НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Атанас Радев, Регионална служба по заетостта – Бургас: Към момента 29 работодатели са подали заявления за назначаване на 256 чуждестранни работници

Атанас Радев, Регионална служба по заетостта – Бургас: Към момента 29 работодатели са подали заявления за назначаване на 256 чуждестранни работници

18 Април 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Бургас. Към момента 29 работодатели са подали заявления за назначаване на 256 чуждестранни работници. Това каза Атанас Радев, гл. експерт в сектор „Посреднически услуги“ към дирекция „Регионална служба по заетостта“, по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му най-голям е броят на подадените заявления от Украйна – 212 души. „Много по-малък е броят на руските граждани, желаещи да работят в страната ни – 28 души. На трето място са 10 души от Турция, има подадени заявления от Молдова и Беларус – по 5 души, от Република Северна Македония – 4 души, както и 1 работник от Киргистан. Длъжностите, за които работодателите са заявили необходими работници от чужбина, отново са свързани с туризма – сервитьор, камериер, готвач, помощник-готвач, танцьор и други“, каза още Радев. Той добави, че за изминалата 2018-а година са били наети 1533 чуждестранни граждани. „Отново най-голям е бил броят на украинските граждани, а от Турция е дошъл на работа 1 гражданин“, допълни Радев.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Живко Янакиев, Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас: Стартира втори етап на схема „Обучения и заетост“

Живко Янакиев, Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас: Стартира втори етап на схема „Обучения и заетост“

18 Април 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Бургас. Стартира втори етап на схема „Обучения и заетост“ от 1 април. Това съобщи Живко Янакиев, директор на ДБТ – Бургас, по време на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му, за разлика от първи етап, в този е увеличен процентът на съфинансиране от страна на заетите лица. „В първия етап предвиденото съфинансиране бе 15 %, а във втория – 50%. Предполагам идеята на управляващите органи е свързана с това от възможността да се възползват хора, които са мотивирани – имат необходимост или намерение за реализация в друга сфера“, отбеляза Янакиев.
Той добави, че към момента 23 души са подали заявление, а по-голямата част от тях са се насочили към чуждоезиково обучение, а не към придобиване на професионална квалификация. „В първия етап допустими бяха лица със средно или по-ниско образование, докато във втория се дава възможност и за хора над 55 години с висше образование да се включат в избраните от тях обучения. Предполагам, че тази разлика с първия етап е продиктувана от промените на пазара на труда през годините. По някои от професиите вече няма толкова търсене, както преди години – за инженер-химици например, затова алтернативата за хората с такава квалификация, е да се преориентират, за да се реализират“, каза още Янакиев. Той добави, че, освен това, за трета година действа мярка за мобилност на безработните лица, която се изразява в ежемесечно финансово подпомагане за квартира, транспортни разходи, такса за детска градина, интернет услуги и други.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.