НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Държавата нито има намерението, нито има капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в Стратегията за детето, които трябва да се прецизират

Министър Красимир Вълчев: Държавата нито има намерението, нито има капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в Стратегията за детето, които трябва да се прецизират

10 Май 2019 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Държавата нито има намерението, нито има капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в Стратегията за детето, които трябва да се прецизират. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Сутрешния блок на България он Еър. „Моят опит доказва, че всеки един документ може да бъде допълнително обсъден и подобрен. Това трябва да се случи“, каза той. Вълчев допълни, че има много хора, които са с активно мнение и отношение и те не са били въвлечени в писането и първоначалното обсъждане на стратегията. „Има нужда от едно по-продължително обсъждане. Това е целта. Имаме нужда от такава стратегия. Имаме нужда от такъв разговор, всъщност. Ние трябва да използваме такива документи, за да водим положителен, смислен разговор за бъдещето за децата. Има разделителни линии, не бих казал и разделителни линии, различни мнения“, допълни министърът.
Вълчев каза още, че не може да се допусне, че всички родители са напълно отговорни към децата си. „Детето има права. По принцип детето трябва да бъде отглеждано в семейна среда, да се подпомага семейството. Но в редки случаи имаме и безотговорни родители. Това го виждаме и по отношение на правото на образование. Детето има свои собствени права, които трябва да бъдат гарантирани. Правото на образование е задължение на родителите, но ние имаме голям брой деца, в които семейства липсва отговорност на родителите към образованието. Тогава държавата трябва да има по-силна функция, затова направихме механизма, за да работим заедно с останалите държавни институции“, допълни министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Жители на града ще подкрепят Националния протест срещу Стратегията за детето

Велико Търново: Жители на града ще подкрепят Националния протест срещу Стратегията за детето

1 Май 2019 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Жители на Велико Търново ще подкрепят Националния протест срещу Стратегията за детето 2019-2030, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. На 11 май се предвижда да се проведе масов протест пред Министерски съвет. Освен в София протести ще има и в още няколко български града, сред които и Велико Търново. Недоволните граждани са се обединили в обща група в социалните мрежи. Те вече са провели и няколко организационни срещи, като предстои да се съберат и тази събота, когато ще бъде избрано мястото и начина на провеждане на протеста.
Недоволните граждани смятат, че новият документ е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлив за гражданите на България. Според тях в документа се предвижда „пълна власт“ от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство. Те твърдят, че в основата на стратегията стои разрушаване на традиционното семейство, цели се ограничаване на правата на родителите и чрезмерно и недемократично разширяване на контролните функции на държавата по отношение на децата и семейния живот. Недоволните граждани се опасяват, че съществува риск и в България социалните служби да изземат функциите на родителите, както и да се улесни изземването на деца от семействата им и преместването им в приемни семейства. Техните притеснения са за това, че децата ще бъдат третирани като обект на обществена и държавна намеса, при която ролята на родителите и естествената семейна среда са сведени до минимум. Те посочват, че стратегията предвижда ранно сексуално обучение в и извън държавните училища, които се оставят в ръцете на държавните служители, както и неправителствените организации (доставчиците на услуги), работещи с тях. Противниците на стратегията заявяват още, че стратегията е изготвена в нарушение на основни конституционни и човешки права, записани в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Протест срещу Националната стратегия за детето и джендър идеологията ще се проведе в града

Сливен: Протест срещу Националната стратегия за детето и джендър идеологията ще се проведе в града

1 Май 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Сливен. Протест срещу Националната стратегия за детето ще се проведе от 17.00 часа до 18.00 часа пред сградата на Община Сливен, съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен Надежда Маргенова от организаторите на събитието. Инициаторите на протеста се обявяват срещу противопоставянето на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите, чрез страх от законното отнемане на децата им. Освен това протестът е насочен и срещу джендър идеологията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов спря работата по Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов спря работата по Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

26 Април 2019 | 02:10 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта за Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) беше спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото.
В своя официална позиция Министерството на труда и социалната политика посочи, че целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. „Въпреки това министерството отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки“, посочват още от министерството и допълват, че държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. „Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи“, отбелязват от социалното министерство.
Стратегията предвиждаше въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и ефективна работеща система за превенция, наблюдение и изпълнение на тези забрани. Документът въвеждаше и задължение за изграждане на приобщаваща среда с цел приобщаването на децата с увреждания, децата от различен етнически произход и децата от различни уязвими групи. Имаше идея и за въвеждана на стандарти за качеството на грижите в детските ясли и предучилищното образование, които да са в съответствие с Европейската рамка за качество за услугите за образование и грижи в ранна детска възраст. Стратегията въвеждаше повече кариерно ориентиране, повече сексуално образование, повече спорт в училище, повишаване на здравната култура и участие на родителите в образователния процес. Документът предвиждаше и разширяваше на правомощията на социалните служители и държавата.
В началото на април Светият синод изрази притеснения по повод новата стратегия. В oфициалната си позицията БПЦ заяви, че проектът за национална стратегия за детето дава твърде големи правомощия на социалните служители и на държавата, изземва функции на родителите и семейството, отваря твърде много врати за неправомерно отнемане на децата, за анонимни необосновани сигнали за родителско насилие. И в същото време не предвижда достатъчно мерки за подпомагане на семейства, които са затруднени в това да полагат нужните и достатъчни грижи за децата си.
На 22 април на протест срещу приемането на документа излязоха десетки граждани в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Според тях документът е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлив за гражданите на България. Протестиращите заявиха, че в стратегията се предвижда „пълна власт“ от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство. Срещу документа се обявиха и някои политически партии, сред които СДС, ВМРО и др.
Агенция „Фокус“ припомня: Националната стратегия за детето беше представена на 19 декември 2018 г. на заседание на Националния съвет за закрила на детето от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Сред стратегическите цели на документа бяха гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура, гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото. Задачи на документа бяха подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда. Други цели на документа бяха гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия; ефективен достъп до правосъдие; осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов спря работата по Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов спря работата по Националната стратегия за детето (ОБЗОР)

25 Април 2019 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта за Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) беше спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото.
В своя официална позиция Министерството на труда и социалната политика посочи, че целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. „Въпреки това министерството отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки“, посочват още от министерството и допълват, че държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. „Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи“, отбелязват от социалното министерство.
Стратегията предвиждаше въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и ефективна работеща система за превенция, наблюдение и изпълнение на тези забрани. Документът въвеждаше и задължение за изграждане на приобщаваща среда с цел приобщаването на децата с увреждания, децата от различен етнически произход и децата от различни уязвими групи. Имаше идея и за въвеждана на стандарти за качеството на грижите в детските ясли и предучилищното образование, които да са в съответствие с Европейската рамка за качество за услугите за образование и грижи в ранна детска възраст. Стратегията въвеждаше повече кариерно ориентиране, повече сексуално образование, повече спорт в училище, повишаване на здравната култура и участие на родителите в образователния процес. Документът предвиждаше и разширяваше на правомощията на социалните служители и държавата.
В началото на април Светият синод изрази притеснения по повод новата стратегия. В oфициалната си позицията БПЦ заяви, че проектът за национална стратегия за детето дава твърде големи правомощия на социалните служители и на държавата, изземва функции на родителите и семейството, отваря твърде много врати за неправомерно отнемане на децата, за анонимни необосновани сигнали за родителско насилие. И в същото време не предвижда достатъчно мерки за подпомагане на семейства, които са затруднени в това да полагат нужните и достатъчни грижи за децата си.
На 22 април на протест срещу приемането на документа излязоха десетки граждани в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Според тях документът е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлив за гражданите на България. Протестиращите заявиха, че в стратегията се предвижда „пълна власт“ от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство. Срещу документа се обявиха и някои политически партии, сред които СДС, ВМРО и др.
Агенция „Фокус“ припомня: Националната стратегия за детето беше представена на 19 декември 2018 г. на заседание на Националния съвет за закрила на детето от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. Сред стратегическите цели на документа бяха гарантиране на майчиното и детско здраве и насърчаване на здравословния начин на живот и здравната култура, гарантиране на достъпа на всяко дете до качествено образование и грижи на всеки етап от жизнения цикъл и придобиване на умения и компетентности за пълноценно включване в обществото. Задачи на документа бяха подобряване на стандарта на живот на всяко дете и гарантиране на правото му да живее в подкрепяща развитието му семейна или близка до семейната среда. Други цели на документа бяха гарантиране на правото на всяко дете да живее в сигурна среда; превенция и защита от насилие и от други вредни действия; ефективен достъп до правосъдие; осигуряване на възможности за участие на детето във вземането на решения по въпроси, които го засягат, както и достъп до игра, спорт, културни и други дейности, които подкрепят развитието му и формират граждански компетентности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика: Много от българите приемат ЕС за даденост, а той е в дома на милиони семейства

Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика: Много от българите приемат ЕС за даденост, а той е в дома на милиони семейства

25 Април 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
София. Много от българите приемат ЕС за даденост и нямат отношение към неговата политика, а той е в дома на милиони семейства. Това каза в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Иван Нейков, бивш социален министър, а сега директор на Балканския институт по труда и социалната политика. „Няма значение дали наш близък работи в ЕС, дали в дома ни идват пари от неговата работа в ЕС, дали децата ни учат в ЕС, ЕС е у нас, в кухнята на всеки един. В същото време идват европейски избори - всичко можеш да чуеш в дискусиите, но не и по онези големи въпроси, които ЕС предлага да бъдат решени“, поясни експертът. Той даде за пример падането на роуминга в ЕС, като уточни, че българинът забравя, колко други важни въпроси поставя ЕС и то в социалната сфера. „Едно от най-важните неща, пред които е изправен пазарът на труда, това са новите форми на заетост – нетрадиционни, нетипични форми, дистанционни, работа с ваучери, работа през платформи, това са съвършено важни за всеки мислещ човек неща, но тях не ги коментираме. Коментираме отново фалшиви новини. Имаме огромно поле за въвеждане на гъвкави режими на работа, които да съчетават семейния и служебния живот, но това също не се коментира и после се чудим защо на ЕС гледаме като на големия брат, който трябва да дойде и да издърпа ушите на кмета, на министъра, защото не си вършат работата. Имаме необходимост да осъзнаваме мястото и ролята на европейската общност и да я защитаваме“, каза още Иван Нейков.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Джамбазки, ВМРО: Скандалната стратегия за закрила на детето е спряна и това е поредната победа за Патриотите от ВМРО

Ангел Джамбазки, ВМРО: Скандалната стратегия за закрила на детето е спряна и това е поредната победа за Патриотите от ВМРО

25 Април 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. Скандалната стратегия за закрила на детето е спряна – факт, който няма как да не ме радва. Това е поредната победа за Патриотите от ВМРО. Това написа евродепутатът и водач на листата на ВМРО – БНД за предстоящите европейски избори Ангел Джамбазки в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Ние бяхме от първите, които поведохме битката за отмяната му. Аз лично писах до Агенцията за закрила на детето два пъти, а депутатите от ВМРО водиха своята битка в парламента.Този меко казано проблемен документ даваше възможност да се узаконят спорни практики при възпитанието на децата, оспорваше ролята на семейството и родителите и правеше внушения, които да поведат страната ни по пътя на извратените правила в държави като Норвегия и Холандия. Ето защо и нашите битки в защита на традициите, семейството и християнските ценности имат смисъл! Нашата борба срещу мултикултурализма и евробюрократизма няма да спре. Ние браним България!“, пише още Джамбазки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работата по проекта на Стратегията за детето е спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов

Работата по проекта на Стратегията за детето е спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов

25 Април 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
София. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта за Националната стратегия за детето (2019-2030 г.) е спряна поради породилите се негативни обществени реакции на част от обществото. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.
"Целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители. Въпреки това Министерството на труда и социалната политика отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки", посочват още от министерството и допълват, че държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. "Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи", отбелязват от Министерството на труда и социалната политика.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.