НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бисера Борисова, психолог: Много често анорексията е свързана с търсене на идентичността

Бисера Борисова, психолог: Много често анорексията е свързана с търсене на идентичността

21 Април 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Много често анорексията е свързана с търсене на идентичността. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин психологът Бисера Борисова. По думите й неслучайно тя най-често започва в периода около половото съзряване – 13-16-годишна възраст. Тя допълни, че като психологически фактор могат да бъдат и определени комуникационни проблеми, тоест липса на достатъчно комуникативност и възможност да се общува спокойно с околните. „Оформя се една тенденция, че по принцип хората, които страдат от анорексия са доста отстъпчиви, плахи и по-затворени в себе си и от там трудно влизат в контакт с една по-агресивна среда, което също се счита за причина за това разтройство“, отбеляза психологът. Бисера Борисова уточни, че анорексията е много опасна и доста често се стига до фатален изход, така че колкото по-скоро се забележат признаците и се потърси помощ, толкова по-добре. Тя посочи, че в началото е достатъчна само консултация с психолог и след това да се прецени как да се действа, когато е в по-ранна фаза разтройството. „По принцип трудно се диагностицира анорексия. Близките на човека, който страда от тази болест трябва да бъдат доста наблюдателни и да го познават добре. Трябва да се наблюдават промените в начин на хранене, няма как да не се забележи един стремеж към това да се яде все по-малко, да се избягват висококалорични храни, които всъщност са доста важни като хранителен състав за тялото“, добави психологът. Борисова каза още, че се наблюдава един страх да не се надебелее – непрекъснато следене на теглото, непрекъснато желание да се яде все по-малко и дори, когато вече е близо до критични граници, хората, които страдат от анорексия отхвърлят тялото си и формите си, сякаш се виждат дебели все още, а нямат реална представа за това какво всъщност се случва с тялото им.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисера Борисова, психолог: Анорексията е състояние, което преминава извън някакви граници на подлагане на диети

Бисера Борисова, психолог: Анорексията е състояние, което преминава извън някакви граници на подлагане на диети

18 Април 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Анорексията е състояние, което преминава извън някакви граници на подлагане на диети с един „здравословен“ стремеж да изглеждаме добре. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин психологът Бисера Борисова. Тя отбеляза, че анорексия нервоза е психологическо разтройство, но и вид хранително разтройство. По думите й има много фактори, които влияят за възникването на заболяването, но точната причина за появата на анорексия все още в научните среди не е открита. Борисова посочи, че от анорексия страдат предимно хора от развитото общество, тоест там където социалните и семейните фактори са доста значими.
„Наблюдава се един стремеж към това да изглеждаме добре, да се справяме добре, да бъдем добре приети в обществото. Друг психологически фактор е ниската самооценка у лицето, което е предразположено да развие анорексия – ниското самочувствие. Има един стремеж към перфекционизъм – всичко да е както трябва, да изглежда блестящо, да се стигне до много високи постижения в работата и в личния живот, или пък в училище“, коментира тя. Психологът подчерта, че анорексията засяга още от ранна детска възраст, като дори вече се случва при 11-годишни момичета да се наблюдават изменения в тази посока.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.