НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"Нетпрес" (Македония): Пучдемон пристига в Любляна като част от кампанията за европейските избори

"Нетпрес" (Македония): Пучдемон пристига в Любляна като част от кампанията за европейските избори

7 Май 2019 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Любляна. Бившият председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пучдемон ще посети словенската столица Любляна в петък като част от кампанията му за европейските избори, предава македонската електронна медия "Нетпрес".
Любляна е сред първите спирки на Пучдемон в неговара кампания. Той ще бъде гост на бившия словенски президент Милан Кучан и настоящият евродепутат от страната Иво Вайгъл, бивш министър на външните работи.
Пучдемон е един от основните инициатори за референдума за независимост на Каталония през есента на 2017 г., който испанските власти обявиха за противоконституционни.Поради тази причина той избяга в Белгия, откъдето продължава да живее и работи.
Сега той е начело на партията "Заедно за Каталуния" и се кандидатира за европейския депутат с подкрепата на няколко свързани с нея партии. Първоначално държавната избирателна комисия на Испания забрани участието на Пучдемон в изборите за Европейски парламент, но това решение бе отменено от Административния съд в Мадрид. По-късно правото на Пучдемон да участва в европейските избори правото да беше потвърдено от Конституционния съд на Испания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Испанският съдилища постановиха: Карлес Пучдемон може да участва в европейските избори

El Pais: Испанският съдилища постановиха: Карлес Пучдемон може да участва в европейските избори

7 Май 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Три съдилища в Мадрид постановиха, че бившият председател на Женералитата на Каталуния Карлес Пудемон и още двама представители на правителството в Барселона - Тони Комин и Клара Понсати, избягали от Испания след едностранното обявяване на независимост на североизточния регион, може да участват в европейските избори на 26 май, съобщава националният ежедневник El Pais.
Решенията противоречат на това на Централната избирателна комисия, която забрани на тримата да се кандидатират за гласуването за нов Европейски парламент заради бягството си от Испания. Технически те живеят в чужбина, но не регистрирани като испанци, пребиваващи в друга държава.
По-рано Върховният съд на Испания реши, че това положение не означава, четримата каталунски лидери не може да бъдат допуснати до участие в гласуването.
Поддръжниците на каталунската независимост приветстваха решението на мадридските съдилища. „Това е справедливост. На 26 май Каталуния ще може да избере варианта за независимост, който я представя най-добре”, заяви Марта Вилата, говорител на каталунската републиканска левица (ERC), друга сепаратистка партия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съдът разреши на Карлес Пучдемон да се кандидатира за евродепутат

AFP: Съдът разреши на Карлес Пучдемон да се кандидатира за евродепутат

6 Май 2019 | 14:47 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон, който избяга от Испания през 2017 г. след опита за отделяне на Каталуния, може да се яви на европейските избори този месец, обяви мадридски съд в понеделник, като отмени решението на избирателния съвет, предава AFP.
Говорител на съда заяви, че Пучдемон ще може да се кандидатира, както и Тони Комин и Клара Понсати, които бяха в регионалното правителство по време на опита за отцепване и също избягаха от Испания. Те също не бяха допуснати до евроизборите.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Не очаквайте бързо формиране на управляваща коалиция в Испания

El Pais: Не очаквайте бързо формиране на управляваща коалиция в Испания

3 Май 2019 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Формирането на ново правителство в Испания ще зависи от борбата на изтощение между победителя в неделните парламентарни избори – Социалистическата партия (СП) и левичарската коалиция „Унидас Подемос“ (УП), която завърши на четвърто място, пише испанският вестник El Pais.
Залогът за лидерите и на двете фракции е много голям. Педро Санчес е въодушевен от победата, която поставя СП отново начело след последните три вота. Успехът най-вероятно ще му позволи да остане министър-председател, какъвто стана през юни миналата година след успешен вот на недоверие срещу Мариано Рахой от Нардоната партия (НП).
Санчес иска да опита да формира правителството на малцинството на базата на 123-та му депутати в Конгреса. Но това не е достатъчно – трябват му 176 народни представители за абсолютно мнозинство, а лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесияс заяви ясно, че този път не е готов да предостави безплатна подкрепа на Санчес, както го направи след вота на недоверие.
Този път Иглесиас иска да бъде част от правителството, въпреки че знае, че за да стигне до там, ще е дълга битка. Социалистите не бързат и всичко изглежда показва, че на този фронт ще бъде постигнат малък напредък до местните, регионалните и европейските избори на 26 май.

Фрагментаризация

Все още е прясно в съзнанието на всички, че Испания бе принудена да проведе избори през юни 2016 година, само шест месеца след предишните заради неспособността да се произведе парламентарно мнозинство за формиране на правителство. Испанците се надяват, че последното гласуване, проведено преди време поради неспособността на правителството да осигури подкрепа за бюджета за 2019 г., няма да доведе до подобна безизходица.
Но испанският парламент е още по-фрагментиран, отколкото беше през 2016 г. след появата на „Вокс“, крайно дясната партия, която си осигури 24 места в неделя. НП е на второ място с 66 места и „Сиудаданос“ (Граждани) на трето място с 57. Докато коалицията СП-„Сиудаданос“ би била достатъчна за мнозинство, дясноцентристката партия казва, че отказва да обедини усилията си със Санчес. И дори един съюз на СП-„Подемос“ не достига до прага от 176, което означава, че ще се изисква допълнителна подкрепа от по-малките регионални групи, евентуално включващи каталонските сепаратистки партии.

Добри отношения

Отношенията между Санчес и Иглесиас са по-добри от всякога. Практически всички важни въпроси от последните няколко месеца бяха договорени гладко и дискретно. И двамата лидери дори успяха да затворят подробна бюджетна сделка, съдържаща десетки прогресивни мерки, един подвиг, който би бил невъобразим само преди няколко години. Бюджетният план се разпадна поради липса на подкрепа от страна на каталунските сепаратистки партии в Конгреса, но инициативата показа пътя за ляво правителство в Испания, подобно на Португалия.
Но общите интереси не са налице при формирането на управляваща коалиция. Санчес се чувства много добре в еднопартийно правителство на малцинството, на каквото беше начело в последните 10 месеца. Той можеше да избира всичките си министри свободно, което допринесе за гладкото справяне с правителствените въпроси. Освен това, управляваща коалиция с „Подемос“ е проблем за потенциални партньори като Баската националистическа партия (БНП) и Коалицията на Канараските острови.
Иглесиас иска точно обратното: място в правителството и думата в състава на кабинета. Мнозина в „Унидас Подемос“ смятат, че загубата на 35 места в неделя отчасти се дължи на скорошната подкрепа на групата за администрацията на Санчес. Например, решението за повишаване на минималната заплата до 900 евро е плод на идея на „Подемос“, но Санчес се възползва от нея политически, защото много граждани го възприемат като правителствена инициатива, а „Подемос“ не е в правителството.
Няма съмнение, че и двамата искат да постигнат споразумение. Въпросът е по-скоро колко е готов всеки да се отдаде. УП не може да си позволи да откаже подкрепата си за възстановяването на кандидатурата на Санчес, тъй като избирателите не биха разбрали подобен ход. Премиерът се нуждае от 53 места за абсолютно мнозинство, а Подемос има 42 от тях, които те няма да раздадат безплатно.

Коалициите са нормални

„Подемос“ отбелязва, че управляващите коалиции са норма в други европейски страни, а дори и в испанския регион Валенсия, където победителят в регионалните избори в неделя, Ксимо Пуиг от Социалистическата партия, вече е предложил най-високи позиции на членовете на „Подемос“ и регионалната партия „Компромис“.
Междувременно „Сиудаданос“ ясно посочи, че няма интерес да се присъедини към СП в единствената коалиция, която не се нуждае от подкрепа от трети партии. Вместо това, нейният лидер Алберт Ривера се надява, че възходящата тенденция на неговата партия - в неделя тя спечели с 25 места повече от 2016 г. - ще продължи на 26 май. Ако партията победи ПП в ключови места като Мадрид, Сиудаданос може да замени консервативната партия като главен съперник на социалистите на следващите парламентарни избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„El Pais“: Лидерът на Народната партия променя стратегията си

„El Pais“: Лидерът на Народната партия променя стратегията си

1 Май 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Парламентарните избори през 2019 година може и да завършиха, но политическите партии в Испания продължават кампанията си, пише електронното издание на вестник „El Pais“.
Само 25 дни преди регионалните, общинските и европейските избори лидерът на Народната партия започна промени, след като консервативната партия регистрира най-ниския резултат в историята си на изминалите парламентарни избори.
Народната партия спечели само 66 мандата в новия парламент, в сравнение с 137 мандата, спечелени на изборите през 2016 година. Лидерът на партията Пабло Касадо наруши мълчанието си след изборното поражения, след като неговата стратегия да придвижи партията още по-надясно, предимно в отговор на набиращата популярност партия „Вокс“, очевидно се провали, коментира изданието.
Според Касадо, Народната партия е претърпяла поражение заради фрагментацията на дясното политическо пространство, където избирателите могат да избират между неговата партия, дясноцентристката „Сиудаданос“ (Граждани) и крайнодясната партия „Вокс“.
Касадо заяви, че вината за слабите резултати е на ръководената от него партия, която не е успяла да убеди избирателите да я подкрепят.
„Гласоподавателят, подобно на клиента, винаги има право“, заяви Касадо.
„Не е вярно, че има три десни партии в Испания. Има само една дясноцентристка партия, Народната партия. „Вокс“ са крайнодясна партия, а „Сиудаданос“ са лявоцентристка, либерална партия“, допълни Касадо.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Как неделните избори промениха политическия пейзаж в Испания?

El Pais: Как неделните избори промениха политическия пейзаж в Испания?

30 Април 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Само две години, след като беше отстранен от кормилото на Социалистическата партия (СП) и завръщането му на поста с победата на партийните избори, Педро Санчес спечели парламентарните избори в Испания по-убедително, отколкото се очакваше, пише електронното издание на вестник El Pais.
Санчес дори беше близо до това да спечели с достатъчно голямо мнозинство, че да не му се налага да иска помощ от каталунските сепаратистки партии. Но сега той е остана с един депутат по-малко от нужните му за абсолютно мнозинство (176 народни представители), ако се съберат представителите на СП с тези на „Унидас Подемос“ (коалиция между Обединената левица и Подемос) и Баската национална партия (БНП).
Но със 123 места в Конгреса, в сравнение с 84, действащият министър-председател сега е в много удобна позиция благодарение на отслабената опозиция: Народната партия (НП) претърпя смазващо поражение, получавайки само 66 депутати в сравнение със 137 през 2016 г.. И социалистите ще се ползват с абсолютно мнозинство в Сената, досега доминиран от НП.
Националистите от „Вокс“ също са в празнично настроение, защото станаха нов член на конгреса с 24 депутати, след като получиха 10,26% от вота. Въпреки победата си, „Вокс“ няма да играе решаваща роля във формирането на новото правителство, тъй като не се представи толкова добре, колкото показваха някои анкети. Сега Испания се присъединява към списъка от европейски страни с крайно-дясна партия в парламента, въпреки че, за разлика от Италия, те няма да имат глас.
„Сиудаданос“ (Гражданите) беше един от големите победители на тези избори, но това може да се окаже без значение, ако СП успее да се коалира с партиите вляво. Дясноцентристката група увеличи присъствието си от 32 представители през 2016 година до 57, като така става третата по сила фракция в конгреса. Лидерът на „Гражданите“ Алберт Ривера вече отхвърли възможността за коалиция със социалистите.
„Унидас Подемос“ отстъпи значително до 42 депутати от 71, като вече е на 4-о място. Въпреки загубата на 30 народни представители, фракцията успя да се представи по-добре, отколкото предвиждаха анкетите и нейният лидер – Пабло Иглесиас, ще се стреми към формиране на управляваща коалиция с партията на Санчес. За първи път след завръщането на демокрацията, Испания може да има по-леви министри от тези на СП. Левият блок, съставен от ПС и „Унидас Подемос“ има 20 места повече от комбинацията между десните НП, „Сиудаданос“ и „Вокс“.

Регионално представителство

Междувременно, сепаратистката Каталунска републиканска левица (КРЛ) увеличи присъствието си в парламента от 9 депутати през 2016 година на 15, което е значително увеличение. Друга каталунска сепаратистка група – Junts per Catalunya – партията на бившия регионален премиер Карлес Пучдемон, получи седем места.
Две други регионални партии подобриха представянето си в сравнение с 2016 година: БНП получи едно допълнително място и сега има 7 народни представители в конгреса, докато радикалната левичарска баска партия EH Bildu удвои присъствието си от две места на четири.
Коалицията на Канарските острови има двама депутати, „Навара Сума“ също толкова, базираната във Валенсия „Компромис“ има един и Регионалистката партия на Кантабрия стана другият нов член на конгреса след „Вокс“ с един представител. Коалицията за Мелия, от испанския африкански ексклав, е много вероятно също да получи едно място след окончателното преброяване на гласовете.

При този сценарий, СП е единствената, която може да формира управляващо мнозинство. „Сиудаданос“ почти изпревари НП и сборът на депутатите им с тези на Санчес ще са достатъчни за абсолютно мнозинство. Но лидерът на „Гражданите“ Алберт Ривера изключи тази възможност, а поддръжниците на СП викаха пред партийната централа в неделя: „Не с Ривера“.
Това беше катастрофална нощ за дясното. Новият лидер на НП Пабло Касадо доведе фракцията до най-лошия й резултат в цялата история, доста под дори най-песимистичните прогнози. Девет месец, след като пое НП от Мариано Рахой като председател, си пролича, че завоя надясно на Касадо беше ужасна грешка: той загуби избирателите-центристи от „Сиудаданос“ и крайно-десните избиратели от „Вокс“.
Касадо – който, необичайно за него, не отговори на въпросите на журналистите – заяви, че това е „много лош резултат“, но се оправда с „фрагментаризацията на вота“ и изглежда, че имаше намерение да остане начело на партията. НП сега ще се опита да отграничи загубите на предстоящите местни и регионални избори на 26 май.
Ситуацията е напълно различна от преди една година, когато НП на Рахой беше на власт, а СП се представяше много слабо в анкетите. Нещата започнаха да се променят с вота на недоверие, който изведе Санчес на власт през юни 2018 година и който отключи борба за надмощие в дясното и доведе СП и „Подемос“ до пълен синхрон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Испанските социалисти ще управляват с правителство на малцинството

The Times: Испанските социалисти ще управляват с правителство на малцинството

30 Април 2019 | 03:16 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания е изправена пред нова несигурност, след като Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) обяви, че ще се опита да управлява страната с правителство на малцинството, отбелязва британският национален ежедневник The Times.
Партията на премиера Педро Санчес спечели 123 от 350-те места в парламента в Мадрид с подкрепата на 29% от избирателите. Високопоставени членове на партията на социалистите вече дадоха индикация, че ще търсят подкрепата на отделните партии за всеки отделен закон.
В деня след гласуването вицепремиерът Кармен Калво, 61 г., потвърди, че ИСРП ще се опита да управлява сама, без да се стреми към коалиционно споразумение. „Смятаме, че имаме повече от достатъчна подкрепа, за да сме на руля на тази лодка, която трябва да продължи своето пътуване“, цитира изданието думите й.
От редакцията припомнят, че партията на Санчес спечели най-много гласове на изборите, но не и достатъчно, за да разчита на мнозинство в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Изборните власти в Испания не допуснаха Пучдемон до вота за ЕП

AFP: Изборните власти в Испания не допуснаха Пучдемон до вота за ЕП

29 Април 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Изборните власти в Испания не допуснаха бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, който избяга в Брюксел след неуспешния опит за обявяване на независимост на автономния регион през 2017 година, до участие на предстоящите в края на май избори за Европейски парламент, предава AFP.
Както заявиха в съобщение от партията му „Заедно за Каталуния“ в понеделник, „изборната комисия иска да заглуши и отстрани кандидатурата на Пучдемон, така че той да не може да обясни за какво се бори в сърцето на европейските институции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais: Социалистическата партия спечели изборите в Испания, но не постигна абсолютно мнозинство

El Pais: Социалистическата партия спечели изборите в Испания, но не постигна абсолютно мнозинство

29 Април 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Социалистическата партия (СП) на премиера Педро Санчес спечели най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в Испания в неделя, но не постигна абсолютно мнозинство. Според данните след преброяването на 95% от гласовете, СП печели 122 места, докато „Унидас Подемос“ (УП) – коалиция между Обединената левица и „Подемос“ – получава 42. Заедно двете партии събират 164 депутати, което с 12 по-малко от нужните 176 за съставяне на правителство и на министър-председателя ще му трябва помощта на регионалните партии, за да управлява, пише испанският вестник El Pais.
В неделя консервативната Народна партия (НП) претърпя съкрушително поражение и загуби около 70 места в конгреса, където остава със само 66 депутати. Дясноцентристката „Сиудаданос“ (Гражданите) се представи по-добре, печелейки 57 места в Конгреса. Междувременно популярно-дясната партия „Вокс“ получава 24 места на първите си парламентарни избори. Откакто Блас Пиняр, десен политик, свързан с бившия лидер на страната Франциско Франко, загуби своето място в Конгреса през 1982 година, нито една политическа партия с подобна идеология не е влизала в парламентите на Испания.

Висока избирателна активност

Испанците излязоха на избори в неделя за трети път за последните по-малко от четири години на избори, доминирани от несигурност. Анкетите предвиждаха Социалистическата партия да спечели най-много депутати в Конгреса, но имаше съмнения, че те ще бъдат достатъчни, за да бъде формирано правителство. Редица фактори сочеха разместване на политическия пейзаж в Испания, най-важното на възхода на крайнодясната партия „Вокс“, която направи шок на регионалните избори в Андалусия през декември.
В лицето на тази перспектива, 75% от испанците отидоха до избирателните секции – с 8,5% повече, отколкото през 2016 година. Явката бе изключително висока в Каталуния, където идеите за независимост разделиха дълбоко региона. Увеличението е най-забележимо във вътрешните райони на Каталуния, които са най-силните поддръжници на независимостта.
„Вокс“ също се насочи към искащия отцепвания регион, като по време на предизборната си кампания обеща да отърве Испания от сегашната й децентрализирана система.
В два телевизионни дебата преди изборите, лидерът на ПП Пабло Касадо и началникът на „Сиудананос“ Алберт Ривера също обещаха да възприемат твърд подход към сепаратисткото движение. В началото на април източници, близки до Касадо, заявиха, че той ще приложи чл. 155 от Конституцията, мярка, която дава на централното правителство извънредни правомощия да преустанови автономните правомощия на Каталония, ако спечели изборите и получи абсолютно мнозинство в Сената.
Напрегнатата ситуация по въпроса за независимостта на Каталуния доведе до два инцидента на избирателните секции в региона. В първия, един избирателен служител отказа да се здрависа с Инес Аримадас, кандидат в Барселона за дясноцентристката партия „Сиудаданос“.
Във втория, Кайетана Алварес де Толедо, кандидат от НП в Барселона, бе блокирана от няколко души при влизането си в избирателната секция в Монткада и направиха скандал при излизането й.
Освен тези инциденти, гласуването продължи предимно без проблеми. Според Националната полиция 92 хиляди служители са били на служба в неделя, за да осигурят гладкото протичане на изборите.

Мобилизация на лявото

В очакване на изборите, министър-председателят Санчес предупреди избирателите, че има "реален риск дясното да се обедини с крайно-дясното" в опит да намали апатията на гласоподавателите, което беше един от факторите за поражението на социалистите при регионалните избори в Андалусия.
Сусана Диаз, бившият регионален премиер на Андалусия, който бе свален от власт през декември благодарение на споразумение между НП, Сиудананос и Вокс, предупреди в изборния ден, че "когато лявото не се мобилизира, дясното печели."
Образите от мащабните митинги на „Вокс“ подхранваха прогресивни страхове за възможността да видят крайно десните в правителството отново в страна, където тази идеология беше на власт чрез диктатура до 1976 г. и където много хора смятаха, че оттогава тя е изчезнала.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„The Guardian“: Социалистите спечелиха изборите в Испания

„The Guardian“: Социалистите спечелиха изборите в Испания

29 Април 2019 | 04:43 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Управляващите социалисти в Испания спечелиха най-много гласове на парламентарните избори в страната, но те не са достатъчно за формиране на самостоятелно правителство, пише британският вестник „The Guardian“. Другите важни резултати от изборите са пробива на крайнодяснатата партия „Вокс“ и разочароващото представяне на традиционната консервативна Народна партия.
Водената от Педро Санчес Социалистическа партия спечели 123 мандата, консервативната Народна партия – 66 мандата, дясноцентристката партия „Гражданите“ спечели 57 мандата, крайнолявата коалиция „Подемос“ – 42 мандата, а партията „Вокс“ спечели 24 мандата, в 350 местната долна камара на испанския парламент.
Въпреки че това гласуване беше третото на парламентарни избори за последните четири години, избирателната активност достигна 75,6%.
Санчес обяви резултатите и високата избирателна активност за доказателство, че испанците искат да продължат напред и отхвърлят политиките на икономии на неговите десни опоненти.
Все пак Социалистическата партия ще трябва да търси подкрепата на други партии, за да постигне необходимото мнозинство от 176 места в парламента, за да формира правителство.
Дори с подкрепата на „Подемос“, на социалистите няма да достигат 11 парламентарни мандата, за да имат мнозинство и ще трябва да търсят подкрепата и на по-малки регионални и националистически партии.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Педро Санчес е готов да води преговори за формиране на правителство в Испания

РИА Новости: Педро Санчес е готов да води преговори за формиране на правителство в Испания

29 Април 2019 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Лидерът на Испанската социалистическа партия Педро Санчес заяви, че е готов да води преговори с други политически сили за формиране на правителство, предаде РИА Новости.
След обработване на 99,7% от бюлетините Социалистическата партия получава 123 мандата в долната камара на парламента, от общо 350 места.
„Тези избори демонстрираха, че испанския народ ясно иска през следващите четири години да управлява Социалистическата партия. Ние спечелихме изборите и ще управляваме Испания“, заяви Санчес пред свои привърженици в Мадрид, които скандираха „Да, това е възможно“. Това е лозунга на крайнолявата коалиция „Подемос“, която спечели 42 мандата на изборите. Лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесиас вече заяви, че е готов да формира лява правителствена коалиция със Социалистическата партия.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Социалистическата партия води на изборите в Испания след обработването на 90,5% от протоколите

ТАСС: Социалистическата партия води на изборите в Испания след обработването на 90,5% от протоколите

29 Април 2019 | 01:08 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Социалистическата партия на премиера Педро Санчес води на предсрочните парламентарни избори в Испания, след обработването на 90,5% от протоколите, предаде ТАСС, позовавайки се на испанското министерство на вътрешните работи.
Социалистите печелят 122 места в 350-местния Конгрес на депутатите (долната камара на парламента). Консервативната Народна партия печели 65 места. Центристката партия „Гражданите“ печели 57 места, крайнолявата коалиция „Подемос“ получава 42 места, а крайнодясната партия „Вокс“ 24 места. Избирателната активност надвишава 75%, допълва агенцията.
Гласуването на изборите за Генералните кортеси (двукамерен парламент) беше произведено в неделя в Испания. На изборите ще бъдат избрани 350 представители в Конгреса на депутатите, както и 208 представители на Сената (горната камара) на испанския парламент.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Социалистическата партия побеждава на предсрочните парламентарни избори в Испания

ТАСС: Социалистическата партия побеждава на предсрочните парламентарни избори в Испания

28 Април 2019 | 23:11 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Социалистическата партия на премиера Педро Санчес побеждава на предсрочните парламентарни избори в Испания, след обработването на 50% от протоколите, предаде ТАСС, позовавайки се на испанското министерство на вътрешните работи.
Социалистите печелят 126 места в 350-местния парламент. Консервативната Народна партия печели 66 места. Центристката партия „Гражданите“ печели 55 места, крайнолявата партия „Подемос“ получава 42 места, а крайнодясната партия „Вокс“ 23 места. Избирателната активност надвишава 75%, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политико“: Социалистическата партия печели изборите в Испания

„Политико“: Социалистическата партия печели изборите в Испания

28 Април 2019 | 22:07 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Социалистическата партия на премиера Педро Санчес печели изборите в Испания, но ще има нужда от коалиционни партньори, за да продължи да управлява, съобщава изданието „Политико“, позовавайки се на социологически проучвания.
Проучване, изготвено за испанската обществена медия RTVE, дава на социалистите между 116 и 121 места в 350-местния парламент на Испания. На второ място остава консервативната Народна партия с 69-73 места. Либералите от „Гражданите“ печелят 48-49 места, крайнолявата партия „Подемос“ печели 42-45 места, а крайнодясната партия „Вокс“ 36-38 места.
Проучването е на базата на 12000 интервюта, проведени в хода на кампанията. Две други проучвания показват подобни резултати.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: В Испания се провеждат предсрочни парламентарни избори

AFP: В Испания се провеждат предсрочни парламентарни избори

28 Април 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Мадрид. В Испания се провеждат предсрочни парламентарни избори, белязани от възраждането на крайната десница след повече от четири десетилетия, предава AFP.
Проучванията на общественото мнение дават победа на социалистическия премиер Педро Санчес, но без необходимото мнозинство, за да управлява самостоятелно, което означава, че ще трябва да търси съюзи в политическа среда, на фона на кризата с неуспешния опит за отцепване на Каталуния.
Новината на тези избори е появата на крайно дясната партия „Вокс“, която излезе на сцената през декември в регионалните избори в Андалусия и изглежда, че ще влезе за първи път в националния парламент.
Проучванията сочат, че тя може да спечели повече от 10 процента от гласовете в страна, в която не е имало крайно десни партии от смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г., което вероятно ще предизвика още по-голяма загриженост сред установените политически партии в Европа.
Избирателните секции ще отворят в 9:00 часа местно време (10:00 българско време) и ще затворят в 20:00 часа местно време (21:00 часа българско време), като резултатите ще бъдат обявени по-късно в неделя.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.