НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: При огромен интерес от страна на родители и ученици премина първият уъркшоп „Работилница за иновации на  началника на РУО“

Варна: При огромен интерес от страна на родители и ученици премина първият уъркшоп „Работилница за иновации на началника на РУО“

23 Април 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Варна. При огромен интерес от страна на родители и ученици премина първият уъркшоп „Работилница за иновации на началника на РУО“ във Варна. Стотици деца посетиха събитието, което премина под мотото „Творим за всички, помагаме на всекиго“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Залата, в която се проведе уъркшопът се оказа тясна за родителите и ученици в пети и седми клас, както и гимназисти, които бяха дошли да се срещнат с представители на Регионалното управление на образованието (РУО). На павилионите имаше представители на професионални училища, които са заели първи места за иновативност в конкурсите на РУО.
С презентация „Библиотеката в училище, къде, какво и как“ беше представена дейността на училищните библиотеки, конкурса за есе и проведената първа конференция за Област Варна на тема: „Ученическите библиотеки и поколението Z – възможности и предизвикателства“. Темата беше представена от библиотекари от ОУ „Захари Стоянов“ и Първа езикова гимназия във Варна, както и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Белослав. Ученици на варненската ПГСАГ „В. Левски“, СУ „Св. Климент Охридски“ в Аксаково и Варненската търговска гимназия „Г. С. Раковски“ показаха презентация „Училищният двор, прекрасно място за учене и почивка“. Сред представилите се на форума бяха също сертифицирани медиатори от СУ „Димитър Благоев“ в Провадия, ОУ „Г. С. Раковски“ във Варна и ОУ „Пайсии Хилендарски“ в село Горен Чифлик.
Свои щандове имаха и Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров“, ПГХРТ „Цар Симеон Велики“ в Провадия, ПГЕ, ПТГ, ПГИ „Д-р Иван Богоров“ във Варна, както и експерти по приобщаващо образование.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Още три гимназии в областта въвеждат дуално обучение

Венцеслава Генова, РУО – Варна: Още три гимназии в областта въвеждат дуално обучение

23 Април 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Варна. От следващата учебна година още три учебни заведения във Варна и областта ще въведат дуална форма на обучение, след Професионалната гимназия по дървообработване. Това обясни преди откриването на първия уъркшоп „Работилница за иновации“ началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) Венцеслава Генова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите й това са Варненската морска гимназия, Търговската гимназия и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. „Опитваме се да подготвяме кадри за пазара на труда, а не да следваме онази порочна практика – да се създават готови безработни“, обясни началникът на РУО и посочи, че от повече от една година насоката, по която работи Регионалното управление на образованието с директорите и учителите, е не толкова да се обучават учениците, отколкото да се научат да учат.
„Ние не можем да предвидим кои качества на бъдещето ще са необходими на младия човек, за да го възпитаме в тях. Затова решаваме, че е по-добре да го научим да учи, а след това той да бъде гъвкав със своите качества и умения“, каза още Венцеслава Генова. Според нея от тук нататък предизвикателството към българското образование е да се осигури качествен достъп до образование и всички усилия са насочени в тази посока. За целта от РУО оказват методическа помощ, както и работят за допълнителната квалификация на учителите, за да могат те да напаснат своите знания към търсенето на учениците. Все повече ще се залага на компетентностният подход в работата. Фокусът ще е върху поставянето на проектни екипни задачи. „Българският учител си остава онзи възрожденец по дух, помисли и действия, затова сме тук“, допълни още началникът на Регионалното управление по образованието.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.