НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: При огромен интерес от страна на родители и ученици премина първият уъркшоп „Работилница за иновации на  началника на РУО“

Варна: При огромен интерес от страна на родители и ученици премина първият уъркшоп „Работилница за иновации на началника на РУО“

23 Април 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Варна. При огромен интерес от страна на родители и ученици премина първият уъркшоп „Работилница за иновации на началника на РУО“ във Варна. Стотици деца посетиха събитието, което премина под мотото „Творим за всички, помагаме на всекиго“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Залата, в която се проведе уъркшопът се оказа тясна за родителите и ученици в пети и седми клас, както и гимназисти, които бяха дошли да се срещнат с представители на Регионалното управление на образованието (РУО). На павилионите имаше представители на професионални училища, които са заели първи места за иновативност в конкурсите на РУО.
С презентация „Библиотеката в училище, къде, какво и как“ беше представена дейността на училищните библиотеки, конкурса за есе и проведената първа конференция за Област Варна на тема: „Ученическите библиотеки и поколението Z – възможности и предизвикателства“. Темата беше представена от библиотекари от ОУ „Захари Стоянов“ и Първа езикова гимназия във Варна, както и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Белослав. Ученици на варненската ПГСАГ „В. Левски“, СУ „Св. Климент Охридски“ в Аксаково и Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“ показаха презентация „Училищният двор, прекрасно място за учене и почивка“. Сред представилите се на форума бяха също сертифицирани медиатори от СУ „Димитър Благоев“ в Провадия, ОУ „Г. С. Раковски“ във Варна и ОУ „Пайсии Хилендарски“ в село Горен Чифлик.
Свои щандове имаха и Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“, ПГХРТ „Цар Симеон Велики“ в Провадия, ПГЕ, ПТГ, ПГИ „Д-р Иван Богоров“ във Варна, както и експерти по приобщаващо образование.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Разкриват се 13 нови паралелки в училищата в областта за учебната 2019/2020 година

Варна: Разкриват се 13 нови паралелки в училищата в областта за учебната 2019/2020 година

23 Април 2019 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Варна. 13 нови паралелки са предвидени в план-приема след седми клас във Варненска област за учебната 2019/2020 година. В тази бройка има защитени професии, професии с недостиг на пазара, STEM – профили. Това обясни преди откриването на уъркшопа „Работилница за иновации“ началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Венцеслава Генова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й през следващата учебна година,целият план-прием ще е ориентиран към природни науки, технолгии, чужди езици, дигитални специалности – това, от което пазарът има нужда, в съответствие с изискванията на бизнеса и в съгласие с Областната икономическа стратегия. Една от новите специалности ще е паралелка с интензивно изучаване на португалски език в Четвърта езикова гимназия. Така в учебното заведения ще се преподават всички романски езици – френски, испански и португалски.
„За всички има по нещо, стига правилно да самоопределят себе си. Предстои да се направи много важен избор в живота на седмокласниците, за намерят своя път за развитие напред. Държим този избор да бъде информиран“, обясни още началникът на РУО на първия си уъркшоп. По думите на Венцеслава Генова, друга новост ще е възстановяването на паралелката с италиански език в Руското училище. Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия също ще е едно от учебните заведения с нови паралелки идната година. Там освен дневната форма на обучение, се предлагат вечерна и задочна. Увеличени са и паралелките с дуално обучение. Според Венцеслава Генова по отношение на изучаването на чужди езици е много важно да има подготвени учители, за да успеят учениците да овладеят езика на ниво и да бъдат конкурентноспособни. „Досега в областта се изучаваха интензивно шест чужди езика, но започваме да разчупваме тази тенденция с португалския. Да се надяваме, че от другата година ще имаме паралелка с изучаване на още някой от славянските езици, освен руския“, каза още директорът на РУО.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.