НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите жители на пловдивския кв. „Кършияка“

Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите жители на пловдивския кв. „Кършияка“

6 Май 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите жители на пловдивския кв. „Кършияка“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Преди няколко дни премиерът Борисов обяви, че иска на място да обещае на недоволните, че частният терен ще бъде запазен и озеленен.
„Разкрихме пъклените планове, че искаха нашият парк да се застроява. Реагирали сме навреме, създали сме комитет, два месеца се борим. Тъй като борбата е неравностойна – срещу нас стоят хора с много пари, се обърнахме към Вас, нашият премиер, за помощ. Лично ние вярваме само на Вас“, заявиха представители на инициативния комитет. На премиера бяха връчени всички документи, събрани от комитета, във връзка със строежа.
„Местната власт днес има много важна работа – пратил съм ги да посрещат гостите. Общината е по работа, иначе да е тук“, заяви Борисов в отговор на въпрос на присъстващите защо на срещата няма представители на Община Пловдив, освен районния кмет.
През март жителите на кв. „Кършияка“ излязоха на протест срещу застрояването на парка и масовата сеч на дървета там. Тогава протестиращите се подписаха под петиция, в която се настоява общината да си върне собствеността на парка, да го облагороди и да бъдат наказани виновните за поголовната сеч на дървета в него, извършена през последните дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Премиерът Бойко Борисов е приел поканата да се срещне с протестиращите от квартал „Кършияка“

Пловдив: Премиерът Бойко Борисов е приел поканата да се срещне с протестиращите от квартал „Кършияка“

3 Май 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Премиерът Бойко Борисов е приел поканата да се срещне с протестиращите от квартал „Кършияка“ в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив председателят на Инициативния комитет на протестиращите Асен Костов. Срещата ще се проведе в парка в квартал „Кършияка“ от 13.30 часа на 6 май. „Надеждите ни са големи, само и единствено в него, да изкорени корена на злото в Пловдив“, коментира Костов. Той се е свързал лично с премиера и е получил съгласието му да дойде.
Според протестиращите Паркът на 9-ти пехотен Пловдивски полк, както го наричат жителите на квартала, трябва да остане такъв и в бъдеще, без да се застроява.
Към момента подписката в защита на зелената площ от 16-дка е подкрепена от над 7000 души. Вече близо два месеца Инициативният комитет се бори с институциите, за да спаси от застрояване парка, закупен от частно лице.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Арестуваха защитниците на парка в кв. „Кършияка“ по време на залесяването му

Пловдив: Арестуваха защитниците на парка в кв. „Кършияка“ по време на залесяването му

22 Април 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Арестуваха защитниците на парка в кв. „Кършияка“ по време на залесяването му и то точно в Световния ден на Земята - 22 април. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Асен Костов, председател на Инициативния комитет на протестиращите граждани, който е бил сред тримата арестувани днес. Те са били отведени в 3 РУ на полицията и след като са им снели обяснения, са били освободени. Причина за ареста става малка машина – багер, собственикът на който доброволно и безвъзмездно решава да помогне на съкварталците си в изкопаването на дупки за засаждане на дървета при поредната залесителна акция в парка. Самите дървета са били подарени лично от областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Хората се борят повече от месец за запазване на зелената площ от 16 дка от застрояване. Втори ден продължава залесителната акция. В парка вече са засадени различни видове дървета и храсти, както и много цветя. „В полицията се опитаха да ни обвинят в самоуправство“, разказа Асен Костов. Според него най-вероятно полицията е била сигнализирана от собственика на терена. "В момента подготвяме жалба за служебна проверка до министъра на вътрешните работи по случая. Нито сме уплашени, нито сме притеснени! Ще се борим за каузата до пълна победа", каза Костов. Хората се възмущават от факта, че полицията е пристигнала бързо за залесяването, а когато бе извършена поголовната сеч на 64 дървета в парка не е реагирала така бързо, за да го предотврати.
Въпреки днешния арест протестиращите граждани смятат, че залесителните акции трябва да продължат, а парка непременно да бъде запазен като такъв за бъдещето на децата им. „Когато каузата е благородна много хора с чисти сърца няма да се страхуват да я подкрепят“, пишат хората в групата за защита на парка в социалната мрежа. Там подписката в подкрепа на каузата набъбва с всеки ден.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращи от квартал Кършияка започнаха мащабно залесяване в частния парк зад хотел Санкт Петербург

Пловдив: Протестиращи от квартал Кършияка започнаха мащабно залесяване в частния парк зад хотел Санкт Петербург

21 Април 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестиращи от квартал Кършияка започнаха мащабно залесяване в частния парк зад хотел Санкт Петербург, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Вместо с протести срещу застрояването на парка, хората решиха да оставят по едно дърво там, като се надяват то да не бъде изкоренявано в бъдеще. В акцията за Цветница се включи и 98-годишният дядо Борис Гърнев, ветеран от Втората световна война, който живее на метри от парка.
Протестиращите бяха доволни и заради документацията, която пристигна по тяхно искане от Държавния военно-исторически архив във Велико Търново. Тя доказва, че подземното съоръжение, за което се твърдеше, че е ничия собственост, е било именно на 9-ти пехотен Пловдивски полк. Това съобщи председателят на Инициативния комитет на протестиращите Асен Костов. От Държавния военно-исторически архив са изпратили копия на всички документи, сред които има и скица, от която се вижда, че подземното съоръжение е било бомбоубежище, а над него е имало столова за войниците от 9-и пехотен Пловдивски полк. Радио „Фокус“ - Пловдив писа, че това място е било столова на полка. 98-годишният дядо Борис също е категоричен, че бункерът е строен по нареждане на премиера Богдан Филов в периода 1941-1943 година, с цел защита на населението от бомбардировките по времето на Втората световна война. Според председателя на Инициативния комитет на протестиращите граждани Асен Костов бункерът не е бил част от апорта на общински имоти по време на панаирната сделка през 2006 година и той трябва да е собственост или на държавата, или на община Пловдив. Всичко това дава надежда на протестиращите, че парка няма как да бъде застроен, тъй като частникът не притежава тази подземна част от 16-декаровия имот, който е купил.
Защо съоръжението е било заличено в съществуващата днес държавна и общинска документация, трябва да бъде разследвано от компетентните органи, смятат протестиращите.
Очаква се от МРРБ да излязат със становище за собствеността на бункера, което трябва да бъде вписано и в Кадастралната карта.
Преди повече от месец хората от квартала скочиха срещу бруталната сеч на 64 здрави дървета в парка. Те се противопоставиха на това с протести, които продължават и до днес. По тяхно настояване от община Пловдив съставиха акт за отсечените дървета за общо 25 000 лева на фирмата собственик на терена.
Оказа се, че в този терен има още един обект, който не е отбелязан в скицата и е останал собственост на общината – това е запустяла тоалетна в парка. С помощта на Инициативния комитет сега тя е обезопасена. Тя също мистериозно е била заличена в документацията за имота и сега трябва да бъде нанесена отново в Кадастралната карта.
Миналата неделя, по покана на протестиращите, в парка дойде и омбудсманът Мая Манолова, която обеща с екипа си да провери цялата документация и да сезира прокуратурата за евентуални нарушения на закона във връзка с този парк.
В подкрепа за запазването на парка са се подписали около 6000 души. В интернет се разпространява и онлайн-петиция за това.
Председателят на Инициативния комитет Асен Костов се е обърнал с молба за съдействие и към премиера Бойко Борисов. Целта е да не се допуска в никакъв случай застрояване на парка.
Кършияка е най-търсеният квартал за живеене в Пловдив и инвестиционните интереси към него са големи. Хората обаче се оплакват, че вече е толкова гъсто застроено, че почти не остава въздух за живеещите там. Затова ще се борят до последно да не им се отнема този парк, дърветата в който да бъдат техните "бели дробове".
Историческата стойност на този терен и връзката му с 9-ти пехотен Пловдивски полк е още нещото, което дава сила на хората от квартала битката им да не спира, до пълна победа, така, както велият пълководец Борис Дрангов е водил полка към победи.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Арестуван е инспектор, опитал да обследва общинската тоалета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ без разрешение

Пловдив: Арестуван е инспектор, опитал да обследва общинската тоалета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ без разрешение

16 Април 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Арестуваха мъж, опитал да обследва общинската тоалетна на територията на парка зад хотел „Санкт Петербург“, заради който протестират жителите на кв. „Кършияка“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Благодарение на бързата и адекватна намеса на протестиращите граждани, мъжът бе задържан. В началото той отказа да се лeгитимира пред представителите на Инициативния комитет, но благодарение на момчетата, които ежедневно пазят парка от посегателства и ново изсичане на дървета там, той призна, че е инспектор „Фирмен контрол“ във ВиК и е изпратен там, след подадено заявление от фирмата на Байрям Солак, собственик на имота. Молбата била да се обследва дали има вода в общинското съоръжение, което представлява изоставена градска тоалетна. Адвокатът на Байрям Солак също беше дошъл в парка, като също не можа да защити правото си да влязат в общинското съоръжение. Това се случва след посещението на омбудсмана Мая Манолова в парка, която обяви, че ще настоява общината да защити собствеността си, което на практика ще намали стойността на имота, в случая че реши да си го откупи заради хората.
След поголовното изсичане на 64 дървета в парка протестиращите днес не позволиха на нито един от двамата мъже да влезе в тоалетната, като казаха, че това е неправомерно и може да стане само, ако имат официално разрешение от общината. Близо половин час продължиха пререканията между тях снощи, докато не дойде полиция, извикана и от двете страни. В крайна сметка мъжът, опитал се да влезе в общинското съоръжение, без да има разрешение за това, бе отведен от полицаите в 3-то Районно управление.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.
Интронизация на японския император Нарухито. 23 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.