НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Демократите обвиниха Уилям Бар в даване на лъжливи показания пред конгреса

ТАСС: Демократите обвиниха Уилям Бар в даване на лъжливи показания пред конгреса

2 Май 2019 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на Камарата на представителите на конгреса на САЩ Нанси Пелоси заяви, че министъра на правосъдието и главен прокурор Уилям Бар е излъгал, докато е давал показания под клетва, при изслушването му пред конгреса, предаде ТАСС.
„Това е нещо изключително сериозно, отказа на главния прокурор да каже истината пред конгреса. Това е престъпление“, заяви Пелоси, която заема третия по значимост пост в държавната йерархия на САЩ и е един от лидерите на Демократическата партия.
Влиятелният конгресмен пряко обвини Бар в лъжа.
„Той излъга конгреса. Ако подобно нещо беше направил някой друг, това щеше да се смята за престъпление. Никой не стои по-високо от закона, нито президента на САЩ, нито главния прокурор“, допълни Пелоси.
От своя страна министерството на правосъдието на САЩ категорично отхвърли обвиненията на председателя на Камарата на представителите.
„Неоснователната атака на председателя Пелоси срещу главния прокурор е безразсъдна, безотговорна и невярна“, се казва в изявление на ведомството.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Главният прокурор Уилям Бар отказа да свидетелства пред Конгреса

AFP: Главният прокурор Уилям Бар отказа да свидетелства пред Конгреса

2 Май 2019 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Главният прокурор Уилям Бар отказа да свидетелства пред Конгреса в четвъртък, относно действията му по доклада на Мюлер, като постави началото на конфронтация, в която демократите могат да предприемат правни стъпки, за да го принудят да свидетелства, предава AFP.
Председателят на правната комисия Джери Надлър заяви, че Бар също е отказал да предостави на комисията пълно и нередактирано копие от доклада на специалния съветник Робърт Мюлер относно намесата на Русия в изборите през 2016 г. и евентуално възпрепятстване на правосъдието от президента Доналд Тръмп.
Надлър каза, че Бар, който свидетелства в продължение на пет часа на заседание на Сената в сряда, не иска да се яви пред състава на Парламента, ако той бъде подложен на разпит от адвокат от комисията в допълнение към членовете й.
"Той се ужасява от това, че трябва да се изправи срещу опитен адвокат," каза Надлър, добавяйки, че " администрацията не може да диктува условията за изслушване в нашата зала за изслушване."
Министерството на правосъдието призна, че Надлър е променил правилата, за да се даде възможност на адвокати да разпитват Бар, което е предизвикало бойкота.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„The Washington Post“: Специалният прокурор Робърт Мюлер е недоволен от представянето на доклада му

„The Washington Post“: Специалният прокурор Робърт Мюлер е недоволен от представянето на доклада му

1 Май 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор Робърт Мюлер остана недоволен от това, как министъра на правосъдието и главен прокурор на САЩ Уилям Бар е изложил ключовите моменти от неговия доклад за резултатите от разследването за предполагаема намеса на Русия в хода на изборите през 2016 година, пише американският вестник „The Washington Post“.
Според Мюлер, в своето основно заключение Бар „не е успял да отрази изцяло контекста, природата и съдържанието“ на разследването. Във връзка с това Мюлер изразява своето безпокойство в писмо, изпратено до Бар след публикуването на заключението от разследването от страна на министерството на правосъдието на САЩ на 27 март. Ключовите изводи от доклада на специалния прокурор бяха публикувани на 24 март.
След разглеждане на подготвения от Мюлер доклад, министърът на правосъдието на САЩ Бар и неговия заместник Род Розенстайн заключиха, че в него няма никакви действия от страна на президента Тръмп, които биха могли да се смятат за престъпление.
„Сега обществото недоумява по повод на най-важните аспекти на нашето разследване. Това заплашва да подкопае главната цел, заради която министерството назначи специален представител, а именно да бъде осигурено пълното доверие на обществото за резултатите от разследването“, пише Мюлер.
„Обнародването на пълната версия на доклада на този етап ще изглади възникналите недоразумения и ще отговори на въпросите на конгреса и обществото, относно характера и резултатите от нашето разследване“, смята специалният прокурор.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Конгресът не може да ме отстрани от власт

Доналд Тръмп: Конгресът не може да ме отстрани от власт

22 Април 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп бе категоричен, че Конгресът не може да го отстрани от власти заради доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер за руската намеса в президентските избори от 2016 г. и опитите му да възпрепятства разследването, съобщава вестник The Hill.
„Само тежки престъпления и простъпки могат да доведат до импийчмънт. Няма никакви престъпления от моя страна (без тайни споразумения, без възпрепятстване), така че не можете да ме отстраните", написа Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
„Демократите са извършили престъпления, а не вашият президент от Републиканската партия! Масите най-накрая се обръщат към лова на вещици!“, гласи още „туитът“ на американския президент.
От редакцията подчертават, че в последните дни Тръмп се опитва да отклони дискусиите за възможно задействане на процедура по отстраняването му от президентския пост. Демократите все още обмислят дали да предприемат стъпки в тази насока след публикуването на преработения доклад на Мюлер.
В документа на специалния прокурор, представен миналата седмица, се подчертава, че след близо двугодишно разследване не е установено Тръмп да е сключвал споразумение с руското правителство. Мюлер нито оправда, нито намеси президента по въпроса за възможно възпрепятстване на правосъдието, но заяви, че Конгресът има право да провежда собствено разследване по този въпрос.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Докладът на Мюлер съживи въпроса за отстраняване на Доналд Тръмп от длъжност

USA Today: Докладът на Мюлер съживи въпроса за отстраняване на Доналд Тръмп от длъжност

21 Април 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Година и половина преди следващите президентски избори в САЩ, Демократическата партия сякаш бе приела линията на подготовка за предотвратяване на преизбирането на Доналд Тръмп, дистанцирайки се от идеята за задействане на процедура по импийчмънт срещу него.Но „проклетите" подробности, открити в разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за предполагаемата намеса на Русия в гласуването от 2016 г., съживиха разговорите за импийчмънт на Доналд Тръмп, коментират в редакцията на USA Today, най-тиражираният вестник в страната.
„Може да стигнем до това, а може и да не", подчерта демократът от Ню Йорк Джералд Надлер, председателстващ съдебната комисия, която ще започне процедура за импийчмънт, ако бъде взето съответното решение.
Републиканците, които имат мнозинство в Сената, се противопоставиха категорично на подобни действия. Каквото и решение да бъде взето в доминираната от демократите Камара на представителите на САЩ, Сенатът ще се нуждае от две трети от гласовете, за да спре процеса.
Докладът на Мюлер с обем от 448 страници съдържа подробна информация за многобройни контакти между русмнаци и съмишленици на Тръмп по време на кампанията му за президентските избори през 2016 г. Но в документа се подчертава, че разследването не е открило доказателства за престъпен заговор. Докладът също така документира поредица от действия на Тръмп, с които се проваля разследването на специалния прокурор, въпреки че не се стига до заключение дали умишлено е целял да възпрепятства правосъдието. „Усилията на президента да повлияе на разследването бяха предимно неуспешни, но това до голяма степен се дължи на факта, че хората, които го заобикалят, са отказали да изпълняват заповеди или да приемат неговите искания", се казва в доклада.
Сенатор Елизабет Уорън стана първата, която призова за незабавно стартиране на процедура за отстраняването на Тръмп от власт. Това се случи в последния работен ден на седмицата.
„Сериозността на това неправомерно поведение изисква избраните длъжностни лица от двете партии страни да загърбят съображенията си и да изпълняват своите конституционни задължения. Това означава, че трябва да започне процедура за импийчмънт срещу президента на САЩ", написа демократът от щата Масачузетс в социалната мрежа „Туитър“. Отзвукът от думите й продължи и през уикенда и по всичко личи, че ще темата ще бъде актуална и в следващите дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Рейтингът на Доналд Тръмп падна до най-ниските нива за 2019 година след публикуването на доклада на Мюлер

The Hill: Рейтингът на Доналд Тръмп падна до най-ниските нива за 2019 година след публикуването на доклада на Мюлер

20 Април 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Рейтингът на американския президент Доналд Тръмп е паднал с 3 пункта след публикуването на доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер и стигна най-ниските си нива за 2019 година, , пише американското издание The Hill.
Проучване на общественото мнение на Reuters/Ipsos показва, че 37% от участниците в допитването одобряват представянето на Тръмп като държавен глава, докато анкета, проведена на 15 април преди публикуването на доклада за руската намеса на изборите в САЩ през 2016 година, отчете 40% одобрение за президента.
Проучването, проведено в четвъртък и петък, е първото, което измерва позицията на президента пред обществеността, след като Министерството на правосъдието публикува констатациите на Мюлер от разследването му за намеса на Русия и евентуално възпрепятстване на правосъдието.
Анкетата идва, след като правосъдният министър Уилям Бар публикува преработена версия на 400-страничния доклад на Мюлер за Конгреса и обществеността в четвъртък сутринта.
Специалният прокурор отказа да заеме позиция относно това дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието във връзка с разследването, въпреки че документът описва 10 случая на потенциално възпрепятстване на правосъдието, които се отнасят до Тръмп. Следователите са намерили "множество действия на президента, които са били в състояние да окажат неправомерно влияние върху разследванията на правоприлагащите органи".
Според 50% от респондентите, „Тръмп или някой от неговата кампания е работил с Русия, за да повлияе на изборите през 2016 г.“, докато 58% от анкетираните твърдят, че „Тръмп се е опитал да спре разследванията за руско влияние върху неговата администрация“
Проучването установи, че американците остават разделени по въпроса дали Тръмп трябва да бъде отстранен от длъжност. 40% от анкетираните твърдят, че Тръмп трябва да бъде свален, а 42% казват, че Конгреса не трябва да започва процедура по импийчмънт.
Резултатите от проучването показват резки разделения по партийните линии, като демократите реагират по-критично на Тръмп, отколкото на републиканците.
Седемдесет процента от тези, които са заявили, че са запознати с доклада на Мюлер, казват, че не са променили мнението си за участието на Тръмп или Русия в президентските избори през 2016 г. Петнадесет процента от анкетираните заявиха, че са научили нещо ново, което е променило мнението им за Тръмп или разследването за руска намеса, след като докладът на Мюлер е бил публикуван.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руското посолство в САЩ е подготвило доклад в отговор на обвиненията за намеса в изборите за президент на САЩ

ТАСС: Руското посолство в САЩ е подготвило доклад в отговор на обвиненията за намеса в изборите за президент на САЩ

20 Април 2019 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Руското посолство в Съединените щати публикува в петък доклад от 120 страници, който дава примери за необосновани обвинения от страна на САЩ във връзка с предполагаемата намеса в президентските избори през 2016 г. и изброява действията на руските дипломати , предприети за да протестират срещу обвиненията на американската страна, предава TACC.
„Минаха почти три години, откакто първите измислени новини се появиха в американските медии на тема„ руска намеса ”и„ тайно споразумение ”, за да дискредитират президента Доналд Тръмп и след това да саботират дейността му на този пост, включително усилията за стабилизиране на руско-американските отношения, се казва в доклада. „Разследването [от специалния прокурор Робърт Мюлер] не показа реални доказателства в подкрепа на изявленията за кибернетичните атаки на Москва или опити за" подкопаване на демокрацията ". През цялото това време Русия посочва измисления характер на тези намеци," заявяват от дипломатическата мисия.
Докладът, изготвен от руските дипломати, изброява "неоснователните обвинения срещу Русия от страна на американските медии", които включват статии от авторитетни американски печатни и електронни медии. Той отразява и примери за нападки срещу руското посолство и пресата, както и на истерия, във връзка с "хакерска намеса на Русия по света".
В своя доклад посолството подготви списък с необосновани обвинения от американски политици и официални лица. Така дипломатическата мисия цитира позовавания на изявленията на американското Министерство на вътрешната сигурност, редица депутати и членове на американската администрация. Освен това той съдържа редица необосновани обвинения от американски експерти.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Конгресът на САЩ изиска нередактираната версия на доклада на Робърт Мюлер

The Guardian: Конгресът на САЩ изиска нередактираната версия на доклада на Робърт Мюлер

20 Април 2019 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на юридическата комисия в Камарата на представителите (Конгреса), Джери Надлър, издаде в петък призовка за пълния, нередактиран доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер относно руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г. и кампанията на Тръмп, пише британският вестник The Guardian.
В призовката се иска не само „пълен и нереализиран” доклад, но и всички документи, посочени в него, включително доказателствата на големите съдебни журита. Надлър заяви, че информацията е необходима "за вземане на информирани решения" за това какво се случва по-нататък.
Комисията на Надлър, който има правомощието да започне процедура за импийчмънт, гласува в началото на април, за да разреши призовка за доклада, след като главният прокурор Уилям Бар очерта категориите, които възнамерява да заличи.
Обобщението от 448 страници на почти двегодишното разследване на Мюлер приключи, без да се произнесе по въпроса дали президентът незаконно е възпрепятствал правосъдието. Но докладът описва почти дузина случаи, в които Тръмп се опитва да спре разследването, да стесни обхвата му или да повлияе на свидетелите, участващи в разследването. Мюлер цитира законови ограничения, които пречат на правосъдното министерство да обвинява действащ президент във възпрепятстване на правосъдието, и предложи последната дума по този въпрос да бъде на Конгреса.
Тръмп, който напусна Вашингтон за дълъг уикенд в своя голф клуб "Мар-а-Лаго" във Флорида след публикуването на доклада, написа в петък в социалната мрежа „Туитър“, че части от доклада на „Лудия Мюлер“ са „пълни глупости“.
Призовката дойде, след като демократите обещаха да продължат разследването на Доналд Тръмп ден след като докладът беше публикуван, разкривайки нови подробности за усилията на президента да осуети федералното разследване, за което смята, че заплашва неговото президентство.
Малко след като редактираната версия на изчерпателния доклад беше публикувана в четвъртък, Надлър заяви, че открива „обезпокоителни доказателства, че президентът Тръмп е възпрепятствал правосъдието“ и „сега отговорността на Конгреса е да държи президента отговорен за неговите действия“ .
Обширното искане на Надлър задължава Бар да предаде “всички документи и разследващи материали, получени и създадени” от офиса на Мюлер. Той поставя на Бар краен срок до 1 май, ден преди Бар да свидетелства пред комисията на Надлър в Конгреса.
Това, което Конгресът иска да получи, представлява цялата работа, създадена в продължение на 22 месеца от 19 сътрудници на специалния прокурор и почти 40 други следователи, и може да достигне до повече от един милион страници.
Екипът на Мюлер е разпитал около 500 души, издал повече от 2800 призовки и получил още стотици съдебни заповеди за записи на електронни съобщения.
Бар може да реши да обжалва искането, което би означавало, че комисията на Надлър трябва да се обърне към съда, за да поиска изпълнението на призовка. Възможно е спорът евентуално да стигне до върховния съд на САЩ.
В изявление в петък Надлър заяви, че е готов да работи с правосъдното министерство, за да "постигне разумно приспособяване", но подчерта, че няма да приеме ситуация, която "оставя Конгреса в тъмното".
В писмо до колегите си, председателя на Конгреса Нанси Пелоси заяви: "Конгресът няма да мълчи."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ ще предприемат сурови мерки за намесата на Русия

Майк Помпео: САЩ ще предприемат сурови мерки за намесата на Русия

19 Април 2019 | 18:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обеща, че Вашингтон ще продължи да предприемат „сурови мерки" по отношение на Русия, след като специалният прокурор Робърт Мюлер разкри широкомащабните опити на Москва да се помогне на президента Доналд Тръмп за спечелване на изборите през 2016 г., предава AFP.
„Ще предприемем сурови мерки, които ще повишат разходите за руски злокачествени дейности. Ще продължаваме да го правим", увери първият дипломат на Вашингтон на пресконференция след разговори с японските министри на външните работи и отбраната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: В доклада на Мюлер няма нито едно доказателство за руска намеса на президентските избори в САЩ

МВнР на Русия: В доклада на Мюлер няма нито едно доказателство за руска намеса на президентските избори в САЩ

19 Април 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Москва. В публикуваната преработена версия на доклада на специалния прокурор Робърт Мюлер няма нито едно доказателство за намесата на Русия в президентските избори в САЩ от 2016 г. Това заяви пред журналисти в Москва директорът на Департамента за Северна Америка на руското външно министерство Георгий Борисенко, предава TACC.
„Докладът потвърждава отсъствието на аргументи за това, че Русия се е намесила в американските избори. Няма нито едно доказателство“, подчерта Борисенко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Русия „не повлия“ на изборите през 2016 година

Доналд Тръмп: Русия „не повлия“ на изборите през 2016 година

19 Април 2019 | 04:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Русия не е успяла да повлияе на резултатите от президентските избори в САЩ през 2016 година, настоя американския президент Доналд Тръмп в петък, след като излезе официално разследване, в което се описва обратното, предава AFP.
Американският лидер написа в „Туитър“, че „каквото и да са направили руснаците във връзка с изборите през 2016 е направено, докато президент е бил Барак Обама“, заяви Тръмп, реагирайки на публикувания дългоочакван доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер.
„Той е бил известен за това и не е направил нищо! Най-важното е, че не е повлияно на изборите“, обясни президентът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп за разследването на Мюлер: Можех да уволня всички, ако исках

Доналд Тръмп за разследването на Мюлер: Можех да уволня всички, ако исках

19 Април 2019 | 01:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп опроверга твърденията, че се е опитал да уволни специалния прокурор за разследването за руска намеса в американските избори Робърт Мюлер, като заяви, че е могъл да уволни всеки, ако е искал, предава AFP.
„Имах правото да спра целия лов на вещици, ако исках. Можех да уволня всички, включително Мюлер, ако исках. Избрах да не го правя“, написа американският лидер в „Туитър“.
„Имах право да използвам привилегиите на изпълнителната власт. Не го направих!“ – добави още държавният глава на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Докладът на Мюлер: Предизборният щат на Тръмп е таял надежди, че срещата с руснаците ще засили перспективите му в президентската надпревара

Докладът на Мюлер: Предизборният щат на Тръмп е таял надежди, че срещата с руснаците ще засили перспективите му в президентската надпревара

18 Април 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. На 9 юни 2016. Представители на щаба на Доналд Тръмп са провели среща с руски адвокат с изричната надежда да получат материал, за да увеличи шансовете на кандидата на републиканците за президентския пост в САЩ. Това става ясно от преработения доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер, предава AFP.
Срещата не е довела до резултати, но въпреки това показва, че щабът на Тръмп е бил готов да извлече полза от Москва за досиета и съобщения от кампанията на съперника му за поста Хилари Клинтън.
„Писмените съобщения за провеждане на срещата показаха, че кампанията очакваше да получи информация от Русия, която би могла да подпомогне изборните перспективи на Тръмп", се казва в доклада.
Мюлер реши, че на срещата, която е основен акцент в неговото разследване, не се е стигнало до споразумение на ниво „престъпна конспирация“. Но съгласно думите му, тя показва, че кампанията на Тръмп „очакваше, че ще извлече полза от открадната и разпространената чрез руските усилия информация".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Робърт Мюлер: Не съм в състояние да обявя Тръмп за виновен за възпрепятстване на правосъдието

Робърт Мюлер: Не съм в състояние да обявя Тръмп за виновен за възпрепятстване на правосъдието

18 Април 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Специалният прокурор Робърт Мюлер призна в преработения си доклад, че не е в състояние да обяви президента на САЩ Доналд Тръмп за виновен за възпрепятстване на правосъдието, предава AFP.
„… след задълбочено проучване на фактите, … ако имахме доказателства, че президентът е възпрепятствал правосъдието, очевидно бихме казали“, се казва в дългоочаквания доклад на Мюлер.
„Въз основа на фактите и приложимите правни стандарти обаче не можем да достигнем до това заключение", заяви специалният прокурор, разследвал предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп за доклада на Мюлер: Имам хубав ден!

Доналд Тръмп за доклада на Мюлер: Имам хубав ден!

18 Април 2019 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп прие с радост заключенията в преработения доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер, като заяви, че има „хубав ден“, предава AFP.
Тръмп определи двугодишното разследване на това дали кампанията му е влязла в сътрудничество с руски агенти, намесвали се в президентските избори в САЩ през 2016 г. като „измама", която „никога повече не трябва да се случва на друг президент".
Белият дом е сътрудничил напълно с разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп не е предприел никакви действия, за да възпрепятства работата му. Това е заключението в преработения доклад, който представи американският министър на правосъдието Уилям Бар по-рано през деня.
„Съществуват значителни доказателства, които показват, че президентът е бил разочарован и разгневен от искреното си убеждение, че разследването подкопава неговото управление и е задвижвано от неговите политически опоненти", поясни Бар.
„Въпреки това, Белият дом е сътрудничил изцяло на разследването на специалния прокурор, като е предоставял неограничен достъп до кампаниите и документите си, насочвайки висшите помощници да дават свидетелски показания свободно и без да претендират за привилегии. В същото време президентът не е предприел никакви действия, с които всъщност да лиши специалния прокурор пт документите и свидетелите, необходими за приключване на разследването му", категоричен бе Бар.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Уилям Бар защити американския президент, описа като „безпрецедентна“ ситуацията, в която е бил поставен

The Hill: Уилям Бар защити американския президент, описа като „безпрецедентна“ ситуацията, в която е бил поставен

18 Април 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на правосъдието на САЩ Уилям Бар демонстрира силна подкрепа за държавния глава на страната Доналд Тръмп, като заяви, че той е бил поставен в „безпрецедентна ситуация“ и изправен пред „безмилостни спекулации“ в медиите, докато е траело разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер, отбелязва американският вестник The Hill.
Съответното Бар заяви в рамките на пресконференция за представянето на преработения доклад на Мюлер, на която той обясни защо според него Тръмп не е възпрепятствал правосъдието по време на разследването на предполагаемата руска намеса.
Бар поясни, че докладът на Мюлер признава съществуването на „съществени доказателства", показващи, че Тръмп е бил разочарован от „искреното убеждение, че разследването е подкопавало неговото президентство, задвижвано е от неговите политически опоненти и подхранвано от незаконни изтичания" на информация. Заключението е, че Тръмп не е действал по начин, който лишава Мюлер от достъп от документи или свидетелски показания. Белият дом също е сътрудничил.
Мюлер приключи разследването си на 22 март с предаването на поверителен доклад на правосъдния министър. Няколко дни по-късно Бар изпрати писмо до Конгреса, в която обясни, че Мюлер не е стигнал до заключението Тръмп да е възпрепятствал правосъдието, но подчерта докладът изрично не оправдава президента на САЩ.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Преработеният доклад на Мюлер: Тръмп не е възпрепятствал разследването на специалния прокурор

AFP: Преработеният доклад на Мюлер: Тръмп не е възпрепятствал разследването на специалния прокурор

18 Април 2019 | 17:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом е сътрудничил напълно с разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп не е предприел никакви действия, за да възпрепятства работата му. Това е заключението в преработения доклад, който представи американският министър на правосъдието Уилям Бар, предава AFP.
„Съществуват значителни доказателства, които показват, че президентът е бил разочарован и разгневен от искреното си убеждение, че разследването подкопава неговото управление и е задвижвано от неговите политически опоненти", поясни Бар.
„Въпреки това, Белият дом е сътрудничил изцяло на разследването на специалния прокурор, като е предоставял неограничен достъп до кампаниите и документите си, насочвайки висшите помощници да дават свидетелски показания свободно и без да претендират за привилегии. В същото време президентът не е предприел никакви действия, с които всъщност да лиши специалния прокурор пт документите и свидетелите, необходими за приключване на разследването му", категоричен бе Бар.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Преработеният доклад на Мюлер: Русия се е намесила в президентските избори в САЩ, но щабът на Тръмп не е сътрудничил с Москва

AFP: Преработеният доклад на Мюлер: Русия се е намесила в президентските избори в САЩ, но щабът на Тръмп не е сътрудничил с Москва

18 Април 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската федерация се е намесила в президентските избори в САЩ, но щабът на Доналд Тръмп не е сътрудничил с Москва. Това е заключението в преработения доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер, който представи американският министър на правосъдието Уилям Бар, предава AFP.
„В доклада на специалния прокурор се посочва, че неговото разследване не е установило, че членовете на кампанията на Тръмп са заговорничили или са се координирали с руското правителство в дейността си по отношение на изборната намеса", обяви Бар.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Белият дом подготвят мащабна медийна кампания в отговор на преработения доклад на Робърт Мюлер

Washington Examiner: Белият дом подготвят мащабна медийна кампания в отговор на преработения доклад на Робърт Мюлер

18 Април 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп и неговите съюзници планират мащабма кампания в отговор на публикуването на преработената версия на дългоочаквания доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер, съобщава американското издание Washington Examiner.
В първия вариант на доклада се подчертаваше, че няма конкретни доказателства за заговор между Тръмп и руснаците по време на кампанията за президентските избори от 2016 г., но не стана ясно дали президентът на САЩ е възпрепятствал правосъдието. Докато опонентите на Тръмп твърдят, че докладът на Мюлер не оправдава президента, неговите поддръжници са готови да го защитят.
„Можете да се обзаложите, че „Америка на първо място“ ще се обърне телевизия, радио и печат, за да потвърди на американската публика, че президентът Тръмп е напълно оправдан от доклада на Мюлер", казва Алекс Тит, говорител на нестопанска организация за политиката на Вашингтон.
Привържениците на Тръмп са уверени, че президентът ще бъде оправдан с публикуването на доклада. Нещо повече - директорът за комуникации на кампаниите Тим Муртау призова за разследване на произхода на разследването на Мюлер. „Време е да разследваме лъжците, които първоначално подстрекаваха за това разследване“, призова Муртау.
Реакциите на съюзниците на Тръмп допълват отговора на Белия дом на доклада, който изглежда агресивен. Уилям Бар и неговият заместник Род Розенщайн ще дадат пресконференция в четвъртък в 9:30 часа местно време, след което ще говори и самият президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Кремъл има по-важни теми в дневния ред от доклада на Робърт Мюлер

Дмитрий Песков: Кремъл има по-важни теми в дневния ред от доклада на Робърт Мюлер

18 Април 2019 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл има по-важни теми в дневния си ред от публикуването на преработения доклад на специалния прокурор Робърт Мюлер за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ. Това увери говорителят Дмитрий Песков, предава TACC.
„Очакваното публикуване на този доклад е в Америка, не тук. За нас тази тема не е предмет на интерес, не е предмет на нашите опасения, на нашите грижи; всички тези доклади на Мюлер и други по този въпрос досега не са донесли нищо освен повърхностни, непрофесионални послания. Имаме много други неща, които са важни, интересни, плодотворни и конструктивни", коментира Песков.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Докладът на Робърт Мюлер може да бъде сериозно редактиран преди да бъде публикуван

AFP: Докладът на Робърт Мюлер може да бъде сериозно редактиран преди да бъде публикуван

18 Април 2019 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Окончателният доклад за руската намеса в американските президентски избори на специалния прокурор Робърт Мюлер в четвъртък може да остави голяма част от обществеността неудовлетворена, тъй като той може да бъде силно редактиран, лишен от значителни доказателства и показания, които следователите са събрали.
Генералният прокурор Уилям Бар разясни, че ще редактира голяма част от 400-страничния окончателен доклад на Мюлер относно разследването на руската намеса и връзките на кампанията на президента Доналд Тръмп с Русия.
Премахнатите елементи ще включват информация от американските разузнавателни служби, използвани в разследването, информация за текущи разследвания и информация за целите на екипа на Мюлер, който никога не е разпитвал и, ако бъде огласен, може несправедливо да ги опетни.
Най-важното е, че Бар казва, че законът му пречи да разкрие материали от двете големи съдебни журита, които специалният прокурор е свикал за разследването му.
Редакцията - затъмняване на думи и блокове от текст с реално или дигитално мастило или оставяне на страници напълно празни - е начинът, по който бюрократите и съдилищата пречат на обществеността да научи за класифицирана информация и тайни свидетелства или доказателства, или просто за смущаваща информация.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall street Journal: Докладът на Робърт Мюлер ще бъде представен в четвъртък

The Wall street Journal: Докладът на Робърт Мюлер ще бъде представен в четвъртък

16 Април 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Главният прокурор Уилям Бар се очаква да предостави в четвъртък на Конгреса и на обществеността доклада на специалния съветник Робърт Мюлер, заяви представител на Министерството на правосъдието, цитиран от авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
Части от доклада от около 400 страници за разследването на руската намеса президентските избори ще бъдат заличени, след като Бар и други висши служители на Министерството на правосъдието са прекарали последните три седмици в прегледа му за чувствителна информация.
Уилям Бар е казал, че ще обясни редакциите си, но публикуването на документа е малко вероятно да отслаби исканията на демократите за достъп до пълния доклад.
Вашингтон очаква в напрежение публикуването на доклада, който би могъл да определи хода на останалата част от президентството на Тръмп и вероятно ще се отрази в кампанията за 2020 г. Това ще бъде и стимул за правни маневри пред Върховния съд, които в крайна сметка биха могли да поставят въпроса за това колко голяма част от доклада ще стане публична.
Досега главният прокурор е издал само резюме от четири страници на констатациите на Мюлер. В това резюме, което е под формата на писмо до републиканските и демократическите лидери на правните комисии на Парламента и Сената, Бар заяви, че разследването на Мюлер установи, че президентът Тръмп и неговата кампания не са били в съглашение с Русия в изборите през 2016 г. - но не се стигна до заключение дали президентът е възпрепятствал правосъдието. Поради липсата на препоръка по този въпрос, Бар и заместник-главният прокурор Род Розенщайн определиха действията на Тръмп като „некриминални“.
Но Бар не уточни защо Мюлер не е стигнал до заключение. Главният прокурор, също така, все още не е обяснил точно защо той и Розенщайн са стигнали до извода, че действията на Тръмп не представляват престъпление.
Очаква се издаването на редактирания доклад да помогне за отговора на някои от тези въпроси.
През последните дни президентът Тръмп многократно е атакувал разследването на Мюлер и призова за отделно разследване на начина, по който започва разследването на специалния прокурор. В три публикации в социалната мрежа „Туитър“ в понеделник той описа разследването като "измама" и обвини Мюлер, че е политически мотивиран. „Разследвайте следователите!“, пише той.
Тръмп може би е бил окуражен от г-н Бар, който миналата седмица заяви, че ще сформира екип в Министерството на правосъдието, за да преразгледа произхода на разследването на ФБР от 2016 година, което е извършило „шпионаж“ на хора, свързани с кампанията на Тръмп - език, който отразява дългогодишната критика на президента към разследването на руската намеса.
Уилям Бар каза, че ще свидетелства за доклада през май пред парламентарните и сенатските съдебни комисии.
Комисията за разузнаване на Конгреса очаква секртен разпит на Мюлер и неговия екип, както и всички документи, свързани с почти двугодишното разследване, според писмо миналия месец, подписано от нейния председател Адам Шиф (демократ от Калифорния) и републиканеца Девин Нунес от Калифорния.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Редактираният доклад на Мюлер ще бъде публикуван в четвъртък

AFP: Редактираният доклад на Мюлер ще бъде публикуван в четвъртък

15 Април 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Преработената версия на окончателния доклад на специалния съветник Робърт Мюлер за разследването на руските връзки на екипа на американския президент Доналд Тръмп ще бъде публикуван в четвъртък, съобщиха от Министерството на правосъдието на САЩ, предава AFP.
Обявяването на доклада от 400 страници ще стане факт повече от три седмици, след като противоречивото резюме на главния прокурор Бил Бар позволи на Тръмп да обяви документа за „пълно и цялостното“ му освобождаване след 22 месеца разследване.
Според Бар Мюлер не е открил никакви доказателства, че екипът на Тръмп е имал контакти с руснаците, насочени към постигане на споразумение с цел повлияване на изхода от гласуването на президентските избори в САЩ през 2016 г. Т.е. не са събрани достатъчно доказателства, които да направят възможно обвинение срещу Тръмп за възпрепятстване на правосъдието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Правният екип на Тръмп работи за усъвършенстване на "котрадоклада" за констатациите на Мюлер

Washington Examiner: Правният екип на Тръмп работи за усъвършенстване на "котрадоклада" за констатациите на Мюлер

15 Април 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Докато Вашингтон очаква с нетърпение публикуването на доклада на Робърт Мюлер за предполагаемата руска намеса на изборите в САЩ, адвокатите на държавния глава Доналд Тръмп работят трескаво, за да довършат "контрадоклад" срещу твърденията на специалния прокурор, отбелязва американското издание Washington Examiner.
Екипът на Тръмп работи по насрещния доклад в продължение на месеци, като още миналия август стана ясно, че документът ще се съсредоточи върху това дали започването на 22-месечното разследване на Мюлер е законно.
Съобщава се, че докладът е от 140 страници, но адвокатът на Тръмп Руди Джулиани изрази надежди, че ще успее да редуцира текста до една трета от първоначалния му обем. Причината – последните заключения, от които стана ясно, че не може да бъдат доказани контактите между екипа на Тръмп и руснаците. Съгласно думите на Джулиани каза, по-голямата част от контрадоклада вероятно ще се съсредоточи върху възпрепятстването на претенциите за правосъдие.
Очаква се документът от адвокатите на Тръмп да предизвика вътрешен дебат в екипа на Мюлер по казуса дали за това дали президентът е възпрепятствал правосъдието. В своето резюме Уилям Бар пише, че той и заместник-главният прокурор Род Розенщайн са заключили, че няма достатъчно доказателства за доказване на подобно твърдение.
Бар сигнализира, че публикуването на доклада ще стане факт тази седмица.Остава неясно каква част от него ще бъде редактирана.
„Докато чакат за излизането на доклада, в Конгреса се запасяват с уиски и планират поръчки за пица в очакване на маратона за четене на документа с обем от 400 страници“, разкриват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.