НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Артекс инженеринг“: Съдът потвърди законността на „Златен век“

„Артекс инженеринг“: Съдът потвърди законността на „Златен век“

1 Август 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Със свое решение 30 юли 2019 Софийският административен съд потвърди валидността на Разрешението за строеж на многофункционалната сграда „Златен век“ и отмени заповедта на ДНСК за спирането на строежа. Това се посочва в позиция на „Артекс инженеринг“, изпратена до медиите.
От аргументите на съда става ясно, че ДНСК не е имала правно основание за спирането на строежа и строителството може да продължи.
Съдът се произнесе след като „Артекс“ обжалва заповедта на ДНСК, тъй като в нея се съдържат съществени нарушения на процесуалните правила, противоречие с материално правните норми и несъответствие с целта на закона.
Освен това, съдът счита, че съобразно практиката на ВАС, десетгодишното разрешение за строеж на сградата ще изтече през 2028 г.
По този повод, от „Артекс“ правят следното изявление: „Липсата на прозрачност и правната несигурност, създадени от действията на институциите преди това решение на САС, доведоха до загуби за „Артекс“ в размер на 1 800 000 лв. от издаването на заповедта на ДНСК на 15.04.2019 до днес.
В крайна сметка с това си решение Съдът потвърди, че Разрешението за строеж на „Златен век“ е валидно – нещо, в което ние от „Артекс“ винаги сме били сигурни.
Решението на съда идва и като потвърждение на множество официални правни становища на видни правни специалисти като проф. Дончо Хрусанов, проф. Огнян Герджиков, проф. Иван Русчев, проф. Димитър Костов, проф. Иван Тодоров, Явор Зартов.
Така, както е посочено и в Решениетo, съобразно визираната практика на Върховният административен съд, десетгодишният срок спрямо издаденото Разрешение за строеж ще изтече през 2028 г.
В една правова държава Законът следва да се изпълнява от всички нейни субекти, т.е. очакваме и разчитаме, че институциите и гражданите ще се съобразят с решението на съда.
Бихме искали да уверим всички наши настоящи и бъдещи клиенти, че „Артекс“ продължава изграждането на сграда „Златен век“! Независимо от понесените загуби, продължаваме да държим на качественото строителство и ще изпълним всички договорни задължения към клиентите си.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Артекс инженеринг“: Имаме законно и валидно разрешение за строеж за сграда „Златен век“ до януари 2020 г.

„Артекс инженеринг“: Имаме законно и валидно разрешение за строеж за сграда „Златен век“ до януари 2020 г.

27 Юни 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. Имаме законно и валидно разрешение за строеж за сграда „Златен век“ от Главния архитект на София до януари 2020 г. Тъй като по време на влизане на новия закон в сила е налице валидно разрешително, съгласно нашето законодателство, то остава действащо със срок до 2020г. Това се посочва в позиция на „Артекс инженеринг“, изпратена до медиите. В нея се посочва, че основателите на строителната компания винаги спазват закона и работят в синхрон с изискванията на институции като ДНСК, МРРБ и Столична община.
„Артекс“ е компанията, която от 25 години строи по световни стандарти. На нас не ни e необходимо политическо влияние за да бъдем това, което сме. Никога не сме участвали в обществени поръчки или проекти, които усвояват европейски средства. Ние сме убедени, че „Златен век“ ще бъде изключителна придобивка за София и ще подпомогне развитието на кв. „Лозенец“ в икономическо, архитектурно и градоустройствено отношение“, заявяват от компанията.
От „Артекс“ обясняват, че градоустройството на „Златен век“ е специално разработено, за да не засенчва жилищни блокове. Сградата няма да блокира гледка към Витоша, освен за няколко стаи в хотел „Маринела“. „Разполагаме с положително становище за трафика, издадено от Столична Дирекция на Вътрешните работи „Отдел Пътна Полиция“. Конкуренти целят да внушат неверни твърдения, извършват системни провокативни действия, с които заблуждават гражданите, както на район „Лозенец”, така и на цяла България. В очернящата кампания освен авторитета на АРТЕКС, се опорочават институциите, които прилагат Закона за устройство на територията и всички закони и нормативни документи в Република България. Как всички тези негативни събития, смяна на мнение и свободно разпространение на клевети влияят на всички строителни предприемачи и чуждестранни инвеститори? Каква представа се създава за бизнес средата у нас и как това се отразява на имиджа на страната ни? Тази несигурност води до намаляване на инвестициите и загуба на работни места“, пишат от фирмата.
„Ние от Артекс работим за новия съвременен облик на София. Ние инвестираме в България!Във връзка със сграда „Златен век“, нашата компания се обръща към закона. За да покаже той, че гарантира правото на бизнеса у нас да се развива в условия на сигурност и перспективност. А вярата в силата и справедливостта на Закон прави нашето общество уверено и съзидателно“, заявят още те.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Софийски градски съд са образувани две граждански дела по постъпили искови молби от фирмите „Артекс – Златен Век“ и „Артекс - инженеринг“

В Софийски градски съд са образувани две граждански дела по постъпили искови молби от фирмите „Артекс – Златен Век“ и „Артекс - инженеринг“

6 Юни 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. На 5 юни в Софийски градски съд са образувани две граждански дела по постъпили искови молби от фирмите „Артекс – Златен Век“ и „Артекс - инженеринг“. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Молбите са по чл. 45 от ЗЗД и са срещу Никола В. и Мариан Б.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДНСК: Фирма „Артекс“ обжалва заповедта за спиране на строежа на сградата „Златен век“

ДНСК: Фирма „Артекс“ обжалва заповедта за спиране на строежа на сградата „Златен век“

30 Април 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка със запитвания от медии информираме, че на 25 април в ДНСК е получена писмена жалба от фирма „Артекс - Златен век“ ООД срещу заповедта за спиране на строежа им, адресирана чрез ДНСК до Софийски административен съд - София град. Това съобщиха от ДНСК. Предстои жалбата на фирмата да бъде изпратена по законоустановения ред в административния съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурори не са изисквали, нито са възлагали на други органи изискването на данни за всички клиенти закупили обекти от „Артекс“

Прокурори не са изисквали, нито са възлагали на други органи изискването на данни за всички клиенти закупили обекти от „Артекс“

24 Април 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. В хода на започналите проверки, прокурори не са изисквали, нито са възлагали на други органи изискването на каквито и да е данни за всички клиенти закупили обекти от „Артекс“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата във връзка с медийна публикация и изявления на строителната компания „Артекс“, че списъци на техни клиенти са били предоставени на разследващи органи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Строителството на зоната, в която е „Златен век“, трябва да е за доста по-ниска сграда

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Строителството на зоната, в която е „Златен век“, трябва да е за доста по-ниска сграда

19 Април 2019 | 08:38 | Агенция "Фокус"
София. Моето мнение за строителството в тази зона на София - в жк. „Лозенец“, е това, което е заложено в общия устройствен план от 2007 година. Заложеното там е строителство на доста по-ниска сграда. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Тази сутрин“ по БТВ във връзка със строежа на небостъргача „Златен век“. На въпрос дали сградата „Златен век“ е законна Фандъкова отговори, че мнението ѝ, заедно с това на главния архитект на София Здравко Здравков, е че решението за строежа е изтекло в края на 2018 година. „Разбира се, след като има спорове, строителите и собствениците имат възможност да поискат обжалване, ако бъде издадена такава заповед“, заяви Фандъкова. „Това е нашата позиция, а иначе контролът върху законността на строителствата на обекти от тази категория е на ДНСК и те си имат също своя позиция и имат право да я защитават“, отбеляза столичният кмет.
„Не мога да кажа кой от нас е прав. Нашите юристи, нашите специалисти, главният архитект, зад мнението на когото стоят, смятат, че разрешението за строеж не е удължавано и то следва да е изтекло в края на 2018 година“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ИК „Лозенец“: ДНСК продължава да отказва да встъпи в задълженията си относно строителството на „Златен век“, оставаме в готовност за протести

ИК „Лозенец“: ДНСК продължава да отказва да встъпи в задълженията си относно строителството на „Златен век“, оставаме в готовност за протести

16 Април 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
София. Вчера с учудване разбрахме, че общото становище на всички компетентни по казуса институции липсва в заповедта на ДНСК, която не констатира изтеклото строително разрешение на „Златен Век“. Това се посочва в позиция на Инициативен комитет „Лозенец“ относно заповедта за спиране на строителството на сграда „Златен Век“. „Вместо това се ляга на констатираните 3 седмици по-рано „нарушения“ и за пореден път се прехвърля топката между институциите, като този път се иска становище от главния архитект на София Здравко Здравков за това дали е изтекло разрешението“, заявяват от инициативния комитет. Според тях това по никакъв начин не отразява нито реалната правова ситуация на сградата, нито постигнатия консенсус между отговорните институции – Столична Община, Направление Архитектура и градоустройство, МРРБ и ДНСК. „Още на срещата ни в Министерски съвет, архитект Здравков обясни, че няма правно основание той да декларира или констатира факти относно изтичането на строителното разрешение, когато няма внесена от инвеститора преписка“, припомнят те. „Това твърдение е вярно съгласно закона и ни учудва, че ДНСК продължава да отказва да встъпи в задълженията си и отговорно да констатира изтеклият срок на разрешението за строеж“, заявяват от ИК „Лозенец“. „Не разбираме последователният опит на всички институции да избягат от задълженията си в момент, когато гражданите на София, а и гражданите на България, особено в тези тежки дни на раздор, скандали и обвинения в корупция държат да видят решителни действия за запазване на законността. Не ни интересуват оставките, а по-скоро резултатите“, се посочва още в позицията. „Днес преди 140 години са поставени основите на правовата държава и е приета Търновската конституция. В днешния празник на законността и правовата държава, ние сме готови да прощаваме грешките на администрацията, но не сме готови да прощаваме бягането от отговорност и неспазването на закона“, заявяват от комитета. Според тях най-доброто решение в момента е да се да се издаде втори констативен акт от ДНСК с основен мотив строителство без валидно разрешение за строеж и така да се възстанови законността. „Тъй като не виждаме решителните действия, които законът налага, а обществото очаква, ние подновяваме действията си за борба срещу липсата на адекватна реакция от страна на ДНСК, ще внесем последващи сигнали до институциите и оставаме в готовност за протестни действия“, става ясно още от позицията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Заради пируетното поведение на институциите за „Златен век“ може да се стигне до осъждане

Омбудсманът Мая Манолова: Заради пируетното поведение на институциите за „Златен век“ може да се стигне до осъждане

16 Април 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Не може институциите да си сменят позицията от днес за утре. Ако продължават в същия дух може да се стигне до осъждане, което ще платят данъкоплатците, заради пируетното поведение на институциите. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия за казуса „Златен век“. „Няма как да не съм притеснена като омбудсман от промяната в позициите на всички институции преди и след намесата на премиера Бойко Борисов“, заяви тя. Попитана решава ли се всъщност ситуацията със „Златен век“, Манолова посочи: „В никакъв случай. Стоя зад протестиращите граждани още от края на 2017 година, когато се обърнаха към мен за първи път с искане да предизвикам проверка“. „В правовата държава правилата и законите би трябвало да важат независимо от това дали най-високото ниво на изпълнителната власт се намесва в един случай“, подчерта омбудсманът. „Чуха се изявления, че инвеститорът няма валидно разрешение за строеж, но в спирането на строежа вчера така и подобни аргументи не са развити. Всъщност строежът е спрян заради установени съществени нарушения от строителните книжа. Ще бъде подновен в случай, че те бъдат отстранени“, обясни Мая Манолова. „Законът трябва да бъде над всичко. Изявления от високо стоящи органи на изпълнителната власт и от главния архитект на София, от софийския кмет, от министъра на регионалното развитие има, няма разрешение за строеж, не се обективират в писмени документи по надлежния ред. Това е повече от притеснително“, посочи тя. „Гражданите продължават да са притеснени, защото законовите процедури са ясни, просто трябва да се спазват“, каза още омбудсманът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДНСК: На 15 април ще бъде връчена заповедта за спирането на строителството на „Златен век“, получено е възражение от „Артекс“

ДНСК: На 15 април ще бъде връчена заповедта за спирането на строителството на „Златен век“, получено е възражение от „Артекс“

11 Април 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. В ДНСК е получено писмо (възражение) от управителя на „Артекс инженеринг“ АД във връзка със съставения констативен акт за спиране на строителството. На 15 април предстои връчване на заповедта за спиране на строежа, включително и ефективното спиране на строителните и монтажните работи. Това съобщиха от ДНСК. От дирекцията за строителен контрол заявяват, че процедурите по спиране на строежа са точно и ясно разписани в разпоредбите на чл. 224 от Закона за устройство на територията. Законодателят е предвидил в такива случаи обстоятелствата по спиране на строеж да се установяват с констативен акт, който се съставя в случая от ДНСК поради определената втора категория на въпросния строеж. Констативният акт се връчва на заинтересуваните лица, които могат да подадат възражения срещу него в 7-дневен срок. Заповедта за спиране на строежа се издава в срок до 3 дни от изтичането на гореупоменатия 7-дневен срок. Ефективното спиране на строежа започва след издаването на заповедта.
Гореописаната процедура е относима към спиране на всички видове строежи от първа, втора и трета категория, включително се прилага и към горепосочения строеж, като тази процедура е законоустановена и не подлежи на нарушаване, както от страна на ДНСК, така и от страна на всички останали страни и инстанции.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Артекс“ ще обжалва решението за спиране на строежа „Златен век“

„Артекс“ ще обжалва решението за спиране на строежа „Златен век“

9 Април 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Ще обжалваме решението за спиране на строежа „Златен век“. Това каза пред БНР арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“.
„Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е – когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България“, каза арх. Мирянов.
„Оказа се, че улицата, протестите диктуват решенията, които взема Министерският съвет и министър-председателят. Това е единственият начин да си обясня факта, че и ние не бяхме поканени на срещата вчера. Втори ден чакам отговор от тях“, добави управителят на фирма „Артекс инженеринг“.
"Езикът на омразата е далеч по-чуваем от езика на правото в случая", подчерта той и добави: "Дори да се измислят нови закони в следващите дни, за да докажат правотата на хората и институциите, които ни обвиняват, ние имаме право да поискаме ново разрешение за строежа и тогава отново ще приложим и ще действа подробният устройствен план от 1996 г. за 34-етажна сграда. Подробният устройствен план е приложен с изливането на фундамента, който е факт преди 19 ноември 2017 г.".
"В крайна сметка цената ще се плати не от лицата, издали незаконосъобразни актове, а от българския данъкоплатец. Това справедливо ли е", попита арх. Мирянов. Той отрече категорично да е имало натиск от страна на фирмата върху арх. Здравко Здравков. "Имало е натиск от страна на правителството към ДНСК", отговори той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.