НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

До 14 декември се удължава срока за разследването по делото на Лютви Местан

До 14 декември се удължава срока за разследването по делото на Лютви Местан

14 Октомври 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Срокът за разследването по делото на Лютви Местан за смърт по непредпазливост на дете е удължен с два месеца, това съобщи за Рaдио „Фокус“ Димитрина Делчева, говорител на Окръжна прокуратура-Кърджали. Това ще бъде третата промяна на срока за довършване на разследването за катастрофата, в която председателят на ДОСТ Лютви Местан е обвинен за смъртта на 6-месечно дете. Не са готови изводите по авто-техническата експертиза, постановена по делото,по думите на прокурор Делчева. На 14 април 2019 година край село Загорско стана катастрофата, когато Лютви Местан излиза на главния път към Маказа и се удря с кола на семейство, като са ранени още майката, бащата и братчето на загиналото бебе.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжният съд в Кърджали върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Окръжният съд в Кърджали върна шофьорската книжка на Лютви Местан

26 Юли 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Окръжният съд в Кърджали върна шофьорската книжка на Лютви Местан. Това съобщиха от Окръжен съд - Кърджали. Политикът е разследван за тежката катастрофа на 14 април на главен път Кърджали – ГКПП "Маказа", където загина 6-месечно дете, братчето му и родителите получиха различен вид наранявания. Отменено е постановлението на прокуратурата, с което временно бе отнето свидетелството за управление на моторно превозно средство на лидера на ДОСТ. За втори път след обжалване Местан получава книжката си, която му бе върната, след като той обжалва и след ново решение на прокуратурата, отново му бе отнета. Мотивът на Окръжен съд е, че разследваното деяние не се отличава с по-висока от типичната за този тип престъпления обществена опасност. Съдът е определил мярката, наложена от прокуратурата като "необоснована" и "незаконосъобразна". Настоящето решение на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: С два месеца се удължава разследването на катастрофата с Лютви Местан

Кърджали: С два месеца се удължава разследването на катастрофата с Лютви Местан

13 Юни 2019 | 14:10 | Агенция "Фокус"
Кърджали. С два месеца се удължава разследването на катастрофата, станала при кръстовището при село Загорско на пътя за ГКПП „Маказа“, при която загина бебе на 6 месеца. Това съобщи за Радио „Фокус“ говорителят на Окръжна прокуратура-Кърджали прокурор Димитрина Делчева. Единственият обвиняем по делото за инцидента е лидерът на ПП ДОСТ Лютви Местан. Срокът на разследването е удължен, тъй като не е изготвена още съдебната автотехническа експертиза по делото.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Лютви Местан е внесъл паричната гаранция от 10 000 лв.

Кърджали: Лютви Местан е внесъл паричната гаранция от 10 000 лв.

25 Април 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Лютви Местан е внесъл паричната си гаранция от 10 000 лв. Това съобщи за Радио "Фокус" Димитрина Делчева, зам.-председател и говорител на Окръжна прокуратура-Кърджали. Мярката на неотклонение беше препотвърдена от Окръжен съд-Кърджали, след като беше отменена по жалба на обвинения и трябваше се внесе до 17.00 часа на 25 април. От прокуратурата потвърдиха, че тя е била внесена още вчера.
Лютви Местан е обвиняем по досъдебно производство за причиняване по непредпазливост на смъртта на бебе при катастрофа, станала на 14 април на пътя Кърджали–Маказа, на кръстовището при село Загорско. След обжалване и отмяна на първоначално наложената мярка за неотклонение от страна на Окръжен съд-Кърджали, са били събрани доказателства за имущественото състояние на обвиняемия, и след като е установено, че той притежава недвижими имоти и спестявания, мярка за неотклонение е съобразена с тях и, според прокуратурата, е законосъобразна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Книжката на Лютви Местан ще бъде повторно отнета, отпадна забраната да напуска страната (ОБЗОР)

Книжката на Лютви Местан ще бъде повторно отнета, отпадна забраната да напуска страната (ОБЗОР)

25 Април 2019 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Кърджали. На 15 април прокуратурата повдигна обвинение на лидера на ПП ДОСТ Лютви Местан за причиняване на смърт по непредпазливост при тежката катастрофа в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа”. При инцидента загина 6-месечно бебе, а майка му, 10-годишния му брат и бащата пострадаха. Местан и другият водач са били с отрицателни проби за алкохол и наркотици. След задържането му за 24 часа, Местан бе пуснат под парична гаранция в размер на 10 хил. лева и му бе наложена забрана да напуска пределите на страната. Пред журналисти в Кърджали Лютви Местан заяви, че е съкрушен от случилото се. Той отбеляза, че има вяра в разследващите органи и очаква да се установи истината за тежката катастрофа. Местан посочи, че при инцидента е бил ударен челно от другия автомобил, в който е пътувало семейството. По думите му той е бил ударен от другата кола, което може да се види от разположението на автомобила му – в средата на платното, ударен само отпред, а не вляво или отзад. На 16 април Окръжната прокуратура в Кърджали отне книжката на Лютви Местан. А на 18 април съдът отмени наложената му гаранция от 10 хил. лева. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че се събират доказателства за имотното състояние на Местан, за да му се определи мярка за неотклонение, след като паричната гаранция беше отменена. До отмяна на мярката се стигна след обжалване от Лютви Местан. На 19 април окръжният съд отново наложи същата парична гаранция на лидера на ДОСТ. На 22 април беше отменено решението за отнемането на книжката на Местан. Окръжният съд счете, че от събраните доказателства не е установено деянието му да е с по-висока от типичната за този вид престъпления обществена опасност. Според съда не е налице яснота извършването на какво друго престъпление ще бъде осуетено с отнемането на свидетелството за правоуправление на обвиняемия. Определението на съда е окончателно. На 23 април Лютви Местан обжалва гаранцията си от 10 хил. лева, както и забраната да напуска страната. На 24 април главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура - Кърджали. До главния прокурор са постъпили молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването. По-късно Кърджалийският окръжен съд отмени забраната Местан да напуска страната. Съдът прие, че няма реална опасност от укриването му в чужбина. Определението на съда е окончателно. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че книжката на Лютви Местан ще бъде повторно отнета. Стана ясно, че от 2013 година досега Местан има едно наказателно постановление в сила, един акт и 13 фиша, всички за превишена скорост. Всички са платени, като глобите са били в размер за 100 и 300 лв.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Лютви Местан има повторно постановление за отнемане на свидетелството за управление на МПС

Прокурор Румяна Арнаудова: Лютви Местан има повторно постановление за отнемане на свидетелството за управление на МПС

24 Април 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Лютви Местан има повторно постановление за отнемане на свидетелство за управление на МПС. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова относно разследването срещу Лютви Местан, който участва в катастрофа, при която загина 6-месечно бебе, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Обявихме, че започна наказателно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, в резултат на нарушаване на правилата на движение по пътищата“, припомни Арнаудова, като обясни, че Лютви Местан е навлязъл в пътна лента, без да се съобрази със знака „Стоп“. „Бяха му наложени мерки за забрана да напуска пределите на страната и отнемане на свидетелство за управление на МПС и мярка за неотклонение, парична гаранция в рамките на 10 000 лв“, обясни говорителят на главния прокурор. „Преди малко колегите от Кърджали се обадиха и мярката за забрана да напуска пределите на страната е отменена от Окръжен съд- Кърджали“, каза още тя. Арнаудова обясни, че е отменена и и забрана за управление на МПС. „Това, което направи прокуратурата вече е факт- да събере спешно доказателства затова дали Люти Местан е изряден участник в пътното движение“, допълни тя.
„От "Пътна полиция" към СДВР ни уведомиха, че в периода от 2013 г. до настоящия момент Лютви Местан има в сила едно наказателно постановление, един акт и 13 фиша, всички за превишена скорост. Всички те са платени, глобите са били в размер за 100 и 300 лв.", съобщи Румяна Арнаудова. "Вече е факт повторно отнемане на свидетелство за управление“, заяви тя. „До настоящия момент той не е бил без свидетелство за управление. Надяваме се, че второто постановление, което е от днес да му го връчат и да му вземат свидетелството за управление на МПС", посочи Арнаудова, като уточни, че до момента той не е оставал без книжка, защото органите на реда не са го намерели на адреса му, за да му връчат постановление.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжен съд- Кърджали отмени забраната за напускане на страната на Лютви Местан

Окръжен съд- Кърджали отмени забраната за напускане на страната на Лютви Местан

24 Април 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Кърджалийският окръжен съд отмени мярката „Забрана за напускане пределите на Република България" на Лютви Местан, наложена с постановление на прокурор от ОП- Кърджали на 15 април. Това съобщиха от Окръжен съд- Кърджали. Съдът приема, че забраната за напускане на пределите на страната, наложена на обвиняемия, понастоящем се явява прекомерно ограничение, надхвърлящо целите, заложени в същината на тази мярка за процесуална принуда. Данните, събрани по делото, и досегашното процесуално поведение на обвиняемия позволяват извода, че и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина. Определението на съда е окончателно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан

Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан

24 Април 2019 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров взе на специален надзор разследването срещу Лютви Местан и възложи на прокурори от ВКП да оказват засилена методическа помощ на прокурорите от Окръжна прокуратура - Кърджали. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. На 14 април 2019 г. под наблюдението на Окръжна прокуратура - Кърджали започна разследване по досъдебно производство за установяване на причините за настъпило пътно-транспортно произшествие на път І-5, км. 361, водещ от град Кърджали към ГКПП - Маказа, при което е причинена смърт на 6-месечно дете.
На 15 април 2019 г. Лютви Местан е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл.343, ал.1, б. “в“ във вр. с чл.342, ал.1 от НК. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че обвиняемият е извършил нарушения на чл.35 и чл.47 от Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на малолетната Е.А.
До главния прокурор са постъпили молби от пострадалите родители на починалото дете за осъществяване на постоянен надзор върху разследването.
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на прокурори от Върховна касационна прокуратура да оказват засилена методическа помощ на наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура – Кърджали като прецени, че досъдебното производство се отличава с фактическа и правна сложност и е със засилен обществен интерес, тъй като обвиняемият Местан е публична личност, лидер на политическа партия. Взети са под внимание и отправените молби за това от родителите на пострадалото дете.
По делото предстои да бъдат извършени множество процесуално следствени действия и да бъде привлечен по- голям експертен и аналитичен ресурс. Това налага оказването на организационна помощ и цялостна подкрепа на наблюдаващите прокурори от ОП – Кърджали.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: До 25 април Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лв.

Кърджали: До 25 април Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лв.

24 Април 2019 | 05:09 | Агенция "Фокус"
Кърджали. До 25 април Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лв. Това съобщиха от Окръжен съд-Кърджали. Определението на съда е по повод втората жалба на Местан срещу мярката му за неотклонение и паричната гаранция, наложена му за втори път от прокуратурата. На този етап от разследването има достатъчно доказателства за съпричастност на обвинения Лютви Местан към разследваното престъпление, като един от участниците в катастрофата, при която е загинало дете, се посочва в определението на Окръжния съд. Събрани са доказателства за имущественото състояние на обвиняемия, от които се установява, че същият притежава недвижими имоти и спестявания, като взетата мярка за неотклонение е съобразена с тях и е законосъобразна, се казва още в определението, което е окончателно.
Лютви Местан обжалва мярката преди 4 дни, и тя беше отменена, след което прокуратурата му наложи повторно гаранция от 10 000 лева. Окръжният съд-Кърджали е приел, че при вземане на мярката за неотклонение органът на досъдебното производство е взел предвид степента на обществена опасност на деянието, доказателствата срещу обвиняемия, семейното и имущественото му положение, възрастта и др. данни за личността му.

Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лютви Местан обжалва паричната си гаранция и забраната да напуска страната

Лютви Местан обжалва паричната си гаранция и забраната да напуска страната

23 Април 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Кърджали. В Окръжна прокуратура – Кърджали са постъпили жалби от Лютви Местан срещу наложената му парична гаранция от 10 хил. лева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. Чрез защитника си Лютви Местан обжалва наложената му мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 10 000 лева, както и мярката за процесуална принуда „забрана да напуска пределите на Република България“. Жалбите са внесени в Окръжен съд – Кърджали за разглеждане, ведно с материалите по делото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджалийският окръжен съд върна шофьорската книжка на Лютви Местан

Кърджалийският окръжен съд върна шофьорската книжка на Лютви Местан

22 Април 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Кърджалийският окръжен съд отмени постановление от 16 април на прокурор при Окръжна прокуратура – Кърджали, с което е отнето временно свидетелство за управление на МПС на Лютви Местан. Това съобщиха от окръжния съд. Съдът е приел, че единственият мотив, с който се обосновава постановяването на тази ограничителна мярка от прокурор при ОП - Кърджали е, че същата се взема с цел да бъде осуетено извършването на друго престъпление от обвиняемия. Приел е също, че разпоредбата на чл. 69а, ал. 1 НПК не се прилага императивно при обвинение за извършено престъпление по Глава единадесета, Раздел ІІ от Особената част на Наказателния кодекс, а е законова възможност за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство, която преценка винаги е индивидуална, с оглед обществената опасност на разследваното деяние и обществената опасност на обвиняемия. В настоящия случай от събраните до момента данни по делото не се установява разследваното деяние да се отличава с по-висока от типичната за този вид престъпления обществена опасност, и в обжалваното постановление не е налице яснота извършването на какво друго престъпление ще бъде осуетено с отнемането на свидетелството за правоуправление на обвиняемия. Определението на съда е окончателно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Лютви Местан е призован отново в Окръжна прокуратура  – Кърджали, където ще му се предяви постановлението за новата мярка за неотклонение

Прокурор Румяна Арнаудова: Лютви Местан е призован отново в Окръжна прокуратура – Кърджали, където ще му се предяви постановлението за новата мярка за неотклонение

19 Април 2019 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Бургас. В 14.00 часа Лютви Местан е призован отново в Окръжна прокуратура – Кърджали, където ще му се предяви постановлението, с което се определя новата мярка за неотклонение. Това каза на брифинг в Бургас говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „Във вчерашния ден заявихме позицията на Окръжната прокуратура в Кърджали, след като съдът отмени мярката за неотклонение на Лютви Местан, тъй като прокуратурата не била представила достатъчно доказателства за имотното състояние на Местан“, заяви прокурор Арнаудова и обясни, че това определение е окончателно и не подлежи на протестиране. „Ние нямахме друг полезен ход, осен да съберем изискуемите според съда доказателства за имотното състояние на Лютви Местан. Категорично прокуратурата счита, че макар деянието да е непредпазливо престъпление, тъй като от него в резултат на това непредпазливо престъпление е настъпила смърт, лицето и вече обвиняем Лютви Местан не може да остане без мярка за неотклонение, затова Окръжната прокуратура в Кърджали спешно събра доказателства за имотното състояние на обвиняемото лице и вече разполагаме с пълен обем от тази информация“, добави Арнаудова.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: На Лютви Местан е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева, съобразена с имущественото му положение

Кърджали: На Лютви Местан е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева, съобразена с имущественото му положение

19 Април 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Кърджали. С постановление на следовател от Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Кърджали по отношение на Лютви Местан, обвиняем за извършено престъпление по чл.343, ал.1, б.“в“ във вр. с чл.342, ал.1 от НК, е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. Мярката за неотклонение е наложена, като е съобразена с обществената опасност на престъплението, с доказателствата срещу обвиняемия и с имущественото му положение, за което са събрани доказателства. Постановлението за неотклонение парична е било връчено днес на Лютви Местан в Окръжна прокуратура-Кърджали в 10.00 часа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Окръжна прокуратура – Кърджали събира доказателства за имотното състояние на Лютви Местан, за да му се определи отново мярка за неотклонение

Прокурор Румяна Арнаудова: Окръжна прокуратура – Кърджали събира доказателства за имотното състояние на Лютви Местан, за да му се определи отново мярка за неотклонение

18 Април 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Окръжна прокуратура – Кърджали събира доказателства за имотното състояние на Лютви Местан, за да му се определи отново мярка за неотклонение. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На Лютви Местан беше определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв. Беше наложена временната мярка за отнемане на свидетелството за управление на МПС и му беше забранено да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора“, припомни Арнаудова. Тя посочи, че по жалба на Лютви Местан Окръжен съд – Кърджали отменя мярката за неотклонение, тъй като прокуратурата не е представила доказателства за имотното му състояние, които да обосноват размера на гаранцията. „С това произнасяне на Окръжния съд на практика Местан е останал без каквато и да било мярка за неотклонение. Това, което прави в момента Окръжната прокуратура в Кърджали е спешно да събере доказателства за имотното състояние на лицето, за това какви недвижими имоти притежава, какви са неговите доходи, какви моторни превозни средства притежава. За да може да предприеме следващите си действа отново по мярка за неотклонение“, обясни Румяна Арнаудова. Говорителят на главния прокурор посочи, че прокуратурата счита, че лицето не може да остане без такава мярка за неотклонение. „Прокуратурата предостави доказателства, но явно те не са били достатъчни. За 24 часа няма как да съберем всичко. Само автомобилът, с който се е движил Местан, според вас колко струва“, коментира Арнаудова и посочи, че е възможно да бъде поискана същата мярка. „Може би най-късно в понеделник ще има резултат“, обясни тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Съдът отмени наложената гаранция на Лютви Местан

Кърджали: Съдът отмени наложената гаранция на Лютви Местан

18 Април 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Кърджали. С определение на Окръжен съд-Кърджали от 17 април мярката за неотклонение - парична гаранция в размер на 10000 лв. за Лютви Местан е отменена, като това определение е окончателно. Това каза за Радио „Фокус“ прокурор Димитрина Делчева, говорител на Окръжна прокуратура-Кърджали. В момента Местан няма мярка за неотклонение, но такава ще бъде взета в съвсем кратки срокове. Предстои да бъде взетo решение каква ще бъде тя, като това ще реши наблюдаващият прокурор, като се съобрази с всички доказателства, които са налични по делото.
„Фокус“ припомня: Лидерът на ПП ДОСТ Лютви Местан e с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост за тежката катастрофа между два автомобил в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа”. При инцидента, станал в неделя, загина 6-месечно бебе, а майка му, 10-годишния му брат и бащата пострадаха. Местан и другият водач са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни. След задържането му за 24 часа, Местан бе пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева, беше му отнета шофьорската книжка и му е наложена забрана да напуска пределите на страната.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: Институтът по пътна безопасност подготвя официален доклад за кръстовището в района на с. Загорско по пътя за ГКПП-Маказа

Кърджали: Институтът по пътна безопасност подготвя официален доклад за кръстовището в района на с. Загорско по пътя за ГКПП-Маказа

17 Април 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Институтът по пътна безопасност подготвя официален доклад с констатации и заключения на експертите си за кръстовището в района на село Загорско по пътя за граничен пункт „Маказа“, където при катастрофа в неделя загина 6-месечно бебе. Това каза Радио Фокус Богдан Милчев, доктор по стратегии и политики в сигурността, експерт в Институт по пътна безопасност - София. „Експертите на института направиха инспекция на фаталния участък на път I-5 при с. Загорско. Заснехме всичко и сега го обработваме. Ще коментираме проблемите със снимки и презентация. Въпросът не е кой е виновен, виновният ще го определи прокуратурата. Въпросът е как да подобрим пътната среда и ако утре някой някого не види, да може да се предпази и да няма смърт. Всички ние, които ползваме транспортната система всеки ден, виждаме недомислици“, каза Богдан Милчев.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Окръжна прокуратура - Кърджали: Книжката на Лютви Местан е временно отнета

Окръжна прокуратура - Кърджали: Книжката на Лютви Местан е временно отнета

16 Април 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Кърджали. С постановление на Окръжна прокуратура – Кърджали от днес по отношение на Лютви Местан, привлечен като обвиняем за престъпление по транспорта, в резултат на което е причинена смърт, на основание чл.69а, ал.1 от Наказателно-процесуалния кодекс, е наложена мярка за процесуална принуда – временно отнемане на свидетелството му за управление на моторно превозно средство. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Над 5 000 превозни средства преминават на ден по участъка на път I-5 Кърджали - Маказа край село Загорско, досега в района на кръстовището не е имало пътни инциденти

АПИ: Над 5 000 превозни средства преминават на ден по участъка на път I-5 Кърджали - Маказа край село Загорско, досега в района на кръстовището не е имало пътни инциденти

16 Април 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Кръстовището на път I-5 Кърджали – Маказа при село Загорско е проектирано, построено и сигнализирано по всички правила на нормативната уредба, по които са изградени всички кръстовища. По повод пътния инцидент в неделя Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) апелира всички експерти от неправителствения сектор и медиите да се въздържат от разпространяването на необосновани и невярни твърдения.
Проектът за пътна сигнализация е изготвен съобразно Закона за движение по пътищата и е съгласуван от „Пътна полиция“. Това съобщиха от пресцентъра на АПИ. Средно на денонощие в участъка преминават над 5 000 превозни средства и от пускането на отсечката в експлоатация през 2014 г. досега в района на кръстовището при село Загорско няма пътни инциденти.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обвинение за Местан заради катастрофата на пътя за „Маказа“ (ОБЗОР)

Обвинение за Местан заради катастрофата на пътя за „Маказа“ (ОБЗОР)

16 Април 2019 | 06:00 | Агенция "Фокус"
Лидерът на ПП ДОСТ Лютви Местан e с повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост за тежката катастрофа между два автомобил в района на село Загорско по главния път към ГКПП „Маказа”. При инцидента, станал в неделя, загина 6-месечно бебе, а майка му, 10-годишния му брат и бащата пострадаха. Местан и другият водач са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни. От двамата са взети и кръвни проби.
По случая до момента е извършен оглед на местопроизшествието, разпитани са свидетели очевидци, назначени са съдебномедицински експертизи. Събраните до момента доказателства са дали основание да се приеме, че Местан е нарушил Закона за движение по пътищата, в резултат на което по непредпазливост е причинил смъртта на 6-месечното дете.
След задържането му за 24 часа, Местан бе пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева и му е наложена забрана да напуска пределите на страната. Разследването по делото продължава, предстои събирането на гласни доказателства, огледи на моторните превозни средства, които са иззети по делото като веществени доказателства и назначаване на съдебна автотехническа експертиза.
Състоянието на тримата пострадали в тежката катастрофа е стабилно. Те са настанени в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали с повърхностни наранявания, които не застрашават живота им. Майката е с рани в областта на челото, няма увреждане на съзнанието, нито черепно-мозъчни травми. Детето е с контузии на главата и глезена. Бащата е с контузии на кръста, със спукан прешлен и трябва да бъде обездвижен за известно време.
Пред журналисти в Кърджали Местан заяви, че е съкрушен от случилото се. Той отбеляза, че има вяра в разследващите органи и очаква да се установи истината за тежката катастрофа. Местан посочи, че при инцидента е бил ударен челно от другия автомобил, в който е пътувало семейството. По думите му той е бил ударен от другата кола, което може да се види от разположението на автомобила му – в средата на платното, ударен само отпред, а не вляво или отзад.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Испания ексхумират тленните останки на Франсиско Франко. 24 октомври 2019 г.
В Испания ексхумират тленните останки на Франсиско Франко. 24 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.