НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радостина Ценова, Българска фондация „Биоразнообразие“: Темата на Деня на Земята тази година обръща внимание на опазването на видовете в природата

Радостина Ценова, Българска фондация „Биоразнообразие“: Темата на Деня на Земята тази година обръща внимание на опазването на видовете в природата

22 Април 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Бургас. Темата на Деня на Земята тази година обръща внимание на опазването на видовете в природата. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Радостина Ценова от Българска фондация „Биоразнообразие“. По думите ѝ в днешния ден се повдигат въпросите, свързани с причините за изчезването на видовете.
„Радостни сме, че честването и отбелязването на този ден търпи особено голямо развитие. Благодарение на него много силно се разраства Световното движение за опазване на околната среда. В последните години темите, които се поставят в днешния ден, стават все по-важни“, отбеляза Ценова. Според нея причините за изчезването на видовете са няколко. „Това е, на първо място, прекомерната експлоатация на различните видове от човека – за храна, за спорт и други. Другата сериозна причина е загубата на местообитание. Ние, хората, не си даваме сметка, че с изсичането на гора или с пресушаването на река, не само физически унищожаваме мястото, но унищожаваме и дома на всички видове, които го обитават. Това е причината те да се преместват и след това да изчезват“, каза още Ценова. Тя добави, че друга сериозна и често неглижирана причина е свързана с глобалните метеорологични промени.
„Понякога не си даваме сметка какви са ефектите от това. Все още има цели държави, които неглижират този проблем. Освен това, друга важна причина за изчезването на видовете, която трябва да отбележим, е разпространението на неместни видове. Тази биологична хомогенизация, която се случва в света, благодарение на глобалния транспорт и лесното пренасяне на видове, би могла да се отрази неблагоприятно върху тях. Видовете започват да обитават места, където нямат естествени врагове, и така могат да навредят на местната флора и фауна. Всичко това може да се квалифицира като една глобална екологична катастрофа“, допълни още Ценова. Според нея на този проблем е важно да се обръща внимание всекидневно, не само в Деня на Земята, тъй като правилните действията на всеки един човек биха могли да повлияят за разрешаването му.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.