НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът даде зелена светлина за откриването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия (ОБЗОР)

Парламентът даде зелена светлина за откриването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия (ОБЗОР)

18 Април 2019 | 20:33 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът одобри откриването на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. „За“ проекторешението на Министерски съвет гласуваха единодушно 87 народни представители. Предвидено е решението да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Основен мотив за откриване на самостоятелно висше военновъздушно училище е нарастващата необходимост от промяна на модела за подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на Военновъздушните сили и авиацията. Предвижда се Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ да е държавно висше военно училище, създадено на базата на сегашния факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново. Висшето военновъздушно училище ще е структура на пряко подчинение на министъра на отбраната – държавно висше военно училище със седалище Долна Митрополия, ще има свое знаме, печат и празник на 25 май. Предметът на дейност на училището включва обучение на курсанти и военнослужещи за придобиване на висше образование на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ от област на висшето образование „Сигурност и отбрана“ по специалности от регулираната професия „Офицер за тактическо ниво на управление“, както и по специалности от областите на висшето образование „Социални стопански и правни науки“, „Технически науки“ и „Сигурност и отбрана“. В училището ще се обучават студенти за придобиване на висше образование на образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“ по акредитирани професионални направления от областите на висшето образование: „Социални, стопански и правни науки“ и „Технически науки“. В новото училище ще могат да се извършва обучение за придобиване на висше образование на образователна и научна степен „доктор“ по акредитирани докторски програми, обучение за повишаване на квалификацията, специализирано обучение, придобиване на квалификация и професионална подготовка на военнослужещи, цивилни служители, служители от други министерства и ведомства и на граждани при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната. Началникът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ упражнява правомощия на ректор по Закона за висшето образование.
След приемане на решението министърът на отбраната Красимир Каракачановпосочи, че днес е добър ден за българската авиация. Вицепремиерът благодари на депутатите и на министър-председателя Бойко Борисов. „Ако не беше решителната намеса на министър-председателя може би щяхме да продължим да работим още и да изтървем и тази учебна година. Неговата заслуга е ясна в този случай. Благодаря и на МОН“, допълни Каракачанов и отбеляза помощта на Комисията по отбрана в лицето на нейния председател ген. Константин Попов. „Факт е, че отново даваме възможност да се възроди едно от висшите ни военни училища, което има своята традиция, възпитала стотици, бих казал хиляди кадри“, заяви Красимир Каракачанов. Той обърна внимание, че винаги е бил за това да се възстанови наборната военна служба. По думите му, когато това се случи, ще се наложи да възстановим и Висшето артилерийско училище в Шумен.
В рамките на разискванията в зала председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов посочи, че създаването на Военновъздушното училище е стратегическо решение и дава знак за бъдещето на българската авиация. „Защо България заслужава да има военновъздушно училище? Може би малко емоционално, но тук е мястото да кажа, че в българския ген има нещо заложено, което е видно от нашата история. Българската авиация има наистина славна история, славни традиции“, каза още ген. Попов и посочи, че българите са използвали първи самолета като бойно средство.
Депутатът от ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев призова командването и военното ръководство на армията да подберат правилния човек начело на Военновъздушното училище, за да не остане то на книга. Той отправи призива си и към командира на ВВС. Според него ще се изискват години труд от всички, които работят там, за да се направи всичко. Манушев пожела на летците попътен вятър и да няма много подводни камъни.
Народният представител от „Обединени патриоти“ и от 15-ти МИР Плевен д-р Калин Поповски изрази мнение, че има перспектива Висшето военно училище да стане стратегически център за обучение на Балканския полуостров. „Днес правим един ход, с който изправяме една несправедливост, нанесена 2002 г. на Висшето военновъздушно училище град Долна Митрополия, Плевенска област. Освен, че тогава му беше отнет статутът на самостоятелно висше учебно заведение, и се превърна в един факултет с отмиращи функции“, коментира още д-р Поповски.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: С Военновъздушното училище даваме възможност на българите да учат в България и на чужди граждани да се обучават в страната ни

Министър Красимир Каракачанов: С Военновъздушното училище даваме възможност на българите да учат в България и на чужди граждани да се обучават в страната ни

18 Април 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
София. С Военновъздушното училище даваме възможност на българите да учат в България и на чужди граждани да се обучават в страната ни. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бяхме отделили 28 млн. за военните училища – двата факултета и за Военна академия. Над 4 млн. са парите, които са отделени за Долна Митрополия. Като начало това е достатъчно за възстановяване на част от сградния фонд“, обясни той. „Действително това е една справедливост. След Ньойския договор България, на която е наложена забрана да има военновъздушни сили, си възстановява военното училище. Без да сме победена страна, 2002 г. сами го закриваме. 17 години по-късно го откриваме. Това е един хубав момент“, заяви Каракачанов. „То дава възможност не само да обучаваме военните си пилоти. Нуждите на авиацията ще иска все повече кадри“, коментира министърът. Според него ще има възможност и цивилни да се обучават за гражданската авиация. „Ако вземем предвид това, което се случва с Военноморското училище във Варна ще видите, че имаме страшно много чужди студенти и то от западни държави, членове на ЕС, които идват да се обучават за моряци в България. Авиационната професия е не по-малко престижна и търсена, ние даваме възможност не само на българите, които искат да се занимават с авиация, да се учат в България, а не да ходят в чужбина, а и на чужди граждани“, каза още Красимир Каракачанов. По думите му има много желаещи много, включително някои се опитват да влязат и с ходатайство. „Аз не съм се намесвал, сега ще ви кажа защо. Да станеш пилот, е сложна работа. Много от хората, които кандидатстват не изкарват добри оценки. За съжаление, пада нивото на средното образование в страната, а това са сложни професии. Там се иска много математика", посочи министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министър Красимир Каракачанов: Когато наборната военна служба стане факт, ще се наложи да възстановим и Висшето артилерийско училище в Шумен

Министър Красимир Каракачанов: Когато наборната военна служба стане факт, ще се наложи да възстановим и Висшето артилерийско училище в Шумен

18 Април 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. Винаги съм бил за това да се възстанови наборната военна служба и когато това се случи ще се наложи да възстановим и Висшето артилерийско училище в Шумен. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след като парламентът взе решение за създаване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да успокоя някои от колегите. Ние българите дори когато се случва нещо хубаво се чудим къде е лошото“, коментира той и уточни, че смяната на статута на факултета във висше училище няма да бъде за сметка на военния университет в Търново, или на неговия факултет в Шумен. „Напротив, имаме идея и за факултета. Не само че нямаме намерение да местим хора или да им вземаме преподаватели, а да подпомогнем тяхното развитие. Тези съмнения и опасения, в някои случаи и политически спекулации, са безпочвени“, заяви министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Днес е добър ден за българската авиация

Министър Красимир Каракачанов: Днес е добър ден за българската авиация

18 Април 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Днес е добър ден за българската авиация. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов след като парламентът взе решение за създаване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Вицепремиерът благодари на депутатите и на министър-председателя Бойко Борисов. „Ако не беше решителната намеса на министър-председателя може би щяхме да продължим да работим още и да изтървем и тази учебна година. Неговата заслуга е ясна в този случай. Благодаря и на МОН“, допълни Каракачанов и отбеляза помощта на Комисията по отбрана в лицето на нейния председател ген. Константин Попов. „Факт е, че отново даваме възможност да се възроди едно от висшето ни военни училища, което има своята традиция, възпитала стотици, бих казал хиляди кадри“, заяви Красимир Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев: Призовавам командването и военното ръководство да подберат правилния човек начело на Военновъздушното училище, за да не остане то на книга

Вицеадмирал Пламен Манушев: Призовавам командването и военното ръководство да подберат правилния човек начело на Военновъздушното училище, за да не остане то на книга

18 Април 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам командването и военното ръководство на армията да подберат правилния човек начело на Военновъздушното училище, за да не остане то на книга. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев по време на дебатите по проекторешението за създаване на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски", предаде репортер на Агенция "Фокус". Той отправи призива си и към командира на ВВС. Според него ще се изискват години труд от всички, които работят там, за да се направи всичко. Манушев пожела на летците попътен вятър, да няма много подводни камъни. „Дълги години в нашата история, най-голямото военновъздушно формирование е било във флота, хидропланната станция в Чайка“, каза още вицеадмиралът и посочи, че в морето се разчита само на авиацията да ги защитава.„Попътен вятър на Висшето военновъздушно училище. Напред и нагоре“, каза още Пламен Манушев.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Надявам се в перспектива Висшето военно училище да стане стратегически център за обучение на Балканския полуостров

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Надявам се в перспектива Висшето военно училище да стане стратегически център за обучение на Балканския полуостров

18 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се в перспектива Висшето военно училище да стане стратегически център за обучение на Балканския полуостров.Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и депутат от 15-ти МИР Плевен д-р Калин Поповски по време на дебатите по проекторешението за създаване на Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски", предаде репортер на Агенция "Фокус" . „Днес правим един ход, с който изправяме една несправедливост, нанесена 2002 г. на Висшето военновъздушно училище град Долна Митрополия, Плевенска област. Освен, че тогава му беше отнет статутът на самостоятелно висше учебно заведение, и се превърна в един факултет с отмиращи функции“, коментира още д-р Поповски.
„Връщаме статута на Висшето военновъздушно училище и се надяваме в перспектива да стане един стратегически център за обучение и на Балканския полуостров“, допълни още д-р Поповски.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: Със създаването на Висше военновъздушно училище даваме повод за гордост на ВВС, на Българската армия, на въоръжените ни сили и на цяла България

Владимир Тошев, ГЕРБ: Със създаването на Висше военновъздушно училище даваме повод за гордост на ВВС, на Българската армия, на въоръжените ни сили и на цяла България

18 Април 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
София. В момента, в който гласуваме създаването на Висше военновъздушно училище, даваме повод за гордост на ВВС, на Българската армия, на въоръжените ни сили и на цяла България. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Владимир Тошев по време на дебатите по проекторешението за създаване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Един стратегически ход правим днес, който е реакция в една стратегическа грешка, която бяха извършили нашите предшественици 2002 г., когато закриват Военновъздушното училище“. каза още Тошев. Той отбеляза, че това, което парламентът върши днес е правилно в дългосрочен план и за това има доста исторически, военнополитически и чисто емоционални причини. Тошев обърна внимание, че още 1914 г. се създава авиационна школа, която обучава летци за бойната ни авиация. „Тази школа през 1915 г. е трансформирана в аеропланно училище и след това през 1928 г. в София се създава военновъздушно училище, което 1948 г. се премества в Долна Митрополия и съществува до 2002 г. под името „Георги Бенковски“. Изключително богата биография, изключително добри специалисти“, допълни още Тошев.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Създаването на Военновъздушното училище е стратегическо решение и дава знак за бъдещето на българската авиация

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Създаването на Военновъздушното училище е стратегическо решение и дава знак за бъдещето на българската авиация

18 Април 2019 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. Създаването на Военновъздушното училище е стратегическо решение и дава знак за бъдещето на българската авиация.
Това каза председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов по време на разискванията по проекторешението за създаване на Висше военновъзддушно училище в Долна Митрополия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
В Комисията по отбрана ние неколкократно поставихме въпроса, имахме питане към министъра, следяхме работата по възстановяване на Военновъздушното училище. Тук искам да използвам възможността да благодаря на всички, които участваха в този процес. Много хора, дълго време, обмисляха, претегляха и наистина се стигна до този момент“, допълни ген. Попов.
„Защо България заслужава да има военновъздушно училище? Може би малко емоционално, но тук е мястото да кажа, че в българския ген има нещо заложено, което е видно от нашата история. Българската авиация има наистина славна история, славни традиции“, каза още ген. Попов и посочи, че българите са използвали първи самолета като бойно средство.
„С възстановяването на Военновъздушното училище ние даваме знак за бъдещето на българската авиация. То е свързано най-вече с придобиването на нов тип боен самолет и с подготовката на кадри“, допълни още ген. Попов.
Генералът уточни, че с възстановяването на Военновъздушното училище се разкрива възможност и за подготовка на кадри в гражданската авиация. „Знаем, че в световен план и в региона, и в България има страхотен глад за кадри за гражданската авиация. Мисля, че имаме и по-далечна цел. Доказали сме, че сме марка, че сме обучавали и възпитавали хора, които са от други държави и курсанти, и цивилни. Тази по-далечна цел е свързана с обучаването на граждани от чужди държави“, допълни ген. Попов.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът включи в дневния си ред за днес проекторешението за откриване на Висше военно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия

Парламентът включи в дневния си ред за днес проекторешението за откриване на Висше военно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия

18 Април 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът включи в дневния си ред за днес проекторешението за откриване на Висше военно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението направи в началото на пленарното заседание председателят на парламента Цвета Караянчева. Проекторешението бе прието вчера от водещата Комисия по отбрана.
Основен мотив за откриване на самостоятелно висше военновъздушно училище е нарастващата необходимост от промяна на модела за подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на Военновъздушните сили и авиацията. Предвижда се Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ да е държавно висше военно училище, създадено на базата на сегашния факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново. Висшето военновъздушно училище ще е структура на пряко подчинение на министъра на отбраната – държавно висше военно училище със седалище град Долна Митрополия, ще има свое знаме, печат и празник на 25 май.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по отбрана одобри откриването на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия

Комисията по отбрана одобри откриването на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия

17 Април 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по отбрана одобри откриването на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предвидено е решението да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала. Основен мотив за откриване на самостоятелно висше военновъздушно училище е нарастващата необходимост от промяна на модела за подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на Военновъздушните сили и авиацията. Предвижда се Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ да е държавно висше военно училище, създадено на базата на сегашния факултет „Авиационен“ на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново. Висшето военновъздушно училище ще е структура на пряко подчинение на министъра на отбраната – държавно висше военно училище със седалище Долна Митрополия, ще има свое знаме, печат и празник на 25 май. Предметът на дейност на училището включва обучение на курсанти и военнослужещи за придобиване на висше образование на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ от област на висшето образование „Сигурност и отбрана“ по специалности от регулираната професия „Офицер за тактическо ниво на управление“, както и по специалности от областите на висшето образование „Социални стопански и правни науки“, „Технически науки“ и „Сигурност и отбрана“. В училището ще се обучават студенти за придобиване на висше образование на образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“ по акредитирани професионални направления от областите на висшето образование: „Социални, стопански и правни науки“ и „Технически науки“. В новото училище ще могат да се извършва обучение за придобиване на висше образование на образователна и научна степен „доктор“ по акредитирани докторски програми, обучение за повишаване на квалификацията, специализирано обучение, придобиване на квалификация и професионална подготовка на военнослужещи, цивилни служители, служители от други министерства и ведомства и на граждани при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната. Началникът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ упражнява правомощия на ректор по Закона за висшето образование.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ако искаме ВВС да имат собствена школа, трябва да имат училище

Ген. Константин Попов, ГЕРБ: Ако искаме ВВС да имат собствена школа, трябва да имат училище

17 Април 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
София. Без училище няма Възраждане – ако искаме ВВС да имат собствена школа, трябва да имат училище. Това каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по време на дебатите по решението за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него има необходимия капацитет това училище да се развива и да се привлича за обучение граждански лица, а защо не и чужденци. „Това ,което вършим днес, е прекрасно и добро дело за възстановяване на училище. То е свързано с нови изисквания по образование, с подготовка и усвояване на нови технологии, с нови знания и нови постижения“, заяви ген. Попов и изтъкна, че създаването на училището е свързано с авиационната култура и авиационния дух.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицеадмирал Пламен Манушев, ГЕРБ: Летците трябва да са в авиационна среда, а не под началството на военния университет, където приоритетите са други

Вицеадмирал Пламен Манушев, ГЕРБ: Летците трябва да са в авиационна среда, а не под началството на военния университет, където приоритетите са други

17 Април 2019 | 16:11 | Агенция "Фокус"
София. Летците трябва да са в авиационна среда, а не под началството на военния университет, където приоритетите са други . Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев по време на дебатите по решението за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в парламентарната Комисия по отбрана, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Манушев посочи, че подкрепя решението, тъй като то е положително. Вицеадмиралът отчете, че на Висшето военноморско училище му е отнело много, за да стане това, което е в момента. „Не трябва да се подходжа с толкова оптимизъм, че ще стане веднага. Първо ще изисква огромен труд. Трябва да се сложат правилните хора, които могат да го направят“, посочи още вицеадмирал Пламен Манушев. По думите му, когато Висшето военно училище се утвърди, ще дойдат чужденци да се обучават. „Според мен Военновъздушното училище не трябваше да се закрива. Това е груба грешка, защото летецът трябва да израства при летци, морякът при моряци. Само тогава става“, допълни той. Манушев коментира, че ако не е било закривано военновъздушното училище, сега е щяло да обучава стюардеси и „всичко, което хвърчи“, а към момента тази ниша е заета от частни учебни заведения. „Само мога да пожелая попътен вятър и дано да няма подводни камъни“, каза още вицеадмиралът.
Деница КИТАНОВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: Честитя не само на военновъздушните и въоръжените ни сили, а и на България прекрасната придобивка – Висшето военновъздушно училище

Владимир Тошев, ГЕРБ: Честитя не само на военновъздушните и въоръжените ни сили, а и на България прекрасната придобивка – Висшето военновъздушно училище

17 Април 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
София. Искам да честитя не само на военновъздушните и въоръжените ни сили, а и на България прекрасната придобивка – Висшето военновъздушно училище. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Владимир Тошев по време на дебатите в Комисията по отбрана по решението за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . Според него откриването на новото училище е възстановяване на една традиция. Той призова, когато Висшето военновъздушно училище стартира дейността си с команден състав, те да бъдат командировани във военноморското. „Прекрасни традиции са развили и в гражданския и във военния сектор на военноморското училище. Лично по мое преценка е едно от водещите учебни заведения не само в България, а и не само във военната сфера“, допълни Тошев. Той декларира от свое име, че винаги ще подкрепя новата формация във въоръжените сили с всичко, което зависи от депутатите. Той призова да се развиват новите неща, но да не се разрушават съществуващи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангелина Ламбрева, МОН: Във Висшето военновъздушно училище ще се обучават  курсанти и студенти в 4 професионални направления, и докторанти в 7 докторски програми

Ангелина Ламбрева, МОН: Във Висшето военновъздушно училище ще се обучават курсанти и студенти в 4 професионални направления, и докторанти в 7 докторски програми

17 Април 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Във Висшето военновъздушно училище ще се обучават курсанти и студенти в общо 4 професионални направления, и докторанти в 7 докторски програми. Това каза Ангелина Ламбрева, директор на Дирекция „Висше образование“ към Министерство на образованието и науката по време на дебатите в Комисията по отбрана по решението за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „МОН подкрепя проекта. Радваме се, че се открива ново държавно висше училище, което се създава, за да отговори на повишените изисквания при подготовката на летци и авиационни кадри“, заяви тя. „Според проекта за откриване на висшето училище в него ще се обучават курсанти, студенти, военнослужещи и докторанти в общо четири професионални направления. Ще се подготвят и докторанти по общо седем докторски програми“, обяви Ангелина Ламбрева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Атанас Запрянов: Откриването на Военновъздушно училище е значимо предвид усвояването на нови системи за командване и управление – самолети и вертолети

Зам.-министър Атанас Запрянов: Откриването на Военновъздушно училище е значимо предвид усвояването на нови системи за командване и управление – самолети и вертолети

17 Април 2019 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Откриването на Военновъздушно училище е значимо предвид процеса на усвояване на нови системи за командване и управление – самолети и вертолети. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на дебатите в Комисията по отбрана по решението за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него то ще отговори на повишените изисквания за новата авиационна техника. „Създаването е средство и път да се отговори на европейските изисквания за качествено висше авиационно образование“, каза още Запрянов. По думите му създаването на висшето военновъздушно училище трябва да реши съществуващи проблеми за авиационно образование. „Сред недостатъците е това, че пилотите, обучавани за нуждата на ВВС не получават сертификати за нуждата на гражданската авиация“, заяви Атанас Запрянов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.