НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:49


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Веска Спасова, етнолог: Червеният цвят на яйцето има защитна функция и символизира Христовата кръв

Веска Спасова, етнолог: Червеният цвят на яйцето има защитна функция и символизира Христовата кръв

25 Април 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Червеният цвят на яйцето има защитна функция и символизира Христовата кръв. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите й на Велики четвъртък по традиция се боядисват великденските яйца. „Първото яйце трябва да бъде червено, то има магическа сила. То е първообраз на живота. Червеният цвят има защитна функция и символизира Христовата кръв. С първото червено яйце се потъркват бузите на децата”, каза Веска Спасова. По думите й боядисването на великденските яйца трябва да става рано сутрин. Боята, с която се оцветяват яйцата, не се дава назаем за да не избяга късметът от дома. След края на боядисването боята се изхвърля на чисто място, може да бъде в градината, под розите.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лана Анзаридзе, Детски музикален театър „Дея“: Аз винаги казвам, когато идва един нов спектакъл, той е един от най-големите, защото нивото на нашите спектакли се повишава

Лана Анзаридзе, Детски музикален театър „Дея“: Аз винаги казвам, когато идва един нов спектакъл, той е един от най-големите, защото нивото на нашите спектакли се повишава

25 Април 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Добрич. „Аз винаги казвам, когато идва един нов спектакъл, той е един от най-големите, защото нивото на нашите спектакли се повишава“. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Лана Анзаридзе, художествен ръководител на Детски музикален театър „Дея“ и режисьор на мюзикъла „Чарли и шоколадовата фабрика“. Новата постановка е пети спектакъл за музикалния детски театър. Лана Анзаридзе сподели, че при избора си на сюжети и теми за спектаклите няма провокация. „Това е въпрос на вкус. Аз харесвам тези приказки, като „Алиса в страната на чудесата“, „Хотел Трансилвания“ и други. Неведнъж съм говорила за Тим Бъртън. Това е един режисьор, който много ми е близък. Имам много идеи, свързани с този режисьор и мечтая да ги реализирам. Смятам, че той прави много интересни неща, през приказката показва реалността на живота. Интересно е според мен“, сподели творецът.
Лана Анзаридзе допълни, че чисто театрално този режисьор и неговите творби предлагат много интересни персонажи, грим, костюми и т.н., а от друга страна - човешка и философска, през призмата на разказаната история, в приказен вариант представя истини за живота и хората и в тях са вплетени различни поуки. Именно приказката представя истината за нещата и това се приема много добре от децата, допълни режисьорът. С всеки нов спектакъл се увеличава броят на децата, които участват. Увеличава се и обемът на декорите, които са част от постановката. „Чарли и шоколадовата фабрика“ за момента е един от най глобалните спектакли, които правим в „Дея“. В него участват 66 деца. Декорът също е много сериозен, не както преди от стиропор. Той е истински както е в спектаклите на професионалните театри“, каза Лана Анзаридзе. Декорът е дело на самите деца. Помагат им и някои от родителите. „Децата помагат за всичко – сценография, костюми, грим. Както винаги ние правим американски песни с български текст. Техен автор е едно момче, главен герой в спектакъла. Лана Анзаридзе от самото начало на творческата си кариера като режисьор и художествен ръководител на музикален детски театър работи само и единствено с деца. По думите й те са най-добрият материал, с който един творец може да работи.
„Фактът, че те не са професионалисти, в това и работата с тях има удоволствие, защото можеш от тях да правиш каквото поискаш. Докато при професионалните актьори, те вече имат в свой вътрешен план и понякога с тях се работи малко трудно“, сподели Лана Анзаридзе. Мюзикълът „Чарли и шоколадовата фабрика” е адаптиран по книгата на Роалд Дал и филма от 2005 г. на Тим Бъртън. Зрителите ще се насладят на песни с български авторски текст, сценарий и хореография, ефектни костюми и декор и чудати образи. Тази седмица Детският музикален театър „Дея“ представя новия си мюзикъл „Чарли и шоколадовата фабрика“. Музикалният детски театър е уникален за Добрич. Той съществува от няколко години и събира все повече почитатели както сред публиката, така и сред децата с талант. Това е една възможност за подрастващите да развиват своите дарби - да пеят, да танцуват, да творят. Всяко негово представяне на фестивали носи престижни награди, а последната постановка е една вълнуваща покана за преживяване, наситено с музика, танци и поуки. Тези, които са пропуснали вчерашния премиерен спектакъл, могат да гледат мюзикъла „Чарли и шоколадовата фабрика“ тази вечер от 19.00 часа на основна сцена на Драматичен театър „Йордан Йовков“ в Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севдалина Иванова, Община град Добрич: Още от 2004 година на сайта на администрацията се предлагат електронни услуги

Севдалина Иванова, Община град Добрич: Още от 2004 година на сайта на администрацията се предлагат електронни услуги

25 Април 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Добрич. Още от 2004 година на сайта на администрацията се предлагат електронни услуги. Това каза в предаването „Добрич - Блян вихрен, понесен над степ ековита...“ на Радио „Фокус“ Севдалина Иванова, директор на Центъра за услуги и информация (ЦУИ) в Община град Добрич. „Оттогава ние сме предприели действия за въвеждане на електронното управление, работим и надграждаме постигнатото. Нашият портал предлага услуги, извършвани без електронен подпис. Смея да твърдя, че през 2018 година във връзка с отчитането сме направили статистика, която показва, че например по Закона за достъп до обществена информация, 50% от подадените заявления за такъв достъп са онлайн. Също така от 2004 година предложения и сигнали на граждани постъпват в общината отново по електронен път и по този показател имаме 50% подаване онлайн. Клиентите получават код за достъп по интернет и могат да проследяват движението на преписката си по всяко време. Също така могат да получат и онлайн отговор, зависи от това как са пожелали да бъде представен той“, каза Севдалина Иванова. По електронен път Община град Добрич предлага повече от 15 услуги. Освен заявленията за достъп до обществена информация, предложения и сигнали, онлайн могат да се подават също искания за удостоверения за дубликат за раждане, за граждански брак и за наследници. Преди миналата година е започнал приемът на сигнали за нередности на територията на общината. Това също е система, която събира предложения и сигнали за подобряване на инфраструктурата. Системата съдържа интерактивна карта на територията на града. „Новите ни електронни услуги от година и половина са приемът в детските заведения и електронните услуги, които са в този раздел - проверка на седмично меню в детско заведение и онлайн заверка на купон за ползване на храна в Детска млечна кухня. Също така от пет-шест години гражданите срещу получаване на ПИН- код от Дирекция „Местни данъци и такси“ съответно и с ПИН- код от Национална агенция по приходите могат да могат да проверят своите задълженията по заплащането на налозите към Община град Добрич, посочи Севдалина Иванова. Тя допълни, че Общината е правила вътрешно проучване чрез анкетни карти за удовлетвореността на гражданите от предлаганите електронни услуги. Резултатите показват високо ниво на доверие и удовлетвореност. Всички видове предлагани електронни услуги се ползват активно.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

Акценти в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“

25 Април 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Добрич. Темите в днешното издание на съвместното предаване „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ на Радио „Фокус“ и Община Добрич - Портал за електронни услуги поддържа Община град Добрич. Списъкът им е дълъг. Целта е гражданите да бъдат максимално улеснени, а услугите да отговарят на съвременните изисквания на модерния начин на живот - за бързо и качествено обслужване. Директорът на Центъра за информация и услуги в Общината Севдалина Иванова разказва за възможностите, които порталът за електронни услуги предоставя. Тази седмица Детският музикален театър „Дея“ представя новия си мюзикъл „Чарли и шоколадовата фабрика“. Музикалният детски театър е уникален за Добрич. Той съществува от няколко години и събира все повече почитатели както сред публиката, така и сред децата с талант. Това е една възможност за подрастващите да развиват своите дарби - да пеят, да танцуват, да творят. Всяко негово представяне на фестивали носи престижни награди. Ръководителят на Детски музикален театър „Дея“ и режисьор на мюзикъла Лана Анцаридзе разказва за самата постановка, творческата работа с деца и отправя една вълнуваща покана за преживяване, наситено с музика, танци и поуки. В Страстната седмица и Велики четвъртък ще завършим нашето предаване с разказа на етнографа Лена Кирилова – за традицията да се шарят яйца на днешния ден, за поверията и обичаите на нашите прадеди, които пазим и са част от националното ни културно богатство. Тези и още теми слушайте в предаването „Добрич – Блян вихрен, понесен над степ ековита…“ от 14:00 до 15:00 часа с водещ Жулиета Николова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.