаване на български език, тогава можем да водим разговори в други посоки. Да започнат преподаване на българска история, на 500 години турско робство". Той посочи, че ако е вярно, че в учебници пише, че еничарството е било възможност за българите да правят военна кариера по време на 500-годишното турско робство, то авторите трябва да бъдат съдени.
„Ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция – „Благодаря!“, коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „И аз, подобно на видния български държавник Драган Цанков, който каза на Русия, която се опитваше в края на 19 век да налага агресивно своята политика в България, ще кажа ясно: „Не ви щем ни меда, ни жилото!“, заяви той.
По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Турция ще бъде извикан в МВнР на 13 май. От външно министерство обявиха, че думите на посланика за изучаването на турски език в България, звучат смущаващо, тъй правителството никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. От МВнР подчертаха, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на страната ни за това по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Посланикът на Турция ще бъде извикан, за да даде обяснение за думите си за изучаването на турски език

МВнР: Посланикът на Турция ще бъде извикан, за да даде обяснение за думите си за изучаването на турски език

11 Май 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Турция в Република България ще бъде извикан в МВнР в понеделник, за да даде обяснение за думите си от днес, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
От МВнР посочиха, че думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит.
В тази връзка МВнР подчертава, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов към Турция: „Не ви щем ни меда, ни жилото!"

Министър Красимир Каракачанов към Турция: „Не ви щем ни меда, ни жилото!"

11 Май 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. По повод провокативното изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой, че трябва да се учи „по-засилено“ турски език за целите на икономическото развитие на страната, ще кажа само това: „Ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция – „Благодаря!“. Това написа в социалната мрежа „Фейсбук“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от пресцентъра на ВМРО. „И аз, подобно на видния български държавник Драган Цанков, който каза на Русия, която се опитваше в края на 19 век да налага агресивно своята политика в България, ще кажа ясно: „Не ви щем ни меда, ни жилото!“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Румен Петков, „Коалиция за България“: Би било добра идея в Турция да започнат активно преподаване на български език

Европейски избори 2019: Румен Петков, „Коалиция за България“: Би било добра идея в Турция да започнат активно преподаване на български език

11 Май 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
София. Би било добра идея в Турция да започнат активно преподаване на български език. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на „Коалиция за България“ и кандидат за евродепутат Румен Петков във връзка с изказването на турския посланик в България Хасан Улусой, че разчита на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училище. Петков започна коментара си с темата за концесията на летище „София“. „Трябва незабавно да се наложи мораториум върху концесията на летище „София“. С това системно разхвърляне на държавните активи, ние само губим, ще ударим националната сигурност. Иван Костов извърши едно от тежките престъпления, продавайки авиокомпания „Балкан“ без пари. Днес концесионирането на летище „София“ е стъпка в същата посока. Помним колко години България нямаше национален превозвач и добре, че се намериха отговорни фактори, които да възстановят националния ни превозвач“, каза Петков. Във връзка с турско-френския консорциум, който участва в процедурата, Петков посочи, че страната ни има български структури и българска държава. „Тази държава трябва да развива собствената си инфраструктура, летателна структура, летателни мощности и активи", обърна внимание той.
По повод думите на турския посланик в Кърджали, Румен Петков заяви: "Би било изключително добра идея в Турция, в Бурса, в Истанбул да започнат активно преподаване на български език, тогава можем да водим разговори в други посоки. Да започнат преподаване на българска история, на 500 години турско робство". "В този ред на мисли, ако е вярно, че в български учебници пише, че нашите заробвани дечица за еничари, всъщност е било възможност за българите да правят военна кариера по време на 500-годишното турско робство, авторите на учебника трябва да бъдат съдени по силата на Конституцията за национално предателство“, подчерта Петков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Ангел Джамбазки, ВМРО- БНД: Наглост и политически цинизъм е искането на Турция за изучаване на официален турски език у нас

Европейски избори 2019: Ангел Джамбазки, ВМРО- БНД: Наглост и политически цинизъм е искането на Турция за изучаване на официален турски език у нас

11 Май 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам всички кандидати от листите за ЕП, както и техните партии, да декларират, че ще противопоставят срещу членството на Турция в ЕС, се казва в категоричната позиция на водача на листата на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки по повод изказване на турския посланик Хасан Улусой в Кърджали за признаването и въвеждането на турския език като официален за изучаване в България. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Думите на посланика идват като продължение на вчерашното изказване на Ердоган за нуждата от членството на Турция в ЕС. "Позицията на Патриотите от ВМРО винаги е била категорична и последователна и тя няма да се промени. Напротив – ние ще се борим да бъдем част от състава на ЕП, за да браним България от подобни провокации и заплахи", категорични са от ВМРО.
Ето как коментира във „Фейсбук“ темата Ангел Джамбазки: "Турция направи поредна провокация чрез посланика си в България. Това е недопустима намеса и агресия срещу Конституцията на Република България. И това е само ден, след като Ердоган заяви отново претенции за членство на Турция в ЕС. И даже си позволи да каже, че ЕС има повече нужда от Турция, отколкото Турция от ЕС. Да искаш задължително изучаване на турски език в суверенна страна с официален език български, и то в деня на българските просветители – Светите братя Кирил и Методий, е висша форма на наглост и политически цинизъм. Ние, Патриотите от ВМРО, няма да допуснем това и ще настояваме българското външно министерство да вземе категорично отношение по казуса. Турция неведнъж си позволява да размахва пръст и да ни дава наставления как да се случват нещата в страната ни, но и неведнъж ние показахме, че не сме послушни васали на Анкара. След решителните действия на властта по инициатива на патриотите за пресичане на турското духовно влияние у нас, както и за признаването на турско малцинство, Турция днес явно отново прави опити за инвазия. Като водач на листата на Патриотите от ВМРО категорично се противопоставям на поредната провокация и заявявам, че всеки честен български гражданин, който обича Отечеството си, може да бъде спокоен, че докато ние сме в управлението изучаването на турския език и щенията за всякакви други сърдечни и мисловни граници, бленувани от страна на Ердоган, няма да бъдат прекрачвани.
Призовавам също така да се спре политическото лицемерие и напомням на БСП, че българският народ е мъдър и помни целувката между Местан и Станишев на „Лъвов мост“. Не си правете гаргара с интелекта на хората. Още нещо – призовавам всички кандидати за български представители в ЕП, да декларират пред българските избиратели, че няма да подкрепят членството на Турция в ЕС и техните партии официално ще се противопоставят на искането за задължително изучаване на официален турски език в училищата. Това е честната спрямо сънародниците ни позиция. Защото ние от ВМРО браним България вече 126 години!".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Ангел Джамбазки, ВМРО - БНД: Турция направи поредна провокация чрез посланика си в България

Европейски избори 2019: Ангел Джамбазки, ВМРО - БНД: Турция направи поредна провокация чрез посланика си в България

11 Май 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. Турция направи поредна провокация чрез посланика си в България! Това е недопустима намеса и агресия срещу Конституцията на Република България! Това написа в профила си във "Фейсбук" водачът на листата на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки по повод изказването на турския посланик в България, че разчита на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училище.
"И това е само ден, след като Ердоган заяви отново претенции за членство на Турция в ЕС. И даже си позволи да каже, че ЕС има повече нужда от Турция, отколкото Турция от ЕС. Да искаш задължително изучаване на турски език в суверенна страна с официален език български, и то в деня на българските просветители – Светите братя Кирил и Методий, е висша форма на наглост и политически цинизъм", пише Джамбазки. Той подчертава още: "Ние Патриотите от ВМРО няма да допуснем това и ще настояваме българското външно министерство да вземе категорично отношение по казуса. Турция не веднъж си позволява да размахва пръст и дава ни наставления как да се случват нещата в страната ни, но и не веднъж ние показахме, че не сме послушните васали на Анкара.
След решителните действия на властта по инициатива на Патриотите за пресичане на турското духовно влияние у нас, както и за признаването на турско малцинство, Турция днес явно се опитва да провокира икономическите си опити за инвазия. Като водач на листата на Патриотите от ВМРО, категорично се противопоставям на поредната провокация и заявявам, че всеки честен български гражданин, който обича Отечеството си може да бъде спокоен, че докато ние сме в управлението, изучаването на турския език и щенията за всякакви други сърдечни и мисловни граници, бленувани от страна на Ердоган, няма да бъдат прекрачвани".
"Призовавам също така да се спре политическото лицемерие и напомням на БСП, че българският народ е мъдър и помни целувката между Местан и Станишев на „Лъвов мост“. Не си правете гаргара с интелекта на хората.
Още нещо – призовавам всички кандидати за български представители в ЕП, да декларират пред българските избиратели, че няма да подкрепят членството на Турция в ЕС и техните партии официално ще се противопоставят на искането за задължително изучаване на официален турски език в училищата. Това е честната, спрямо сънародниците ни позиция. Защото Ние от ВМРО браним България вече 126 години!", допълва още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Предложението на турския посланик  да се изучава задължително турски език е неприемливо и опит за чужда намеса във вътрешните ни работи

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Предложението на турския посланик да се изучава задължително турски език е неприемливо и опит за чужда намеса във вътрешните ни работи

11 Май 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. Днес, в Кърджали, турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България. Това написа във "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Тя подчертава, че днес честваме делото на Кирил и Методий, азбуката, езика си и приноса ни към другите славянски народи. "Дълбок поклон пред Светите братя. Над тези букви се потяхме в Класическата гимназия. Не беше лесно за 14-годишни деца да глаголим на старобългарски, старогръцки и латински. Но беше прекрасно време на сериозно учене и истински приятелства. И наученото, и приятелите пазя и до днес. Пазя и дълбоко уважение към моите учители. Те ни научиха да бъдем любопитни, четящи и свободни хора. Поздравявам всички класици с патронния празник на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ". Призовавам всички българи да пазим езика, културата и българщината", пише още Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.