НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: От 15 май поетапно започват тестовете на тол системата

АПИ: От 15 май поетапно започват тестовете на тол системата

14 Май 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. От 15 май започва първия етап от тестовете на тол системата, която ще таксува тежкотоварния трафик на база изминато разстояние. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Тестовете ще стартират със симулации на данни за движение по републиканската пътна мрежа, а не със събиране на реални данни на терен. Целта е първо да се установи дали има добра свързаност между отделните компоненти на системата. След като тази интеграция бъде установена от екипите на Националното тол управление, ще се премине към втори етап – тестове с данни, постъпващи от бордови устройства, монтирани на транспортни средства.
За да са ефикасни тестовете, не е необходимо да има приета тарифа на тол таксите, нито окончателен обхват на покритие от пътища, за които ще се плаща тол. Експертите на Националното тол управление ще правят „сухи тренировки“ за функционалността на системата и как се работи с нея на база тестови тарифи и техническо, а не търговско покритие върху пътищата. Техническото покритие е от 10 800 км и е обхвата, заложен в заданието за разработване на системата. А тестовите тарифи са от доклада на Световната банка от 2016 г.
Поетапно през следващите месеци ще се тестват 5-те базови компонента на системата:
- таксуване на базата на изминато разстояние – генериране на данни за изминат маршрут, създаване на валидни тол-деклараци, обмен на данни по системната интерфейсна шина и фактическо определяне на таксуващите записи, респективно цената за преминатия маршрут;
- правоприлагане – проверка чрез разчитане на регистрационен номер на пътно превозно средство и отчитане на категорията на ППС за валидни данни за таксуване в системата (подадени за това ППС валидни тол декларации) и определяне дали текущото ППС е редовен потребител на пътя или нарушител;
- обслужване на клиенти - регистриране на клиент/договор, продажба на маршрутни карти през известните вече канали за продажба, промяна на данни за клиент/договор, справки за състоянието на клиент/договор.
- плащане и управление на плащанията – баланс по клиентска сметка, взаимодействие с издатели на платежни карти, в т.ч. издатели на карти за гориво,
- информационна сигурност и устойчива работоспособност на системата
По план днес и утре ще се проведе обучение на оперативните ръководители и ключовите експерти от екипа на Националното ТОЛ управление (НТУ) за провеждане на тестовете – обхват, задачи, планирани резултати, начини на оценка на резултатите. На тестовете ще присъстват експерти на Световната банка, като тяхната задача, както и до този момент, е да наблюдават, верифицират и оценяват резултатите от тестовете.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Транспортният бранш ще излезе с позиция във връзка с въвеждането на тол системата

Транспортният бранш ще излезе с позиция във връзка с въвеждането на тол системата

14 Май 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 часа в пресклуба на БТА представителите на всички национални браншови сдружения в сектор „Транспорт“ ще излязат с обединена позиция в областта на транспорта във връзка с въвеждането на тол системата в България, съобщават организаторите. Срещата с медиите е на тема „Транспортният бизнес за социално справедливи и прозрачни тол такси“. Тя се провежда в навечерието на обявения от МРРБ срок за начало на тестови проби на тол системата.
На събитието ще бъдат обобщени и коментирани проблемните зони, както от гледна точка на отделните сектори на транспортният бранш (тежкотоварни превози, автобусни превози, превози на горива, спедиция), така и от гледна точка на всички български граждани, потребители на стоки и услуги в страната.
Браншът ще излезе с конкретни искания, чиято цел е да гарантират в максимална степен социално справедливи и икономически обосновани тол такси, в условията на прозрачност и предвидимост при въвеждане на тол системата в България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Олег Асенов, Национално тол управление: Движим се в график с тол системата, обслужването на клиентите е приоритет

Проф. Олег Асенов, Национално тол управление: Движим се в график с тол системата, обслужването на клиентите е приоритет

24 Април 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Движим се в график с тол системата. Това каза проф. Олег Асенов, началник отдел „Управление на информационните системи и инфраструктура“ в Националното тол управление по време изслушване в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той изтъкна, че на първи план е обслужването на клиенти. „Дали сме приоритет на този елемент, защото сме си взели поуки от това, което се случи около Нова година. Искаме този елемент да бъде на първо място в нашата листа от задачи, за да може да осигурим ефективната работа на функцията на обслужване“, заяви Асенов и допълни, че от 8 юни започват обучения за работа с тол системата. „Хората, които ще обслужват нашите потребители на пътя ще имат достатъчно време, за да могат да се запознаят с интерфейсите, с които ще работят“, допълни проф. Асенов. Той обясни, че към момента активно се движи и процесът на инсталиране на така наречените стационарни контролни точки. „Към момента имаме инсталирани 24 точки, въведени в експлоатация. Още 24 са в процес на изгражданите, за останалите имаме проектна документация, която предстои да бъде внесена“, допълни още началникът на отдел „Управление на информационните системи и инфраструктура“. „Днес имахме оперативна среща за отчет на прогреса. В момента вървят рехабилитационните дейности по подготовка за инсталации с разчет началото на май да започнем проеоборудването на тези точки, за да бъдат необходимия брой готови за въвеждане на системата към 16 август“, обясни проф. Асенов. Той съобщи, че днес ще има временно прекъсване, защото започва въвеждането на софтуера на така наречената централна компонента за тол таксуване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Системата за електронната винетка е напълно завършена и въведена в експлоатация, до 20 април са установени 8 325 нарушения

Министър Петя Аврамова: Системата за електронната винетка е напълно завършена и въведена в експлоатация, до 20 април са установени 8 325 нарушения

24 Април 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Системата за електронната винетка е напълно завършена и въведена в експлоатация. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът обяви, че от 25 март засичането на нарушителите става автоматично на база данните от мобилните контролни единици. Тя посочи, че за търговското опериране на електронната система за таксуване е постигнат съществен напредък. „Предстои да се усъвършенстват процедурите по отношение на придобиване на право за ползване чрез закупуване на електронна винетка по банков път, както и да се разшири прозорецът на кол центъра до 12 часа всеки ден, преминаване на двусменен режим на контрол и на правоприлагане“, допълни министърът.
По думите ѝ 276 608 броя проверки са извършени в периода до 20 април, в резултат на които са установени 8 325 нарушения, като потребителите на пътя са потвърдили нарушението и са платили 7202 компенсаторни такси, а за останалите са издадени 1123 акта за установяване на административно нарушение“, допълни Аврамова. По думите ѝ от гледна точка на събираемостта на средствата в резултат на контролната дейност към 19 април постъпилите средства са в размер на 565 195 лв., като 381 490 лв. от тях са постъпили в резултат на 4 940 картови транзакции, извършени на терминалите на автомобилите и 183 705 са платени по банков път. От издадените 1123 броя актове за установяване на административно нарушение приблизително 50% от нарушителите са се възползвали от правото за прекратяване на наказателното производство и са заплатили компенсаторна такса“, допълни Аврамова. Тя уточни, че предстоят за връчване 84 наказателни постановления, като 535 броя актове са издадени след 1 април 2019 г.
„Дейности по контрол и правоприлагане са упълномощени да извършват и Агенция „Митници“, екипите на КАТ „Пътна полиция“. Към момента за целите на правоприлагането са оборудвани 60 специализирани работни места за служители на Агенция „Митници“, които са разположени на ГКПП изход. Паралелно с цел увеличаване на контролния капацитет се проведе допълнителна интеграция на достъп до данни за валидност на електронна винетка чрез модул „Пътни такси и разрешителни“, част от оперативната система за граничен контрол. От 2 април 2019 г. този тип допълнителна интеграция е в тестова експлоатация с цел да бъде въведена реална такава и да се поеме потокът автомобили за предстоящите празници“, допълни още Авромова. Тя допълни, че от страна на националното тол управление е разработен интерфейс за достъп на проверка на валидна електронна винетка, който е представен за интеграция в системата, осигуряваща защитен достъп до таблетите на пътните патрули. „След анализ на сложността на задачата за интеграция е определен срок 1 юни да бъде въведена контролната функция в реална експлоатация“, заяви още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Полагаме усилия срокът за въвеждане на тол системата - 16 август, да бъде спазен

Министър Петя Аврамова: Полагаме усилия срокът за въвеждане на тол системата - 16 август, да бъде спазен

24 Април 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Полагаме усилия срокът за въвеждане на тол системата - 16 август, да бъде спазен. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да ви уверя, че всички, които са назначени и работят в Националното тол-управление и екипа на АПИ и на МРРБ полагаме усилия този срок да бъде спазен“, заяви Аврамова.
Министърът обясни възприетият заедно с консултантите от Световната банка подход. „В сектора от 3,5 до 12 тона сме търсили максимално евтин вариант, даже вариантът, който сме предложили е най-евтин в Европа, така че да защитим малкия бизнес, който прави ежедневните доставки на хранителни продукти“, посочи министърът.
В сектора за превозни средства над 12 тона Аврамова отбеляза, че тарифите, които са представили на превозвачите, са средни за Европа. „При автобусите принципът, който сме искали да се спази е средствата, които до момента сме събирали от автомобилните превози като винетни такси да събираме и в бъдеще, само че тя да бъде преразпределена вътре в сектора и то по справедлив начин“, каза Аврамова.
По думите ѝ идеята е тези, които пътуват повече да заплащат повече.
„Този диалог не е затворен. Ние ще продължаваме тези срещи, така че накрая да се обединим около една тарифа, която да бъде както приемлива за бизнеса, така и за нас, и за АПИ като средства, които ние трябва да ремонтираме, рехабилитираме и да строим нови пътища в България“, допълни министърът. Министърът уточни, че обхватът на пътна мрежа все още не е предоставен в окончателния вариант. „Доизчистваме пътищата, които ще бъдат в обхвата на тол системата, но ще имат нулева ставка поради лошо състояние на пътната настилка“, уточни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: От 1 март е въведен модул за превенция на дублирани плащания за електронни винетки

Министър Петя Аврамова: От 1 март е въведен модул за превенция на дублирани плащания за електронни винетки

24 Април 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. От 1 март е въведен модул за превенция на дублирани плащания за електронни винетки. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ след въвеждането на този модул са установени 10 такива плащания по-банков път. Тя посочи, че тъй като става дума за банкови плащания, подобен контрол не може да бъде реализиран. Управлението на плащанията е един друг ключов процес, който се осигурява от екипа на Националното тол упавление. В периода са обработени 7 932 плащания по банков път, като ръчно са обработени 746 плащания, за които е била необходима допълнителна информация, някои от които на стойност над 50 хил. лв. В рамките на отчетния период 738 007 картови транзакции са преминали през режим наблюдение, като някои от тях са били тотално проследявани. В сектор „Управление на плащанията“ са обработени 1307 жалби и заявления на граждани и фирми, като са възстановени суми по двойни плащания във връзка с 396 преписки“, коментира Аврамова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки

Министър Петя Аврамова: Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки

24 Април 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
София. Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към 20 април чрез елeктронната система за пътно таксуване на база време са реализирани 2 755 821 броя продажби на обща стойност 182 997 922 лв. 82 % от приходите са от таксуване на пътни превозни средства до 3, 5 тона, леки и лекотоварни автомобили. 3% са от автомобили с тегло между 3, 5 и 12 тона. 15 % са в резултат на закупени електронни винетки за автомобили над 12 тона“, съобщи регионалният министър. „За целите на обслужването на клиенти е въведен в експлоатация кол център, с единен номер 0700 10 876, с работно време от 9.00 до 17.30 ч. Паралелно се обслужват и постъпващите клиентски запитвания на електронен адрес“, заяви министърът и поясни, че към момента кол центърът обслужва средно по 40 обаждания на час. „За отчетния период са приети и обслужени 8 680 входящи обаждания и са проведени 1550 изходящи обаждания с уточняващ или подпомагащ потребителите на пътя характер. В същия период са обработени повече от 20 000 входящи писма, като са подготвени и изпратени 15 850 отговора, а останалите са насочени за отговор по компетентност“, обяви Аврамова. Според нея важен елемент от процеса на обслужване на клиентите е осигуряване на правото на потребителя на пътя да прехвърли електронната си винетка при смяна на регистрационния номер на автомобила. „От началото на март тази услуга се поддържа с възможност за подаване на документи изцяло по електронен път. В рамките на една работна седмица постъпват средно 910 заявки за пререгистрация, за които екипът на национално тол управление извършва действия по установяване на допустимост, процедиране на заявлението в електронната система, а именно прехвърляне на правото за ползване на пътната мрежа към новия регистрационен номер“, обясни Петя Аврамова. „В рамките на отчетния период в резултат на установения електронен обмен с Агенция „Социално подпомагане“ са предоставени права за ползване на републиканска пътна мрежа на 199 896 броя автомобили на правоимащи лица“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво

Министър Петя Аврамова: Към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво

24 Април 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основен приоритет в дейността на националното тол управление беше въвеждането в експлоатация на етап 1, а това е всъщност таксуването на база време, така наречената електронна винетка“, посочи министър Аврамова. „Мрежата за обслужване на клиенти на национално тол управление се развива непрекъснато. Към 19 април беше открит нов модерен център на ГКПП „Дунав мост – Русе“, заяви Петя Аврамова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Министър Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

18 Април 2019 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Враца. Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството. Това заяви във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Министърът посочи, че за изграждането на трасето от Ботевград до Мездра, което е разделено на два лота, са подадени съответно 9 оферти за първия лот и 6 оферти за строителството на втория участък. „В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности“, коментира тя. Петя Аврамова напомни, че този път плащането ще е в края, когато бъдат построени обектите и имат акт 16, с което се очаква строителите да работят максимално бързо и качествено. Тя добави, че се работи активно и за магистралата от Видин до Враца. От Видин до Монтана има изготвени технически проекти за отсечките от Видин до Димово и от Димово до Ружинци, както и от Ружинци до Монтана. Процедира се парцеларният план за първия етап и се извършват отчуждителни процедури. До края на годината ще обявим тръжните процедури за отсечката от Видин до Ружинци, а в последствие и от Ружинци до Монтана, където технически проектът е напреднал, каза Аврамова. И допълни, че се предвижда и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра. Предстои да завърши и рехабилитацията на пътя до пещерата „Леденика“, който се финансира от ОП „Региони в растеж“.
43,2 млн. лв. без ДДС от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ ще бъдат инвестирани в модернизация на ВиК мрежата в област Враца, информира още регионалният министър. Средствата са предвидени в проектното предложение на ВиК – Враца за безвъзмездна финансова помощ по програмата, каза министърът и допълни, че предвидените инвестиции са за четири населени места в областта: Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра, разпределени по 3 компонента за реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа и на довеждащ водопровод за гр. Враца, както и реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа на Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина. В резултат ще бъде реконструирана и доизградена водоснабдителна мрежа с дължина близо 54 километра, както и реконструиран близо 800 метра довеждащ водопровод.
На форума регионалният министър подчерта, че МРРБ има сключени споразумения с няколко общини от областта за финансиране на ВиК обекти.
По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 в област Враца се инвестират 64,4 млн. лв., стана ясно още по време на форума. Средствата са за изпълнението на 33 проекта за подобряване на градската среда, образователната, пътната, социалната и здравна инфраструктури.
24 млн. лв. са вложени по Националната програма за енергийна ефективност за изпълнението на мерки за енергийна ефективност на 36 жилищни сгради в областта, съобщи министър Аврамова и допълни, че правителството обсъжда варианти за продължаване на програмата, така че да бъде изготвен нов модел за повишаване на енергийната ефективност на жилищата в България.
Техническото изграждане на тол системата върви в график и към 16 август ще имаме готовност за пускането й, коментира Аврамова пред медии. Тя обясни, че от 15 май започват тестове на отделните елементите на системата. „Стартирали сме диалог с браншовите организации, с превозваческите фирми, представили сме един вариант на тарифа, който е обект на обсъждане. В скоро време ще представим и карта на пътищата, които ще обхваща тол системата. От 20 хил. км републиканска пътна мрежа, в нея ще бъдат включени 10 800 км, като част от тях, въпреки че са в обхвата, ще имат нулева ставка поради лошо експлоатационно състояние“, каза Аврамова. Регионалният министър каза още, че магистралите са само 4% от републиканската пътна мрежа. „Много сме закъснели с въвеждането на тол системата, а средствата, които ще се генерират от нея, са необходими за рехабилитация и изграждане на нови пътища, както и на магистрали. Продължаваме диалога, аз се надявам той да е конструктивен. В рамките на този диалог ще коментираме обхвата и размера на тарифите“, каза Аврамова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: Отложен старт на тол системата е възможен вариант

Халил Летифов, ДПС: Отложен старт на тол системата е възможен вариант

18 Април 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
София. Отложен стар на тол системата е възможен вариант. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Транспортната комисия в НС и депутат от ПГ на ДПС Халил Летифов. По думите му необходим е широк дебат със всички заинтересовани страни, за да се избере максимално щадящ вариант- така че системата да заработи, но от друга страна това заработване да се случи в един по дълъг период, в който и превозвачите, и бизнесът да се адаптират към новите финансови промени, които със сигурност ще рефлектират върху стоките и услугите. „Притеснението за увеличение на цените е реално, други са моментите дали това няма да се използва спекулативно, но за да можем да преценим трябва да се направи този анализ и то с всички заинтересовани страни заедно – колко е първоначалното увеличение, за каква категория, тяхната екологична оценка и тяхното състояние в евро 2, 3, 4 - това също ще допринася за по-високата такса. Трябва да се води дебат, но трябва да се води с по-широк кръг и по-продължително време, за да се намери една максимално допирна среда, в която да може да сработи ТОЛ системата. Най-притеснителното не е самата свързаност, тя така или иначе ще се случи, дори и да има някакви дефекти в началото, по-важно е всичките тези участници в тези процеси, които ще бъдат конкретно ощетени, добре да разберат, добре е да участват и да се намери този вариант, който е щадящ“, каза той. Халил Летифор коментира още, че имайки предвид лошия опит с винетките, притесненията за успешен старт на тол системата са основателни. Ако се спазят заложените срокове за тестови период, то най-късно до юни месец тарифите и конкретните пътища, които ще бъдат облагани с такси трябва да бъдат представени за обществено обсъждане, каза той.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АИКБ, БСК и БТПП поискаха детайлно обсъждане с всички заинтересовани страни относно размера на „тол таксите“

АИКБ, БСК и БТПП поискаха детайлно обсъждане с всички заинтересовани страни относно размера на „тол таксите“

17 Април 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Считаме, че въвеждането на „тол системата“ е необходима, макар и закъсняла стъпка за подобряване поддръжката и обновяване на основната пътна мрежа. В същото време, доколкото това ще бъде свързано с неизбежно повишение на транспортните разходи на територията на страната, предлагаме да се проведе детайлно обсъждане с всички заинтересовани страни и представителни организации на задължените и въвлечените в процеса лица. Това се посочва в становище на АИКБ, БСК и БТПП относно размера на „тол таксите“ за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона.
„Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП) бяха информирани от фирми в спедиторския и транспортен бранш относно готвеното въвеждане на „тол таксите“, които МРРБ предлага да се начисляват на тежкотоварни автомобили над 3,5 тона от 16 август 2019г. Считаме, че въвеждането на „тол системата“ е необходима, макар и закъсняла стъпка за подобряване поддръжката и обновяване на основната пътна мрежа. В същото време, доколкото това ще бъде свързано с неизбежно повишение на транспортните разходи на територията на страната, предлагаме да се проведе детайлно обсъждане с всички заинтересовани страни и представителни организации на задължените и въвлечените в процеса лица, при спазване на следната рамка:
1)Национално представителните работодателски организации и съответните браншови организации на превозвачите да бъдат включени в общественото обсъждане на проекта и определянето на размерите и обхвата на „тол таксите“.
2)Да бъде извършено задълбочено проучване с извършване на оценка на въздействието, която да обхване всички основни фактори, отчитащи бъдещето развитие на републиканската пътна мрежа, равнището на таксите в държавите от основните маршрути и дестинации на международния автомобилен трафик, преминаващ през нашата страна. Също така и на алтернативни трасета през Гърция, Македония, Сърбия и алтернативен мултимодален транспорт.
3)Направените предварителни разчети очертават значително повишаване на тежестта за българските превозвачи и от там – скокообразно нарастване на цената на товарните превози, поради което предлагаме определянето на по-ниски първоначални такси и тяхното постепенно увеличение, напр. в рамките на 5 г. срок до достигане на целевото равнище и отчитане на ефекта върху интензивността на трафика и натоварване на републиканската пътна мрежа (АМ и I, съответно II и III кат.).
4)Една година след въвеждане на „тол таксите“ следва да бъде направена оценка на въздействието от тази мярка и се предприемат коригиращи действия, при необходимост“, се посочва в становището.
"Още един път изразяваме нашето очакване за по-ефективна комуникация и сътрудничество с цел отчитане на интересите на всички икономически сектори и цялото българско общество", допълват те.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Младенов, БСП за България: Над 200 млн. лв. бяха изразходени за тол система, която не работи ефективно

Йордан Младенов, БСП за България: Над 200 млн. лв. бяха изразходени за тол система, която не работи ефективно

15 Април 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Над 200 млн. лв. бяха изразходени за тол система, която не работи ефективно и за пореден път постави въпроса за модела на провеждането на обществените поръчки в България. Това заяви народният представител от „БСП за България” Йордан Младенов, който взе участие в дискусия с местния бизнес на тема „Община Пещера – днес и утре”, съобщиха от пресцентъра на БСП - Пазарджик. На срещата бяха изразени опасения, че цената на превоза ще се увеличи многократно, а това ще се отрази в поскъпването на стоките. Близо 15% от събраните средства потъват, 7% отиват за заплати в новата структура на система, която трябва да е електронна, а бяха назначени 1000 служители и 7% във фирма, която се явява конкурент на държавата в продажбата на винетки, посочи Младенов. Освен притеснения от въвеждането на тол таксите, представителите на бизнеса поставиха въпроса и за увеличението на такса битови отпадъци с 30% от управляващите в община Пещера, което ще доведе до допълнителни тежести върху местната икономика. Изтичането на млади хора в големите градове и зад граница бе също сред коментираните проблеми. В рамките на срещата бяха представени и акценти от „Визия за Пещера”, част от цялостната програма за промяна на БСП – „Визия за България”. Народният представител Йордан Младенов посочи, че сред мерките за стимулиране на бизнеса са предвидени намаляване на административните пречки, ограничаване на корупцията, обновяване на инфраструктурата, подобряване на работата на съдебната система.
В срещата по поставените от бизнеса проблеми участие взеха и председателят на БСП – Пещера Гълъбина Карамитрева и общинските съветници Фаня Иванова, Георги Смилянов и Стоян Радин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КРИБ настоява за отлагане на ТОЛ системата до началото на следващата година

КРИБ настоява за отлагане на ТОЛ системата до началото на следващата година

15 Април 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с публикувания проект за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние и интегрирането на системата, ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ счита, че преди всичко е необходимо да бъдат взети предвид становищата на всички засегнати страни. Това се посочва в становище на КРИБ.
От Конфедерацията отбелязват, че цялостното им становище по отношение на въвеждането на ТОЛ системата е положително, но при условие, че бъдат спазени изискванията за равномерно въвеждане и пропорционалност на таксуването за всички участници в движението, така както е заложено в Директива 2011/76/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 27 септември 2011 година за изменение на Директива 1999/62/ЕО относно заплащане на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определена инфраструктура.
"С цел оптимизиране на транспортната система в съответствие с общата транспортна политика на Европейския съюз следва да бъде преосмислен обхватът на таксуваните участъци от републиканската пътна мрежа. В така предложения обхват са включени 92% от първокласните пътища в страната, а с третокласните пътища делът се равнява на 82% от цялата пътна мрежа, за които ще трябва да се плащат такси за изминато разстояние. Това включва автомагистрали, пътища клас I, II и III. Така България става единствената страна в Европа, в която се таксуват автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища. Същевременно България е на първо място в Европа по транспортен дял на транзитен трафик (40%), което означава, че в страната ни транзитният трафик има най-голямо негативно влияние върху пътната мрежа. По-тази причина по-приемлив вариант би бил в обхвата на системата да бъдат включени само автомагистралите и онази част от пътищата от клас I, които са част от транс-европейската пътна мрежа. По този начин системата за таксуване ще бъде насочена основно към транзитното движение и едновременно с това ще даде алтернатива на превозвачите, които работят на българския пазар", посочват в позицията си от КРИБ.
Те отчитат още, че към настоящия момент интегрирането на системата за събиране на таксите не е свързано с Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“, което е предпоставка за основателни съмнения относно прозрачното събиране и разходване на сумите. "В тази връзка предвидената цел за събиране – 1,3 млрд. лева на година изглежда повече от съмнителна. Още повече ако се вземе предвид оценката на основния консултант, че АПИ има капацитет да усвоява годишно не повече от 800 млн. лева. А към планираните приходи от ТОЛ таксите трябва да се добавят и 300 млн. лв. от винетките", изтъкват от КРИБ.
"Също така преди въвеждане в експлоатация на системата следва да бъде направена оценка на въздействието, която със сигурност ще бъде основание както за преосмислянето на обхвата й, така и за плавното и поетапното въвеждане на системата. Към настоящия момент обаче най-важното обстоятелство е, че системата не е готова и няма да бъде готова преди края на първо тримесечие на 2020 година. По тази причина събирането на ТОЛ такси в аванс или на „зелено“ граничи с въвеждането на нов данък или просто с престъпление", допълват те.
"Във връзка с гореизложеното КРИБ и неговите секторни сдружения настояват за отлагане на стартирането на ТОЛ системата до началото на следващата година или по-точно докато не бъдат изпълнени горните условия. В допълнение, за да се гарантира ефективността на системата, е задължително да бъде публикуван Доклад за ефективността на системата след извършените 6 месечни тестове, описани по техническото задание към публичната процедура за ТОЛ системата с цел да не бъдат допуснати технически затруднения при стартирането на последната, което да доведе до блокирането на транспорта в България", посочват от Конфедерацията, като допълват, че все още са пресни впечатленията от провала на старта на системата на електронните винетки и свързаната с този провал лавина от оставки в правителството.
В заключение КРИБ и неговите секторни сдружения изразяват своята готовност да предоставят технически и експертен ресурс на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изготвяне на аргументиран и задълбочен план за действие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Предлагаме обхватът на тол системата да бъде само върху магистрали и пътища, а да се запази винетната система за автобусите

Димитър Данчев, БСП: Предлагаме обхватът на тол системата да бъде само върху магистрали и пътища, а да се запази винетната система за автобусите

12 Април 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме вариант за тол системата, в който обхватът да бъде само върху магистрали и пътища и да се запази винетната система за автобусите. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Правителството обяви, че има намерение след 16 август да въведе така наречената тол такса за използване на пътната мрежа за тежкотоварните средства над 3, 5 тона. Преди малко повече от седмица това дългоочаквано предложение за размера на таксите и обхвата на пътната мрежа, която ще бъде таксувана за тежкотоварните превозни средства беше обявена от МРРБ“, обясни той. „Разбира се, в мига, в който това беше обявено, както очаквахме от БСП предизвика съответния скандал в средите на превозвачите“, коментира Данчев. „МРРБ възложи на Световна банка и заплати за изработването на доклад, който да разгледа различни варианти за обхвата на тол системата от гледна точка на пътната мрежа и за размера на таксите, с които да бъдат таксувани отделните видове превозни средства“, обясни депутатът и уточни, че Световната банка е предложила три варианта. Според него обаче МРРБ не ги е взело дори за сведение. „В своето предложение министерството предлага четвърти вариант, който няма нищо общо с останалите три на Световна банка“, заяви Димитър Данчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.