НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Комисията за финансов надзор предоставя междинен доклад на отговорните институции по проверката на „Еврохолд България“ АД

Комисията за финансов надзор предоставя междинен доклад на отговорните институции по проверката на „Еврохолд България“ АД

26 Юни 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за финансов надзор (КФН) предоставя междинен доклад на отговорните институции по проверката на „Еврохолд България“ АД. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията.
Във връзка със заявения от КФН ангажимент да предостави констатираните до момента факти и обстоятелства от проверките на „Еврохолд България“ АД и свързаните с него дружества, относно тяхното финансовото състояние и цялостната дейност на холдинга, от Комисията информират, че днес официално е изпратена цялата съотносима информация до Главна прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“ с цел преценка и действия по компетентност. В писмото до тях подробно са изложени резултатите и заключенията на база проверената до момента документация. Също така е изпратена информация до Националната агенция за приходите с цел информираност за фактите и обстоятелствата, касаещи спазване на данъчното законодателство на Република България и преценка на необходимостта от предприемане на действия по компетентност.
Ролята на КФН е да осъществява стриктен и навременен надзор, да бъде обективна и безпристрастна, работейки в интерес на бизнеса и гражданите. Комисията изпълнява и поетата отговорност да информира обществеността за отделните етапи в хода на проверките, спазвайки принципите на конфиденциалност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Междуведомствена група ще изготви критерии за сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

Междуведомствена група ще изготви критерии за сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

25 Юни 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов съобщи, че с негова заповед се сформира междуведомствена група за изготвяне на критерии за сделката за придобиването на ЧЕЗ. В групата ще участват КЕВР и останалите заинтересовани институции. „Бъдете сигурни, че тази работна група ще изготви критерии, които са обективни и които трябва да бъдат норма в прилагането на закона“, заяви Иван Иванов. По думите му критериите ще бъдат неутрални и ще се прилагат за всички други бъдещи сделки от такъв характер. Председателя на енергийния регулатор прогнозира, че критериите могат да бъдат изготвени в рамките на 2-3 седмици.
По-рано председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България“ АД Асен Христов обясни, че дружеството се интересува от сделката повече от 8 месеца и води преговори от февруари. Той уточни, че ЧЕЗ са предпочели „Еврохолд“, защото другата компания в надпреварата, за втори път е дала оферта на разсрочено плащане, което не показва добра финансова стабилност. „Еврохолд България” АД ще плати 335 милиона евро за акциите на ЧЕЗ. Парите са от два източника – 30% собствени средства от увеличението на капитала, а останалите над 300 милиона евро са банков кредит“, поясни Христов и изтъкна, че сделката е по силите на дружеството и парите ще бъдат платени веднага. Асен Христов категорично отрече зад сделката да стоят политически интереси и призова политиците и жълтите медии да се въздържат от пазарни манипулации. „Трябва да проявим отговорност и независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ“, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос кои стои зад „Еврохолд България“ АД в Министерски съвет. „Сделката е извършена в Чехия от частна компания. Така че ако визирате написаното, че Цветанов стои зад сделката- Цветанов е извън ГЕРБ“, посочи премиерът. „Колкото БСП могат да ги питат какво прави Жан Виденов или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там или не“, допълни Бойко Борисов. Той подчерта, че като премиер няма право да коментира такава сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици, да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, КЕВР: Междуведомствена група ще изготви критерии за сделката за ЧЕЗ

Иван Иванов, КЕВР: Междуведомствена група ще изготви критерии за сделката за ЧЕЗ

25 Юни 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. С моя заповед вече се сформира междуведомствена група, която включва не само представители на КЕВР, но и на другите заинтересовани институции, които имат отношение към реализирането на такова становище и на критерии. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов за сделката за закупуване на ЧЕЗ от „Еврохолд България“ АД, предаде репортер на „Агенция Фокус“. „Още тази седмица започва заседание. Бъдете сигурни, че тази работна група ще изготви критерии, които са обективни и които трябва да бъдат норма в прилагането на закона“, заяви той. „Оттук нататък тези критерии, които трябва да бъдат неутрални, по отношение на купувач, продавач и на конкретна сделка, ще бъдат прилагани и за всички други бъдещи сделки от такъв характер“, посочи Иван Иванов и прогнозира, че критериите могат да бъдат изготвени в рамките на 2-3 седмици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ

Премиерът Бойко Борисов: Независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ

25 Юни 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Считам, че както и предишния път, трябва да проявим отговорност и независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос кои стои зад „Еврохолд България“ АД в Министерски съвет след заседанието на Коалиционния съвет, на което бяха обсъдени субсидиите за партиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този, който стои сутринта беше по БТВ и говори ясно. Вие не знаете ли кой е?“, коментира той. „Сделката е извършена в Чехия от частна компания. Така че ако визирате написаното, че Цветанов стои зад сделката- Цветанов е извън ГЕРБ“, посочи премиерът. „Колкото БСП могат да ги питат какво прави Жан Виденов или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там или не“, каза още Бойко Борисов. „Като премиер нямам право да коментирам такава сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици. Да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари“, подчерта министър- председателят. Попитан, ако има съмнения около сделката, би ли се намесил, Борисов изтъкна: „Не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асен Христов, "Еврохолд България“: Няма политически интереси зад сделката ни за ЧЕЗ

Асен Христов, "Еврохолд България“: Няма политически интереси зад сделката ни за ЧЕЗ

25 Юни 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Повече от осем месеца се интересуваме от сделката за ЧЕЗ. Преговори водим от февруари. ЧЕЗ поканиха различни компании и една от тях беше „Еврохолд”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по БТВ Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд България“ АД. „Нашето предложение се оказа по-добро от това на индийската компания, която за втори път даде оферта на разсрочено плащане, което не показва добра финансова стабилност. Затова ЧЕЗ предпочетоха нас”, обясни той. „Еврохолд България” АД ще плати 335 милиона евро за акциите на ЧЕЗ. Парите са от два източника – 30% собствени средства от увеличението на капитала на „Еврохолд”, а останалите над 300 милиона евро са банков кредит“, поясни Христов. „Сделката е по силите на дружеството и парите ще бъдат платени веднага”, допълни той и уточни, че КФН ще провери финансовото състояние на „Еврохолд” с оглед на бъдещи придобивания. Асен Христов категорично отрече зад сделката да стоят политически интереси. Той призова политиците и жълтите медии да се въздържат от пазарни манипулации. „Нека да не търсим политически мотиви в една бизнес сделка. Жълти медии и някои политици се опитват да я използват за политически интереси и КФН може да се самосезира”, заяви Христов. Той коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че „ЧЕЗ е продадена на втората Гинка” с думите: „Казвам се Асен. Не се приемаме като втората Гинка. Това беше просто една метафора”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До края на седмицата Комисията за финансов надзор ще представи резултатите от проверката на „Еврохолд България“ АД

До края на седмицата Комисията за финансов надзор ще представи резултатите от проверката на „Еврохолд България“ АД

24 Юни 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. В периода след публикуваното на 24.04.2019 г. прессъобщение, във връзка с намерението за предстоящи придобивания на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД от „Еврохолд България“ АД, Комисията за финансов надзор продължава работата си по четири проверки на дейността на „Еврохолд България“ АД и на дейността на три застрахователни дружества от групата на холдинга. Toва съобщиха от пресцентъра на КФН. Проверяват се финансовото състояние и капацитета на дружествата с оглед на бъдещи придобивания.
Становището на КФН за финансовото състояние на купувача е от изключителна значимост с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс – от една страна за заплащането на инвестицията по изкупуването и от друга - за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор.
КФН има ангажимент да предостави до края на настоящата седмица – 28 юни 2019 г., констатираните до момента факти и обстоятелства на компетентните институции – Главна прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“, с цел информираност и обективност. При окончателно приключване на проверките в законоустановения срок отговорните институции ще получат резултатите от тях заедно с наличните факти и заключения. Комисията също така поема отговорността да информира обществеността за момента на приключване на проверките.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Следим какво се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Следим какво се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“

21 Юни 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Следим какво се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР доц. Иван Иванов предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали КЕВР има ресурс да провери „Еврохолд“, доц. Иванов поясни, че Регулаторът ще изпълни закона. „Ние ще изпълним закона. Искам да кажа, че по отношение на „Инерком“ изобщо проверката не стигна до КЕВР, тъй като сделката беше забранена от Комисията за защита на конкуренцията. Впоследствие се влезе в съдебна фаза, така че няма към нас никаква възможност да се произнесем. Следим какво се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“, каза още доц. Иванов. По думите му критерии за оценка все още няма. „Апелът, който беше отправен към институциите да ни предоставят критерии не беше осъществен“, допълни той. Доц. Иванов допълни, че ако се стигне до КЕВР регулаторът сам ще се постарае да създаде обективните критерии. „Не искахме ние да го правим, за да има така да се каже външна воля кои да бъдат критериите. Надявам се действително, когато се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати при изробатване на критериите“, допълни още доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: При сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители

Министър Теменужка Петкова: При сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители

21 Юни 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
София. При сделката за ЧЕЗ няма да бъде направено нищо, което да постави под риск енергийната сигурност на страната и българските потребители. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали е имала срещи с новия купувач на ЧЕЗ „Еврохолд“ и дали е по-голям оптимист, министър Петкова посочи, че не е имала срещи с „Инерком“, не съм имала срещи и с новия купувач на активите на ЧЕЗ в България. Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство. Чешката държава провежда тези процедури. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната. Това е нашият водещ принцип. Поради тази причина нашето национално законодателство е предвидило определени критерии, по които трябва да бъдат проверени тези потенциални желаещи да закупят активите на всяко едно електроразпределително дружество“, допълни Петкова. Във връзка с появила се информация за липса на опит в бранша на новия купувач на ЧЕЗ, тя уточни, че всеки един от органите в България, които трябва да се произнесат, ще кажат своето мнение. На въпрос дали се обмислят промени, с които хората с по-ниски доходи да заплащат по-ниска тарифа ток, Петкова отговори: „Либерализацията на пазара по отношение на бита означава това“, каза тя. По думите й либерализацията не е еднократен акт. „Това означава, че цената за регулирания пазар и бита постепенно ще включва определен елемент от свободния пазар. Това ще стане плавно, последователно. Срокът, в който това се извършва в другите държави-членки е бил между 3 и 5 години“, допълни тя. Попитана дали се обмисля бедните потребители да плащат по-ниска цена на тока, тя уточни, че това са временни мерки. „Те ще се подпомагат с други нефинансови мерки“, уточни още министърът на енергетиката. По думите й енергийната ефективност е по-устойчива и дългосрочна.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Еврохолд" подписа договор за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България

"Еврохолд" подписа договор за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България

20 Юни 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. "Еврохолд България" АД се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Това съобщиха от холдинга. Двете страни подписаха договор. "Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.
"Еврохолд" ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. Холдингът вече е подписал мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал.
"Еврохолд" вече е сформирал и консултативен съвет от експерти със солиден международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на дейността на "ЧЕЗ България" в структурата на холдинга. Допълнително, "Еврохолд" се е договорил висшият мениджмънт на "ЧЕЗ България" ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, да остане в компанията, за да се гарантира плавен преходен период в управлението.
Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България" АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България" АД, лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект"-Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и "ЧЕЗ България" ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.
Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи.
Консултанти на "Еврохолд" по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската - “Стоева, Чомпалов и Знеполски”. Консултанти на ЧЕЗ Груп са адвокатските дружества Skils s.r.o. и „Пенков, Марков и партньори”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Еврохолд България“ АД: Оказваме пълно съдействие на КФН за започналата проверка по сделката за придобиване на ЧЕЗ

„Еврохолд България“ АД: Оказваме пълно съдействие на КФН за започналата проверка по сделката за придобиване на ЧЕЗ

25 Април 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с ангажимента си да разкрива чувствителна информация, свързана със сделката по придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа – „Еврохолд България“ АД, информира обществеността, че дружеството оказва пълно съдействие на Комисията за финансов надзор (КФН) във връзка със стартиралата на 24 април проверка на регулатора. Това съобщиха от холдинга. „Еврохолд“ приема започналата проверка за закономерна и очаквана стъпка с оглед значимостта на сделката за активите на ЧЕЗ в България, предоставя всички необходими и изискани от комисията документи и осигурява пълен достъп до информацията за дейността на дружеството на служителите на надзора.
Като холдинг с дългогодишен публичен статут и с дъщерни дружества, чиито бизнес операции подлежат на стриктен регулаторен контрол, „Еврохолд“ винаги е бил обект на регулярни проверки от страна на КФН и е оказвал необходимото съдействие на органите на комисията. „Еврохолд“ се отчита публично за своята дейност, като регулярно разкрива и публикува детайлна финансова и нефинансова информация в изискваните от закона и регулатора срокове, канали и формат. Финансовите отчети и доклади за дейността на дружеството се публикуват на тримесечна и годишна база на корпоративния уебсайт и на сайтовете на Българската и Варшавската фондова борса, на които се търгуват акциите на българската компания. „Еврохолд“ е единствената българска частна небанкова институция с присъден рейтинг от една от трите най-големи международни агенции за кредитен рейтинг на глобално ниво - Fitch Ratings. В тази връзка Fitch Ratings извършва регулярен преглед и оценка на финансовото състояние на компанията, за което публикува и необходимите доклади, които са публично достъпни. „Еврохолд“ доброволно спазва Националния кодекс за корпоративно управление, който изисква от дружеството да прилага добрите практики и принципи на корпоративно управление, в това число да извършва своята дейност прозрачно, да се съобразява с всички заинтересовани от бизнеса на холдинга лица и да се държи отговорно пред обществото. „Еврохолд“ отново напомня, че ще финансира сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки. Поради условия за конфиденциалност имената на банките-партньори на този етап не могат да бъдат разкрити. След окончателно подписване на необходимите договорености по финансирането на сделката, Еврохолд ще разкрие всички публични детайли в тази посока.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за финансов надзор започна проверки на „Еврохолд България“ АД

Комисията за финансов надзор започна проверки на „Еврохолд България“ АД

24 Април 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Предвид високия обществен интерес към сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, Комисията за финансов надзор се самосезира и започва проверки в „Еврохолд България“ АД и в основни дружества от финансовия холдинг. Това съобщиха от пресцентъра на КФН. Основната цел на Комисията е да провери финансовото състояние и капацитет на холдинга с оглед бъдещите придобивания, включително на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД.
По закон електроразпределителните дружества са част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. С предприетите от Комисията действия по проверка на получилия ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България – „Еврохолд България“ АД, КФН спазва своето обещание за стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица и публични дружества, както и прозрачна и навременна комуникация с обществеността.
За назначените проверки са информирани прокуратурата и ДАНС, като същите ще бъдат уведомени, както за резултатите от проверките, така и своевременно, ако се констатират факти и обстоятелства навеждащи на заключения за извършени нарушения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, Комисия по енергетика: Ще настоявам за проверка на „Еврохолд“ за евентуално участие на офшорни компании в сделката за ЧЕЗ

Валентин Николов, Комисия по енергетика: Ще настоявам за проверка на „Еврохолд“ за евентуално участие на офшорни компании в сделката за ЧЕЗ

19 Април 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
София. Ще настоявам за проверка на „Еврохолд“, защото може да има евентуално участие на офшорни компании в сделката за ЧЕЗ. Това каза на брифинг народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с изказване на депутатът от БСП Таско Ерменков във връзка със сделката за ЧЕЗ, Николов посочи: „Мисля, че БСП иска да бъде незаобиколим фактор в сделката за ЧЕЗ и затова все повдига темата. Но не знам защо иска това“.
Николов заяви,че призовава службите да бъдат внимателни в сделката за ЧЕЗ. „Ще напиша писмо до службите да се провери „Еврохолд“. Тя е публична компания, така че е наблюдавана от Комисията за финансов надзор. Но въпреки всичко се притеснявам за евентуално участие на офшорни кампания в тази сделка заедно с „Еврохолд“, а не на самия ‚Еврохолд“, каза още той и посочи, че ще настоява да бъде проследен произходът на парите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Огромен политически натиск е правенето на внушения за цената на тока преди КЕВР да е излязла с решение

Валентин Николов, ГЕРБ: Огромен политически натиск е правенето на внушения за цената на тока преди КЕВР да е излязла с решение

19 Април 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Огромен политически натиск е правенето на внушения за цената на тока преди КЕВР да е излязла с решение. Това каза на брифинг народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„БСП не предложиха комисар по тяхната квота в КЕВР – последния път, когато имаше промени във връзка със смяната на някои от членовете. Още тогава казахме, че ще има огромен натиск върху тази комисия, че ще бъде използвана политически и че чрез нея ще се опитват да вменяват вини на управляващите. И това се случва“, заяви Николов.
Той посочи, че преди КЕВР да е излязла с решение за цената на ел. енергията, вече се правят внушения. „Таско Ерменков казва с какви проценти ще бъде увеличена тя. Хубаво е той да занесе в КЕВР своите сметки и да оспори тяхното компетентно решение. Това е огромен политически натиск“, подчерта Николов.
Във връзка с обявения протест пред КЕВР той заяви, че и това е натиск. „Очаква се КЕВР под натиск да вземе решение, а би трябвало КЕВР безпристрастно да вземе решение“, коментира председателят на енергийната комисия. “КЕВР вече не е държавна комисия, тя се избира от парламента и той чрез докладите на КЕВР може да наблюдава дейностите, които тя извършва. За съжаление, БСП често отсъстваше в свикваните подкомисии“, заяви Николов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Сделката за ЧЕЗ е на чешката държава, България няма възможност за вмешателство в преговорите

Министър Теменужка Петкова: Сделката за ЧЕЗ е на чешката държава, България няма възможност за вмешателство в преговорите

19 Април 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Сделката за ЧЕЗ е на чешката държава, България няма възможност за вмешателство в преговорите. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Що се отнася до твърденията кой стоял зад сделката за ЧЕЗ, искам дебело да подчертая това, което българското правителство е заявявало като своя позиция – това е сделка, която е извън правомощията на България и се осъществява в Чехия. Българската държава няма никаква възможност за вмешателство в преговорите, които ЧЕЗ води“, заяви Петкова. Тя посочи, че всичко, което е необходимо, и правителството, и законодателя е предприело като действия, за да бъде защитена енергийната сигурност на държавата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока

Министър Теменужка Петкова: Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока

19 Април 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На пресконференция господин Таско Ерменков засегна въпроси, свързани с некомпетентно отношение в областта на енергетиката. Затова искам да напомня какво беше състоянието на държавната енергетика в края на 2014., тогава всичко в сектора беше замряло“, посочи министър Петкова. „Когато някой се опитва да прави внушения, че правителството е некомпетентно в областта на енергетиката, той трябва да си направи сметка какво би могъл да каже в своя защита“, подчерта тя. Петкова посочи, че с БСП имат добро сътрудничество в енергийната комисия. „Поради което съм изненадана, че точно сега се повдига темата с енергетиката. Това за мен е предизборен трик – да се постави цената на ел. енергията“, каза още тя.
Енергийният министър посочи, че в заявлението, което НЕК, е направила няма увеличение с 50%. „Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно“, заяви тя. Петкова посочи, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация, всичко друго е груба манипулация.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП определи като необосновани исканията за увеличаване на цената на тока

БСП определи като необосновани исканията за увеличаване на цената на тока

19 Април 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София. БСП определи като необосновани исканията за увеличаване на цената на тока. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешната пресконференция е във връзка с исканията както от НЕК, така и от ЕРП-ата за повишаване цената на електроенергията. БСП винаги е била против необоснованите искания за увеличаване на каквато и да е цена, още повече на жизненоважни стоки и услуги, каквато е самата електроенергия“, допълни Ерменков и посочи, че исканията за увеличаване на цената на тока са необосновани. Според него правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са в основата на непрофесионалното управление на енергийната ни система. Ерменков посочи, че актулаизацията на цените на тока в една нормална държава, в която растат доходи и брутен вътрешен продукт е нормално повишаването на цената да е съизмеримо с годишната инфлация. "За съжаление, обаче в България не сме в тази ситуация", допълни той. Депутатът призова КЕВР да бъде един стожерите на защита на интереса на обществото, а не само на тези, които произвеждат и продават електроенергия и да се съобрази с доходите на хората. Според него поскъпването не трябва да надхвърля 1% и 1,5 %.
На въпрос дали БСП продължава ЧЕЗ да бъде купена от държавата, Ерменков отговори: "Това, което искам да ви кажа, че БСП винаги е твърдяла от момента, в който започна процедурата за продажба на ЧЕЗ, че българската държава е тази, която трябва да губи това електроразпределително дружество. Няма как да прехвърляме отговорността от това, което ни се случва с управлението на ЧЕЗ и да очакваме, че то ако отиде в други частни ръце, ще се подобри положението", допълни Ерменков. Според него сега е сменен параванът за лице на сделката, а отзад всичко е същото. По думите му придобиването на ЧЕЗ от държавата може да се случи, когато БСП управлява.
На пресконференцията стана ясно, че във вторник (23 април 2019 г.) от 11.00 ч. се организира граждански протест пред КЕВР срещу увеличението на цената на тока. Протестът е организиран от Съюза на пенсионерите 2004 г. и Гражданско движение „Социална солидарност“ и Федерацията на потребителите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Еврохолд България" ще участва самостоятелно в преговорите за българските активи на "ЧЕЗ Груп"

"Еврохолд България" ще участва самостоятелно в преговорите за българските активи на "ЧЕЗ Груп"

17 Април 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - "Еврохолд България" АД, получи ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, съобщиха от холдинга. От там, уточняват, че компанията участва самостоятелно в процедурата. "Еврохолд" ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.
От холдинга посочват, че намерението за придобиването на активите на "ЧЕЗ Груп" в България е част от дългосрочната стратегия на "Еврохолд" за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. "Еврохолд" е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на "ЧЕЗ Груп в България", която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Ако има увеличение на цената на тока, то ще е в рамките на 3%

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Ако има увеличение на цената на тока, то ще е в рамките на 3%

10 Април 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Ако има увеличение на цената на тока, то ще е в рамките на 3%. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР доц. Иван Иванов след дискусия за кражбите на ток, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Ако има увеличение на цената на тока за битовия потребител, то ще е в рамките на 3% или 3% и нещо - в рамките на годишната инфлация. В тази зона - 2,9% - 3,2%“, обясни той. „Но е много далеч от това, което искат електроразпределителните дружества. Нито в предишните години, нито сега техните искания не сме ги удовлетворявали", заяви доц. Иванов и уточни, че същото важи и за искането на НЕК. „Аз не разделям дружествата по това дали са държавни, или са частни", коментира председателят на КЕВР. Във връзка с претенциите на електроразпределителните дружества за промените, които те смятат, че са необходими за кражбата на ток, доц. Иванов уточни, че към момента е намерен добър баланс. „Единствено тримесечният срок, в който те трябва да проверят техническото състояние на електромерите, изисква назначаване на няколко хиляди нови служители, което безспорно трябва да го отразят в техните необходими разходи. Там вероятно ще преразгледаме този срок“, поясни Иван Иванов. „В останалите части от правилата за измерване на количество ел. енергия сме напълно обосновани и защитаваме обществения интерес. Правилата изискват единствено да се възстановят разходите на дружеството, което то е направило за тази енергия, и в това отношение се стремим да го изпълним", коментира доц. Иванов и посочи, че разходите се възстановяват от конкретния нарушител.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.