НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Според експерт САЩ могат да започнат военна операция във Венецуела по молба на Хуан Гуайдо

ТАСС: Според експерт САЩ могат да започнат военна операция във Венецуела по молба на Хуан Гуайдо

21 Април 2019 | 06:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Съединените щати могат да започнат военна интервенция във Венецуела под претекст заради искане от страна на лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, който Вашингтон признава за държавен глава. Това становище бе изразено в събота в разговор с кореспондент на ТАСС от бившия независим експерт на ООН за насърчаване на демократичен и справедлив международен ред (2012-2018 г.), Алфред Морис де Заяс.
Самият Гуайдо по-рано, в интервю за CNN, нарече военната намеса на Вашингтон в ситуацията в републиката нежелана, но не изключи подобно развитие. По въпроса дали е поискал подкрепа от американските военни, той отговори, че венецуелците биха искали да упражнят "всеки възможен натиск", за да отстранят от власт сегашния президент Николас Мадуро.
"Съединените щати със сигурност ще се опитат като предлог да използват, например, искането на Хуан Гуайдо за военна намеса", каза де Заяс. Според него обаче "само държавният глава може да поиска подобна намеса", според международното право. "Гуайдо е нелегитимен. Според конституцията на Венецуела само президентът Николас Мадуро може да поиска от други държави военна помощ. Признаването на САЩ като временен президент не му дава никаква легитимност", обясни бившият независим експерт на ООН.
"Това не означава, че намесата на САЩ няма да се случи", - каза професорът по международно право де Заяс. Той посочи, че възможната намеса "ще доведе до нарушаване на многобройни норми на международното право". Според професора, въпреки „недвусмислените правила и разпоредби, тяхното прилагане е трудно поради факта, че съществува култура на безнаказаност”. "Съединените щати не носят отговорност за агресията си в Куба, Гренада, Хаити, Панама, Югославия, Ирак, Либия, Сирия и т.н.", каза той, добавяйки, че "агресията, с която са се измъкнали не легитимира самото престъпление на агресията. "
Вашингтонската администрация многократно е заявявала, че "обмисля всички възможности" за разрешаване на ситуацията в Боливарската република. "Думите и действията на Тръмп, Помпео, Болтън и други могат да доведат до опасни събития Дрънкането на оръжия и подбуждането на милитаристки настроения са забранени от 20-та статия на Международния пакт за граждански и политически права, но това не означава абсолютно нищо за Пентагона, Държавния департамент и основните медии ”, смята професорът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Държавният департамент обвини Русия, Иран и Куба във военна интервенция във Венецуела

ТАСС: Държавният департамент обвини Русия, Иран и Куба във военна интервенция във Венецуела

17 Април 2019 | 19:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вашингтон смята, че Русия, Иран и Куба осъществяват военна интервенция във Венецуела. Това съобщи пред ТАСС високопоставен служител на Държавния департамент в хода на телефонен брифинг в сряда.
„Прави се военна интервенция, не от САЩ или президента Хуан Гуайдо (лидерът на опозицията), а от страна на режима (на президента Николас) Мадуро, Куба, Русия и Иран“, отбеляза представителят на дипломатическото ведомство.
Тя също определи присъствието във Венецуела на военнослужещи от тези страни като „неприемливо“ и „нетърпимо“ за Вашингтон, като добави, че САЩ ще предприемат ответни мерки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николас Мадуро: Венцуела приветства всяка помощ, координирана със законното правителство в Каракас

Николас Мадуро: Венцуела приветства всяка помощ, координирана със законното правителство в Каракас

17 Април 2019 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Каракас. Държавният глава на Венецуела Николас Мадуро увери, че страната му ще приеме всяка хуманитарна помощ, стига предоставянето й да е координирано със законното правителство на латиноамериканската страна, предава TACC.
„В координация с конституционното, законно правителство на Венецуела, което оглавявам, се приветства всякаква хуманитарна помощ“, подчерта Мадуро в ефира на държавната телевизия на Венецуела.
Съгласно думите му, всяка седмица в страната се доставят медикаменти „в съответствие със всички международни протоколи“.
По-рано медии съобщиха, че първият самолет с хуманитарна помощ от Международния комитет на „Червения кръст“ е кацнал във венецуелската столица. Машината е излетяла от Панама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС „категорично осъжда" новите мерки на САЩ срещу Куба

AFP: ЕС „категорично осъжда" новите мерки на САЩ срещу Куба

17 Април 2019 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Хавана. Европейският съюз осъди „категорично“ решението на администрацията на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да проправи пътя за образуване на дела в съдилищата в страната за конфискувана от Куба частна собственост в годините след революцията, предава AFP
„Категорично осъждаме" този ход, заяви посланикът на ЕС в Хавана Алберто Наваро пред репортери. „Това ще създаде още повече объркване за чуждестранните инвестиции, които помагат за създаването на работни места и просперитет в Куба", допълни дипломатът.
Агенцията припомня, че понастоящем Европейският съюз е най-големият търговски партньор на комунистическата островна държава.
По-рано стана ясно, че САЩ ще наложат нови санкции на Куба, Венецуела и Никарагуа. Мерките ще бъдат официално обявени от съветника по националната сигурност Джон Болтън.
Предвижда се за първи път Вашингтон да разреши подаването на искове в американските съдилища срещу компании, които правят бизнес в Куба и за контролирана от нея собственост, конфискувана от властите в Хавана от частни собственици, включително граждани на САЩ.
Решението би могло да изложи американски, европейски и канадски компании на опасност от предприемането на правни действия срещу тях, като по този начин ще нанесе удар на усилията на Куба за привличане на повече чуждестранни инвестиции. Това е още един знак за усилията на Вашингтон да накаже Хавана за подкрепата, която оказва на президента на Венецуела Николас Мадуро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хуан Гуайдо обвини администрацията на Мадуро в „геноцид“ на седем милиона венецуелци

ТАСС: Хуан Гуайдо обвини администрацията на Мадуро в „геноцид“ на седем милиона венецуелци

16 Април 2019 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обвини администрацията на президента Николас Мадуро в „геноцид“ срещу населението на латиноамериканската страна, в резултат на което са загинали седем милиона души, предава TACC.
„Изпращането на хуманитарна помощ означава наличие на хуманитарна криза. Това означава, че режимът признава съществуването на криза. Те признават, че са предизвикали геноцид, в резултат на което са загинали седем милиона венецуелци са загинали", цитира агенцията изявлението на Гуайдо за местна телевизия.
Опозиционерът също така смята, че помощта е изпратена, защото властите „са унищожили системата на здравеопазването. Ние ще настояваме хуманитарната помощ да достигне до най-нуждаещите се слоеве. Надяваме се, че Червеният кръст няма да покаже политически ангажимент", подчерта Гуайдо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Посещението на Майк Помпео на границата с Венецуела разкри дупките в политиката на САЩ

Washington Examiner: Посещението на Майк Помпео на границата с Венецуела разкри дупките в политиката на САЩ

16 Април 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В неделя държавният секретар на САЩ Майк Помпео посети границата на Колумбия с Венецуела, където говори за американската подкрепа за бежанците, няколко пъти повтори искането за оттегляне от власт на президента Николас Мадури и отправи заплахи за нови санкции срещу Каракас. Но въпреки това, посещението на Помео демонстрира дупките в политиката на САЩ, коментират в редакцията на американското издание The Washington Examiner.
Проблемът е на Вашингтон. Като обяви подкрепата си за лидера на опозицията Хуан Гуайдо, администрацията на Тръмп постави на масата всичките си дипломатически карти. Този смел ход можеше да бъде печеливш, ако Гуайдо бе успял да спечели подкрепата на военните.
Но това не се случи. Венецуелската армия не беше съвсем готова да напусне кораб, когато Вашингтон обяви подкрепата си за Гуайдо, нито когато САЩ се опитаха да доставят принудителни хуманитарна помощ в страната, за да засилят популярността на опозицията на Мадуро. Вместо това подкрепеният от САЩ опит за преодоляване на границите с хуманитарна помощ пропадна, поставяйки един поход към Каракас, замислен като триумфален, в безизходица.
Сега САЩ са в сложна ситуация. Те искат да сложат край на кризата, но не може да преговарят с Мадуро, след като обявиха управлението му за незаконно. В допълнение към бъркотията идват отношенията между Москва и Каракас – руски военни кацнаха в латиноамериканската страна по-рано тази пролет.
Политически притисната и с малко възможности, оставила настрана военната намеса, администрацията на Тръмп се надява, че санкциите ще свършат работата и най-накрая ще изтласкат Мадуро от властта. „Може би съм циник, но след като Мадуро не се отказа от контрола, дори когато хората му гладуват и се нуждаят от лекарства, по-нататъшната икономическа болка едва ли ще бъде магическият куршум, на който Помпео и Тръмп се надяват. Това оставя САЩ без истински план за действие във Венецуела“, е заключението на автора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ ще наложат нови санкции на Куба, Венецуела и Никарагуа

Reuters: САЩ ще наложат нови санкции на Куба, Венецуела и Никарагуа

16 Април 2019 | 21:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще наложи нови санкции на Куба, Венецуела и Никарагуа, предава Reuters, като уточнява, че мерките ще бъдат обявени на 17 април от съветника по националната сигурност Джон Болтън.
За първи път Вашингтон ще разреши подаването на искове в американските съдилища срещу компании, които правят бизнес в Куба и за контролирана от нея собственост, конфискувана от властите в Хавана от частни собственици, включително граждани на САЩ.
Решението, което ще бъде обявено в сряда, би могло да изложи американски, европейски и канадски компании на опасност от предприемането на правни действия срещу тях, които да нанесат удар на усилията на Куба за привличане на повече чуждестранни инвестиции. Това е още един знак за усилията на Вашингтон да накаже Хавана за подкрепата, която оказва на президента на Венецуела Николас Мадуро, коментира агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Майкъл Помпео призова Николас Мадуро да отвори границите и да допусне хуманитарната помощ

TAСС: Майкъл Помпео призова Николас Мадуро да отвори границите и да допусне хуманитарната помощ

15 Април 2019 | 03:52 | Агенция "Фокус"
Кукута. В неделя държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео призова президента на Венецуела Николас Мадуро да отвори границата и да пусне хуманитарна помощ на територията на Боливарската република по време на изявление в град Кукута (Колумбия), разположен на границата с Венецуела, предава TACC.
"Господин Мадуро, отворете тези гранични мостове, отворете границите. Можете да сложите край на това днес", каза Помпео, чието изказване бе излъчено на уебсайта на администрацията на колумбийския президент.
Държавният секретар добави, че Вашингтон и Богота "искат по-добро бъдеще за венецуелците". "Съединените щати ще продължим да използваме всички политически и икономически възможности, които имаме, за да помогнем на венецуелците," добави Помпео.
Венецуела през последните години преживява остра социално-икономическа криза, придружена от хиперинфлация и обезценяване на националната валута, коментира агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Колумбия и САЩ потвърдиха готовността си „да възстановят демокрацията“  във Венецуела

ТАСС: Колумбия и САЩ потвърдиха готовността си „да възстановят демокрацията“ във Венецуела

15 Април 2019 | 03:45 | Агенция "Фокус"
Кукута. Властите на Колумбия и Съединените щати отново потвърдиха готовността си да положат съвместни усилия за „възстановяване на демокрацията и свободата във Венецуела“. Това съобщи в неделя колумбийският лидер Иван Дуке по време на реч в град Кукута.
"Днес заявявам, че потвърдихме съществуващото споразумение между нашите страни, за да направим всички необходими усилия за възстановяване на демокрацията, свободата и институционалния ред във Венецуела," каза Дуке, чието изказване беше излъчено на уебсайта на администрацията на колумбийския президент.
Ръководителят на Колумбия добави, че на редовната среща на групата „Лима“, която ще се проведе на 15 април в Сантяго (Чили), ще бъдат разгледани "нови политически, икономически и дипломатически санкции, насочени към изолиране на диктатурата".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Хуан Гуайдо нарече присъствието на кубински и руски военни във Венецуела „интервенция“

ТАСС: Хуан Гуайдо нарече присъствието на кубински и руски военни във Венецуела „интервенция“

14 Април 2019 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Каракас. Руската и кубинската армия се намират на територията на Венецуела незаконно, тъй като тяхното пристигане не е одобрено от парламента на републиката. Това изявление направи лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо в интервю за опозиционния вестник Clarin, цитиран от TACC.
"Във Венецуела вече има незаконна военна намеса, каквато е руската и кубинската, за която Мадуро даде разрешение. Но само парламентът може да позволи чужда намеса или пристигането на военни части ", каза той.
Според Гуайдо опозицията "никога не е обмисляла военния вариант" за разрешаване на кризата във Венецуела. "Само Мадуро обмисля възможността за военна интервенция, когато говори с Башар Асад и обещава да превърне страната във втора Сирия и когато открива редовни полети между Техеран и Каракас", заяви опозиционерът.
В края на март вестник El Comercio съобщи, че самолети Ан-124 и Ил-62 с руски военни и 35 тона товари са пристигнали на 23 март на летището в Каракас. Председателят на Конституционната асамблея на Венецуела Диосдадо Кабело потвърди пристигането в страната на два самолета от Руската федерация.
Според официалния представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, специалисти от Русия са пристигнали във Венецуела в строго съответствие с конституцията на републиката. Както подчерта Захарова, "присъствието на руски специалисти във Венецуела се регулира от споразумение между правителството на Руската федерация и правителството на Венецуела за военно-техническо сътрудничество, подписано през май 2001 г. и своевременно преминало необходимите процедури за ратификация и в двете държави."

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Лавров обяви провала на американския „блицкриг“ във Венецуела

„Российская газета“: Лавров обяви провала на американския „блицкриг“ във Венецуела

14 Април 2019 | 00:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Съединените щати са готови да „удавят“ и да „натиснат“ други страни в името на запазването на изключителността си в света, заяви руският външен министър Сергей Лавров, пише в. „Российская газета“.
„Нежеланието на САЩ да приемат реалностите на 21-ви век е очевидно. Това нежелание носи голям разрушителен заряд“, подчерта Лавров.
Според министъра, Съединените щати са все още най-мощната държава, но тежестта на тяхното влияние в света намалява.
В тази връзка Лавров посочи неприемливостта на политическата линия на Вашингтон по отношение на редица латиноамерикански държави. В това число става дума за намеса във вътрешните работи на Венецуела. Въпреки че блицкригът се провали, Вашингтон не се отказва от целта да свали легитимното правителство в Каракас, смята руският външен министър.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.