НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Социалдемократите водят на изборите във Финландия

AFP: Социалдемократите водят на изборите във Финландия

14 Април 2019 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Финландската лява социалдемократическа партия взе преднина в парламентарните избори в страната в неделя, предава AFP.
Тя е получила 19,0 процента от гласовете, след като бяха преброени 37 процента от бюлетините.
Крайно дясната Партия на финландците е на трето място с 15,1%, зад консервативната Национална коалиционна партия (17,2%). Центристката партия на министър-председателя Юха Сипила е на четвърто място с 15,4%, показват резултатите от предварителното гласуване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Избори във Финландия: Какво означават тези избори за ЕС?

Daily Express: Избори във Финландия: Какво означават тези избори за ЕС?

14 Април 2019 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Daily Express: Избори във Финландия: Какво означават тези избори за ЕС?
Финландия ще се отправи към избирателните секции в неделя, за да запълни 200-местния парламент Едускунта. И така, кой е лидерът и какво означават тези избори за Европа?
Основни претенденти на тези избори са Социалдемократическата партия, водена от Анти Рине, популистката „Истински финландци“, водена от Юси Хала-ахо и Националната коалиционна партия, водена от Петери Орпо. Основни теми в кампаниите бяха дебатът за благосъстоянието на страната, бързото застаряване на населението и колко далеч ще се води борбата с изменението на климата. Изборните секции отварят в 9 ч. местно време и затварят в 8 ч.
Проучванията на общественото мнение показват, че социалдемократите са в силна позиция да вземат властта в неделя след кампания, насочена към социалното осигуряване.
Социалдемократите ясно заявяват, че са готови да увеличат данъците, за да поддържат обществените услуги.
Лидерът на партията Анти Рине заяви: „Трябва да гарантираме, че тези, които са в най-лошото положение в обществото, те са тези, на които помагаме първо“.
Проучване на Yle, публикувано в четвъртък, показва, че социалдемократите напредват с 19%.
Партия „Истински финландци“ е на второ място с 16,3%, а Партията на Националната коалиция е на трето с 15,9%.
Те изостават от „Финландски център“ и Зелените, които имат силна градска подкрепа и подкрепят действия за борба с изменението на климата.
Социалдемократите изглежда са готови да приемат мнозинството, но все пак ще трябва да се опитат да сформират коалиционно правителство.
Както е случаят в много европейски страни през последните години, подготовката за тези избори до голяма степен бе битка между лявото и дясното.
Победа за социалдемократите ще бъде рядко събитие в Европа, тъй като лявоцентристките партии се сблъскаха със силен спад в много страни от блока.
Увеличаването на популизма обаче все още е очевидно на тези избори, като партията на „Истинските финландци“ зае твърда линия по отношение на имиграцията, която се оказва все по-популярна.
Въпреки това е малко вероятно социалдемократите да си партнират с популистите, ако те се оформят като коалиция, така че Финландия може да остане като един от левите парламенти на Европа.
Който формира следващото правителство, ще се изправи пред предизвикателства както в чужбина, така и у дома.
Финландия ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли.
Налице е също така въпросът за изоставената реформа на здравеопазването в страната, която предишните две правителства се опитаха, но не успяха да постигнат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Във Финландия ще се проведат парламентарни избори

ТАСС: Във Финландия ще се проведат парламентарни избори

14 Април 2019 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Хелзинки. Парламентарните избори ще се проведат във Финландия в неделя. Според техните резултати ще бъде определен съставът на еднокамарния парламент на страната от 200 депутати, ще бъде сформирано ново правителство и ще бъде назначен премиер, съобщава агенция TACC.
Общо финландците ще избират измежду почти 2,5 хиляди кандидати от 19 партии. В хода на предсрочното гласуване от 3 април до 9 април, избирателната активност беше 36,5%, което е повече от 1,5 милиона души от 4,25 милиона с право на глас. Предварителните резултати от изборите ще бъдат известни вечерта, а окончателните потвърдени резултати ще бъдат обявени на 17 април.
Управляващата коалиция съставена от партията на премиера Юха Сипиля „Финландски център“, Националната коалиционна партия и „Синьо бъдеще“ подаде оставка на 8 март, но по указание на президента Саули Нийнистьо правителството продължава да изпълнява задълженията си.
В рамките на предизборните дебати основната тема беше вътрешната политика. Именно заради невъзможността за съгласуване на позиции в управляващата коалиция по една от вътрешнополитическите цели - здравната и социалната реформа - на 8 март правителството на премиера Юха Сипиля подаде оставка. Тази тема вероятно ще продължи да се обсъжда вече от новия състав на кабинета. Освен това, пред партиите често се повдигаха въпроси, свързани с безработицата и методите за справяне с нея, намалявайки бюджета за социалната сфера.
Външната политика в дебатите също беше засегната, но не доминираше. Ето защо не става въпрос за промяна на външния курс след избирането на нов парламент и назначаването на правителство във Финландия. По много позиции във външната политика главните партии, претендиращи за победа, са доста близки в мненията си.
Почти всички анкетирани от ТАСС лидери на финландските партии, кандидатстващи за място в парламента, заявиха, че Финландия трябва да продължи диалога с Руската федерация.
„Русия - наш голям съсед, с нея трябва да имаме естествени отношения, добър диалог както на високо ниво, така и между отделните ведомства, на ниво обикновени хора. Това е всичко, което имаме“, заяви Петери Орпо, лидер на „Национална коалиционна партия“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест на
Протест на "жълтите жилетки" в Париж. 21 септември 2019 година

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.