НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Увеличение на приходите от международен туризъм отчита Министерството на туризма за първите месеци на 2019 г. (ОБЗОР)

Увеличение на приходите от международен туризъм отчита Министерството на туризма за първите месеци на 2019 г. (ОБЗОР)

24 Април 2019 | 03:27 | Агенция "Фокус"
София. Увеличение на приходите от международен туризъм отчита Министерството на туризма за първите месеци на 2019 г. За януари и февруари приходите от чуждестранните туристи са 425 млн. евро, което е с 4,8% повече в сравнение със същия период на 2018 г. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която откри шестата годишна среща на Националния борд по туризъм. Пред участниците в събитието Ангелкова отчете, че над 9 млн. са били чуждестранните туристи, посетили България през изминалата година. Тя подчерта, че страната ни се стреми да развива всичките си видове туризъм, като целта е да се превърне в утвърдена целогодишна туристическа дестинация.
„Важно е да си дадем ясна сметка, че 2019 г. ще бъде много динамична и трудна година, изпълнена с борба за всеки един турист“, заяви Ангелкова. Тя посочи, че през настоящата година престои да се приемат промени в Закона за туризма, които касаят определяне статута на националните курорти, както и да продължи да се работи за намаляване на административната тежест за бизнеса. Министърът на туризма отчете, че 4 и 5-звездните хотели у нас са сред най-предпочитаните от туристите и обясни, че държавата ще вземе мерки за подпомагане на сектора с цел увеличаване на техния брой. „Насърчаваме създаването на 4 и 5-звездни хотели, защото те са първенци по ранни записвания“, каза още Ангелкова. Тя обясни, че се работи и по изготвянето на международен финансово-икономически анализ за запълване крилата на сезона, който ще бъде готов до месец и половина.
Кметът на София Йорданка Фандъкова също взе участие във форума, като съобщи, че с 82% се е увеличил броят на чуждестранните туристи в столицата през последните 10 години. Тя посочи, че за последните години София се развива устойчиво като туристическа дестинация с ясна визия. „Факторите за развитие на града като туристическа дестинация са много, но важна е и инфраструктурата и изграждането на транспортните връзки“, каза още тя. Фандъкова обясни, че София вече е леснодостъпна дестинация по въздух. „Бяха открити множество линии с нискотарифни полети, което засили посещенията на туристите през уикендите. Така през 2016 г. София влезе в топ 3 на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 г. – 2016 г. И този вид туризъм продължава да се развива“, заяви тя. Фандъкова посочи, че за периода от 2008 г. до 2018 г. нарастват както броят на нощувките, така и броят на туристите.
От Националния борд по туризъм отправиха две предложения към Министерството на туризма и Столична община - 1% от приходите по туризъм да бъдат реинвестирани в национална туристическа реклама и маркетинг на България като туристическа дестинация, както и да бъде издигната кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 г.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.
Самолет прелита над Статуята на свободата в Ню Йорк. 21 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.